Wat Is Fotosynthese - Mr. Chadd Academy

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 25 сер 2024
  • Fotosynthese is het proces waarbij planten water en koolstofdioxide, onder invloed van energie uit licht, omzetten in zuurstof en glucose (suiker).
    Deze glucose wordt vervolgens door de plant verder omgezet in bijvoorbeeld zetmeel of cellulose.
    De formule, in woorden, die hierbij hoort, is dus:
    Water + koolstofdioxide wordt glucose + zuurstof
    Of, de scheikundige formule:
    6 H2O + 6 CO2 wordt C6H12O6 + 6 O2
    Het water wordt door de plant opgenomen door middel van de wortels. Die transporteren het water, via de stengels, naar de bladeren, waar de fotosynthese plaatsvindt. Door middel van huidmondjes in de bladeren neemt de plant koolstofdioxide op uit de lucht. Ook kan de plant het gevormde zuurstof via deze huidmondjes weer afstaan aan de lucht.
    De lichtenergie, die nodig is voor de omzettingsreactie, wordt door de plant opgevangen met behulp van chlorofyl. Dit stofje zit in de plant in de chloroplasten. Chloroplasten worden ook wel bladgroenkorrels genoemd. Dankzij het stofje chlorofyl krijgen planten hun groene kleur.
    Als we iets dieper ingaan op het proces van fotosynthese, dan zien we dat fotosynthese bestaat uit een lichtreactie en een donkerreactie.
    De lichtreactie
    De lichtreactie begint wanneer een chlorofylmolecuul de energie uit zonlicht opvangt. Er komen twee elektronen vrij, die gebruikt worden in de “elektronen transportketen”. Dit is een keten waar eiwitten steeds elektronen afgeven (reductoren) en elektronen opnemen (oxidatoren). De energie van de elektronen wordt vervolgens gebruikt om ATP (adenosinetrifosfaat, een molecuul wat energie kan opslaan) te vormen.
    Aan het einde van de elektronentransportketen worden de elektronen gebruikt voor de vorming van NADPH (een molecuul wat in andere processen in de cel elektronen kan leveren). Doordat het chlorofylmolecuul nu 2 elektronen mist, zal dit moeten worden aangevuld. Hiervoor is water nodig. Het water wordt gereduceerd (het water staat 2 elektronen af), waardoor zuurstof ontstaat. In onderstaand plaatje is dit proces dus zichtbaar gemaakt aan de linkerkant.
    De donkerreactie
    Zoals in het plaatje te zien is, zijn de eindstofjes van de lichtreactie ATP en NADPH. Deze stofjes dienen weer als beginstoffen in de donkerreactie. De donkerreactie gebruikt de energie uit deze stofjes om koolstofdioxide (CO2) om te zetten in glucose.
    Dit noemen we ook wel de Calvincyclus. De Calvincyclus bestaat uit verschillende stappen, waarin in iedere stap een enzym helpt om de reactie tot de volgende stap in de cyclus te laten plaatsvinden (katalysator). Voor de vorming van één molecuul glucose moet de Calvincyclus 6 maal doorlopen worden.
    Wil je meer weten over fotosynthese?
    Check de Mr. Chadd Academy: www.mrchadd.nl...
    Kijk ook eens op:
    Website: www.mrchadd.nl/
    Facebook: / mrchadd
    Instagram: / mr.chadd
    LinkedIn: / 6398042

КОМЕНТАРІ • 3

  • @Used...-L_db
    @Used...-L_db 2 місяці тому +1

    Ik snap er nogsteeds niks van GEEN HAAT maar als de video ZOOOO saai is dan interesseert het niemand dus maar het iets leuker

  • @Benjibril918
    @Benjibril918 Рік тому +1

    Danku ik begrijp jouw wel maar wat is dat niet wat heeft dat nodig