Це відео не доступне.
Перепрошуємо.

Kediler ve Köpekler İçin Gereken Aşı Dozları Neler ?

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 4 кві 2023
  • Kaç doz karma aşı yapılmalı ? Kedi aşı takvimi ve köpek aşı takvimi video ile alakalı bilgileri paylaşıyoruz. Kedi aşı karma aşılarında kullanılan dozlarla ilgili bilgilerimizi bu video ile destekleyebilirsiniz. Kedi aşı karma aşılarında doz kararları nasıl karar veriliyor şöyle: ...........................
    Veteriner Hekimler ya da Veteriner Klinikleri arasında farklılıklar olabilir. Aşı takvimindeki farklılıklara, doğru ya da yanlış demek doğru ifadeler olmaz. Daha doğru olan soru ise NEDEN bu farklılıklar var?
    Veteriner Hekim olarak Veteriner Kliniğimizdeki aşı takviminde ilk aşılamada kedi karma ve köpek aşı uygulamasını 4 doz öneriyoruz. Çünkü Uluslararası çalışmalar yapan bazı dernek ve kuruluşlar vardır. Türkiye gibi 86 Ülkenin takip ettiği '' Dünya Küçük Hayvan Veteriner Hekimliği ( World Small Animal Veterinary Association )'' derneğinin aşı takvimi ve hangi aşıların yapılması gerekli olduğu ile ilgili çalışmaları var. Bu çalışmanın sonuçlarını yayınlarlar biz Veteriner Hekimlerde bu çalışma sonuçlarına göre hareket eder ve Veteriner Kliniklerinde Uygularız. World Small Animal Veterinary Association derneğinin sitesini ve yayınları incelemk linki aşağıya bırakıyorum.
    Link : wsava.org/
    Uygulanması Önerilen Aşı Takvimi Programı, 2015'te yayınlanan son çalışmalara göre kedi ve köpeklere yapılması gereken aşıları açıklamışlar. Zorunlu aşılar ve zorunlu olmayan aşı başlıkları altında köpek ve kedilere yapılması gereken, önerilen ve önerilmeyen aşılar belirlenmiş. Aynı zamanda aşı programlarındaki uygulanması gereken aşı dozlarını, yıllık aşı tekrarlarını, bölgesel ve ülkesel bazda nasıl değerlendirilmesi gerektiğine kadar ayrıntılı bir çalışma önerilmiştir. Bu çalışmalar ile ilgili detaylı bilgi almak isterseniz adresi aşağıda yazacağım.
    Link : wsava.org/global-guidelines/v...
    #
    Ülkemizde belirlenen aşı takviminde 8 haftalık kedi ve köpeklere, 4 doz kedi karma ve köpek karma öneriliyor. Aşı periyotları 8. Hafta, 11. Hafta, 14. Hafta ve 17. Hafta Şeklinde ilerliyor. Karma aşıları 3. Ay ve 105. Gün aralığına kadar bitirmeyi hedefliyoruz çünkü anneden gelen bağışıklık sistemi elamanları olan maternal antikorların yaşam süreleri sona erdiği için sağlıklı ve güçlü bir koruma sağlamıyor.
    Yavru Kedimiz 8 haftalıktan daha büyük ise kedinin bağışıklık sistemi, anneden ayrılma süresi, herhangi bir hastalığı ( calis virüs, herpes virüs ), uyuz, mantar hastalığı, kedi gribi gibi bir çok hastalık ve durumlar incelenir. Ona göre uygun doz hesaplanabilir. Standart oluşturmak için Avcılar Veteriner Kliniğinimizde Yavru Kedilere ( 1 Yaşın Altındaki ) 4 doz kedi karma, Yavru Köpeklere ( 1 Yaşın Altındaki ) 4doz köpek karma yapıyoruz.
    Kedi ve Köpek Hasta Yakınlarımız güncel ve bilimsel bir cevap istediğinde ise 4 Doz kedi karma aşısı ve köpek karma aşısı mutlaka uygulanmalı mı diye sorduklarında onlara antikor - antijen testleri öneriyoruz. Antikor ve Antijen testleri kedi ve köpeklerin bakmak istediğiniz hastalığa karşı bağışıklık düzeyini ölçüyor ve bizlere gösteriyor. Uygun titreler verişe aşılamanın bir sonraki dozuna ya da yıllık aşılama tekrarına gerek kalmayabilir. Antikor ve antijen testlerinin avantajı ve dezavantajları olabilir.
    Avantajları: Kedi ve köpeğe gereksiz aşı yapmanın önüne geçebilir. Aşı takvimindeki aşılara karşı koruyuculuğunda ölçülür. O hastalıklara karşı bağışıklık sistemi daha güncel ve rakamsal karşılığı olur. Aynı zamanda piyasadaki birçok marka aşınında hangisinin daha iyi çalıştığı hangisinin daha güçlü bağışıklık sağladığı ortaya çıkar.
    Dezavantajları: Kedi ve köpeğe bakılacak olan aşıların koruyuculuğunu öğrenmek maddi olarak çok uygun fiyatlar olmayacaktır. Kedi ( Feline ) Herpes Virüs ( Kedi Gribi ), Kedi ( Feline ) Calis Virüs ( Kedinin ağzındaki yara ve lezyonlara sebep veren virüslerden biri ), Kedi Geçnlik Hastalığı ya da Kedi Kanlı İshali, Köpek Parvoenterit Virüs ( Köpek Kanlı İshali ), Köpek Gençlik Hastalığı ( Canine Distemper Virüs ), Köpek Leptospria, Kuduz virüsü gibi en çok görülen ya da Zoonoz hasatlıklara karşı bu testin bakılması pratik, uygulanabilirliği güçtür. Her bir test başına yapılan maliyet hesaba katılırsa ciddi bir maliyet getirecektir.
    Videomuzu İzlemeyi, Abone Olmayı, Beğenmeyi ve Yorum Yapmayı Unutmayın...
    - Yorumlarınıza en kısa sürede cevap verilecektir. Sizlere her zaman destek olmaya çalışacağız.
    Instagram : veterinerhekim.barisulutas
    - Kediniz hasta mı ? Kedimin hastalık belirtileri ile igli videolar kanal içinde bulunmaktadır.
    - Kedinizin kısırlaştırılması, kısırlaştırıldıktan sonra bakımı, kısır mama seçimi, kısırlaştırma operasyonu ile ilgili videolar kanal içinde bulunmaktadır.
    - Kediniz ve köpeğiniz ile ilgili bir çok video kanal içinde bulunmaktadır.
    #veterinerhekim #veteriner #kediler #kedilerindünyası #köpekler #köpeklerinyaşamı #kediaşıtakvimi #köpekaşıtakvimi #kedibakımı #köpekbakımı #veterinerkliniği #covid_19 #kedihastalıkları
    #kedihastalıkbelirtileri #kediaşıfiyatları

КОМЕНТАРІ • 32

  • @FrayGursoy-ti7hq
    @FrayGursoy-ti7hq Рік тому +1

    🎉🎉🎉 bekledim konuydu

  • @MertEtigen-tu9eg
    @MertEtigen-tu9eg Рік тому +1

    🙏🙏🙏

  • @aysennalan7919
    @aysennalan7919 Рік тому +1

    ❤❤❤

  • @user-ty8zb7de2u
    @user-ty8zb7de2u Рік тому +1

    Sorulara çok net cevap vermişsiniz. Teşekkür ederim. 🎉🎉🎉

  • @florabeatrice9801
    @florabeatrice9801 Рік тому +1

    Emeğinize sağlık :) açık ve anlaşılır bilgi kaynağının adresi sizin kanalınız🐾

  • @VolkanDemiroglu-hk9ig
    @VolkanDemiroglu-hk9ig Рік тому +1

    Takipteyiz hocam.

  • @user-ev1pb9ez6w
    @user-ev1pb9ez6w Рік тому +1

    Gerçekten güzel paylaşımlar var teşekkürler.

  • @tezell1252
    @tezell1252 Рік тому +1

    Kedilerde İlk yıl 4 doz sonraki yıllarda ise yılda 1 karma ve kuduz . Ayrıca 3 ayda bir iç dış parazit sanırım bu şekilde

    • @veteriner-hekim
      @veteriner-hekim  8 місяців тому

      1- 4 kedi karma
      2- 2 lösemi
      3- 1 kuduz
      4- 2 ayda bir iç ve dış :)

  • @BerkayOz-sz1kh
    @BerkayOz-sz1kh Рік тому +1

    Hocam gerçekten emeğinize sağlık 🎉🎉🎉

  • @user-wl7ui8ij5l
    @user-wl7ui8ij5l Рік тому +1

    Elinize sağlık.

  • @AyseGulluoglu-dg5jq
    @AyseGulluoglu-dg5jq Рік тому +1

    Teşekkürler 🙏

  • @AliRzaBeymendu-jl3py
    @AliRzaBeymendu-jl3py Рік тому +1

    Emeğinize sağlık

  • @ozgeadalgil3101
    @ozgeadalgil3101 Рік тому +1

    Emeğinize sağlık :)

  • @aqua1262
    @aqua1262 Рік тому +1

    Aşı sonrası (karma, bronşin vs.) köpeğin derisinde kalıcı düğümler (fındık büyüklüğünde) oluşuyor. Yanlış teknik nedeni mi acaba, yani subcutan yerine intracutan mı yapıldığından? (ovalama fayda etmiyor) Tşk ederim

    • @veteriner-hekim
      @veteriner-hekim  8 місяців тому

      1- hata dediğiniz gibi
      2- sürgüt madde yüzünden etkileşim
      3- sık tüylü kedi ve köpeklerde

  • @BerkayOz-sz1kh
    @BerkayOz-sz1kh Рік тому +1

    Karma aşıyı neden farklı olduğunu anladım 😂😂😂😂

  • @s.a2008
    @s.a2008 Рік тому +1

    Hocam kedim 7 yaşında. Veterinerimiz tarafından her yıl yaptırmamız söylendiği için bu yıla kadar her sene karma aşısını yaptırdık. Fazla doz olmasının herhangi bir zararı olur mu ?

    • @veteriner-hekim
      @veteriner-hekim  Рік тому +1

      Bu videoda bebek kediler için yıllık periyodik önemli.