Spuma poliuretanica celula inchisa vs deschisa. Tot ce trebuie sa stii

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 31 бер 2023
  • Termoizolatiile din spuma poliuretanica sunt in principal de 2 tipuri: spuma cu celule inchise, si spuma cu celulele deschise. Au aceeasi radacina chimica, au multe asemanari, insa in final se obtin 2 produse cu multe caracteristici diferite, care trebuie liate in calcul atunci cand doresti sa iti termoizolezi casa cu spuma poliuretanica, pentru a nu o da in bara, mai ales ca unele caracteristici sunt total opuse unele fata de altele. Detalii in video.
    - Fii parte în Comunitatea noastra: ua-cam.com/users/Enciclopedi... (subscribe)
    - Facebook: / enciclopediaconstructi...
    - Website: enciclopediaconstructiilor.com/
    - Servicii: premiumhouse.md/
    - Sustine proiectul pe Patreon: / enciclopediaconstructi... Multumesc.
    - Email: enciclopediaconstructiilor@gmail.com
    Surse video/imagini/audio:
    - Video by Pressmaster: www.pexels.com/video/a-man-an...
    Multumesc de vizionare, va doresc o zi frumoasa!
    Copyright © 2023 Begu Valentin. Toate drepturile rezervate.

КОМЕНТАРІ • 39

  • @asolehandre
    @asolehandre 5 місяців тому

    Salut! ce recomanzi pentru izolația unei mansarde locuibile: spuma cu celula deschisa sau inchisa? Multumesc

  • @r.r.3979
    @r.r.3979 5 місяців тому

    Bună ziua!totuși cu ce este mai bine de termoizolat o mansardă locuibilă?cu spumă s-au cu vată minerală?multumesc!

  • @floringodja2805
    @floringodja2805 Рік тому

    Buna este toxica la aplicare?de ce se pune conbinizon si masca?

  • @lucian1369
    @lucian1369 Рік тому

    Salut. Urmaresc videoclipurile tale cu mare interes, iar pe aceasta cale iti multumesc mult pentru munca depusa pentru ca mie imi este de mare folos.
    As avea si o intrebare: la mine la mansarda vreau sa-mi fac peretii exteriori din placi de osb si in interior sa pun spuma poliuretanica. Asadar la exterior cu ce ma sfatuiesti sa izolez ?
    Si daca te rog ce fel de spuma imi recomanzi, cu celula deschisa sau inchisa ?
    Multumesc frumos !🙏

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  Рік тому

      Buna ziua, si ne bucuram ca apreciati munca dvs. Ca sa ca ofer un raspuns corect, trebuie sa realizam o modelare, cel putin in Ubakus privind toata stratificatia de materiale, iar ce tine de spuma - sa stim de care este, celule inchise/deschise, densitate, permeabilitate la vapori etc. In fond, ambele spume pot fi folosite, fiecare vine cu anumite reguli (de exemplu acea cu celule deschise mereu tre sa fie cu bariera de vapori). Daca ai nevoie de o consultatie, te poate ajuta compania ce realizeaza izolatiile din spuma, de ex Isoterm, sau iti putem oferi noi o mica consultatie contra cost, sau daca te descurci si esti sigur ca faci totul corect in Ubakus, poti obtine acolo niste raspunsuri.

  • @pavel1844
    @pavel1844 11 місяців тому

    Conductibilitatea termică bună presupune o termoizolare proastă. Atenție la folosirea corectă a termenilor. Un termoizolator bun are conductibilitate termică foarte joasă.

  • @King_Raa
    @King_Raa Рік тому

    Vreau să construiesc o casă pe structură timberframe. Întrebarea e dacă pot folosi spumă poliuretanică cu celulă închisă în grosimea pereților, între montanți, chiar cu o grosime de 15cm? Mai este nevoie oare de ceva barieră de vapori, ținând cont că spuma poliuretanică este impermeabilă la apă?
    Bineînțeles, voi mai face și o izolație la exterior cu vată minerală, suplimentar.
    Mulțumesc mult și aștept un răspuns pertinent.
    Apreciez mult conținutul postat și bine documentat 👍

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  Рік тому +1

      Buna ziua si multumim de mesaj.
      Da se poate, insa nu ar strica niste calcule mai exacte si analiza acestei solutii la etapa de inginerie, ori unicul aspect la care as fi atent este insasi casa din lemn, care e mai flexibila, iar spuma cu celule inchise rezista ea, insa o data ce se intareste, nu prea iubeste contractiile-dilatatiile, nu ca spuma cu celule deschise care e mai flexibila. Spuma cu celule inchise la 15 cm nu are nevoie de o bariera de vapori. acea cu celule deschise indiferent de grosime are nevoie de bariera de vapori la interior.

    • @King_Raa
      @King_Raa Рік тому

      ​@@EnciclopediaConstructiilor într-adevăr la acest aspect, rigiditatea spumei cu celulă închisă contra elasticitatea structurii timberframe, nu m-am gândit.
      De ce-mi era/este frică, e cum se comportă montanții de lemn care vor fii "înglobați" în spumă, dacă nu vor putrezi după un anumit timp, ținând cont că nu au cum să elimine eventuala umiditate din lemn. Chiar dacă mergem pe principiul faptului că ar trebui să fie uscați și tratați corespunzător, niciodată nu putem fi siguri 100%.
      M-am gândit la varianta spumei poliuretanice cu celulă închisă pentru proprietățile net superioare de a izola față de vata minerală, punerea în practică și rapiditatea procesului.

  • @popionel1733
    @popionel1733 Рік тому +3

    Datele tehnice pe hartie la spuma dau foarte bine dar in realitate este slaba sa faci izolatie cu spuma doar de 5-sau 10 cm este foarte putin, am vecini si preteni care si-au izolat mansardele cu 15 cm de spuma si pe timp de vara trece caldura de numa, merge clima la mansarda non stop, fonic nu izoleaza bine cand bate vantul il auzi foarte tare din casa si noaptea nu poti dormi de zgomot, au ajuns uni dintre ei sa isi vand casele finalizate pe acest motiv. Eu recomand 30 cm grosime de vata premium cu coeficientu de transfer termic de 0,34 la mansarda .

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  Рік тому +1

      Pai daca ati fost atent la video, si l-ati vizionat cap coada, puteti vedea ca conductivitatea termica poate varia foarte mult, incepand de la spuma cu celule deschise sau inchise, pana la reteta, producator... si sa nu uitam cum e pusa in opera (adica manopera). Daca lemnul era umed la acea mansarda, daca nu s-au etansat bine rosturile, daca nu s-a aplicat corect.. e si normal sa fie probleme de etansietate si de izolatie pe unde caldura vara sa intre in mansarda, si apropo: atrageti atentia si la pereti, la ferestre, la ventilatie si punti termice, deoarece caldura prin multe alte locuri poate ajunge inauntru pe timp calduros.
      PS: daca iti pui 30 cm de spuma, iesi mai mereu mai bine decat vata. Merci de implicare.

    • @popionel1733
      @popionel1733 Рік тому

      @@EnciclopediaConstructiilor daca si iara daca....... vad ca spuma depinde de multe variabile daca nu intruneste conditiile de laborator sau amestecul substantelor in cantitati exacte si multe altele si asta ce inseamna ca ar trebui sa calculam eficienta la spuma din start cu o marja de 50% ineficienta datorita acestor variabile si brusc imi dau seama ca nu mai este asa de eficienta izolatia cu spuma in comparatie cu vata sau polistirenul.

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  Рік тому

      @@popionel1733 Permiteti-mi sa va contrazic, deoarece nu aveti dreptate, si va explic: aproape aceleasi variabile sunt pentru orice material de termoizolatie, in special ce tine de logica aplicarii materialului adica daca s-a ales corect sau gresit, manopera/modul de aplicare gresita, conditiile de exploatare altele decat ar fi trebuit. Aparte de acestea, daca vorbim strict de material, cand am zis de reteta si producator si vorbim de conductivitate termica, atunci acest lucru se controleaza cu o fisa tehnica corecta si cinstita (deci cu semnaturi si stampili nu doar a producatorului, caci evident aici aveti dreptate ca oricine poate "desena" ce doreste, insa ale altor autoritati terte), si inafara de fisa, depinde de producator, caci acum multi pot incepe un business cu spuma, insa doar cei care construiesc un brand, nu doar o afacere de cartier, sunt mai seriosi si nu isi vor strica reputatia atat de usor. Merci.

    • @StefanN790
      @StefanN790 Рік тому +1

      Pai dacă a pus 15cm de celula deschisă, care are performante similare cu vata, atunci e normal sa fie efectul asta vara. Pentru ca si cu 15cm de vata tot la fel de cald va fi. Acolo trebuie minim 20-25cm de spuma. In restul anotimpurilor, când e vorba de menținerea căldurii in casa, nu exista comparație. Spuma etanșeaza perfect si toata caldura rămâne in casa. Atunci si 15cm de celula deschisă se simt fantastic.
      Cât despre partea cu zgomotul, astea sunt povesti. Ce om normal își vinde casa, pentru ca aude vântul, in loc sa si dea Izolatia jos si sa si pună alta Izolatie, dacă nu e mulțumim 😂😂😂

  • @bundachrradu6936
    @bundachrradu6936 8 місяців тому

    Salut. Am si eu o intrebare. Am aplicat spuma poliretanica inainte de un strat de poliureea. Am avut neplacerea ca spuma sa fisureze, de ce crezi ca s-a intamplat asta?

    • @AndreeaD-ff5pu
      @AndreeaD-ff5pu 6 місяців тому

      Buna,depinde foarte mult pe ce structura ai aplicat,depinde de ce fel de spuma ai aplicat, spuma poliuretanica cu celula închisă este total interzis să fie aplicată pe lemn deoarece ea este foarte rigida iar în timp,la mișcarea lemnului ea va fisura.

  • @cris33311
    @cris33311 Рік тому +6

    Salut, tu ai vazut vreodata spuma dupa vreo 10-15 ani in ce hal ajunge ca o cureti cu degetul si cum se faramiteaza in mana si se macina si cum transmite apa fara probleme? Pana si o bucata de paine uscata e mai tare decat o bucata de spuma dupa 15 ani.
    O sa spui ca.. hei e dupa 10-15 ani !!... dar realizezi cat de repede trec 15 ani si cat de putin inseamna asta cand vine vorba de materiale de constructie sau ca investitie intr-o tara saraca cand nu iti permiti sume colosale nici macar la 15 ani..
    Pentru mine e un No-No, tot mai durabil este o bucata de polistiren sau vata minerala. Spuma a fost inventata ca sa ajute unii ca faca o caruta de bani rapid.
    Ma refer la spuma normala, usoara dar sunt sigur ca nici aia mai densa nu rezista cat o bucata de polistiren XPS.
    S-au dus vremurile in care iti luai un lucru si te tinea 20 de ani. Acum omenirea e transformata in generatie de consum, mult, scump si de proasta calitate pentru ca astfel si fabricile sa nu dea faliment daca face lucruri durabile.
    Ma rog, e parerea mea si e alegerea mea sa nu fiu total de acord cu un anume material.

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  Рік тому +3

      Salut, personal am vazut un caz cu spuma de 30 ani, era un obiect care a fost termoizolat inca pana la destramarea URSS-ului, si... arata ok.
      Nu poti judecat toata spuma poliuretanica dupa 1 caz, tu nu stii ca a fost spuma cu celule deschisa sau inchisa, nu stii daca acea spuma a fost a unui producator/companii bune sau facuta cine stie prin ce garaj, nu stii reteta, nu stii conditiile de exploatare daca au fost corecte sau nu... asa ca sa judeci asa fara sa intri in esenta "de ce?", nu e tocmai corect. Si e vorba de orice material si orice caz. E simplu sa dai vina pe cineva sau ceva, e mai greu sa intri in esenta si sa gasesti cauza, ori scuze, dar din comentariu dvs eu vad doar "a da vina", nu vad sa incercati sa gasiti "cauza". Sanatate!

    • @cris33311
      @cris33311 Рік тому

      @@EnciclopediaConstructiilor Spuma a fost la spray, cumparata din comert si pusa prin 2008, cateva sprayuri marca Bison dar a fost data la un balcon la etajul 4, ultimul etaj. E vorba de un balcon inchis cu cornier si geamuri iar acoperisul in panta tot din cornier cu geamuri venea mai dinspre interiorul blocului prins de grinda asa ca era o portiune de vreo 5-6 cm de umplut pe lungime, pe sub / pana la marginea blocului pentru ca apa de pe marginea blocului sa nu se prelinga inauntru. E adevarat ca spuma a fost erxpusa direct conditiilor de mediu, inghet - caldura extrema. Am crezut ca spuma chiar si afara expusa direct o sa reziste o vesnicie. Dar si-a facut treaba ani buni adica nu mi-a patruns pic de strop de pe marginea blocului inauntru. Ma rog, oricum intentionam sa dam jos tot si sa ne tragem termopan sa inchidem baconul cum trebuie, cu acoperis din panou sandwich + facut brau de caramida sau BCA pe structura metalica exista de la balustrada in jos (de care erau prinse geamurile armate) care sa sustina tot termopanul. Deci spuma folosita nu a termoizolat ci mai degraba a umplut un spatiu la exterior cum ai umple un spatiu mic pe sub acoperis la o casa ca sa nu intre zapada.
      Spuma a fost si vopsita cu pensula pe exterior unde ajungea la marginea blocului. asta inainte sa montez geamurile de la acoperis. (da, acoperisul e tot din cornier cu sticla, dar o sticla duplex/stratificat de ala cu 2 straturi lipite, sa reziste si la cea mai mare grindina posibila cat mingea de tenis sau la lovituri directe cu ciocanul - antiefractie)

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  Рік тому +3

      @@cris33311 Pai gata, nu avem ce comenta, ori ati zis ca spuma la spray care e 99% SPUMA DE MONTAJ, nu termoizolatie din spuma poliuretanica!!! Sunt 2 materiale DIFERITE! Multi incurca lucrul dat, si din acest motiv in video viitor o sa venim cu diferentierea clara intre aceste 2 materiale!!!
      Chiar si aceea de montaj, ziceti ca fost expusa conditiilor de mediu, iar expusa si la lumina chiar si la interior, e clar ca efectul e cel expus in primul dvs comentariu, ori ce ati crezut ca spuma (fie si de montaj sau izolatie) nu are nici un dezavantaj? Noi pana acum am analizat vreo 15 materiale diferite de termoizolare, toate au si avantaje, si dezavantaje, toate... iar de dorim sa ne termoizolam corect, trebuie sa atragem atentia si la dezavantaje, si sa le eliminam sau diminuam, ori cer scuze, dar nu are spuma nici o vina in cazul dvs, deoarece ati folosit in primul rand spuma de montaj, nu termoizolatie din spuma, iar in al doilea rand, daca se doreste o protectie, nu doar se vopseste, ci se spacluieste in strat subtire si apoi se vopseste cu vopsea elastica, si acest lucru se face si la interior.

    • @cris33311
      @cris33311 Рік тому

      @@EnciclopediaConstructiilor Nu am mai pus nimic peste spuma, doar vopsea grund, pentru ca nu am vrut niciun gram in plus de greutate care sa apese pe cornier si nici bani de vopsea elastica si sa il traga in jos pentru ca vedeti, e o mare problema, cornierul este prins de grinda cu vreo 5 urechi care au cuie de beton impuscate. Stiam ca vor iesi si 2 chiar au iesit cu timpul de la greutate (geamurile duplex sunt foarte grele) dar asa au facut meseriasii care au fost la vremea aia, si alea 2 le-am inlocuit cu dibluri groase care e mai low cost fata de ancore chimice cu prezon plus ca nu aveam pe atunci bormasina , deocamdata inca rezista. Pe vremea aia nici nu aveam bani de vopsea/pasta neagra de hidroizolatie asa ca asta te face sa faci ce e mai ieftin.
      Stiti cum se spune, pe ecran toate spumele arata la fel si se umfla la fel indiferent ca e spuma de lipit polistirenul, sau de montaj sau de termoizolatie asa ca am zis ca difera doar modul de ambalare si (locul de) aplicare si culoarea 😁Un video cum ati spus ar fi bine-venit. Multumesc pentru timpul acordat si pentru raspunsuri.

    • @StefanN790
      @StefanN790 Рік тому +1

      In primul rând, spuma la tub este toată diferita fata de spuma sprayata, care este mult mai complexa. Pe de alta parte, dacă rămâne expusă la soare mult timp, da, spuma se degradează, UV ul fiind singurul inamic pentru spuma. Dar spuma folosită la termoizolație nu va fi niciodată expusă la soare mult timp si atunci durata ei de viața este aproape nelimitata, fără degradare de performanta termică, mult mai trainica decât orice vata ai pune. Îți garantez ca dacă o vei pune la o mansarda spre exemplu, peste 80 de ani va arată ca in prima zi.

  • @olegbaxan7634
    @olegbaxan7634 Рік тому

    Buna ziua. Un aspect pe care nu l-ati mentionat este cum influenteaza asupra sanatatii, avand atatea aditivi.

  • @gabrielgherman2562
    @gabrielgherman2562 Рік тому

    Ce se întâmplă oare în timp cu acel gaz din celulele spumei... cu celule închise ?

  • @experiencehelps
    @experiencehelps Рік тому

    Construiți și în România?

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  Рік тому

      Ne intrebati pe noi Premium House, sau pe compania de termoizolatii, cadrele carora sunt un pic folosite in filmulet?

  • @alecsmache6784
    @alecsmache6784 11 місяців тому

    Spuma cu celula inchisa folosita la izolatia acoperisului difera in functie de tipul de climat. Pentru Spania de exemplu tipul de spuma are alta formula chimica, puteti consulta dr. google. Fyi, izolat acoperis cu spuma cu celula inchisa cu isoterm, recomand!

  • @oleggrosu2950
    @oleggrosu2950 Рік тому +1

    Buna , imi poti recomanda ceva producatori?

  • @SigBogdan
    @SigBogdan Рік тому

    Am fost azi in magazin si am intrebat un angajat ca vreau si eu un tub de spuma cu celule inchise..😳m -a i trebat ce este ala?😁deci..cum facem deosebirea intre un tub de spuma normala sa zic asa si unul cu celule inchise?

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  Рік тому

      Citit pe ambalaj si vedeti semnele unei spume cu celule inchise. Totusi in curand o sa mai scotem un video la subiectul dat care la sigur o sa va ajute.

    • @SigBogdan
      @SigBogdan Рік тому

      @@EnciclopediaConstructiilor ce semne 😳?

  • @AdydeAdy21
    @AdydeAdy21 9 місяців тому

    Sunt unii care zic,că spuma cu celule inchise este permeabila la vapori,nu știu cum dar na

  • @AdydeAdy21
    @AdydeAdy21 9 місяців тому

    Am văzut că se pulverizează peste carmida la fațada ....nu as da nici pe gratis dacă mi ar zice ,cineva

  • @razvanmarian6390
    @razvanmarian6390 8 місяців тому

  • @Kobolld21
    @Kobolld21 2 місяці тому

    Era interesant aspectul îmbătrânirii, nu s-a specificat nimic de acest aspect.