Frankfurt Okulunun Efsane Tarihi - Kapitalist Solcu Filozoflar - Aykırı Bir Bilim: Sosyoloji 34

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 7 лис 2024

КОМЕНТАРІ • 144

  • @oktaydegirmenci5379
    @oktaydegirmenci5379 8 місяців тому +25

    Frankfurt Okulu külliyatına hakim, çevirilerine katkılarıyla ünlü Veysel Atayman'ın öğrencisiyim. Almanya'da sosyoloji okudum, İstanbul Üniversitesi Felsefe ve Almanca Tercümanlık mezunuyum. Muhtemelen sizin de okuduğunuz Norbert Elias'ın Sosyoloji Nedir? adlı kitabının çevirmeniyim.
    Frankfurt Okulu denilince akla Adorno, Marcuse, From, Horkheimer, Bloch ve dışarıdan Walter Benjamin gelir. Bu adamların temel yönelimi Eleştirel Rasyonel Hümanizm olarak nitelenebilir. Onlara Marksist demek pek doğru olmaz. Herhangi bir ideolojiyi ölümüne savunacak dogmatizme karşı savaş açmış insanlar bunlar. Batı'nın aydınlanma sürecinin yarım kaldığını anlatmaya çalışıp durmuşlar. Marksizmin eksik yönlerini belirleyip toparlanmasına yardımcı olmaya uğraşmışlar. Benim gördüğüm ve anladığım kadarıyla Marksizmin işçinin dolayısıyla insanın insanca yaşamasına dokunan yanından etkilenmiş olsa gerekler. Yani Marksizmin hümanist yanıyla ilgileniyorlardı. ""Rasyonel aklı" egemen kıldığımızda daha mutlu bir yaşama kavuşacağız" ön görüsüne ters olarak tarih, Hitler'i, birinci ve ikinci dünya savaşlarını getirince "egemen aklı, genel aklı", dininin kitleleri yönlendirmedeki etkisini, kitlelerin "akıl" dışı kararlarındaki psikolojik etkilerini odağa aldılar.
    Kısacası en belirgin şekilde Fransız İhtilali'yle başlayan Burjuva demokratik devriminin ideallerine ve 1900'lü yıllarda kapitalist düzende çalışan insanın durumuna bakıp, burada bir çelişki, sorun olduğunu tespit ederek bunun nedenlerini araştırmışlar. Bunu yaparken Marksizmin bir komunizm dinine dönüştüğünü görüp onu eleştirerek geliştirmeye ve dogmatik marksistleri uyandırmak istemişler. Hitler ile birlikte kitlelerin hareketlerinin altında yatan tarihsel, dini, sosyolojik, psikolojik etkenleri araştırmaya yönelmişlerdir.
    Onlar açısından mesele asla Maksizmin savunusu olmamış ki önceden marksistlerdi sonrada döndüler diyebilelim. Frankfurt Okulu en fazla 1968 öğrenci hareketlerine destek vermedikleri için eleştirilirler. Öğrenciler, onların öncülük etmelerini isterler. Ama bu istekleri gerçekleşmez. Bunu da anlıyorum. Neler olabileceğini, egemen güçlerin egemenliği devretmemek için neler yapabileceklerini, öğrencilerin canlarının fena yanacağını bildikleri için olayların büyümemesini istediler. Çünkü genç öğrencilerin zincirlerinden başka kaybedecek canları vardı. Böyle düşününce onlara kısmen hak veriyorum. Sonuçta bu insanlar, sokak savaşımından değil düşünce savaşımından geliyorlar. Tam hatırlamıyorum galiba öğrenci hareketlerinden sonra ya Horkheimer veya Marcuse’ye bir öğrenci soruyor: “Peki bundan sonra ne olacak?”
    Cevap: Herkes kendi devrimini kendi hayatında devrim olmuş gibi yaşayacak. Aslında tam da buydu sanırım marksizm eleştirileri. Devrim bir gecede olmayacak. O daha çok darbe oluyor çünkü devrimi yönetenler değil asıl güç olan kitleyi oluşturan bireylerin en azından büyük çoğunluğu bireysel aydınlanmasını tamamlamış olduğunda yeni gelen rejim baskıcı bir rejime dönüşüyor. Devrim ancak her birey sanki devrim olmuş gibi yaşarsa ve mecburen zaman içerisinde gerçekleşecektir. Komunizmin bir dine dönüşmesinin ardında da bireylerin kendi aydınlanmalarını tamamlamamış olmaları yatıyordur ki bu bireylerin değil eğitimi tekelinde tutan yöneten sınıfın tercihidir.

    • @cengizcesur4169
      @cengizcesur4169 8 місяців тому +1

      Ülkemiz gençliğini de birazcık frenleyebilen birileri o dönemde çıksa fena olmazmış sanki.

    • @berkaygorkemcoskun
      @berkaygorkemcoskun  8 місяців тому +6

      Oktay hocam yorumunuz için teşekkürler. Burjuva toplumu ve Aydınlanma eleştirileri konusunda size kesinlikle katılıyorum. Aydınlanmanın rasyonalitesinin özgürlük, adalet, eşitlik getireceği düşünülüyordu Batı kültüründe. Lakin bu rasyonalitenin Dünya Savaşı ve faşizm getirmesi, bireyi özgürleştireceği yerde onun yıkımına dönüşmesi Aydınlanmanın Diyalektiği ve Akıl Tutulması'nda konu edildi.
      Aynı şekilde dönemindeki dogmatik Marksizmle de savaştılar kesinlikle ve gerici damgasını yemeyi de göze aldılar. Lakin ilk dönemlerinde Marksist olmadıklarını söylemek oldukça zordur. 1920-1930 tarihleri arasında hem Martin Jay'in not düştüğü, hem de Horkheimer'ın Alacakaranlık kitabında vurguladığı üzere onlar Sovyetler'e soğuk bakmıyorlardı. Fakat sonradan Stalin'in uygulamalarını doğru bulmadılar, ki çok uzun sürmeden Sovyet tipi Marksizme de karşı geldiler. Yine de 1920'lerde Horkheimer sosyalizme bağlılığını gizlemiyordu. Tabii burada Marksizm ile Marx'ın düşünceleri üzerinden bir felsefi etkinlik yürütmeyi ayırmak gerekirse, Adorno, Horkheimer, Marcuse gibi isimlerin ikincisini yaptıklarını söyleyebiliriz. Bir ideoloji/put olarak Marx'ın düşüncelerini savunmaktansa, her yönüyle hem eleştirerek hem içererek Marx'ın düşüncesini geliştirdiklerini düşünüyorum.
      Yine öğrenci hareketi ve komünizmin bir dine dönüşmesi konusunda da size katılıyorum. Bu eleştirel teori ve praksis meselesine bir sonraki videoda yer vereceğim.
      Sevgiler...

    • @DesteninGizemi
      @DesteninGizemi 7 місяців тому +1

      Müthiş yorum, son derece aydınlatıcı bir anlatım. Çok teşekkür ederiz ❤

    • @mehmeteking
      @mehmeteking 7 місяців тому

      @@berkaygorkemcoskun "Dogmatik Marksizm" diye bir şey yoktur, Marxism bilimseldir. Marx ekonomiyi salt politik bir alan olmaktan çıkarmış, ekonomi bilimini başlatmıştır; nitekim kapitalizmin çelişkilerini matematiksel olarak gösterir.

    • @fafuli4559
      @fafuli4559 7 місяців тому +1

      Çok teşekkür ederim yorumunuz için

  • @filizbilge5244
    @filizbilge5244 7 місяців тому +1

    Bu videonuzla keşfettim sizi. Önemli bir video , umarım olabildiğince çok kişiye ulaşır. Özellikle dönemsel vermeniz , bilimin düz mantıkla yapılmaması gerektiğini vurguluyor.

  • @enbasariliborsakanaliorjin7422
    @enbasariliborsakanaliorjin7422 7 місяців тому

    Ağzınıza sağlık hocam
    Tebrik ediyorum

  • @remzisen9077
    @remzisen9077 8 місяців тому +7

    Felsefenin Kısa Tarihi (Ahmet CEVİZCİ)kitabında Eleştirel Teori bölümünü okurken videonun denk gelmesi çok güzel oldu..Teşekkürler.

  • @birgulkorucuoglu3469
    @birgulkorucuoglu3469 8 місяців тому +5

    Emeği geçen herkese teşekkür ederim yine dopdolu bir program olmuş tebrikler başarılarınızın devamını diliyorum

  • @rabianurkonasoglusifa
    @rabianurkonasoglusifa 7 місяців тому +1

    Felsefenin Toplumla bağ kurması için böyle basitlikle yalınlıkla anlatılmasını önemli değerli anlamlı ve gerekli buluyorum. Emeğine birikimine sağlık.

  • @jediTempleGuard
    @jediTempleGuard 8 місяців тому +3

    Emeğinize sağlık. Çok güzel, bilgilendirici harika bir video olmuş. Yorumlarda birkaç yapıcı eleştiri harici yazılanlar moralinizi bozmasın. Sosyal medya böyle bir yer. Videolara devam. 👏

  • @sprtnoir7298
    @sprtnoir7298 8 місяців тому +3

    Emeğinize sağlık, böyle detaylı ve anlaşılır anlatım çok az var!

  • @BAYKOCA46
    @BAYKOCA46 4 місяці тому

    emeğinize sağlık kanalınızdaki bütün videoları seyredeceğim, bilgiye sonsuz saygı ile teşekkürler.

  • @batihanyagci4742
    @batihanyagci4742 7 місяців тому

    Hocam tebrik ederim sosyal bilimler alanında Türkçe içerik olarak genel bir eksiklik vardı. Böyle içerikler üretildiğini görmek sevindirici

  • @utku3926
    @utku3926 8 місяців тому +5

    Hemen beğeneyim kaydedeyim en kısa zamanda izler, sonra başka zaman da dinlerim😊

  • @umit1812
    @umit1812 8 місяців тому +6

    Emeğinize sağlık bir solukta dinledim, son derece akıcı idi, sadece Frankfurt okulunun anti komünist propaganda yapmadığı tezinize kısmen de olsa katılmıyorum, direkt kendileri yapmasa bile düşünce biçimleri, aydınlanma ve pozitivizm eleştirileri sonrasında anti komünist düşünce gelenekleri için çok önemli bir nirengi noktası olmuştur

    • @berkaygorkemcoskun
      @berkaygorkemcoskun  8 місяців тому +2

      Çok teşekkürler. Evet o konu tam net olmamakla birlikte liberalizmi onaylayan yönler bulmak da mümkün. Aynı şekilde reel sosyalizm komünizm deneyimlerine karşı birçok düşünce bulmak da mümkün. Yine de doğrudan kapitalizmi olumladıklarını düşünmüyorum

  • @mesudetuzemen6507
    @mesudetuzemen6507 7 місяців тому +1

    Frankfurt Okulu 🏫 gibi ve okulun adına yakışır bir KÖKLÜ çalışma yapmışsınız,
    AKICI bir ANLATIM sahibi olmanız yazılı çalışmanızı tamamlayan SÖZLÜ bir çalışma olmuş videonuz.
    Takdire şayan bir çalışma ve emek görünüyor.
    Tebrikler ve teşekkürler gerçekten.
    Faydalı bilgiler verdiniz.
    Başarılarınızın devamını diliyorum.

  • @hasancapik3796
    @hasancapik3796 8 місяців тому +2

    Merhaba, çalışmanız gerçekten değerli. Bir felsefe öğretmeni olarak dilinizin sadeliği ve olguları bağlama şeklinizi beğendim. Bu videoda daha çok Frankfurt Okulu'nun tarihi ele alınmış. Fikirlerine yer verilse daha kuşatıcı olur diye düşünüyorum. Diğer videoları da izleyeceğim. Emeğinize sağlık!

    • @berkaygorkemcoskun
      @berkaygorkemcoskun  8 місяців тому

      Merhaba, çok teşekkür ederim bu güzel yorumunuz için. Bu video Frankfurt Okulu için çarpıcı bir girişti. Bu Pazar onların görüşlerini ele almaya başlıyoruz. Sevgiler...

  • @RobinLionn
    @RobinLionn 4 місяці тому

    RTS öğrencisiyim sırf finallere yetiştirmek için öyle izleyeyim dedim ama anlatımınız dikkatimi çekti oturdum dersi yetiştirmek için değilde beni merak ettirdiğiniz için film gibi izledim elinize sağlık 🎉

  • @salihdogan727
    @salihdogan727 8 місяців тому +13

    Emeğinize sağlık umarım asla videolar yayınlamaktan vazgeçmezsiniz. Günlük 10-12 saat çalışıp boş kalan zamanlarımda sosyoloji okumaları yapmaya çalışan biri olarak,çalışmalarınız için minnettarım.

    • @Bilim.tarih-iK
      @Bilim.tarih-iK 7 місяців тому +1

      Onerebileceginiz kitaplar var mı

    • @salihdogan727
      @salihdogan727 7 місяців тому

      anthony giddens- sosyoloji
      Bauman-Sosyolojik düşünmek
      Hoffer-Kesin inançlilar. Bunlar benim şuan için aklıma gelen tavsiye edebileceğim kitaplar.
      Uygarlık Süreci, İLETİŞİM YAYINLARI, Norbert Elias.
      Sosyolojiler Değil Sosyoloji ÜTOPYA YAYINEVİ Kadir Cangızbay
      Sosyolojik Metodun Kuralları, Emile Durkheim
      Sosyolojik Düşüncenin kısa Tarihi, B.S.Y., Alan Swingwood
      Sosyolojik Çözümlemenin Tarihi, AYRAÇ YAYINEVİ, T. Bottomore & R. Nisbet
      Sosyoloji ve Tarih İMGE KİTABEVİ YAYINLARI Doğan Ergun
      Sosyoloji Sözlüğü BİLİM VE SANAT YAYINLARI Gordon Marshall
      Sosyoloji Notları, İLETİŞİM YAY., Cemil Meriç
      Sosyoloji Nedir? ANI YAYINCILIK Nilgün Çelebi
      Sosyoloji (Eleştirel Bir Yaklaşım) BİREY YAYINLARI Anthony Giddens
      Siyaset, Sosyoloji ve Toplumsal Teori METİS YAYINLARI Anthony Giddens
      Siyasal ve Sosyal Bilimler, İLETİŞİM YAYINLARI, Şerif Mardin
      Modernliğin Sosyolojisi, AYRINTI YAY., Peter Wagner
      Max Weber'de Bilim ve Sosyoloji İNKILAP KİTABEVİ Doğan Özlem
      Max Weber Düşüncesinde Siyaset ve Sosyoloji VADİ YAYINLARI Anthony Giddens
      Marx’ın Sosyolojisi, BİRİKİM YAYINLARI, Jean-Pierre Durand
      İlk Sosyolog, İlk Sosyalist: Saint-Simon, İLETİŞİM YAYINLARI, Cemil Meriç
      Büyük Dönüşüm, İLETİŞİM YAYINLARI, Karl Polanyi.
      100 Soruda Sosyoloji K KİTAPLIĞI Doğan Ergun
      Sosyolojide Temel Fikirler, Sentez Yayıncılık- Martin Slattery
      Siyaset, Sosyoloji ve Toplumsal Teori, Metis Yayınları- Anthony Giddens
      Pop Çağı Ateşi, İletişim Yayınları-Can Kozanoğlu
      Toplumbilimsel Düşün, Der Yayınları- C.W.Mills
      Türkiye'de Toplum ve Siyaset: Makaleler I, İletişim Yayınları-Şerif Mardin
      Türkiye'de Devlet ve Sınıflar, İletişim Yayınları-Çağlar Keyder
      Sofinin Dünyası, Pan Yayıncılık -Jostein Gaarder
      Modern Türkiye'nin Oluşumu, Kaynak Yayınları Feroz Ahmad
      Bunlarda Pamukkale üniversitesi hocalarının okunmasını tavsiye ettiği ve okumayı düşündüğüm kitaplar.

  • @sonmezcetinkaya4407
    @sonmezcetinkaya4407 8 місяців тому +1

    Çok yararlandığım bu çalışmanız için kutlar başarılarınzın devamını dilerim.

  • @hilalsavasci8819
    @hilalsavasci8819 8 місяців тому +1

    Güzel bir paylaşım olmuş , çalışmalarınız ,emekleriniz için teşekkürler...

  • @Zeynep-cw6cs
    @Zeynep-cw6cs 8 місяців тому +6

    Yaaaa bana boyle videolar lazim Allah aşkina bu videolarin devami gelsin lutfen
    Emeginize saglik
    Turk sosyologlarida ele alabilir misiniz ben cok yeniyim bu alanda

  • @enbasariliborsakanaliorjin7422
    @enbasariliborsakanaliorjin7422 7 місяців тому

    👍👍👍👍👍👍👍👍👍

  • @Neşe-p8n
    @Neşe-p8n 8 місяців тому +2

    Çalışmalarınızda başarılar dilerim.Devamını bekliyoruz.

  • @selviyeozdemir3501
    @selviyeozdemir3501 8 місяців тому +3

    Beklenen video geldi 🎉

  • @ayseakyldz4885
    @ayseakyldz4885 8 місяців тому +4

    Elinize sağlık 🙏🏻

  • @nlsuyss
    @nlsuyss 8 місяців тому +3

    yine mükemmel bir video olmuş emeğine sağlık

  • @serifecankaya
    @serifecankaya 8 місяців тому

    Emeğinize sağlık, gayet akıcı ve anlaşılır dil kullanmışsınız bi izlemede videoyu bitirdim...

  • @tuncerdabanl5515
    @tuncerdabanl5515 8 місяців тому

    Anlamlı ve öğretici kurgu, fonksiyonel anlatım ve emek için içten teşekkürler 🌿
    Benim öğrendiğim; kritiksel eleştiri sorunları ve çözümleri tespit eder ama uygulama için güç gereklidir:)

  • @cemalettinefe8424
    @cemalettinefe8424 7 місяців тому +2

    Frankfurt Okulu sevilmesi veya beğenilmesi önemli ve ilginç bir paradigma oluşturma ekolü olarak tanımlamak çok daha doğru.

  • @mehmetciftci9916
    @mehmetciftci9916 8 місяців тому +26

    Bu topraklarda, Adorno'dan yüzyıllar önce aynı tespiti "Bozuk düzende sağlam çark olunmaz" diyen Pir Sultan Abdal'ı anmak gerekir!...

    • @Unobjectabdul
      @Unobjectabdul 7 місяців тому

      Off eyvallah

    • @Unobjectabdul
      @Unobjectabdul 7 місяців тому

      Does the end goal justify the mean?

    • @cihatkulas3412
      @cihatkulas3412 7 місяців тому

      Tabii, tabii. Zaten bir (1) türk de dünyaya bedel ...

    • @FurkanKolsuz
      @FurkanKolsuz 6 місяців тому

      Bu yorumu gördüm.. Videoyu kapattım öyle bir şey

  • @burakaltinay7
    @burakaltinay7 7 місяців тому

    Keşfedildin Berkay. Tebrikler güzel tarihçe.

  • @kamugkan
    @kamugkan 8 місяців тому

    Gayet güzel olmuş. Çalışmaların devamını dilerim. Çok daha iyi şeyler gelecektir.

  • @huseyinokutgen9038
    @huseyinokutgen9038 7 місяців тому

    Güzel bir yayindi basarilar dilerim.

  • @tarikyildirim8859
    @tarikyildirim8859 7 місяців тому

    Teşekkürler sonuna kadar can kulağı ile dinledim

  • @nazmiyyeah
    @nazmiyyeah 2 місяці тому

    Çocukken bir akrabanın kütüphanesinde çok eski bir büyü kitabı bulmuştum. Amaca göre büyülerin nasıl yapılacağını tarif ediyor ancak kıyısına köşesine büyü yapmak doğru değildir, yapmamak lazım diye dipnotlar da yazıyordu.
    Frankfurt okulunun tüm düşünürlerine bakınca, dünyanın özellikle de ortadoğunun bugün neden böyle olduğunu, kitlelerin iletişim araçlarıyla nasıl da kolaylıkla büyülendiğini, ortadoğunun tam ortasında trrist syonist bir ülkenin abd desteğiyle ne kadar da meşruymuş gibi kurulup varlığını sürdürebildiğine, herkesin ne kadar güzel uyuduğuna hiç şaşırmıyorum.
    Evet, hocanın dediğini yap ama yaptığını yapma. Ama yine de hocalar osrmş olmalı ki cemaat fena sçmış durumda. Somsuz bir karanlıkta iyi geceler dünya halkları :)

  • @orkuna4960
    @orkuna4960 7 місяців тому

    Emegine sağlık Berkay

  • @enbasariliborsakanaliorjin7422
    @enbasariliborsakanaliorjin7422 7 місяців тому

    👏🏽👏🏽👏🏽👏🏽👏🏽

  • @ozgurelmas6979
    @ozgurelmas6979 8 місяців тому +3

    Harika bir video.

  • @MerhabaMuhtesem
    @MerhabaMuhtesem 8 місяців тому +1

    Güzeldi kutlarım seriye devam

  • @cezayirkokten3397
    @cezayirkokten3397 8 місяців тому

    Frankfurt okuluna ilişkin yaptığın değirlendirmen için teşekkür ederiz.

  • @yasirerdas5393
    @yasirerdas5393 8 місяців тому +1

    Emeğinize sağlık 👏👏

  • @didemkisak
    @didemkisak 8 місяців тому +2

    Ağzınıza, emeğinize sağlık, zihnimizi tazelediniz; Frankfurt Okulu ile ilgili unuttuğum bilgileri hatırlamış ve önceden hiç duymadığım bilgileri öğrenmiş oldum🙏

  • @haluktulay4227
    @haluktulay4227 7 місяців тому

    Ağzınıza sağlık mükemmel bir video olmuş J.J Russel rica etsem

  • @alperdesova9924
    @alperdesova9924 7 місяців тому

    Cok teşekkürler, basarilar

  • @hakanpiskin6269
    @hakanpiskin6269 7 місяців тому

    Zihninize sağlık...

  • @alperdesova9924
    @alperdesova9924 7 місяців тому

    Teşekkür ederiz ,

  • @BT-schannel
    @BT-schannel 8 місяців тому +1

    Marksismin aslında Dialektik felsefe çerçevesinde kontrollü bir muhalefet yaratma operasyonu olduğuna dair teoriler vardır. Bu video ile bu görüşün daha dikkate değer bulmaya başladım.
    Hitlerin amerikalı yahudi iş adamları tarafından finanse edilerek yükseltilmesinin Hitlerin aslında Amerikan yahudilerinin bir nüfus yeniden yapılandırma projesi olduğuna dair teoriler vardır. Bu video ile bu teorinin daha dikkate değer olduğunu düşünmeye başladım.

  • @elifpnar6364
    @elifpnar6364 8 місяців тому +1

    emeğinize sağlık

  • @mcc187
    @mcc187 8 місяців тому +1

    teşekkür ederim. sosyolojik akımları, vaka bazında karşılaştırmalı olarak anlatabilir misiniz? Örneğin siyasal islam; hangi akım nasıl değerlendirir vb.

  • @serpilcandan8861
    @serpilcandan8861 4 місяці тому

    Sevgili genç,emeklerin için çok teşekkürler.anlatımınız çok hızlı(az zamanda çok şey anlatmak istiyorsunuz,anlıyorum.)konuşuyorsunuz,bu hızlı kitap okumaya benziyor(birçok ayrıntı kaçıyor)anlatılanları iyi anlamamız için biraz daha yavaş anlatabilirseniz çok daha etkileyici olur.Tekrar tşk ler.

  • @fuatfahirokan5742
    @fuatfahirokan5742 7 місяців тому

    Teşekkürler

  • @mehmetfatiharvs4469
    @mehmetfatiharvs4469 7 місяців тому

    takibe aldım.

  • @argoscelik
    @argoscelik 8 місяців тому

    Teşekkürler.

  • @argoscelik
    @argoscelik 8 місяців тому

    Çok yararlı, teşekkürler

  • @birisi1854
    @birisi1854 8 місяців тому +2

    İblisin oyunu değişmez.. ters maske de takar , her türlü düz maskede takar...ama arkası aynıdır...

  • @enbasariliborsakanaliorjin7422
    @enbasariliborsakanaliorjin7422 7 місяців тому

    💥💥💥💥💥💥

  • @enbasariliborsakanaliorjin7422
    @enbasariliborsakanaliorjin7422 7 місяців тому

    🎉🎉🎉🎉🎉🎉

  • @melihersoy9865
    @melihersoy9865 3 місяці тому

    İlk defa duydum Frankurt okulunu ama dikkatimi çekti video.

  • @enbasariliborsakanaliorjin7422
    @enbasariliborsakanaliorjin7422 7 місяців тому

    Domates 🍅🍅🍅 biber ne alaka diye aklınıza soru gelebilir? Bazı çok ünlü fenomenler millete faydalı olmak yerine domates biber anlatıyor o yüzden

  • @neclaacunkapkran8576
    @neclaacunkapkran8576 7 місяців тому

    Teşekkürler. Sanırım Adorno Enstitü Başkanıydı

  • @veyselbatmaz2123
    @veyselbatmaz2123 8 місяців тому +1

    *_13 Derste Otoriteryen Kişilik, Orhan Kemal Adorno'yu Okudu mu?_* ,Destek- Beyaz Baykuş Yayınları, 2023

  • @hasantoprak9843
    @hasantoprak9843 8 місяців тому +1

    ❤❤❤

  • @krmyc4692
    @krmyc4692 8 місяців тому +2

    Eline saglık bu gün katıldım ve etkilediğimi soyleyebilirim....

  • @unaltursun5938
    @unaltursun5938 7 місяців тому

    Emeginize sağlık, çok güzel bir çalışma. Seslendirme çok kötü yoruyor insanı eşim rahatsız oldu mutfakta 😅

  • @a5125474
    @a5125474 8 місяців тому +1

    51:59 Nerede olmaktaydı? Federal Almanya mı, Doğu Almanya mı? Çünkü Frankfurt Federal Almanya'da (Batı Almanya).

  • @mzft162
    @mzft162 8 місяців тому

    1. Savaş sonrası almanyada komünist hareket ile ilgisi ne

  • @superclark1981
    @superclark1981 2 місяці тому

    Diyalektik imgelem 😄 fena ağır bir kitap, 2007 de almıştım şimdi okusam anlarım artık ... ama gerek görmüyorum.

  • @bukkabeach
    @bukkabeach 7 місяців тому

    Eleştirel teorinin eleştirisi Ridvan Şentürk un bu kitabini tavsiye edebilirim..

  • @dogandemir2024
    @dogandemir2024 8 місяців тому +1

    “Işık, biraz daha ışık”!
    Videoları çekmeden önce biraz dudak egzersizleri yapmanızı öneririm. O zaman daha anlaşılır olursunuz. Başarılar.

    • @berkaygorkemcoskun
      @berkaygorkemcoskun  8 місяців тому +2

      Düzenli olarak çalışıyorum. 5 saat video çekimiyle zorluyor yine de. Teşekkürler.

  • @serhatoz
    @serhatoz 8 місяців тому

    müthiş

  • @alperdesova9924
    @alperdesova9924 7 місяців тому

    Oldum olasi bu tür kuruluslar önce toplumun o zamanki ruhuna gore kurulup,snralarinda degisim ,donusume ugratilip amaca hizmete ainiyor....
    Almaya daki yesillerPartisi bu siyasi stratejinin en aktuel önegidir..derim

  • @enbasariliborsakanaliorjin7422
    @enbasariliborsakanaliorjin7422 7 місяців тому

    🍅🍅🍅🍅🍅

  • @zeyneponderin
    @zeyneponderin 8 місяців тому

    🙏🍀

  • @saccoweisszucker
    @saccoweisszucker 7 місяців тому

    Elinize kolunuza sağlık :) abd'ye geçince yaşadıkları dönüşüm ne kadar da alev alatlıyı hatırlatıyor

  • @enbasariliborsakanaliorjin7422
    @enbasariliborsakanaliorjin7422 7 місяців тому

    🌶️🌶️🌶️🌶️🌶️🌶️🌶️🌶️

  • @tgunersel
    @tgunersel 8 місяців тому +2

    Yaşayın :) Dilde titizlik: 'İlginç' varken 'enteresan' niye? :)

  • @HiristoBotev
    @HiristoBotev 8 місяців тому +1

    Hem kapitalist hem solcu

  • @sudekesi
    @sudekesi 8 місяців тому +2

    19:50 60.000 kitapla villa yaparsın :D

  • @lantanalanta1709
    @lantanalanta1709 8 місяців тому +2

    Emeğinize sağlık, fakat nefes almadan konuṣuyorsunuz, dinleyici için çok yorucu.

  • @youla87xcap91
    @youla87xcap91 8 місяців тому +9

    ben tam anlamadım 57. defa vurgular mısın varlıklı bir ailede doğup ne olmuşlar orayı anlamadım.

    • @erotopyaeros9920
      @erotopyaeros9920 8 місяців тому

      Çaba var anlam yok... 😊

    • @denizdemir7493
      @denizdemir7493 8 місяців тому +3

      Kapitalist ailede doğup, kendi sınıfsal konumlarına aykırı şekilde sosyalist Marksist bir düşünce benimseyerek bir okul kurmuşlar... Anlam var, anlamak için çaba yok...

    • @youla87xcap91
      @youla87xcap91 7 місяців тому

      @@tjtaskin7458 magazinel işlerin sattığını çözmüş arkadaş.

    • @kahramanleblebi2840
      @kahramanleblebi2840 7 місяців тому

      "Bir cok "dedi ya 101 kere. Nesini buanlamadin.

  • @moonlightsoda
    @moonlightsoda 7 місяців тому

    😊

  • @user-yz2ct2sy3l
    @user-yz2ct2sy3l 7 місяців тому

    1:25 oruçlu olan ben 🤐

  • @enbasariliborsakanaliorjin7422
    @enbasariliborsakanaliorjin7422 7 місяців тому

    🧄🧄🧄🧄🧄🧄🧄🧄🧄

  • @onokkutag9442
    @onokkutag9442 8 місяців тому

    s.a , ilk 8 dakika sürekli frankfurt okulu demesen zaten 8 dakika 3 dakikaya düşecek:)

  • @bazdiyar101
    @bazdiyar101 8 місяців тому

    Amcaoğlu sevdim seni

  • @42tabriz
    @42tabriz 7 місяців тому

    10 kelimeden 8 i “frankfurt okulu”

  • @mzft162
    @mzft162 8 місяців тому +1

    Çoğu yahudi ailelerden mi

  • @eminebozkurt2306
    @eminebozkurt2306 8 місяців тому +1

    Seyla Benhabib bu nasıl türk Arap olmasın bence türk değil emeğinize sağlık

    • @berkaygorkemcoskun
      @berkaygorkemcoskun  8 місяців тому +3

      1950 İstanbul doğumlu Yahudi asıllı Türk kendisi.

    • @salihdogan727
      @salihdogan727 8 місяців тому +3

      Arap yazarken büyük, Türk yazarken küçük harf kullanıp insanların Türklüğünü sorgulamanız oldukça ironik.

    • @eminebozkurt2306
      @eminebozkurt2306 8 місяців тому +1

      Sevgili@@salihdogan727 hiç dikkat etmedim ve bu hep oluyor klavyeden dolayı Arap servicisi olmadım olamam da ...

    • @eminebozkurt2306
      @eminebozkurt2306 8 місяців тому

      Sevgili@@salihdogan727 hani derler O&'tan nem kapmak bu olsa gerek

    • @salihdogan727
      @salihdogan727 8 місяців тому

      @@eminebozkurt2306 benim için çok sorun değil hangisinin nasıl yazıldığı sosyal çevrenizde sorun yaşamamanız için uyarayım dedim.

  • @sabansen369
    @sabansen369 7 місяців тому

    Yahudiler marksizim fikir babalari olarak biliyordum sizi dinledikten sonra kanaat getirdim kendimce faşizminde fikir babasi olabilirler

  • @kullanicininadi
    @kullanicininadi 8 місяців тому

    Metehan yapma videolarını öyle felsefeyi ağzına dolayarak

  • @eminedemir673
    @eminedemir673 8 місяців тому

    TT

  • @mzft162
    @mzft162 8 місяців тому

    Seküler yahudiler

  • @NoaOneF
    @NoaOneF 7 місяців тому

    Institut denilir, enstitü fransiz ağzı takliti dir. Yanlış frankophone Türkçesi kullanmayin.

  • @enbasariliborsakanaliorjin7422
    @enbasariliborsakanaliorjin7422 7 місяців тому

    ❤❤❤❤❤