Va mulțumim pentru aceste explicații detaliate, poate faceti un tutorial și cum se plantează ,dacă după plantare se protejajă cumva ,acoperire , mușuroire..!
Mulțumesc de informație! Vă rod frumos să-mi spuneți dacă merge și la kaki, metoda de coborîre a coroanei la un kaki plantat în toamnă și are ramificări la 1.40m. Mulțumesc frumos❤
Va salut ! Da ,merge ,dar urmariti ca scurtarea sase faca deasupra punctului de altoire si neaparat sub taiere sa ramana trei sau patru muguri ,mai mari decat cei aflati pe o lungime de doarfeca ,deasupra punctului de altoire . Puteti face asta chiar acum !
Taierea la corn se face in verde ,prin eliminarea lastarilor care îndesesc coroana si in uscat ,pentru a forma o coroana dorita si prin indepartarea uscaturilor !
Buna ziua si multa sanatate.Am 5 kaki care au plecat in acest an de la stadiul de varga de aprox 1 1,5 cm grosime,acum au fiecere 4, 5 sarpante dar care se continua acum cu anticipati ?Tai acesti anticipati chiar daca sunt continuarea sarpantei ?
Sper ca nu va suparati daca va rugam cand mai aveti timp sa ne explicati cate ceva si despre plante mediteraneene de exemplu rodiu, fistic, maslin sau alte plante poate deja mai cunoscute precum jujube sau arbusti precum goji, aronia, amelanchier, alun sau liane de kiwi si minikiwi. Datorita schimbarilor climatice s-au adaptat destul de bine si la noi in sudul tarii si destul de toleranti la seceta, in ciuda careia as spune ca vegeteaza foarte frumos, in plus cel putin aparent nu au bolile clasice de tipul moniliozei etc.
Bună ziua! De ce apar pete galbene (ca un fel de pistrui) pe frunzele de viță-de-vie în perioada verii, iulie? Mai ales pe frunzele tinere, nu mai bătrâne, mulțumesc mult!
Bună ziua! Știu că aveți de răspuns la multe întrebări datorită competenței dvs. Nu am altă modalitate de a vă contacta, de aceea vă rog să îmi spuneți dacă pot altoi pe un alun de 8 ani , mlădițe de cireș. Dacă da, vă rog să îmi spuneți și perioada optima de altoire. Alunul rodește mult și nu putem consuma mai mult de 1 kg pe an. Vă mulțumesc anticipat și va urez Sărbători fericite!
@pomicolanalbant Am căutat pe tot internetul dar nu am găsit nimic. Atunci va rog frumos sa îmi spuneți, ce pom fructifer este compatibil cu alunul? Spunea cineva că sunteți ca pâinea caldă, subscriu.
Bună ziua! Excelent tutorial! Altoirea în mugure dormind se face in prima perioadă a lunii august sau în a doua perioadă a lunii august? Eu am altoit in mugure dormind cireș. Am unul. E pe rod. Are 5 ani. Dar nu rețin în care perioadă a lunii august am altoit. Mulțumesc! Spor la muncă!
Și totuși dacă nu ne dorim o reactie vegetativa a mugurilor de pe lastar ....de ce nu efectuam scurtarea lastarului la început de august când mugurii ar fi devenit stabili și nu ar mai reactiona vegetativ? Mulțumesc ptr răspuns!!!
Bună ziua. Vin și eu cu o întrebare, ținând cont că la noi în sudul țării este o seceta prelungita mai pot face tăierea în verde la niște pruni de anul doi pentru că în ciuda faptului că este seceta sa dus foarte bine și au crescut din abundență.Multumesc.
Va salut ! In primii trei ani ,taierile sunt limitate si se fac in primavara . Daca torusi ramuri anuale au crescut f mult ,scurtam in toamna ,atat cat sa evitam dezbinarea lor sub greutatea zăpezii!
Bună ziua! Am învățat multe de la dvs despre sâmburoase, semințoase și vă mulțumesc! Am un kaki plantat in toamnă care a dezvoltat 4 șarpante de aprox. 30 cm. De la început, in momentul când făcea frunze pe ramuri, 7-10 frunze, cele de la baza se vestejeau și rămâneau doar cele din vârfuri. In momentul de față, fiecare din cele 4 șarpante nu au frunze pe aprox 20 cm din 30 și în vârfuri au 2 sau 3 ramificații cu câteva frunze. Cea mai viguroasă are 15 frunze. Care ar fi motivul și ce aș putea face? Vă mulțumesc anticipat!
de unde sa achizitionam kaki?sunt tot din Dobrogea,aici este mult soare,am pus in toamana,au pornit in primavara dar cand a venit caldura le-au cazut toate frunzele desi a fost udati,cel mai sigur ca au fost crescuti in sere si nu avut contact cu soarele,multumesc
Buna ziua dle inginer, am mai multe soiuri de kaki in gradina, 6 pomi : rossyanka, o*gosho, jiro, vagnilia, rojo, de la primul an de la plantare la 5 ani…cu exceptia Dvs., cu aceasta prezentare, informatiile despre cultura de kaki (sau perssimon) se regasesc f putin ( in lb. romana) insa pe canalele de UA-cam americane se pot afla informatii dar care din pacate, multe sunt contadictorii… As vrea sa va rog, sa imi spuneti cum putem oprii caderea fructelor , ptr ca si aici informatiile sunt neclare, unii sustin ca trebuie suspendata complet udarea pomilor in lunile iunie, iulie, altii vorbesc despre mulcirea solului si fertilizanti bogati in fosfor si potasiu, altii spun ca trebuie udati pomii din abundenta… Cu exceptia soiului Jiro, care elimina cel mai putin din fructe, restul pastreaza 3-4 fructe sau nici unul, chiar daca au fost initial plini de rod. Va multumesc, Cu deosebita stima, va doresc toate cele bune!
Va salut ! In primul rand ,trebuie stiut ca in primii doi sau chiar trei ani ,avorteaza in mod natural . Pomul acorda prioritate dezvoltarii sale si mai putin perpetuarii speciei. Tot asa procedeaza si in urmatorii ani ,daca i se acorda conditii optime de dezvoltare. Sfatul meu este ,sa-i asigurati doar apa necesara in conditii de seceta si sa nu-i mai faceti nici o taiere ,un an ! Falositi la intrarea in vegetatie produsul BOROCAL ,in trei aplicari foliare ,dupa care trei aplicari cu produsul CALCIG Ca-Mg. Intervslul intre tratamente,o saptamana . In aceasta perioada cand vorbim ,folositi produsul CALCIG ,trei aplicari .
@@pomicolanalbant Stiam ca in primii ani Kaki, avortreaza in mod natural fructele, cum va spuneam in comentariul meu initial, am diverse soiuri, iar 3 dintre pomi au deja 5 ani de la plantare, si tot arunca fructele pastrand doar cateva, si pedntru acest fapt a trebuit sa ma documentez despre aceasta minune de pom, dar oricum eu va multumesc pentru sfaturi Dvs. foarte utile, si desigur astept cu interes, noi tutoriale cu informatiile pretioase si profesioniste prezentate pe canalul Dvs. Va admir si va urmaresc cu mult interes! Toate cele bune!
Va multumesc mult pt aceste pretioase informatii.Este dingurul tutorial profesionist,cu taieri la kaki,pe care l am gasit eu.Am o intrebare,daca imi permiteti :lastarii care au fructe,se scurteaza?Multumesc PS :Daca veti putea va rog sa faceti si un tutorial despre smochin. Inca o data,Multumesc !
Ar fi utile si cateva explicatii pentru soiuri unifere si bifere daca se abordeaza diferit taierile in cazul in care se doreste o recolta frumoasa de breba.
Bună ziua va rog frumos o taiere la kaki jiro în primăvara cind nu are frunze , deci securitate atunci? Face ti un video va rog frumos! Mulțumesc frumos
Cunosc foarte bine cultura de kaki. Degeaba explicați dv, majoritatea amatorilor de exotice din Romănia sunt sub media minimă de cunoștințe pomicole. S au apucat de kaki, cei cărora nu le au dat rezultate corcodușul, zarzărul, mărul ,caisul, etc..brusc, au devenit pasionati de kaki ! Lăsați i să i ciufuleasca samsarii de bani, că nu le intră kaki in cap nici in 50 ani ! Majoritatea kakiștilor de azi, sunt aceleasi persoane care cărau banii la Caritas in 95 !
Dacă tot urmaresti pe Ionel ,ar fi bine sa-i ,,furi" decenta,și bunul simt......asta asa , ca să nu ramâi un mitoman arogant.Ar fi bine ,sa stai în patratica ta,pana arăți și tu ceva educativ....nu doar aroganta.Aroganta nu înseamnă că esți prost, dovedește ca deja ești prost.--'asa spune o cugetare.Sanatate.! Iar pentru Ion,doar stima și lauda,um om în adevăratul sens.
Ciudata interventia dumneavoastra! Pare ca aveti un "deosebit" respect fata de cei ce vor informatii despre Kaki! Ultima fraza e de-a dreptul "geniala" avand in vedere ca ne aflam pe un canal "horticol"!
Mulțumesc pentru toate sfaturile cu privire la pomii fructiferi.
Cu mare drag !
Multumim!
Cu drag !
Mulțumesc frumos!
Cu drag !
Foarte frumoasă expunerea, voi urmări în continuare pentru că am și eu un pom de Kaki și anul acesta a făcut primele fructe.❤❤❤
Corect !
sunteti ca pita calda! de cand asteptam cu taierile astea in verde la kaki, multumesc sunteti deosebit!
Va salut !
Sfaturi foarte valoroase !
Salutari si multa sanatate va doresc !
Va salut si va mulțumesc !
Felicitări ! Vă așteptăm cu sfaturi .
Vă doresc multă sănătate doamne ajută .
In curand !
Buna ziua,va multumesc pentru lectia predata ,pe curand dle Trofin,multa sanatate!🙏🤝
Va salut ! Cele bune !
Multumim frumos Maestre! Sanatate si numai bine va doresc! 🤗
Multumim la fel !
Multumim !! Sanatate si numai bine !!
Cele bune !
Sănătate multă!
Cele bune !
am facut prima taiere in verde la inceputul luni iunie si am pirdut fructul a cazut pur si simplu va multumesc pentru lectia de astazi
Voi veni cu info suplimentare in curand !
sanatate va doresc
Multumim la fel !
Va mulțumim pentru aceste explicații detaliate, poate faceti un tutorial și cum se plantează ,dacă după plantare se protejajă cumva ,acoperire , mușuroire..!
Da ,corect !
👍
Va salut !
Mulțumim, vă rugăm în august, faceți un tutorial despre altoirea la kaki.
Voi tine cont !
Salutare,în puiete de prun merge altoit kaki.multumesc
Nu merge ! La multi ani ! 🥂
Dar în ce puieți merge altoit.multumesc.la multi ani@@pomicolanalbant
Vă salut cu respect!
Urmăresc cu plăcere și interes clipurile dumnevoastră.
Aveți un clip cu tăierile la rodiu?
Va salut ! Nu am facut ,dar mi-am notat !
👍👍👍
Va salut !
Mulțumesc de informație! Vă rod frumos să-mi spuneți dacă merge și la kaki, metoda de coborîre a coroanei la un kaki plantat în toamnă și are ramificări la 1.40m. Mulțumesc frumos❤
Va salut ! Da ,merge ,dar urmariti ca scurtarea sase faca deasupra punctului de altoire si neaparat sub taiere sa ramana trei sau patru muguri ,mai mari decat cei aflati pe o lungime de doarfeca ,deasupra punctului de altoire .
Puteti face asta chiar acum !
@pomicolanalbant Mulțumesc din suflet! ❤️❤️❤️❤️
Sa traiti cu respect!
O taiere la corn (arbust) daca se poate!
@@MrsP-wl4kx am și eu corn dar nu cred să fie nevoie de tăieri ca la pomii fructiferi.
Taierea la corn se face in verde ,prin eliminarea lastarilor care îndesesc coroana si in uscat ,pentru a forma o coroana dorita si prin indepartarea uscaturilor !
@@pomicolanalbant mulțumesc!
Buna ziua!
Ce tratamente folosiți la kaki?
Tratamentele de la vita de vie !
Mulțumim. Am și eu, anul acesta are prima dată fructe. Aș fi curios și ce tratamente îi trebuie.
Ca la vie !
Buna ziua ,in ce putem altoi Kaki ? Multumesc !
Nu m-am documentat suficient ,ca sa va pot raspunde ,insa eu am luat drajoni ,din care am facut butasi de portaltoi !
Daca am taiat crengutele lemnificate si pomul a facut clei pt a se apara, ce trebuie sa fac acum. Multumesc
Il lasati asa !
Ce rădăcina dezvoltă acest pom , este periculos pentru curte (intre betoane) ?
Nu este periculos ,nu face o radacina mare !
@ Multumesc mult !
Se poate pune folie agrotextil printre pomi,sa nu mai stai mereu sa tai iarba?
Sigur ca da si e mai bine pentru toata lumea !
@@pomicolanalbant cineva spunea că e mai bine sa fie iarba,ca sa nu fie temperaturi prea ridicate și să fie pomii afectați.
Buna ziua si multa sanatate.Am 5 kaki care au plecat in acest an de la stadiul de varga de aprox 1 1,5 cm grosime,acum au fiecere 4, 5 sarpante dar care se continua acum cu anticipati ?Tai acesti anticipati chiar daca sunt continuarea sarpantei ?
Taierea in primii trei ani ,se face doar in uscat ,in primavara !
Multumesc.Astept urmatoarele interventii .O zi buna !
Bună ziua
Va salut !
Sper ca nu va suparati daca va rugam cand mai aveti timp sa ne explicati cate ceva si despre plante mediteraneene de exemplu rodiu, fistic, maslin sau alte plante poate deja mai cunoscute precum jujube sau arbusti precum goji, aronia, amelanchier, alun sau liane de kiwi si minikiwi. Datorita schimbarilor climatice s-au adaptat destul de bine si la noi in sudul tarii si destul de toleranti la seceta, in ciuda careia as spune ca vegeteaza foarte frumos, in plus cel putin aparent nu au bolile clasice de tipul moniliozei etc.
Nu promit ,dar il limita timpului disponibil ,voi incerca !
Un clip video cu tăiere la kaki primăvara, puteți pune ?
Astazi am facut un tutorial cu taiere de formare a coroanei la kaki ,in primii ani !
Bună ziua ! Dacă nu am făcut pana acum nici o taiere se mai poate face?
Da merge !
Mulțumesc!
Cind se taie ramurile ?
Va salut ! Daca vorbim de taierea in verde ,asa cum am spus in tutorial ,daca vorbim de repaus vegetetiv ,in nartie !
De unde se pot cumpara pomi kaki de calitate?
Pomul de kaki are și el ramuri mixte ? Și ramurile aproape la orizontală dacă sunt viguroase tot așa trebuie procedat cu ele ?
Voi veni cu info suplimentare cat de curand !
Bună ziua! De ce apar pete galbene (ca un fel de pistrui) pe frunzele de viță-de-vie în perioada verii, iulie? Mai ales pe frunzele tinere, nu mai bătrâne, mulțumesc mult!
Semn de fitotoxicitate!
Bună ziua!
Știu că aveți de răspuns la multe întrebări datorită competenței dvs.
Nu am altă modalitate de a vă contacta, de aceea vă rog să îmi spuneți dacă pot altoi pe un alun de 8 ani , mlădițe de cireș. Dacă da, vă rog să îmi spuneți și perioada optima de altoire.
Alunul rodește mult și nu putem consuma mai mult de 1 kg pe an. Vă mulțumesc anticipat și va urez Sărbători fericite!
Va salut !
Nu sunt compatibili !
@pomicolanalbant Am căutat pe tot internetul dar nu am găsit nimic. Atunci va rog frumos sa îmi spuneți, ce pom fructifer este compatibil cu alunul?
Spunea cineva că sunteți ca pâinea caldă, subscriu.
Bună ziua! Excelent tutorial! Altoirea în mugure dormind se face in prima perioadă a lunii august sau în a doua perioadă a lunii august? Eu am altoit in mugure dormind cireș. Am unul. E pe rod. Are 5 ani. Dar nu rețin în care perioadă a lunii august am altoit. Mulțumesc! Spor la muncă!
Ciresul se face in prima etapă a lunii august !
Și totuși dacă nu ne dorim o reactie vegetativa a mugurilor de pe lastar ....de ce nu efectuam scurtarea lastarului la început de august când mugurii ar fi devenit stabili și nu ar mai reactiona vegetativ? Mulțumesc ptr răspuns!!!
Raspunsul este in urmatorul tutorial ,cu taieri la kaki !
Bună ziua. Vin și eu cu o întrebare, ținând cont că la noi în sudul țării este o seceta prelungita mai pot face tăierea în verde la niște pruni de anul doi pentru că în ciuda faptului că este seceta sa dus foarte bine și au crescut din abundență.Multumesc.
Va salut ! In primii trei ani ,taierile sunt limitate si se fac in primavara .
Daca torusi ramuri anuale au crescut f mult ,scurtam in toamna ,atat cat sa evitam dezbinarea lor sub greutatea zăpezii!
@@pomicolanalbant Mulțumesc mult, sănătate și spor în toate!
Pentru pomii care au pornit prima data in vegetatie, se mai executa aceste taieri? Multumesc!
Voi veni cu info in tutorial urmator!
Bună ziua! Am învățat multe de la dvs despre sâmburoase, semințoase și vă mulțumesc!
Am un kaki plantat in toamnă care a dezvoltat 4 șarpante de aprox. 30 cm. De la început, in momentul când făcea frunze pe ramuri, 7-10 frunze, cele de la baza se vestejeau și rămâneau doar cele din vârfuri. In momentul de față, fiecare din cele 4 șarpante nu au frunze pe aprox 20 cm din 30 și în vârfuri au 2 sau 3 ramificații cu câteva frunze. Cea mai viguroasă are 15 frunze. Care ar fi motivul și ce aș putea face?
Vă mulțumesc anticipat!
Nu-i convine apa sau panantul ,dar se adapteaza !
de unde sa achizitionam kaki?sunt tot din Dobrogea,aici este mult soare,am pus in toamana,au pornit in primavara dar cand a venit caldura le-au cazut toate frunzele desi a fost udati,cel mai sigur ca au fost crescuti in sere si nu avut contact cu soarele,multumesc
Eu ii am din grecia si sunt plantati primavara !
Le merge f bine !
@@pomicolanalbant dc se poate un link de unde i ati luat,ms
Va salut! Legat de migdali puteti sa faceti vreun video (ingrijire, taiere, cules,.....)?! Va multumesc.
Am retinut !
Doar o intrebare.. pomisorii kaki se acopera iarna? Au fost plantati in primavara . Multumesc
2 ani se acoperă
Vă salut, am un kaki primul an ia-m lăsat 5 lăutari, au la 25, 30 cm ce trebuie să le fac în continuare? Vă mulțumesc!
Ii taiati doar portiunea cu anticipati ,daca face !
@@pomicolanalbant mulțumesc, multă sănătate și realizări frumoase!
Se poate cumpăra de la dumneavoastră un și kaki?.
Eu am cumparat ,adusi din Grecia ,dar poate gasiti si produsi in tara !
Pepiniera Peris am luat
Buna ziua dle inginer, am mai multe soiuri de kaki in gradina, 6 pomi : rossyanka, o*gosho, jiro, vagnilia, rojo, de la primul an de la plantare la 5 ani…cu exceptia Dvs., cu aceasta prezentare, informatiile despre cultura de kaki (sau perssimon) se regasesc f putin ( in lb. romana) insa pe canalele de UA-cam americane se pot afla informatii dar care din pacate, multe sunt contadictorii…
As vrea sa va rog, sa imi spuneti cum putem oprii caderea fructelor , ptr ca si aici informatiile sunt neclare, unii sustin ca trebuie suspendata complet udarea pomilor in lunile iunie, iulie, altii vorbesc despre mulcirea solului si fertilizanti bogati in fosfor si potasiu, altii spun ca trebuie udati pomii din abundenta…
Cu exceptia soiului Jiro, care elimina cel mai putin din fructe, restul pastreaza 3-4 fructe sau nici unul, chiar daca au fost initial plini de rod.
Va multumesc,
Cu deosebita stima, va doresc toate cele bune!
Va salut ! In primul rand ,trebuie stiut ca in primii doi sau chiar trei ani ,avorteaza in mod natural .
Pomul acorda prioritate dezvoltarii sale si mai putin perpetuarii speciei.
Tot asa procedeaza si in urmatorii ani ,daca i se acorda conditii optime de dezvoltare.
Sfatul meu este ,sa-i asigurati doar apa necesara in conditii de seceta si sa nu-i mai faceti nici o taiere ,un an !
Falositi la intrarea in vegetatie produsul BOROCAL ,in trei aplicari foliare ,dupa care trei aplicari cu produsul CALCIG Ca-Mg.
Intervslul intre tratamente,o saptamana .
In aceasta perioada cand vorbim ,folositi produsul CALCIG ,trei aplicari .
@@pomicolanalbant Stiam ca in primii ani Kaki, avortreaza in mod natural fructele, cum va spuneam in comentariul meu initial, am diverse soiuri, iar 3 dintre pomi au deja 5 ani de la plantare, si tot arunca fructele pastrand doar cateva, si pedntru acest fapt a trebuit sa ma documentez despre aceasta minune de pom, dar oricum eu va multumesc pentru sfaturi Dvs. foarte utile, si desigur astept cu interes, noi tutoriale cu informatiile pretioase si profesioniste prezentate pe canalul Dvs. Va admir si va urmaresc cu mult interes! Toate cele bune!
Sa faci o taiere si in primavara cand nu au frunze
Corect !
Va multumesc mult pt aceste pretioase informatii.Este dingurul tutorial profesionist,cu taieri la kaki,pe care l am gasit eu.Am o intrebare,daca imi permiteti :lastarii care au fructe,se scurteaza?Multumesc
PS :Daca veti putea va rog sa faceti si un tutorial despre smochin.
Inca o data,Multumesc !
Ar fi utile si cateva explicatii pentru soiuri unifere si bifere daca se abordeaza diferit taierile in cazul in care se doreste o recolta frumoasa de breba.
Da ! Se scuteaza doar lastarii care au pornit din ramura la care sa efectual taieri in verde anul anterior !
am un kaki de 4 ani
Sunteti pe productie !
Din pacate n avem....Multimim !
Nu-i nimic ,va pregatiti pentru viitor !
@@pomicolanalbant Nu stiu daca merg la noi in Cluj .
@@cornelkornea-on6fmsoiul Nikita's gift de la pepiniera Peris rezista pana la -40 si e autofertil
Aveti kiki de vinzare
Nu !
Multumim. In sfarsit un tutorial profesionist despre kaki, nu explicatii de la….lăutari.
Va salut !
Bună seara
La mine cei 2 kaki sunt in primul an cu 3-4 șarpante crescute anul acesta...trebuie scurtate in verde sau in primăvara?
Mulțumesc
Tre
Bună ziua va rog frumos o taiere la kaki jiro în primăvara cind nu are frunze , deci securitate atunci? Face ti un video va rog frumos!
Mulțumesc frumos
Cunosc foarte bine cultura de kaki.
Degeaba explicați dv, majoritatea amatorilor de exotice din Romănia sunt sub media minimă de cunoștințe pomicole. S au apucat de kaki, cei cărora nu le au dat rezultate corcodușul, zarzărul, mărul ,caisul, etc..brusc, au devenit pasionati de kaki !
Lăsați i să i ciufuleasca samsarii de bani, că nu le intră kaki in cap nici in 50 ani !
Majoritatea kakiștilor de azi, sunt aceleasi persoane care cărau banii la Caritas in 95 !
:))))
Dacă tot urmaresti pe Ionel ,ar fi bine sa-i ,,furi" decenta,și bunul simt......asta asa , ca să nu ramâi un mitoman arogant.Ar fi bine ,sa stai în patratica ta,pana arăți și tu ceva educativ....nu doar aroganta.Aroganta nu înseamnă că esți prost, dovedește ca deja ești prost.--'asa spune o cugetare.Sanatate.! Iar pentru Ion,doar stima și lauda,um om în adevăratul sens.
Ciudata interventia dumneavoastra! Pare ca aveti un "deosebit" respect fata de cei ce vor informatii despre Kaki! Ultima fraza e de-a dreptul "geniala" avand in vedere ca ne aflam pe un canal "horticol"!
👍
Va salut !