Cafeneaua filosofică 71: Memoria ca salvare

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 20 вер 2024
  • Dana Jalobeanu și Grigore Vida în dialog cu Vladimir Tismăneanu și Radu Vancu despre memoria ca salvare. Memorii de Gulag, memorii ale rezistenței.

КОМЕНТАРІ • 11

  • @irinuccams
    @irinuccams 2 роки тому

    Absolut fascinant!
    Multumesc foarte mult, doamnelor si domnilor! 🙏

  • @constantamariagrigore3234
    @constantamariagrigore3234 2 роки тому +4

    Superba tematica abordata, tulburătoare implicațiile, descoperirile când scormonim prin memorie, mulțumiri și felicitări, admirație și recunoștință exprimate printr-o reverență cea mai nobila și rafinata, profunzimea discuțiilor ne oferă și noua o înțelegere asupra memoriei cuprinse în scrieri , cuvinte, simboluri, asupra vremurilor dictaturii comuniste și ce s-a interzis în acea perioada...

  • @bitdribble
    @bitdribble 2 роки тому +3

    Tismaneanu sare de la subiect la subiect. As dori sa-i aud un.pic si pe ceilalti.

    • @bitdribble
      @bitdribble 2 роки тому

      Mai spre partea a doua, cand Tismaneanu vorbeste despre Hrusciov and Soljenitsin, nu cred ca multi stiu asa de profund istoria literaturii ruse in timpul uniunii sovietice.

    • @carmenprodan3743
      @carmenprodan3743 2 роки тому

      Nu sare,sunt legate. Doar ca trebuie sa știm multe ca sa-l putem urmări. Sau sa-i fi citit cărțile care sunt minunate!

  • @dorutascau451
    @dorutascau451 2 роки тому +2

    Viața lui Ivan Denisovich in lagăr, curge intr-un jgheab asemanator cu cel asociat oricărui cetățean sovietic din afara lagărului. Lagărul lui Denisovici este înăuntrul lagărului mai mare, numit URSS.
    Nu exista prietenii, ci doar relații “you scratch my back and I will scratch your back” si mai exista, printre altele, ca și in lagărul URSS, ura colectivă și orientata (de exemplu, episodul cu prizonierul român adormit, de negăsit la sfârșitul programului, pe care toți l-ar fi rupt cu dinții).
    România și Rusia (fosta URSS) au avut și au in continuare o relație de tip biunivoc. Romanii au fost învățați cum sa aplice perestroika și glasnostul ca la carte după o lovitura de stat, dar și romanii sint sursa de inspirație pentru ruși. Mulți dintre cei perindati la putere in România au simulat o opoziție față de putere, exprimata uneori vehement. Și ce au devenit la scurt timp?!
    Tocmai de aceea cred ca oricine ar fi instalat la putere la Moscova, după Putin, (dizident, opozant etc) va “dezamagi” la scurt timp.
    Memoria ideală pentru regimurile totalitare s-ar dori de tip RAM. Speranța sta in persoanele, indivizii, care reușesc sa mai ascundă prin buzunarele minții “cipuri” de memorie de tip ROM. :)

  • @constantamariagrigore3234
    @constantamariagrigore3234 2 роки тому +1

    Ma preocupa nihilismul, raportul dintre nihilism și existentialism în viziunea lui Noica...I-am vizitat pe filozofii germani I. Kant, Nietzsche, Cioran, dar Noica mi s-a părut mai interesant, concepția lui mi-ar trebui luminata... Mulțumiri pentru selecționarea reușită dacă optați pentru Noica, ma înclin...

  • @alexandruepurescu6210
    @alexandruepurescu6210 2 роки тому

    ZIDIRI DIN CARNE ... UDATE DE STROPI DIN APĂ DE PRIVIRI ...