Klapschakelaar

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 22 жов 2024

КОМЕНТАРІ • 15

  • @Tsjoetenbille
    @Tsjoetenbille 7 місяців тому +2

    Extra transistor aankoppelen als darlington. Dat zou ik eerst proberen. Als dat niet voldoet een opampje. Groeten uit België!

  • @RoderikvanReekum
    @RoderikvanReekum 7 місяців тому +1

    Dit is een van de betere video's op UA-cam!

  • @hugoromeyn4582
    @hugoromeyn4582 7 місяців тому +1

    Mooie voeding op 9.10m, ik heb zo'n zelfde maar dan de 30V versie, een mooi oudje! Hergestellt in West Deutschland! Moet er weleens naar gaan kijken, er zitten twee trafo's in en wanneer ik de spanning boven de 15V regel begint het relais te klikken en de spanning terug te vallen naar 15V...

  • @marcl9587
    @marcl9587 7 місяців тому +2

    Leuke video weer!!! Thanks!!!

  • @Dutch-linux
    @Dutch-linux 7 місяців тому +3

    nou je can met een extra torretje een signaal versterker maken of natuurlijk een opamp.... maar als hij het wil gebruiken voor zijn kamer lampen dan moet het op 240 volt werken dus dan zou je op zijn minst een relaytje moeten plaatsen en natuurlijk de voeding moet 240 volt aan kunnen maar voor de signaal versterking zou ik zeker een opamp nemen en denk er aan dat de meeste condensator microfoontjes ook een spanning nodig hebben om te werken

  • @albertsteenbergen3375
    @albertsteenbergen3375 7 місяців тому +2

    Ik heb ooit een vox gestuurde mic gemaakt voor mijn 27mc bak. Die had ik gemaakt rond een LM324 die ik tegen de voedingsspanning liet clippen door het microfoon signaal en zo via een bc547 een relais kon sturen. Wel met een vertraging er in gebouwd om niet het relais te laten klapperen op de spraak.

  • @jandudl74
    @jandudl74 7 місяців тому +2

    Ik zou gewoon een opamp nemen. Een opamp ic waarbij er twee opamps in één behuizing zitten. Met de eerste maak je een gevoelige microfoon versterker, en met de tweede opamp een comparator schakeling. Rest nog om er een bi stabiele flipflop achter te plaatsen zodat de lamp aan gaat (via een relaisje of zoiets) en weer uitgaat bij nogmaals in je handen klappen.

    • @jandudl74
      @jandudl74 7 місяців тому +2

      of een ic met 4 opamps. Dan maak je met de derde opamp ook een bistabiel relais:
      ua-cam.com/video/mzdN8YyFRtg/v-deo.html

  • @FlixTraveler
    @FlixTraveler 7 місяців тому +2

    Ik heb via Ali een Quansheng walkie-talkie gekocht. Gewoon voor fun. Echter dit speelgoed is niet zomaar fun. Je kan er van leren. Ham-radio kent ook een klapschakelaar. Bij het uitzenden moet je wel rekening houden met de terugslag. SWR of zoiets. Kan je dit eens uitleggen?

    • @jandudl74
      @jandudl74 7 місяців тому +4

      Jouw zendantenne moet zodanig geconstrueerd zijn dat deze alle zend energie de lucht in kan gooien. Als die antenne niet goed is, dan "reflecteerd" het (een deel van) de zendenergie. Hij kan het vermogen als het ware niet afgeven aan de ether. Dit vermogen komt terug naar jouw walkie talkie (wordt dus gereflecteerd door de slechte antenne). Dit vermogen kan je zendgedeelte beschadigen.
      SWR betekent standing wave ratio. Het geeft de verhouding aan tussen afgegeven vermogen (wat je antenne uitstraalt) en het vermogen dat wordt gereflecteerd. Bij een SWR van 1:1 wordt alle vermogen uitgestraald, en niets gereflecteerd. Je antenne werkt dan dus optimaal! SWR meter wordt ook wel staandegolf meter genoemd. Hopelijk is het zo een beetje duidelijker! Vergelijk het maar met een laserpen waarmee je in een spiegel schijnt. Een zwart geblakerde spiegel absorbeert alle energie, een echte, glimmende spiegel reflecteerd de laserstraal. Als dit teruggekaatst wordt naar je oog (als het ware je walkie talkie) dan beschadigt jouw oog.

    • @FlixTraveler
      @FlixTraveler 6 місяців тому +1

      @@jandudl74Bedankt voor deze uitleg. Ik heb me wat meer verdiept en ga wellicht een cursus volgen bij Veron.

    • @jandudl74
      @jandudl74 6 місяців тому

      @@FlixTraveler Graag gedaan SnipeX! Zon Veron cursus is vast en zeker interessant (ik heb het nooit gedaan, wel electronica cursussen), Maar met zo'n veron cursus kun je vast en zeker zelf je zenders en ontvangers bouwen. Een leuke hobby. Hoewel ik met de hobby ben gestopt nadat er vrijwel geen normale componenten meer verkocht werden en de trend het miniatuur spul werd (smd). Ik wens je veel succes!

  • @20kilovolt
    @20kilovolt Місяць тому +1

    Met een DC4017 kan je een klapschakelaar maken.

  • @mijnespeeladres7482
    @mijnespeeladres7482 7 місяців тому +1

    Lm 741 ertussen zou ik zeggen😊

  • @opticienopdekoffie
    @opticienopdekoffie 7 місяців тому +1

    Schitterend