Het raadsel van Maarten: De invloed van thuiswerken op filevorming is klein omdat woonwerkverkeer maar één derde van het totaal verkeer uitmaakt. Voeg daaraan toe dat er meer zaken thuisgeleverd worden en dat er ook bij de bedrijven die wegenwerken doen, minder personeel is, en je begrijpt hoe het kan dat er meer files zijn ondanks het thuiswerk. Daar is met een zoekopdracht in een zoekmachine een hele lijst persartikelen over te vinden :p De vraag van Tom: De relatie tussen aantal kinderen en welvaart is omgekeerd evenredig. Als je minder welvarend was, kreeg je meer kinderen omdat je die kinderen nodig had als werkkracht om het land te bewerken/vee te hoeden of een inkomen uit arbeid te leveren. Minder welvaart betekent ook minder goede voeding en minder toegang tot gezondheidszorg en dus meer kindersterfte, waardoor je meer 'reservekinderen' moet hebben om je bloedlijn in stand te houden en je gezin in leven te houden. (ook Rosling). De afdwaling van Maarten: de "index" van verbannen werken bestaat in de openbare bibliotheek of de katholieke kerk niet meer. In de VS komt die wel terug in de vorm van "ouderraden" die de schoolbibliotheken censureren, waar Maarten het al over heeft gehad, dit is vooral iets van de Republikeinse partij. VS was altijd al nogal van de censuur, ook met hun comics code authority. In niet-openbare bibliotheken (overheids- en onderwijsinstellingen) in Europa bestaat er wel nog altijd een soort censuur, maar meer om economische redenen en redenen van kwaliteitsbewaking dan om een ideologische lijn te volgen. Censureerde de militaire inlichtingendienst 40 jaar geleden de nalatenschap van "marxistisch" gelabelde docenten aan de defensieacademie, dan waken de defensiebibliothecarissen er vandaag over dat er geen complotmeuk of propaganda in de collectie sluipt. Je moet dat af en toe ook retroactief doen, als een autoriteit van zijn voetstuk lazert en een oplichter of een propagandist blijkt te zijn. Het is een moeilijke oefening in de collectievorming maar wel interessant. De fout van Maarten: de impact van klimaatopwarming op natuurbranden is niet dat er meer branden zijn of dat het bos nu spontaan in de hens schiet, maar dat door de hogere omgevingstemperatuur droger is en dus sneller langer en heviger brandt, en een grotere oppervlakte beschadigt, dan toen een smeulende peuk die in het gras werd gegooid, nog zoveel vocht uit dat gras opnam dat ze vrij snel doofde.
Woonwerkverkeer is maar één derde van het totale verkeer....... Jawel, maar niet in de spits, dat is net het punt. De files zijn langer omdat veel mensen na corona niet meer terug gegaan zijn naar het OV.
@@vger5857 waterstof is het kleinste molecuul dat er is, bij opslag onder druk in tanks zal een vrij groot deel vervliegen en het is potentieel gevaarlijk (het kan exploderen). Dat het niet efficiënt hoeft te zijn kan ik niet plaatsen. Let wel, waterstof opslag heb je alleen maar nodig omdat het zo nodig met zon en wind(hetgeen een veel te lage Eroi heeft) moet, met kernenergie, gas, kolen etc is dit nodig
@@vger5857 Het is een manier om energie op te slaan. Of het een goede manier is om energie in grote hoeveelheden op te slaan valt nog te bezien. We dachten destijds bij Eindhoven ook dat het een goede manier was om grote hoeveelheden vuurwerk op te slaan, daar zijn we enigzinds op teruggekomen.
Oef... Maarten met zijn achtergrond gaat op basis van persoonlijke ervaringen even bepalen dat het allemaal wel meevalt... Dat valt me toch wel tegen na jaren lang al naar hem te luisteren. Die bosbranden, evenals alle andere veranderingen zijn meetbaar. Deze worden vervolgens keurig in grafieken gezet en daaruit blijkt glashelder dat we te maken hebben met steeds meer en steeds intensere bosbranden. De aarde en haar klimaat heeft een soort hartslag, de Milankovich cyclus. We zijn op dit moment tegen die cyclus in aan het gaan. Dat betekend dat we op een moment dat we zouden moeten afkoelen, eigenlijk aan het opwarmen zijn. We hebben op dit moment meer co2 in de lucht dan er ooit geweest is in 3,3 miljoen jaar. Dat is 33 ijstijden geleden, en zijn op weg naar een niveau wat we meer dan 33 miljoen jaar geleden voor het laatst gezien hebben. Daar te lichtjes over doen, is het gevolg van een kleine 200 jaar industriele revolutie met een bult arrogantie tot gevolg. Maar we hebben een heel gevoelig planeetje dat als een zandkorreltje door het universum zweeft, met net de juiste balans. Die balans teveel verstoren en zelfs de milankovitch cyclus weten te verstoren is enorm risicovol.
Bij de bosbranden is de invloed van de klimaatverandering niet dat er meer branden zijn of nieuwe branden zijn, maar dat ze ernstiger gevolgen hebben. Ze duren langer, zijn heviger en vernielen grotere gebieden.
Denk eerst aan de eigen hartslag, dat komt uw werkwoordspelling misschien te goede. Niet elke piek is even intens, zoals ook niet elke ijstijd in extremiteit excelleert. Arrogantie zit hem ook in denken dat wij zo'n significante invloed hebben op alle natuurlijke processen. Die grootheidswaanzin van de mens is waarschijnlijk een nog grotere zorg dan het klimaatvraagstuk zelf. Beetje zoals met aanslagen (9/11) en de Amerikanen.. Goed dat Maarten hier het een en ander in ieder geval een beetje nuanceert, zeker alszijnde een wat linkser intellectueel.
Transitie energie: boeiend stukje... Totale bijdrage aan van zonne-energie aan energiemix in 2022: 3,34%. Verder 6% biomassa en 4% wind, en nog wat andere dingen. In totaal 15% vd NL energiebehoefte. De Noordzee staat nog lang niet vol...
Van de Noordzee zouden we dan óók af moeten blijven! Ecosystemen verstoren op het water heeft ook invloed op het klimaat, maar extinction rebellion heeft zeker nog geen maritieme afdeling opgezet.. Op en top hypocrisie van de wokexistische gemeenschap.
8:10 ....naar het noorden? Alsjeblieft NIET.!!!! In Scandinavië regent het altijd...het is er vreselijk duur...je wordt opgevreten door de muggen enz..enz..dus mensen ga maar lekker naar Spanje 😅
Ik herinner me als klein jochie in 1963 zwarte afgebrande heuvels in Zuid Frankrijk. Toen was dat nog niet echt een probleem, want er kwam een ijstijd aan. Helaas zijn de wetenschappers die deze ijstijd voorspelden inmiddels overleden dus is dat niet doorgegaan.
Inderdaad, ik snap er nog steeds niets van. Het Grosse Waldsterben is ook niet doorgegaan, en we hebben pas temperatuurrecords sinds het KNMI de temperaturen van de sporadische metingen in de historie naar beneden heeft gebracht. Verder hadden we altijd de fluctuaties in het klimaat die we nu hebben. @@lucasrem
@@lucasremDat de wetenschap continue achterhaald wordt? Ja, precies zijn punt. Als u de huidige theorieën extrapoleert naar de toekomst op basis van het verleden, wat zegt dit dan over de mogelijke flaws die er mogelijk in opgesloten zitten?!
Vroeger ging je bijna nooit echt op vakantie: één keer per jaar en dan, net als Maarten, in Nederland. Ik ben zelf één keer naar zo'n zuipplaats aan de kust geweest in Zuid-Spanje toen ik jong was. En dat was meteen de laatste keer. Zelfs toen vond ik er al niets aan en dat is alleen maar 100 keer erger geworden.
Het is wel een feit dat Maarten ontzettend zijn best doet om zijn podcast te vullen, alle respect hiervoor! Zelf zou ik daar de energie niet voor hebben om elke dag de Wikipedia ’s en op Google onderwerpen af te struinen om maar weer content voor je podcast te vinden. Dat Maarten al die onderwerpen als een lopende encyclopedie met zich meedraagt kan natuurlijk niet. Maarten leest ook de kranten en kijkt TV naar bijvoorbeeld Discovery en National Geographic en vist daar de onderwerpen uit.
Ga dan wel daarnaartoe waar het niet erg geblakerd is, of erg warm .Ook Spanje op dit moment op bepaalde plaatsen niet zo verstandig om ze zijn.Lord Luc@@LordLuc94
@@hermakapteyn6178Op de juiste momenten luchten en een ventilator of airconditioning gebruiken. Overweeg ook eens een personal pillow. Scheelt veel woelen als uw lichaamswarmte van de hals beter kan worden afgevoerd door het watercompartiment; heb hem zelf thuis ook. ;) Disclaimer: Ik werk zelf niet in de retail en ik ben ook geen vertegenwoordiger.
Het is al lang en breed aangetoond. Tot 1840 zaten we juist op een golf dat het steeds kouder werd. Daarna is de temperatuur als een raket omhoog gegaan, zonder aanwijsbare natuurlijke redenen. De CO2 in de atmosfeer is schrikbarend toegenomen met duidelijke sporen van kolen- en oliestook. Bij verbranding komt ook waterdamp vrij, wat een nog veel erger broeikasgas is dan CO2. Sinds 1800 is de helft van ALLE bossen op aarde gekapt, wat zorgt voor veel minder opname van diezelfde CO2, waardoor het nog harder gaat. Zo kan ik nog wel even doorgaan. Dit is echt dubbel en dwars bewezen, zelfs in de meest voorzichtige rapporten. Steek die kop nou niet in het zand en lees wat!
Er is een relatie aangetoond tussen menselijke industrialisatie en de stijging van 280 ppm naar 420 ppm CO2. Met als gevolg verschuiving van de CO2-balans.
@@howardholland5180 Wetenschappers doen gewoon hun werk voor normale salarissen. Nog nooit in een lab geweest vrees ik. Veel succes met je kop in het zand steken 👍
@@Pelsluisje Percentage is onjuist en percentage zegt niets. De relatie ligt tussen de industriele revolutie en de evenredige stijging CO2 in de atmosfeer (percentage zegt niets over veroorzaakte warmte-effecten in de atmosfeer). Nooit in welke ijstijd dan ook heeft een dergelijke snelle stijging plaats gehad. Dit is gerelateerd aan menselijk gedrag. Dus op naar de 600 ppm!
Het raadsel van Maarten: De invloed van thuiswerken op filevorming is klein omdat woonwerkverkeer maar één derde van het totaal verkeer uitmaakt. Voeg daaraan toe dat er meer zaken thuisgeleverd worden en dat er ook bij de bedrijven die wegenwerken doen, minder personeel is, en je begrijpt hoe het kan dat er meer files zijn ondanks het thuiswerk. Daar is met een zoekopdracht in een zoekmachine een hele lijst persartikelen over te vinden :p
De vraag van Tom: De relatie tussen aantal kinderen en welvaart is omgekeerd evenredig. Als je minder welvarend was, kreeg je meer kinderen omdat je die kinderen nodig had als werkkracht om het land te bewerken/vee te hoeden of een inkomen uit arbeid te leveren. Minder welvaart betekent ook minder goede voeding en minder toegang tot gezondheidszorg en dus meer kindersterfte, waardoor je meer 'reservekinderen' moet hebben om je bloedlijn in stand te houden en je gezin in leven te houden. (ook Rosling).
De afdwaling van Maarten: de "index" van verbannen werken bestaat in de openbare bibliotheek of de katholieke kerk niet meer. In de VS komt die wel terug in de vorm van "ouderraden" die de schoolbibliotheken censureren, waar Maarten het al over heeft gehad, dit is vooral iets van de Republikeinse partij. VS was altijd al nogal van de censuur, ook met hun comics code authority.
In niet-openbare bibliotheken (overheids- en onderwijsinstellingen) in Europa bestaat er wel nog altijd een soort censuur, maar meer om economische redenen en redenen van kwaliteitsbewaking dan om een ideologische lijn te volgen. Censureerde de militaire inlichtingendienst 40 jaar geleden de nalatenschap van "marxistisch" gelabelde docenten aan de defensieacademie, dan waken de defensiebibliothecarissen er vandaag over dat er geen complotmeuk of propaganda in de collectie sluipt. Je moet dat af en toe ook retroactief doen, als een autoriteit van zijn voetstuk lazert en een oplichter of een propagandist blijkt te zijn. Het is een moeilijke oefening in de collectievorming maar wel interessant.
De fout van Maarten: de impact van klimaatopwarming op natuurbranden is niet dat er meer branden zijn of dat het bos nu spontaan in de hens schiet, maar dat door de hogere omgevingstemperatuur droger is en dus sneller langer en heviger brandt, en een grotere oppervlakte beschadigt, dan toen een smeulende peuk die in het gras werd gegooid, nog zoveel vocht uit dat gras opnam dat ze vrij snel doofde.
Woonwerkverkeer is maar één derde van het totale verkeer....... Jawel, maar niet in de spits, dat is net het punt. De files zijn langer omdat veel mensen na corona niet meer terug gegaan zijn naar het OV.
Bedankt!!!!!
Afschuwelijk al die windmolens! Ik geef het nog 10 jaar en dan ziet iedereen in dat die dingen onvoldoende rendement hebben.😊
Ja, allemaal stoppen met autorijden, en vlees eten, niet meer vliegen, en de kachel in de winter op 15 zetten helpt meer. Goed dat u dat doet!
@ tom en maarten, bij het opwekken en verbranden van waterstof verlies je ongeveer de helft van je energie
Het gaat niet om de efficiency, maar om de prijs per kwh. En het is een goede manier om energie in grote hoeveelheden en langdurig op te slaan.
@@vger5857 waterstof is het kleinste molecuul dat er is, bij opslag onder druk in tanks zal een vrij groot deel vervliegen en het is potentieel gevaarlijk (het kan exploderen). Dat het niet efficiënt hoeft te zijn kan ik niet plaatsen. Let wel, waterstof opslag heb je alleen maar nodig omdat het zo nodig met zon en wind(hetgeen een veel te lage Eroi heeft) moet, met kernenergie, gas, kolen etc is dit nodig
@@vger5857 Het is een manier om energie op te slaan. Of het een goede manier is om energie in grote hoeveelheden op te slaan valt nog te bezien.
We dachten destijds bij Eindhoven ook dat het een goede manier was om grote hoeveelheden vuurwerk op te slaan, daar zijn we enigzinds op teruggekomen.
De prijs? Ik dacht dat het om het milieu ging. En de prijs is afhankelijk van de manier van opwekken.@@vger5857
@@gerritextrIs wat nodig?
Oef... Maarten met zijn achtergrond gaat op basis van persoonlijke ervaringen even bepalen dat het allemaal wel meevalt... Dat valt me toch wel tegen na jaren lang al naar hem te luisteren.
Die bosbranden, evenals alle andere veranderingen zijn meetbaar. Deze worden vervolgens keurig in grafieken gezet en daaruit blijkt glashelder dat we te maken hebben met steeds meer en steeds intensere bosbranden.
De aarde en haar klimaat heeft een soort hartslag, de Milankovich cyclus. We zijn op dit moment tegen die cyclus in aan het gaan. Dat betekend dat we op een moment dat we zouden moeten afkoelen, eigenlijk aan het opwarmen zijn. We hebben op dit moment meer co2 in de lucht dan er ooit geweest is in 3,3 miljoen jaar. Dat is 33 ijstijden geleden, en zijn op weg naar een niveau wat we meer dan 33 miljoen jaar geleden voor het laatst gezien hebben. Daar te lichtjes over doen, is het gevolg van een kleine 200 jaar industriele revolutie met een bult arrogantie tot gevolg. Maar we hebben een heel gevoelig planeetje dat als een zandkorreltje door het universum zweeft, met net de juiste balans. Die balans teveel verstoren en zelfs de milankovitch cyclus weten te verstoren is enorm risicovol.
Misschien is een laag co2 niveau nog veel riskanter.
Gelukkig is dat een risico dat we niet lopen. .
Bij de bosbranden is de invloed van de klimaatverandering niet dat er meer branden zijn of nieuwe branden zijn, maar dat ze ernstiger gevolgen hebben. Ze duren langer, zijn heviger en vernielen grotere gebieden.
Bosbranden zitten op totaal normaal nivo..je zwetst
Denk eerst aan de eigen hartslag, dat komt uw werkwoordspelling misschien te goede. Niet elke piek is even intens, zoals ook niet elke ijstijd in extremiteit excelleert.
Arrogantie zit hem ook in denken dat wij zo'n significante invloed hebben op alle natuurlijke processen. Die grootheidswaanzin van de mens is waarschijnlijk een nog grotere zorg dan het klimaatvraagstuk zelf.
Beetje zoals met aanslagen (9/11) en de Amerikanen..
Goed dat Maarten hier het een en ander in ieder geval een beetje nuanceert, zeker alszijnde een wat linkser intellectueel.
Transitie energie: boeiend stukje... Totale bijdrage aan van zonne-energie aan energiemix in 2022: 3,34%. Verder 6% biomassa en 4% wind, en nog wat andere dingen. In totaal 15% vd NL energiebehoefte. De Noordzee staat nog lang niet vol...
Klein beginnen.
Zinloos dus
Van de Noordzee zouden we dan óók af moeten blijven! Ecosystemen verstoren op het water heeft ook invloed op het klimaat, maar extinction rebellion heeft zeker nog geen maritieme afdeling opgezet..
Op en top hypocrisie van de wokexistische gemeenschap.
Maarten bedankt
Altijd heldere uitleg van deze zwart kijker pracht kerel een genot om naar te luisteren ❤
Hij heeft een bromstem, maar dat maakt hem nog geen zwartkijker. Hij is eerder een relativeerder denk ik.
8:10 ....naar het noorden? Alsjeblieft NIET.!!!! In Scandinavië regent het altijd...het is er vreselijk duur...je wordt opgevreten door de muggen enz..enz..dus mensen ga maar lekker naar Spanje 😅
KNMI belazert ook de boel hoor, met hun aangepaste meetmethoden
Lekker het raam open om te ventileren. Daar krijg je verstand van haha.
Ik herinner me als klein jochie in 1963 zwarte afgebrande heuvels in Zuid Frankrijk. Toen was dat nog niet echt een probleem, want er kwam een ijstijd aan. Helaas zijn de wetenschappers die deze ijstijd voorspelden inmiddels overleden dus is dat niet doorgegaan.
Inderdaad, ik snap er nog steeds niets van. Het Grosse Waldsterben is ook niet doorgegaan, en we hebben pas temperatuurrecords sinds het KNMI de temperaturen van de sporadische metingen in de historie naar beneden heeft gebracht. Verder hadden we altijd de fluctuaties in het klimaat die we nu hebben. @@lucasrem
@@MaartenVisser2920Een wijs man is hij die weet dat ie niks weet ,
een domoor is hij die denkt dat ie alles weet...
@@lucasremDat de wetenschap continue achterhaald wordt? Ja, precies zijn punt. Als u de huidige theorieën extrapoleert naar de toekomst op basis van het verleden, wat zegt dit dan over de mogelijke flaws die er mogelijk in opgesloten zitten?!
Dat zegt dat er geen overall view is, en dat we dit soort wetenschap niet serieus moeten nemen.@@LordLuc94
Vroeger ging je bijna nooit echt op vakantie: één keer per jaar en dan, net als Maarten, in Nederland. Ik ben zelf één keer naar zo'n zuipplaats aan de kust geweest in Zuid-Spanje toen ik jong was. En dat was meteen de laatste keer. Zelfs toen vond ik er al niets aan en dat is alleen maar 100 keer erger geworden.
diep amuzand
Jenssen doet al jaren omderzoekt. Niks bijzonders, Maarten heeft gelijk.
Wie jenssen?
Het is wel een feit dat Maarten ontzettend zijn best doet om zijn podcast te vullen, alle respect hiervoor! Zelf zou ik daar de energie niet voor hebben om elke dag de Wikipedia ’s en op Google onderwerpen af te struinen om maar weer content voor je podcast te vinden. Dat Maarten al die onderwerpen als een lopende encyclopedie met zich meedraagt kan natuurlijk niet. Maarten leest ook de kranten en kijkt TV naar bijvoorbeeld Discovery en National Geographic en vist daar de onderwerpen uit.
Door die branden wordt het toch warmer op aarde?
Net terug van aruba...heerlijk 34 graden....blij dat hysterische klimaat wappies daar niet wonen
heerlijk, je bent niet goed
Als je in NL woont : wacht maar tot het zo ver is, dan piep je anders."Heerlijk" is het laatste wat je gebruikt.@@Pelsluisje
Lekker hoor, heeft u het goed gehad?
Wij mikken op 25+ graden celcius in de Mediterrane gebieden zo net na de herfstvakantie of begin november.
Ga dan wel daarnaartoe waar het niet erg geblakerd is, of erg warm .Ook Spanje op dit moment op bepaalde plaatsen niet zo verstandig om ze zijn.Lord Luc@@LordLuc94
Alle bosbranden worden aan gestoken. Geen enkel bos ontbrandt door warmte. Dan kunnen de klonen weer janken over het klimaat
MSM is zoveel mogelijk paniek zaaien. Met wat de overheid hun influistert
Spoort niet ultra links wappie...iets teveel gif prikkies genomen
Voordeel van hogere temperaturen overdag is toch wel het s'avonds lang buiten zitten zonder dikke trui.
En ‘s nachts niet kunnen slapen van de hitte…
@@hermakapteyn6178Op de juiste momenten luchten en een ventilator of airconditioning gebruiken.
Overweeg ook eens een personal pillow. Scheelt veel woelen als uw lichaamswarmte van de hals beter kan worden afgevoerd door het watercompartiment; heb hem zelf thuis ook. ;)
Disclaimer: Ik werk zelf niet in de retail en ik ben ook geen vertegenwoordiger.
De grote vraag is de klimaatverandering een menselijke of natuurlijke oorzaak. Klimaatverandering is van alle tijden.
Het is al lang en breed aangetoond. Tot 1840 zaten we juist op een golf dat het steeds kouder werd. Daarna is de temperatuur als een raket omhoog gegaan, zonder aanwijsbare natuurlijke redenen. De CO2 in de atmosfeer is schrikbarend toegenomen met duidelijke sporen van kolen- en oliestook. Bij verbranding komt ook waterdamp vrij, wat een nog veel erger broeikasgas is dan CO2. Sinds 1800 is de helft van ALLE bossen op aarde gekapt, wat zorgt voor veel minder opname van diezelfde CO2, waardoor het nog harder gaat. Zo kan ik nog wel even doorgaan. Dit is echt dubbel en dwars bewezen, zelfs in de meest voorzichtige rapporten. Steek die kop nou niet in het zand en lees wat!
Er is een relatie aangetoond tussen menselijke industrialisatie en de stijging van 280 ppm naar 420 ppm CO2. Met als gevolg verschuiving van de CO2-balans.
@@gerardvanderweide3743 Ja dat verhaal heb ik al zo vaak gehoord, bedacht door "wetenschappers " die er dik geld aan verdienen.
@@howardholland5180 Wetenschappers doen gewoon hun werk voor normale salarissen. Nog nooit in een lab geweest vrees ik. Veel succes met je kop in het zand steken 👍
@@Pelsluisje Percentage is onjuist en percentage zegt niets. De relatie ligt tussen de industriele revolutie en de evenredige stijging CO2 in de atmosfeer (percentage zegt niets over veroorzaakte warmte-effecten in de atmosfeer). Nooit in welke ijstijd dan ook heeft een dergelijke snelle stijging plaats gehad. Dit is gerelateerd aan menselijk gedrag. Dus op naar de 600 ppm!