Suunnistuskartoissa on vissiin neula- ja napalukukorjaukset jo tehty kartan pohjois-etelä viivojen suuntiin, joten kompassin näyttämä ja kartan pohjoissuunnat on aina samat. Mutta sitten voi olla paikallisia anomalioita jotka voi aiheuttaa poikkeamaa (kallioperässä siis) kompassin neulan näyttämään. Ainakin Yllästunturin alueella näin on. Mutta noissa paikoissa sitten pitää kai vain olla tarkkana muuten, eikä mennä vain suunnalla ainakaan pitkää väliä.
Terve Antti-Pekka! Yleensä suunnistuskartoissa korjaukset on tehty ja voi hyvin hyödyntää pohjoisviivoja sellaisenaan. Yhden kerran (aiemmin tänä keväänä) tuli yhdessä harjoituksessa vastaan kartta, jossa korjauksia ei oltu tehty. Huomasin asian, kun tuntui koko ajan kulkevan suunta vähän vinoon maastossa. Maastosta päästyäni tarkastin asian ja pohjoisviivat olivat korjaamattomia, mikä selitti asian. Joskus tosiaan on kisoja sellaisissa paikoissa, että paikallisesti kompassiin tulee hiukan häiriöitä, mutta usein niistä jo varoitellaan tapahtuman ohjeissa.
Pikaista paranemista! Itse käytin noin kymmenen vuotta peukalokompassia, mutta nyt hankin uuden levykompassin. Syy tähän oli se, että yhä useammin suunta petti…varsinkin jos maastossa ei ollut luettavaa. Tämän vuoden Jukolassa lopullinen päätös kypsyi, kun mielestäni koitin tarkasti suunnassa mennä, mutta niin vain ajauduin väärille hajonnoille. Tämä oli hyvä ”perehdytys” kompassin käyttöön.
Terve Jyrki! Kiitokset! Toivottavasti saat nyt pidettyä suunnan vakaammin levykompassilla. Varmasti menee oma aikansa taas totutellessa, mutta eiköhän se siitä lähde kehittymään hyvin. 👍
Tästä kuivaharjoituksesta poiketen suunnistaja kääntyy kartan ja kompassin kanssa, karttaa ei käännellä kompassin kera ilman että keho kääntyy. Näin edessä oleva maasto vastaa täysin mitä etenemissuuntaan automaatisesti kääntynyt kartta näyttää. Samoin esim. polkua edetessä on hyvä kääntää se kartta polun suuntaiseksi, joten on helpompi ennakoida mitä vastaan tulee.
Terve Kari! Hyvä täsmennys! 😊 Tämä olikin näin polvivaivaisena sellainen tekninen kuivaharjoitus kompassin ja kartan käytön osalta. Kuvaamasi peilaus maastoon helpottaa todellisessa suunnistussuorituksessa. 👍
Kiitos mielenkiintoisesta videosta. Kuinka vanha kompassi sulla käytössä? Joskus tuntuu, että neula alkaa käyttäytyä epävakaasti ja itse olen silloin hankkinut uuden. Toivottavasti pääset pian taas suunnistamaan ilman kipuja👍
Eipä kestä! 😊Yleensä saattaa olla sama kompassi käytössä useammankin vuoden, mutta tuo kompassi on viime syksyltä. Aiempaan kompassiin tuli iso kupla nopeasti ja sain uuden reklamoitua. Joskus aikanaan harrastin sitä, että vaihdoin vaan uuden rasian levykompassiin, kun vanhaa suosikkilevyä ei ollut enää tarjolla, mutta rasiat olivat samoja. 😅 Toivotaan parasta polven osalta! Hyviä suunnistussäitä riittäisi nyt… 👌
Kompassin opetus oli minullekin yhtä tehokasta jo -60 luvulla, mutta en osannut/oivaltanut korkeuskäyrien merkitystä vasta, kun suunnistin ensi kerran Päijät-Hämäläisessä suppamaastossa.. 😃🏡🏃♂🌠
Terve Martti! Mukava kuulla! Tuli siis tärkeä opetus suppamaastossa! 😅 Korkeuskäyrät ja niiden ymmärrys ovat kyllä olennaisessa roolissa suunnistuksessa, joten niiden ymmärtämiseen kannattaa kaikkien suunnistajien paneutua.
Toisinaan tuntuu vaikealta uskoa, että vain katsomalla kompassia JA karttaa tiheämmin, suoriutuisi paremmin. 😉 Mutta hyvä myös varautua, että suunta siirtyy mikroreitinvalintoja tehdessä. Esim jos ei ole reitin varrella bongattavia kohteita, voi katsoa myös mitä on vastassa vasemmalla tai oikealla.
Tosiaan sitä ympärillä ja edessä avautuvaa maastoa toki pitää muistaa aktiivisesti havainnoida noiden lisäksi. 😅 Monesti ne virheet tuppaa lähteä kehittymään useamman asian myötävaikutuksesta: joku toinen suunnistaja, etenemissuunta yllättäen kääntyy (esim. mainitsemasi mikroreitinvalinta), joku toisen sarjan / hajonnan rasti, houkutteleva ura, väsymys, liian kova vauhti ja varsin tyypillinen on, ettei oikeastaan ole lukenut karttaa siten, että tarkasti tietäisi mitä sieltä pitäisi tulla vastaan seuraavaksi.
Kiitos videosta, mieleenkiintoista kuulla vaikka on suunnistanut 40v😂 Minusta tosin videon perusteella käytät levykompassia samalla tavalla kuin minä käytän käännettävää peukalokompassia? Eli eikö käännettävällä peukalokompassilla saa käytettyä molempien kompassien hyvät puolet, mikä vaan tuntuu siihen tilanteeseen paremmaksi? Eli tämän vuoden Jukolassa tuli pyöritettyä paljonkin peukalokompassia kuin taas sprintissä käytän ei-pyöritettävää mallia koska harvemmin edes käyttää kompassia sprintissä (ehkä kartan suuntaamiseen). Oletko kokeillut peukalokompassia?😊
Kiitos Petter! 👍 Kaikilla meiltä pidempään suunnistaneilta löytyy varmaan kyllä kaikenlaisia tapoja ja rutiineja, jotka voi tuntua hiukan hassuilta. Tosiaan tuo oma levykompassin käyttö on omanlainen maneeri, joka on jalostunut vuosien aikana. Kokeilin itse asiassa peukalokompassia pari kertaa parikymppisenä, mutta se ei tuntunut omalta jutulta, niin tuli palattua nopeasti takaisin levykompassiin. Tavallaan kyllä voisi joskus taas kokeilla, mutta koska levykompassiin on niin vahva rutiini, niin parempi varmaan pitäytyä vanhassa. 😂
Olen käyttänyt tätä levykompassi tyyliä sen jälkeen, kun teit sen videon mökilläsi jossa näytit sen. Olen oikeakätinen ja pidän kompassia nyt vasemmassa kädessä ja emittiä oikeassa. Aikaisemmin oli toisin päin. En osaa sanoa kumpi on parempi. Vähän arveluttaa, kun gps kello on samassa kädessä kuin kompassi; mahdolliset häiriöt. ps. vähän harmittaa kun meni se Jukola tapaaminen sivu suun, kun en ehtinyt katsoa videota, jossa kerroit siitä (olin pari viikkoa tiiviisti kisapaikalla rakentamassa lähinnä ICT asioita).
Mukava kuulla Ari! 👍 Varmasti siinä tovi vierähtää, kun hiukan uusia toimintamalleja harjoittelee ja aina voi palata vanhoihin malleihin. Minulla on kanssa kello vasemmassa ranteessa ja kyllä siinä on sen verran etäisyyttä, etten ole huomannut mitään häiriötä kompassissa. Jukola-järjestelyt olivat varmasti hyvin tiiviitä ja kova ponnistus. Harmillista, että tapaamisajankohta meni ohi. Se tuli kyllä vähän viime tinkaan päätettyä ja useampi missasi sen myös siksi, että saapuivat kisapaikalle vasta iltapäivän puolella. Seuraavalla kerralla sitten! 👍
5 місяців тому
Tiesitkö/tiesittekö muuten, että levykompassilla voi ottaa suunnan toisellakin tavalla: -aseta kompassin sivu kartan pohjois-etelä viivojen suuntaisesti, kompassin kärki pohjoiseen päin -pyöritä rasia rastiväliviivan kanssa samaan suuntaisesti siten, että hahlo on rastivälin kulkusuuntaan päin -käännä kompassia kädessä nyt niin, että neula on samassa suunnassa kompassin sivun kanssa, punainen neula kompassin kärkeen päin -nyt hahlo osoittaa kulkusuunnan Tee video jos haluat! 😊
Terve! Mainiota kuulla eri tekniikkavariaatioista kompassin ja suunnan osalta! Onko sinulla itse levykompassi vai peukalokompassi käytössä ja käytätkö / oletko itse käyttänyt tuota tekniikkaa?
5 місяців тому+1
@@kuntoilija82 Moi, levyllä minä suunnistan. Kokeilin joskus peukalokompassia, mutta ei se luonnistunut. Tuohon kuvaamaani kompassin käyttötapaan törmäsin aikoinaan erään aloittelijan kohdalla, kun hän "ihmeellisesti" pyöritteli kompassia kartalla, mutta ihan oikean kulkusuunnan näytti. Jälkeenpäin mietiskelin kuinka suunnan ottaminen oikein tapahtuikaan. En kyllä itse tuota käytä, kun siinä pitää tähtäillä aika tarkasti hahlon suuntaa ym.
Kiitos selvennykstä! Vähän kyllä mietiskelinkin, että esimerkiksi länsi-itä suuntaisissa rastiväleillä kompassi sijoittaminen poikittain rastiväliin nähden tässä tyylissä ei ehkä ollut kätevintä. 😅
En tiedä oletko huomannut, että Marko Vapa on tehnyt oman videon, jossa hän roastaa sinua juuri tämän videon osalta (kompassin käyttö). Useaan otteeseen puhuu "kuntoilijoista" aika vahvasti typistäen suunnistustyylin viivan mukaan menemiseksi.
Moi! Kävinkin sen katsomassa, kun Marko oli käynyt linkittämässä sen tämän oman videoni kommentteihin. Ei ole vain yhtä oikeaa kompassimallia tai tapaa käyttää kompassia, joten kyllä keskustelua on mukava käydä. Markolla toki hieman provosoivampi tapa esittää näkemyksiään. Tämän videon kommenteista löytyy myös vähän pohdiskelua teemasta. Kopioin tuohon alle aiemmin kirjoittamani kappaleen, se lienee varsin hyvä yhteenveto aiheesta. Loppujen lopuksi kompassimallilla ei ole väliä, kunhan sen tarjoaman sisällön saa tehokkaasti ja varmasti integroitua osaksi omaa suunnistussuoritusta. Se tapahtuuko se itse kullakin parhaiten ranne-, peukalo, tai levykompassilla täytyy vain itse kokeilla.
Suunnistuskartoissa on vissiin neula- ja napalukukorjaukset jo tehty kartan pohjois-etelä viivojen suuntiin, joten kompassin näyttämä ja kartan pohjoissuunnat on aina samat. Mutta sitten voi olla paikallisia anomalioita jotka voi aiheuttaa poikkeamaa (kallioperässä siis) kompassin neulan näyttämään. Ainakin Yllästunturin alueella näin on. Mutta noissa paikoissa sitten pitää kai vain olla tarkkana muuten, eikä mennä vain suunnalla ainakaan pitkää väliä.
Terve Antti-Pekka! Yleensä suunnistuskartoissa korjaukset on tehty ja voi hyvin hyödyntää pohjoisviivoja sellaisenaan. Yhden kerran (aiemmin tänä keväänä) tuli yhdessä harjoituksessa vastaan kartta, jossa korjauksia ei oltu tehty. Huomasin asian, kun tuntui koko ajan kulkevan suunta vähän vinoon maastossa. Maastosta päästyäni tarkastin asian ja pohjoisviivat olivat korjaamattomia, mikä selitti asian.
Joskus tosiaan on kisoja sellaisissa paikoissa, että paikallisesti kompassiin tulee hiukan häiriöitä, mutta usein niistä jo varoitellaan tapahtuman ohjeissa.
Very interesting and insightful! Thank you so much. And I hope you get better soon 🎉
Thanks Eladio! A bit different video this time and happy to hear you liked it. 👍🏻 Let's hope my knee will get soon better.
Tosi selkeä ja opettavainen video 👌
Kiitos, mukava kun tykkäsit! 🙏
Toivottavasti polvesi toipuu pian.😊
Kiitos Riitta! 🙏 Eiköhän se ennemmin tai myöhemmin tule kuntoon! 😊 Odottavan aika on aina pitkä… 😅
Pikaista paranemista! Itse käytin noin kymmenen vuotta peukalokompassia, mutta nyt hankin uuden levykompassin. Syy tähän oli se, että yhä useammin suunta petti…varsinkin jos maastossa ei ollut luettavaa. Tämän vuoden Jukolassa lopullinen päätös kypsyi, kun mielestäni koitin tarkasti suunnassa mennä, mutta niin vain ajauduin väärille hajonnoille. Tämä oli hyvä ”perehdytys” kompassin käyttöön.
Terve Jyrki! Kiitokset! Toivottavasti saat nyt pidettyä suunnan vakaammin levykompassilla. Varmasti menee oma aikansa taas totutellessa, mutta eiköhän se siitä lähde kehittymään hyvin. 👍
Tästä kuivaharjoituksesta poiketen suunnistaja kääntyy kartan ja kompassin kanssa, karttaa ei käännellä kompassin kera ilman että keho kääntyy. Näin edessä oleva maasto vastaa täysin mitä etenemissuuntaan automaatisesti kääntynyt kartta näyttää. Samoin esim. polkua edetessä on hyvä kääntää se kartta polun suuntaiseksi, joten on helpompi ennakoida mitä vastaan tulee.
Terve Kari! Hyvä täsmennys! 😊 Tämä olikin näin polvivaivaisena sellainen tekninen kuivaharjoitus kompassin ja kartan käytön osalta. Kuvaamasi peilaus maastoon helpottaa todellisessa suunnistussuorituksessa. 👍
Tämä suunnassa -kulkutyyli opetettiin -60 luvullla ja toimii yhä.
Kiitos mielenkiintoisesta videosta. Kuinka vanha kompassi sulla käytössä? Joskus tuntuu, että neula alkaa käyttäytyä epävakaasti ja itse olen silloin hankkinut uuden.
Toivottavasti pääset pian taas suunnistamaan ilman kipuja👍
Eipä kestä! 😊Yleensä saattaa olla sama kompassi käytössä useammankin vuoden, mutta tuo kompassi on viime syksyltä. Aiempaan kompassiin tuli iso kupla nopeasti ja sain uuden reklamoitua. Joskus aikanaan harrastin sitä, että vaihdoin vaan uuden rasian levykompassiin, kun vanhaa suosikkilevyä ei ollut enää tarjolla, mutta rasiat olivat samoja. 😅
Toivotaan parasta polven osalta! Hyviä suunnistussäitä riittäisi nyt… 👌
Kompassin opetus oli minullekin yhtä tehokasta jo -60 luvulla, mutta en osannut/oivaltanut korkeuskäyrien merkitystä vasta, kun suunnistin ensi kerran Päijät-Hämäläisessä suppamaastossa.. 😃🏡🏃♂🌠
Terve Martti! Mukava kuulla! Tuli siis tärkeä opetus suppamaastossa! 😅 Korkeuskäyrät ja niiden ymmärrys ovat kyllä olennaisessa roolissa suunnistuksessa, joten niiden ymmärtämiseen kannattaa kaikkien suunnistajien paneutua.
@@kuntoilija82 Kuten Lakia-Jukolassa huomasit, niin lakeudella ei tarvinnut paljoa käyristä välittää, 😃🏡🏃♂🌠
Toisinaan tuntuu vaikealta uskoa, että vain katsomalla kompassia JA karttaa tiheämmin, suoriutuisi paremmin. 😉 Mutta hyvä myös varautua, että suunta siirtyy mikroreitinvalintoja tehdessä. Esim jos ei ole reitin varrella bongattavia kohteita, voi katsoa myös mitä on vastassa vasemmalla tai oikealla.
Tosiaan sitä ympärillä ja edessä avautuvaa maastoa toki pitää muistaa aktiivisesti havainnoida noiden lisäksi. 😅
Monesti ne virheet tuppaa lähteä kehittymään useamman asian myötävaikutuksesta: joku toinen suunnistaja, etenemissuunta yllättäen kääntyy (esim. mainitsemasi mikroreitinvalinta), joku toisen sarjan / hajonnan rasti, houkutteleva ura, väsymys, liian kova vauhti ja varsin tyypillinen on, ettei oikeastaan ole lukenut karttaa siten, että tarkasti tietäisi mitä sieltä pitäisi tulla vastaan seuraavaksi.
Kiitos videosta, mieleenkiintoista kuulla vaikka on suunnistanut 40v😂
Minusta tosin videon perusteella käytät levykompassia samalla tavalla kuin minä käytän käännettävää peukalokompassia? Eli eikö käännettävällä peukalokompassilla saa käytettyä molempien kompassien hyvät puolet, mikä vaan tuntuu siihen tilanteeseen paremmaksi? Eli tämän vuoden Jukolassa tuli pyöritettyä paljonkin peukalokompassia kuin taas sprintissä käytän ei-pyöritettävää mallia koska harvemmin edes käyttää kompassia sprintissä (ehkä kartan suuntaamiseen).
Oletko kokeillut peukalokompassia?😊
Kiitos Petter! 👍 Kaikilla meiltä pidempään suunnistaneilta löytyy varmaan kyllä kaikenlaisia tapoja ja rutiineja, jotka voi tuntua hiukan hassuilta. Tosiaan tuo oma levykompassin käyttö on omanlainen maneeri, joka on jalostunut vuosien aikana.
Kokeilin itse asiassa peukalokompassia pari kertaa parikymppisenä, mutta se ei tuntunut omalta jutulta, niin tuli palattua nopeasti takaisin levykompassiin.
Tavallaan kyllä voisi joskus taas kokeilla, mutta koska levykompassiin on niin vahva rutiini, niin parempi varmaan pitäytyä vanhassa. 😂
Olen käyttänyt tätä levykompassi tyyliä sen jälkeen, kun teit sen videon mökilläsi jossa näytit sen. Olen oikeakätinen ja pidän kompassia nyt vasemmassa kädessä ja emittiä oikeassa. Aikaisemmin oli toisin päin. En osaa sanoa kumpi on parempi. Vähän arveluttaa, kun gps kello on samassa kädessä kuin kompassi; mahdolliset häiriöt. ps. vähän harmittaa kun meni se Jukola tapaaminen sivu suun, kun en ehtinyt katsoa videota, jossa kerroit siitä (olin pari viikkoa tiiviisti kisapaikalla rakentamassa lähinnä ICT asioita).
Mukava kuulla Ari! 👍 Varmasti siinä tovi vierähtää, kun hiukan uusia toimintamalleja harjoittelee ja aina voi palata vanhoihin malleihin. Minulla on kanssa kello vasemmassa ranteessa ja kyllä siinä on sen verran etäisyyttä, etten ole huomannut mitään häiriötä kompassissa.
Jukola-järjestelyt olivat varmasti hyvin tiiviitä ja kova ponnistus. Harmillista, että tapaamisajankohta meni ohi. Se tuli kyllä vähän viime tinkaan päätettyä ja useampi missasi sen myös siksi, että saapuivat kisapaikalle vasta iltapäivän puolella. Seuraavalla kerralla sitten! 👍
Tiesitkö/tiesittekö muuten, että levykompassilla voi ottaa suunnan toisellakin tavalla:
-aseta kompassin sivu kartan pohjois-etelä viivojen suuntaisesti, kompassin kärki pohjoiseen päin
-pyöritä rasia rastiväliviivan kanssa samaan suuntaisesti siten, että hahlo on rastivälin kulkusuuntaan päin
-käännä kompassia kädessä nyt niin, että neula on samassa suunnassa kompassin sivun kanssa, punainen neula kompassin kärkeen päin
-nyt hahlo osoittaa kulkusuunnan
Tee video jos haluat! 😊
Terve! Mainiota kuulla eri tekniikkavariaatioista kompassin ja suunnan osalta! Onko sinulla itse levykompassi vai peukalokompassi käytössä ja käytätkö / oletko itse käyttänyt tuota tekniikkaa?
@@kuntoilija82 Moi, levyllä minä suunnistan. Kokeilin joskus peukalokompassia, mutta ei se luonnistunut. Tuohon kuvaamaani kompassin käyttötapaan törmäsin aikoinaan erään aloittelijan kohdalla, kun hän "ihmeellisesti" pyöritteli kompassia kartalla, mutta ihan oikean kulkusuunnan näytti. Jälkeenpäin mietiskelin kuinka suunnan ottaminen oikein tapahtuikaan. En kyllä itse tuota käytä, kun siinä pitää tähtäillä aika tarkasti hahlon suuntaa ym.
Kiitos selvennykstä! Vähän kyllä mietiskelinkin, että esimerkiksi länsi-itä suuntaisissa rastiväleillä kompassi sijoittaminen poikittain rastiväliin nähden tässä tyylissä ei ehkä ollut kätevintä. 😅
En tiedä oletko huomannut, että Marko Vapa on tehnyt oman videon, jossa hän roastaa sinua juuri tämän videon osalta (kompassin käyttö). Useaan otteeseen puhuu "kuntoilijoista" aika vahvasti typistäen suunnistustyylin viivan mukaan menemiseksi.
Moi! Kävinkin sen katsomassa, kun Marko oli käynyt linkittämässä sen tämän oman videoni kommentteihin. Ei ole vain yhtä oikeaa kompassimallia tai tapaa käyttää kompassia, joten kyllä keskustelua on mukava käydä. Markolla toki hieman provosoivampi tapa esittää näkemyksiään. Tämän videon kommenteista löytyy myös vähän pohdiskelua teemasta. Kopioin tuohon alle aiemmin kirjoittamani kappaleen, se lienee varsin hyvä yhteenveto aiheesta.
Loppujen lopuksi kompassimallilla ei ole väliä, kunhan sen tarjoaman sisällön saa tehokkaasti ja varmasti integroitua osaksi omaa suunnistussuoritusta. Se tapahtuuko se itse kullakin parhaiten ranne-, peukalo, tai levykompassilla täytyy vain itse kokeilla.
@@kuntoilija82 videolta jotenkin hyvin välittyy miten persoona näkyy myös suunnistusajattelussa ("yksi ainoa oikea tapa" vs "moni tyyli voi toimia")