Bipolare sau 1P+N ......DA sau NU?Deconectarea nulului după normativul I7 2011...Cum trebuie să fie?

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 18 лют 2024
  • ,,Alooo...miliția electricienilor?...veniți și arestați ”NULU, că nu mai putem dormii noaptea ,din cauza lui...lui 0 potențial”.😂😂⚡

КОМЕНТАРІ • 74

  • @Gascableaga2023
    @Gascableaga2023 5 місяців тому +5

    In Primul Normativ I7 ,aparut in 1962, capitolul 2.7.7 scria ca " La circuitele monofazate se poate renunta-in instalatii noi-la montarea sigurantelor pe conductorul de nul sau neutru. In acest scop se vor folosii conductoare a caror izolatie sa fie colorata diferit , pentru a se deosebi conductorul de faza de cel de nul" - Deh tehnologia anului 1962.
    La acelasi capitol scrie ca "este obligatoriu sa se monteze sigurante fuzibile pe ambele conductoare ale circuitelor monofazate la:-locuinte si instalatii deservite de personal necalificat" iar " la instalatiile mononul din apartamente se monteaza sigurante fuzibile pe toate cele trei conductoare"(erau instalatiile cu o siguranta de 6 A pe lumini , una de 10A pe prize si una de 16A pe nul-folosite in anii 50-60).
    Deci de 60 de ani ai voie sa nu pui protectie pe nul , dar nu pe "rezidential".
    De ce? Pai cum sa stie zugravu', Proprietaru', chiriasu' , "Dorel" care a lucrat "treijdeani" la enel etc sa izoleze din RCCB sau separator (ca sa intrerupa nulul care e conductor activ) ca sa schimbe o priza , un intrerupator, sau sa traga de fire printr-o doza etc.
    Legea 163/2015 referitoare la aplicarea SR-urilor zice asa:
    "Art.6.-
    Aplicarea standardelor române SR are caracter voluntar.
    Aplicarea unui standard român SR poate deveni obligatorie, în totalitate sau în parte, pe întreg teritoriul, pe plan zonal ori pe plan local, numai printr-o reglementare, în cazul în care considerente de ordin public, de protecţie a vieţii, a sănătăţii şi a securităţii persoanelor fizice, a mediului şi a intereselor consumatorilor fac necesară o astfel de măsură."
    Deci din motiv de "de protecţie a vieţii, a sănătăţii şi a securităţii persoanelor fizice" a lui "Dorel" pe rezidential si unde instalatia este deservita de personal necalificat trebuie sa pui 2p sau 1P +N ca asa scrie in reglementare (I7 din 2011 ) in cazul de fata.

  • @milu.n.
    @milu.n. 5 місяців тому +3

    Ori suntem "gică contra", ori de-a dreptul idioți . Tind să cred în a doua variantă . Mult respect Lucian-Nemțoteule ! Toate cele bune .

  • @alexandrughiorghes1435
    @alexandrughiorghes1435 5 місяців тому +2

    Salutare, ai expus foarte bine prezentarea, cu o singura afirmatie nu sunt deacord! 1p+n e o porcarie. Ca e inferioara 2p sau 1p e alta. Dar la fel ca si instalatiile electrice germane si englezesti, au fost concepute tot de ingineri. Si sunt n firme ce au in portofoliu mcb 1pn( schneider, eaton, hagger, schrack... etc). In ambele cazuri 1p+n sau 1p conductorul de N ramane activ in instalatie. Ca e in bara de N sau in pieptene e aceeasi mancare de peste. Singurul avantaj la 1p+n sau 2p este aceala ca: 1 atunci cand se intervine la remedierea unei probleme al unui circuit, poti intrerupe alimentarea lui si izola toate conductoarele active(L N), fara a afecta celalalte circuite. Pentru ca N conductorul neutru este considerat un conductor activ.(daca pentru schimbul unei lampi vrei sa opresti tot grupul de 1p mcburi din diferential, e alta treaba).
    2. Remedierea mult mai rapida a unui potential defect al N-PE fara a fi nevoie a se interveni asupra barei N sau PE.
    3. La folosirea mai multor grupuri de rccb-uri nu vei fi nevoit sa cumperi bara de N pt fiecare grup si sa ocupi spatiu din panou!
    Din pacate in Ro nu e ca in UK, Germania. Unde daca dai vrei sa cumperi un tablou de la shop, vine echipat cu bara de PE si N. La noi ba nu au bara, ba nu au una ba nu au alta.... ori stai si o calculezi bn si dai comanda online, si sa te rogi sa nu fi omis ceva sau sa greseasca la comanda, ca iar vei avea intarziere 2,3 zile....
    In rest ca e in bara ca e in pieptene N tot N ramane pana la intalnirea cu PE, ca e la trafo sau la piesa de separatie, ramane conductor activ! KEEP UP! I LIKE YOUR STUFF!

    • @ivansevera2735
      @ivansevera2735 5 місяців тому +1

      Bravo ! Foarte bine punctat , pre mulți ingineri avem și ajungem la sapă de cauciuc să asculți de fiecare . Respect pt explicație !

  • @mariangradila6976
    @mariangradila6976 5 місяців тому

    Mulțumim. Multă sănătate.

  • @ovidiumotoc2498
    @ovidiumotoc2498 5 місяців тому

    Salutare. Total de acord cu ce ați expus. O mică completare: siguranțele de tip 1P+N și cele bipolare care au marcate intrarea și ieșirea cu 1-2 și N-N, nu au protecție magneto-termică pe polul N ci doar funcție de separator (întrerupător). Doar cele bipolare marcate 1-2 și 3-4.

  • @gabymacovey
    @gabymacovey Місяць тому

    Oricum daca nu era domnul cu comentariul aberant nu faceati acest video ! Tot raul spre bine ! Cu aceasta ocazie am aflat si noi care este prevedera normativului I7. Multumim pentru clarificari .

  • @andreiandrei1857
    @andreiandrei1857 5 місяців тому

    Bravo Lucius!

  • @pavel7333
    @pavel7333 5 місяців тому +4

    Salut Lucian așa este mulți comentează si habar nu au și nu au citit niciodată.
    Eu îți doresc numai bine sănătate să-ți dea Dumnezeu

    • @ELECTRICLIFE4U
      @ELECTRICLIFE4U  5 місяців тому +1

      Multumesc, la fel!

    • @RMS-D.
      @RMS-D. 5 місяців тому

      Problema e că mulți citesc și nu înțeleg , aceștia fiind analfabeți funcționali.

  • @eugenrullz
    @eugenrullz 2 місяці тому

    Acuma poate sunt eu putin mai greu de cap, dar cand vreodata ne aflam in retea de tip TT, avand in vedere ca OD tot timpul cere ca PEN din grid sa fie la comun cu PP a imobilului. Asta daca vorbim de case ca la blocuri este clara treaba. Cat despre 4.3.4.3 atata timp cat tabloul este inert dpdv electric (adica general nu este conectat) poti sa bagi firele in ce ordine care vrei, ca in momentul in care ridici generalul oricum se "energizeaza" tot ansamblul simultan ( babeste vorbind). In mintea mea referinta respectiva este pentru interventia live ( care nu este permisa oricum). Ce incerc sa zic este ca, ca si normativ sau ghid de urmat este vag ( parerea mea) sau prost scris incat lasa loc interpretarii, si de aici apar foarte polemici pro si contra. Poate gresesc in logica dar intreband invatam. Have a nice day.

  • @mugurelvirgolici6508
    @mugurelvirgolici6508 5 місяців тому

    Este-partial adevarat ce spuneti cu tot respectul.Ca nu sunt ei prosti noi vom fi.Dar nu voi pune niciodata pentru simplul fapt ca exista I7.Il voi respecta intocmai.

  • @mproject6594
    @mproject6594 4 місяці тому

    Nu este la fel si in sistem monofazat ?Inainte de RCCB mai trebuie pusa o protectie,pentru ca in schema nu vad?Este suficienta protectia monopolara pe fiecare circuit dupa Rccb si nu mai trebuie pusa inaintea lui?Multumesc!

  • @FlorinUrzica
    @FlorinUrzica 5 місяців тому

    👍👍👍

  • @florinvadan7876
    @florinvadan7876 5 місяців тому +5

    1P+N este creat pentru a IZOLA un consumator final care... Rămâne doar cu masurile de împământare, echipotentialuzare....
    Ca să fie în spiritul legii conductorul de N are rezistenta pana la consumator MAI MICĂ decât conductorul de fază netrecand prin partea magneți-termică. Pe partea de conectare-deconectare e mai lent în ambele cazuri atât la conectare (nu are armonici datorită lipsei stingatorului de arc, nici la deconectare neavând grupul RC format de bobina de declanșare magnetică și de efectul capacitiv al grilelor din stingarorul de scântei care are o suprafață desfășurată mare. E o chestie gândită, și pentru ce a fost gândită, integrate corect în circuit ÎȘI FAC TREABA. În plus NU SCRIE NICĂIERI CĂ 1P+N sunt interzise - doar deducem noi din legislație.
    O speța asemănătoare am avut cu un fabricant de pompe care deși cere cam de 3 ori cât face fieru (aceleași tehnologii de pe vremea când s-a făcut Titanicul) face conductoarele și cablurile mai subțiri și mai puține... Au un SR care spune că SE ADMITE ÎN SITUAȚIA X fix ce fac ei.
    Deci e și chestie de politic-interese-$lărisme la mijloc ca în orice 💩 mai cu valoare.
    Mulțumim pentru explicație - Acolo unde ești vezi minuni mai mici - La noi crucea ortodoxă are mai multe nivele.!

    • @electricteamro
      @electricteamro 5 місяців тому

      Bati campii prietene...Cunosti electrica dupa 'ureche...

    • @florinvadan7876
      @florinvadan7876 5 місяців тому

      @@electricteamro NU bat câmpul - Chestiile se vând - Lucrările se avizează - Avem normative DAR ȘI EXCEPȚII...
      Putem abera cât vrem - Tot cei de deasupra au dreptate.
      I7 E FOARTE LOGIC - dar lasă loc de multe. Și nu e de loc obligatoriu - altfel nu ar fi plină Românica de lucrări de 💩 acceptate.

  • @claupeter2120
    @claupeter2120 5 місяців тому

    Buna dimineața.
    F buna explicatia. Nulul trebuie sa ramana la potential zero pentru a nu permite o posibila modificare a potențialului . Asta se poate face pastrand legatura la nul. O zi buna si succes. !

    • @ELECTRICLIFE4U
      @ELECTRICLIFE4U  5 місяців тому

      Exact!

    • @alexandrughiorghes1435
      @alexandrughiorghes1435 5 місяців тому

      Fara nici-un fel de carcota sau zazanie. Poate am omis eu ceva! Cum se poate modifica potentialul N atat timp cat N ce vine din piesa de separatie a Pen e conectat la bara de N sau in Peptene(busbar de N) din acele mcb-uri 1pn sau 2p. La un MCB(potential circuit din grupul de diferential cu defect), atat L cat si N vor fi deconectate, deenergizate in acelasi timp. In cazul 1pn sau 2p unde se produce diferenta de potential? Stiind clar ca avem obligativitatea ca intreruperea sa se faca in acelas timp(L si N).

  • @claudiuminciu
    @claudiuminciu 5 місяців тому

    👍👍👍👍

  • @bogdan81d
    @bogdan81d 5 місяців тому

    Noroc! De ce am mai intrerupe N prin contor? De ce nu un fir de N din clema de separatie sa mearga direct din contor, de unde ies mai departe doar cu L. Apoi plec spre casa cu N luat tot din clema. Si am N neintrerupt pana la separatorul din casa... Nu ar fi mai potrivit?

  • @ioio6148
    @ioio6148 14 днів тому

    Salut.Te urmaresc ,imi place cum explici. Am o intrebare, intr un apartament pot sa pun un RCCB pe general de 63A tip A la 30mA?
    Asa au avut pe stoc.
    Mulțumesc anticipat!MULȚUMESC

  • @p01am3a
    @p01am3a 5 місяців тому

    de acord ca 1p+n sint panarame si cu ce ai prezentat din i7; ce mi-ar fi placut sa vad era o explicatie clara dpdv al fizicii cu ce ar fi superior legaturile rccb+monopolare fata de rccb+bipolare si fata de rcbo-uri/afdd-uri dedicate (si astea intrerup nulul) … si n-ar strica bagat in contextul explicatiei si fenomenul “diverted neutral”, fiind un aspect ce poate aparea in sistemele tnc- nu-mi cere sa traduc in romana :)

  • @yomyh
    @yomyh 5 місяців тому +2

    mai e o treaba ce trebuie spusa neaparat, pt cazul in care trebuie protejat nulul la supracurent (in rezidential este obligatoriu sa fie conductorul de nul egal cu cel de faza, deci nu se poate ajunge in situatia asta) oricum 1P+N nu satisface acea obligativitate din normativ, pt ca 1P+N are doar un simplu interuptor pe nul, fara niciun fel de protectie, protectia magnetotermica e doar la faza si in cazul 1P+N, doar bipolarele au protectie magnetotermica pe ambii poli

    • @original7844
      @original7844 Місяць тому

      Exista cazuri în care uni electricieni inversează faza cu nulul în cazul protectiilor 1P+N

  • @user-ob8xu9ns3z
    @user-ob8xu9ns3z 5 місяців тому

    salut
    1p+n nu are protectie pe neutru deci nu citesti articolul care trebuie din i7

  • @mugurelvirgolici6508
    @mugurelvirgolici6508 5 місяців тому

    pai e valabila in Germania sau in England la noi nu o sa fie niciodata

  • @milu.n.
    @milu.n. 5 місяців тому

    Ce scrie în lege , și cum citești în ea ? Între noi păpușii fiind vorba .

  • @DanielCalin-sm7jq
    @DanielCalin-sm7jq 5 місяців тому +3

    Deci dumneavoastră citiți si întelegeți doar ce doriți.acel art.spune cazurile in care 1p+n sau 2 p nu sunt OBLIGATORII (nu ca nu se pot pune),cazurii in care se pot monta liniștit si 1p. 2 p si 1p+n au avantajul care l-au mai spus si alti oameni pe aici,de a separa complet acel circuit cu defect pana la sosirea electricianului.legat de curba C ca nu are ce cauta in rezidențial si trebuie doar curba B ce sa mai zic.arata unde in normativ scrie asta.curba de declanșare se stabilește doar dupa ce masori circuitul respectiv. Stima!

    • @ioanlucianmilka5620
      @ioanlucianmilka5620 5 місяців тому +1

      Nu am spus ca sunt interzise , ci doar câ nu este necesar pe rezidențial să se întrerupă nulul. Uită-te atent încă o data la video

    • @DanielCalin-sm7jq
      @DanielCalin-sm7jq 5 місяців тому +1

      ​@@ioanlucianmilka5620deci putem cadea de acord ca in sistemul TNC-S putem folosi si 1p sau 1p +n sau 2p?? Singurul dezavantaj ma repet care il are 1p este ca nu poti separa complet circuitul cu defect pana la sosirea electricianului.dar vin cu alta întrebare de unde stim noi siguri ca in TNC-S nulul este la potențialul pământului?? El tinde sa fie dar depinde de PPl tau si chiar si de prizele retelei.din cauza asta este mai sigur sa separam ambi conductori activi(L si N)

    • @ELECTRICLIFE4U
      @ELECTRICLIFE4U  5 місяців тому +1

      @@DanielCalin-sm7jq Păi tocmai aicea e schepsisul . Ca instalatia sa fie mai bine protejată ,e mai bine sa lasi nulul conectat la PEN si PPL, acolo unde se separă, fară să il treci prin MCB. Dacă ai un RCBO pe acel circuit ,atunci e altceva .Da ,in cazul asta poți să separi și L și N , dar dacă apare vreo problemă esti protejat de partea de diferential strict pe acel circuit. Dar si la monopolară poti să scoți nulul din bară dacă vrei....Nu era vorba dacă e sau nu interzis...nu am spus asta....Cum spune si in I7 ...,,Nu este necesar ”. 1P+N și 2P se folosește mai mult pe industrie . Și eu am montat ,in urmă cu mulți ani , bipolare si 1P+N, fiindcă nu erau monopolare de cumpărat și nici nu prea știam noi de diferentiale si alte echipamente....Acum pot să zic că după 15 ani de Germania am o oarecare experiență și pot face o comparatie , dar si corelat cu legislatia. De obicei cam din Germania vin normele si legile....Cine vrea să monteze 1P+N sau 2P ,treaba lui....

    • @DanielCalin-sm7jq
      @DanielCalin-sm7jq 5 місяців тому +1

      @@ELECTRICLIFE4U poti scoate N din bara dar sa fie circuitele marcate ca altfel le iei pe rand și acest procedeu se consideră ca nu stie sa il facă o persoana obișnuita.sa nu ma înțelegi greșit nu sunt împotriva monoploarelor (si eu am mi-am pus tot 1p si la bloc si la casa) doar ca ca ai un mic avantaj cu 1p+n si 2 p ca separi mai ușor circuitul cu defect.dava esti un pic priceput poti face asta fara probleme si cu 1p dar repet nu toata lumea stie câte ceva despre electricitate.legat de TNC-S este o retea foarte sigura daca este făcută "ca la carte" adica fiecare casa sa aiba PPl,separare Pen etc.dar daca stai la tara si esti alimentat din LEA si niciun vecin nu are PPl si tu ai si este conectata si la Pen (sunt cazuri cand separarea se face pe bara in BMPM dar fara pp si iti vine Pe la Tg,si atunci nu ai decât sa iti legi PPl tau de acel Pe) si eventual ai si un branșament de o secțiune neadecvata nu prea este bine pt tine in cazul in care s-ar rupe Pen din retea.

    • @original7844
      @original7844 Місяць тому

      ​@@ELECTRICLIFE4Uaveți dreptate, în materie de electrică din Germania se dă ora exactă

  • @ivansevera2735
    @ivansevera2735 5 місяців тому +1

    Austrieci folosesc de regulă cam strictă 1p+n

  • @cornelmik6468
    @cornelmik6468 5 місяців тому

    As sfătui pe unii sa studieze sistemul TNC TNC-S ca sa înțeleagă care este faza cu pen-ul. I7 este bazat pe acest sistem. Germanii si Englezii la fel . Si asa se va înțelege rolul fiecărei protecții unde,de ce, si cum .

  • @simicidoru9525
    @simicidoru9525 5 місяців тому

    👍👍

  • @electro-master73
    @electro-master73 5 місяців тому

    Foarte multi incurcati pu.a cu prefectura ..... In sistemul TNC nu se intrerupe nulul insa se poate intrerupe fara probleme in sistem TNC-S retea monofazata.

    • @ELECTRICLIFE4U
      @ELECTRICLIFE4U  5 місяців тому

      👍👍

    • @ELECTRICLIFE4U
      @ELECTRICLIFE4U  5 місяців тому

      Ati ințeles tot ce am spus in video. Asta pt. că va-ți uitat pe sărite și nici nu a-ți fost atent la ce am spus și a-ți amestecat pu...cu prefectura....

    • @electro-master73
      @electro-master73 5 місяців тому

      Eu am citit comentariile, nu ma intereseaza videoul tau .Citeste aici gratis : Utilizarea unui întreruptor automat monopolar este interzisă și greșită în rețelele monofazate.
      Bineînțeles că normativul nu greșește în această privință, el fiind realizat de profesioniști în domeniu.
      Singurele zone gri, neinteligibile, care creează probleme proiectanților și executanților, sunt cele în care s-a amestecat ISU (iluminat de siguranță, surse de rezervă).
      De altfel aceasta și explicația mea pentru situația aceasta atât de confuză: cu cât politicul (ANRE, MAI-ISU, IGP) se amestecă mai mult în treaba profesioniștilor, cu atât se vor multiplica și agrava problemele.
      De fapt proiectanții ar trebui autorizați de societatea profesională la care ar trebui obligați să se înscrie (de exemplu SIEAR, CNRI) și reexaminați periodic.
      Acesta nu este un model inventat de noi, ci el există în SUA și în alte țări occidentale și rezultatele sunt cele mai bune.
      Cu stimă,
      Un nespecialist recunoscut (sau un specialist nerecunoscut) de ANRE, MAI-ISU, IGP și alte organizații politice cu pretenția de acordare de competențe profesionale, care în 23 de ani de activitate didactică a pregătit în domeniul iluminatului și al instalațiilor electrice un număr de aproximativ 5000 de studenți/actuali și viitori ingineri.
      Conf.dr.ing. Gabriel Ispas, Facultatea de Inginerie a Instalațiilor , UTC București

  • @mariusungureanu4780
    @mariusungureanu4780 2 місяці тому

    As vrea sa comentati intr-un video viitor si din capitolul 5.
    Mergeti la 5.3.4.0.3
    Atunci o sa intelegeti de ce in Germania au voie cu monopolare.
    In Germania, in instalatia electrica intervine doar o firma, nu orice "personal obisnuit" asa scrie in normativ.
    Daca tot citim normativul, pai sa il citim tot, nu pe sarite!

    • @ELECTRICLIFE4U
      @ELECTRICLIFE4U  Місяць тому +1

      Exact. Pai ,doar electricianul e calificat ...Ceelalți de ce ar interveni in instalație ? In normativ sunt admise ambele variante. Odată zice că e obligatoriu 2P și 1P+n ca să nu umble in tablou coafeza siameza sau brutarul..( doar pe considerentul asta, adică avem oameni care se cred buni la toate) .....și in alt capitol zice ( pe considerente tehnice ) că NU este necesară intreruperea nulului dacă faza e protejată și conductorul de nul are minim aceeași secțiune ca și cel de fază....

    • @mariusungureanu4780
      @mariusungureanu4780 Місяць тому

      @@ELECTRICLIFE4U vedeti dumneavoastra, acel capitol este interpretat gresit .
      Acolo este vorba de bransamente. Tot in acel capitol este vorba de separatoare.
      Deci daca ne raportam gresit la acel capitol vom pune separatoare in loc de magnetotermice.
      Doar in cazul bransamentelor se intampla sa avem pe acelasi cablu o sectiune mai mica a nulului.
      Sa ne gandim logic, nu exista cablu cu maro de 2,5 / albastru de 1,5 / si verde-galben de 2,5mm².
      Si da, spune in normativ ca putem pune un diferential care sa manitorizeze mai multe circuite dar nu in rezidential.
      O seara frumoasa!

  • @blade22blade
    @blade22blade 5 місяців тому +6

    Salut domnule Lucian. Cu tot respectul, scrie clar ca nu este NECESAR nu ca ar fi INTERZIS. Sincer in 1p+n nu am incredere nici eu dupa ce am vazut pe la dumneavoastra si pe la colegii dumneavoastra. Eu personal am BIpolare puse per circuit. Circuit dedicat per fiecare camera, protejat de un Bipolar B16, urmat in amonte de o tetrapolara RCCB 63A (sunt mai multe camere puse pe acelasi RCCB fiind trifazic si distribuite per faze). Folosesc bipolara tocmai pentru a putea in caz de defect sa izolez doar acea camera in totalitate pana la sosirea unui electrician. Cat despre curba C in rezidential, inteleg ideea, dar asta nu inseamna ca cele curba C nu isi fac treaba. Cum am mai zis si la Stefan, in Spania, Franta, Italia vezi curba C in tablouri si se descurca si asa... Sa nu fiu inteles gresit ca as face hate sau ceva, din contra, va sunt recunoscator tuturor celor ce faceti aceste filmulete si educati oameni ce nu au idee. Multumesc

    • @ELECTRICLIFE4U
      @ELECTRICLIFE4U  5 місяців тому +4

      Nu am spus ca este interzis ci ca trebuie anumite conditii ca sa montezi 2P sau 1P+N . Cel mai bine e sa ramana nulul conectat la 0...PEN, direct fara intrerupere....Iar cu curba C de declansare ...pai daca se fac masuratori dupa standarde ,la punerea in functiune a instalatiei , nu o sa iasa toate masuratorile si oricum nu are ce cauta pe rezidential curba C....

    • @Thyldor
      @Thyldor 5 місяців тому +6

      @@ELECTRICLIFE4U Voi incepe prin a spune ca intentia mea este de a intelege mai bine subiectul.
      Nu ati spus explicit ca 1P+N sau bipolare ar fi interzise, dar ati insinuat relativ puternic ("Daca era asa cum spui, cred ca i7 ar fi interzis 1P+N si bipolare pe rezidential" -> "Te lamuresc imediat, uite acuma, stai asa"). Da, trebuie indeplinite anumite conditii pentru a folosi 1P+N sau bipolare, dar prin constructia lor indeplinesc automat conditia de a intrerupe nulul dupa sau odata cu faza. Cat despre dimensionare adecvata, este de la sine inteles ca trebuie urmata, la fel ca si la un monopolar. Ce iti interzice normativul este o monopolara independenta pe nul.
      Legat de intreruperea barii de nul din comentariu, ma astept ca acolo se referea la faptul ca e ok ca RCCB-ul sa intrerupa o intreaga bara de nul (deodata cu fazele, evident), dar la 1P+N nu mai este ok.
      Care este diferenta dintre un RCBO si un 1P+N sau bipolar, strict din punct de vedere al intreruperii nulului?

    • @mailme4729
      @mailme4729 Місяць тому

      Diferenta este ca trebuie testata lunar functionarea la Rccb si Rcbo. La Mcb 1p+n NU. Nu stii daca contactul de pe nul din 1p+n nu este perlat si mai functioneaza. Mana pe carte si fișe tehnice Nu musca. Nulul traseelor in bara de nul . Nu mai cautati tot felul de motive de ce si cum. VDE suclaseaza normele din tari de periferie estice si sud-estice.

    • @razvancirt9156
      @razvancirt9156 Місяць тому

      ​@@ELECTRICLIFE4U
      1. Nu ați spus dar ați insinuat.
      2. Nu este nevoie de anumite condiții. La secțiuni egale între conductoarele de fază și de nul pot alege orice variantă (monopolar, bipolar, 1P+N). Nu există interdicții în acest caz.
      3. Logic, cu ce te ajută nulul neîntrerupt dacă fazele realizează separarea defectului?
      4. Folosiți întotdeauna 1P+N sau bipolare, în cazul în care avem RCCB general ajută la izolarea rapidă a unui defect pe circuitele de nul.
      5. Curbele de declanșare se aleg în funcție de curentul de scc., nu de sectorul în care sunt folosite. Atât cele de curbă C cât și cele de curbă B sunt recomandate pentru sectorul rezidențial, dacă condițiile o permit.

  • @mindricangabriel553
    @mindricangabriel553 5 місяців тому

    Am citeva intrebari :
    1. circuitul prezentat ce tip este ? TT, TN, TNC , TNC-S ?
    2. In Romania ce sistem este folosit in rezidential ?
    3. 1P+N este o siguranta cu master-slave incorporat care respecta standardele in vigoare!!! Nulul nu poate fi intrerupt independent de faza . Nulul este intrerupt prin caderea fazei astfel circuitul are intotdeauna nul atunci cind are faza activa. Daca ar fi fost ilegala ar mai putea fi comercializata ?

    • @ELECTRICLIFE4U
      @ELECTRICLIFE4U  5 місяців тому

      Dar nu a spus nimeni ca e ilegal...ci care este mai OK, unde se foloseste si cănd....Din nou nu ati fost atenți la video...Si mă intrebi ce sistem este ??? Păi ar fi trebuit sa știi că la receptorii final e obligatoriu sa ai TN-S care vine din TNC si care se numește TN-C-S . OF,of.....

    • @mindricangabriel553
      @mindricangabriel553 5 місяців тому

      @@ELECTRICLIFE4U Pai tocmai de aia am intrebat . Ce rost are sa citim reguli ce se aplica in sistem TT si TN cind noi avem obligatoriu TN-S?

    • @ELECTRICLIFE4U
      @ELECTRICLIFE4U  5 місяців тому

      @@mindricangabriel553 Dragule ....TN este termenul general Teran Neutral,.....tu primesti de la OD ...TN-C(teran neutral conbined) pe care ai obligatia sa il transformi in TN-S (teran neutal separate) ,iar intreg sistemul se numeste TN-C-S..... Ai uitat sa zici de IT.

    • @iulian9703
      @iulian9703 3 місяці тому

      Va salut!La 1p+n poti ramane fara nul chiar si la 2p ,la 1p nu poti ramane fara N,adica f.greu ,in fine,ce parere aveti de sistemul TT si ce obligatii sunt pt acest sistem (cel mai prost)?cu respect!

  • @claudiuminciu
    @claudiuminciu 5 місяців тому

    Eeee si tu acum, cine sa citeasca😂😂😂😂😂😂
    Citesti tu, Stefan, eu, altii nu.

    • @ELECTRICLIFE4U
      @ELECTRICLIFE4U  5 місяців тому +2

      Da , si unii citesc si nu inteleg ce au citit.

  • @flkro
    @flkro 3 місяці тому

    “Totuși” - spune ceva nu?

  • @mihailabogdan512
    @mihailabogdan512 3 місяці тому

    Banuiesc ca unii "electricieni" nu stiu nici ce inseamna I7 sau nu au auzit de normativ

  • @cristinelgologan4874
    @cristinelgologan4874 3 місяці тому +1

    buna ziua ! o intrebare , RCCB-ul de ce intrerupe NEUTRUL (este o protectie pe el ca in schema) iar dupa RCCB nu se mai pune protectie si nu se intrerupe- deci !!! MCCB-ul sau 1P+N fac acelasi lucru cu NEUTRUL !!! , unde este logica ? deci de la CONTOR ar trebui ca NEUTRUL sa mearga direct la BARA de NEUTRU nu prin DIFERENTIAL conform NORMATIVULUI I7 care spune ca nu se intrerupe si nu se pune protectie pe NEUTRU(NUL).......astept pareri comentarii ....

  • @invertor4245
    @invertor4245 5 місяців тому +1

    Domnule ai declanșat o adevărată furtună. Eu văd lucrurile așa, sunt două feluri de electricieni. Primul înțelege fizica electricității și gândește în consecință, al doilea gândește strict după diverse normative, la virgulă. Primordială rămâne securitatea instalației și implicit a celui care intervine la deranjamente că e electrician sau simplu beneficiar. Trebuie evidențiată diferența dintre trifazat și monofazat. Dar ce fac eu aici? Cui vă adresați? Unor profesioniști? Păi dacă nu au înțeles nu sunt profesioniști! Unor amatori care își dau cu părerea? Periculos. Scuze m-a lut valul.

  • @vl6105
    @vl6105 5 місяців тому

    Acolo nu este un desen tehnic electric,o pictura ,nu ai făcut școală de electricieni nu mai da sfaturi 😢

    • @ELECTRICLIFE4U
      @ELECTRICLIFE4U  5 місяців тому

      Dute copile si pune măna pe carte, lasă vrăjeala cu mine!

    • @vl6105
      @vl6105 5 місяців тому +1

      Eu nu sunt copil ,am terminat școala de electrician 1976 și am făcut 3 ani și am lucrat 26 de ani ca electrician sunt și absolvent liceu electrotehnica, cred ca tu te umfli ca mare stiutor ,mai multe de învățat inclusiv ce este un USOL

    • @ELECTRICLIFE4U
      @ELECTRICLIFE4U  5 місяців тому

      @@vl6105 Vezi , asta e mentalitate de copil...Vorbești de cineva pe care nu il cunoști....

    • @vl6105
      @vl6105 5 місяців тому

      @@ELECTRICLIFE4U tu Copile mai multe de invatat

    • @constantin4557
      @constantin4557 4 місяці тому

      ​@@vl6105dar 'picturile' din normativ I 7 /2011 + 2023 cum le interpretați...din ce curent artistic fac parte?! 😅

  • @1a2b3c-j4u
    @1a2b3c-j4u 5 місяців тому

    🫡

  • @Kapornyaieddy
    @Kapornyaieddy 5 місяців тому

    👍👍👍