Videoda bahsi geçen kitaplar : Evrenin Sonundaki Restoran - Douglas Adams Otostopçunun Galaksi Rehberi - Douglas Adams 50 Soruda Maddenin Evrimi - Kerem Cankoçak İlk Üç Dakika - Steven Weinberg Higgs: Evrenin Sonundaki Parçacık - Sean Carroll Bilinçsiz Kuantum - Victor J. Stenger Başarısız Hipotez Tanrı - Victor J.Stenger Kozmik Manzara - Leonard Susskind Hiç Yoktan Bir Evren - Lawrence M. Krauss Neredeyse Bir Balina - Steve Jones Bilinç Açıklanıyor - Daniel C. Dennett
Hocam bu kitaplari okumak ve anlamak için temel sayisal bir bilgiye ihtiyaç var mıdır. Bu konulara çok meraklıyım ama fiziğin ve matematiğin temelini oluşturan sayılarla aram pek iyi değil. Anlayabilir miyim ?
İnanılmaz bir insansınız. 15 yaşımdayım ve bu zamana kadar sizi keşfedememiş olmam çok büyük bir kayıp maalesef. Diyecek söz bulamıyorum gerçekten harikasınız üstelik ağzınızdan çıkan ve Türk kimliğinizi açıklamaya yarayan her Türkçe kelime, ülkeye olan inancımı arttırıyor. Ülke için hazine değerinde olduğunuzu düşünüyorum. Nerede yaşıyorsunuz, henüz sizi yeni tanıdığım için bilmesem de; ülkemizin, aydın kesime karşı adeta "kışkırtıcı" denilebilecek düzeydeki tutumları yüzünden (ve ayrıca kesinlikle kabul edilmesi gereken bazı zorunlu koşul farklılıkları yüzünden) Türkiye'de yaşamadığınızı düşünmem için fazla fazla sebebim olmuş oluyor. Bunu bir kenara bırakırsam; Türkçe içerik üretiyorsunuz ve bu çok değerli bir şey. Yüzlerce defa teşekkür ederim; bana, kendinizden bir şeyler öğrenmem adına olanak sağladığınız için.
Televizyon yerine akşamları sizi açıp dinliyoruz hocam, her videonuzdan ayrı bir zevk almakla beraber yeni bilgiler öğrenip, kitap tavsiyelerinizi elimizden geldiği kadar temin etmeye çalışıyoruz. Emeğinize çok teşekkürler.
Gorur gormez hocamizi hatirladim. Cok kalender bir insan diye aninda abone olup bilim 2020 oynatma listemin en basina ekledim. Var olsun, bu gibi insanlarin artmasi dilegiyle.
Teke tek bilimden geldim kıymetli hocamın tüm videolarını izleyeceğim çok keyif aldım hocam programdan agzınıza sağlık iyi ki sizin gibi hocalarımız var
Evren sürekli genişliyorsa demek ki geliştiği genişlediği alan mevcut. yani var. Örnek olarak. Eğer bir insan koşmaya başladığında başlangıç noktasından sürekli uzaklaşıyorsa o alanı kendisi oluşturmuş olamaz. O alan hali hazırda var olması lazım. Evren sürekli genişliyorsa genişlediği alan ya da boşluk var olmalıdır.
2 tur kitap okumak var. Biri Roman gibi duz okur gecersin. Ama Bilim kitaplarI Eger temelbkavramlarla ilgiliyse Fizik kimya mat gibi o zaman okumak degilde ders calismaya donuyorki 1 sayfa 3 saat alabilir
Hocam bizimle paylaştığınız bilgiler için çok teşekkür ederim daha çok video bekliyoruz kemik kitle olarak bilgiye açız hocam besleyin bizi :) severek takipteyim.
asla yetınmeyıp daha fazla öğrenme arzusuna sahip olmalıyız. Belkide bu arzumuza yenık düşmek bizi bir yerlere getirebilir. size olan saygım çok büyük hocam. editorlüğünü yaptıgınız kitabın kapağında adınızı gördükten sonra kitaplarınızı da okumaya başladım. bu sayede fizik bölümünü seçip bir şeyleri severek yapma yolunda en büyük adımı attım. her video için ve her şey için teşekkürler.
Bir tane böyle konuşma göster dünya da trend olmuş ayrıca Türkiye de sanki evrime müslümanlar karşı cahil gibi yorumlar yapılıyor Yahudiler ve Hıristiyanlık icindede oldukça fazla inanmayanlar var ve bu yüzden deizm agnostikler yayılmaya başladı
Herşey kendi kendine nasıl oluşuyor hocam? Atomlar, kuarklar varlığı nasıl yapacaklarını, galaksi, yıldız, gezegen, toprak, hava, su, çiçek, böcek, ağaç, kuş olmaları gerektiğini nereden bildiler ve bunu nasıl yaptılar? Hiç aklı, şuuru, zekası, ilmi olmayan atom ve elementler neye göre bir araya geldiler ve bu varlığı oluşturdular?
Peki tanrı nasıl oluştu? Sen diyorsun ki bir kuşa bak bu kadar mükemmel bir yapı kendi kendine nasıl olabilir? Ama öte yandan bir kuştan sonsuz kere kudretli mükemmel tüm kanunları yaratan tanrının kendi kendine olabileceğini söylüyorsun? Daha müklemmel bir yaratan kendine kendine var olabiliyorsa, çok çok çok daha az mükemmel bir çiçek kendi kendine var olamaz mı?
Hocam, evrenin toplam enerjisinin sıfır olduğunu nasıl anlıyoruz? Kısa bir cevabı yoksa, Lawrence Krauss'un, "hiç yoktan bir evren" kitabını mı tavsiye edersiniz?
hocam sizi yeni tesadüf gördüm sizin gibi değerli hocaları bulmak çok zor okadar kafa karıştırıcı programlar varki zaten çok zor evreni anlamak umarım bilgilerinizden bende yararlanırım .
Hocam, Evren neyin içinde genisliyor? Ya da bir seyin icinde genisledigine dair akıl yurutmeler, arastirmalar nelerdir? Biliyorum, cevaplanmamis, aciklanamamis seyler ama en azindan hipotezler neler merak ediyorum. Sizden duyarsam mesud olurum.
Hocam son zamanlardaki UA-cam aktifliğiniz için teşekkür ederim. Acaba GİGTV'de bir sohbete katılır mısınız ? Sizler gibi teist olmayan ve işinin uzmanı insanların GİGTV abonelerine de katacakları çok şeyler vardır diye düşünüyorum. Teşekkürler.
Gig tv mi? Güldürme beni. Köylü ateist topluluğu başka bir şey değil. Tamam tarihi, kutsal kitapları çok iyi biliyorlarda, ne felsefeden ne bilimden anlıyorlar. Kerem hoca ne anlatsın ki onlara çok cahiller.
@@berkaycelikguitar nasıl cahil yaftasi yapıştırıyorsunuz. Felsefe fizik bilmeyen cahil mi belki adam sinema TV yi çok iyi biliyor felsefe hiç bilmiyor bu adam cahil mi. İnanç tartışması özellikle Kur'an konusunda gayet bilgili insanlar
- Rastgelelik nedir? Rastgelelik görece bir ifade midir? - Henüz tanımlanamayan yeterince büyük bir dizinin çok küçük bir bölümüne bakarak rastgele ifadesinin gölgesine sığınmak doğru mudur? - Bulunduğumuz evreni tanımaya çabaladığımız ve ortaya çıkardığımız tüm bu temel kuramlar neden bu kadar düzenliler ve rastgelelik içermiyorlar? - Düzen varsa her şey tanımlı ve bağlantılı değil midir? - Dolayısıyla bu düzeni ortaya koyan bir yaratıcı yok mudur? Biz bunu anlayacak erdeme bilimle ulaşabilir miyiz?
Hawking'in Herşeyin Teorisi isimli kitabında bu ince ayar konusuna atıfta bulunup bunun yaratılışçılar için gayet güzel bir argüman olduğunu ifade ediyordu.
Evren hassas ayarlar üzerine bu denklemlerle ortaya çıkıyor. Bigbang sasilasi bir düşük entrppi ile başlıyor. Buna karşı ateizmin tek argümanı çoklu evrenler iddiasidir.
@@mustafabalaban6792 bir cok atesit buradaki dusuk entropinin ne derece oldigunu anlamis kavramis degil. Bu olagan üstü bir dusukluk. Matematklsel olarak imkansiz. Bu coklu evren yoksa tasarimin kesin kanitidir zaten. Baska olasilk yok. Gerisi ateistlerin kendi avuntusudur. Bir yaratici oldugunun kabul etmemek istemelerine dair direnctir gerisi. Yaraticinin kesin kanitidir bu akli olana.
@@ilkinsan1242 haklisin ama çoklu evrenlerin varlığı cok daha büyük soru ve baslangici var bu çoklu evrenlerin. Weinber azılı ateist adam diyor ki en az 10 üzeri 123 tane çoklu evrenin olmasi lazım ki teoriye uygun olsun. Ayrica inananları çoklu evrenler zaten etkilemez
@@ahmetselcuk1400 profilinizde 3 tane cinsel içerikli oynatma listesi var. Eğer kuran okumanın gerçekten doğru olduğunu düşünüyorsanız ilk önce siz okumaya ne dersiniz :D açıkcası oynatma listeleri dindar ve şeytan çağırmayan biri tarafından oluşturulmuş gibi gözükmüyor. Ben kuran okudum, hafızım diyorsanız da şunu söylemek istiyorum demek ki sadece kuran okuyarak pek bir yere varılmıyor siz de görüldüğü üzere. Bilimle kalın, okuduğunuz her şeyi sorgulayın. İyi günler.
@@Sencerylmz osmanli oadisahlari evliya idiler yavuz sultan selim misir seferinde hz muhammed yardim etti ve bu insanlarin haremleri vardi cinsellik yasiuorlardi benden faxla sahabenin cariyeleri vardi . Allah cennette huri veriyor yani bunda kotu birseybyok allahin helal kildigini haram kilmak kafirlik biraz dini ogren medrese ye git seyadara abdallara kais
En komik durum ne biliyor musunuz? Bilimsel olgulara dalga geçme derecesine varacak kadar şüpheyle yaklaşanların dinsel hikayeleri sorgusuz sualsiz kabul etmeleridir.
Peki bilim ile felsefenin sınırını cizemeyenlere bir sözün yok mu. Özellikle felsefi cikarimlari bilim diye sunanlara ve kabul edenlere. Onlar da işlerine geldiği için kendi ateist felsefelerini ve cikarimlarini bilim diye yutturmaya çalışıyorlar. Nedense bu durum sizi pek rahatsız etmiyor.
@@ilkinsan1242 cahil salak bilimle felsefeyi ayir öncelikle.Felsefe dusunce bicimidir.Bilim ise adi ustune icerisinde matematik fizik biyoloji vb pozitif bilim dallari bulunan deneylerle gozlemlenebilen dallardir.Sen ben yercekimini kabul etmiyorum diyebiliuyo musun ?
Seneler once o kadar abuk sabuk adamlarin icinde bilimi gercegi anlatmaya calisan bir adam vardi Kerem Cankocak,ne kadar videosu varsa defalarca izlemistim,sonra bana gore gec olsa da bu gun karsima cikti,cok sevindim,daha izleyemedigim videolariniz icin tesekkur ediyorum,hocam saglikla varolun.
Hocamı 2017 de ki Evrim Ağacı kanalındaki "Akıllı Tasarımcıya Gerek Yok" yayınında gördüm ve o gün bugündür takip etmeye çalışıyorum. İyi ki varsınız hocam...
Entropiyi çok iyi anlıyorum ama Hala kaos'u anlamakta zorlanıyorum.En son ve hala John GRIBBEN in derin basitlik kitabını okuyorum ama zorlanıyorum.Sadece Kaos hakkında bir video yaparsanız sevinirim.En içten saygılarımla
Üstad merhaba. Alakasız bir kaç sorum var. teveccüh gösterip cevaplarsanız sevinirim. 1- Uzayın şu anki şeklini tam tezahür edemiyorum. Şöyleki, bir tarafa bakınca big bang görülüyorsa teleskopla diğer tarafta yeterince uzağa bakınca başka bir şey görülmesi gerekmez mi. Biz neden her yerde arka plan ışıması görüyoruz. 2- Herkes karadeliklerin muazzam yoğun olmaları ve bu nedenle ışığın bile kaçamayacağı kütle çekimine sahip olmasından bahsediyor ancak bir kara delik elektrik yüküne sahip olabilir mi? Kütle çekim kuvveti güçlü çekirdek kuvvetinin yanında hiç birşey peki bir kara deliğin güçlü çekirdek kuvveti muhtemel etkileri neden hiç mevzu bahis edilmiyor. ilginize teşekkür ederim şimdiden. iyi günler hocam Not: bu sorulardan bir teorem geliştirip nobel filan alırsanız payımı isterim 👉👍😅
Bir tarafa bakınca bigbang görülüyor derken. Böyle bir şey yok sadece arka alan isinimi var. evren başlangıçta çok çok kuck bir noktadan her yöne açıldığı ve genişlediği için bu isinim nerede ise heryerde türdeş aşağı yukarı. Zaten kozmik ufuk denen birşey var ve bunin ötesini goremiyoriz
Hocam, harikasınız. Şu çabanız bile yeter bizler için. Velev ki cevapların hepsi yanlış olsun! Bizler, popüler bilimci kitle daha çok kuşku duyup, daha çok soru sorup, daha çok kitap okuyacağız hiç şüpheniz olmasın hocam(gerçi şüpheniz olur sizin:) Saygılar.
hocam merhabalar size başarılar dilerim ben sizin anlatığınız büyük patlama ve evrenin oluşumu ile ilgili kuranda şöyle bir ayet gördüm siz nedersiniz. fussilet -11 Aynı zamanda duman halindeki göğe yönelmiş, ona ve yere: “İsteyerek veya istemeyerek emrime girin!” demişti; ikisi de “İsteyerek emrine girdik” diye cevap vermişlerdi. Biz biliyoruz ki daha gezegenler yıldızlar ve galaksiler henüz oluşmamış iken toz bulutu halinde idiler ve kütle çekimi ile yıldızlar gezegenler galaksiler oluştu sizce bu ayet 1400 yıl önce bu durumu haber vermekte değilmi görüşleriniz nedir hocam bilim ile ilahi kitaplar arasında bir bağlantı görüyormusunuz çalışmalarınızda başarılar dilerim :..
Kerem hocam merhaba, sizce sanat yapıtları fiziksel evrende ne gibi/nasıl bir ontolojik özelliğe sahiptir? (sanat yapıtını şöyle değerlendirmenizi isterim: önce zihnimizde belirip, örneğin bir senaryoyu sinema filmine çekmek ya da bir şeyi resimleştirmek, fotografik bir sahne kurma yönelimi ya da bir roman yazmak, heykel yapmak eylemi, görünen objeleri bizce yorumlama eylemi vs) beynimizde canlanan o anı nasıl değerlendirirsiniz (beynimizde beliren imgeleri fiziksel dünyaya bırakma eylemi ki beynimizde beliren imgeler de fiziksel belki), mental imgelerin yaratıcılıkta rol oynadığı söyleniyor(hayalgücü yerine)..fizik ve sanatı nasıl bir araya getiririz acaba? fiziksel materyal dünyada sanat nasıl değerlendiriliyor acaba, yada sizin kişisel bir düşünceniz bir yorumunuz var mı merak ediyorum. Örneğin bir şeyler belirliyse ya da değilse, sanat yaratım anı nasıl değerlendirilebilir ve o eserin ortaya çıktığı an, beyinde bedende belirip materyale dönüşmeye başladığı süre?
Hocam merhabalar, Büyük patlama modeli ile ilgili kafamda oturtamadığım bir nokta var. "Evren'in genişlediğini biliyoruz çünkü galaksiler birbirinden uzaklaşıyor" dediniz. Genişleyen evreni şişen bir balona, galaksileri de bu balon üzerine işaretlenmiş noktalar olarak tasarladığımızda, genişleme fikri oturuyor. Ancak evreni durağan, galaksileri ise hareketli düşününce, o zaman galaksilerin birbirinden uzaklaşması evrenin genişlediği düşüncesine katkı sağlamıyor. Ya da ben bir noktada ciddi bir düşünce hatası yapıyorum. Sormak istediğim şey şu: evrenin genişlediğini sadece galaksi hareketlerinden yola çıkarak mı düşünüyoruz, yoksa bunu destekleyen başka bulgularımız var mı? Eğer galaksi hareketleriyle bu sonuca varıyorsak, aslında evren genişlemiyor da, galaksiler ilk oluştukları bölgelerden "dışa" doğru bir harekette bulunuyor olabilirler mi? Çünkü şişen balon örneğini kabul edersek, Andromeda ve Samanyolu da birbirinden uzaklaşması gerekmez miydi? Saygılar, teşekkürler
Bence determinizm tüm nedenlerin önceden varlığıdır. Ancak bu nedenlerin birbirleri arasında hangisinin hangisiyle ilişki kuracağı belirsizdir. Buna da rastgelelik diyoruz. Yani özgür irade, evrenin yapısı gibi şeyler yapı itibariyle determinist olmakla birlikte zamanla meydana gelecek sonuçlar her zaman indeterministtir. Bildiğimiz fizik bu nedenlerin varlığını açıklarken kuantum mekaniği nedenlerin rastgele sonuçlar ürettiğini açıklar. Kerem hocam bir nebze haklılık payım var mıdır? Teşekkürler.
Kerem Bey, merhaba çok teşekkür ederim aydınlatıcı bilgileriniz için, kafama takılan bir soru var . Kuantum Fiziğine göre ışık gözlemlenilmedigi zaman dalga gibi, gözlenildigi zaman ise; parçacık gibi davranıyor. Bunun sebebini ben kendimce şu şekilde düşünüyorum ışık esasında hep dalga şeklinde hareket ediyor ve saniyede 300.000 km hıza sahip olduğundan dolayı bizim ışığı parçacık gibi algılıyoruz yani algiladigimiz anda dalganın sadece bir kısmını goruyoruz. Aynı fotoğraf makinesi ile bir fotoğraf çektiğimizde zamanın çok küçük bir kısmını durağan hale getirip algılamamiz gibi. Bu yaklaşım doğru bir yaklaşım mıdır?
Hayır yanlış gözlem yoksa dalga gözlem varsa parçacık şeklinde. Gözlem yapılınca bir dalga çökmesi yaşanıyor. Ama bunun nedeni ışığın bir anlık gözlemi değil bahsettiğin gibi. Gözlem yapmak için kullandığın ışık dalga çökmeye neden oluyor. Çift yarık deneyini daha ayrıntılı incele üzerine düşün.
Isı ve enerji gibi şeyler neden var yıldızlar neden ve nasıl ortaya çıktı? Rüzgardan elektrik enerjisi üretiyoruz ve burada elektronlarin davranışı da önemli. Elektrik ve elektronlar bile gizemli durmuyor mu? Moleküler bağlar ve atomlar arası çekim kuvvetleri, elektrik ve kutlecekim kuvvetine bağlı mı?
Hocam Einstein kütle çekimini cismin uzayı bükmesi ile açıklıyor ama Newton'a göre kütle çekimi yoksa ağırlıkta yoktur. Yani kütle çekimi olmazsa Güneş ve Dünya'nın kütleleri farklı ancak ağırlıkları ''0'' olması ve uzay/zaman üzerinde kütle ve hacimleri dışında bir etkilerinin olmaması gerekir. Ayrıca uzay/zamanda aşağı-yukarı veya sağ-sol gibi yön kavramı da oladığına göre Einstein'in bu teorisi biraz havada kalmıyor mu? Sir Arthur Eddigton'ın gözlemiyle pekiştirdiğini biliyorum ama bu cismin hacminin uzay/zamanı genleştirmesi ile açıklanamaz mı? Başka bir videonuzda değinirseniz sevinirim. Saygılarımla...
Hiçbir inancım kerem hoca ile aynı değil ama bu kerem hocanın bir bilim insanı olduğu gerçeğini değiştirmez şarlatanları dinleyip kendi görüşlerimle kendimi tatmin edeceğime kerem hocayı dinleyip kendimi sorgulamak daha mantıklı geliyor. Bilimsel düşünce de böyle çalışıyor
videoyu daha bitirmedim henüz 1.30dayım bilmiyorum hocam bahsetti mi fakat big bang, paralel evrenler, evrenin genişlemesi gibi konularla ilgili size önerebileceğim Paralel Dünyalar isimli Michio Kaku tarafından yazılmış bir kitap var. Michio Kaku gerek sempatikliğiyle gerekse anlatım tarzıyla bu tarz konularda gerçekten çok yardımcı ve son derece açıklayıcı bir isim. youtubedaki videolardan da takip edebilirsiniz. kitapta ise big bang teorisinin oluşumu, gelişimi, kabul görme süreci, karşıt görüşlerini kronolojik olarak ve net bir biçimde anlatılmakta. ayrıca paralel evrenler, einstein'ın en büyük "yanılgısı", omega katsayısı, büyük donmaya mı büyük çökmeye mi gidiyoruz gibi sorular tartışılmakta.
Hocam galaksiler birbirlerinden uzakşalırken yönlerinin tam zıttına göre bi hareketi varsayarsak evrenin merkezini anlayabilir miyiz veya bigbangin nerede başladığını
Bence kesinlikle değil. Keşke olsaydı lakin lise çok yetersiz bir altyapı sağlıyor size. Lisedeki çocuklara bakıyorum daha integralin özel bir konu olmadığını tamamen serileri ifade etmenin diğer yolu olduğundan haberleri yok daha. O integral işareti series in S di zaten dediğimiz zaman aaaaa diye şaşırıyorlar. Tamamen sınava hazırlıktan oluşan bir eğitim birçok lise. O yüzden böyle akademik kitaplar ağır gelecektir.
@@erenylmaz7167 Kesinlikle haklısınız. Lise, artık ayrı bir eğitim kurumu olmaktan çıkıp, üniversite sınavına hazırlık kursuna dönüştürüldü. Ben 12. Sınıfım hayatım boyunca okul müfredatı çalışmamış biriyim (çünkü çalışılacak bir şey yok ortada). Ama beni peşinden sürükleyen merakım yüzünden daha 9. Sınıfta klasik mekaniği 11. Sınıfta logaritmayı, diziyi, limiti, türevi öğrenmiştim. Tabikide hocalara geldikten öğrenmedim. Matematik köyünün ''Pisagor matematik evi'' adında youtube kanalı var belki bilirsiniz. Ali nesin de olmak üzere başarılı akedemisyenlerin ders videoları var. Ayrıca ali nesinin kendi yazdığı bir sürü matematik kitabı da var, sürekli onlardan çalıştığım için derin matematiğe biraz aşinayım. Asıl ilgi alanım astrofizik olduğundan richard feynmanın fizik kitaplarını çok istiyorum, sanırım biraz daha sabretmem gerekecek...
@@berkaycelikguitar James Clerck Maxwell in elektromanyetizma derslerini de öneririm, astrofizikte işine yarar. Günümüz fiziği için de Lawrence Krauss.
@@sophon0119 krauss cidden büyük fizikçi. maxwellin elektromanyetizma derslerini tam olarak bulamadım. Kitap şeklinde mi yoksa pdf ders şeklindemi? Tavsiyelerin için teşekkürler bu arada.
Hocam evrende herhangi bir yöne doğru hareket etmeye başlasak en sonunda başladığımız noktaya döneriz. Bununla ilgili bir soru sormuştum ıskalamışsınız.
Evren üç sekilde olabilir yuvarlak düz ve eyer seklinde eğri. Duz evrende video oyunu gibi kenarlar kendi içine kapanıyor ise bir sınırdan çıkıp diğer sınırdan yeniden girileceği tahmin ediliyor. Yuvarlak ve eyer gibi negatif eğri evrende ise başladığınız noktaya dönülür. Bu yüzden düz evren modeli için başladığin noktaya dönmek diye bir şey yoktur. Diger ikisi için söz konusu olabilir.
hocam meraba bi soru sorabilirmiyim . dünyanın 4.5 milyar yaşında olduğunu söylüyorsunuz. dünya ilk oluştuğunda da güneşin etrafında 365 gündemi dönüyordu yoksa daha hızlımı yada yavaşmı ? 4.5 milyar yıl derken günümüzdeki yıl hesabına göremi hesaplanıyor?
çembersel hareket yapar onun yerine çünkü uygulanan kuvvet ile hız vektörü birbirine diktir net tork da sıfırdır. açısal momentumun kprunumundan dolayı r yi 0 yapamayacağın için fln mrV =L lise son konusuydu ordan biliyorum
Hocam bişey soracağım Bing bang ın çapı her ne kadar büyük olsa da sonsuz mekanı dolduramayacağı için yine de bir toz tanesidir. O halde biz insanlar neden bing banga bu kadar takılıp kalıyoruz ?
Hocam size gelen sorulardan anladigim kadariyla bu arkadaslar FİZİK101 almali once, ayica lise ve uni de fizik okuyan ancak onerdiginiz kitaplari anlayabilir, kitaplar super ama oyle kitap okuyarak vb olacagini sanmam
arkadaşlar evrim teorisini çürüten bir şey yoktur ortada olanlarda ne bilimsel ne de elde tutulur dayanağı olan şeyler değil evrimi öğrenmek istiyorsanız richard dawkins gen bencildir gibi kitaplarını okuyabilirsiniz
Hocam, benim kafama takılan, blr soru bu, evren tesadüfen oldu bizde evrim teorisinin, blr parçasıyız peki, bu, kainat ve insam, oglu, yok, olduktan, sonra bize ne olacak 😀
@@bekirkisakol7230 Sen ilk önce nezaket kurallarını, karşındaki insanla nasıl konuşulur, terbiyeli olmayı öğren, sonra kuran dan örnekler ver. Aferinli falan konuşuyorsun, senin karşında çocuk yok.
Hoca önce yer çekimi dediler, sonra kütle çekimi, ilerde enerji çekimi diyecekler... Büyüğün küçüğü çekmesi kütleyle alakalı, çekimin sebebi kütle değil enerji...
Tamam çok güzel ve elbette iyi bir hocaya benziyorsunuz. Ama bu videoyu sadece kitap okuyun videosu olarak da çekebilirdiniz. Veya kitap tanıtım videosu olarak. Evet bu derin sorulara ben de biliyorum ciltlerle kitap gerekir. Ama en azından Fiziğe ilgi duyan gençler için hiç olmazsa ateşleme için bile bir soru da olsa 5-10 cümlelik cevap alabilseydik. Ayrıca quantum teorisi ile izafiyet çakışmıyor. Bir binaya aynı yönden bakıp İlk bakışta 100 metreden baksanız başka bir şey görürsünüz . Aynı yönden aynı yere mm nin 1/10000 oranında yakın baksanız başka. Bence quantum ve izafiyet girdaba ne yönden ve içinden mi veya dışından mı baktığınıza benzer bir şey. Yani evren genişliyor ise ki bu ışığın dalga boyu meselesi ile genişlediği keşfedilmiş bir şey. Ve galaksiler birbirinden uzaklaşıyırsa bence evren bir girdaba benziyor. Hatta en küçük birimleri de bence girdap hareketini yapıyordur.
6.18 yaşamın güneşe bağlı olduğunu söylediniz ama güneş hada oksijenin olmadığı yerlerde yaşam olduğunu biliyoruz yani yaşamın olması için güneşe yada oksijen şart değil
Hocam. Gezegenler nasıl oluşuyor boyut şekil ve yapı olarak. Neden hep yuvarlak. Ve bir de uzayda kafamızın donmayacağını var saysak araba tarzı bir şeyle ilerlerken kafamızı camdan çıkarsak suratımızda rüzgar gibi bir şey hissedermiyiz. Ve son olarak uzay boşluğuna düşme gibi bir şansımız var mı varsa bir keşif aracını boşluğa salarak yakıt tüketmeden ebesinin nikahına kadar yollayabilirmiyiz saygılar.
Toz taş veya gaz molekulleri birbirine carpmaya başlayınca dönmeye başlıyor. Bu şekilde yuvarlak olarak olusuyor. Rüzgar gibi birsey oluşmaz. Çünkü atmosfer oksijen vs yok. Uzay boşluğuna düşme sansimiz dünyada yok ama uzayda var tabiki. Bir keşif araci atmosferden ciktiktan sonra kontagi kapatsan dahi sonsuza kadar ayni hizda gider. Yolunda birşeye carparsa parçalanır.
Mutlak sıfır sıcaklığı kastediyorsan bu mümkün. Bu durumda maddenin tamamı tek bir yapıya dönüşür tek atom gibi. Bose Einstein yoğusuk maddesini araştır. O kelvin derece mutlak sıfır kabul edilir.
@@omerfarukgul245 sıfır kavramı bizim kabulumuz değildir. Sıfır bir tanimdir. Yok olma durumuna işaret eder. Mesela bir nesnenin olmadığı bir durum yokluk yani sifirla tanımlanır. Sonsuz kavramı da matematik de vardır. Mesela pi sayısı sonsuzdur sonsuza gider. Mesela enerjinin varlığı da zamansal sonsuzluktur. Çünkü enerji var edilemez yok edilemez. Bu durum enerjinin zamansal sonsuzluguna isarettir. Yani hiç bir enerji yok olmaz da edilemez de. Bu yüzden sonsuz da sadece bizim tanimimiz degildir. Evrende karşılığı vardır. Zamansal olarak da olsa vardır.
Videoda bahsi geçen kitaplar
:
Evrenin Sonundaki Restoran - Douglas Adams
Otostopçunun Galaksi Rehberi - Douglas Adams
50 Soruda Maddenin Evrimi - Kerem Cankoçak
İlk Üç Dakika - Steven Weinberg
Higgs: Evrenin Sonundaki Parçacık - Sean Carroll
Bilinçsiz Kuantum - Victor J. Stenger
Başarısız Hipotez Tanrı - Victor J.Stenger
Kozmik Manzara - Leonard Susskind
Hiç Yoktan Bir Evren - Lawrence M. Krauss
Neredeyse Bir Balina - Steve Jones
Bilinç Açıklanıyor - Daniel C. Dennett
CERN ve Büyük Patlama
büyük hizmet ❤
Hocam bu kitaplari okumak ve anlamak için temel sayisal bir bilgiye ihtiyaç var mıdır. Bu konulara çok meraklıyım ama fiziğin ve matematiğin temelini oluşturan sayılarla aram pek iyi değil. Anlayabilir miyim ?
Kerem Hocamı gördüm ve anında abone oldum. Akıl ve bilimin ülkemize hakim olacağı yeni bir yıl diliyorum.
144p yaptım kalite yine düşmedi
Akıl ve bilim nakilcilikten çok değerli ve önemlidir.
İnanılmaz bir insansınız. 15 yaşımdayım ve bu zamana kadar sizi keşfedememiş olmam çok büyük bir kayıp maalesef. Diyecek söz bulamıyorum gerçekten harikasınız üstelik ağzınızdan çıkan ve Türk kimliğinizi açıklamaya yarayan her Türkçe kelime, ülkeye olan inancımı arttırıyor. Ülke için hazine değerinde olduğunuzu düşünüyorum. Nerede yaşıyorsunuz, henüz sizi yeni tanıdığım için bilmesem de; ülkemizin, aydın kesime karşı adeta "kışkırtıcı" denilebilecek düzeydeki tutumları yüzünden (ve ayrıca kesinlikle kabul edilmesi gereken bazı zorunlu koşul farklılıkları yüzünden) Türkiye'de yaşamadığınızı düşünmem için fazla fazla sebebim olmuş oluyor. Bunu bir kenara bırakırsam; Türkçe içerik üretiyorsunuz ve bu çok değerli bir şey. Yüzlerce defa teşekkür ederim; bana, kendinizden bir şeyler öğrenmem adına olanak sağladığınız için.
beşikte mi izleyecektin ablacim ne kaybi sakin
Fatih Altaylı'nın programında görmüştüm sizi zamanında, kanalınıza denk gelmek mutlu etti ve hemen takip ettim. Karanlığı bilimle fethedeceğiz o/
Televizyon yerine akşamları sizi açıp dinliyoruz hocam, her videonuzdan ayrı bir zevk almakla beraber yeni bilgiler öğrenip, kitap tavsiyelerinizi elimizden geldiği kadar temin etmeye çalışıyoruz. Emeğinize çok teşekkürler.
Kanalınızı zevkle takip ediyorum hocam. Ağzınıza sağlık
Gorur gormez hocamizi hatirladim. Cok kalender bir insan diye aninda abone olup bilim 2020 oynatma listemin en basina ekledim. Var olsun, bu gibi insanlarin artmasi dilegiyle.
Kanalinizı ve anlattiklarinizi cok begeniyorum. evreni, yasami, fiziği ogrenmek hayata bakisi degistiriyor bu cok guzel.
Mən Azərbaycanlıyam sizin kimi insanlar heyif Azərbayncanda 1 nəfərdə olsun yoxdu bütün alim deyen alimciklərimiz qurandan möcüzə axtarırlar.....
....... and there was light.
Diye baslar incil.
Ve birden isik dogdu... Der
Bizə də var)
Sana değil diğer kardeşe söyledim.
Niyə yoxdur ki ?
Rüşvet almaktan bilime firsat kalmiyo herhalde sey pardon şirinlik mi demeliydim ☺
Teke tek bilimden geldim kıymetli hocamın tüm videolarını izleyeceğim çok keyif aldım hocam programdan agzınıza sağlık iyi ki sizin gibi hocalarımız var
Celal Şengör, Ahmet Arslan, İlber Ortaylı, Ali Demirsoy ve siz gibi hocaların Türkiye de olması umut verici.
@@superclark1981 İlber Ortaylı'yı kemikleri topraga karismis serefsiz Kadir'e benzenttiniz herhalde?
Şans eseri açtım, kanalı karıştırıp popüler bilim kitap önerilerini görünce nasıl bir cevher keşfettiğimi farkettim
Arkaya kütüphanesini koyup, video içerisinde oradan kitaplarla örnek veren, benim gördüğüm tek insan.
Özetle kitap okuyun :) Çünkü Kitap okuyan merak ediyordur , kitap okumayan merak ediyormuş gibi yapıyordur.
Hocam bunları spotify'a podcast olarak atsanız o kadar güzel olur ki burada reklamdan geçilmiyor.
Bu arada zevkle dinliyorum :)
Hocam çok teşekkürler.Büyük bir amme hizmeti veriyorsunuz.Bu konular ne kadar popüler olursa faydalı olur bence
Evren sürekli genişliyorsa demek ki geliştiği genişlediği alan mevcut. yani var.
Örnek olarak. Eğer bir insan koşmaya başladığında başlangıç noktasından sürekli uzaklaşıyorsa o alanı kendisi oluşturmuş olamaz. O alan hali hazırda var olması lazım. Evren sürekli genişliyorsa genişlediği alan ya da boşluk var olmalıdır.
Bilim neyi bilmediğini bilmektir
Kitap, okumak, kitap okumak, kitap, okumak;
Bundan güzel bir şey olmasa gerek.
2 tur kitap okumak var.
Biri Roman gibi duz okur gecersin.
Ama Bilim kitaplarI Eger temelbkavramlarla ilgiliyse Fizik kimya mat gibi o zaman okumak degilde ders calismaya donuyorki 1 sayfa 3 saat alabilir
@@cemasti4524 o isim ne kardeş korktum ya
@@merkiava959
Tutuklamak istedikleride sari donlu receb. Adresi belli yeri belli
Hocam bizimle paylaştığınız bilgiler için çok teşekkür ederim daha çok video bekliyoruz kemik kitle olarak bilgiye açız hocam besleyin bizi :) severek takipteyim.
asla yetınmeyıp daha fazla öğrenme arzusuna sahip olmalıyız. Belkide bu arzumuza yenık düşmek bizi bir yerlere getirebilir. size olan saygım çok büyük hocam. editorlüğünü yaptıgınız kitabın kapağında adınızı gördükten sonra kitaplarınızı da okumaya başladım. bu sayede fizik bölümünü seçip bir şeyleri severek yapma yolunda en büyük adımı attım. her video için ve her şey için teşekkürler.
ve elbette burada benzer görüşte insanlar görmek insanı ayrı bir mutlu ediyor
1 saatte 400 görüntülenme almış, böyle bir ülkede trendlere girmesini zaten beklemiyorum ama hiç olmasa 4-5 basamaklı hanelere çıksın be :/
İlber Orta biz bize yeteriz. kerem hocamı canı gönülden dinliyoruz.
Shalom Canom Men Amucanum müthiş tespit 👏👏
Ülkeyle alakası yok. Bu tür içerikler dünyanın hiçbir ülkesinde büyük çevrelere hitap etmiyor
Aynı video gelişmiş bir ülkede daha fazla ilgi görürdü, 1 saatte 300-400 görüntülenme almış bu normal değil.
Bir tane böyle konuşma göster dünya da trend olmuş ayrıca Türkiye de sanki evrime müslümanlar karşı cahil gibi yorumlar yapılıyor Yahudiler ve Hıristiyanlık icindede oldukça fazla inanmayanlar var ve bu yüzden deizm agnostikler yayılmaya başladı
Herşey kendi kendine nasıl oluşuyor hocam? Atomlar, kuarklar varlığı nasıl yapacaklarını, galaksi, yıldız, gezegen, toprak, hava, su, çiçek, böcek, ağaç, kuş olmaları gerektiğini nereden bildiler ve bunu nasıl yaptılar? Hiç aklı, şuuru, zekası, ilmi olmayan atom ve elementler neye göre bir araya geldiler ve bu varlığı oluşturdular?
Quantum mekaniginde hiçlik diye bir kavram yoktur.Parçaçıklar kendiliginden oluşup kaybolabilir.
Peki tanrı nasıl oluştu?
Sen diyorsun ki bir kuşa bak bu kadar mükemmel bir yapı kendi kendine nasıl olabilir?
Ama öte yandan bir kuştan sonsuz kere kudretli mükemmel tüm kanunları yaratan tanrının kendi kendine olabileceğini söylüyorsun?
Daha müklemmel bir yaratan kendine kendine var olabiliyorsa, çok çok çok daha az mükemmel bir çiçek kendi kendine var olamaz mı?
@@croft628 yaratan kendi kendine var olmuyor hep vardı. Böyle kelime oyunlari yapmayın kardeşim karşıdan komik duruyor
UA-cam sonunda adam akıllı bir kanal tavsiye etti seviliyorsunuz hocam ✌🏻 Azərbaycandan selamlar bu arada
O kadar uyanık, o kadar zekiyiz ki ortada çürücek teori bırakmıyoruz. Bize teori mi dayanır!
Feynman Kitapları Dikkatimi çekiyor... çok güzel bir videoydu hocam emeğinize sağlık
Hocam, evrenin toplam enerjisinin sıfır olduğunu nasıl anlıyoruz? Kısa bir cevabı yoksa, Lawrence Krauss'un, "hiç yoktan bir evren" kitabını mı tavsiye edersiniz?
150 aboneyken tanımıştım sizi hergün soru sormama rağmen tüm sorularıma cevap vermeye çalıştınız 10.000 abone olduğunuzu görmek sevindirdi
hocam sizi yeni tesadüf gördüm sizin gibi değerli hocaları bulmak çok zor okadar kafa karıştırıcı programlar varki zaten çok zor evreni anlamak umarım bilgilerinizden bende yararlanırım .
Hocam kalp atıyor dediler geldim :) Şaka bir yana bu mecrada bir bilim insanını görmek çok güzel. Hemen abone oldum Hocam.
Hocam, Evren neyin içinde genisliyor? Ya da bir seyin icinde genisledigine dair akıl yurutmeler, arastirmalar nelerdir? Biliyorum, cevaplanmamis, aciklanamamis seyler ama en azindan hipotezler neler merak ediyorum. Sizden duyarsam mesud olurum.
@iwaths Her yere dogru genişlese de bir şeyin içinde genişlemesi gerek demek istedim. Anladim ama sizi merak etmeyin. Tesekkurler.
Evreni 3 boyutlu olarak düşünmemek lazım. ua-cam.com/video/ge0ymWWEoWo/v-deo.html
Bu konuda hakkında şöyle güzel bir video var: ua-cam.com/video/6PiyUjVxukI/v-deo.html
Teşekkürler hepinize.
Hocam son zamanlardaki UA-cam aktifliğiniz için teşekkür ederim. Acaba GİGTV'de bir sohbete katılır mısınız ? Sizler gibi teist olmayan ve işinin uzmanı insanların GİGTV abonelerine de katacakları çok şeyler vardır diye düşünüyorum. Teşekkürler.
Hoca oraya katılmaz. Gig iyi hoş lakin çok cahiller be kardeşim. Hem Konuşmacılar hemde takipçiler için geçerli. Cahil ateist topluluğu.
Gig tv mi? Güldürme beni. Köylü ateist topluluğu başka bir şey değil. Tamam tarihi, kutsal kitapları çok iyi biliyorlarda, ne felsefeden ne bilimden anlıyorlar. Kerem hoca ne anlatsın ki onlara çok cahiller.
@@berkaycelikguitar nasıl cahil yaftasi yapıştırıyorsunuz. Felsefe fizik bilmeyen cahil mi belki adam sinema TV yi çok iyi biliyor felsefe hiç bilmiyor bu adam cahil mi.
İnanç tartışması özellikle Kur'an konusunda gayet bilgili insanlar
@@turkishtiger6436 aynen oyle çoğu insanları aşağılayan bagnaz yobaz ateist yorumlara bakan herkes anlar bunu seviye yerlerde.
@@ilkinsan1242 kesinlikle👍 konuşma uslübu dahi çok rahatsız edici o kanal sahibinin.
Hocam okuma konusunda hepimize iyi hırs veriyorsunuz 👍👍👍 seviyoruz sizi
- Rastgelelik nedir? Rastgelelik görece bir ifade midir?
- Henüz tanımlanamayan yeterince büyük bir dizinin çok küçük bir bölümüne bakarak rastgele ifadesinin gölgesine sığınmak doğru mudur?
- Bulunduğumuz evreni tanımaya çabaladığımız ve ortaya çıkardığımız tüm bu temel kuramlar neden bu kadar düzenliler ve rastgelelik içermiyorlar?
- Düzen varsa her şey tanımlı ve bağlantılı değil midir?
- Dolayısıyla bu düzeni ortaya koyan bir yaratıcı yok mudur? Biz bunu anlayacak erdeme bilimle ulaşabilir miyiz?
Muhteşem bir video daha. Eksik olmayın.
Hawking'in Herşeyin Teorisi isimli kitabında bu ince ayar konusuna atıfta bulunup bunun yaratılışçılar için gayet güzel bir argüman olduğunu ifade ediyordu.
Evren hassas ayarlar üzerine bu denklemlerle ortaya çıkıyor. Bigbang sasilasi bir düşük entrppi ile başlıyor. Buna karşı ateizmin tek argümanı çoklu evrenler iddiasidir.
@@ilkinsan1242 çoklu evrenler cok daha büyük bir sorun flew bundan kitabında bahsediyor.
@@mustafabalaban6792 aynen. Bence coklu evrem hipotezi dogru degil abartili bir yorum ve utopik
@@mustafabalaban6792 bir cok atesit buradaki dusuk entropinin ne derece oldigunu anlamis kavramis degil. Bu olagan üstü bir dusukluk. Matematklsel olarak imkansiz. Bu coklu evren yoksa tasarimin kesin kanitidir zaten. Baska olasilk yok. Gerisi ateistlerin kendi avuntusudur. Bir yaratici oldugunun kabul etmemek istemelerine dair direnctir gerisi. Yaraticinin kesin kanitidir bu akli olana.
@@ilkinsan1242 haklisin ama çoklu evrenlerin varlığı cok daha büyük soru ve baslangici var bu çoklu evrenlerin. Weinber azılı ateist adam diyor ki en az 10 üzeri 123 tane çoklu evrenin olmasi lazım ki teoriye uygun olsun. Ayrica inananları çoklu evrenler zaten etkilemez
Sağolun hocam açıklamanız için. İlk soru benimdi. önerdiğiniz bütün kitapları okuyacağım.
Fizik mühendisi olmak istiyorum umarım ilerde tanışırız. UA-cam a attığınız bu videolar altın değerinde.
Hafiz ol hafiz fizik ogrencegine seytani cagircagina gel kuran ogren sure ogren zikir yap
@@ahmetselcuk1400 profilinizde 3 tane cinsel içerikli oynatma listesi var. Eğer kuran okumanın gerçekten doğru olduğunu düşünüyorsanız ilk önce siz okumaya ne dersiniz :D açıkcası oynatma listeleri dindar ve şeytan çağırmayan biri tarafından oluşturulmuş gibi gözükmüyor. Ben kuran okudum, hafızım diyorsanız da şunu söylemek istiyorum demek ki sadece kuran okuyarak pek bir yere varılmıyor siz de görüldüğü üzere. Bilimle kalın, okuduğunuz her şeyi sorgulayın. İyi günler.
@@Sencerylmz osmanli oadisahlari evliya idiler yavuz sultan selim misir seferinde hz muhammed yardim etti ve bu insanlarin haremleri vardi cinsellik yasiuorlardi benden faxla sahabenin cariyeleri vardi . Allah cennette huri veriyor yani bunda kotu birseybyok allahin helal kildigini haram kilmak kafirlik biraz dini ogren medrese ye git seyadara abdallara kais
@@ahmetselcuk1400 Doğrudur Ahmet bey. Belki de benim bilgi eksikliğim vardır :)
@@ahmetselcuk1400 ayakk dudakk
Biz teşekkür ederiz. Umarım daha çok video gelir. Sevgiler.
Sorularımızı nereye gönderiyoruz?
ua-cam.com/video/MyUpzyft4ZI/v-deo.html bu videonun altina
yorumlara yazman yeterli bu videonun.
Kendomen ua-cam.com/video/MyUpzyft4ZI/v-deo.html
En komik durum ne biliyor musunuz? Bilimsel olgulara dalga geçme derecesine varacak kadar şüpheyle yaklaşanların dinsel hikayeleri sorgusuz sualsiz kabul etmeleridir.
Peki bilim ile felsefenin sınırını cizemeyenlere bir sözün yok mu. Özellikle felsefi cikarimlari bilim diye sunanlara ve kabul edenlere. Onlar da işlerine geldiği için kendi ateist felsefelerini ve cikarimlarini bilim diye yutturmaya çalışıyorlar. Nedense bu durum sizi pek rahatsız etmiyor.
@@ilkinsan1242 cahil salak bilimle felsefeyi ayir öncelikle.Felsefe dusunce bicimidir.Bilim ise adi ustune icerisinde matematik fizik biyoloji vb pozitif bilim dallari bulunan deneylerle gozlemlenebilen dallardir.Sen ben yercekimini kabul etmiyorum diyebiliuyo musun ?
çıkarcı insan psikolojisi.isin sonunda cennet var.
@@ozkanozer2891 senin de attığın her adım çıkara dayaniyor. Farkind ol olma. Çünkü muhtacsin herşeye.
Çok haklısınız. ❤
Richard Feynman fizik dersi kitaplari icin bir video gelebilir mi?
Seneler once o kadar abuk sabuk adamlarin icinde bilimi gercegi anlatmaya calisan bir adam vardi Kerem Cankocak,ne kadar videosu varsa defalarca izlemistim,sonra bana gore gec olsa da bu gun karsima cikti,cok sevindim,daha izleyemedigim videolariniz icin tesekkur ediyorum,hocam saglikla varolun.
Videoyu gorur gormez abone oldum , daha cok bilim aradigimiz tek sey bu.
Hocamı 2017 de ki Evrim Ağacı kanalındaki "Akıllı Tasarımcıya Gerek Yok" yayınında gördüm ve o gün bugündür takip etmeye çalışıyorum. İyi ki varsınız hocam...
Entropiyi çok iyi anlıyorum ama Hala kaos'u anlamakta zorlanıyorum.En son ve hala John GRIBBEN in derin basitlik kitabını okuyorum ama zorlanıyorum.Sadece Kaos hakkında bir video yaparsanız sevinirim.En içten saygılarımla
sizin gibi celal şengör hocamızında bu şekilde bir youtube kanalı ile bizleri aydınlatmasını çok isteriz
Sizi dinlemek büyük bir zevk, teşekkürler.
Hocam çok teşekkür ederim verdiğiniz bilgiler için
Bilgilerinize hayranım...
Merhaba hocam ilk kez videonuza denk geldim iyi ki de gelmişim. Takipteyim :D
Hassas ayar kısmında bir an durakladı sonra hmmm kesinlikle yoktur demesi beni benden aldı ya 😂😂😂😂
Üstad merhaba. Alakasız bir kaç sorum var. teveccüh gösterip cevaplarsanız sevinirim.
1- Uzayın şu anki şeklini tam tezahür edemiyorum. Şöyleki, bir tarafa bakınca big bang görülüyorsa teleskopla diğer tarafta yeterince uzağa bakınca başka bir şey görülmesi gerekmez mi. Biz neden her yerde arka plan ışıması görüyoruz.
2- Herkes karadeliklerin muazzam yoğun olmaları ve bu nedenle ışığın bile kaçamayacağı kütle çekimine sahip olmasından bahsediyor ancak bir kara delik elektrik yüküne sahip olabilir mi? Kütle çekim kuvveti güçlü çekirdek kuvvetinin yanında hiç birşey peki bir kara deliğin güçlü çekirdek kuvveti muhtemel etkileri neden hiç mevzu bahis edilmiyor. ilginize teşekkür ederim şimdiden. iyi günler hocam Not: bu sorulardan bir teorem geliştirip nobel filan alırsanız payımı isterim 👉👍😅
Bir tarafa bakınca bigbang görülüyor derken. Böyle bir şey yok sadece arka alan isinimi var. evren başlangıçta çok çok kuck bir noktadan her yöne açıldığı ve genişlediği için bu isinim nerede ise heryerde türdeş aşağı yukarı. Zaten kozmik ufuk denen birşey var ve bunin ötesini goremiyoriz
Hocam kolay gelsin. Evrenin oluşumuyla ilgili hangi kitaptan başlamamı tavsiye edersiniz.?
ua-cam.com/video/l9JiRrNQqGQ/v-deo.html
hocam bızlerı buu konuda aydınlattıgın için çok teşekkür ediyorum size
Hocam, harikasınız.
Şu çabanız bile yeter bizler için. Velev ki cevapların hepsi yanlış olsun! Bizler, popüler bilimci kitle daha çok kuşku duyup, daha çok soru sorup, daha çok kitap okuyacağız hiç şüpheniz olmasın hocam(gerçi şüpheniz olur sizin:)
Saygılar.
Evrim teorisini çürüten ceket başlığı nedeniyle evrim karşıtları da bu videoyu izlemiştir. Başlık çok iyi seçilmiş. 😉
hocam merhabalar size başarılar dilerim ben sizin anlatığınız büyük patlama ve evrenin oluşumu ile ilgili kuranda şöyle bir ayet gördüm siz nedersiniz.
fussilet -11 Aynı zamanda duman halindeki göğe yönelmiş, ona ve yere: “İsteyerek veya istemeyerek emrime girin!” demişti; ikisi de “İsteyerek emrine girdik” diye cevap vermişlerdi.
Biz biliyoruz ki daha gezegenler yıldızlar ve galaksiler henüz oluşmamış iken toz bulutu halinde idiler ve kütle çekimi ile yıldızlar gezegenler galaksiler oluştu sizce bu ayet 1400 yıl önce bu durumu haber vermekte değilmi görüşleriniz nedir hocam bilim ile ilahi kitaplar arasında bir bağlantı görüyormusunuz çalışmalarınızda başarılar dilerim :..
dini konuları fizikçi değil de hem bilim tarihi hem dinler tarihi yönünde uzmanlığı olan profesörlere sormanızı öneririm
Kerem hocam merhaba, sizce sanat yapıtları fiziksel evrende ne gibi/nasıl bir ontolojik özelliğe sahiptir? (sanat yapıtını şöyle değerlendirmenizi isterim: önce zihnimizde belirip, örneğin bir senaryoyu sinema filmine çekmek ya da bir şeyi resimleştirmek, fotografik bir sahne kurma yönelimi ya da bir roman yazmak, heykel yapmak eylemi, görünen objeleri bizce yorumlama eylemi vs) beynimizde canlanan o anı nasıl değerlendirirsiniz (beynimizde beliren imgeleri fiziksel dünyaya bırakma eylemi ki beynimizde beliren imgeler de fiziksel belki), mental imgelerin yaratıcılıkta rol oynadığı söyleniyor(hayalgücü yerine)..fizik ve sanatı nasıl bir araya getiririz acaba? fiziksel materyal dünyada sanat nasıl değerlendiriliyor acaba, yada sizin kişisel bir düşünceniz bir yorumunuz var mı merak ediyorum. Örneğin bir şeyler belirliyse ya da değilse, sanat yaratım anı nasıl değerlendirilebilir ve o eserin ortaya çıktığı an, beyinde bedende belirip materyale dönüşmeye başladığı süre?
Hocam ağzınıza sağlık teşekkürler.
Benim sorum diğer gezegenlerde koloni kurmak ve diğer gezegenlerde yaşam için ne kadar süreye ihtiyacımız var?
Zamanınızı kurgu okumaya ayırıyor musunuz? Beğendiğiniz yazarlar veya kitaplar neler? İş kimliğiniz casual okumalarınızda yer tutuyor mu?
Hocam merhabalar,
Büyük patlama modeli ile ilgili kafamda oturtamadığım bir nokta var.
"Evren'in genişlediğini biliyoruz çünkü galaksiler birbirinden uzaklaşıyor" dediniz.
Genişleyen evreni şişen bir balona, galaksileri de bu balon üzerine işaretlenmiş noktalar olarak tasarladığımızda, genişleme fikri oturuyor. Ancak evreni durağan, galaksileri ise hareketli düşününce, o zaman galaksilerin birbirinden uzaklaşması evrenin genişlediği düşüncesine katkı sağlamıyor.
Ya da ben bir noktada ciddi bir düşünce hatası yapıyorum.
Sormak istediğim şey şu: evrenin genişlediğini sadece galaksi hareketlerinden yola çıkarak mı düşünüyoruz, yoksa bunu destekleyen başka bulgularımız var mı?
Eğer galaksi hareketleriyle bu sonuca varıyorsak, aslında evren genişlemiyor da, galaksiler ilk oluştukları bölgelerden "dışa" doğru bir harekette bulunuyor olabilirler mi?
Çünkü şişen balon örneğini kabul edersek, Andromeda ve Samanyolu da birbirinden uzaklaşması gerekmez miydi?
Saygılar, teşekkürler
Bence determinizm tüm nedenlerin önceden varlığıdır. Ancak bu nedenlerin birbirleri arasında hangisinin hangisiyle ilişki kuracağı belirsizdir. Buna da rastgelelik diyoruz. Yani özgür irade, evrenin yapısı gibi şeyler yapı itibariyle determinist olmakla birlikte zamanla meydana gelecek sonuçlar her zaman indeterministtir. Bildiğimiz fizik bu nedenlerin varlığını açıklarken kuantum mekaniği nedenlerin rastgele sonuçlar ürettiğini açıklar. Kerem hocam bir nebze haklılık payım var mıdır? Teşekkürler.
Kerem Bey, merhaba çok teşekkür ederim aydınlatıcı bilgileriniz için, kafama takılan bir soru var . Kuantum Fiziğine göre ışık gözlemlenilmedigi zaman dalga gibi, gözlenildigi zaman ise; parçacık gibi davranıyor. Bunun sebebini ben kendimce şu şekilde düşünüyorum ışık esasında hep dalga şeklinde hareket ediyor ve saniyede 300.000 km hıza sahip olduğundan dolayı bizim ışığı parçacık gibi algılıyoruz yani algiladigimiz anda dalganın sadece bir kısmını goruyoruz. Aynı fotoğraf makinesi ile bir fotoğraf çektiğimizde zamanın çok küçük bir kısmını durağan hale getirip algılamamiz gibi.
Bu yaklaşım doğru bir yaklaşım mıdır?
Hayır yanlış gözlem yoksa dalga gözlem varsa parçacık şeklinde. Gözlem yapılınca bir dalga çökmesi yaşanıyor. Ama bunun nedeni ışığın bir anlık gözlemi değil bahsettiğin gibi. Gözlem yapmak için kullandığın ışık dalga çökmeye neden oluyor. Çift yarık deneyini daha ayrıntılı incele üzerine düşün.
Isı ve enerji gibi şeyler neden var yıldızlar neden ve nasıl ortaya çıktı? Rüzgardan elektrik enerjisi üretiyoruz ve burada elektronlarin davranışı da önemli. Elektrik ve elektronlar bile gizemli durmuyor mu? Moleküler bağlar ve atomlar arası çekim kuvvetleri, elektrik ve kutlecekim kuvvetine bağlı mı?
50 soruda Maddenın Evrımı, Kerem hocanın kıtabından faydalanabılırsın
Hocam, ufakta olsa bilim için veya tekamül için ne yapabiliriz?
oku
Hocam Einstein kütle çekimini cismin uzayı bükmesi ile açıklıyor ama Newton'a göre kütle çekimi yoksa ağırlıkta yoktur. Yani kütle çekimi olmazsa Güneş ve Dünya'nın kütleleri farklı ancak ağırlıkları ''0'' olması ve uzay/zaman üzerinde kütle ve hacimleri dışında bir etkilerinin olmaması gerekir. Ayrıca uzay/zamanda aşağı-yukarı veya sağ-sol gibi yön kavramı da oladığına göre Einstein'in bu teorisi biraz havada kalmıyor mu? Sir Arthur Eddigton'ın gözlemiyle pekiştirdiğini biliyorum ama bu cismin hacminin uzay/zamanı genleştirmesi ile açıklanamaz mı? Başka bir videonuzda değinirseniz sevinirim. Saygılarımla...
Hiçbir inancım kerem hoca ile aynı değil ama bu kerem hocanın bir bilim insanı olduğu gerçeğini değiştirmez şarlatanları dinleyip kendi görüşlerimle kendimi tatmin edeceğime kerem hocayı dinleyip kendimi sorgulamak daha mantıklı geliyor. Bilimsel düşünce de böyle çalışıyor
Sizi çok seviyor saygı duyuyorum❤️
- ben ateistim
+ şu dağları kim yarattı
-ıgg Allah
+haydi hafız namaza
+allahuuuekbeeeer ...
Emir Timur sen dolu yap :)
Emir Timur “ herşeyi ben yarattım bana ibadet edin. Eğer etmezseniz sizi yakarım hı ona göre 🙂 “ Makara-178
Hiçlikten var olun arkadaşlar.
@@OmerFarukOkur93 adını değiştirsen bir üst seviyeye geçebilirsin
Vaaay islama laf attı einstain. gitti bir atom daha tüh!
videoyu daha bitirmedim henüz 1.30dayım bilmiyorum hocam bahsetti mi fakat big bang, paralel evrenler, evrenin genişlemesi gibi konularla ilgili size önerebileceğim Paralel Dünyalar isimli Michio Kaku tarafından yazılmış bir kitap var. Michio Kaku gerek sempatikliğiyle gerekse anlatım tarzıyla bu tarz konularda gerçekten çok yardımcı ve son derece açıklayıcı bir isim. youtubedaki videolardan da takip edebilirsiniz. kitapta ise big bang teorisinin oluşumu, gelişimi, kabul görme süreci, karşıt görüşlerini kronolojik olarak ve net bir biçimde anlatılmakta. ayrıca paralel evrenler, einstein'ın en büyük "yanılgısı", omega katsayısı, büyük donmaya mı büyük çökmeye mi gidiyoruz gibi sorular tartışılmakta.
Richard feynmanin kitaplarini onerir misiniz hangi seviyed ehangi kitap okunmali
Zaten derslerinin kaydi olarak 4 kitabi var.Bunlar lise sonrasi icin okunabilir.
Ağır kitaplar . Çok iyi bir Fizik altyapısı olmalı bence. Birkaç fizik terimini bilmekle o kitaplar anlaşılacak tarzda kitaplar değil,
Hocam galaksiler birbirlerinden uzakşalırken yönlerinin tam zıttına göre bi hareketi varsayarsak evrenin merkezini anlayabilir miyiz veya bigbangin nerede başladığını
naniomawa we videonun adı yoktan var olan evren mi ?Bu arada çok teşekkür ederim
Evrenin merkezi belli degil ama tüm gözlemciler için kendilerinin merkezde olduğu algısı oluusyor.
Kanalı yeni farkettim. Güzele benziyor. 👍🏼
Bu kitapları pdf olarak nereden bulabiliriz okumak istiyorum ama çok pahalı memleketin geldiği halden artık kitap bile alamaz olduk
Hocam richard feynman fizik dersleri serisi lise öğrencisi için uygun mu yoksa biraz daha mı beklemeliyiz
bana kalırsa ilk cilt uygun
Bence kesinlikle değil. Keşke olsaydı lakin lise çok yetersiz bir altyapı sağlıyor size. Lisedeki çocuklara bakıyorum daha integralin özel bir konu olmadığını tamamen serileri ifade etmenin diğer yolu olduğundan haberleri yok daha. O integral işareti series in S di zaten dediğimiz zaman aaaaa diye şaşırıyorlar. Tamamen sınava hazırlıktan oluşan bir eğitim birçok lise. O yüzden böyle akademik kitaplar ağır gelecektir.
@@erenylmaz7167 Kesinlikle haklısınız. Lise, artık ayrı bir eğitim kurumu olmaktan çıkıp, üniversite sınavına hazırlık kursuna dönüştürüldü. Ben 12. Sınıfım hayatım boyunca okul müfredatı çalışmamış biriyim (çünkü çalışılacak bir şey yok ortada). Ama beni peşinden sürükleyen merakım yüzünden daha 9. Sınıfta klasik mekaniği 11. Sınıfta logaritmayı, diziyi, limiti, türevi öğrenmiştim. Tabikide hocalara geldikten öğrenmedim. Matematik köyünün ''Pisagor matematik evi'' adında youtube kanalı var belki bilirsiniz. Ali nesin de olmak üzere başarılı akedemisyenlerin ders videoları var. Ayrıca ali nesinin kendi yazdığı bir sürü matematik kitabı da var, sürekli onlardan çalıştığım için derin matematiğe biraz aşinayım. Asıl ilgi alanım astrofizik olduğundan richard feynmanın fizik kitaplarını çok istiyorum, sanırım biraz daha sabretmem gerekecek...
@@berkaycelikguitar James Clerck Maxwell in elektromanyetizma derslerini de öneririm, astrofizikte işine yarar. Günümüz fiziği için de Lawrence Krauss.
@@sophon0119 krauss cidden büyük fizikçi. maxwellin elektromanyetizma derslerini tam olarak bulamadım. Kitap şeklinde mi yoksa pdf ders şeklindemi? Tavsiyelerin için teşekkürler bu arada.
Hocam evrende herhangi bir yöne doğru hareket etmeye başlasak en sonunda başladığımız noktaya döneriz. Bununla ilgili bir soru sormuştum ıskalamışsınız.
Evren üç sekilde olabilir yuvarlak düz ve eyer seklinde eğri. Duz evrende video oyunu gibi kenarlar kendi içine kapanıyor ise bir sınırdan çıkıp diğer sınırdan yeniden girileceği tahmin ediliyor. Yuvarlak ve eyer gibi negatif eğri evrende ise başladığınız noktaya dönülür. Bu yüzden düz evren modeli için başladığin noktaya dönmek diye bir şey yoktur. Diger ikisi için söz konusu olabilir.
@@ilkinsan1242 evrenin bildiğim kadarı ile düz olduğu kabul gördü
hocam meraba bi soru sorabilirmiyim . dünyanın 4.5 milyar yaşında olduğunu söylüyorsunuz. dünya ilk oluştuğunda da güneşin etrafında 365 gündemi dönüyordu yoksa daha hızlımı yada yavaşmı ? 4.5 milyar yıl derken günümüzdeki yıl hesabına göremi hesaplanıyor?
Hocam elektronlar neden atom çekirdeğine düşmez? Yanıtlarsanız çok sevinirim.
çembersel hareket yapar onun yerine çünkü uygulanan kuvvet ile hız vektörü birbirine diktir net tork da sıfırdır. açısal momentumun kprunumundan dolayı r yi 0 yapamayacağın için fln mrV =L lise son konusuydu ordan biliyorum
@Alper Kurdoglu tm öyle diyosan öyledir
Kerem Hocam
Videolarınızı kendi kanalımda paylaşabilir miyim?
Hocam bişey soracağım
Bing bang ın çapı her ne kadar büyük olsa da sonsuz mekanı dolduramayacağı için yine de bir toz tanesidir. O halde biz insanlar neden bing banga bu kadar takılıp kalıyoruz ?
bizim var olmamızı sağladığı için
Hocam size gelen sorulardan anladigim kadariyla bu arkadaslar FİZİK101 almali once, ayica lise ve uni de fizik okuyan ancak onerdiginiz kitaplari anlayabilir, kitaplar super ama oyle kitap okuyarak vb olacagini sanmam
arkadaşlar evrim teorisini çürüten bir şey yoktur ortada
olanlarda ne bilimsel ne de elde tutulur dayanağı olan şeyler değil
evrimi öğrenmek istiyorsanız
richard dawkins gen bencildir gibi kitaplarını okuyabilirsiniz
Oha türk
Galaksiler bizden uzaklaştığına göre, Andromerda galaksisi, neden içinde yaşadığımız samanyolu galaksisine büyük bir hızla yaklaşıyor?
Andromeda, Samanyolu ve birkaç başka galaksi aynı galaksi kümesinde yerleşiyor.
Hocam, benim kafama takılan, blr soru bu, evren tesadüfen oldu bizde evrim teorisinin, blr parçasıyız peki, bu, kainat ve insam, oglu, yok, olduktan, sonra bize ne olacak 😀
Doğmadan önce ne olduysa aynisi olacak. Mal
Doğmadan önce hiçliktik, öldükten sonra da hiçlik olacağız
kimse bilmiyor herkes farklı şey söylüyor
Hocam semavi dinlerin dışında herhangi bir tanrı yada tanrılar olabilir mi ? Varsa neden hiç bizimle iletişime geçmiyorlar ?
Masadaki bakterilerle neden uğraşasın ki?
@@AaaAaa-mo6wi pardon ? Bakteri derken ?
@@sedatmorkoc3897 yani kainatı yaratan bir tanrı varsa biz onun karşısında bakteri gibi kalırız
Aferin yaklaşmıssın!
Şu ayetlere bak
Kur'anı yazdıranların tanrı olmadığını esas
Kainatın yaratıcısı nın
Ne olduğunu gör
Enam 73
Rum 27
İsra 44
@@bekirkisakol7230 Sen ilk önce nezaket kurallarını, karşındaki insanla nasıl konuşulur, terbiyeli olmayı öğren, sonra kuran dan örnekler ver. Aferinli falan konuşuyorsun, senin karşında çocuk yok.
Hocam en güzeli hiç birşey bilmeden cahilce yaşamaktır eskiden cahildim çok mutlu yaşıyordum şimdi billendikçe mutsuz oldum
Hoca önce yer çekimi dediler, sonra kütle çekimi, ilerde enerji çekimi diyecekler... Büyüğün küçüğü çekmesi kütleyle alakalı, çekimin sebebi kütle değil enerji...
graviton
Lise düzeyinde bir öğreciyim, benim için orta seviye denebilecek kitap önerileri nelerdir?
Merhaba dostum eğer evrim hakkında kitap önerisi istersen sana yardım edebilirim!!
otostopçunun galaksi rehberi iyidir. bilim kitabı sayılmaz ama bilimsel hatası az olan ya da olmayan bir kitaptır
Tamam çok güzel ve elbette iyi bir hocaya benziyorsunuz. Ama bu videoyu sadece kitap okuyun videosu olarak da çekebilirdiniz. Veya kitap tanıtım videosu olarak. Evet bu derin sorulara ben de biliyorum ciltlerle kitap gerekir. Ama en azından Fiziğe ilgi duyan gençler için hiç olmazsa ateşleme için bile bir soru da olsa 5-10 cümlelik cevap alabilseydik.
Ayrıca quantum teorisi ile izafiyet çakışmıyor. Bir binaya aynı yönden bakıp İlk bakışta 100 metreden baksanız başka bir şey görürsünüz . Aynı yönden aynı yere mm nin 1/10000 oranında yakın baksanız başka. Bence quantum ve izafiyet girdaba ne yönden ve içinden mi veya dışından mı baktığınıza benzer bir şey. Yani evren genişliyor ise ki bu ışığın dalga boyu meselesi ile genişlediği keşfedilmiş bir şey. Ve galaksiler birbirinden uzaklaşıyırsa bence evren bir girdaba benziyor. Hatta en küçük birimleri de bence girdap hareketini yapıyordur.
Ehli sünnet hocamız çok güzel açıklamış sizde olmasanız evrimcilere inanacağız argümanlarına karşı çıkamayacağız
Görür görmez abone oldum.Saygılar
Michael Behe nin kitaplarinida ben tavsiye ediyorum
6.18 yaşamın güneşe bağlı olduğunu söylediniz ama güneş hada oksijenin olmadığı yerlerde yaşam olduğunu biliyoruz yani yaşamın olması için güneşe yada oksijen şart değil
tr.m.wikipedia.org/wiki/Kemosentez
@@ilyaskarl8595 dostum wikipedia 100% doğru bilgi vermiyor. scholar kullanmanı öneririm
@@komsucocugu2941 sağol bakarım orayada ama kemosentez bilimsel bir sey scholar bakabilirsin
Veeee efsane kısımmmm 12:16
Hocam. Gezegenler nasıl oluşuyor boyut şekil ve yapı olarak. Neden hep yuvarlak. Ve bir de uzayda kafamızın donmayacağını var saysak araba tarzı bir şeyle ilerlerken kafamızı camdan çıkarsak suratımızda rüzgar gibi bir şey hissedermiyiz. Ve son olarak uzay boşluğuna düşme gibi bir şansımız var mı varsa bir keşif aracını boşluğa salarak yakıt tüketmeden ebesinin nikahına kadar yollayabilirmiyiz saygılar.
Toz taş veya gaz molekulleri birbirine carpmaya başlayınca dönmeye başlıyor. Bu şekilde yuvarlak olarak olusuyor. Rüzgar gibi birsey oluşmaz. Çünkü atmosfer oksijen vs yok. Uzay boşluğuna düşme sansimiz dünyada yok ama uzayda var tabiki. Bir keşif araci atmosferden ciktiktan sonra kontagi kapatsan dahi sonsuza kadar ayni hizda gider. Yolunda birşeye carparsa parçalanır.
@@mertturk571 eyvallah hocam bir de kutup yıldızını merak ediyorum youtubeda video yok hiç.
Hocam mutlak sıfıra ulaşmak mümkün mü ? Ve mümkün değilse neden ulaşamayız ?
Sıfır bizim kabulümüz knk sonsuz kavramı veya sıfır(hiçlik) bizim kabullendiğimiz durumlar
Mutlak sıfır sıcaklığı kastediyorsan bu mümkün. Bu durumda maddenin tamamı tek bir yapıya dönüşür tek atom gibi. Bose Einstein yoğusuk maddesini araştır. O kelvin derece mutlak sıfır kabul edilir.
@@omerfarukgul245 sıfır kavramı bizim kabulumuz değildir. Sıfır bir tanimdir. Yok olma durumuna işaret eder. Mesela bir nesnenin olmadığı bir durum yokluk yani sifirla tanımlanır. Sonsuz kavramı da matematik de vardır. Mesela pi sayısı sonsuzdur sonsuza gider. Mesela enerjinin varlığı da zamansal sonsuzluktur. Çünkü enerji var edilemez yok edilemez. Bu durum enerjinin zamansal sonsuzluguna isarettir. Yani hiç bir enerji yok olmaz da edilemez de. Bu yüzden sonsuz da sadece bizim tanimimiz degildir. Evrende karşılığı vardır. Zamansal olarak da olsa vardır.
Hocam çok özledik sizi