Maak treinen gewoon goedkoper (en waar mogelijk sneller) zodat binnen de EU de trein de beste optie is. Echter vind ik dat de prijzen voor buiten de EU al hoog genoeg zijn, en het vliegtuig is meestal de enige mogelijkheid naast een wekenlange boottrip
Maak je gedachtegang eens schoon en ruim je 'normaliteit' op. Ik n@uk mijn kinderen omdat de h@eren te duur zijn, helemaal buiten de EU-----> makkelijk, je verantwoording afschuiven op een beslissing van een ander.
Dit. Treinen worden aangemoedigd en zouden milieuvriendelijker zijn, maar als mijn reis met de trein dubbel zo lang duurt én meer dan het dubbele duurder is, waarom zou ik dan niet de auto pakken?
Treinen belasting vrij voor heel Europa maken! En extra voordelen geven en het net beter internationaal aansluiten zodat je wel gek moet zijn binnen Europa het vliegtuig te nemen
@@g.i.r.l. Ik zou met de trein op vakantie gaan als dat goedkoper was dan het vliegtuig! Niet meer naar het buitenland gaan is geen reëel doel denk ik. Mensen gaan die keuze uit zichzelf niet maken
@@g.i.r.l. waarom zou je treinen niet boven vliegen kunnen verkiezen? Hele comfortabele en prettige manier van reizen, een stuk relaxter dan vliegen. Enige probleem is dat spoornetwerken geoptimaliseerd zijn voor nationaal gebruik en daardoor soms niet handig voor internationaal gebruik, maar dat is op te lossen.
Als het ov (treinen) beter geregeld zouden zijn zou ik het hier mee eens zijn. Maar treinreizen zijn vaak duurder, duren veel langer en zijn dankzij de lange reistijd ook verschrikkelijk oncomfortabel. Vliegen kunnen we pas gaan afstraffen als er een degelijk alternatief voor is maar met de huidige regeling van treinen en het ontelbaar keer overstappen vanwege de verschillende systemen die gebruikt worden is het momenteel moeilijk een degelijk alternatief te noemen. Tevens zouden we treinreizen een stuk goedkoper moeten gaan maken om ook maar in de buurt te komen van een vlucht. Kort samengevat: Als we de belasting op vliegen verhogen en de belasting van OV afhalen, een universeel spoornetwerk aanleggen en zorgen dat treinen een sneller pad kunnen nemen, is dit een goede oplossing. Als dit niet het geval is maakt het reizen alleen maar duurder, ongemakkelijker en lost het weinig op.
Treinen moeten zeker goedkoper. bizar dat het zo veel duurder is dan vliegen. -het reizen mag wel iets moeilijker zijn, denk ik. de verhalen van mijn moeder over hoe bijzonder het reizen was, het is nu te gewoon geworden. En in het proces hebben we de aarde zwaar mishandeld. Er is hoop! als we blijven en nog meer groeien en investeren in technologie voor treinen, nieuwe, schonere alternatieven. Dan pakken men minder vaak de vliegtuig, niet erg. maar we moeten weg van de dwang van de economische groei. Economische groei is vervuiling, mensen uitbuiten, oh dear I feel a rant coming on… peace all
treinreizen zijn echt wel veel comfortabeler dan vliegen of met de auto. Een beetje hogesnelheidstrein heeft goede stoelen, gratis wifi, een oplader en een wagon voor eten en drinken. Bij de moderne slaaptreinen heb je een goed matras, douche (ook prive mogelijk) en gratis ontbijt plus flesje prosecco. Goede deal.
Wat denk ik heel erg zou helpen is een soort skyscanner maar dan voor treinen, nu zit je voor internationale treinreizen in Europa een beetje op alle verschillende websites van treinmaatschappijen tickets bij elkaar te sprokkelen, en het is echt heel onhandig. Daarnaast is het vooral het hogesnelheidsnet uitbreiden en ervoor zorgen dat mensen minder hoeven over te stappen en de tickets goedkoper zijn dan vliegtuigtickets (bijvoorbeeld door vliegtuigtickets voor die reizen die ook makkelijk met de trein kunnen kunstmatig duurder te maken met een heel hoge belasting).
Laten we wel de zaken in perspectief zetten. Luchtvaart is slechts 2,5% van de totale CO2 uitstoot en (slechts 11% vd totale uitstoot binnen transport), waar bijv. agrarische sector (26%) en productie van beton (8%) van totaal veel slechter zijn (bron: OWID en Princeton University). Vliegen is zeker slecht betreft CO2 uitstoot en ik ben ook zeker voorstander van het beleid rechttrekken op kerosine vs andere brandstof, maar laat de burger niet alles betalen voor de klimaatellende, maar maak beleid waar bedrijven gaan meebetalen.
Als er dan wereldwijd een enorme pot geld vrijkomt omdat kerosine en vliegen belasting gaat kosten, is het wel nodig om dat geld te gebruiken 'schoon' vervoer te stimuleren. Treinen goedkoper, sneller, groter en vaker laten rijden. Ervoor zorgen dat op zijn minst binnen Europa alle sporen gelijke maten hebben (dat zorgt nu voor de meeste vertraging). Een europees treinnetwerk om relatief korte reizen te vervangen zodat die niet meer gevlogen hoeven te worden lijkt me geen slecht plan. Grote afstanden zullen helaas nooit vervangen worden, tenzij er een nieuwe technologie uitgevonden wordt.
Intercontinentale vluchten hebben een prima prijs. Je moet stoppen met die korte vluchten en (meeste) binnenlandse vluchten. Die moeten vervangen worden door treinen, maar dat kost twee keer de tijd en drie keer de centen. Los je dat op, los je al een groot deel op.
Ja inderdaad, wil ook wel met de trein reizen, maar vliegen is goedkoper, heb niet het inkomen om dan milieu vriendelijk te gaan doen. Rijke mensen hebben die optie wel, dus grote auto aan de kant, en gewoon met de trein reizen.
@@chrisvanoosten3233 Niemand is een dief van z'n eigen portemonnee. Rijke mensen al helemaal niet. De prijs/uur verhouding voor een trein is nou eenmaal belachelijk t.o.v. een vliegtuig (hoofdzakelijk bij vluchten vanaf kleinere luchthavens).
Volledig de verkeerde aanpak. Vliegen is overduidelijk de meest efficiënte manier om van a naar b te komen. Treinen lijken effectief, maar onderhoud van spoorwegen is verschrikkelijk duur en arbeidsintensief. Kortom, de vraag is niet hoe we vliegen duurder en minder bruikbaar moeten maken, maar de vraag is hoe we het duurzamer kunnen maken. Natuurlijk kunnen treinen of vergelijkbare initiatieven ook interessant zijn naarmate ze innoveren, maar voor nu is vliegen echt het beste. Het duurder maken van vliegen schaadt alleen maar de armere consument - rijkelui en zakenmensen blijven alsnog vliegen, omdat het efficiënter is.
Beste Arjen, ik ben het met je eens dat het raar is dat er geen belasting op kerosine wordt geheven. Echter, komt er een hoop meer bij kijken dan alleen de ICAO, die namelijk alleen luchtvaart regels en wetten in de grote lijnen mogen maken. Zo wordt de kerosinetaks in Europa vooral geregeld door de richtlijn energiebelastingen, en dan specifiek artikel 14. Bovendien hebben een hoop landen/regio’s zoals de VS en europa een Open-Skies verdrag, wat inhoudt dat deze regio’s op elkaar geen taks heffen voor kerosine.
Vanaf de 3e vliegreis belasting op de vliegticket en dit per vlucht verhogen om de rijke nutteloze heen en weer vliegers te laten betalen voor deze klimaatvervuiling.. Laat de lagere inkomens 1x per jaar genieten. De rijke 1% vervuild toch meer dan dat we in kunnen halen met de wereldgroei
Hoe ga je dat controleren. Gewoon op een ander email adres boeken of andere maatschappij. Of wil je dat al deze boekingsbedrijven aan je paspoort kunnen linken waar je allemaal heengegaan bent en die data delen met elkaar?
50% vindt het oke als de prijs van vliegtickets verdubbelt? Yeah sure 😂 ben heel erg benieuwd naar de methodologie van die peiling en welke vragen er precies aan welke doelgroep zijn gesteld.
Hey Arjen super leuke video, maar in het vervolg moet je niet de beste tips op de cover van je boek zetten. Overigens wel een super tof boek. Vind vooral dat stukje over die alleenstaande moeders in mijn omgeving heel interessant!
5:16 dit punt snap ik dus helemaal niet eigenlijk. Het idee van de prijzen verhogen is toch dat je minder mensen krijgt die t willen betalen? Hoezo betrek je dan de mensen die t sowieso wel willen betalen erbij?
@@marcjansma5855 maar het zijn toch al alleen de rijken die belachelijk vaak vliegen, die kunnen dit best betalen en zullen heus niet minder vliegen. Ze hebben dan alleen hun slechte gevoel afgekocht.
Onzin! Niemand wil meer betalen voor hun vliegticket. Dat zeggen alleen mensen die elk jaar met de caravan op vakantie gaan. Edit: Voor alle mensen die trouwens meer voor hun vliegtickets willen betalen bestel er gewoon 2 in plaats van 1, of wanneer je met je gezin van 4 reist bestel je er gewoon 8. Problem solved! Omdat iets duurder wordt houdt het niet automatisch in dat mensen er minder gebruik van gaan maken. Het enige verschil is dat mensen die nu al moeite hebben een vakantie te betalen, dit straks helemaal hebben.
Waarom niet andere vervoersmiddelen goedkoper maken door daar ook de belasting af te halen? En doe ook maar goedkopere boodschappen en woningen als we toch in de belastingen aan het schrappen zijn.
@@IvarTheBonerless Dat de Nederlandse overheid compleet is doorgeslagen. De kosten zijn enorm en de resultaten worden overschat. De helft van mijn inkomen verdwijnt in belastingen omdat ik niets kan verdienen, uitgeven, sparen of investeren zonder dat de schatkist een gedeelte steelt en daar vervolgens matige, zogenaamd onmisbare, dienstverlening voor teruggeeft. Een goed idee hoef je niet op te dwingen onder dreiging van opsluiting. Compromis: Maak belastingen vrijwillig, dan zien we snel genoeg of mensen het eens zijn met de kosten en baten van die poppenkast.
Tsja alles moet gewoon duurder worden zodat de groot bedrijven lekker extra veel winst kunnen pakken en de hele wereld nog een keer naar de knoppen gaat.
Vind toch wel erg apart dat daadwerkelijk mensen dit zeggen, mega inflatie, we kunnen niks betalen, maar laten we toch allemaal roepen dat dingen nog duurder moeten?
@@gratbatoetoe2275 Exact dat. Het fascineert mij. Ook het feit dat er mensen voor bijvoorbeeld een vleestaks zijn. Alsof de boodschappen niet duur genoeg zijn.
@@daanh8916 Wanneer vlees duurder wordt, worden andere producten aantrekkelijker voor de consument. Een grotere vraag van producten zorgt er weer voor dat de prijs uiteindelijk omlaag zal gaan doordat er efficienter geproduceert kan worden. Op de korte termijn is het kut, maar op de lange termijn zal het goed uitpakken. Zelfde geldt voor vlieg-btw, treinkaartjes worden uiteindelijker ook goedkoper. Al durf ik dat niet met 100% zekerheid te zeggen door de trein monopolie in nl🙈 Mand!
@@daanh8916 Oh ja want je moet natuurlijk vlees eten, zijn totaal geen alternatieven voor en de wereld die naar de knoppen gaat, ach ja maakt jou het uit.
Vliegen is het schadelijkst voor het milieu, omdat de CO2 op 10 kilometer hoogte in de atmosfeer word geblazen, daar zakt het langzaam naar beneden, maar door de opwarming van de Zon en het terug gekaatste Zonlicht, word het zo opgewarmd, dat het daar door nog even langer op 10 kilometer hoogte blijft hangen en op 10 kilometer hoogte, waar alle vliegtuigen het graagst rond vliegen er zich dan een deken van CO2 vormt die als die deken een graad word opgewarmd, ook de onderliggende Aarde dan een graad warmer word, als of je een extra deken hebt.
Ik ben er heel erg voor om trein verbinding te verbeteren en goedkoper te maken, en vliegen is te goedkoop kerosine zou gewoon belast moeten worden, Maar niet alle vliegtuigen hoeven weg en vliegen is niet perse slecht het gebruik van een moderne Airbus of boeing gebruikt 2,70 liter per 100 km per zitplaats tegenover het gebruik van een auto van 7,5 liter per 100km.
De hoeveelheid brandstof die verbuikt wordt staat niet gelijk aan de uitstoot. Bij verbranding van kerosine komen er per liter veel meer schadelijke stoffen vrij. Ze geven zelfs een voorbeeld/vergelijking in deze video.
Vliegen is niet te goedkoop, wees blij dat er nog iets betaalbaar is. De trein is vaak te duur voor veel mensen, dus dan is vliegen toch een mooie optie? Maar als mensen zich geroepen voelen om meer voor een vliegticket te betalen, dan moeten ,e dat vooral doen, dan kunnen andere mensen nog goedkoper vliegen.
@@TheTryingDutchman Het voorbeeld zegt niks aan uitstoot/liter. De verbranding in een moderne turbofan straalmotor is uiterst efficient en de uitstoot van bv. fijnstof ligt daardoor per liter beduidend lager dan de verbranding van een liter brandstof in een automotor. Het verschil in het voorbeeld is puur te verklaren door het verschil in afstand. Als de auto en vliegtuig dezelfde afstand afleggen wordt de auto pas schoner vanaf 4 inzittenden. Dan houden we nog niet eens rekening met de extra vracht die passagiersvliegtuigen naast de passagiers nog vervoeren zoals post en producten met een korte houdbaarheid (o.a. bloemen en fruit). Rekenen we dat mee, ligt het omslagpunt bij 5 à 6 inzittenden. Ook wordt er dan geen rekening gehouden met het groeiend aandeel van SAF (kerosine gemaakt door het combineren met afgevangen CO2 en water) welke per saldo bijna CO2-neutraal is en géén stikstofverbindingen bevat. Willen we de CO2 uitstoot echt drastisch verminderen, zullen we moeten minderen met het aantal totale gereisde kilometers, met welk vervoersmiddel dan ook. Alles bij elkaar een beetje eenzelfde verhaal als kerncentrales: goede ontwikkelingen worden onderdrukt door gevoelsargumenten en goedbedoelde onwetendheid, danwel bewuste versprijding van misinformatie.
Is helemaal geen ruikeluis praat. Ik moet ook meerdere malen per maand vliegen voor mijn werk(IT-Security Engineer) meestal om direct in data centers, servers terug online te zetten. Ik zit op 2x de Balkenende norm. En dat is echt niet veel. Ik ben geen Jeff Bezos of Bill Gates of zo. Moet vliegtuigjes charteren met FlyAeolus(heb geen Privévliegtuig) en mijn jacht is echt niet een miljoenenjacht maar gewoon een Grand Banks Alaskan 49 van 1979(een tweedehandsje dus). Ik heb ook geen garage vol auto’s 1 boodschappenauto en SUV voor de vrouw. 1 Tesla en Carver om goed voor te komen bij klanten alsof ik electrisch rijden interessant vind. En een oude 2018 Maserati Quattroporte GTS. Je hoeft dus echt niet rijk te zijn om regelmatig te vliegen.
@@Rob2 beide management interfaces, hebben een laagdrempelige leercurve. En de meeste datacenters hebben medewerkers die ook zelf onderhoud daaraan uit kunnen voeren. Meestal wordt ik ingeschakeld voor het herprogrammeren van multi-layer switches, satellite uplinks, penetration testing en het toepassen van patches.
Ben ik de enige hier die vind dat Arjen dit onderwerp te makkelijk af doet? Natuurlijk is vliegen duurder maken belangrijk, maar mensen mogen ook best het vliegtuig wat vaker laten staan. Je hoeft niet ieder jaar op vliegvakantie, met de auto/trein/fiets dichter bij huis heb je ook genoeg mooie plekken. Dat Arjen dit niet benoemd, komt misschien wel puur omdat hij zelf deze zomer met het vliegtuig naar Stockholm vloog!
Wat gaat jou het aan of iemand naar een ver land wil vliegen? Ga jij mij stoppen om m’n familie die buiten europa woont elk jaar te zien? Succes sjoerdje
Een goed idee. Ook dat de beveiligers nou eindelijk eens een normaal salaris gaan verdienen. Zij zorgen voor de veiligheid van de vlucht en daar mag best een redelijke beloning tegenover staan.
To be fair, de EU wilde ook internationale vluchten via hun CO2-rechten handelssysteem laten betalen voor hun uitstoot, maar dat werd tegengehouden door landen als de VS (met wetgeving zodat vliegtuigmaatschappijen niets mochten betalen o.i.d.) en China (die miljarden aan orders bij Airbus dreigde te cancellen). En daardoor is de luchtvaartindustrie vrijwel de enige industrie waarbij verwacht wordt dat de uitstoot alleen maar zal blijven groeien de komende decennia als ze zo door gaan...
Lage inkomens maakt de prijs van vliegtickets niks uit want die kunnen het nu ook niet betalen. Het is dan ook raar van de nos en jullie om het zo te brengen alsof ze voor meer betalen zijn. Het maakt totaal niet uit.
De standaard oplossing van dit kabinet voor ELK probleem: alles fors duurder maken. Teveel mensen roken? Duurder maken! Maar niet teveel in 1 keer, want anders stoppen er teveel mensen waardoor de staatskas niet gespekt wordt. Teveel mensen met overgewicht? Fastfood duurder maken! Maar niet groente goedkoper maken (sterker nog, groente en fruit werd duurder gemaakt in 2018). Teveel mensen vliegen? Vliegtickets duurder maken! (maar geen treintickets goedkoper maken, sterker nog, die werden ook duurder). Ons onderwijs is slechter geworden? Duurder maken! Maar vooral niet elders bezuinigen om het onderwijs betaalbaar te houden (sterker nog, er werd tegelijkertijd op het onderwijs bezuinigt waardoor studenten nu méér betalen voor nóg slechter onderwijs). De prijzen van zo'n beetje ALLES is fors gestegen waardoor boetes (die dezelfde prijs zijn gebleven) in verhouding tot andere uitgaven """goedkoper"" zijn geworden? Boetes hoger maken! Echt serieus, leg een willekeurig (verzonnen/fors aangedikt) probleem voor de voeten van het kabinet, en hun oplossing zal geheid bestaan uit: SH*T DUURDER MAKEN! En daarna komt een schatrijke, chronisch vliegende, kaviaar kauwende Kaag met haar 4 huizen ons wel even vertellen dat we eraan moeten wennen dat we "allemaal een stukje armer" worden.
Je vergeet de frisdranktaks. In 2023 ingevoerd om overgewicht tegen te gaan. Maar ze kunnen bubbeltjeswater niet onderscheiden met andere calorierijke dranken… dus belasten ze alle koolzuurhoudende dranken ongeacht de calorieën die de drank bevat
@@leontientje10 dat bewijst al dat het een excuus is om duurder te maken. + overgewicht komt van te veel caloriën op een dag en zeg nou zelf als je alleen frisdrankzou drinken op een dag zal je heus niet je caloriën krijfen die je op een dag nodig hebt
Ik zie dat een aantal mensen reageren dat de prijs voor intercontinentale vluchten al hoog genoeg is, en daarop zeg ik nee. Misschien dat in het hoogseizoen de prijzen hoog genoeg zijn. Maar in het laagseizoen vlieg je voor een paar honderd euro naar de andere kant van de wereld en stoot je 5000 kilo co2 uit
Ik begrijp het niet helemaal. Heel veel reizigers vinden het heel prima als de prijs van vliegen veel hoger wordt. Hoezo verwachten we dan toch veel impact van het verhogen van de prijs van vliegen? (Voor alle duidelijkheid: ik ben helemaal vóór het onaantrekkelijk(er) maken van vliegen). Als vliegen toch (eindelijk) normaal belast gaat worden, is het vooral zaak dat de opbrengsten daarvan 1:1 worden geïnvesteerd in verduurzaming van de luchtvaart en het faciliteren en goedkoper maken van alternatieven, zoals de trein.
Mensen willen misschien wel meer betalen, maar dat betekend niet dat ze dat ook meerdere keren per jaar kunnen opbrengen. Rijke mensen zullen dus niet zo'n probleem hebben, maar die vliegen toch al te pas en te onpas, daar zal dus ook niet verandering in komen. En de investeren in verduurzaming is natuurlijk gewoon een goed plan inderdaad.
Want de trein rijdt op stroom die alleen maa van zonnepanelen/parken, windmolens enz afkomen? Antwoord is overigens nee. Vergeet ook niet de impact van elke meter spoor die moet worden aangelegd + de signalen, wissels enz. Oh en het gemak van overstappen van spoor 1 naar spoor 25 met 3 min tijd omdat de NS weer is vertraagd was. Binnen een land is het prima. Om van Barcelona naar Madrid te vliegen is een beetje overdreven, maar met de trein naar Barcelona, als alles al op tijd rijdt duurt bijna 20 uur. Dat is pas echt tijdverspilling.
Ze zouden die belachelijke vliegtax ook moeten afschaffen... De hele focus ligt gewoon verkeerd met het klimaat gedoe. Google eens op "emissions by sector" en kijk bij afbeeldingen. Je kunt zien dat de luchtvaart maar 2% van het geheel is. Dus, wanneer je de luchtvaart met 50% zal verkleinen, wat enorme gevolgen met zich meebrengt, schiet je daar maar 1% mee op. Waarom wordt er toch zo de focus gelegd op al die kleine dingen? Waarom wordt er geen groot plan gemaakt om de echte grote vervuilende sectoren aan te pakken? Zoals simpelweg het opwekken van energie? Maak een Europees plan, gooi de noordzee vol met windmolens, de zuidelijke landen met zonnepanelen, en bouw meer kerncentrales. Leg een hoge snelheid spoortraject aan. Verbonden met alle grote steden in europa. En doe dat soort dingen. En niet alleen als nederland, maar gezamenlijk als europa. Het klimaat probleem is niet nederlands. Het is wereldwijd. En het is een utopie om het wereldwijd op te lossen, maar binnen europa kan het wel! Stop met individuele doelen, en schaal het op naar europese doelen. En dan, wanneer alle energie emissie-vrij wordt opgewekt, we allemaal elektrisch rijden, er goede en snelle spoorverbindingen zijn binnen europa kunnen we kijken naar het vliegen. Maar wacht, dat zal niet eens meer nodig zijn omdat de mensen zelf al minder zijn gaan vliegen, gezien er betere alternatieven zijn...
Ik snap je punt, maar dit heeft een beetje dezelfde feel als ''we moeten niet investeren in ruimtevaart voordat we de problemen op de aarde hebben opgelost''. Je kan meerdere dingen tegelijk doen. Alleen omdat vliegen een relatief klein deel is van de verhouding betekent niet dat het niet aangepakt moet worden.
@@Woeboez Mee eens, tuurlijk kan het gelijktijdig. Het ding is alleen dat het nu niet gebeurt. Er wordt een vliegtax opgelegd en de maximale snelheid op de snelweg is overdag naar 100km/u gegaan. En wat verder? De veestapel wordt nu verkleind, dat heeft wel nut en draagt bij, maar als dat vervolgens resulteert in een vergroting van de veestapel elders in de wereld schiet je er gewoon niks mee op. Wanneer er nog steeds groene stroom certificaten (had luback ook een video over tijd geleden) worden gekocht, om op die manier stroom te kunnen bestempelen als "groen", dan vraag ik me toch echt af waar we mee bezig zijn. Er zijn dan wel allerlei doelen, zoals het Parijs akkoord, maar allemaal zonder concrete plannen...
Interessant hoe veel mensen in de comments hier lijken te denken dat ze een basisrecht hebben om te vliegen. Als iedereen in de wereld zo makkelijk kon vliegen als wij dan zouden we al lang allemaal in een woestijn leven.
Gast dat valt ook wel mee. Je gaat naar de andere kant van de wereld weet je nog. Je zit zo lang in t vliegtuig dat t net zo goed een duur hotel kan zijn.
Eerder belastingen verplaatsen, goedkoper met de trein is ook niet erg. Waarom moet ik 30 euro betalen om van Groningen naar Amsterdam te gaan in de trein en maar 15 euro voor de vliegreis naar Barcelona?
Ik ben groot voorstander van belasting op het luchtvervoer, maar dit neemt de immense grote CO2 uitstoot nog niet weg. Zoals Lubach zelf ook zegt "Vliegen is ongeveer het slechtste wat je kan doen qua klimaat" (1:41). Dus om dan het hele 'vliegschaamte' af te schuiven op 'luchtvaartbeleid schaamte' is ongeveer zeggen "Omdat de overheid een fout heeft gemaakt, hoef ik me niet te 'schamen' dat het zo milieuvervuilend is." Of zeg ik nu iets geks?
Vliegen is net als torrents downloaden. Het is makkelijk, toegankelijk, goedkoop en er zijn geen fatsoenlijke alternatieven. En met fatsoenlijk alternatief bedoel ik treinen zoals in Japan dus niet 3x overstappen om in Kopenhagen te komen.
De hogesnelheidstreinen in Europa hebben in vergelijking met de Shinkansen één voordeel. Wat veel mensen zich niet realiseren is dat de Shinkansen vrij prijzig is in vergelijking met de hogesnelheids treinen in Europa. Een enkele rit van Tokyo naar Kyoto is volgens Google omgerekend ongeveer 100 euro voor een afstand van +-500km. Een enkele rit Amsterdam Parijs (ook +-500km) is 35 euro twee maanden vooruit geboekt en 90 euro voor deze maand. Dus dat is stukken goedkoper. Dus ja het mag efficiënter en dat wordt het ook wel nu er meer vraag is naar lange afstands reizen met de trein. En ja, lang niet alle ritten zijn zo makkelijk als Amsterdam-Parijs maar qua prijs doen we het niet slecht.
Kunnen jullie alsjeblieft over de frisdranktaks hebben? Die is in het leven geroepen omdat overgewicht tegen te gaan. Maar de overheid kan bubbeltjeswater niet onderscheiden met bijv een cola.
Waarom moet ieder land op de wereld mee doen met belasting op kerosine ? Kerosine meenemen uit een een "belastingvrij land" is voor de maatschappijen geen optie want het gewicht van de brandstof is ook een soort belasting. Anders dan bij auto's of schepen. Nederland kan hier makkelijk een voortrekkersrol in spelen. Dan wordt het op schiphol ook wat rustiger.
Ik zou t best willen op voorwaarde dat de meerprijs wordt geïnvesteerd in het OV en treinconnecties in europa. Op de lange termijn zal het dus geld besparen
Vliegen zou minimaal 2x zo duur moeten zijn als een treinticket naar dezelfde bestemming, voorzover die bestemming met trein te bereiken is. De uitstoot van de luchtvaart is enorm, maar wordt geheel niet belast, zelfs de kerosine is tax free. Dat verdien model voor de luchtvaart sector staat op schrille voet met de maatregelen en kosten die gepaard gaan met het CO2 en stikstof beleid.
Voor relatief korte aftstanden valt het wel mee. Met de trein kom je meestal aan in het centrum van steden. En je hoeft voor EU niet door de Duane enzo. Dus ookal ben je langer aan t reizen totaal. Je hoeft niet naar luchthavens, daar lang in de rij staan. Alleen zorgen dat je optijd op station bent. Als het even duur is, dan zal de trein uitijndelijk goedkoper zijn als je doorrekent. Taxis of ov kaartjes naar luchthavens zijn niet goedkoop. De trein zit lekkerder vaak ook Internet. Als het even duur zou zijn zou ik zeker naar Spanje gaan met de trein. Maar het is 3 keer zo duur. Een overstap in n stad en dan een nationale trein nemen in Spanje is ook niet heel erg duur of lang.
ik vind dit de beste reactie. Ik verbaas me al ZO lang dat mijn treinkaartje van en naar Schiphol DUURDER is dan het vliegticket van Schiphol naar Milaan of Stockholm of London of.... of.... DAT IS TOCH GEK ???
My ass Arjen. Mensen met een laag inkomen, in deze tijden van inflatie en stijgende kosten voor levensonderhoud, vinden het goed om het dubbele te betalen aan vliegtickets? Waarschjinlijk omdat ze toch niet op vakantie gaan
@@IvarTheBonerless Natuurlijk, het is immers ook een miliue thing, maar dat sluit elkaar niet uit. Die mensen met een laag inkomen zouden er ook eerder in mee kunnen stemmen door de lagere kans dat ze zelf gaan vliegen. Maar als je bijvoorbeeld een selectie maakt van mensen met een laag inkomen die elk jaar vliegen, lijkt het mij uiterst onwaarschijnlijk dat er veel akkoord gaan met een sterke stijging in de prijs. Dus ik denk dat die cijfers vooral zijn behaald door mensen te vragen die er zelf niets of weinig van gaan merken.
Mensen met een laag inkomen hoeven niet op vakantie met het vliegtuig, dit is een luxe. En ook bij de lagere inkomens zijn er mensen met idealen die goed voor het milieu willen zijn.
Je zit niet met 4 personen in een vliegtuig. Dus is dat per persoon verrekend? Ook wat mij opviel is dat ik voor het eerst in jaren weer KLM reclames zie, alsof het op schiphol nog niet druk genoeg hebben.
De prijs van vliegen wordt niet kunstmatig laag gehouden doordat er geen belasting op de brandstof zit. Dingen worden kunstmatig dúúr gemaakt door er belasting op te heffen.
Volgens mij gaat de vergelijking van min 1:15 niet op. De afstand van Bali, Canarische eilanden en Frankrijk scheelt nogal en als je het aantal passagiers van het vliegtuig meetelt, dan heb je denk ik minder uitstoot dan als iedereen de auto zou nemen (en een stukje met de boot)..
Met FlyAeolus vliegt echt het makkelijkst. Gewoon op kleine vliegvelden zonder douane. Zelf bepalen op welk tijdstip je vertrekt, mits 48 uur van tevoren hebt geboekt. Echt razendsnel overal binnen Europa vliegen. En vaak veel dichter bij je bestemming. Met eventuele limousine service.
@@gratbatoetoe2275 dat is geen privéjet. Dat is een vliegtuig charteren. Het is veel goedkoper om een vliegtuig te charteren, dan er zelf 1 in privébezit hebben. Als je maar 6 tot 8 vluchten per maand hebt is een privévliegtuig vrijwel nooit voordeliger. Zelfs een oude Cessna 172 niet, als je stalling, verzekering, onderhoud, reparaties e.d. Meeneemt. Dit terwijl een tweedehands 172 even veel kost als een middenklasse auto in de aanschaf.
@@ernestoditerribile heb net een aantal bestemmingen bekeken, kost zo'n €5000, dat je dan kan delen door maximaal 3 personen. Niet vergelijkbaar met een retourtje voor €100
@@gratbatoetoe2275 nee dat niet. U moet het ook meer als een taxiritje zien. Die zijn ook altijd duurder als autoritjes. Je hoeft alleen niet zelf te rijden.
@@ernestoditerribile Met KLM vlieg ik ook niet zelf, dat doet de piloot. Maar je lijkt niet helemaal te begrijpen dat dit niet betaalbaar is, en juist nog vele malen slechter voor het milieu
De "zakelijke vliegers" zetten toch lekker al hun tickets op kosten van de zaak, dus die zal het inderdaad een barst wezen of het duur wordt om te vliegen
@@g.i.r.l. klopt, omdat de NS bijzonder duur is + diensten eruit gooien alsof het warme broodjes bij de bakker zijn. Denken geen moment mee met de reizigers! De prijs/kwaliteit verhoudingen zijn nergens zo scheef als bij de NS!
Vliegen is heel erg vervuilend, Waar zijn je wetenschappelijk bewijzen? maar ook heel erg goedkoop. Arjen voor u is het heel erg goedkoop. Maar voor de verpletterd meerderheid in de huidige tijd van inflatie is het totaal niet zo. Terwijl bijna de helft van de mensen het helemaal niet erg zou vinden om meer te betalen. O ja kun je dat ook bewijzen ik ben oprecht benieuwd?
Waar zijn je wetenschappelijke bewijzen?! Waar is je algemene kennis? Hij komt met een tabel met de uitstoot van vliegtuig naar bali tegen auto naar frankrijk. Hij gaat geen heel rapport in zn uitzending stoppen. Klinkt hier een beetje alsof je het met alles oneens wilt zijn
Jezus is blijkbaar teruggekeerd op aarde maar is alsnog te beroerd om de bronnen te checken die in het flimpje stonden die hij net gekeken heeft wel tof dat ie weet hoe youtube werkt
Oh dat is gek, want als je met een budget airline vliegt en een maand of drie tevoren boekt is die prijs echt zo goedkoop. Ryanair of Wizz bijvoorbeeld.
@@escwilde222 source? goedkoopste die ik kon vinden 3 maanden vooruit was wel zo'n 50 euro. dus dat scheelt idd een paar maanden vooruit. vaak weet je nog niet zo ver van tevoren de exacte data
@@Djellowman beste optie is buiten hoogtijd te gaan, met ongeveer meer dan een maand te voren boeken en met een budget airline te vliegen. Dan is het oprecht mogelijk om voor de standaard prijs inderdaad 200 euro goedkoper te vliegen. Of je doet een mega gok met last minute boeken. Dan kan de prijs al helemaal niks zijn. Retourtje zijn ook 2 vluchten natuurlijk (ik denk dat Arjen een enkele vlucht als voorbeeld nam).
Dat is nogsteeds vele malen goedkoper dan met de trein, en vooral sneller. Ik vind €250 voor na Lissabon nog prima, vooral als je niet ver van te voren boekt, ik boek zelf nooit ver van te voren en weet dat dat invloed kan hebben op de prijs. Zelf ging ik voor €200 retourtje Nice, met de trein zou dit al boven de €600 zijn
ik schaam mij absoluut niet dat ik iedere maand naar de UK vlieg. het is niet mijn schuld dat alle alternatieven omslachtig en peperduur zijn. daar ligt een verantwoordelijkheid voor de overheden van europese landen, die verantwoordelijkheid ligt niet bij mij.
eurostar is iets meer dan 3 uurtjes kachelen voor 88 euro echt omslachtig en peperduur inderdaad waarom ga je uberhaupt elke maand daarheen als je daar zoveel moet zijn ga er dan wonen lol
@@sm0kahontas719 nee ik woon en werk in nederland, mijn partner woont en werkt in engeland. ooit zal een van ons de andere kant op verhuizen, maar dat is nog niet nu. het is inderdsaad heel omslachtig omdat ik er met het vliegtuig 4 uur over doe om in england te komen, inclusief tijd die ik kwijt ben op het vliegveld.met de trein is dat een veelvoud. het kost me de helft van de treinprijs om te vliegen. dus ik blijf nog even lekekr vliegen tot europese overheden met een serieus alternatief komen
Deze zomer ben ik met de trein naar Stockholm gegaan ivm klimaat 💙 vind het altijd wel moeilijk als mensen vliegen voor een vakantie, vooral binnen Europa. Zelfs als treinen langer duren of duurder zijn, hoe kan je 't aan jezelf nog verkopen? Vliegen zit voor mij nu een beetje in de categorie roken
@@xandervantrigt3222 dan moet je misschien niet naar Griekenland, denk ik dan, Of een meerdaagse treinrit van maken. Hoezo moeten we naar Griekenland kunnen? We vinden het allemaal zo normaal al dat reizen, maar in tijden van klimaatcrisis lijkt het me een luxe die we onszelf niet kunnen veroorloven
Ja eens! Ga altijd met de trein, Montpellier, Praag, Barcelona, Budapest Marseille. Het is wel wat duurder, maar langer niet per se. Zo'n 8 uur, als je je wachttijden en reistijd naar t vliegveld etc bij elkaar optelt zal dit niet veel schelen. Vind het ook echt niet te verkopen dat je binnen Europa vliegt. En Griekenland.. ja super mooi, maar dat zit er dan idd even niet in, genoeg andere mooie plekken.
Grappig die vliegtax is in het leven geroepen om de luchtvaart duurzaam, het nieuwe jeukwoord,te maken maar Kaag heeft nu al gezegd dat het grootste gedeelte van dat geld daar niet heen gaat. Dus gebakken lucht weer. Ik heb totaal geen vliegschaamte integendeel zelfs.
Vliegschaamte is het zoveelste verzinseltje van de huichelaars, of je een vlucht duurder of goedkoper maakt, dat vliegtuig gaat toch wel, of het nou vol zit of niet. Daarbij vliegen er dagelijks net zoveel, zo niet meer vrachtvluchten en privejets.
Op die manier kan je alles goed lullen. Er is altijd wel iets slechter. Wat dacht je van alle methaanlekken? Zolang die niet opgelost zijn kunnen we gewoon lekker doorcruizen toch? Zo kom je nooit ergens. Aanpakken die hap. Op alle fronten. Niet het probleem bij een ander neerleggen.
@@NiekNooijens nou, wie gaat jouw pensioentje betalen ... Als als jij niet broeit, dan zullen niet inheemse dat gewoon verder zetten zonder scrupules. Je bent de weg kwijt jongeman.
Ik snap het probleem van het verstoken van enorme hoeveelheden kerosine voor onnodige doeleinden volkomen... Maar zelfs met de "belachelijk goedkope" vluchten heb ik voor het laatst in 2016 genoeg geld gehad om er gebruik van te kunnen maken. Ik voel me niet perse arm in een land waar ik wordt voorzien van geld voor een dak boven mijn hoofd en brood op de plank terwijl ik al zo lang niet in staat ben om te werken. Maar verdomme, als je het geld er voor hebt: MAAK ER GEBRUIK VAN! Flikker op met die vliegschaamte, alles wordt duurder en duurder, wie weet hoe lang we überhaupt nog de kans krijgen om te vliegen voor vakantie? Mensen hebben hier werkelijk nog geen 100 jaar de mogelijkheid toe gehad en zoals het er nu naar uit ziet gaan we de 100 jaar niet redden tenzij er nieuwe aandrijftechnieken ontwikkeld worden, voorlopig zal electrisch vliegen nog veel te duur zijn.. Besef je in wat voor klein stukje jij je van de geschiedenis van de mensheid bevind. Maak overal gebruik van, ook als het de aarde kapot maakt. De mensheid heeft de aarde niet verdiend, zelfs als wij de natuur zo verneuken dat wij hier niet meer kunnen overleven zal de natuur het overleven. Deze planeet is beter af zonder ons, versnel het proces waar mogelijk.
Eerst scoren door te zeggen dat het probleem niet bij de persoon ligt die vliegt en erna het probleem simplificeren door te zeggen dat de ticketprijs onderhevig moet zijn aan belasting. Als je al vindt dat de prijzen te laag zijn, gaat die paar procent BTW het verschil niet maken. Los van wat je van klimaat en vliegen vindt, dit hele item slaat nergens op. Uiteraard wel weer leuke humor ;)
Als je het zo uit de context trekt slaat het indd nergens op. Als je je mening zou baseren op alle punten uit de video, had je wel een andere comment geschreven...
Spoiler Alert: Arjen heeft Richard laten hacken om zijn speech illegaal te downloaden. Nu lijkt Arjen geniaal en mega invloedrijk als de wereld er volgende week achter komt dat Richard zijn advies heeft overgenomen...
Nog schadelijker is het krijgen van kinderen. 800ton co2 per baby. Wat mij betreft komt er een regel voor een maximum aantal kinderen per gezin. Ik heb geen kinderen dus ik ga vliegen doei
Deel is ook gewoon eigen gedrag hoor. Bedrijfsuitjes, vrijgezellenfeesten etc. hoeven echt niet op Ibiza of iets dergelijks. Als vliegschaamte leidt tot bewustere keuzes en minder vluchten dan ben ik voor. Sowieso is vliegen geen 1ste levensbehoefte.
Er is een probleem met kerosine belasting. Qatar china dubai ze zullen nooit mee doen. Dus je concurrentie als europese maatschappij is niet meer te doen
Maak treinen gewoon goedkoper (en waar mogelijk sneller) zodat binnen de EU de trein de beste optie is. Echter vind ik dat de prijzen voor buiten de EU al hoog genoeg zijn, en het vliegtuig is meestal de enige mogelijkheid naast een wekenlange boottrip
Maak je gedachtegang eens schoon en ruim je 'normaliteit' op. Ik n@uk mijn kinderen omdat de h@eren te duur zijn, helemaal buiten de EU-----> makkelijk, je verantwoording afschuiven op een beslissing van een ander.
Dit. Treinen worden aangemoedigd en zouden milieuvriendelijker zijn, maar als mijn reis met de trein dubbel zo lang duurt én meer dan het dubbele duurder is, waarom zou ik dan niet de auto pakken?
Dankje mario 😂
Kijk de explainer van de nos op 3 eens
Maar moet je altijd buiten europa reizen dan?
Treinen belasting vrij voor heel Europa maken! En extra voordelen geven en het net beter internationaal aansluiten zodat je wel gek moet zijn binnen Europa het vliegtuig te nemen
@@g.i.r.l. Ik zou met de trein op vakantie gaan als dat goedkoper was dan het vliegtuig! Niet meer naar het buitenland gaan is geen reëel doel denk ik. Mensen gaan die keuze uit zichzelf niet maken
@@g.i.r.l. Zeker zou ik OV boven vliegtuig kiezen, als er goed geregelde maglev treinen tussen Europese hoodsteden rijden
@@g.i.r.l. waarom zou je treinen niet boven vliegen kunnen verkiezen? Hele comfortabele en prettige manier van reizen, een stuk relaxter dan vliegen. Enige probleem is dat spoornetwerken geoptimaliseerd zijn voor nationaal gebruik en daardoor soms niet handig voor internationaal gebruik, maar dat is op te lossen.
Ik zou alleen principieel al NOOIT met de trein gaan, in Nederland al niet laat staan naar het buitenland. Achterlijke linkse onzin dit.
@@g.i.r.l. Deze vakantie met de trein naar Tsjechië gegaan :). Had voor de helft van het geld kunnen vliegen maar heb toch voor de trein gekozen.
Zou wel een echte baas zijn als hij die speech 1 op 1 overneemt 😂
En dan tonnen aan vergoeding in z'n zak steekt.
vertaling van de woordgrap is wel lastig... vlieg-tuig. air-shits, minder sterk... 10 tegen 1 dat dit helemaal niks uitmaakt.
Als het ov (treinen) beter geregeld zouden zijn zou ik het hier mee eens zijn. Maar treinreizen zijn vaak duurder, duren veel langer en zijn dankzij de lange reistijd ook verschrikkelijk oncomfortabel. Vliegen kunnen we pas gaan afstraffen als er een degelijk alternatief voor is maar met de huidige regeling van treinen en het ontelbaar keer overstappen vanwege de verschillende systemen die gebruikt worden is het momenteel moeilijk een degelijk alternatief te noemen. Tevens zouden we treinreizen een stuk goedkoper moeten gaan maken om ook maar in de buurt te komen van een vlucht.
Kort samengevat: Als we de belasting op vliegen verhogen en de belasting van OV afhalen, een universeel spoornetwerk aanleggen en zorgen dat treinen een sneller pad kunnen nemen, is dit een goede oplossing. Als dit niet het geval is maakt het reizen alleen maar duurder, ongemakkelijker en lost het weinig op.
OV on-privatiseren?
En misschien is het helemaal niet zo erg als reizen wat ongemakkelijker of duurder wordt... Uiteindelijk is niet reizen het duurzaamst.
Treinen moeten zeker goedkoper. bizar dat het zo veel duurder is dan vliegen.
-het reizen mag wel iets moeilijker zijn, denk ik. de verhalen van mijn moeder over hoe bijzonder het reizen was, het is nu te gewoon geworden. En in het proces hebben we de aarde zwaar mishandeld. Er is hoop! als we blijven en nog meer groeien en investeren in technologie voor treinen, nieuwe, schonere alternatieven. Dan pakken men minder vaak de vliegtuig, niet erg. maar we moeten weg van de dwang van de economische groei. Economische groei is vervuiling, mensen uitbuiten, oh dear I feel a rant coming on… peace all
treinreizen zijn echt wel veel comfortabeler dan vliegen of met de auto. Een beetje hogesnelheidstrein heeft goede stoelen, gratis wifi, een oplader en een wagon voor eten en drinken. Bij de moderne slaaptreinen heb je een goed matras, douche (ook prive mogelijk) en gratis ontbijt plus flesje prosecco. Goede deal.
Wat denk ik heel erg zou helpen is een soort skyscanner maar dan voor treinen, nu zit je voor internationale treinreizen in Europa een beetje op alle verschillende websites van treinmaatschappijen tickets bij elkaar te sprokkelen, en het is echt heel onhandig. Daarnaast is het vooral het hogesnelheidsnet uitbreiden en ervoor zorgen dat mensen minder hoeven over te stappen en de tickets goedkoper zijn dan vliegtuigtickets (bijvoorbeeld door vliegtuigtickets voor die reizen die ook makkelijk met de trein kunnen kunstmatig duurder te maken met een heel hoge belasting).
Laten we wel de zaken in perspectief zetten. Luchtvaart is slechts 2,5% van de totale CO2 uitstoot en (slechts 11% vd totale uitstoot binnen transport), waar bijv. agrarische sector (26%) en productie van beton (8%) van totaal veel slechter zijn (bron: OWID en Princeton University). Vliegen is zeker slecht betreft CO2 uitstoot en ik ben ook zeker voorstander van het beleid rechttrekken op kerosine vs andere brandstof, maar laat de burger niet alles betalen voor de klimaatellende, maar maak beleid waar bedrijven gaan meebetalen.
Als er dan wereldwijd een enorme pot geld vrijkomt omdat kerosine en vliegen belasting gaat kosten, is het wel nodig om dat geld te gebruiken 'schoon' vervoer te stimuleren. Treinen goedkoper, sneller, groter en vaker laten rijden. Ervoor zorgen dat op zijn minst binnen Europa alle sporen gelijke maten hebben (dat zorgt nu voor de meeste vertraging). Een europees treinnetwerk om relatief korte reizen te vervangen zodat die niet meer gevlogen hoeven te worden lijkt me geen slecht plan. Grote afstanden zullen helaas nooit vervangen worden, tenzij er een nieuwe technologie uitgevonden wordt.
Vliegen op waterstof is een prima en goedkoop alternatief. Een europees sporen netwerk had er allang moeten zijn.
Intercontinentale vluchten hebben een prima prijs. Je moet stoppen met die korte vluchten en (meeste) binnenlandse vluchten. Die moeten vervangen worden door treinen, maar dat kost twee keer de tijd en drie keer de centen. Los je dat op, los je al een groot deel op.
Ja inderdaad, wil ook wel met de trein reizen, maar vliegen is goedkoper, heb niet het inkomen om dan milieu vriendelijk te gaan doen. Rijke mensen hebben die optie wel, dus grote auto aan de kant, en gewoon met de trein reizen.
@@chrisvanoosten3233 als je rijk bent zit je toch liever in 2 uur op je bestemming dan in 16 uur
@@chrisvanoosten3233 Niemand is een dief van z'n eigen portemonnee. Rijke mensen al helemaal niet. De prijs/uur verhouding voor een trein is nou eenmaal belachelijk t.o.v. een vliegtuig (hoofdzakelijk bij vluchten vanaf kleinere luchthavens).
Oneens. Je kunt voor 300 euro naar LAX of SFO vliegen.
Begrijp me niet verkeerd. Ik maak er gretig gebruik van, maar het klopt niet.
70% van wat van Schiphol vertrekt zijn vluchten binnen Europa
Volledig de verkeerde aanpak. Vliegen is overduidelijk de meest efficiënte manier om van a naar b te komen. Treinen lijken effectief, maar onderhoud van spoorwegen is verschrikkelijk duur en arbeidsintensief. Kortom, de vraag is niet hoe we vliegen duurder en minder bruikbaar moeten maken, maar de vraag is hoe we het duurzamer kunnen maken. Natuurlijk kunnen treinen of vergelijkbare initiatieven ook interessant zijn naarmate ze innoveren, maar voor nu is vliegen echt het beste.
Het duurder maken van vliegen schaadt alleen maar de armere consument - rijkelui en zakenmensen blijven alsnog vliegen, omdat het efficiënter is.
Mijn vliegticket van Dublin naar Amsterdam is goedkoper dan de vervolgreis die ik daarna met NS moet maken naar het oosten van het land.🧐
Dat is wel verdacht
Dit is een SUPERSHOW, sinds de jaren '80 is er niet meer iets geweest wat zich kan meten met Lubach!
Beste Arjen, ik ben het met je eens dat het raar is dat er geen belasting op kerosine wordt geheven. Echter, komt er een hoop meer bij kijken dan alleen de ICAO, die namelijk alleen luchtvaart regels en wetten in de grote lijnen mogen maken. Zo wordt de kerosinetaks in Europa vooral geregeld door de richtlijn energiebelastingen, en dan specifiek artikel 14. Bovendien hebben een hoop landen/regio’s zoals de VS en europa een Open-Skies verdrag, wat inhoudt dat deze regio’s op elkaar geen taks heffen voor kerosine.
ik word gek van het feit dat tot op de bodem en soms net iets daarboven eigenlijk net iets daaronder hoort te zijn aangezien je er dieper op in gaat
Zolang mijn buren zich voort blijven planten (nr 5 op de weg) schaam ik me niet om eens het vliegtuig te pakken.
Mee eens !!
Lekker veel kinderen krijgen! Beste wat er is!!
Wat in ieder geval zou helpen is al die goedkope prijsvechters geen landingsvergunning meer te verlenen. Dat ruimt lekker op.
Vanaf de 3e vliegreis belasting op de vliegticket en dit per vlucht verhogen om de rijke nutteloze heen en weer vliegers te laten betalen voor deze klimaatvervuiling.. Laat de lagere inkomens 1x per jaar genieten. De rijke 1% vervuild toch meer dan dat we in kunnen halen met de wereldgroei
Hoe ga je dat controleren. Gewoon op een ander email adres boeken of andere maatschappij.
Of wil je dat al deze boekingsbedrijven aan je paspoort kunnen linken waar je allemaal heengegaan bent en die data delen met elkaar?
Dit stuk was echt niveau ZML, ga zo door!!
@Sanking Kapoor goed punt
50% vindt het oke als de prijs van vliegtickets verdubbelt? Yeah sure 😂 ben heel erg benieuwd naar de methodologie van die peiling en welke vragen er precies aan welke doelgroep zijn gesteld.
Oprecht, retourtje Bali tijdens de zomer gaat je rond de 3k kosten 😂
Ik vlieg zelf bijna iedere twee weken, van mij mogen de tickets zelfs verdrievoudigd worden!
@@rrajoieguies7601 je bent niet 100
Tuurlijk mag het duurder worden. Ik hou ook van vliegen maar het moet ontmoedigd worden. 50% kan best kloppen.
@@maka6134 natuurlijk moet het niet duurder worden. Dat gezegd hebbende, ben jij voorstander van verdubbeling van de ticketprijzen?
Nee dankje. Lekker laag houden die prijzen. Absoluut geen vliegschaamte hier 😂😂😂
Hey Arjen super leuke video, maar in het vervolg moet je niet de beste tips op de cover van je boek zetten. Overigens wel een super tof boek. Vind vooral dat stukje over die alleenstaande moeders in mijn omgeving heel interessant!
Dus vliegen moet veel duurder zodat alleen de allerrijksten wekelijks kunnen vliegen?
5:16 dit punt snap ik dus helemaal niet eigenlijk. Het idee van de prijzen verhogen is toch dat je minder mensen krijgt die t willen betalen? Hoezo betrek je dan de mensen die t sowieso wel willen betalen erbij?
Dan gaan ze misschien nog maar 20 keer ipv 40 keer op en neer naar Monaco.
@@marcjansma5855 maar het zijn toch al alleen de rijken die belachelijk vaak vliegen, die kunnen dit best betalen en zullen heus niet minder vliegen. Ze hebben dan alleen hun slechte gevoel afgekocht.
Hij zegt dat om te laten zien dat als je de prijs verhoogt er nog genoeg mensen willen vliegen en de vliegmaatschappijen daardoor niet failiet gaan.
Onzin! Niemand wil meer betalen voor hun vliegticket. Dat zeggen alleen mensen die elk jaar met de caravan op vakantie gaan.
Edit:
Voor alle mensen die trouwens meer voor hun vliegtickets willen betalen bestel er gewoon 2 in plaats van 1, of wanneer je met je gezin van 4 reist bestel je er gewoon 8. Problem solved!
Omdat iets duurder wordt houdt het niet automatisch in dat mensen er minder gebruik van gaan maken. Het enige verschil is dat mensen die nu al moeite hebben een vakantie te betalen, dit straks helemaal hebben.
Waarom niet andere vervoersmiddelen goedkoper maken door daar ook de belasting af te halen?
En doe ook maar goedkopere boodschappen en woningen als we toch in de belastingen aan het schrappen zijn.
Wat denk je zelf?
Misschien de trein belastingvrij maken en die belasting bij vliegtickets optellen? Het geld moet namelijk wel ergens vandaan komen
@@IvarTheBonerless Dat de Nederlandse overheid compleet is doorgeslagen. De kosten zijn enorm en de resultaten worden overschat.
De helft van mijn inkomen verdwijnt in belastingen omdat ik niets kan verdienen, uitgeven, sparen of investeren zonder dat de schatkist een gedeelte steelt en daar vervolgens matige, zogenaamd onmisbare, dienstverlening voor teruggeeft.
Een goed idee hoef je niet op te dwingen onder dreiging van opsluiting.
Compromis: Maak belastingen vrijwillig, dan zien we snel genoeg of mensen het eens zijn met de kosten en baten van die poppenkast.
en hoe ga jij dan over vijf jaar met je auto naar het werk?
Tsja alles moet gewoon duurder worden zodat de groot bedrijven lekker extra veel winst kunnen pakken en de hele wereld nog een keer naar de knoppen gaat.
Stap 1 is afschaffing van de BTW op trein en buskaartjes
Nederlanders zijn de enigen die je zult horen over verhoging van belastingen. Heel bijzonder
Vind toch wel erg apart dat daadwerkelijk mensen dit zeggen, mega inflatie, we kunnen niks betalen, maar laten we toch allemaal roepen dat dingen nog duurder moeten?
@@gratbatoetoe2275 Exact dat. Het fascineert mij. Ook het feit dat er mensen voor bijvoorbeeld een vleestaks zijn. Alsof de boodschappen niet duur genoeg zijn.
@@daanh8916 Wanneer vlees duurder wordt, worden andere producten aantrekkelijker voor de consument. Een grotere vraag van producten zorgt er weer voor dat de prijs uiteindelijk omlaag zal gaan doordat er efficienter geproduceert kan worden. Op de korte termijn is het kut, maar op de lange termijn zal het goed uitpakken. Zelfde geldt voor vlieg-btw, treinkaartjes worden uiteindelijker ook goedkoper. Al durf ik dat niet met 100% zekerheid te zeggen door de trein monopolie in nl🙈
Mand!
@@daanh8916 Ja fascinerend dat er mensen zijn die wel gezond verstand hebben.
@@daanh8916 Oh ja want je moet natuurlijk vlees eten, zijn totaal geen alternatieven voor en de wereld die naar de knoppen gaat, ach ja maakt jou het uit.
Vliegen is het schadelijkst voor het milieu, omdat de CO2 op 10 kilometer hoogte in de atmosfeer word geblazen, daar zakt het langzaam naar beneden, maar door de opwarming van de Zon en het terug gekaatste Zonlicht, word het zo opgewarmd, dat het daar door nog even langer op 10 kilometer hoogte blijft hangen en op 10 kilometer hoogte, waar alle vliegtuigen het graagst rond vliegen er zich dan een deken van CO2 vormt die als die deken een graad word opgewarmd, ook de onderliggende Aarde dan een graad warmer word, als of je een extra deken hebt.
De mensen die vaak vliegen zijn het probleem.
Door vliegen veel duurder te maken maak je vliegen elitair…
Eens. De mensen die een keer per jaar een vliegvakantie nemen zijn volgens mij niet bepaald het probleem.
dus technische experts die gespecialiseerde machines op locatie moeten zien moeten maar werkloos thuis zitten ?
Nou die zijn ook deel van het probleem, daarnaast gaan een zakenman veel vaker vliegen zoals je zegt en betaald dan ook meer belasting
Vliegen is geen basisrecht..
15 euro voor een ticket bruh "elitair"
Ik ben er heel erg voor om trein verbinding te verbeteren en goedkoper te maken, en vliegen is te goedkoop kerosine zou gewoon belast moeten worden, Maar niet alle vliegtuigen hoeven weg en vliegen is niet perse slecht het gebruik van een moderne Airbus of boeing gebruikt 2,70 liter per 100 km per zitplaats tegenover het gebruik van een auto van 7,5 liter per 100km.
Vliegtaks vind ik dan slimmer want anders tanken ze vooral bij korte vluchten gewoon ergens anders.
De hoeveelheid brandstof die verbuikt wordt staat niet gelijk aan de uitstoot.
Bij verbranding van kerosine komen er per liter veel meer schadelijke stoffen vrij.
Ze geven zelfs een voorbeeld/vergelijking in deze video.
Vliegen is niet te goedkoop, wees blij dat er nog iets betaalbaar is. De trein is vaak te duur voor veel mensen, dus dan is vliegen toch een mooie optie? Maar als mensen zich geroepen voelen om meer voor een vliegticket te betalen, dan moeten ,e dat vooral doen, dan kunnen andere mensen nog goedkoper vliegen.
Of jij vliegt niet, of je hebt geld te veel? Anders ben je niet voor vliegtaks.
@@TheTryingDutchman Het voorbeeld zegt niks aan uitstoot/liter. De verbranding in een moderne turbofan straalmotor is uiterst efficient en de uitstoot van bv. fijnstof ligt daardoor per liter beduidend lager dan de verbranding van een liter brandstof in een automotor. Het verschil in het voorbeeld is puur te verklaren door het verschil in afstand. Als de auto en vliegtuig dezelfde afstand afleggen wordt de auto pas schoner vanaf 4 inzittenden. Dan houden we nog niet eens rekening met de extra vracht die passagiersvliegtuigen naast de passagiers nog vervoeren zoals post en producten met een korte houdbaarheid (o.a. bloemen en fruit). Rekenen we dat mee, ligt het omslagpunt bij 5 à 6 inzittenden.
Ook wordt er dan geen rekening gehouden met het groeiend aandeel van SAF (kerosine gemaakt door het combineren met afgevangen CO2 en water) welke per saldo bijna CO2-neutraal is en géén stikstofverbindingen bevat.
Willen we de CO2 uitstoot echt drastisch verminderen, zullen we moeten minderen met het aantal totale gereisde kilometers, met welk vervoersmiddel dan ook. Alles bij elkaar een beetje eenzelfde verhaal als kerncentrales: goede ontwikkelingen worden onderdrukt door gevoelsargumenten en goedbedoelde onwetendheid, danwel bewuste versprijding van misinformatie.
Rijkelui's praat: "hoeveel vlieg jij wekelijks". 🤢🤢🤢🤢🤢🤮
Is helemaal geen ruikeluis praat. Ik moet ook meerdere malen per maand vliegen voor mijn werk(IT-Security Engineer) meestal om direct in data centers, servers terug online te zetten. Ik zit op 2x de Balkenende norm. En dat is echt niet veel. Ik ben geen Jeff Bezos of Bill Gates of zo. Moet vliegtuigjes charteren met FlyAeolus(heb geen Privévliegtuig) en mijn jacht is echt niet een miljoenenjacht maar gewoon een Grand Banks Alaskan 49 van 1979(een tweedehandsje dus). Ik heb ook geen garage vol auto’s 1 boodschappenauto en SUV voor de vrouw. 1 Tesla en Carver om goed voor te komen bij klanten alsof ik electrisch rijden interessant vind. En een oude 2018 Maserati Quattroporte GTS. Je hoeft dus echt niet rijk te zijn om regelmatig te vliegen.
@@ernestoditerribile lol, stop
@@ernestoditerribile okay! verdiep je eens in ILO / DRAC
@@Rob2 beide management interfaces, hebben een laagdrempelige leercurve. En de meeste datacenters hebben medewerkers die ook zelf onderhoud daaraan uit kunnen voeren. Meestal wordt ik ingeschakeld voor het herprogrammeren van multi-layer switches, satellite uplinks, penetration testing en het toepassen van patches.
@@ernestoditerribilehahah dit is wel een goeie grap
Zolang de treinen geen goed alternatief zijn, blijft de vliegtuig het vervoersmiddel voor velen. Schandalig beleid!
Whoop whoop!! Arjen gebruikte z’n pen een keer
Ha ha ja
Ben ik de enige hier die vind dat Arjen dit onderwerp te makkelijk af doet? Natuurlijk is vliegen duurder maken belangrijk, maar mensen mogen ook best het vliegtuig wat vaker laten staan. Je hoeft niet ieder jaar op vliegvakantie, met de auto/trein/fiets dichter bij huis heb je ook genoeg mooie plekken. Dat Arjen dit niet benoemd, komt misschien wel puur omdat hij zelf deze zomer met het vliegtuig naar Stockholm vloog!
Wat gaat jou het aan of iemand naar een ver land wil vliegen? Ga jij mij stoppen om m’n familie die buiten europa woont elk jaar te zien? Succes sjoerdje
@@Rotterdamdan Egoïst.
@@ienlfil1212 Eco deugertje oftewel Lubach kijker
Door vliegen duurder te maken moedig je juist aan om minder vaak het vliegtuig te nemen
Een goed idee. Ook dat de beveiligers nou eindelijk eens een normaal salaris gaan verdienen. Zij zorgen voor de veiligheid van de vlucht en daar mag best een redelijke beloning tegenover staan.
maarja wat is redelijk
@@Legendaryium Nou dat ze gewoon vrijwillig die baan willen.
En een beter salaris maakt het vliegen ook wat duurder natuurlijk.
@@pizzablender ik heb het over het salaris, wat is een redelijk bedrag. dat is vrij subjectief toch?
Gaan we het nou echt niet hebben over hoe z'n haarstylist vandaag blijkbaar iets te veel haast had...?
Klaarblijkelijk niet. Fijne dag! :)
Ongeacht hoe duur je vliegen maakt het blijft even vervuilend en vliegschaamte blijft dus terecht.
Door het duurder te maken, zal er minder gevlogen worden. Dus zal de totale vervuiling verminderen.
@@tabularasa0606 dan nog blijft vliegschaamte terecht en dat is mijn punt en het punt waar het Arjen om begon.
To be fair, de EU wilde ook internationale vluchten via hun CO2-rechten handelssysteem laten betalen voor hun uitstoot, maar dat werd tegengehouden door landen als de VS (met wetgeving zodat vliegtuigmaatschappijen niets mochten betalen o.i.d.) en China (die miljarden aan orders bij Airbus dreigde te cancellen).
En daardoor is de luchtvaartindustrie vrijwel de enige industrie waarbij verwacht wordt dat de uitstoot alleen maar zal blijven groeien de komende decennia als ze zo door gaan...
Lage inkomens maakt de prijs van vliegtickets niks uit want die kunnen het nu ook niet betalen. Het is dan ook raar van de nos en jullie om het zo te brengen alsof ze voor meer betalen zijn. Het maakt totaal niet uit.
Lage inkomens zijn gewend aan Ryanair/Easyjet prijzen.
Toch nog 300 euro gekost voor een retourtje Boedapest
De standaard oplossing van dit kabinet voor ELK probleem: alles fors duurder maken.
Teveel mensen roken? Duurder maken! Maar niet teveel in 1 keer, want anders stoppen er teveel mensen waardoor de staatskas niet gespekt wordt. Teveel mensen met overgewicht? Fastfood duurder maken! Maar niet groente goedkoper maken (sterker nog, groente en fruit werd duurder gemaakt in 2018). Teveel mensen vliegen? Vliegtickets duurder maken! (maar geen treintickets goedkoper maken, sterker nog, die werden ook duurder). Ons onderwijs is slechter geworden? Duurder maken! Maar vooral niet elders bezuinigen om het onderwijs betaalbaar te houden (sterker nog, er werd tegelijkertijd op het onderwijs bezuinigt waardoor studenten nu méér betalen voor nóg slechter onderwijs). De prijzen van zo'n beetje ALLES is fors gestegen waardoor boetes (die dezelfde prijs zijn gebleven) in verhouding tot andere uitgaven """goedkoper"" zijn geworden? Boetes hoger maken!
Echt serieus, leg een willekeurig (verzonnen/fors aangedikt) probleem voor de voeten van het kabinet, en hun oplossing zal geheid bestaan uit: SH*T DUURDER MAKEN! En daarna komt een schatrijke, chronisch vliegende, kaviaar kauwende Kaag met haar 4 huizen ons wel even vertellen dat we eraan moeten wennen dat we "allemaal een stukje armer" worden.
Je vergeet de frisdranktaks. In 2023 ingevoerd om overgewicht tegen te gaan. Maar ze kunnen bubbeltjeswater niet onderscheiden met andere calorierijke dranken… dus belasten ze alle koolzuurhoudende dranken ongeacht de calorieën die de drank bevat
@@leontientje10 dat bewijst al dat het een excuus is om duurder te maken. + overgewicht komt van te veel caloriën op een dag en zeg nou zelf als je alleen frisdrankzou drinken op een dag zal je heus niet je caloriën krijfen die je op een dag nodig hebt
Ik zie dat een aantal mensen reageren dat de prijs voor intercontinentale vluchten al hoog genoeg is, en daarop zeg ik nee. Misschien dat in het hoogseizoen de prijzen hoog genoeg zijn. Maar in het laagseizoen vlieg je voor een paar honderd euro naar de andere kant van de wereld en stoot je 5000 kilo co2 uit
5:22 want mensen met een laag inkomen vliegen (bijna) nooit, en mensen met een hoog inkomen kunnen het toch wel betalen
Ik vind tip 2 om vrienden te maken ook een goeie. Ga ik doen!
Ik begrijp het niet helemaal. Heel veel reizigers vinden het heel prima als de prijs van vliegen veel hoger wordt. Hoezo verwachten we dan toch veel impact van het verhogen van de prijs van vliegen?
(Voor alle duidelijkheid: ik ben helemaal vóór het onaantrekkelijk(er) maken van vliegen).
Als vliegen toch (eindelijk) normaal belast gaat worden, is het vooral zaak dat de opbrengsten daarvan 1:1 worden geïnvesteerd in verduurzaming van de luchtvaart en het faciliteren en goedkoper maken van alternatieven, zoals de trein.
Mensen willen misschien wel meer betalen, maar dat betekend niet dat ze dat ook meerdere keren per jaar kunnen opbrengen. Rijke mensen zullen dus niet zo'n probleem hebben, maar die vliegen toch al te pas en te onpas, daar zal dus ook niet verandering in komen. En de investeren in verduurzaming is natuurlijk gewoon een goed plan inderdaad.
Want de trein rijdt op stroom die alleen maa van zonnepanelen/parken, windmolens enz afkomen?
Antwoord is overigens nee.
Vergeet ook niet de impact van elke meter spoor die moet worden aangelegd + de signalen, wissels enz.
Oh en het gemak van overstappen van spoor 1 naar spoor 25 met 3 min tijd omdat de NS weer is vertraagd was.
Binnen een land is het prima. Om van Barcelona naar Madrid te vliegen is een beetje overdreven, maar met de trein naar Barcelona, als alles al op tijd rijdt duurt bijna 20 uur. Dat is pas echt tijdverspilling.
Treinen rijden op kolen!
Het moet wel erg gek lopen wil Amerika hier mee instemmen, we kunnen altijd dromen
Ze zouden die belachelijke vliegtax ook moeten afschaffen...
De hele focus ligt gewoon verkeerd met het klimaat gedoe.
Google eens op "emissions by sector" en kijk bij afbeeldingen. Je kunt zien dat de luchtvaart maar 2% van het geheel is.
Dus, wanneer je de luchtvaart met 50% zal verkleinen, wat enorme gevolgen met zich meebrengt, schiet je daar maar 1% mee op.
Waarom wordt er toch zo de focus gelegd op al die kleine dingen?
Waarom wordt er geen groot plan gemaakt om de echte grote vervuilende sectoren aan te pakken?
Zoals simpelweg het opwekken van energie? Maak een Europees plan, gooi de noordzee vol met windmolens, de zuidelijke landen met zonnepanelen, en bouw meer kerncentrales.
Leg een hoge snelheid spoortraject aan. Verbonden met alle grote steden in europa. En doe dat soort dingen. En niet alleen als nederland, maar gezamenlijk als europa.
Het klimaat probleem is niet nederlands. Het is wereldwijd. En het is een utopie om het wereldwijd op te lossen, maar binnen europa kan het wel!
Stop met individuele doelen, en schaal het op naar europese doelen.
En dan, wanneer alle energie emissie-vrij wordt opgewekt, we allemaal elektrisch rijden, er goede en snelle spoorverbindingen zijn binnen europa kunnen we kijken naar het vliegen.
Maar wacht, dat zal niet eens meer nodig zijn omdat de mensen zelf al minder zijn gaan vliegen, gezien er betere alternatieven zijn...
Ik snap je punt, maar dit heeft een beetje dezelfde feel als ''we moeten niet investeren in ruimtevaart voordat we de problemen op de aarde hebben opgelost''. Je kan meerdere dingen tegelijk doen. Alleen omdat vliegen een relatief klein deel is van de verhouding betekent niet dat het niet aangepakt moet worden.
@@Woeboez Mee eens, tuurlijk kan het gelijktijdig. Het ding is alleen dat het nu niet gebeurt. Er wordt een vliegtax opgelegd en de maximale snelheid op de snelweg is overdag naar 100km/u gegaan. En wat verder? De veestapel wordt nu verkleind, dat heeft wel nut en draagt bij, maar als dat vervolgens resulteert in een vergroting van de veestapel elders in de wereld schiet je er gewoon niks mee op.
Wanneer er nog steeds groene stroom certificaten (had luback ook een video over tijd geleden) worden gekocht, om op die manier stroom te kunnen bestempelen als "groen", dan vraag ik me toch echt af waar we mee bezig zijn.
Er zijn dan wel allerlei doelen, zoals het Parijs akkoord, maar allemaal zonder concrete plannen...
De prijs van kerosine wordt niet kunstmatig laag gehouden, de prijs van benzine en diesel wordt kunstmatig hoog gehouden.
Interessant hoe veel mensen in de comments hier lijken te denken dat ze een basisrecht hebben om te vliegen. Als iedereen in de wereld zo makkelijk kon vliegen als wij dan zouden we al lang allemaal in een woestijn leven.
Nooit eerder gehoord dat men iets duurder wil. Wat een onzin.
Vliegen spotgoedkoop? Vertel dat de mensen aan wie ik 1200 euro betaal voor een retourtje japan
Vooral vluchten binnen Europa natuurlijk. En die zijn nog veel erger, want zijn vaak ook te doen met de trein/bus/auto.
@@tobiascornille Londen was 250 euro toen ik keek in de zomer.
Gast dat valt ook wel mee. Je gaat naar de andere kant van de wereld weet je nog. Je zit zo lang in t vliegtuig dat t net zo goed een duur hotel kan zijn.
Al drie maal 'Tot op de Bodem'. Waar zijn 'dossierkennis' en 'nou is het afgelopen' ?
Jaa! laten we vragen om nog meer belastingen! Super handig! Leuk!
Eerder belastingen verplaatsen, goedkoper met de trein is ook niet erg. Waarom moet ik 30 euro betalen om van Groningen naar Amsterdam te gaan in de trein en maar 15 euro voor de vliegreis naar Barcelona?
Ik ben groot voorstander van belasting op het luchtvervoer, maar dit neemt de immense grote CO2 uitstoot nog niet weg. Zoals Lubach zelf ook zegt "Vliegen is ongeveer het slechtste wat je kan doen qua klimaat" (1:41).
Dus om dan het hele 'vliegschaamte' af te schuiven op 'luchtvaartbeleid schaamte' is ongeveer zeggen "Omdat de overheid een fout heeft gemaakt, hoef ik me niet te 'schamen' dat het zo milieuvervuilend is."
Of zeg ik nu iets geks?
Vliegen is net als torrents downloaden. Het is makkelijk, toegankelijk, goedkoop en er zijn geen fatsoenlijke alternatieven. En met fatsoenlijk alternatief bedoel ik treinen zoals in Japan dus niet 3x overstappen om in Kopenhagen te komen.
"Treinen zoals in japan"
Maar @alex, dat is zo'n beetje de hoogste lat die je maar kan leggen.
3 x overstappen. Pfoe, dat kan echt niet.
@@nielskorpel8860 die shinkansen is wel ideaal tho😅
De hogesnelheidstreinen in Europa hebben in vergelijking met de Shinkansen één voordeel. Wat veel mensen zich niet realiseren is dat de Shinkansen vrij prijzig is in vergelijking met de hogesnelheids treinen in Europa.
Een enkele rit van Tokyo naar Kyoto is volgens Google omgerekend ongeveer 100 euro voor een afstand van +-500km. Een enkele rit Amsterdam Parijs (ook +-500km) is 35 euro twee maanden vooruit geboekt en 90 euro voor deze maand. Dus dat is stukken goedkoper.
Dus ja het mag efficiënter en dat wordt het ook wel nu er meer vraag is naar lange afstands reizen met de trein.
En ja, lang niet alle ritten zijn zo makkelijk als Amsterdam-Parijs maar qua prijs doen we het niet slecht.
Ik vlieg naar familie in Ierland, kan niet met de trein. ik heb geen vliegschaamte.
Kunnen jullie alsjeblieft over de frisdranktaks hebben? Die is in het leven geroepen omdat overgewicht tegen te gaan. Maar de overheid kan bubbeltjeswater niet onderscheiden met bijv een cola.
Waarom moet ieder land op de wereld mee doen met belasting op kerosine ?
Kerosine meenemen uit een een "belastingvrij land" is voor de maatschappijen geen optie want het gewicht van de brandstof is ook een soort belasting. Anders dan bij auto's of schepen.
Nederland kan hier makkelijk een voortrekkersrol in spelen. Dan wordt het op schiphol ook wat rustiger.
Arjen wat verdient u? en wat verdient iemand die leeft op het minimumloon? mag die ook 1 keer per jaar vliegen?
Reizen alleen voor de rijken. Het is goedkoper om in januari een maand in Turkije te gaan rondhangen dan thuis te blijven met deze energieprijzen.
Als er een ding is wat ik nooit zal geloven, dan is het dat mensen vrijwillig voor iets 2 keer zo veel willen betalen.
Omdat iedereen inziet dat het huidige beleid van geen kanten niet deugd.
Ik zou t best willen op voorwaarde dat de meerprijs wordt geïnvesteerd in het OV en treinconnecties in europa. Op de lange termijn zal het dus geld besparen
@@Niboros vind het anders een prima beleid, rijke mensen hebben al zo veel vervuilende hobby's mogen mensen met een kleine beurs ook een keer?
Als je de afstand en aantal personen in voertuig in acht neemt zal de CO 2 uitstoot per persoon heel erg meevallen
Vliegen zou minimaal 2x zo duur moeten zijn als een treinticket naar dezelfde bestemming, voorzover die bestemming met trein te bereiken is. De uitstoot van de luchtvaart is enorm, maar wordt geheel niet belast, zelfs de kerosine is tax free. Dat verdien model voor de luchtvaart sector staat op schrille voet met de maatregelen en kosten die gepaard gaan met het CO2 en stikstof beleid.
Huilen
Voor relatief korte aftstanden valt het wel mee. Met de trein kom je meestal aan in het centrum van steden. En je hoeft voor EU niet door de Duane enzo. Dus ookal ben je langer aan t reizen totaal. Je hoeft niet naar luchthavens, daar lang in de rij staan. Alleen zorgen dat je optijd op station bent.
Als het even duur is, dan zal de trein uitijndelijk goedkoper zijn als je doorrekent. Taxis of ov kaartjes naar luchthavens zijn niet goedkoop. De trein zit lekkerder vaak ook Internet.
Als het even duur zou zijn zou ik zeker naar Spanje gaan met de trein. Maar het is 3 keer zo duur. Een overstap in n stad en dan een nationale trein nemen in Spanje is ook niet heel erg duur of lang.
ik vind dit de beste reactie. Ik verbaas me al ZO lang dat mijn treinkaartje van en naar Schiphol DUURDER is dan het vliegticket van Schiphol naar Milaan of Stockholm of London of.... of.... DAT IS TOCH GEK ???
Een cruise is nog veel vervuilender, miste die verwijzing wel..
Fantastisch
Hoe zit dat met Cruiseschepen ?
My ass Arjen. Mensen met een laag inkomen, in deze tijden van inflatie en stijgende kosten voor levensonderhoud, vinden het goed om het dubbele te betalen aan vliegtickets? Waarschjinlijk omdat ze toch niet op vakantie gaan
Er zijn ook gewoon mensen die vinden dat vliegen belast moet worden omdat het slecht is voor het milieu en die mensen vind je in alle klassen.
@@IvarTheBonerless Dat zijn dan mensen die zelf niet vliegen.
@@IvarTheBonerless Natuurlijk, het is immers ook een miliue thing, maar dat sluit elkaar niet uit. Die mensen met een laag inkomen zouden er ook eerder in mee kunnen stemmen door de lagere kans dat ze zelf gaan vliegen. Maar als je bijvoorbeeld een selectie maakt van mensen met een laag inkomen die elk jaar vliegen, lijkt het mij uiterst onwaarschijnlijk dat er veel akkoord gaan met een sterke stijging in de prijs. Dus ik denk dat die cijfers vooral zijn behaald door mensen te vragen die er zelf niets of weinig van gaan merken.
@@chrisvanoosten3233 Precies, dat ga je er waarschijnlijk wel in meestemmen, laag inkomen of niet, want goed voor het milieu!
Mensen met een laag inkomen hoeven niet op vakantie met het vliegtuig, dit is een luxe. En ook bij de lagere inkomens zijn er mensen met idealen die goed voor het milieu willen zijn.
Je zit niet met 4 personen in een vliegtuig. Dus is dat per persoon verrekend? Ook wat mij opviel is dat ik voor het eerst in jaren weer KLM reclames zie, alsof het op schiphol nog niet druk genoeg hebben.
Volgende vraag: moet je je schamen als je ademd?
Alleen als je het met een d schrijfd.
Geen wonder dat treinreizen duurder is dan vliegen, als de prijs van vliegen kunstmatig laag gehouden wordt
De prijs van vliegen wordt niet kunstmatig laag gehouden doordat er geen belasting op de brandstof zit. Dingen worden kunstmatig dúúr gemaakt door er belasting op te heffen.
@@CornelisWH4303 Kwestie van perspectief. Als belasten overal de norm is zou ik expres niet belasten inderdaad kunstmatig noemen.
Volgens mij gaat de vergelijking van min 1:15 niet op. De afstand van Bali, Canarische eilanden en Frankrijk scheelt nogal en als je het aantal passagiers van het vliegtuig meetelt, dan heb je denk ik minder uitstoot dan als iedereen de auto zou nemen (en een stukje met de boot)..
Of misschien zouden ze wel helemaal niet gaan. Nog minder uitstoot ;)
Dit is niet de uitstoot van het totale vlucht lijkt mij, maar al berekend per persoon.
Met FlyAeolus vliegt echt het makkelijkst. Gewoon op kleine vliegvelden zonder douane. Zelf bepalen op welk tijdstip je vertrekt, mits 48 uur van tevoren hebt geboekt. Echt razendsnel overal binnen Europa vliegen. En vaak veel dichter bij je bestemming. Met eventuele limousine service.
Helaas heeft niet iedereen vele duizenden euro's voor een privéjet Ernesto
@@gratbatoetoe2275 dat is geen privéjet. Dat is een vliegtuig charteren. Het is veel goedkoper om een vliegtuig te charteren, dan er zelf 1 in privébezit hebben. Als je maar 6 tot 8 vluchten per maand hebt is een privévliegtuig vrijwel nooit voordeliger. Zelfs een oude Cessna 172 niet, als je stalling, verzekering, onderhoud, reparaties e.d. Meeneemt. Dit terwijl een tweedehands 172 even veel kost als een middenklasse auto in de aanschaf.
@@ernestoditerribile heb net een aantal bestemmingen bekeken, kost zo'n €5000, dat je dan kan delen door maximaal 3 personen.
Niet vergelijkbaar met een retourtje voor €100
@@gratbatoetoe2275 nee dat niet. U moet het ook meer als een taxiritje zien. Die zijn ook altijd duurder als autoritjes. Je hoeft alleen niet zelf te rijden.
@@ernestoditerribile Met KLM vlieg ik ook niet zelf, dat doet de piloot. Maar je lijkt niet helemaal te begrijpen dat dit niet betaalbaar is, en juist nog vele malen slechter voor het milieu
Arjen ik hou van jou
De "zakelijke vliegers" zetten toch lekker al hun tickets op kosten van de zaak, dus die zal het inderdaad een barst wezen of het duur wordt om te vliegen
waar haal jij dei 16 euro barcelona vandaan? ik moet altijd 100+ betalen :(
het ticket is 16 euro maar daar komt dan voor van alles en nog wat aan kosten bij waardoor je totaal 100 euro betaalt.
Niet alleen belasting maar ook loonsverhoging voor werknemers op vliegvelden toch
Want daar gaan we minder van vliegen?
@@IvarTheBonerless als vliegtickets duurder worden gaan we minder vliegen ja...
Niet altijd alles maar duurder maken. Maak het alternatief maar eens goedkoper! Er wordt al zoveel afgepakt van ons, straks ook nog de vakanties!
...pas op, je hebt geen eten meer in de koelkast en geen drinkwater meer in de wc.
@@g.i.r.l. klopt, omdat de NS bijzonder duur is + diensten eruit gooien alsof het warme broodjes bij de bakker zijn. Denken geen moment mee met de reizigers! De prijs/kwaliteit verhoudingen zijn nergens zo scheef als bij de NS!
Afgepakt? Je hebt er geen recht op amigo.
*not just bikes has entered the chat*
Lubach heeft de beste redactie/schrijvers/humor.
Fight me.
Last Week Tonight
@@joostborst J. Oliver heeft een íets groter budget.. maar touché. Mee eens.
no
Duidelijk geen Jinek gezien.
@@meepmeepng Jinek is dikke troep
wij moeten minder vliegen terwijl de rijke mensen meer en meer vliegen
ik wou hier toch ook echt iets neerzetten wat verder door niemand gelezen word, vind het heerlijk.
Prima geschreven ende gelezen
"oh dat is van dat vlieg tuig. negeer ze maar hoor"
Vliegen is heel erg vervuilend, Waar zijn je wetenschappelijk bewijzen?
maar ook heel erg goedkoop. Arjen voor u is het heel erg goedkoop. Maar voor de verpletterd meerderheid in de huidige tijd van inflatie is het totaal niet zo.
Terwijl bijna de helft van de mensen het helemaal niet erg zou vinden om meer te betalen. O ja kun je dat ook bewijzen ik ben oprecht benieuwd?
Waar zijn je wetenschappelijke bewijzen?! Waar is je algemene kennis? Hij komt met een tabel met de uitstoot van vliegtuig naar bali tegen auto naar frankrijk. Hij gaat geen heel rapport in zn uitzending stoppen. Klinkt hier een beetje alsof je het met alles oneens wilt zijn
Het lijkt wel het boerenbedrog met willen aanvechten wat meer dan duidelijk is nog afgezien van alle lawaaioverlast
Jezus is blijkbaar teruggekeerd op aarde maar is alsnog te beroerd om de bronnen te checken die in het flimpje stonden die hij net gekeken heeft
wel tof dat ie weet hoe youtube werkt
Maak treinen binnen europa snel, goedkoop en vaakrijdend.
Onzin, ik heb net een retourtje lissabon geboek en de goedkoopste optie was 250 piek. ver van 30
Oh dat is gek, want als je met een budget airline vliegt en een maand of drie tevoren boekt is die prijs echt zo goedkoop. Ryanair of Wizz bijvoorbeeld.
@@escwilde222 source? goedkoopste die ik kon vinden 3 maanden vooruit was wel zo'n 50 euro. dus dat scheelt idd een paar maanden vooruit. vaak weet je nog niet zo ver van tevoren de exacte data
@@Djellowman beste optie is buiten hoogtijd te gaan, met ongeveer meer dan een maand te voren boeken en met een budget airline te vliegen. Dan is het oprecht mogelijk om voor de standaard prijs inderdaad 200 euro goedkoper te vliegen. Of je doet een mega gok met last minute boeken. Dan kan de prijs al helemaal niks zijn. Retourtje zijn ook 2 vluchten natuurlijk (ik denk dat Arjen een enkele vlucht als voorbeeld nam).
Ligt ook aan vanaf waar je vliegt denk. Ik vind net vanaf Eindhoven op verschillende data wel tickets rond de 50€ voor een retourtje met Ryanair
Dat is nogsteeds vele malen goedkoper dan met de trein, en vooral sneller.
Ik vind €250 voor na Lissabon nog prima, vooral als je niet ver van te voren boekt, ik boek zelf nooit ver van te voren en weet dat dat invloed kan hebben op de prijs.
Zelf ging ik voor €200 retourtje Nice, met de trein zou dit al boven de €600 zijn
Elon, elektrische vliegtuigen pls
ik schaam mij absoluut niet dat ik iedere maand naar de UK vlieg. het is niet mijn schuld dat alle alternatieven omslachtig en peperduur zijn. daar ligt een verantwoordelijkheid voor de overheden van europese landen, die verantwoordelijkheid ligt niet bij mij.
eurostar is iets meer dan 3 uurtjes kachelen voor 88 euro
echt omslachtig en peperduur inderdaad
waarom ga je uberhaupt elke maand daarheen
als je daar zoveel moet zijn
ga er dan wonen lol
@@sm0kahontas719 nee ik woon en werk in nederland, mijn partner woont en werkt in engeland. ooit zal een van ons de andere kant op verhuizen, maar dat is nog niet nu.
het is inderdsaad heel omslachtig omdat ik er met het vliegtuig 4 uur over doe om in england te komen, inclusief tijd die ik kwijt ben op het vliegveld.met de trein is dat een veelvoud. het kost me de helft van de treinprijs om te vliegen.
dus ik blijf nog even lekekr vliegen tot europese overheden met een serieus alternatief komen
'' ook mensen met een laag inkomen zijn voor verhoging van prijzen vliegtickets'' ' Ja toch Arjan, natuurlijk jongen............
Deze zomer ben ik met de trein naar Stockholm gegaan ivm klimaat 💙 vind het altijd wel moeilijk als mensen vliegen voor een vakantie, vooral binnen Europa. Zelfs als treinen langer duren of duurder zijn, hoe kan je 't aan jezelf nog verkopen? Vliegen zit voor mij nu een beetje in de categorie roken
Naar Griekenland kan je moeilijk met de trein chef
@@xandervantrigt3222 dan moet je misschien niet naar Griekenland, denk ik dan, Of een meerdaagse treinrit van maken. Hoezo moeten we naar Griekenland kunnen? We vinden het allemaal zo normaal al dat reizen, maar in tijden van klimaatcrisis lijkt het me een luxe die we onszelf niet kunnen veroorloven
Ik heb medelijden met je.
Ja eens! Ga altijd met de trein, Montpellier, Praag, Barcelona, Budapest Marseille. Het is wel wat duurder, maar langer niet per se. Zo'n 8 uur, als je je wachttijden en reistijd naar t vliegveld etc bij elkaar optelt zal dit niet veel schelen. Vind het ook echt niet te verkopen dat je binnen Europa vliegt. En Griekenland.. ja super mooi, maar dat zit er dan idd even niet in, genoeg andere mooie plekken.
@@xandervantrigt3222 Niet? Is griekenland dan helemaal afgesloten van de rest van de wereld? We leren iedere dag wat nieuws.
Iemand een beetje co2 kopen? Ik hou niet van vakantie :)
Grappig die vliegtax is in het leven geroepen om de luchtvaart duurzaam, het nieuwe jeukwoord,te maken maar Kaag heeft nu al gezegd dat het grootste gedeelte van dat geld daar niet heen gaat. Dus gebakken lucht weer. Ik heb totaal geen vliegschaamte integendeel zelfs.
Ik hou van vliegen! Jij ook?
@@Rotterdamdan absoluut elke vakantie en stedentrips
Vliegschaamte is het zoveelste verzinseltje van de huichelaars, of je een vlucht duurder of goedkoper maakt, dat vliegtuig gaat toch wel, of het nou vol zit of niet. Daarbij vliegen er dagelijks net zoveel, zo niet meer vrachtvluchten en privejets.
Eindelijk wordt dit ook genoemd!!
Ben het niet helemaal mee eens dat vliegen het meest vervuilend is, wat dacht je van al die cruiseschepen? :)
Wat dacht je van kinderen krijgen?
@@NiekNooijens Dat is natuurlijk een onzinargument, de geboorte van kinderen in Europa neemt namelijk af
de bio-industrie?
Op die manier kan je alles goed lullen. Er is altijd wel iets slechter.
Wat dacht je van alle methaanlekken? Zolang die niet opgelost zijn kunnen we gewoon lekker doorcruizen toch?
Zo kom je nooit ergens. Aanpakken die hap. Op alle fronten. Niet het probleem bij een ander neerleggen.
@@NiekNooijens nou, wie gaat jouw pensioentje betalen ... Als als jij niet broeit, dan zullen niet inheemse dat gewoon verder zetten zonder scrupules. Je bent de weg kwijt jongeman.
Ik snap het probleem van het verstoken van enorme hoeveelheden kerosine voor onnodige doeleinden volkomen...
Maar zelfs met de "belachelijk goedkope" vluchten heb ik voor het laatst in 2016 genoeg geld gehad om er gebruik van te kunnen maken.
Ik voel me niet perse arm in een land waar ik wordt voorzien van geld voor een dak boven mijn hoofd en brood op de plank terwijl ik al zo lang niet in staat ben om te werken. Maar verdomme, als je het geld er voor hebt: MAAK ER GEBRUIK VAN! Flikker op met die vliegschaamte, alles wordt duurder en duurder, wie weet hoe lang we überhaupt nog de kans krijgen om te vliegen voor vakantie? Mensen hebben hier werkelijk nog geen 100 jaar de mogelijkheid toe gehad en zoals het er nu naar uit ziet gaan we de 100 jaar niet redden tenzij er nieuwe aandrijftechnieken ontwikkeld worden, voorlopig zal electrisch vliegen nog veel te duur zijn..
Besef je in wat voor klein stukje jij je van de geschiedenis van de mensheid bevind. Maak overal gebruik van, ook als het de aarde kapot maakt. De mensheid heeft de aarde niet verdiend, zelfs als wij de natuur zo verneuken dat wij hier niet meer kunnen overleven zal de natuur het overleven. Deze planeet is beter af zonder ons, versnel het proces waar mogelijk.
De beste oplossing is om gewoon geen kinderen te krijgen.
Eerst scoren door te zeggen dat het probleem niet bij de persoon ligt die vliegt en erna het probleem simplificeren door te zeggen dat de ticketprijs onderhevig moet zijn aan belasting. Als je al vindt dat de prijzen te laag zijn, gaat die paar procent BTW het verschil niet maken. Los van wat je van klimaat en vliegen vindt, dit hele item slaat nergens op. Uiteraard wel weer leuke humor ;)
Als je het zo uit de context trekt slaat het indd nergens op. Als je je mening zou baseren op alle punten uit de video, had je wel een andere comment geschreven...
Tyf op met dat extra belasting. Betaal me helemaal scheel hiero.
supergoed uitgelegd, ik vlieg toch nooit....om mij maken ze het 100 keer zo duur,vliegen is voor vogels.😜
Spoiler Alert: Arjen heeft Richard laten hacken om zijn speech illegaal te downloaden. Nu lijkt Arjen geniaal en mega invloedrijk als de wereld er volgende week achter komt dat Richard zijn advies heeft overgenomen...
Nog schadelijker is het krijgen van kinderen. 800ton co2 per baby.
Wat mij betreft komt er een regel voor een maximum aantal kinderen per gezin. Ik heb geen kinderen dus ik ga vliegen doei
Deel is ook gewoon eigen gedrag hoor. Bedrijfsuitjes, vrijgezellenfeesten etc. hoeven echt niet op Ibiza of iets dergelijks. Als vliegschaamte leidt tot bewustere keuzes en minder vluchten dan ben ik voor. Sowieso is vliegen geen 1ste levensbehoefte.
8 uurtjes lang in de rij staan bij schiphol Dat is pas schamte.
Er is een probleem met kerosine belasting. Qatar china dubai ze zullen nooit mee doen. Dus je concurrentie als europese maatschappij is niet meer te doen