Wat goed dat dit soort onderwerpen ook aandacht kunnen krijgen. Het is hard nodig dat de media de politiek gaat helpen om belangrijke onderwerpen interessant te maken. Volgens mij heeft de redactie van de Avondshow bedacht dat ze daar ook wel een handje mee willen helpen. Chapeau!
Ik denk dat heel veel politici niet goed weten hoe dingen in elkaar steken en dat de media ze helaas ook moet informeren over waarom het zo belangrijk is.
1:04 - 1:14 dat is gewoon zonnebrand bij een beuk. Dat heeft geen REET met droogte of watergebrek te maken. Dit verschijnsel komt door het UV-licht van de zon en treedt op bij bijvoorbeeld een beuk of esdoorn wanneer er teveel takken bij elkaar tegelijk afgezaagd worden en de stam plots van schaduw in de volle zon komt te staan Mvg, een beroepsmatig boomspecialist
Wij zitten onder Gemeente Amsterdam en die heeft laatst alle vlinderstruiken met een electrische zaag zo kkrrrggtt afgezaagd, terwijl ze erlangs liepen, met een golfbeweging. Alles was dood, nu zijn er lage struiken neergelegd, van die harde takken over de grond, weetjewel? Het uitzicht is nu kale muur met groen op de grond.
En de animatie is ook anders deze keer; in plaats van een hele diepe zee met een onderzeeër is het een hele ondiepe zee waar de onderzeeër zielig in ronddobbert! Wat een aandacht voor detail! Chapeu!
Wat ook een grote rol heeft bij de stand van het grondwaterpeil is betegelde tuinen. Lekker makkelijk in het onderhoud, maar een groot probleem voor de grondwaterstand.
Het is eigenlijk vrij simpel. Nederland is de afgelopen eeuwen volledig gericht op snelle ontwatering. Slootjes en beekjes op de Veluwe werden bijvoorbeeld gebruikt om watermolens aan te drijven. Nu zien we die beekjes als unieke natuur, maar de hele bult en alle bomen die erop staan drogen uit. Een groot deel van grondwater is smeltwater van de vorige ijstijd. Nu de bult is lek geprikt stroomt deze langzaam leeg en dit wordt alleen aangevuld met regenwater. En die valt steeds onregelmatiger. Plotseling in grote stormen een hoop, dan weer maanden niks. De natuur moet nog steeds herstellen van de droge lente van 2018.
Met de ene optie verzakken huizen, wordt de natuur in oorspronkelijke staat door nog iets bedreigd en hebben we geen buffers zout water voor wanneer (en dat is vaak) dat nodig is Met de andere optie kunnen boeren iets minder dagen per jaar op het land werken Hmmmm moeilijk dilemma
Nee wacht, met de ene optie hebben Nederlanders een dak boven hun hoofd, met de andere optie kunnen boeren nog meer produceren en nog meer stikstofverbindingen uitstoten, waardoor er weer niet gebouwd mag worden. Dus optie twee is duidelijk een win-win-situatie: want als er woningen kapot gaan, en als er ook niet gebouwd mag worden, dan knalt de woningprijs verder omhoog en dan kan je meer vragen voor de pandjes die je verhuurt in box 3. Nu nog wat vluchtelingen naar NL halen zodat de vraag naar huizen ook stijgt. Daarom zeggen wij, als "Stonks Invest LLC": Willen we meer of minder waterpeil? Wij gaan door tot het waterpeil onder het denkniveau zit van de VVD.
Het is ook een dilemma wat een beetje onzin is. Grondwaterstand is met wat simpele ingrepen redelijk lokaal te regelen. Grondwaterstand in dorp hoger dan aangrenzende weilanden is bijvoorbeeld heel zo moeilijk niet. Het vereist alleen wat herstructurering en/of aanleg van waterwegen. Weilanden kunnen worden opgehoogd of dorp en weilanden kunnen aan gescheiden afwateringssystemen worden gekoppeld. Nederland hoeft bijvoorbeeld in principe oik nooit een drinkwatertekort te hebben. Het IJsselmeer en het Markermeer zijn 2 enorme zoetwaterbassins. Met de juiste zuiveringsinstallaties kan heel Nederland daar in geval van nood lang plezier van hebben zonder dat het waterpeil significant daalt. Nederland is door alle voorzieningen zo'n beetje het makkelijkste land ter wereld om waterpeil te managen. Als ons dat niet lukt is het puur wanbeleid.
@@Duskconqueror zo makkelijk is dat niet hoor. De akkers verzakken al sinds ze droog gemalen zijn. En waar wil je zo veel grond vandaan halen? Bovendien is die grond niet zo vruchtbaar als akkergrond. En even nieuwe waterwegen aanleggen? Nu klinkt het alsof je van lego even een extra sloot aanlegt. Zo simpel is dat niet. Er moet wel plek zijn. En een onnatuurlijke waterweg uitgraven is een duur project.
Klimaatverandering: Ja er is meer neerslag in Nederland. Maar deze regen valt geconcentreerder dan voorheen. Daarbij komt dat de toename in de winter plaats vind en verdroging in de zomer. We hebben het aan ons zelf te danken.
3:37, als de trekker vast zit trek je hem met de Chevy los, maar als de Chevy vast zit, pak je de Ford en als die vervolgens vast loopt in de sporen van de trekker pak je de Dogde. Logisch toch?
Wat ook "helpt" is de kunstmest, waardoor de planten "lui" worden, dat weer zorgt dat de wortels steeds kleiner worden en steeds minder (natte) grond vasthouden
Oké heb je daar ook een bron voor. Mijn ervaring is juist het tegenovergestelde. Door een klein beetje kunstmest groeit de plant beter en maakt meer wortels aan.
In de rijstvelden van Portugal gebruiken ze metalen wielen met grote pieken op de trekkers om de rijst te bewerken - simpele oplossing? (rijst moet onder water staan)
Daling grondwaterstand, dacht dat het over België ging gaan (hier is het helaas veel dramatischer, bovendien is Vlaanderen al één van de kwetsbaarste gebieden ter wereld doordat er amper overschot is, enerzijds door bv. het beperkte oppervlaktewater, maar vooral ook door de 'ruimtelijke ordening', lees het gebrek aan).
Absurd hoe snel het regenwater bij ons uit de vijvers verdwijnt na een forse regenbui. Terwijl je zou denken dat er nu op een meer waterbehoudende manier zouden moeten gaan beheren. Nee dus.
Waarom word ik altijd zo pissig op boeren als ik het zoveelste bewijs hoor dat het zo niet verder kan? Ze hebben subsidiestromen al mee en de waterpeilen en als we wat terug verlangen, is het kommer en kwel. Een boer die niet klaagt, is ziek of dood. Het wordt hoog tijd voor een andere manier van landbouw, want dit kan zo niet langer.
Het is niet per se de fout van de individuele boeren. Slecht beleid door de politiek, boerenorganisaties die eigenlijk niet voor de belangen van boeren opkomen, de hele vleesindustrie, monocultuur van gewassen, etc. Het hele landbouwsysteem en politieke systemen die daar bij horen moeten veranderd worden in Nederland.
Zoveel mensen die klagen over boeren en zelf nog nooit een tomaat geteeld maar wel in de supermarkt blijven kopen. Als je het zelf beter kan, doe dat dan.
Inmiddels zijn er ook diverse projecten waarbij voormalig landbouwgebied wordt omgevormd tot natuur. Om dat te kunnen laten slagen, moet dan wel de waterstand verhoogd worden, maar helaas gaan sommige boeren dáár dan weer tegen in bezwaar.
En minder landbouwgrond en boeren die moeilijker kunnen zaaien en dus ook oogsten…. Wat eet jij liever? Brood en een prak of patatje of paardebloemen uit je tuin?
@@marcoprins1512 Als we minder delen van de wereld van voedsel voorzien is dat geen probleem. Het punt is dat onze boeren vnm voor de export werken. Kan best wel op wat minder grote schaal in ons kleine landje.
Het heeft vorige zomer vrijwel alleen maar geregend. 2021 was een best nat jaar en ook begin 2022 was niet echt droog. We zijn een kust land. Ik begrijp er werkelijk niks van.
Ik woon in het oosten van het land en hier proberen we al jaren de waterschappen zo ver te krijgen dat er meer water vast wordt gehouden. Dat willen ze niet want dan krijgen de steden bij een hoosbui te veel water wat niet snel genoeg afgevoerd kan worden.
Nou ja, dat is vooral CDA en in mindere mate VVD, maar die zijn de tweede en derde grootste partij in de waterschappen, dus die tellen voor heel veel. Al te meer reden om vooral wel te gaan stemmen voor de waterschappen komend jaar.
Als de boeren nou even overgaan op het enkel verbouwen van gewassen i.p.v. vee kunnen ze met veel minder grond net zoveel (of meer) produceren. Gaat meer dan de helft van alle gewassen ook niet langer op aan het voeren van vee. Allemaal win win.
@Nomen Nescio we voeren en vermoorden momenteel in Nederland zo’n 640 miljoen dieren per jaar. Ongeveer 2/3 van onze grond wordt gebruikt door de agrarische sector, waarvan de helft wordt gebruikt door de veehouderij. Buiten het feit om dat dus veel van ons eigen land wordt gebruikt voor het voeden van 640 miljoen dieren, wordt veel veevoer uit zuid-amerika geïmporteerd in de vorm van soja. De amazone wordt gekapt om onze vleesverslaving te voeden. We zouden makkelijk veel minder dieren voor vlees kunnen produceren en in plaats daarvan alleen onszelf voeden met een (grotendeels) plantaardig dieet, en dan houden we zelfs nog ruimte over voor huizenbouw en nieuwe natuur.
Volgens mij is een trekker zwaarder dan een koe. En bovendien eet een koe gras dus dat is beduidend minder belastend voor onze voedselproductie dan wat jij aan mais in de tank van jouw auto gooit.
Er valt meer regen, en we pompen te veel weg. Maar hoe zit het met het waterverbruik? Dat lijkt me ook relevant. En als het geen effect heeft, in ieder geval een punt om te benoemen.
Het is makkelijk om alleen de boeren hier op aan te wijzen. Waar ik het wel mee eens ben dat Waterschappen qua zetel structuur op de kop moeten. Vanuit landelijk overheid moet een wet worden aangenomen dat grondwater niet meer mag worden verlaagd
Als waterschapper kan ik je verzekeren dat vanaf het moment dat de politiek moest worden vertegenwoordigd in het bestuur van de waterschappen we er niet op vooruit maar hard achteruit zijn gegaan. Tegen de dames en heren in Den Haag zou ik willen zeggen zorg er eerst maar eens voor dat jullie de zaken op orde hebben voordat jullie je gaan bemoeien met onderwerpen waar jullie absoluut geen verstand van hebben.
We zijn in Nederland van akkerbouw overgestapt naar veeteelt toen de grondwaterstand steeg. Koeien kunnen prima op drassig weiland staan. Kijk maar in Waterland benoorden Amsterdam. Als we de grondwaterstand willen verhogen moeten we akkerbouw opgeven.
'Boeren en bedrijven krijgen standaard zetels in de waterschappen.' Dat zou hetzelfde zijn als dat Shell en Unilever iets te zeggen hebben in de tweede kamer. Nog een reden om wel met de waterschappen te stemmen
@@merenwen4495 als boeren alleen voor nederland zou verbouwen zou dat alle problemen met stikstof en natuur oplossen maar nee hoor ze willen meer meer en meer.
Eh ja, de bodem van een betegelde stad vangt vrijwel geen water op terwijl een weiland 100% van het water opvangt. En dan de boeren op de schuld geven van de droge grond in de stad… De randstad zit qua waterpeil geeneens op de provincies aangesloten.
Verdroging is er ja. Dat komt door hoe we hebben ingegrepen in het watersysteem, maar ook de temperatuur is toegenomen waardoor water gemakkelijker verdampt. Die structurele temperatuursstijging komt ook door de mens, dus ja. Wij verkloten het.
Waren tractors niet gemaakt juist voor drassig land? desnoods neem je een tractor met een extra wijde rupsband. of, koop je een lichter gebouwde tractor of kleinere tractors, moet je vaker heen en weer rijden... maar ja, dat is toch best te doen?
ik snap überhaupt de insteek van dit item niet. werd er nu alleen gezegd dat boeren het niet willen omdat de trekkers dan vast komen te zitten? ik mag hopen dat er meer dan dat achter zit, maar het voelt een beetje eenzijdig vandaag.
als je met de trekker over nat land gaat rijden gaat je hele structuur naar de kloten laat staan als je dan ook nog een grondbewerking doet. Daar gaat dan al het werk waar het bodemleven zo zn best voor doet en dan kan je wel rupsen op je trekker bouwen wat een dikke €100000 per trekker kost maar dan beschadig je de grond als nog net zo erg want rupsen en moderne banden verschillen nog maar een klein beetje in bodemdruk.
tja, nog een bewijs dat die agrarische mono-cultuur niet te bedoeling was van de natuur zelf. Maar ja, voor de mensch is het wel veel makkelijker geld verdienen zo.
Huizen verzakken soms ook op plekken waar je beter geen huizen kunt bouwen. Als je in deze tijd een huis koopt moet je jezelf ook verdiepen in mogelijk natuur gevaar etc
Geborgde zetels zijn heel logisch om kennis en ervaring in een heel complex systeem te krijgen. Daarnaast gaan de waterschappen bijna altijd over onderwerpen die agrariërs aangaan en nauwelijks over onderwerpen die iets te maken hebben met de gewone burgers. We zouden juist meer geborgde zetels moeten hebben
Waarom zetten we het grondwaterpeil dan niet hoger? Dan produceren de boeren iets minder, misschien wordt het eten ietsje duurder, naja jammer. Je fundering verrot is erger toch? Dat kost zo veel meer geld voor de gewone burger. Om nog maar niet te spreken over natuurschade (want dat vindt blijkbaar niet iedereen erg). Maar zelfs mensen wie de natuur niets kan schelen hebben toch een huis? Je wil toch niet dat dat wegzakt?
Als mensen gewoon fijn in dorpjes blijven wonen is het prima, maar mensen willen steeds vaker hun vrijstaande huizen op t platteland zetten, waar de boer eerder was... Beter is gewoon om de water verdeling te verbeteren, waardoor een betere scheiding in grondwater komt tussen woon gebied en platteland.
@@fineraftmovies Huizen wegzakken door landschap enginering, is al een ding sinds Nederland een ding is. Woon in de buurt van een voormalig dorp die 300 jaar geleden verdwenen is in het veen door verpoldering. Mensen verhuisde verderop naar de dijk en bouwden een nieuw dorp. Geen nieuw probleem, ook geen wereld ramp. Zo houden we onszelf lekker bezig. Anders is het leven zo saai. Maar goed, klagen zal ook wel een net zo oude Nederlandse traditie zijn.
@@DrTheRich nou eh het gaat niet alleen om een paar vrijstaande huizen op een voormalige akker. Alle huizen met een houten fundering, ook midden in de stad krijgen hier last van. Ik ken meerdere straten, wederom midden in de stad, waar de fundering was gaan rotten. Allemaal gewone mensen kregen ineens tientallen duizenden euro's onderhoud voor hun neus. Kun je je het voorstellen? Je woont gewoon met je normale baan in een normaal rijtjeshuis en je doet niets geks. En dan ineens krijg je te horen dat je 70.000 Euro mag gaan uitgeven aan je fundering. Dat is onbetaalbaar.
@@fineraftmovies heb je enig idee hoe groot Holland is? De hele randstad ligt grotendeels in Holland. De hoofdstad en de regeerstad liggen in Holland. Er zijn hele (oude) steden gebouwd op die veengrond. Waar moeten die miljoenen mensen die daar nu wonen heen als hun huis verzakt in het veen? Mogen ze bij jouw logeren?
Probleem hierbij is ook dat op het moment dat het waterpeil wel hoog wordt gehouden voor bijvoorbeeld de beregening op het land het dan ook best lang duurt voordat een polder weer van zijn water af is op het moment dat er in een korte periode veel regen valt (wat ook steeds vaker gebeurt) dit zorgt er vervolgens weer voor dat de akkers onderwater komen te staan, waardoor het gewas verdrinkt, wat hier afgelopen zomer in een groot deel van Noord- Holland is gebeurt. De boer is dan gelijk z'n hele omzet voor dat jaat kwijt, waardoor een boer altijd veel sneller de impact merkt van een "verkeerd" waterpeil. Wat ook verklaart waarom de landbouw een net iets groter zegje heeft in deze kwestie
Als we nu met zijn allen ophouden met Willie 148 gehaktballen te eten, kan de landbouw iets minder intensief zijn en verrot de fundering van je huis ook niet meer. Win voor Willie en win voor ons!
zozo, dus iedere zomer moet heel nederland zuinig aan doen met water omdat de boeren met hun tractors niet door de modder willen rijden? fk off, volgende keer ga ik gwn normaal water gebruiken, laat die boeren die die droogte willen dan maar zuinig doen met hun water gebruik.
@@XKaulitza Ben zekers blij met de boeren, maar 80% was toch export? En in de super komt veel uit het buitenland, maar dat verplaatst alleen maar het probleem van de boeren natuurlijk. We hebben boeren (en vele andere beroepen) natuurlijk nodig, maar ook een werkende natuur en het liefst niet te veel verzakkende huizen. Dus wij moeten aan de slag om het voor de boer, natuur en huizen op te lossen. :)
Euhm, nou dat is niet helemaal hetzelfde hoor! In de zomer heeft het te maken met de watercapaciteit van Nederland. Dat wordt ook niet enorm beïnvloedt als je wat meer of minder de kraan aan hebt, het probleem is dat mensen dan massaal van die opblaasbadjes gaan vullen en daar gaan echt honderden liters water in. Daarom willen ze dat je in de zomer ''zuinig met water moet zijn'', wat heel redelijk is. Maar in essentie ben ik het met je eens; Een laag grondwaterpeil puur voor de boeren is natuurlijk complete waanzin.
Grondwater- en kraanwatercapaciteit zijn twee losse dingen... dus je slaat de plank aardig mis met deze opmerking. Daarbij is het item wel erg eenzijdig gemaakt, er spelen nog meer zaken die niet benoemd zijn.
@@XKaulitza Hier staan anders alleen maar bloemen: tulpen, lelies en pioenen. En daarmee breken ze de regels ook nog, want die mogen niet binnen een km van een beschermd natuurgebied gekweekt worden...
Ja laten we in Nederland nou maar zorgen dat hier boeren onmogelijk wordt. We halen ons voedsel wel uit het buitenland, veel goedkoper daar. Zonnebloemolie bijvoorbeeld.... of dit najaar als er een tekort aan granen blijkt te zijn, omdat Oekrainse boeren hun granen niet hebben kunnen zaaien dit voorjaar... En dan hebben wij in Nederland nog geluk, wij kunnen de duurdere granen nog betalen. Maar Afrikaanse landen die met hun graan import volledig afhangkelijk zijn van Oekrains graan... Dat wordt dus hongernood.
DIT dus, he... het is echt ongelooflijk hoe we in dit land belazerd worden door de media. Regent het 4 maanden, dan hoor je niks, maar zodra een weekje de zon schijnt, begint men meteen weer en wordt alles erbij gehaald, grondwaterpeil, opwarming van de aarde, noem het maar op, de hele trukendoos gaat weer open. Bah! De geloofwaardigheid is al jaren het raam uit.
De boeren vinden zichzelf altijd zo zielig … maar damn, nederland zou echt van heel veel problemen af zijn als de boeren ander werk zouden moeten zoeken
maar dan hebben de boeren alsnog het argument dat ze voor bijna al het geld zorgen wat de waterschap heeft betalen. dan zou je zeggen laat iedereen evenveel betalen maar daar zitten de niet boeren natuurlijk niet op tewachten vooral als ze zelf niet in een gebied zitten met huizen op palen.
O interessant? Betalen hun bedrijven percentueel meer aan het waterschap? Wist ik helemaal niet. Is goede bijvullende info. Betalen andere bedrijven ook meer%?
Voor het apparaat waar je deze comment mee typt word nog veel meer water gebruikt. Een non-discussie zeg maar, gros van het water voor vee komt gewoon weer in het ecosysteem terecht. Wees gewoon oprecht en zeg dat je een linkse fantast bent die nederlandse boeren haat.
@@simdal3088 1: ik haat geen boeren. 2: ik ben geen linkse fantast. 3: zo'n apparaat koop je voor een aantal jaar. 4: het is wel degelijk een discussie, alleen eentje die door één kant vaak met drogredenen gevoerd wordt (zie ook punt 1,2 en 3), omdat ze willen vasthouden aan hun 'gewoontes' en niet verder kijken dan hun neus lang is. 5: een kwart van het wereldwijde watergebruik gaat naar productie van dierlijke producten. in nederland is dat 43%. dat water verdwijnt grotendeels in het riool, om vervolgens door installaties voor een deel weer in 'bruikbaar' water te worden omgezet. grotendeels komt het dus niet in de aarde terecht als in een ecologische circulatie. hoe kun je het jezelf in hemelsnaam wijsmaken dat dat geen verspilling is, nu is gebleken dat je met plantaardig eten geen voedingsstoffen hoeft te missen en het ook nog gezonder is? je wil het gewoon niet weten. 🤣 Zwak hoor.
je mist het punt van het filmpje. Er is geen tekort aan water, het grondwater peil is alleen te laag (in gebieden waarin mensen huizen bouwen bij het platteland, en waar natuurgebied en landbouw niet goed gescheiden zijn) Wat hij hier benoemd is maar een issue voor een kleine groep mensen, 99.9% van Nederland heeft hier helemaal niks mee te maken, jij kan gewoon prima je gazon besproeien ;)
@@DrTheRich Toch blijft het verspilling van water dat ook in de grond terecht kan komen of voor andere doeleinden gebruikt kan worden. Maar ik begrijp je punt.
Omdat 'de waarheid' natuurlijk nooit 100% te voorschijn komt. Als dat zo zou zijn dan was dat hele programma niet nodig geweest. Ligt toch best voor de hand?
lijkt mij een nep zaakje omdat je eerst 2 euro moet sturen .als ze een tv gaan weggeven van 3000 euro en vragen er dan 2 euro voor dan klopt er iets niet . ergens op deze bol loopt iemand zich rot te lachen met een dikke portemonnee ,,ik denk india
Ik blijf me verbazen dat een rubriek tegenwoordig gewoon terugkomt…zoals het hoort😂
@India Storm ii noiiiiiioooo
Nog steeds aan het wachten op kutten met rutte ep.2
Hoe is het nu mèèèt?!
Hahaha idd
Wat goed dat dit soort onderwerpen ook aandacht kunnen krijgen. Het is hard nodig dat de media de politiek gaat helpen om belangrijke onderwerpen interessant te maken. Volgens mij heeft de redactie van de Avondshow bedacht dat ze daar ook wel een handje mee willen helpen. Chapeau!
Ik denk dat heel veel politici niet goed weten hoe dingen in elkaar steken en dat de media ze helaas ook moet informeren over waarom het zo belangrijk is.
@@saal0 ja, dat krijg je als je alle personele steun voor de kamer wegbezuinigt
1:04 - 1:14 dat is gewoon zonnebrand bij een beuk. Dat heeft geen REET met droogte of watergebrek te maken. Dit verschijnsel komt door het UV-licht van de zon en treedt op bij bijvoorbeeld een beuk of esdoorn wanneer er teveel takken bij elkaar tegelijk afgezaagd worden en de stam plots van schaduw in de volle zon komt te staan
Mvg, een beroepsmatig boomspecialist
Oke
Als een boom van binnenuit al te droog is gaat dit proces sneller. Lijkt me logisch.
Klopt, veel bomen worden mishandeld door ze veel te hoog op te snoeien. Gemeentes hebben vaak geen idee wat ze doen.
Wij zitten onder Gemeente Amsterdam en die heeft laatst alle vlinderstruiken met een electrische zaag zo kkrrrggtt afgezaagd, terwijl ze erlangs liepen, met een golfbeweging. Alles was dood, nu zijn er lage struiken neergelegd, van die harde takken over de grond, weetjewel? Het uitzicht is nu kale muur met groen op de grond.
Het onderwerp en de rubriek zijn voor elkaar gemaakt!
En de animatie is ook anders deze keer; in plaats van een hele diepe zee met een onderzeeër is het een hele ondiepe zee waar de onderzeeër zielig in ronddobbert!
Wat een aandacht voor detail! Chapeu!
Geweldig dat dit soort onderwerpen aangekaart worden
Wat ook een grote rol heeft bij de stand van het grondwaterpeil is betegelde tuinen.
Lekker makkelijk in het onderhoud, maar een groot probleem voor de grondwaterstand.
Wat een bullshit als het door de tegels niet de grond instroomt, stroomt het water eraf en zakt t daar de grond ib
En de idioot grote plastic prive zwembaden die in hete zomers continue worden bijgevuld.
Toch lijkt me dat niet de hoofdoorzaak.
@@ankavoskuilen1725 helft van nederlanse tuinen zijn betegeld, best wel
Juist, water moet de grond in en niet via riolen snel afgevoerd en dan met rivieren naar zee. We moeten veel meer water de grond in laten stromen.
Het is eigenlijk vrij simpel. Nederland is de afgelopen eeuwen volledig gericht op snelle ontwatering. Slootjes en beekjes op de Veluwe werden bijvoorbeeld gebruikt om watermolens aan te drijven. Nu zien we die beekjes als unieke natuur, maar de hele bult en alle bomen die erop staan drogen uit. Een groot deel van grondwater is smeltwater van de vorige ijstijd. Nu de bult is lek geprikt stroomt deze langzaam leeg en dit wordt alleen aangevuld met regenwater. En die valt steeds onregelmatiger. Plotseling in grote stormen een hoop, dan weer maanden niks. De natuur moet nog steeds herstellen van de droge lente van 2018.
Met de ene optie verzakken huizen, wordt de natuur in oorspronkelijke staat door nog iets bedreigd en hebben we geen buffers zout water voor wanneer (en dat is vaak) dat nodig is
Met de andere optie kunnen boeren iets minder dagen per jaar op het land werken
Hmmmm moeilijk dilemma
Ja echt zó moeilijk om daar een goede keus in te maken...
Laten we dan toch maar voor de optie gaan waarbij de minste mensen profeit hebben 🙄
Nee wacht, met de ene optie hebben Nederlanders een dak boven hun hoofd, met de andere optie kunnen boeren nog meer produceren en nog meer stikstofverbindingen uitstoten, waardoor er weer niet gebouwd mag worden.
Dus optie twee is duidelijk een win-win-situatie: want als er woningen kapot gaan, en als er ook niet gebouwd mag worden, dan knalt de woningprijs verder omhoog en dan kan je meer vragen voor de pandjes die je verhuurt in box 3. Nu nog wat vluchtelingen naar NL halen zodat de vraag naar huizen ook stijgt.
Daarom zeggen wij, als "Stonks Invest LLC": Willen we meer of minder waterpeil? Wij gaan door tot het waterpeil onder het denkniveau zit van de VVD.
Het is ook een dilemma wat een beetje onzin is. Grondwaterstand is met wat simpele ingrepen redelijk lokaal te regelen. Grondwaterstand in dorp hoger dan aangrenzende weilanden is bijvoorbeeld heel zo moeilijk niet. Het vereist alleen wat herstructurering en/of aanleg van waterwegen. Weilanden kunnen worden opgehoogd of dorp en weilanden kunnen aan gescheiden afwateringssystemen worden gekoppeld.
Nederland hoeft bijvoorbeeld in principe oik nooit een drinkwatertekort te hebben. Het IJsselmeer en het Markermeer zijn 2 enorme zoetwaterbassins. Met de juiste zuiveringsinstallaties kan heel Nederland daar in geval van nood lang plezier van hebben zonder dat het waterpeil significant daalt.
Nederland is door alle voorzieningen zo'n beetje het makkelijkste land ter wereld om waterpeil te managen. Als ons dat niet lukt is het puur wanbeleid.
@@Duskconqueror zo makkelijk is dat niet hoor. De akkers verzakken al sinds ze droog gemalen zijn. En waar wil je zo veel grond vandaan halen? Bovendien is die grond niet zo vruchtbaar als akkergrond.
En even nieuwe waterwegen aanleggen? Nu klinkt het alsof je van lego even een extra sloot aanlegt. Zo simpel is dat niet. Er moet wel plek zijn. En een onnatuurlijke waterweg uitgraven is een duur project.
Leuk detail, het water in het vierkantje met ‘water beheer’ wordt steeds minder. Leuk bedacht!
En in het intro filmpje (tot op de bodem) staat het water heel laag en ligt de duikboot zelfs half droog
En daarom is De Avondshow met Arjen Lubach de vinger aan de pols op de publieke zender. Keep going 👍🏻
0:36 geniaal
3:39 John Deere 6320! En nog een!
Klimaatverandering: Ja er is meer neerslag in Nederland. Maar deze regen valt geconcentreerder dan voorheen. Daarbij komt dat de toename in de winter plaats vind en verdroging in de zomer. We hebben het aan ons zelf te danken.
3:37, als de trekker vast zit trek je hem met de Chevy los, maar als de Chevy vast zit, pak je de Ford en als die vervolgens vast loopt in de sporen van de trekker pak je de Dogde. Logisch toch?
Tot op de bodem... niet heel diep dus vandaag XD
Juist een stukje dieper, tot het grondwater.
Leuk stukje. Veel afgekeken bij Radar van 28 maart.
epische muziek maakt alles vet
Haha dat ze die intro hebben aangepast en bijna al het water hebben weggehaald en die onderzeeër lol
Hahaha heb zo hard gelachen
Wat ook "helpt" is de kunstmest, waardoor de planten "lui" worden, dat weer zorgt dat de wortels steeds kleiner worden en steeds minder (natte) grond vasthouden
"Oke" (support) "ukraine"
Oké heb je daar ook een bron voor. Mijn ervaring is juist het tegenovergestelde. Door een klein beetje kunstmest groeit de plant beter en maakt meer wortels aan.
Droog is wet maar die Man over de bomen is een beetje dom 😜😂😂😂
Love jou Man 🌾🌾🌹❤️❤️
love it
Arjen, er is een groot verschil tussen grondwater en oppervlakte water niveau. Best belangrijk in dit verhaal
Het zal me niks verbazen als je een boer bent die het niet eens is zoals altijd en zich niks willen aantrekken van de natuur.
Wat hij vertelde sloeg op het grondwater
@@casualviewer2000 Huh, ik dacht op Gert-Jan Segers en zijn jaren in Egypte
Wie anders heeft in dit segment het water zien verminderen in de zijbalk?
Ik nu….toen ik terugspoelde🤗
Ik niet, maar een heleboel anderen wel dus ik ga nu nog een keer kijken.
In de rijstvelden van Portugal gebruiken ze metalen wielen met grote pieken op de trekkers om de rijst te bewerken - simpele oplossing? (rijst moet onder water staan)
Ja goeie vraag waarom worden dit soort onderwerpen nooit op NOS uitgezonden?
hoef ik ook niet meer boos te zijn voor de boeren als die in de zomer gaan klagen over dat lage waterpeil
Nee, dat hoeft in ieder geval niet. Misschien kunnen we hun de rekening van onze dode bomen sturen.
@@ankavoskuilen1725 hahaha wat?!
Daling grondwaterstand, dacht dat het over België ging gaan (hier is het helaas veel dramatischer, bovendien is Vlaanderen al één van de kwetsbaarste gebieden ter wereld doordat er amper overschot is, enerzijds door bv. het beperkte oppervlaktewater, maar vooral ook door de 'ruimtelijke ordening', lees het gebrek aan).
Absurd hoe snel het regenwater bij ons uit de vijvers verdwijnt na een forse regenbui. Terwijl je zou denken dat er nu op een meer waterbehoudende manier zouden moeten gaan beheren. Nee dus.
Waarom word ik altijd zo pissig op boeren als ik het zoveelste bewijs hoor dat het zo niet verder kan? Ze hebben subsidiestromen al mee en de waterpeilen en als we wat terug verlangen, is het kommer en kwel. Een boer die niet klaagt, is ziek of dood. Het wordt hoog tijd voor een andere manier van landbouw, want dit kan zo niet langer.
Bullshit
En dan helpt Yvon Jaspers ze ook nog mee om zich voort te planten.
Het is niet per se de fout van de individuele boeren. Slecht beleid door de politiek, boerenorganisaties die eigenlijk niet voor de belangen van boeren opkomen, de hele vleesindustrie, monocultuur van gewassen, etc.
Het hele landbouwsysteem en politieke systemen die daar bij horen moeten veranderd worden in Nederland.
Zoveel mensen die klagen over boeren en zelf nog nooit een tomaat geteeld maar wel in de supermarkt blijven kopen. Als je het zelf beter kan, doe dat dan.
@@fqras non argument.... Feit blijft dat de landbouw sector problematisch is.Of iemand wel of niet zelf iets kweekt heeft daar niks mee te maken
Inmiddels zijn er ook diverse projecten waarbij voormalig landbouwgebied wordt omgevormd tot natuur. Om dat te kunnen laten slagen, moet dan wel de waterstand verhoogd worden, maar helaas gaan sommige boeren dáár dan weer tegen in bezwaar.
En minder landbouwgrond en boeren die moeilijker kunnen zaaien en dus ook oogsten…. Wat eet jij liever? Brood en een prak of patatje of paardebloemen uit je tuin?
@@marcoprins1512 Als we minder delen van de wereld van voedsel voorzien is dat geen probleem. Het punt is dat onze boeren vnm voor de export werken. Kan best wel op wat minder grote schaal in ons kleine landje.
@@marcoprins1512 Heeft weinig met onze eigen vraag te maken, het meeste is altijd voor de export.
Ongeliefd maar we moeten minderen met de hoeveelheid boeren. We produceren voor de hele wereld en dat is niet meer houdbaar.
@@marcoprins1512 Meeste wat de Nederlandse boeren produceren, gaat naar het buitenland. Zet daar maar eens een rem op.
Het heeft vorige zomer vrijwel alleen maar geregend. 2021 was een best nat jaar en ook begin 2022 was niet echt droog. We zijn een kust land. Ik begrijp er werkelijk niks van.
Ik woon in het oosten van het land en hier proberen we al jaren de waterschappen zo ver te krijgen dat er meer water vast wordt gehouden. Dat willen ze niet want dan krijgen de steden bij een hoosbui te veel water wat niet snel genoeg afgevoerd kan worden.
Hoe leuk is het dat het water daadwerkelijk daalt :)
Hoe dom ben je?
we hebben dit gewoon allemaal aan ons zelf te danken.
En de partijen waaruit je kan kiezen zijn ook allemaal boeren clubjes.
Nee hoor.
@@sueperglue8847 Moet je de uitzending van radar over deze kwestie maar eens kijken.
Nou ja, dat is vooral CDA en in mindere mate VVD, maar die zijn de tweede en derde grootste partij in de waterschappen, dus die tellen voor heel veel. Al te meer reden om vooral wel te gaan stemmen voor de waterschappen komend jaar.
Als de boeren nou even overgaan op het enkel verbouwen van gewassen i.p.v. vee kunnen ze met veel minder grond net zoveel (of meer) produceren. Gaat meer dan de helft van alle gewassen ook niet langer op aan het voeren van vee. Allemaal win win.
En dan hebben wij geen melk, vlees en eieren meer... kutidee dus
Waar moet al dat lekkere vlees dan vandaan komen?
@Nomen Nescio we voeren en vermoorden momenteel in Nederland zo’n 640 miljoen dieren per jaar. Ongeveer 2/3 van onze grond wordt gebruikt door de agrarische sector, waarvan de helft wordt gebruikt door de veehouderij. Buiten het feit om dat dus veel van ons eigen land wordt gebruikt voor het voeden van 640 miljoen dieren, wordt veel veevoer uit zuid-amerika geïmporteerd in de vorm van soja. De amazone wordt gekapt om onze vleesverslaving te voeden. We zouden makkelijk veel minder dieren voor vlees kunnen produceren en in plaats daarvan alleen onszelf voeden met een (grotendeels) plantaardig dieet, en dan houden we zelfs nog ruimte over voor huizenbouw en nieuwe natuur.
Volgens mij is een trekker zwaarder dan een koe. En bovendien eet een koe gras dus dat is beduidend minder belastend voor onze voedselproductie dan wat jij aan mais in de tank van jouw auto gooit.
@@WhoStoleMyAlias Dit is echt de vreemdste redenatie die ik in tijden heb gelezen
van daar er is geen water meer in de winkel schappen ...het kraan is droog dus fruit sap gebruiken
Vond die gast rond 4:19 wel geinig.
Zal wel komen door de maaiwoede v/d gemeenten
We kunnen ook gewoon beetje slangengif in het water doen, lekker gezond
April is the cruellest month, breeding / Lilacs out of the dead land
er word ook gevraagd om aub onderzoek te doen naar cloudseeding maar nee alles word genegeerd wat juist aan informatie nodig is aan de bevolking.
Aan neerslag is geen gebrek, het is het vasthouden van die neerslag waar het probleem zit.
Er valt meer regen, en we pompen te veel weg. Maar hoe zit het met het waterverbruik? Dat lijkt me ook relevant. En als het geen effect heeft, in ieder geval een punt om te benoemen.
Het is makkelijk om alleen de boeren hier op aan te wijzen. Waar ik het wel mee eens ben dat Waterschappen qua zetel structuur op de kop moeten. Vanuit landelijk overheid moet een wet worden aangenomen dat grondwater niet meer mag worden verlaagd
Hoe denk je dat onderhoud aan leidingen, kabels en riolering mogelijk is?
@@19tuureluur86 dat doen we ook door grondwater tijdelijk te onttrekken. Ik kan het weten, ben zelf bodemadviseur
@@TheRakanow ik werk in de bronbemaling. Ons bedrijf heeft ook meer profijt van een hoge grondwaterstand.
Regenpijpen vlak boven de grond afzagen om afvoer naar riool te voorkomen!
Als waterschapper kan ik je verzekeren dat vanaf het moment dat de politiek moest worden vertegenwoordigd in het bestuur van de waterschappen we er niet op vooruit maar hard achteruit zijn gegaan.
Tegen de dames en heren in Den Haag zou ik willen zeggen zorg er eerst maar eens voor dat jullie de zaken op orde hebben voordat jullie je gaan bemoeien met onderwerpen waar jullie absoluut geen verstand van hebben.
We zijn in Nederland van akkerbouw overgestapt naar veeteelt toen de grondwaterstand steeg. Koeien kunnen prima op drassig weiland staan. Kijk maar in Waterland benoorden Amsterdam. Als we de grondwaterstand willen verhogen moeten we akkerbouw opgeven.
Er is nooit droogte geweest
'Boeren en bedrijven krijgen standaard zetels in de waterschappen.'
Dat zou hetzelfde zijn als dat Shell en Unilever iets te zeggen hebben in de tweede kamer.
Nog een reden om wel met de waterschappen te stemmen
@lygophile Omdat veel mensen niet precies weten wat de waterschappen down. Het is ook meer een zin die je los moet lezen, als een apparte comment
Dus wil je gwn nog eens de boer in klemmen terwijl het niet eens de Boers schuld is maar juist de slachtoffer
2:48 Windows xp
JA DAT VIND IK OOK!
Boeren die de natuur naar de kolere helpen goh wat een verrassing.
Overbevolking die de natuur om zeep helpt. Wat een verrassing.
@@merenwen4495 als boeren alleen voor nederland zou verbouwen zou dat alle problemen met stikstof en natuur oplossen maar nee hoor ze willen meer meer en meer.
Alsof stedelingen het zo goed doen met hun onderhoudsarme baksteen tuinen en het regenwater de riolen in laten lopen.
@@fqras ohja want dat gaat echt op met het waterverbruik van boertjes
Eh ja, de bodem van een betegelde stad vangt vrijwel geen water op terwijl een weiland 100% van het water opvangt.
En dan de boeren op de schuld geven van de droge grond in de stad… De randstad zit qua waterpeil geeneens op de provincies aangesloten.
nu heb ik dorst :(
Verdroging is er ja. Dat komt door hoe we hebben ingegrepen in het watersysteem, maar ook de temperatuur is toegenomen waardoor water gemakkelijker verdampt. Die structurele temperatuursstijging komt ook door de mens, dus ja. Wij verkloten het.
S/o naar het team dat erachter zit
Gelukkig hebben de boeren geen drassige grond.
Pro-boer klopt, inclusief het stikstofbeheer, iedereen maar 100kph op de snelweg.
Leuk
Waren tractors niet gemaakt juist voor drassig land?
desnoods neem je een tractor met een extra wijde rupsband.
of, koop je een lichter gebouwde tractor
of kleinere tractors, moet je vaker heen en weer rijden... maar ja, dat is toch best te doen?
ik snap überhaupt de insteek van dit item niet. werd er nu alleen gezegd dat boeren het niet willen omdat de trekkers dan vast komen te zitten?
ik mag hopen dat er meer dan dat achter zit, maar het voelt een beetje eenzijdig vandaag.
als je met de trekker over nat land gaat rijden gaat je hele structuur naar de kloten laat staan als je dan ook nog een grondbewerking doet. Daar gaat dan al het werk waar het bodemleven zo zn best voor doet en dan kan je wel rupsen op je trekker bouwen wat een dikke €100000 per trekker kost maar dan beschadig je de grond als nog net zo erg want rupsen en moderne banden verschillen nog maar een klein beetje in bodemdruk.
En wie gaat dat allemaal betalen ?
tja, nog een bewijs dat die agrarische mono-cultuur niet te bedoeling was van de natuur zelf.
Maar ja, voor de mensch is het wel veel makkelijker geld verdienen zo.
@@tjeerdvandermeijden4289 Denk je dat de huidige stand van zaken ons niks kost?
Waarom doen ze het niet gwn in het midden?
En boeren zijn bedrijven dus ipv dat ze 3 zetels hebben hebben ze er standard 6 en mogen ze nog eens stemmen
En dan nu wachten op de tractoren in Den Haag...
Huizen verzakken soms ook op plekken waar je beter geen huizen kunt bouwen. Als je in deze tijd een huis koopt moet je jezelf ook verdiepen in mogelijk natuur gevaar etc
De vraag naar water is ook flink gestegen de afgelopen jaren.
Steeds meer mensen hebben een zwembad en/of sproei installatie voor de tuin.
Tuin? Huis? Zwembad? Klinkt goed, hoop dat ik dat in 2070 ergens ook nog mee mag maken.
maar dat water beland uiteindelijk toch ook weer in de natuur?
Er is geen tekort aan water in nederland... Je hebt niet goed opgelet bij het filmpje
@@VySioB nee dat gaat het riool in
@@merenwen4495 en dat riool raakt nooit vol? Waar gaat dat riool water van de afgelopen eeuw dan heen? Het verdwijnt niet
Goed item! Dat paalrot gaat de komende jaren nog flink wat problemen opleveren :/
klap klap klap zo grappig klap klap klap klap
Geborgde zetels zijn heel logisch om kennis en ervaring in een heel complex systeem te krijgen. Daarnaast gaan de waterschappen bijna altijd over onderwerpen die agrariërs aangaan en nauwelijks over onderwerpen die iets te maken hebben met de gewone burgers. We zouden juist meer geborgde zetels moeten hebben
Weer een reden om geen CDA te stemmen.
De meeste boeren zijn al weg bij het CDA en gaan naar de VVD en Forum. Die beloven ze gouden bergen die ze toch niet krijgen daar
@@joehoe222 eerder BBB
De nam pompt water terug in Drenthe.
Waarom zetten we het grondwaterpeil dan niet hoger? Dan produceren de boeren iets minder, misschien wordt het eten ietsje duurder, naja jammer. Je fundering verrot is erger toch? Dat kost zo veel meer geld voor de gewone burger. Om nog maar niet te spreken over natuurschade (want dat vindt blijkbaar niet iedereen erg). Maar zelfs mensen wie de natuur niets kan schelen hebben toch een huis? Je wil toch niet dat dat wegzakt?
Als mensen gewoon fijn in dorpjes blijven wonen is het prima, maar mensen willen steeds vaker hun vrijstaande huizen op t platteland zetten, waar de boer eerder was...
Beter is gewoon om de water verdeling te verbeteren, waardoor een betere scheiding in grondwater komt tussen woon gebied en platteland.
Mijn huis zakt niet weg. De Hollander die zichzelf zo slim noemt meent te moeten bouwen op veengrond.
@@fineraftmovies Huizen wegzakken door landschap enginering, is al een ding sinds Nederland een ding is. Woon in de buurt van een voormalig dorp die 300 jaar geleden verdwenen is in het veen door verpoldering. Mensen verhuisde verderop naar de dijk en bouwden een nieuw dorp.
Geen nieuw probleem, ook geen wereld ramp. Zo houden we onszelf lekker bezig. Anders is het leven zo saai. Maar goed, klagen zal ook wel een net zo oude Nederlandse traditie zijn.
@@DrTheRich nou eh het gaat niet alleen om een paar vrijstaande huizen op een voormalige akker. Alle huizen met een houten fundering, ook midden in de stad krijgen hier last van. Ik ken meerdere straten, wederom midden in de stad, waar de fundering was gaan rotten. Allemaal gewone mensen kregen ineens tientallen duizenden euro's onderhoud voor hun neus. Kun je je het voorstellen? Je woont gewoon met je normale baan in een normaal rijtjeshuis en je doet niets geks. En dan ineens krijg je te horen dat je 70.000 Euro mag gaan uitgeven aan je fundering. Dat is onbetaalbaar.
@@fineraftmovies heb je enig idee hoe groot Holland is? De hele randstad ligt grotendeels in Holland. De hoofdstad en de regeerstad liggen in Holland. Er zijn hele (oude) steden gebouwd op die veengrond. Waar moeten die miljoenen mensen die daar nu wonen heen als hun huis verzakt in het veen? Mogen ze bij jouw logeren?
Money money money....
'We' hebben toch een koning,afgestudeerd op waterkunde?? Of was het bier?
Probleem hierbij is ook dat op het moment dat het waterpeil wel hoog wordt gehouden voor bijvoorbeeld de beregening op het land het dan ook best lang duurt voordat een polder weer van zijn water af is op het moment dat er in een korte periode veel regen valt (wat ook steeds vaker gebeurt) dit zorgt er vervolgens weer voor dat de akkers onderwater komen te staan, waardoor het gewas verdrinkt, wat hier afgelopen zomer in een groot deel van Noord- Holland is gebeurt. De boer is dan gelijk z'n hele omzet voor dat jaat kwijt, waardoor een boer altijd veel sneller de impact merkt van een "verkeerd" waterpeil. Wat ook verklaart waarom de landbouw een net iets groter zegje heeft in deze kwestie
Ook niet geheel onbelangrijk is dat het laag houden van het grondwaterpeil bodemverzakking en inklinking versnelt
Hotel? Trivago.
Ik vind tot op de bodem altijd wat gebrekkig, mag wel wat dieper tot de bodem 😅
Als we nu met zijn allen ophouden met Willie 148 gehaktballen te eten, kan de landbouw iets minder intensief zijn en verrot de fundering van je huis ook niet meer. Win voor Willie en win voor ons!
zozo, dus iedere zomer moet heel nederland zuinig aan doen met water omdat de boeren met hun tractors niet door de modder willen rijden?
fk off, volgende keer ga ik gwn normaal water gebruiken, laat die boeren die die droogte willen dan maar zuinig doen met hun water gebruik.
Je weet dat de boeren een groot deel van jouw avondeten produceren?
@@XKaulitza Ben zekers blij met de boeren, maar 80% was toch export? En in de super komt veel uit het buitenland, maar dat verplaatst alleen maar het probleem van de boeren natuurlijk. We hebben boeren (en vele andere beroepen) natuurlijk nodig, maar ook een werkende natuur en het liefst niet te veel verzakkende huizen. Dus wij moeten aan de slag om het voor de boer, natuur en huizen op te lossen. :)
Euhm, nou dat is niet helemaal hetzelfde hoor! In de zomer heeft het te maken met de watercapaciteit van Nederland. Dat wordt ook niet enorm beïnvloedt als je wat meer of minder de kraan aan hebt, het probleem is dat mensen dan massaal van die opblaasbadjes gaan vullen en daar gaan echt honderden liters water in. Daarom willen ze dat je in de zomer ''zuinig met water moet zijn'', wat heel redelijk is.
Maar in essentie ben ik het met je eens; Een laag grondwaterpeil puur voor de boeren is natuurlijk complete waanzin.
Grondwater- en kraanwatercapaciteit zijn twee losse dingen... dus je slaat de plank aardig mis met deze opmerking. Daarbij is het item wel erg eenzijdig gemaakt, er spelen nog meer zaken die niet benoemd zijn.
@@XKaulitza Hier staan anders alleen maar bloemen: tulpen, lelies en pioenen. En daarmee breken ze de regels ook nog, want die mogen niet binnen een km van een beschermd natuurgebied gekweekt worden...
Weer die boeren.
Ja laten we in Nederland nou maar zorgen dat hier boeren onmogelijk wordt. We halen ons voedsel wel uit het buitenland, veel goedkoper daar. Zonnebloemolie bijvoorbeeld.... of dit najaar als er een tekort aan granen blijkt te zijn, omdat Oekrainse boeren hun granen niet hebben kunnen zaaien dit voorjaar... En dan hebben wij in Nederland nog geluk, wij kunnen de duurdere granen nog betalen. Maar Afrikaanse landen die met hun graan import volledig afhangkelijk zijn van Oekrains graan... Dat wordt dus hongernood.
Heeft 4 maanden geregend.. Duitsland moet minder weg pompen.
DIT dus, he... het is echt ongelooflijk hoe we in dit land belazerd worden door de media. Regent het 4 maanden, dan hoor je niks, maar zodra een weekje de zon schijnt, begint men meteen weer en wordt alles erbij gehaald, grondwaterpeil, opwarming van de aarde, noem het maar op, de hele trukendoos gaat weer open. Bah! De geloofwaardigheid is al jaren het raam uit.
De boeren vinden zichzelf altijd zo zielig … maar damn, nederland zou echt van heel veel problemen af zijn als de boeren ander werk zouden moeten zoeken
maar dan hebben de boeren alsnog het argument dat ze voor bijna al het geld zorgen wat de waterschap heeft betalen. dan zou je zeggen laat iedereen evenveel betalen maar daar zitten de niet boeren natuurlijk niet op tewachten vooral als ze zelf niet in een gebied zitten met huizen op palen.
O interessant? Betalen hun bedrijven percentueel meer aan het waterschap?
Wist ik helemaal niet. Is goede bijvullende info. Betalen andere bedrijven ook meer%?
Je zou maar op een heuvel wonen en geen boer zijn
Maar wel 600 liter water verspillen per hamburgertje... Dat mensen nog vlees willen eten is echt onbegrijpelijk.
Voor het apparaat waar je deze comment mee typt word nog veel meer water gebruikt. Een non-discussie zeg maar, gros van het water voor vee komt gewoon weer in het ecosysteem terecht. Wees gewoon oprecht en zeg dat je een linkse fantast bent die nederlandse boeren haat.
@@simdal3088 1: ik haat geen boeren. 2: ik ben geen linkse fantast. 3: zo'n apparaat koop je voor een aantal jaar. 4: het is wel degelijk een discussie, alleen eentje die door één kant vaak met drogredenen gevoerd wordt (zie ook punt 1,2 en 3), omdat ze willen vasthouden aan hun 'gewoontes' en niet verder kijken dan hun neus lang is. 5: een kwart van het wereldwijde watergebruik gaat naar productie van dierlijke producten. in nederland is dat 43%. dat water verdwijnt grotendeels in het riool, om vervolgens door installaties voor een deel weer in 'bruikbaar' water te worden omgezet. grotendeels komt het dus niet in de aarde terecht als in een ecologische circulatie. hoe kun je het jezelf in hemelsnaam wijsmaken dat dat geen verspilling is, nu is gebleken dat je met plantaardig eten geen voedingsstoffen hoeft te missen en het ook nog gezonder is? je wil het gewoon niet weten. 🤣 Zwak hoor.
Jouw naam is de waarheid :0 Alsook, goeie argumenten om vegan/vegetarisch/flexitarisch te zijn
je mist het punt van het filmpje. Er is geen tekort aan water, het grondwater peil is alleen te laag (in gebieden waarin mensen huizen bouwen bij het platteland, en waar natuurgebied en landbouw niet goed gescheiden zijn)
Wat hij hier benoemd is maar een issue voor een kleine groep mensen, 99.9% van Nederland heeft hier helemaal niks mee te maken, jij kan gewoon prima je gazon besproeien ;)
@@DrTheRich Toch blijft het verspilling van water dat ook in de grond terecht kan komen of voor andere doeleinden gebruikt kan worden. Maar ik begrijp je punt.
Het publiek is echt dood in deze aflevering....
'Plaatselijk massaal' ...
en dan een es tonen die door de schimmelziekte essentaksterfte kapot gaat :+
Het was een beuk met zonnebrand, geen es.
Hoi oom van Lena ik ben Lena haar vriendin
Beetje anders dan belgie
Ik vind het niet zo raar dat boeren in het bestuur zitten want 70% van het land in nederland is van de boeren
Precies waarom ze vooral niet in het bestuur moeten zitten.
@@Quintinohthree precies waarom de overheid de boeren al jarenlang boycot om die percentage minder te maken dit is de volgende stap
Maar het weer kan toch geregeld worden ?
HAARP !!!
Deze man heeft totaal geen idee waar hij over praat.
Pfffttt.
kan IEMAND mij aub eens uit leggen wat er grappig is aan:
"We zoeken het uit tot op de bodem... en soms net iets daarboven"
Dat hoort gewoon als catchphrase bij de rubriek. Je hoeft niet over de vloer te rollen van het lachen ofzo.
@@Like_Whut Het is gewoon totaal niet grappig.
Omdat 'de waarheid' natuurlijk nooit 100% te voorschijn komt. Als dat zo zou zijn dan was dat hele programma niet nodig geweest. Ligt toch best voor de hand?
@@janklas7079 waarom doet het je zoveel
@@Like_Whut Het doet mij niet veel, ik vroeg mij gewoon af waarom mensen daarom lachen.
gelukkig heb je straks geen droge grondwater meer want antartica... ga je je daar maar eens in verdiepen. Ik ben al verhuisd... succes ;)
Lol, we bouwen gewoon hogere dijken, niet zo veel daar doomdenkers luisteren
lijkt mij een nep zaakje omdat je eerst 2 euro moet sturen .als ze een tv gaan weggeven van 3000 euro en vragen er dan 2 euro voor dan klopt er iets niet .
ergens op deze bol loopt iemand zich rot te lachen met een dikke portemonnee ,,ik denk india
Misschien kunnen ze de waterstanden elk jaar omwisselen. Na een jaartje nat komt er een jaartje droog 🤷♂️
De boeren hebben het weer gedaan. Zoals altijd. Zucht.
Boeren zijn dan ook overwegend kut. Tokkies met geld.
Landbouw is ook echt slecht.