Vijver of zwemvijver maken met sandwichpanelen | DIY zwemvijver en vijverbouw

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 26 чер 2022
  • In deze video leg ik uit hoe ik met sandwichpanelen een vijver of zwemvijver maak. Vijverbouw met sandwichpanelen is een goed systeem wat je ook prima zelf kan doen.
    ▶ Zelf zwemvijver aanleggen: berryijmker.com/zwemvijver/zw...
    ▶ Mijn website: berryijmker.com/
    ▶ Abonneer op mijn kanaal: ua-cam.com/users/Natuurlijke...
    ▶ Volg me op instagram: / berryijmker

КОМЕНТАРІ • 28

  • @berryijmkerzwemvijvers
    @berryijmkerzwemvijvers  2 роки тому +1

    In de video heb ik het over aluminium profielen, maar het zijn allemaal verzinkte profielen.

  • @jimdevalk
    @jimdevalk Рік тому

    Goede info Berry. Lekker zonder opsmuk uitgelegd.

  • @EssorProduction
    @EssorProduction Рік тому

    Hey Berry, Ik zou graag sandwichpanelen en aluminium goten aankopen voor de bouw van onze vijver. Maar deze bestaan in veel verschillende maten. Welke maten voor beiden delen kan je aanraden? Verder vroeg ik me af hoe je de panelen op maat snijdt. Alvast bedankt!

    • @berryijmkerzwemvijvers
      @berryijmkerzwemvijvers  Рік тому +1

      Hallo, foutje in de video is dat het geen alluminium profielen zijn, het is allemaal verzinkt, ook de dunne. De volgende maten heb ik gebruikt: verz U-profiel 40-105-40 x 2mm 6 meter voor bovenop en onderaan 3 meter verz. U-profiel 40-103-40 x 1mm
      De panelen bestel ik al op de juiste maat en als ik toch wat moet snijden gebruik ik gewoon een slijptol.

  • @erikfeddes7799
    @erikfeddes7799 2 роки тому

    Is het bijvoorbeeld mogelijk om bovenop de panelen stenen te lijmen voor een muurtje om de vijver? En zou ik beton moeten storten op de bodem? Wij wonen vlak bij de uiterwaarden en als die overstromen hebben we hoog grondwater.

    • @berryijmkerzwemvijvers
      @berryijmkerzwemvijvers  2 роки тому +2

      Ja, je kunt nog prima een muurtje maken. Ik zou dan aan de buitenkant van de panelen een muurtje metselen en dan vooral op dat muurtje een afwerking metselen zodat het paneel verborgen is.
      Ik heb zelf nog geen ervaring met hoog grondwater, maar beton wordt door sommigen wel aangeraden bij hoog grondwater. Hoog grondwater is vooral ook vervelend bij het aanleggen. Een andere en hele simpele optie die door sommigen wordt gebruikt is om een drainagebuis onder de vijver aan te leggen en die boven het maaiveld uit te laten komen. Dan wordt de druk van het grondwater op de folie minder, omdat het via de drainagebuis altijd een weg van minder weerstand heeft. Of je sluit de drainagebuis aan op een pijp waar je een dompelpomp in zet.
      Bij heel hoog grondwater kan je er ook voor kiezen om de folie gewoon tussen beton te zetten. Dan gaat het nooit zweven.

  • @flairmaister
    @flairmaister Рік тому

    Ik heb een schuin plantenfilter deel helemaal rondom. Je zegt pas zand achter de panelen vullen als er water in zit, maar dat kan toch niet in mijn geval? Anders kan ik er geen beschermvlies meer neerleggen voordat ik de EPDM er bovenop leg. Wat is wijsheid? Gewoon zorgen dat het aan de binnenkant van de panelen genoeg zand heeft en goed aanstampen en dan voorzichtig vullen met zand erachter

    • @berryijmkerzwemvijvers
      @berryijmkerzwemvijvers  Рік тому

      In dat geval zet ik de panelen altijd verder in de grond. Meestal ben je dan panelen van 60cm hoog nodig en die zet ik dan 40cm in de grond. Dan voorzichtig aanvullen. Eventueel kan je het ook nog even extra verstevigen met wat houten palen in de grond die als een extra verankering dienen.

    • @flairmaister
      @flairmaister Рік тому

      @@berryijmkerzwemvijvers mijn zwem deel is gemaakt met panelen van 150cm die ik 15cm in de grond heb gezet, dat is dus niet sterk genoeg denk je? ik zou er eventueel balken tussen kunnen leggen in de bodem, en daar weer zand overheen?
      Wat wel helpt in mijn geval denk ik is, is dat het schuine deel zo gegraven is, dus de grond eronder is ongeroerd en kan niet zo maar gaan schuiven. Het gaat puur om het stukje net achter de panelen waar nog zand bij moet.

    • @berryijmkerzwemvijvers
      @berryijmkerzwemvijvers  Рік тому +1

      @@flairmaister Dat zal zeker wel meehelpen ja. Gewoon die tussenruimte vullen met zand, maar dan niet gaan aanstampen. Even tijd voor nemen en niet te gehaast doen en je merkt dan snel genoeg of je het eventueel nog wat extra moet verstevigen

  • @user-rd8fw3mi5b
    @user-rd8fw3mi5b 4 місяці тому

    Waar bestel je de u en l profielen kan deze niet vinden. Mvg tjeerd

    • @berryijmkerzwemvijvers
      @berryijmkerzwemvijvers  4 місяці тому

      Ik heb het altijd besteld bij de leverancier van de tweedehands sandwichpanelen voor vijvers. Baanbreker b.v. bestelde ik altijd de sandwichpanelen en profielen

  • @renatanota1062
    @renatanota1062 9 місяців тому

    Waar bestel je die u profielen?

    • @berryijmkerzwemvijvers
      @berryijmkerzwemvijvers  9 місяців тому

      Die bestel ik altijd bij de partij waar je ook de sandwichpanelen kan halen. In mijn geval de baanbreker b.v. via marktplaats

  • @lucgeenen9597
    @lucgeenen9597 Рік тому

    Welke sandwichpanelen worden hiervoor gebruikt aluminium of verzinkt staal?

    • @berryijmkerzwemvijvers
      @berryijmkerzwemvijvers  Рік тому

      Naar mijn weten zijn het altijd aluminium sandwichpanelen

    • @gertdewit8217
      @gertdewit8217 Рік тому

      @@berryijmkerzwemvijvers Hoe dik moet het aluminium zijn van de sandwichpanelen?

    • @berryijmkerzwemvijvers
      @berryijmkerzwemvijvers  Рік тому

      @@gertdewit8217 Dat maakt niet uit

    • @flairmaister
      @flairmaister Рік тому

      de panelen die ik heb gekocht hebben een verzinkte staal wand, dat is ook veel sterker en goedkoper dan aluminium

  • @jelled5523
    @jelled5523 2 роки тому

    makkelijk lijkt het wel, maar het lijkt me toch behoorlijk schadelijk voor het milieu, die PUR die langzaam de grond in lekt.

    • @berryijmkerzwemvijvers
      @berryijmkerzwemvijvers  2 роки тому +3

      Bedankt Jelle, heeft me weer aan het denken gezet. Ik vond het wel verantwoord omdat het tweedehands producten zijn die zo weer een nieuw leven krijgen. Ook komt er daarvoor in de plaats een vijver wat zorgt voor veel leven en grote biodiversiteit. Ik heb er niet aan gedacht wat de gevolgen van zoiets kunnen zijn voor de grond, daar ben ik wel benieuwd naar. Weet jij daar meer van of heb je een link waar ik meer informatie kan vinden?
      Ik wil graag zo duurzaam mogelijk werken en ben steeds bezig op zoek naar andere manieren. Eind dit jaar heb ik nog een project staan waar ik ga experimenteren om zonder panelen of metselen te werken en ben nog aan het experimenteren met wat andere opties. Vooral voor kleine strakke vijvers is het nog lastig om een alternatief te vinden, maar ik heb nog wat ideeën.
      Wel echt bedankt voor je bericht, het zorgt ervoor dat ik nog wat meer gepusht wordt om te experimenteren met andere methodes.

    • @meij008
      @meij008 2 роки тому

      @@berryijmkerzwemvijvers Goede duidelijke video weer Berry! Ik wil een zwemvijver bouwen en twijfel zelf ook erg over het toepassen van sandwich panelen. Het werkt heel makkelijk, is relatief goedkoop, maar inderdaad, zoals Jelle zegt, is het uit milieu oogpunt niet verstandig. Daarom denk ik aan het toepassen van steenschotten. De prijs van goede steenschotten is echter de laatste tijd enorm gestegen, maar ik denk dat het geen enkel probleem is om voor de constructie van de vijver "slechte" dus ook goedkopere b-keuze steenschotten, te gebruiken. Mijn vijver komt op dezefde hoogte als het maaiveld en als de vijver eenmaal is opgebouwd, de folie geplaatst en de vijver is gevuld, heeft de constructie in feite geen functie meer. Immers de druk van het water en de omliggende grond heft elkaar op. Als de vijver hoger als het maaiveld komt, gaat dit verhaal natuurlijk niet meer op.

    • @berryijmkerzwemvijvers
      @berryijmkerzwemvijvers  2 роки тому

      Mooi Bert, ja steenschotten zou ook een goede optie kunnen zijn. Zo gauw de vijver is gevuld heeft de constructie inderdaad geen functie. Het zorgt er gewoon voor dat het allemaal recht is

    • @leonsteyns
      @leonsteyns Рік тому

      @@berryijmkerzwemvijvers Allereerst dank voor de mooie filmpjes! Bijzonder goed en gestructureerd uitgelegd allemaal: top!
      Wat betreft het experiment om zonder panelen of metselen te werken: daar ben ik wel heel erg benieuwd naar. Ook de andere opties overigens... :)
      Ik heb zelf te maken met vrij zware klei grond. Een gat graven is dan best goed te doen met rechte wanden. Mijn idee is om een rechthoekige zwemvijver te maken zonder wanden. Een rand met houten wanden voor de lavastenen lijkt me ook mooier dan zandzakken. Wat zou verder een goed natuurlijk alternatief kunnen zijn voor XPS-platen?

    • @sylvanogoulach9328
      @sylvanogoulach9328 Рік тому

      Ik ben voor plan een nieuwe vijver te bouwen maar ik wil 60/80 centimer boven de grond uit komen met mn rand! Moet ik de sandwich panelen dan nog verstevigen met balken of iets dergelijks?