Це відео не доступне.
Перепрошуємо.

Jura I Hverdagen Ansættelsesret, Mads Hansen

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 26 лис 2023
  • Løn og ansættelsesforhold er vigtige emner, når du skal starte i et nyt job. Du bør altid have en skriftlig ansættelseskontrakt, der beskriver dine rettigheder og pligter som lønmodtager. En ansættelseskontrakt skal blandt andet indeholde oplysninger om:
    - Din stillingsbetegnelse og arbejdsopgaver
    - Din arbejdstid og pauser
    - Din løn, tillæg og bonus
    - Din ferie og fravær
    - Din opsigelsesvarsel og prøvetid
    - Din pension og forsikring
    - Din overenskomst eller personalehåndbog, hvis du er omfattet af en sådan
    Du har også nogle minimumsrettigheder som lønmodtager, som din arbejdsgiver skal overholde. Disse rettigheder gælder uanset, hvad der står i din ansættelseskontrakt, og omfatter blandt andet:
    - Ret til at tage sideløbende ansættelse hos flere arbejdsgivere, medmindre der er objektive grunde til at forbyde det
    - Ret til minimumsforudsigelighed i arbejdet, så du ved, hvornår og hvor du skal arbejde
    - Ret til en rimelig kompensation, hvis din arbejdsopgave bliver annulleret uden rimelig varsel
    - Ret til at anmode om en anden type ansættelsesform, f.eks. fra tidsbegrænset til fastansat, og ret til at få et begrundet svar fra din arbejdsgiver
    - Ret til gratis uddannelse, der tilbydes i forbindelse med dit arbejde, og som skal tælle som arbejdstid
    Ansættelseskontrakt: En ansættelseskontrakt er en aftale mellem dig og din arbejdsgiver, som fastlægger de vilkår, som gælder for dit arbejde. En ansættelseskontrakt skal være skriftlig og underskrevet af begge parter. En ansættelseskontrakt skal indeholde nogle obligatoriske oplysninger, som er fastsat i [ansættelsesbevisloven], men den kan også indeholde andre oplysninger, som er aftalt mellem dig og din arbejdsgiver. En ansættelseskontrakt kan være tidsbegrænset eller ubegrænset, fuldtids- eller deltidsansat, fast eller fleksibel, etc. Du bør altid læse din ansættelseskontrakt grundigt, før du underskriver den, og gemme en kopi af den. Hvis du er i tvivl om din ansættelseskontrakt, kan du kontakte din arbejdsgiver, din fagforening, din a-kasse, eller [Arbejdstilsynet].
    Overenskomst: En overenskomst er en aftale mellem en fagforening og en arbejdsgiverorganisation, som fastlægger nogle minimumsrettigheder og -pligter for lønmodtagere og arbejdsgivere inden for et bestemt område. En overenskomst kan f.eks. indeholde bestemmelser om løn, arbejdstid, ferie, pension, barsel, sygdom, opsigelse, etc. En overenskomst gælder for alle lønmodtagere, som er medlemmer af den fagforening, som har indgået overenskomsten, og for alle arbejdsgivere, som er medlemmer af den arbejdsgiverorganisation, som har indgået overenskomsten. En overenskomst kan også gælde for andre lønmodtagere og arbejdsgivere, hvis de frivilligt tilslutter sig overenskomsten, eller hvis overenskomsten er blevet udbredt til at gælde for hele branchen. Du kan finde ud af, om du er omfattet af en overenskomst, ved at spørge din arbejdsgiver, din fagforening, din a-kasse, eller [Beskæftigelsesministeriet].
    Disse forhold blev berørt i denne udsendelse.
    Med venlig hilsen

    Mads Hansen
    HD i U, HD i F & cand.jur.
    e-mail: edb.mads@gmail.com

КОМЕНТАРІ •