100 Metrekarede 400 Bin TL 1 Dönümde 4 Milyon TL! Kökünde Altın Var / AGRO TV HABER

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 23 сер 2024
  • Trabzon'da fındığa ve çaya alternatif olarak son yıllarda üretimi giderek artan salebin kilosu bin 500 TL'den satılıyor. Sahil kesimlerden yüksek rakımlara kadar üretilebilen salep bölgenin yeni geçim kaynağı olma yolunda ilerliyor.
    Doğu Karadeniz Bölgesi'nde geçimini fındık ve çaydan sağlayan üreticilerin alternatif ürünü salep oldu. Son yıllarda giderek artan salep üretimi Trabzon'da olumlu sonuç verdi. Sahil kesimlerinden yüksek rakımlı tepelere kadar üretilebilen salep, yüksek verimi ve fiyatıyla üreticinin ek gelir kaynağı olarak yüzünü güldürdü. Türkiye'de devlet tarafından verilen izin ile sertifikalı bir şekilde üretilebilen salep kentte 45 üreticiye ulaştı. Tıbbi ve aromatik bitkiler arasında yer alan salep üretiminin her geçen gün arttığı Trabzon'da özel bir firma tarafından Tarım ve Orman Bakanlığı'ndan sertifikalı 15 dönümlük çiftlikte salep üretimi yapılıyor.
    Trabzon'da salep danışmanlığı yapan İlyas Altun, Gürcistan'dan başlayan salep hikayesinin Trabzon'a uzandığını söyledi. Altun, “Salep ekme işi Gürcistan'a dayanıyor. Orada önümüze geldi. Orada herşey serbest. İlk önce dağlardan söküm yaparak başladık. Ufak tefek üretime başladık derken hikayemiz başladı” dedi.
    Salep üretimine başlamak için öncelikle toprak yapısının çok önemli olduğunu kaydeden Altun, “Biz önce buna ağırlık veriyoruz. Toprak ağırsa yumuşatmaya çalışıyoruz. İmkanı olan herkesin bunu 10 kilogramda olsa bunu başlamaları ve üretmelerini istiyoruz. Toprakta yaşayan ve kendini üreten bir ürün. Bizim bölgemiz bunu çok uygun. Trabzon'da 45 üreticimiz ile bunu bütün bölgelerde deniyoruz. Şuan sahil kesimlerimizde bile salep üretimi var. Salebe sadece bir çiçek olarak bakıyorlar. Ama altında kökünde altın yatıyor. Bugün bin 500 lira. Bir metrekare yere dikiyorsun 3-4 bin lira para alıyorsun. 100 metrekare bir bahçeniz olsa 20 dönüm fındıklığa bedel. 1 kişi çok rahat yapabilir. Bu kadar kazançlı bir iş” şeklinde konuştu.
    Salep üretimini bütün üreticilerin öğrenmesi gerektiğinin altını çizen Altun, “Patates toprağı dediğimiz kumlu toprağı tercih ediyoruz. Kumlu yumuşak bir toprakta verim çok daha güzel oluyor. Tabi takviyelerini sağlayarak. Bir denemede olsa bunu yapsınlar. Biz hem de Moria gıda olarak her üreticiye verdiğimiz ürünü 10 yıllığına alım garantisi veriyoruz. Satacak sorunun yoksa dikecek toprağın varsa para kazanmak ve hamallık yapmak istemiyorsan salebi dikeceksiniz. Salebi herkes içiyor, dondurmanın olmazsa olmazı, kozmetik ve ilaç sanayinde kullanıyor. Kullanım alanları çok fazla. Geçen senenin rakamlarına göre 1 milyon ton biz Türkiye'ye bunu ithal ediyoruz. 2012'den bu yıla kadar ürettiğimiz 237 bin ton. 12 yılda ürettiğimiz ürün. Kimse bilmiyor. Salep ağaçta mı oluyor, toprağın üstünde mi altında mı oluyor kimse bilmiyor. Bunu öğrenmemiz lazım” diye konuştu.
    “Bugün bin 500 liralık salep diktin, 4 bin 500 TL alacaksın bin 500'ünü tekrar dikeceksin”
    Salep üretimini giderek arttıracaklarını vurgulayan Altun, “Salep üretimi rakım olarak değişiyor. Aşağı rakımlar daha erkenci oluyor. Yukarı rakımla arasında 1 ay oynuyor. Ege Bölgesi sıcak iklim olduğu için şuanda söküm yapmış. Bizde net ve rutubet olduğu, yüksek rakımlarda dikim yaptığımız için 1 ay geç oluyor. Bugün bin 500 liralık salep diktin, 4 bin 500 TL alacaksın bin 500'ünü tekrar dikeceksin. Seneye bir kez daha alacaksın. Yani bu kadar verimli ve karlı bir iş. 100 metrekare bir yer yaparsın 400 bin lira kazanırsın. 1 dönüm yaparsın 4 milyon kazanırsın. Şuan 15 dönüm bir arazide salep dikimi yaptık. Üretimimize giderek arttıracağız. Devletin desteğini bekliyoruz. Biz şuanda kimseden yardım almadan tamamen kendi emeğimiz ile yapıyoruz” ifadelerini kullandı.
    “Salep nemi seven bir ürün”
    Üreticilerin salebi topraktayken sattığını belirten Altun, “Ürününüzü topraktayken satıyorsunuz. Çünkü ürün kıtlığı var. Salep nemi seven bir ürün. Sulamasını, nemini eksik etmeyeceksiniz. Diktim kuru toprağa bıraktım değil. Eğer o hafta yağmur yağıyorsa gerek yok. Eğer kurak geçiyorsa 2-3 günde bir su vermek toprağı nemlendirmek zorundayız. 2 senedir bizim üreticilerimizin çoğu üretmek amaçlı ürünler aldı. Şuanda kimse satmadı. 100 kilogram alıp da işi başlayan kişinin bugün tarlasında 400 kilogram ürün var. Bu sene o 400 kilosunu sökecek. Bunu 3'e katlarsak 1 tonun üzerinde alacak. Tekrar 400 kilosunu dikecek. Bugün 1 ton 1.5 milyon lira” dedi.
    #agrotv #tarım #çiftçi
    🔔 AGRO TV TURKEY Facebook: bit.ly/3Wz5Jxm
    🔔 AGRO TV TURKEY Instagram: bit.ly/3Wz66Ig
    🔔 AGRO TV TURKEY Twitter : bit.ly/3jkZkrd
    🔔 Web Site: www.agrotv.com...
    Dünyanın Tarım Ekranı 🌍 Agro TV

КОМЕНТАРІ • 33

  • @mcg418
    @mcg418 2 місяці тому +2

    adanadayım sahil kesiminde nemi suyu bol bir bolgedeyim alüvyel topraga sahibim uygun cins nereden temin edebilirim.

  • @hasankarabulut4910
    @hasankarabulut4910 27 днів тому

    Tam Giresun'da yetiştirilecek bir ürün, havalar sürekli yağıyor. 😁😁

  • @Emrullah646
    @Emrullah646 Місяць тому +1

    Ben elazigliyim bizim burda dağda cok

  • @mulayimyazar7672
    @mulayimyazar7672 Місяць тому

    Abim sizinle nasıl iletişim kurabilirim? Ben giresunluyum bu işe gönül verdim yapmak istiyorum

  • @mutluyucel6274
    @mutluyucel6274 Місяць тому

    Salep bire üç mü veriyor ki öyle kazaçlı oluyor.Kazandığınız bir uygulamayı başlalarına da önermeniz iyi insan olduğunuzun ispatıdır.İnan kazanmanı
    ,çok kazsnmanı canı gönülden istiyorum.Var ol kolay gelsin.

  • @ahmetates2418
    @ahmetates2418 25 днів тому +1

    Elinde 1 ton olan arkadaşım sayamadığıni söyledi

  • @hayrettinozcan3424
    @hayrettinozcan3424 Місяць тому

    Elazigda yerim var
    Nereden temin edip baslayabilirim sizinle nasil iletisime gecebilirim

  • @sefasat8304
    @sefasat8304 29 днів тому +1

    Beyefendi biraz fazla atmış, yeni girecek arkadaşlar sakın bundan gaza gelmeyin, iyice araştırın…

  • @mustafademiryurek6285
    @mustafademiryurek6285 19 днів тому

    Merhaba ben tokatlıyım toprak analizi nasıl yapılıyor toprak kıvamını ben nerede yapacağımı bilmiyorum yardımcı olabilirmisiniz. Teşekkürler.

    • @Araf....
      @Araf.... 16 днів тому

      Olmazlar sadece konuşurlar

  • @OkanAy-l7u
    @OkanAy-l7u Місяць тому

    Hasat zamanı nasıl satıcacazbunları kilo bazlimi yoksa gr mı

    • @dursunyuksel6056
      @dursunyuksel6056 Місяць тому

      Alıcı bulmak zor,eskiden dondurmada kullanınlıyordu,şimdi yapay tatlandırıcı kullanılıyor..Kurutup,2500 liraya satarsın,müşteri bulursan tabi..

  • @user-he4we6mn3g
    @user-he4we6mn3g Місяць тому +1

    Ben doguanadoluda da yaşıyorum bizim bölgede olur mu

    • @dilekaltun2942
      @dilekaltun2942 Місяць тому +1

      Turkiyenin her bölgesinde yetişiyor dogamiz saleple ünlü

    • @mustafaaltun62
      @mustafaaltun62 Місяць тому

      Sinopta yapmak istiyorum olurmu ​@@dilekaltun2942

  • @user-xy8hy5ku8s
    @user-xy8hy5ku8s 7 днів тому

    Iletim numarsi verrmisin dayi

  • @osmanylmaz7781
    @osmanylmaz7781 6 днів тому

    Ancak yeni bu işe gireceklere salep satarsın,gerisi hikaye sanki ilk defa keşfedilmiş gibi anlatıyor

    • @yasinfb2919
      @yasinfb2919 2 дні тому

      Dondurma şirketleri salepsiz yapamaz başkan

  • @ahmetates2418
    @ahmetates2418 25 днів тому +1

    İnsanları kandırmayın...

  • @hamditekmen5455
    @hamditekmen5455 Місяць тому +1

    İyi hoşda uzun zamandır bunu araştırdım . Satış,piyasa sıkıntı.

    • @dursunyuksel6056
      @dursunyuksel6056 Місяць тому

      @mwxğc Üretici,tohumunu,sana 1500-2000 liraya satıyor..Sen üretirsen 500 liraya senden alıyor..Senin satma yetkin yok..Ancak kurutup satarsın,tabi kilo kaybın olur,onu da 2500 lira civarına ..Ha birde alırken fatura almalısın,yoksa duman oldun,doğadan toplamak yasak, 420 bin lira cezası var..100 m kare eksen,tohumu 200 bin lira..zor iş..

    • @Seyit_say
      @Seyit_say Місяць тому

      ​@mwxğcYaş salep olarak satarsan kilosu 200 ile 250 TL arasında satılıyor ama kendi imkanlarıyla kurutup satsaniz kilosu 2 bin lira

  • @zeynepsumbul637
    @zeynepsumbul637 2 місяці тому +1

    rizede üretilebilir mi bilgilendirir misiniz

    • @cengizvelimahmutoglu5486
      @cengizvelimahmutoglu5486 2 місяці тому +1

      uretılır arhavıde uretıyoruz

    • @dilekaltun2942
      @dilekaltun2942 Місяць тому

      Yaparsanız üretimi olur salep için toprak yapısı ve toprak analizi şart son dikim 9 zuncu ay

  • @savashayta9469
    @savashayta9469 Місяць тому

    Bunlar güzel a ma satış nasıl olacak

  • @SaitEngin
    @SaitEngin Місяць тому +2

    tarımda öyle kazançlar olsa insanlar neden büyük şehirlere göç edip asgari ücrete talim etsin. milleti kandırmayın.

    • @yaseminitku156
      @yaseminitku156 20 днів тому +1

      Bilmeyen insanlar için evet abarti gelebilir.Ben 30 yaşındayım çocukluğumuzda dağlardan toplardık kurutup satardık.Ne kadara sattığımızı hatırlamiyorum ama elimzde capa dag tepe gezdigimize göre iyi parasi vardı.Şuan bunu dagdan toplamının cezasi 4 yil önce 70 bindi.Izinsiz yetiştirilmiyor.Tohumluk olarak satacaksaniz evet bir pazar bulmaniz gerekir.Kurutupta satacaksaniz her şehirde bunlarin tüccarları var kolaylikla kurusunu satarsiniz.Kuru olan bir ürün kolay bozulmuyor.Alici bulana kadar bekletirsiniz.Biz 2 bin nüfusu olan bir ilçede satiyorduk düşünün.Bende şu sıralar çocuklugumda bizzat topladigim bu ürünü 4 5 kilo tohum alarak bahcemde başlamaya niyetlendim.Kendi tohumumu kendim çogaltarak ilerlemeyi düşünüyorum.Dagda kendiliginden yetişen bir bitki çok zahmet gerektirmez diye düşünüyorum.Yer Samsun

  • @remzibuyukkalkan7360
    @remzibuyukkalkan7360 15 днів тому

    Abartmış abi yaaa, 1 metrekareden 4.000 TL diyor. Bu 1 dönümden 4 milyon TL demek. Azıcık bir araştırma yaparsanız 1 dönümden 250 bin TL civarinda para kazanıldığını okursunuz. Hani arada ufak bir fark olsa tamam olur diycem. Ama 4 milyon nireeee 250 bin nire. Herkese kolay gele.