Kan empathie oorlog voorkomen?

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 17 кві 2024
  • We leven in een wereld vol polarisatie en oorlog, waarin we geen geduld meer lijken te hebben voor elkaar. Kan meer empathie een oplossing bieden? En zo ja, hoe vergroot je empathie dan? Petra Grijzen gaat op zoek naar manieren om een meer empathische samenleving te creëren.
    Neurowetenschappers Christian Keysers en Valeria Gazzola van het Nederlands Herseninstituut vertellen over empathie en spiegelneuronen. Psycholoog Raymond Mar van de York University laat zien hoe lezen empathie beïnvloedt. Studenten Oumaima en Boaz leren met hun workshop Deel de Duif hoe je empathisch gesprekken voert over moeilijke onderwerpen, zoals de oorlog in Gaza. Filosoof Ignaas Devisch van de Universiteit Gent stelt kritische vragen over een empatische maatschappij.
    Op ntr.nl/wetenschap vind je de mooiste wetenschapsverhalen van de NTR. We volgen met een kritische blik de ontwikkelingen in de wetenschap en houden je op de hoogte van het laatste wetenschapsnieuws, nieuwe programma's en leuke weetjes.
    Volg ons op Twitter: / wetenschap
    Volg ons op Facebook: / ntrwetenschap
    Volg ons op Instagram: / ntrwetenschap
  • Наука та технологія

КОМЕНТАРІ • 21

  • @hinderikusbos1370
    @hinderikusbos1370 Місяць тому +1

    Empathie is tegenovergestelde van polarisatie en woke .
    Met emphatie denk je met andere groepen mee en vorm je elkaar tot een geheel zonder dwang , met polarisatie en woke verplicht je mensen om tot jouw doelgroep te behoren

  • @birdymaniac
    @birdymaniac Місяць тому +1

    Waarom komt er altijd geloof bij ellende kijken?

  • @followyourheartbecauseitsr4831
    @followyourheartbecauseitsr4831 Місяць тому

    zondag 28 april a.s. Van 12.00 - 16.00 uur ✌🏽 Vredesdemonstratie DAM Amsterdam ☮️

  • @svdv2000
    @svdv2000 Місяць тому +10

    Als ik in een gastland ben wil ik niet begrepen worden, respecteer ik lokaal gebruik. Dan verwacht ik niet dat mijn normen en waarden de ruimte krijgen. Wel ben ik dankbaar dat ik er mag zijn.

    • @dudududu4926
      @dudududu4926 Місяць тому +8

      Hoe mag je er zijn als je niet geheel jezelf kan zijn?

    • @simchatak9537
      @simchatak9537 Місяць тому +4

      Volledig met u eens! De aanpassing komt telkens van de gastheren en niet van de nieuwkomers.

    • @simchatak9537
      @simchatak9537 Місяць тому

      ​@@dudududu4926waarom kom je hier als je niet onze manier van leven respecteert? Waarom is er een overvloed aan islamitische immigranten hier, terwijl er telkens gesuggereerd wordt dat men hier islamophobisch is?

    • @davidrele
      @davidrele Місяць тому +1

      @@simchatak9537 Apartheid Zuid Afrika

    • @estherbrummel5173
      @estherbrummel5173 Місяць тому

      @@davidrele dat land dat door het Westen is opgebouwd en nu stelselmatig wordt afgebroken door de huidige regering? Dat land?

  • @henk-3098
    @henk-3098 Місяць тому +2

    Ik probeer de ander altijd als mens te zien, ook al is die persoon heel anders qua persoonlijkheid, cultuur, opvattingen etc. Zodra je zwart-wit gaat denken en de ander als vriend of als vijand gaat zien krijg je agressie en wreedheid die uiteindelijk alleen maar dingen kapot maakt.

  • @roel3377
    @roel3377 28 днів тому

    Nog een mooi voorbeeld om dit te ondersteunen:
    De Duitsers die vochten in de Tweede Wereldoorlog, deden dit niet omdat zij per se zelf geloofden in alle politieke plannen, propaganda, het levensraum, omvorming etc.
    Maar, de reden bleek vooral kameraadschap te zijn, ze deden het dus voor elkaar, als vrienden. Dat is f*cking empatisch eigenlijk. Ze overtuigden elkaar onderling letterlijk dat het vechten voor Duitsland 'het goede was.'
    Dus dat maakte die mensen niet slecht, ze deden het omdat zij volop *geloofden* dat ze het goede deden.
    Daarbij speelt *pluralistische onwetendheid* ook een hele grote rol.
    Das het verschijnsel waarbij de meerderheid van een groep een gedrag, standpunt of activiteit (denk aan holocaust) afkeurt. Individueel vinden ze het allemaal niet oke.
    Maar, ze GELOVEN dat de rest van hun groep het GOEDkeurt. Dus, durven ze er vervolgens niets over te zeggen. Want dan ben je natuurlijk bang dat je de enige bent.

  • @AuthenticSelf.
    @AuthenticSelf. Місяць тому +1

    🙌🏻🙌🏻🙏🏻