cok guzel bir yayin olmus. cok begendim. kucuk bir ilavem olacak, ozgur iradenin adaletsizligi konusu ile ilgili. benlik sadece kendi varligindan emin olabilir zira kendisini sorgulayabiliyor. ancak matrix'in icindeki diger insanlarin varligindan emin olamayiz. onlarin bilincli olup-olmadiklarini bilemeyiz. dolayisiyla tanidigimiz, gordugumuz tum insanlarin ayni sartlarda sorgulanmasina gerek yok. belki onlar bizim beynimizdeki golgelerdir ve sadece biim secimlerimiz, bizim kendi ozgur irademiz vardir. belki diger ruhlar kendi matrix'lerinde baska imtihanlara tabidirler. bu birey icin cok sarsici bir dusunce ama sonsuz kudret sahibi tanri icin basit ve adil bir imtihan duzeni. ozetle sadece kendi secimlerimiz ve bilincimizden emin olabiliriz. diger varliklarin secimlerini sorgulamak bilgisayar oyunu icindeki karakterlere benlik vermek gibi bir dusunce olabilir.
Story of philosophy serisini podcast ile canlandırmani dilerim. 4. Sınıf felsefe öğrencisiyim, bazı alanlarda eksikleri olmakla birlikte çok basarili buldum yorumlarini.İnsanlarla paylaşmak ve daha cok kişiye felsefeyi dokundurmak dileğiyle. Bu arada UA-cam versiyon için teşekkürler Ekselans.
"Smart tv nasıl kullanılır" dedim "youtube" a. Birkaç video izledim. Konuşmacılar postcast diyor ikide bir. İngilizcem yok. Baktım internete bir şey anlamadım. Birisi en favori postcast'lerini anlatıyordu. 10'dan başladı 1. ye geldiğinde "fularsız entellik" kelimelerini duydum. 1. sırada ya bir arama yapıp "özgür irade" konulu bu videoyu bulup, biraz önce izledim. Hoşuma gitti. Benim düşünüp te dile getirmediğim şeyleri ne güzel açıklamış. Beğendim ve abone oldum. Ancak hala postcast nedir? anlamış değilim. Sanırım şöyle olacak: küçükken bakkal bir şey sattığında bu bakkal neden bana bir şey satıyor ki? diye kendime sorardım. O zaman çubuklu şeker yoktu. Çubuksuz yuvarlak şeker alırdım. Fiyatı diyelim 1 tl. olsun. Ben bakkalın da 1 tl.den alıp sattığını düşündüğümden bu bakkal neden bana bir şey satıyor diye düşündüm hep. Çok sonra öğrendim ki (bunu da kendi kendime öğrendim) bakkal o şekeri atıyorum 90 kuruşa alıp, bana 1 TL. ye satmış. Yani kar elde etmek için satmış, yaşamını idame ettirmek için satmış. Bana bu uzun yıllar kabullenemediğim bir ahlaksızlık mı desem veya açıkgözlülük mü desem..... işte öyle. Yani benim çocukluk düşünceme göre bakkal aldığı fiyattan satmalıydı. Benim sırtımdan para kazanmamlıydı. Ben neden şekeri 90 kuruştan almıyorum. Salak mıyım ben? Bu düşünce yapısı sanırım beni çok etkiledi, lokantadaki kutu kolaya 15 tl. vereceğime gidip bir zincir marketten 4,95 tl. ye alıyorum. Lokantada içersem kendimi salakmışım gibi hissediyorum. Paket yaptırıp, evde cola ile yemek çok daha keyifli geliyor bana... Sanırım şöye dedim ya işte oradan devam edeyim. Bu podcast ne kendi kendime öğreneceğim veya algılayacağım galiba. Bu videoyu iyiki izlemişim, diğerlerini de fırsat buldukça izleyeceğim. Arkadaşın ağzına sağlık...
DAHA TEMEL BİR YAKLAŞIM şöyle deniyor acı var çünkü sınavdasın acıya verdiğin tepkiye göre ödüllendirileceksin , sorun ADİL OLMAK NEDEN BAZILARINA DAHA ZOR SORU GELİYOR...🧐 İKİNCİ SORU-N bazıları ben olsam o elmayı yemezdim cennet atılmazdım , neden başkasının yanlışının ceremesini ben çekiyorum 😒 İrade olayında ise yazılı olan kader sorunsalı işi karıştırıyor ( onu da cuzi /külli irade diye açıkmaya çalışıyorlar ben onu hiç anlamadım .🙃)
Özgür irade 10 Büyük Finali dinlerken Hakim konusuna gelince aşağıda yaşanan ve başına yansıyan olay aklıma geldi. Paylaşmak istedim. Bilgi ve emeğinize sağlık. Gizli aşk skandalı! Hakim, kocasından boşadığı kadına aşık oldu Kayseri’de hâkim V.Ö., boşanma davasında koca E.Ç. için 6 ay uzaklaştırma verdi ve yabancı uyruklu A.Ç. isimli kadınla aşk yaşamaya başladı. Eşi A.Ç ile V.Ö.’yü parkta yakalayan E.Ç., hâkimi bıçakla yaraladı. E.Ç. tutuklandı, V.Ö. açığa alındı.
10:10'da bahsettiğiniz durum kabala'daki Tanrı düşüncesiyle biraz uyuşuyor. Kabala'yı hiç araştırdınız mı acaba merak ediyorum. Uzun zamandır dinlere inanmayan birisiyim, Tanrı'nın varlığı konusunda ise kesin bir yargıya varamıyorum ancak Kabala'nın tanrı konsepti, cennet-cehennem, iyilik-kötülük, özgür irade gibi konulara getirdiği yaklaşım hiçbir dinde bulamadığım şekilde aklıma yatkın geliyor.
Videoda bahsettiğiniz beynin 2 sn öncesinde işleme geçmesi muhabbeti Libet deneylerine dayanıyor ve bunlar çürütüldü. ua-cam.com/video/fZ35ofb8yaw/v-deo.html Bu videodan hem açıklamasını izleyebilir açıklama kısmındaki dökümanlara ulaşabilirsiniz.
Ameller niyetlere göredir. Kararlarımız rastgele olaylarin toplami olmakla birlikte , köleliği normal karşılasamda köleye nasıl davranıyorum önemli değilmi bu, 15yyda kimisi gel lan buraya köle der kimisi gayet kibar davranabilir. Bu kusursuz yüzdeyüz irade olamasi mümkünse toplanak allah diyek allah mısın sen (sözüm ona).iraden kusursuz degil ama düşünesin diye akılın var.......
söylediklerini kendi özgür iradenle söylediysen (videodaki) kendinle çelişmiş olursun, yok eğer rastgele söylediysen o halde saçmalamış oluyorsun değil mi?
Hocam aslında kendi kendinle çelişiyorsun. Özgürlük kavramını ele aldığımızda determinizm ile işin içinden çıkılmıyor. Özgürlük nedir sorusuda Özgürlüğün hakikati yoktur cevap veriliyor. Peki özgürlük kavramı nerden çıktı sorusu temelde bilmeyi bilmek sorusuyla aynı mahiyette her neyse orayı istersen ayrı konuşuruz. Şimdi determinizmle işin içinden çıkılmıyor fakat Fizik temelde determinizm reddi ile kendini bulur. Yani tecrübe ile çalışırken determinizm uzak durur ama eldeki veri tahlilerini değerlendirirken formel matematik yani determinizmi kullanılır. Bu olayı ihtimaliyetçilikle açıklamaya çalışır. Şimdi biz fiziğe baktığımızda oluş halinde determinizmden koptuğunu görüyoruz. O zaman şöyle bir sorun çıkıyor özgürlük insan kavramından tecrit edilmeden değerlendirilmesi mümkün olmadığına göre insan bizatihi oluş halinde olduğuna göre bu özgürlük meselesi senin şuan yaptığın gibi oluştan bağımsız zamansız mekanda yani determinizmle değerlendirmenin hakikati ne kadar yansıtır. Peki nedir bu özgür istenç. Henri bergson Ruha indirigiyor sezgi diyor.Yani şunu diyor akılın olmadığı kısımlar. Kısaca akılı devre dışı bırakıyor. Sen bunu hiçbir İslam cemiyeti cevaplamamış demişsin fakat Salih Mirzabeyoğlu bunu iman bedehati kavramı ile açıklamıştır.
1-Çalıntı kavram safsatası yapıyorsun (evet safsataların kitabını yazmış olsan bile). Her şeyden öte eğer tanrı yoksa “kötülük” kavramı bile tanımlanamaz. Her şey olgu olur tıpkı bir kartalın bir balığı yemesi gibi bir insanın başkasını öldürmesi de kötülük olmaz. 2-Eğer tanrı kötülüğe izin vermeseydi o zaman “iyi” de tanımlanamazdı çünkü bir şeyin iyi olması için kötünün de var olması gerekir bu sebeple tanrı mutlak iyiyse mutlu mesut yaşamamızı sağlasın gibi bir düşünce de saçmalıktır 3- “Tanrı bizi olmayan özgür irademiz sebebiyle yaptıklarımız için cezalandırıyor” düşüncen için özgür iradenin ne kadar olduğu illüzyon mu olduğu bilimsel olarak ölçebileceğin bir mefhum değil önemli ölçüde spekülatif. Bu kadar netmiş gibi tüm fikirleri buna bina edemezsin. Eğer yoksa tanrıyı suçlamadan önce bir insanın bir çocuğa tecavüz edip sonra onu öldürmesini dünyevi hukuk sistemlerince cezalandırılmaması gerektiğiyle ilgili poadcast yapsan güzel olur. Ya da Hitlerin holocaustu yapmak zorunda olduğunu başka seçeneğinin olmadığıyla ilgili de olur.
Çalıntı kısmını hiç anlamadım, geçiyorum. "Kötülük" kavramını acı ile ilişkilendiriyorum seri boyunca. Fiziksel ve ruhsal acı. Dolayısıyla "iyilik" de acının yokluğu olarak tanımlanabilir, veya zevk, veya huzur. Bunlar ilk iki madde için. Üçüncü için: İradenin ne kadar özgür olduğunu ölçmemize gerek yok, %1 özgür olmadığını bilmemiz bile sistemin adaletsizliğini göstermek için yeterli, çünkü işin sonunda mutlak ceza/ödül var. Bununla da zaten o bahsettiğin beşeri hukuku bizzat ben karşılaştırmıştım.
Bir şeye “kötü” diyebilmek için nesnel ahlaki kriterler gerekir. Yani nesnel bir kötülük tanımı gerekir. Nesnel ahlaki kriterler ise sadece Tanrı varsa mümkündür. Eğer Tanrı yoksa madde vardır atom vardır elektron vardır ve maddede “kötü” veya “iyi” olmaz. Maddeden aksiyolojik önerme çıkmaz. Bir şeye kötü dediğin anda Tanrıyı da kabul etmiş olursun. Sadece Tanrı varsa anlamı olan bir kelimeyi çalıyorsun çalıntıdan kastım bu. Özgür iradenin olmadığına yönelik argümanlar kadar olduğu yönündeki argümanlar da aynı derecede makul. Bu spekülatif alana bu kadar düşünceyi bina etmen rasyonel değil. Kaldı ki bahsettiğin sonsuz cehennem mevzusu için özgür iradeye gitmene gerek yoktu çünkü bir özgür irademiz olsa da sonlu bir dünyada yaptıklarımızın sonsuz bir cezayla cezalandırılması zaten haksızlık. Ayrıca sadece cehennem değil sonsuz cennet de haksızlık olur sadece cehennemden bahsetmen bu Tanrı konusuna biraz da duygusal baktığını gösteriyor. Sen genelde dinleri “monoteist dinler” diye aynı sınıfa koyup beyninin fazla mesai harcamasını engelliyorsun ve rahatlatıyorsun. Sadece islam ile ilgili olarak Cennet/cehennemin sonsuz olup olmadığı henüz ilk halifeler döneminde bile tartışılmış. Yani bu alan farklı görüşlerin olduğu bir alan ve bu görüşler yeni değil. Ben burada uzun uzun bir tefsir yapmayacağım çünkü literatür duruyor araştırmak isteyen baksın. Ben bu konunun yalnıza Fularsız entelliğin tefsiriyle sınırlı olmadığını söyliyeyim yeter. Ama şu kaydı da koyayım: Cennet/cehennem konusu gaybi alan. Farklı kuralların olduğu bir dünyanın alanı. Ve o alan hakkında kullanılan tüm dünyevi kavramlarımız ve mantığımız eksik kalır. Tabi sen tüm bu farklı görüşler mevzusu için “gerçek islam bu değil muhabbeti yapmayacağım yiaa” diyip karşı tarafın en güçlü argümanını değil de kendi belirlediğin bir argümanı yani bir korkuluğu sabaha kadar dövüp korkuluk mantık hatasına da düşebilirsin. Nitekim illüzyon da olsa bir özgür irademiz var.
@@ockhamlwilliam3296 nesnel kötülük tanımı var zaten teist kitaplar. Kötülük problemi teizm eleştirisi olduğu için teizmin kötülük tanımına göre kötülük tespit edilir.
Karşılıklı konuşma imkani olmadığı için ve yazmak zorunda olduğumdan senin kadar uzun cümleler kurmayacagim ve bu nedenle tatmin edici olmayacak. Ancak yine de kendi fikirlerimi paylaşmak istedim. 1 - özgür iradeyi etkileyen bazı faktörlerin ( genetic, kültürel, hormonlar ) karşılığında adil bir yargılama bekle. Dünyadaki mahkemede bile hafifletici sebepler veya meşru mudafa gibi durumlarla eylemler aynı olsa da cezalar aynı değildir. Şayet bir yaraticidan bahsediyorsan ( kendi kafandaki yaratıcı değil ideal bir yaratıcı ) o zaman adil yargilanacagina inanırsın. Böyle bir kaygın olmaz. Sen bir engelli olabilirsin bu seni ibadetten geri koyabilir diye sevabını alamayacak mısın ? Bunu istemen ama yapamaman takdir görmez mi..o zaman kafandaki yaratıcıyı sorgula 2- Tanrının dünyaya bir müdahalesi olduğunu düşünmüyorum. Tebliğ etme gerçekleri anlatma mucadelesi ve mudahalesi dışında..teblig bakın bu çok önemli tebliğ 3- kötülük adil bir sınav için gereklilik olmaz mi.. aksi halde kazanan kaybeden nasıl ayrılsın. Dünya zorluklarla güzel. Açlık olmasa toklugun lezzeti olmaz. Hasret olmasa kavusmanin. Uykusuzluk olmasa uyumanin hazzı olmaz..zıtlıklar güzel. Son olarak yaratıcı bizi neden böyle bir sınava tabi tutmuş o zaman dersen onun cevabini bende bulabilmiş değilim. Arıyorum. Kızmıyorum, güveniyorum. Akıl edemedigimi mevcut yetenegimin sinirlarinin üstünde olduğunu düşünüyorum. Ve..seninkiler kadar benimkiler de bir düşünce..ben asagilamiyorum..fikirlerimi ısrarla baskıları yorum. Sizde bu dusunceleri okuyun katılın ya da katilmayin diyorim. Hakır görmeyelim. Fikri düşünceyi her zaman arayalım.
Mutlak irade mutlak özgürlük gerektirir.Yani teoride söylediğiniz şey sorunludur. Fiziken bile bağımlı olan bir varlık neden tanrısal mutlak ve sonsuz bir iradeye sahip olsunki? Tanrının amacı tanrı yaratmak demek gibi saçma sapan bir şey.
@@kafkaman8984 soyunun ve bizzat kensinin eylemler ve söylemler geleceğini şekillendiriyor. Bunu anlamak için üstün zekalı olmak gerekmiyor galiba? Paralel evren teorisi aslında bir çok karanlık noktayı aydınlatıyor. Anlamak isteyene tabi...
@@ockhamlwilliam3296 ateizmin belli bir emirleri yok ki, siz aynı emirlere itaat ediyorsunuz ama düşünceleriniz bambaşka, bizim ateistler olarak tek ortak noktamız ise tanrıya inanmamak🙂🙂
Şahsi mülühazam kötülüğün olmadığı yönünde; bence kötülük, iyiliğin yokluğu. Biraz daha açmak gerekirse: iyiliğin hüküm sürmediği mecralarda kötülük yaygındır, iyilik ehemmiyetini yitirdiği takdirde kötülük referans alınır. Bu tıpkı 0 yoksa 1 vardır gibi, arası diyemezsiniz, ya vardır ya da yoktur.
Çok sağolun! Kanalla yeni karşılaştım çöplükte Kaşıkçı Elması’nı bulmuş gibi hissediyorum...
Konuyla ilgili güzel bı kanal tavsiye👇
ua-cam.com/video/ksG6La995yY/v-deo.html
Baştaki Epicuros muhabbetinde "şu güzel ortamı bozmayalim" cümlesi, üstadin genel kültürünün çok yönlü olduğunun bir göstergesi...
Seni çok seviyorum. Düşüncemi açıyor ve detaylı düşünmemi ağlıyorsun hocam
Yeni bir yola çıktım ve bu kanalı açtım, bilmem ilginizi çeker mi ama 1-2 dakikanızı ayırıp güzel bir yorum yaparsanız çok mutlu olurum, saygılarımla.
Halâ ağlıyoe musun?
Kötülük çok kısa bir zamanda bitecek sonra sadece iyilik ve güzellikler kalacak. Allahu Ekber
inşallah az dinleniyor diye vazgeçmezsin bu podcast işinden, az olabiliriz ama kaliteliyiz :))
ve vazgeçti
@@emir0911 Spotify'da devam ediyor eğer bilmiyorsan
@Oblomov'un Hırkası l
cok guzel bir yayin olmus. cok begendim. kucuk bir ilavem olacak, ozgur iradenin adaletsizligi konusu ile ilgili. benlik sadece kendi varligindan emin olabilir zira kendisini sorgulayabiliyor. ancak matrix'in icindeki diger insanlarin varligindan emin olamayiz. onlarin bilincli olup-olmadiklarini bilemeyiz. dolayisiyla tanidigimiz, gordugumuz tum insanlarin ayni sartlarda sorgulanmasina gerek yok. belki onlar bizim beynimizdeki golgelerdir ve sadece biim secimlerimiz, bizim kendi ozgur irademiz vardir. belki diger ruhlar kendi matrix'lerinde baska imtihanlara tabidirler. bu birey icin cok sarsici bir dusunce ama sonsuz kudret sahibi tanri icin basit ve adil bir imtihan duzeni. ozetle sadece kendi secimlerimiz ve bilincimizden emin olabiliriz. diger varliklarin secimlerini sorgulamak bilgisayar oyunu icindeki karakterlere benlik vermek gibi bir dusunce olabilir.
ua-cam.com/video/ksG6La995yY/v-deo.html
Story of philosophy serisini podcast ile canlandırmani dilerim. 4. Sınıf felsefe öğrencisiyim, bazı alanlarda eksikleri olmakla birlikte çok basarili buldum yorumlarini.İnsanlarla paylaşmak ve daha cok kişiye felsefeyi dokundurmak dileğiyle. Bu arada UA-cam versiyon için teşekkürler Ekselans.
Kesin gelecek. Dediğin gibi, eksik olmaya mahkum bir seri (ben zaten işin uzmanı değilim) ama milleti biraz meraklandırsa kafi.
ua-cam.com/video/ksG6La995yY/v-deo.html
"Smart tv nasıl kullanılır" dedim "youtube" a. Birkaç video izledim. Konuşmacılar postcast diyor ikide bir. İngilizcem yok. Baktım internete bir şey anlamadım. Birisi en favori postcast'lerini anlatıyordu. 10'dan başladı 1. ye geldiğinde "fularsız entellik" kelimelerini duydum. 1. sırada ya bir arama yapıp "özgür irade" konulu bu videoyu bulup, biraz önce izledim. Hoşuma gitti. Benim düşünüp te dile getirmediğim şeyleri ne güzel açıklamış. Beğendim ve abone oldum. Ancak hala postcast nedir? anlamış değilim.
Sanırım şöyle olacak: küçükken bakkal bir şey sattığında bu bakkal neden bana bir şey satıyor ki? diye kendime sorardım. O zaman çubuklu şeker yoktu. Çubuksuz yuvarlak şeker alırdım. Fiyatı diyelim 1 tl. olsun. Ben bakkalın da 1 tl.den alıp sattığını düşündüğümden bu bakkal neden bana bir şey satıyor diye düşündüm hep. Çok sonra öğrendim ki (bunu da kendi kendime öğrendim) bakkal o şekeri atıyorum 90 kuruşa alıp, bana 1 TL. ye satmış. Yani kar elde etmek için satmış, yaşamını idame ettirmek için satmış. Bana bu uzun yıllar kabullenemediğim bir ahlaksızlık mı desem veya açıkgözlülük mü desem..... işte öyle. Yani benim çocukluk düşünceme göre bakkal aldığı fiyattan satmalıydı. Benim sırtımdan para kazanmamlıydı. Ben neden şekeri 90 kuruştan almıyorum. Salak mıyım ben? Bu düşünce yapısı sanırım beni çok etkiledi, lokantadaki kutu kolaya 15 tl. vereceğime gidip bir zincir marketten 4,95 tl. ye alıyorum. Lokantada içersem kendimi salakmışım gibi hissediyorum. Paket yaptırıp, evde cola ile yemek çok daha keyifli geliyor bana... Sanırım şöye dedim ya işte oradan devam edeyim. Bu podcast ne kendi kendime öğreneceğim veya algılayacağım galiba.
Bu videoyu iyiki izlemişim, diğerlerini de fırsat buldukça izleyeceğim. Arkadaşın ağzına sağlık...
Veganlıkla ilgili Podcast bölümü gelicelti. Nerede kaldı??
Nerde söylüyor bunu
@@fatihbas6387 kötülük problemi 3 de
Başarılar
determinizm hakkında ne düşünüyorsunuz? Acaba tanrı varsa ve teistik dinler varsa bile cennet-cehennem olmayabilir mi?
Lezizdi,teşekkürler.
ua-cam.com/video/ksG6La995yY/v-deo.html
Afiyet olsun
DAHA TEMEL BİR YAKLAŞIM şöyle deniyor acı var çünkü sınavdasın acıya verdiğin tepkiye göre ödüllendirileceksin , sorun ADİL OLMAK NEDEN BAZILARINA DAHA ZOR SORU GELİYOR...🧐
İKİNCİ SORU-N bazıları ben olsam o elmayı yemezdim cennet atılmazdım , neden başkasının yanlışının ceremesini ben çekiyorum 😒
İrade olayında ise yazılı olan kader sorunsalı işi karıştırıyor ( onu da cuzi /külli irade diye açıkmaya çalışıyorlar ben onu hiç anlamadım .🙃)
ua-cam.com/video/ksG6La995yY/v-deo.html
Ahhh güzel bir video
ua-cam.com/video/ksG6La995yY/v-deo.html
görsel çok başarılı
ua-cam.com/video/ksG6La995yY/v-deo.html
Özgür irade 10 Büyük Finali dinlerken Hakim konusuna gelince aşağıda yaşanan ve başına yansıyan olay aklıma geldi. Paylaşmak istedim. Bilgi ve emeğinize sağlık.
Gizli aşk skandalı! Hakim, kocasından boşadığı kadına aşık oldu
Kayseri’de hâkim V.Ö., boşanma davasında koca E.Ç. için 6 ay uzaklaştırma verdi ve yabancı uyruklu A.Ç. isimli kadınla aşk yaşamaya başladı. Eşi A.Ç ile V.Ö.’yü parkta yakalayan E.Ç., hâkimi bıçakla yaraladı. E.Ç. tutuklandı, V.Ö. açığa alındı.
Anlattıklarına benzer sebeplerden yaratıcıdan kurtuldum. Psikolojik bozukluklar elimde olmayan günahlar vs sorgulamaya yöneldim isyaaaan
ua-cam.com/video/ksG6La995yY/v-deo.html
Aferim. çok akıllısın sen. Her şeye isyan ota boka. Aklının yettiği yetmediği her şeyi yaratıcının aleyhine yorumlama. Gerçek yobazlık bu işte.
@@furkank8456 sana giren çıkan ne?
@@desing08 bana giren çıkan yok da. sana çok yanlış fikirler girmiş. o belli. Allah hidayet versin sana.
@@furkank8456 giren çıkan yoksa maydanoz olma yürü
irade sınırın senin sorumluluk sınırınla doğru orantılıdır
10:10'da bahsettiğiniz durum kabala'daki Tanrı düşüncesiyle biraz uyuşuyor. Kabala'yı hiç araştırdınız mı acaba merak ediyorum. Uzun zamandır dinlere inanmayan birisiyim, Tanrı'nın varlığı konusunda ise kesin bir yargıya varamıyorum ancak Kabala'nın tanrı konsepti, cennet-cehennem, iyilik-kötülük, özgür irade gibi konulara getirdiği yaklaşım hiçbir dinde bulamadığım şekilde aklıma yatkın geliyor.
Neden kesin bir yargiya varamiyorsun? Emin olmanin önündeki engel ne?
@@duslerulkesiningelgitaklls946 emin olabilmek için kanıt olması gerekir.
@@tolgab4606 Ama iste o nasil bi kanit arandigina bağlı
Annemle beraber İzmir e yolculukta izliyoruz :)
ua-cam.com/video/ksG6La995yY/v-deo.html
olacak iş değil harika bakış açısı
İntro ne ?
Anlamıyorum ama etkileyici.
Acılara yürüyor korkmuyorum
ua-cam.com/video/ksG6La995yY/v-deo.html
Alex Garland bu podcasti dinlemis ve Devs'i cekmis. Yemin edebilirim ama ispatlayamam.
ua-cam.com/video/ksG6La995yY/v-deo.html
İmmanuel, yalvarırım çokomelli esprisini bir daha yapma. Yeterince kullanıldı. (İçerik süper eline sağlık)
ua-cam.com/video/ksG6La995yY/v-deo.html
arada bir gelip tekrar dinliyorum, daha bu argümanlara cevap verebilen görmedim
Galiba rastgele
ua-cam.com/video/ksG6La995yY/v-deo.html
Videoda bahsettiğiniz beynin 2 sn öncesinde işleme geçmesi muhabbeti Libet deneylerine dayanıyor ve bunlar çürütüldü.
ua-cam.com/video/fZ35ofb8yaw/v-deo.html
Bu videodan hem açıklamasını izleyebilir açıklama kısmındaki dökümanlara ulaşabilirsiniz.
23:00 ''alayını çürüttüm'' sonrası kahkaha asşlkdjbklfjhsldgkjkdfgşldfg
ua-cam.com/video/ksG6La995yY/v-deo.html
Bence özgür irade savunusunu tam anlamamışsınız.
Evet her şeye hakim olan sen anladın biz anlamadık
Ameller niyetlere göredir. Kararlarımız rastgele olaylarin toplami olmakla birlikte , köleliği normal karşılasamda köleye nasıl davranıyorum önemli değilmi bu, 15yyda kimisi gel lan buraya köle der kimisi gayet kibar davranabilir. Bu kusursuz yüzdeyüz irade olamasi mümkünse toplanak allah diyek allah mısın sen (sözüm ona).iraden kusursuz degil ama düşünesin diye akılın var.......
söylediklerini kendi özgür iradenle söylediysen (videodaki) kendinle çelişmiş olursun, yok eğer rastgele söylediysen o halde saçmalamış oluyorsun değil mi?
👌💙
ua-cam.com/video/ksG6La995yY/v-deo.html
👏
ua-cam.com/video/ksG6La995yY/v-deo.html
Hocam aslında kendi kendinle çelişiyorsun. Özgürlük kavramını ele aldığımızda determinizm ile işin içinden çıkılmıyor. Özgürlük nedir sorusuda Özgürlüğün hakikati yoktur cevap veriliyor. Peki özgürlük kavramı nerden çıktı sorusu temelde bilmeyi bilmek sorusuyla aynı mahiyette her neyse orayı istersen ayrı konuşuruz. Şimdi determinizmle işin içinden çıkılmıyor fakat Fizik temelde determinizm reddi ile kendini bulur. Yani tecrübe ile çalışırken determinizm uzak durur ama eldeki veri tahlilerini değerlendirirken formel matematik yani determinizmi kullanılır. Bu olayı ihtimaliyetçilikle açıklamaya çalışır. Şimdi biz fiziğe baktığımızda oluş halinde determinizmden koptuğunu görüyoruz. O zaman şöyle bir sorun çıkıyor özgürlük insan kavramından tecrit edilmeden değerlendirilmesi mümkün olmadığına göre insan bizatihi oluş halinde olduğuna göre bu özgürlük meselesi senin şuan yaptığın gibi oluştan bağımsız zamansız mekanda yani determinizmle değerlendirmenin hakikati ne kadar yansıtır. Peki nedir bu özgür istenç. Henri bergson Ruha indirigiyor sezgi diyor.Yani şunu diyor akılın olmadığı kısımlar. Kısaca akılı devre dışı bırakıyor. Sen bunu hiçbir İslam cemiyeti cevaplamamış demişsin fakat Salih Mirzabeyoğlu bunu iman bedehati kavramı ile açıklamıştır.
Hiç tarafsız bir bakış açısı değil.
1-Çalıntı kavram safsatası yapıyorsun (evet safsataların kitabını yazmış olsan bile). Her şeyden öte eğer tanrı yoksa “kötülük” kavramı bile tanımlanamaz. Her şey olgu olur tıpkı bir kartalın bir balığı yemesi gibi bir insanın başkasını öldürmesi de kötülük olmaz.
2-Eğer tanrı kötülüğe izin vermeseydi o zaman “iyi” de tanımlanamazdı çünkü bir şeyin iyi olması için kötünün de var olması gerekir bu sebeple tanrı mutlak iyiyse mutlu mesut yaşamamızı sağlasın gibi bir düşünce de saçmalıktır
3- “Tanrı bizi olmayan özgür irademiz sebebiyle yaptıklarımız için cezalandırıyor” düşüncen için özgür iradenin ne kadar olduğu illüzyon mu olduğu bilimsel olarak ölçebileceğin bir mefhum değil önemli ölçüde spekülatif. Bu kadar netmiş gibi tüm fikirleri buna bina edemezsin. Eğer yoksa tanrıyı suçlamadan önce bir insanın bir çocuğa tecavüz edip sonra onu öldürmesini dünyevi hukuk sistemlerince cezalandırılmaması gerektiğiyle ilgili poadcast yapsan güzel olur. Ya da Hitlerin holocaustu yapmak zorunda olduğunu başka seçeneğinin olmadığıyla ilgili de olur.
Çalıntı kısmını hiç anlamadım, geçiyorum. "Kötülük" kavramını acı ile ilişkilendiriyorum seri boyunca. Fiziksel ve ruhsal acı. Dolayısıyla "iyilik" de acının yokluğu olarak tanımlanabilir, veya zevk, veya huzur. Bunlar ilk iki madde için. Üçüncü için: İradenin ne kadar özgür olduğunu ölçmemize gerek yok, %1 özgür olmadığını bilmemiz bile sistemin adaletsizliğini göstermek için yeterli, çünkü işin sonunda mutlak ceza/ödül var. Bununla da zaten o bahsettiğin beşeri hukuku bizzat ben karşılaştırmıştım.
Bir şeye “kötü” diyebilmek için nesnel ahlaki kriterler gerekir. Yani nesnel bir kötülük tanımı gerekir. Nesnel ahlaki kriterler ise sadece Tanrı varsa mümkündür. Eğer Tanrı yoksa madde vardır atom vardır elektron vardır ve maddede “kötü” veya “iyi” olmaz. Maddeden aksiyolojik önerme çıkmaz. Bir şeye kötü dediğin anda Tanrıyı da kabul etmiş olursun. Sadece Tanrı varsa anlamı olan bir kelimeyi çalıyorsun çalıntıdan kastım bu.
Özgür iradenin olmadığına yönelik argümanlar kadar olduğu yönündeki argümanlar da aynı derecede makul. Bu spekülatif alana bu kadar düşünceyi bina etmen rasyonel değil. Kaldı ki bahsettiğin sonsuz cehennem mevzusu için özgür iradeye gitmene gerek yoktu çünkü bir özgür irademiz olsa da sonlu bir dünyada yaptıklarımızın sonsuz bir cezayla cezalandırılması zaten haksızlık. Ayrıca sadece cehennem değil sonsuz cennet de haksızlık olur sadece cehennemden bahsetmen bu Tanrı konusuna biraz da duygusal baktığını gösteriyor.
Sen genelde dinleri “monoteist dinler” diye aynı sınıfa koyup beyninin fazla mesai harcamasını engelliyorsun ve rahatlatıyorsun. Sadece islam ile ilgili olarak Cennet/cehennemin sonsuz olup olmadığı henüz ilk halifeler döneminde bile tartışılmış. Yani bu alan farklı görüşlerin olduğu bir alan ve bu görüşler yeni değil. Ben burada uzun uzun bir tefsir yapmayacağım çünkü literatür duruyor araştırmak isteyen baksın. Ben bu konunun yalnıza Fularsız entelliğin tefsiriyle sınırlı olmadığını söyliyeyim yeter. Ama şu kaydı da koyayım: Cennet/cehennem konusu gaybi alan. Farklı kuralların olduğu bir dünyanın alanı. Ve o alan hakkında kullanılan tüm dünyevi kavramlarımız ve mantığımız eksik kalır.
Tabi sen tüm bu farklı görüşler mevzusu için “gerçek islam bu değil muhabbeti yapmayacağım yiaa” diyip karşı tarafın en güçlü argümanını değil de kendi belirlediğin bir argümanı yani bir korkuluğu sabaha kadar dövüp korkuluk mantık hatasına da düşebilirsin. Nitekim illüzyon da olsa bir özgür irademiz var.
@@ockhamlwilliam3296 nesnel kötülük tanımı var zaten teist kitaplar. Kötülük problemi teizm eleştirisi olduğu için teizmin kötülük tanımına göre kötülük tespit edilir.
Teizmin kötülük tanımını kabul etmen için teizmi kabul etmen gerekiyor safsata da burada başlıyor
Biri de çıkıp demiyor ki agam sana tanrı diye bir şey olduğunu kim söyledi? lol.
ua-cam.com/video/ksG6La995yY/v-deo.html
@@kafkaman8984 allah var kardeşim çok haklısın tevbe edip tesettüre giriyorum yarın
@@lesgibson969 😂
Karşılıklı konuşma imkani olmadığı için ve yazmak zorunda olduğumdan senin kadar uzun cümleler kurmayacagim ve bu nedenle tatmin edici olmayacak. Ancak yine de kendi fikirlerimi paylaşmak istedim.
1 - özgür iradeyi etkileyen bazı faktörlerin ( genetic, kültürel, hormonlar ) karşılığında adil bir yargılama bekle. Dünyadaki mahkemede bile hafifletici sebepler veya meşru mudafa gibi durumlarla eylemler aynı olsa da cezalar aynı değildir. Şayet bir yaraticidan bahsediyorsan ( kendi kafandaki yaratıcı değil ideal bir yaratıcı ) o zaman adil yargilanacagina inanırsın. Böyle bir kaygın olmaz. Sen bir engelli olabilirsin bu seni ibadetten geri koyabilir diye sevabını alamayacak mısın ? Bunu istemen ama yapamaman takdir görmez mi..o zaman kafandaki yaratıcıyı sorgula
2- Tanrının dünyaya bir müdahalesi olduğunu düşünmüyorum. Tebliğ etme gerçekleri anlatma mucadelesi ve mudahalesi dışında..teblig bakın bu çok önemli tebliğ
3- kötülük adil bir sınav için gereklilik olmaz mi.. aksi halde kazanan kaybeden nasıl ayrılsın. Dünya zorluklarla güzel. Açlık olmasa toklugun lezzeti olmaz. Hasret olmasa kavusmanin. Uykusuzluk olmasa uyumanin hazzı olmaz..zıtlıklar güzel.
Son olarak yaratıcı bizi neden böyle bir sınava tabi tutmuş o zaman dersen onun cevabini bende bulabilmiş değilim. Arıyorum. Kızmıyorum, güveniyorum. Akıl edemedigimi mevcut yetenegimin sinirlarinin üstünde olduğunu düşünüyorum.
Ve..seninkiler kadar benimkiler de bir düşünce..ben asagilamiyorum..fikirlerimi ısrarla baskıları yorum. Sizde bu dusunceleri okuyun katılın ya da katilmayin diyorim. Hakır görmeyelim. Fikri düşünceyi her zaman arayalım.
Mutlak irade mutlak özgürlük gerektirir.Yani teoride söylediğiniz şey sorunludur. Fiziken bile bağımlı olan bir varlık neden tanrısal mutlak ve sonsuz bir iradeye sahip olsunki?
Tanrının amacı tanrı yaratmak demek gibi saçma sapan bir şey.
Eksiklik felsefesi sen misin?🙂
ua-cam.com/video/ksG6La995yY/v-deo.html
15 yy.da milyarda birdir belki .d
ua-cam.com/video/ksG6La995yY/v-deo.html
14:55 soy bağından haberi olmayan entel :)
ua-cam.com/video/ksG6La995yY/v-deo.html
@@kafkaman8984 soyunun ve bizzat kensinin eylemler ve söylemler geleceğini şekillendiriyor. Bunu anlamak için üstün zekalı olmak gerekmiyor galiba? Paralel evren teorisi aslında bir çok karanlık noktayı aydınlatıyor. Anlamak isteyene tabi...
delinin teki kuyuya bir taş misali.....
ua-cam.com/video/ksG6La995yY/v-deo.html
5:40 sizin anladığın islam inancı buysa sen (üzgünüm) boş yaşamışsın. Bu soruların cevaplarını caner taslaman gayet net veriyor. Bence zaman kaybısın.
"Gerçek İslam budur" muhabbetlerine girmiyorum, konu o değil.
knk kaç tane huri istiyon
Gerçek ateizim bu değil muhabbetine de girmemen gerekiyor o zaman her ateist farklı düşünüyor biz hangisine inanacağız?
@@ockhamlwilliam3296 ateizmin belli bir emirleri yok ki, siz aynı emirlere itaat ediyorsunuz ama düşünceleriniz bambaşka, bizim ateistler olarak tek ortak noktamız ise tanrıya inanmamak🙂🙂
Şahsi mülühazam kötülüğün olmadığı yönünde; bence kötülük, iyiliğin yokluğu.
Biraz daha açmak gerekirse: iyiliğin hüküm sürmediği mecralarda kötülük yaygındır, iyilik ehemmiyetini yitirdiği takdirde kötülük referans alınır. Bu tıpkı 0 yoksa 1 vardır gibi, arası diyemezsiniz, ya vardır ya da yoktur.
ua-cam.com/video/ksG6La995yY/v-deo.html