Sinüs yükseltme ( lift ) implant uygulaması Sinus lift

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 3 жов 2024
  • Sinüs olarak tanımladığımız oluşumlar, burun çevresinde bulunan bazı kafa kemiklerinin içinde yer alan hava dolu boşluklardır. Ve bunlar ostium adını verdiğimiz açıklıklardan buruna açılırlar. İçleri, kendi salgısını üreten bir zarla kaplıdır ve salgıları buruna boşalır ve oradan da geniz yoluyla sindirim kanalına geçer.
    Alında, üst çenede ve burnun arka kısmındaki kemiklerde olmak üzere 4 çift sinüs bulunur. Diş hekimliği açısından bizi üst çene sinüsü ilgilendirdiği için diğer sinüslerden bu videoda bahsetmiycez.
    Üst çene sinüsü resimde de gördüğünüz gibi burunun hemen sağ ve sol kısımlarında yer alır.
    Tabanı ise üst azı ve küçük azı dişlerinin kök ucu hizasındadır. Kök uçları ve üst çene sinüsü o kadar yakındır ki bazen sinüzit ve diş ağrıları birbiriyle karıştırılabilir.
    Üst azı veya küçük azı dişleri çekildiği ve yerine yakın zamanda implant yapılmadığı durumlarda, her nefes alıp verme işleminde sinüs, içine dolan havanın basıncıyla genişler ve üst çene kemiğini eritmeye başlar. Belli bir süre sonra kemik iç kısımdan o kadar erir ki çene kemiği implant yapılamayacak hale gelir.
    İşte bu durumlarda yapılması gereken işlem sinüs yükseltme işlemidir. Yani kabaca özetlemek gerekirse bu işlem, resimlerden de takip edebileceğiniz gibi, diş etinin kaldırılıp, sinüsün duvarını oluşturan kemikte, sinüs zarını zedelemeden ufak bir pencere açıp, sinüs zarını esnetip yükseltme ve arada oluşan boşluğu greft dediğimiz kemik tozuyla doldurma işidir.
    Sinüsü bir yumurtaya benzetirsek, bu işlem de yumurta kabuğu üzerinde bir pencere açıp, kabuğun altındaki zarı zedelemeden hafifçe itmeye ve orada bir boşluk oluşturmaya benzetilebilir.
    Sinüs yükseltme işlemi yapılmadan önce sadece röntgen çekilmesi yeterli değildir, kesinlikle 3 boyutlu tomografi görüntüleri de incelenmeli ve cerrahi ona göre planlanmalıdır.
    Şimdi örnek bir vakanın filmleri üzerinden sinüs yükseltme işlemini özetleyelim, bu hastamızın size göre sağda kalan üst çene kısmında diş kayıpları mevcut ve biz buraya 2 adet implant yerleştirmeyi planladık. Mavi çizgi çene kemiğinin başlangıcını, pembe çizgi ise sinüsün genişlemiş tabanını gösteriyor. Arada kalan kısımda ise implant yapılabilecek olan çene kemiği bulunuyor fakat bu kemik aralığı o kadar kısa ki en kısa implantı bile koymak için yer yok. Biz de sinüsün tabanını yükseltip oluşan aralığı kemik tozuyla doldurmayı ve aynı anda iki adet implantı da yerleştirmeyi planladık.
    Bu filmde görüldüğü gibi, iki implant yerleştirildi ve sinüs tabanı eski sınırı olan pembe çizgiden, yeşil çizgiye kadar yükseltildi. Arada sarı oklarla gösterilen beyaz alan ise, genellikle tercih ettiğimiz sentetik kemik tozuyla dolduruldu. Resimde beyaz parçacıklar olarak görünen kısım kemik tozlarıyla doldurulmuş olan sinüs penceresidir, daha sonra bu kemik tozlarının yerine diş etinin yürümemesi amacıyla, kemik tozuyla diş eti arasına membran dediğimiz bir biyolojik örtü kapatılmıştır
    Bu işlem sonrası kemik tozunun gerçek kemiğe dönüşmesi için 6 ay beklenmeli ve implantların üzerine diş yapılmaya o zaman başlanmalıdır.
  • Наука та технологія

КОМЕНТАРІ • 121