Diş implantları neden düşer? (Uzun dönem) İmplant etrafındaki kemik neden erir ?

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 27 вер 2024
  • İmplantlar neden düşer? (Erken dönem) Hangi implantı yaptırmalıyım?
    • Hangi implantı yaptırm...
    İmplantlar neden kırılır? Ömür boyu garanti mümkün mü?
    • İmplant sonrası çıkabi...
    1. Yetersiz kemik varlığı,
    İmplant tedavisinde her şey planlamayla başlar, çoğu zaman, sadece ağız içi muayene ve klasik röntgenler yeterli olmaz ve işlem öncesi kemik üç boyutlu görüntüleme yöntemleriyle de detaylı değerlendirilmelidir.
    Bir implantın sağlıklı kalabilmesi için etrafında her yönden en az 1 mm kalınlığında sağlam kemik olmalıdır. Bunun olmadığı durumlarda kemikte yeterli kan dolaşımı olamayacağı için erime olur. Buna ek olarak yine aynı mantıkla, implantın yerleştirildiği yere komşu bir doğal diş mevcutsa, diş ve implant arasında en az 1.5 mm mesafe olmalıdır. Aynı şekilde, yan yana yerleştirilen iki implant arasında da en az 3 mm mesafe olmalıdır. Aksi takdirde kemik kaybı ve sonrasında enfeksiyon görülebilir.
    2. Diş eti kalınlığı ve yapışık diş eti miktarı
    Kemik seviyesinde yerleştirilen implantların etrafındaki kemiğin, sorunsuz iyileşebilmesi ve erimeden, rahat beslenip korunabilmesi için en az 3 mm kalınlığında diş eti gereklidir. Eğer diş eti daha ince ise implant çevresindeki kemik bu mesafeyi oluşturana kadar erir ve implant etrafında enfeksiyon olma ihtimalini artırır. Buna engel olmak için diş eti kalınlığını artıracak önlemler alınmalıdır.
    Ayrıca implant çevresinde ağız hijyeninin rahat şekilde devam ettirilebilmesi için implant çevresi, kırmızı mukozayla değil pembe, keratinize yapışık diş etiyle çevrelenmiş olmalıdır. Bunun olmadığı durumlarda yapışık diş eti miktarını artıracak girişimler düşünülmelidir.
    3. Vestibul derinlik
    Diş köklerini çevreleyen diş eti ve mukozanın dipte yanak ve dudak mukozasıyla birleştiği kıvrıma vestibul oluk denir. Daha kolay anlaşılması için şöyle bir örnekle açıklayabiliriz, siz bir bisküvi yerken çiğnediğiniz bisküvilerin yanak ve dişlerinizin arasına biriktiği bölgeye vestibul oluk denir. Özellikle diş çekimi sonrası kemikte erime nedeniyle bu oluk çok sığ hale gelir ve hatta bazen direkt yanak mukozasıyla birleşe de bilir. Bu durumda her çiğnemede yanak kasları yiyecek artıklarını implant kronunun üzerine doğru iter ve temizlenmesini zorlaştırır. Bu da kemik kaybına ve enfeksiyona sebep olabilir.
    4. Protez tasarımı
    İmplantlar cerrahi olarak başarılı şekilde yerleştirilmiş olsa dahi, üzerine yapılacak dişlerin tasarımı, hastanın rahatlıkla temizleyebilmesine uygun olmalıdır. Gövde tasarımları dış bükey olmalı ve gerekli yerlerde arayüz fırçasının girebileceği boşluklar bırakılmalıdır. Bazı durumlarda estetik kaygılar veya altına yiyecek artığı girmesin diye düşünülerek hatalı tasarımlar yapılabilmektedir, bu da protezin implantla birleştiği yerde temizlenemeyen alanlar oluşturmakta ve sonuçta enfeksiyon ve kemik kaybına neden olmaktadır
    5.Kötü ağız hijyeni
    Aslında bu madde, üstünde en az konuşulması gereken fakat öte yandan da en önemli olan maddedir. Evet diş fırçalama, diş ipi ve arayüz fırçası kullanımını düzgün yapmazsanız diş eti ve kemiğinizin sağlıklı kalmasını da bekleyemezsiniz.
    6. Siman artıkları
    Yapılan porselen kaplamaları implant dayanağının üzerine yapıştırmak için kullanılan yapıştırıcılara siman denir. Kaplama yapıştırıldıktan sonra donan fazla siman artıkları çok iyi temizlenmelidir çünkü temizlenemeyen siman artıkları diş etinde irritasyona ve implant çevresinde kemik kaybına sebep olmaktadır.
    Ayrıca implant üzerine yerleştirilen dayanağın diş eti yüksekliği de siman artıklarının kolay temizlenmesine uygun seçilmeli ve dayanak ve kaplamanın birleşim yeri kemik seviyesinden yeterli uzaklıkta kalmalıdır

КОМЕНТАРІ • 472