#69 Impamantarea artificiala a casei cu 3 tarusi zincati

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 3 лис 2024

КОМЕНТАРІ • 201

  • @cristiandamian6272
    @cristiandamian6272 3 роки тому +45

    E bine ca ai pus sare, ajuta mai bine la coroziunea stratului de zinc de pe tarusi😁

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  3 роки тому +1

      Multumim de comentariu, da asa e.

    • @hondacbr7784
      @hondacbr7784 3 роки тому

      @@EnciclopediaConstructiilor
      La fiecare tarus se poate pune carbune sau praf de cupru in gaura si dupa aia se baga tarusul ! Se poate baga si in linie !
      Alta data ca sa dai gaura in pamant poti SA SUDEZI DE UN SPIRAL DE 20 MM FIER BETON SI POTI PUNE DOI METRII DE FIER BETON !

    • @larsulica1
      @larsulica1 2 роки тому

      @@hondacbr7784 Si cupru. face o baterie acolo cu zincul se topeste in vreo 3 zile :)))

    • @hondacbr7784
      @hondacbr7784 2 роки тому

      @@larsulica1
      EU NU AM SPUS DE SARE ! DACĂ BAGI SARE DISPARE ȚĂRUȘUL RAPID MAI ALES DE LA APĂ CARE RĂMÂNE ÎN SOL ! EU AM CITIT CA LA ÎMPĂMÂNTARE SE PUNE ÎN GROAPĂ ORI GRAFIT SAU PRAF DE CUPRU ! AȘA AM CITIT !

    • @sulcaelisabeta8384
      @sulcaelisabeta8384 Рік тому

      @@hondacbr7784 La ce ajuta sarea?

  • @laurentiumoscaliuc9942
    @laurentiumoscaliuc9942 Рік тому +1

    Vă urmăresc de mult cu interes. Cam multă muncă grea după ce pământul a fost tasat cu un conținut mare de argilă. De curând am văzut că în România se folosește o mașină cu motor și adaptor pentru înfipt țărușii. Din ce am văzut nici aceasta nu este foarte grozavă dacă pământul nu este udat în profunzime. Contează înafară de forță și numărul de bătăi pe minut. La o frecvență mai mare pământul se lichefiază în jurul țărușului și permite pătrunderea lui. O astfel de metodă se aplică la îndiguiri sau operațiuni hidrotehnice care necesită izolări ale unor zone pentru construcții sau desecări. Într-adevăr este o mașină industrială hidraulică care face introducerea ușoară în pământ a fâșiilor gofrate de tablă. Până acum nu sa pus accent prea mare pe aceste împâmântări dar sper ca în curând să apară mașini asemănătoare și pentru așa ceva. Se pare că totul este dictat de cerere și ofertă.

  • @alexbdralex6117
    @alexbdralex6117 8 місяців тому

    sanatate, azi am facut prima parte a impamantarii cu un prieten, ne-am chinuit si noi la inceput, dar ne-au venit cateva idei pe parcurs. prima, in gaurile facute cu motoburghiul era bine sa bagati apa. a doua, ca sa nu crape electrodul cand bateti cu barosul bagatii peste el o teava patrata de 40x40 mm

  • @florindruncea8637
    @florindruncea8637 Рік тому +1

    in forajele de 80cm adancime trebuia sa turnati apa . cu pamantul ud mergeau batuti mai usor. mult succes.

  • @ionzzamfir
    @ionzzamfir 3 роки тому +7

    ma gandeam ca urmatorul video va fi despre cum sa bati un cui...am fost pe aproape :)

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  3 роки тому +3

      Fara ironii, va rugam frumos ))) Si asa e un efort mare sa prezentam pas cu pas cum are loc constructia unei case, oferind cat mai multe detalii posibil, si cu bune si cu provocari ce le trecem, din care multa lume sa aiba si o alta viziune despre cum stau lucrurile, nu doar din reclama si povesti )))

    • @Spiritual-Sniper
      @Spiritual-Sniper Рік тому +1

      fac pariu cu tine ca nu sti sa bati un cui corect,doar daca esti dulgher,90% din meseriasi habar nu au ca varful unui cui are doua forme unul pt a taia fibra lemnului sa nu crape si invers dalta si crapa lemnul,deci da este folositor si un video despre cum sa bati un cui corect si ele exista cel puitin straine am vazut

  • @remusjatarel7443
    @remusjatarel7443 Рік тому

    Mulțumesc.

  • @SanKraNsWorkshop
    @SanKraNsWorkshop 2 місяці тому

    Un mic pont pentru impamantare ca sa nu te chinui, puteai sa tai un spitz sds max si ii faceai o bifurcatie in cap cu flexu de tip + si bateai tarusii usor cu rotopercutorul.

  • @cazacumihail3671
    @cazacumihail3671 3 роки тому +6

    In loc de sare ar fi trebuit pus in jurul fiecarui tarus carbune - praf de carbune, apoi turnat apa pentru imbunatatirea conductivitatii

    • @mihaiachim5299
      @mihaiachim5299 3 роки тому +2

      bentonita sau in amestec cu bentonita care retine umezeala

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  3 роки тому +1

      Cineva zice sare, cineva carbune, cineva bentonita, cineva nimic... multe pareri...

    • @cazacumihail3671
      @cazacumihail3671 3 роки тому +1

      @@EnciclopediaConstructiilor sarea de bucatarie este coroziva pe termen mediu-lung, de carbune am invatat in studentie la impamantarea innstalatiilor de telecomunicații, iar de betonita stiu ca se foloseste ca material cu dubla functiune, anume la incastrarea stalpilor metalici in medii cu piatra multa la munte pentru fixare mecanica si pentru conductivitate electrica f buna, stalpii fiind cei de transport electricitate la tensiuni medii si mari de la câțiva mii KV la sute de mii KV. Pentru obiective civile mici carbunele este mai potrivit, cred.

    • @mihaiachim5299
      @mihaiachim5299 3 роки тому +2

      @@EnciclopediaConstructiilor cărbunele e poros și nu retine umezeala - sa aibă efect ar trebui măcinat fin .. de aceea zic bentonita ca retine umezeala; dar dumneavoastră aveți sol argilos care e ok fără nimic pentru ca el prin natura lui e relativ umed :)
      Soluția cu bentonita o am de la ingineri proiectanți in domeniu și e utila la soluri mai aride … :)

    • @hondacbr7784
      @hondacbr7784 Рік тому

      @@EnciclopediaConstructiilor
      IAR TREABA CU PRAFUL DE CARBUNE ESTE ADEVARAT ! SE BAGA PRAF DE CARBUNE ,SAU CUPRU CA SA FACA CONDUCTIBILITATEA MAI BUNA ! AM CITIT O CARTE DE PRIN ANII 1960 SCRISA DE UN INGINER ELECTRICIAN !

  • @harrytanase1587
    @harrytanase1587 3 роки тому +7

    Doua comentarii:
    1). Pui sare si apa la tarusi numai cand vrei sa treci inspectia. Mai bine era sa bati tarusii lângă căminul de canalizare. Acolo va fi întotdeauna puțină umezeala cara va ridica conductivitatea solului.
    2). Nu cred ca e bine sa legati impamantarea de paratrasnet cu cea din casa. S-ar putea sa va schimbați electrocasnicele si instalatia electrica după fiecare furtună mai serioasa.

    • @raduovidiu2925
      @raduovidiu2925 3 роки тому +1

      2. Poi nu bine deloc :)) cele doua trebuie sa fie separate

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  3 роки тому +3

      Legat de sare, nu am stiut ca e buna doar pentru prima faza, era o informatie de la un electric + un abonat. Inca nu stim daca o legam, vedem in viitor. Merci!
      PS: pentru Radu - se poate lega daca se atinge sub 1 Ohm, vedeti si normativul romanesc ca tot asa zice.

  • @PopaAlexandru.
    @PopaAlexandru. 6 місяців тому

    Teava cee de apa e din PEHD care e o masa plastica si e izolatoare dar e o mare ,mare diferenta intre un traznet si tensiunea din retea .
    Traznetul are 100 000 000V iar in retea de alimentare casnica se regasesc 400 V . Distanta de strapungere este de 1000V/mm in aerul uscat . Cum in pamant (acolo,la tine0 tot mai ajn ~10 000V din cei 100 000 000V ar trebui un strat bun izolator de 10 mm . Bitumul cu impuritati nu e un izolator bun .
    Esti prea subiectiv fiind vorba de proprietatea ta .
    Rezistenta de dispersie se inbunatateste cu bentonita .
    Sarea de bucatarie corodeaza violent metalul . Si cu sare scade rezistenta dar pe termen scurt pt ca tarusi vor fi mancati de rugina repede .

  • @vladalexandru7517
    @vladalexandru7517 3 роки тому +5

    Eu am auzit ca impamantarea instalatiilor electrice se face separat de cea a paratrasnetului (nu stiu cum ati facut dumneavoastra), curentul de la fulger poate intra in circuitul casei daca nu este separata impamantarea si sa zicem ca solul e mai uscat. Posibil sa gresesc.

    • @mihaiachim5299
      @mihaiachim5299 3 роки тому

      Nu are nevoie de paratrăsnet - nu v-a fi casa cu acoperis înalt și de-a roata lui sunt stâlpi și clădiri mai înalte la discreție pentru fulgere; ce ar avea nevoie fiind relativ aproape de postul trafo sunt protecții la supratensiuni care costa vreo 100E și de obicei se pun in tabloul branșamentului …

    • @z00n
      @z00n 3 роки тому

      @@mihaiachim5299 Adevarat, nu are nevoie, dar deja de vre-o cateva ori a mentionat fulgerul prin videouri... abia astept videoul cu fulgerul.

    • @vladalexandru7517
      @vladalexandru7517 3 роки тому

      @@mihaiachim5299 se vorbea in video de fulger care poate afecta instalatia de apa (cred ca ar fi cea mai mica problema). Faptul ca nu este nevoie de paratrasnet este alta treaba. In fine, nu este mare smecherie sa faci un traseu separat de impamantare pentru paratrasnet daca este nevoie de el.

    • @mihaiachim5299
      @mihaiachim5299 3 роки тому +1

      @@vladalexandru7517 e foarte mare șmecherie pentru ca îți trebuie sa devieze elergia fulgerului cât mai departe de casa și pe o suprafața cât mai mare … - e scumpa distracția sa o faci corect … e mai ieftin sa te asiguri ca ai copaci măricei de-a roata casei sau case cu etaj aproape de casa ta …

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  3 роки тому

      Daca nu ne gresim, se poate uni impamantarea casei de paratrasnet in unele cazuri, una din conditii ar fi sa iasa rezistenta sub 1 Ohm. Dar se poate face si separat, noi inca nu stim ce solutie vom alege la paratrasnet, e posibil chiar sa nu o facem.

  • @AIEnhanced-ts5ko
    @AIEnhanced-ts5ko 8 місяців тому

    Care-i dobitocul care ți-a spus să pui sare?

  • @mihaiachim5299
    @mihaiachim5299 3 роки тому +4

    6:29 Muncitor puturos care lucreaza la companiile de electricitate care la randul lor dau teapa ... mai trebuie pus mana si pe carte .... solul este conductor bun daca este umed ... de aceea bentonita e solutia mai corecta ; cred ca mai sunt si alte metode aplicabile...

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  3 роки тому

      Fara jigniri, e o atentionare serioasa, la urmatoarea scapare nu doar va stergem comentariul, dar va si blocam cu totul! Merci! Nu toleram nici un fel de lipsa de resect, indiferent sub ce forma!

    • @mihaiachim5299
      @mihaiachim5299 3 роки тому +2

      @@EnciclopediaConstructiilor nu am jignit pe nimeni - e aluzie la toate firmele parlite care își bat joc de banii beneficiarului; care fura materiale de pe șantier, etc - nu am adus (sper) nici un comentariu jignitor la nici unul din personajele din clipurile dumneavoastră și nici la ceilalți participanți la chat :)
      Cateodata fac comentarii răutăcioase dar sunt doar cu scopul de a cicali persoanele și ar trebui luate doar ca Glume sau ironii cu umor … pentru ca ele nu sunt făcute niciodată cu scopul de a denigra pe cineva …
      La fel ma port si fata de mine (autoironic) si cu toți prietenii din viața de zi cu zi și anturajul meu e din sute de persoane deci consider ca nu sunt o persoana insuportabila pentru ca toți îmi cunosc felul de a fi …

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  3 роки тому +1

      @@mihaiachim5299 E subtire linia rosie intre cum vedeti dvs lucrurile prin glume sau ironii cu umos versus cum pot vedea alte persoane acelasi mesaj, care citit pe internet, fiecare il interpreteaza diferit (fara emotie auditiva, fara comunicare non-verbala si altele pentru a se intelege sensul adevarat). Va intelegem, insa pe internet trebuie o abordare ceva mai generalista sau mai atenta pentru a fi intelesi de toti corect.

  • @aliosha123
    @aliosha123 Рік тому

    daca turnai apa o zi intreaga in gaurile alea poate in a doua zi puteai sa le bagi mai usor

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  Рік тому

      Am turnat, efectul a fost foarte slab. Acolo jos e strat de lut, apa nu trece si nu se infiltreaza asa usor in lut.

  • @Dumitrascu-Costi
    @Dumitrascu-Costi 2 роки тому

    Salut crezi ca pot folosi Conductor otel zincat 10 mm in loc de
    Platbanda ?

  • @mihaiachim5299
    @mihaiachim5299 3 роки тому +13

    6:27 Se evita cu totul sarea !!! sare pun muncitorii care nu vor sa puna toti tarusii necesari la contractele cu statul si vor sa il fure :)))) De aici e lifehack-ul :)))) . Oarecum corect cand solul este foarte uscat si nu tine umezeala se pune bentonita (ca si cea folosita la pisicile tinute in casa ).... :)

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  3 роки тому

      Am fost sfatuiti tot de un electric + cineva din abonati sa punem sare! Daca citim comentariile, la fel parerile sunt impartite si intre abonati, si intre electrici. Oricum merci de opinia dvs!

    • @mihaiachim5299
      @mihaiachim5299 3 роки тому +3

      @@EnciclopediaConstructiilor electricienii sunt oameni care executa, ei nu sunt ingineri proiectanți; ideal ar fi sa cereți sfaturi doar de la proiectanți tineri care au materia Învățată proaspăta in minte nu ingineri bătrâni de moda veche pentru ca nu toți își recitesc periodic materia din care profesează sa nu o uite și sa o interpreteze greșit. Iar electricienii cei mai mulți au la baza un curs de câteva săptămâni, un examen ușor de luat și experiența de pe teren iar putini din ei citesc suplimentar ca sa devină buni profesioniști ..
      Am anturaj foarte mare format din doctori si ingineri dar păreri cer de obicei doar de la cei mai tineri cu materia proaspăta in minte .. probabil asta e doar o preconceptie de-a mea

    • @marianabel2110
      @marianabel2110 Рік тому +3

      @@mihaiachim5299 MIhăiță, inginerii tineri cred că Kirchhoff a scris 3 legi! Unii au mai prins și pandemia și n-au prea fost la școală, alții se duc doar așa de plictiseală. Ce prostie e aia că un inginer mai vechi în meserie uită sau interpretează greșit? Probabil tu ești din cei tineri care n-au ce să uite! Și de ce aș fi nevoit să citesc periodic o materie pe care o visez, pt că am practicat-o toată viața? Ah, că citesc tot ce apare nou, asta e altă poveste și e crez profesional. Nu poți să lucrezi doar cu ce ai învățat în facultate. Încă de a doua zi apare ceva nou, așa că pune mâna pe carte și nu te mai baza pe faptul că ieri ți-ai luat diploma. Că uite, ăștia paraleli cu meseria, ca tine, sfătuiesc oamenii să pună sare (serios? de ce nu acid sulfuric? :) ) pe lângă electrozi, ca peste 2 ani să nu mai găsești nimic din ei. Da, se poate pune cărbune, de fapt un praf de carbon cât mai pur, sau altă pulbere metalică de alamă, bronz. Oricum, contează mult umiditatea solului, dincolo de compoziția, textura și structura lui. Dacă e uscat, sunt necesari mulți electrozi, lungi și întinși pe o lungime mare, (deși aici apare și rezistența ohmică a platbandei și contactelor, sudurilor etc). Dacă e prea umed, se toacă electrozii în 10-20 de ani, dar încă va funcționa împământarea.

  • @mihaiachim5299
    @mihaiachim5299 3 роки тому +4

    @ 4:10 partea din tarus de deasupra urechii de prindere este doar cu rol de deformare care apare cand tarusul este batut in pamant ... Eu personal daca am de batut vreodata tarusi folosesc cel mai mare ciocan demolator electric pe care il am la dispozitie + un varf cat mai tocit si pun intre el si tarus o placa de metal ...
    Ps nu as folosi niciodata tarusi de 3 metri lungime la o casa :) ...

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  3 роки тому

      Pai iata in RM varf tocit cum spuneti nu am gasit la nimeni.
      PS: doar de 3 metri am gasit cautand in toate magazinele din Chisinau.

  • @duduloi
    @duduloi 3 роки тому +9

    Greu fara scule 😂
    Ceva apa in gauri ar fi ajutat

    • @mihaiachim5299
      @mihaiachim5299 3 роки тому +2

      Și un escavator de 8-16000 kg si poate un picon pe el :))

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  3 роки тому +1

      Da, cu adevarat e greu. In Romania sunt foarte multe companii ce au de toate, in Moldova - e jale mare cu scule de impamantare, nici materiale variate nu sunt...

    • @bmirel2002
      @bmirel2002 3 роки тому

      @Mihai Achim: Gaurile pentru electrozi (tarusi) nu ar fi putut fi date cu un burghiu de foraj pentru puturi de apa? Am vazut un clip pe youtube cu cineva care avea un astfel de burghiu pentru gauri de 300 mm...

    • @mihaiachim5299
      @mihaiachim5299 3 роки тому

      @@bmirel2002 ba da dar sculele pentru forat sunt scumpe și nepractic de instalat; ideea e ca o casa e un șantier cu buget relativ mic și sculele de foraj sunt excluse .. folosești așa ceva doar dacă ai bani și te încurca … țărușii sunt făcuți sa fie băgați in pământ prin compresie sau bătaie ca instalarea lor sa fie cât mai ieftină :)
      Și mai este un punct de vedere: țărușii trebuiesc sa fie in pământ cât mai comprimat ca sa aibă conductibilitate Electrica cât mai mica și sa eviti orice forma de aer care ajuta la Coroziunea lor in timp … in cazul Dl. Begu are sol argilos deci e pământ foarte bun pentru electrozi de împământare

    • @bmirel2002
      @bmirel2002 3 роки тому

      @@mihaiachim5299 : Am inteles, multumesc mult.

  • @raduovidiu2925
    @raduovidiu2925 3 роки тому +1

    Oare pot face impamantare naturala la un rezervor de apa de beton daca nu am facut cand am turnat fundatia casei?

    • @gabriel.s774
      @gabriel.s774 3 роки тому +1

      Poti face, dar trebuie sa te gandesti la eficienta ei, in sensul ca acel bazin este f mic prin comparatie cu fundatia unei case. Tot in sens negativ este influientata de cantitatea de fier integrata in structura de beton, care iti scande randamentul direct proportional.
      Daca iti permite spatiul din curte, esti mult mai castigat daca iti faci o impamantare artificiala proiectata de un specialist, nu de un 4 clase care se pricepe la toate…

    • @raduovidiu2925
      @raduovidiu2925 3 роки тому

      @@gabriel.s774 urmeaza sa mai construiesc un corp al casei peste cativa ani si ma gandeam la o solutie mai ieftina pana atunci, cand voi face naturala.

    • @gabriel.s774
      @gabriel.s774 3 роки тому

      @@raduovidiu2925 am inteles gandul tau. Din pacate, este dificil sa scoti eficienta minima a impamantarii cu o varianta legata la acel bazin de apa, fara electrozi bagati in pamant. Trebuie sa te gandesti ca rolul impamantarii este sa creeze un mediu controlat de scurgere pentru curentul electric, astfel incat sa fie prevenite electrocutarile accidentale si sa-ti puna instalatia electrica in “echilibru” (compenseaza eficienta scazuta a PEN-ului care-ti vine de la transformator) fata de transformatorul de la care primesti faza/fazele.
      Avand in vedere toate aceste aspecte, tu trebuie sa concepi aceasta impamantare astfel incat sa fie eficienta, altfel ai doar niste fier bagat in pamant care nu te ajuta la nimic…..curentul electric urmeaza tot timpul treseul cu rezistenta cea mai mica, iar daca tu nu ai in impamantare rezistenta cea mai mica din circuit, degeaba bagi fier in pamant. Din cauza asta, cei care baga unul, doi electrozi si spun ca merge si asa, se pot electrocuta lejer pe carcasa unui aparat care are defecte.
      Nu sunt carcotaj, vreau sa te ajut sa intelegi ca nu merita sa arunci cu banii pe geam si sa te crezi protejat. Cel mai bun sfat il primesti daca te consulti cu un proiectant care-ti va spune cum poti sa atingi cel mai mic pret si sa ai si o impamantare reala, nu fier ingropat in pamant…..
      P.S : pana reusesti sa faci impamantarea, sa te asiguri ca ai RCCB (protectie diferentiala) montata in tabloul electric.

    • @raduovidiu2925
      @raduovidiu2925 3 роки тому

      @@gabriel.s774 inteleg. Multumesc! Intrebam doar pentru ca urmeaza sa fac bazinul de apa (5x2x2 m ) si ma gandeam daca sa pun impamantarea legata de fierul din betonul rezervorului.

  • @geo7847
    @geo7847 2 роки тому +1

    Eu nu vreau sa fiu Mai destept ca alti dar in Austria mea zis Firma sa bag de la nivelul beciului. Care Era 2m adincime am Mai bagat dou bucati de fer de 1.5 m buc cu filet la Inbinare in total eram la 5 m de la nivelul pamintului si cu un fir cablu Cupru. Si a Mers la Inbinare de unde a Mers la ceas si a veni firele de la paratrasnet.. Si a avut 2.5 Omi
    . Nu stiu voi bateti toata casa numai cu stilpi la ce VA foloseste...

  • @mihaiachim5299
    @mihaiachim5299 3 роки тому +2

    Cel mai important lucru la impamantarea casei e sa fie traseul ei spre pamant cat mai scurt posibil ! altfel nu e foarte mare diferenta intre impamantarea casei si firul de nul! daca ai un tablou de curent cu sigurante diferentiale + obtional alte protectii nu e atat de critica impedanta impamantarii cat lungimea ei :)

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  3 роки тому

      Principalul este rezistenta in Ohmi ce se obtine!

    • @mihaiachim5299
      @mihaiachim5299 3 роки тому

      @@EnciclopediaConstructiilor ca sa obtineți avizul e mai importantă rezistența in ohmi dar cum bănuiesc ca o sa aveți siguranțe diferențiale rezistența in ohmi o sa fie aproape irelevanta :)
      Mie imi spun proiectanții ca traseul de la firul de împământare trebuie sa fie mai scurt pe cât posibil decât cel al branșamentului de curent .

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  3 роки тому

      @@mihaiachim5299 La noi va fi mai scurta impamantarea intreaga pana la panou, decat cablul de la bransament pana la acelasi panou din casa.

    • @sulcaelisabeta8384
      @sulcaelisabeta8384 Рік тому

      OHMII sunt importanți ca să se scurgă curentul în pământ și nu în om.

  • @mihaiachim5299
    @mihaiachim5299 3 роки тому +1

    7:31 prima idee buna :P

  • @ciprianbuga4227
    @ciprianbuga4227 Рік тому

    Ce se întâmplă daca nu se izolează prinderea intre tarusi și platbandă?

  • @sebestyenszaby
    @sebestyenszaby Місяць тому

    Cat a iesit impamantarea la masuratoare? A iesit macar sub 4 Ohm?

  • @KAAP
    @KAAP 3 роки тому

    Buna seara
    As dorii sa stiu de ce mai trebuie facuta si impamantare artificiala daca ati facut impamantare naturala ! multumesc

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  3 роки тому +1

      Salut, pentru a obtine o rezistenta mai buna, daca vizionati toate video-urile atent o sa intelegeti.

    • @KAAP
      @KAAP 3 роки тому

      @@EnciclopediaConstructiilor
      Măsurătorile făcute la mine după ce am efectuat impamantarea naturală, am turnat placa de la cota zero la 2 saptamani dupa turnarea plăcii măsurătorile au arătat 0.98 omi . Crede că este un rezultat bun.

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  3 роки тому +1

      @@KAAP Foarte bun!

  • @mp4338
    @mp4338 Рік тому

    Teoria si practica impamintarii (GND) este un capitol din electricitate care nu s-a finalizat inca. Inca se fac studii, masuratori, teste, descoperiri, etc. pt. ca aceasta operatie nu este simpla pre cum o cred multi specialisti si amatori. Teoria si practica impamintarii GND nu trebuie ignorata. In caz contrar aceasta poate produce distrugeri f. scumpe intr-un timp extrem de scurt. Standardele de impamintare impun max. 4 ohm pt. instalatia electrica a casei si max. 1 ohm pt. paratraznet. O alta teorie si practica impun eliminarea curentilor parazitari care se pot crea in circuitele de impamintare din cauza anumitor surse de voltaj la diferite potentiale. Impamintarea GND salveaza personalul de exploatare si aparatura electrica si electronica tot mai sofisticata. Electronica de astazi, la 5v, 3,3v, 1,8v, este asa de sensibila pe circuitele de interfatare ca se distrug f. rapid. In orice circuit electronic teoria si practica impun 0v si nu tensiuni reziduale de diferite valori care depasesc limita de 0V pt. fiecare valoare de tensiune continua din aparatura electronica. S-ar dori 0v dar f. greu de realizat. Deci se cere sa se obtina valoarea cea mai mica posibila pt. 0v al GND, vorbesc din nou de digital voltage. Referitor la alte genuri de circuite de impamintare sint cerinte de impamintare GND pt: circuitele electrice de forta, de telecomunicatii, de GND digital, GND analog, etc. Deci trebuie dat mare atentie la acest lucru. Instalatia de impamintare trebuie facuta in ideea sa devina stea, cu punctul central al stelei sa fie punctul comun de intilnire, de conectare al diferitelor impamintari. Paratraznetul sa fie impamintat separat. Este total interzis conectarea firului de GND in serie intre carcasele consumatorilor. Fiecare consumator trebuie sa aiba firul lui de GND care se va conecta la bereta de GND din panoul electric. Aparatura electronica de astazi se conecteaza la GND dupa studierea documentatiei insotitoare. Va doresc spor la lucru. Keep going.

  • @sorindumbrava4478
    @sorindumbrava4478 2 роки тому

    Ai pus sare sa rugineasca mai repede

  • @user9z6c7x8g6t
    @user9z6c7x8g6t 3 роки тому +1

    Trebuia sa incercati cu compactorul... 😉

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  3 роки тому +3

      Aha, sigur ))) Va invitam pe santier sa incercati ideea dvs )))

    • @Spiritual-Sniper
      @Spiritual-Sniper Рік тому

      @@EnciclopediaConstructiilor incearca cu o carota ieftina in care sa incapa tarusul si cu un picamer,merge fara probleme

  • @dorran12
    @dorran12 3 роки тому

    Salutare . De ce mai era nevoie de impamantarea artificiala daca exista una natrala?

    • @raduovidiu2925
      @raduovidiu2925 3 роки тому

      Impamantarea artificiala ar fi trebuit sa o faca din minim 10 tarusi daca nu era si naturala. Avand fundatia hidroizolata, e nevoie ca impamantarea naturala sa ajunga cumva in exterior, de aceea se leaga la un minim de tarusi. Cred ca a explixat in video cu impamantarea naturala.

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  3 роки тому

      Fundatia e super hidroizolata full cu bitum, materiale ce e un izolator electric. Am vorbit in video despre impamantarea naturala mai multe detalii.

  • @ionmustata9328
    @ionmustata9328 2 роки тому

    Ați măsurat rezistivitatea solului??

  • @marcelrotari7576
    @marcelrotari7576 3 роки тому

    La ce magazin pot gasi acești "tarusi zincati" si cit costă? Mersi

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  3 роки тому

      Nu avem nici un parteneriat cu magazinul de unde am procurat tarusii, deci nu facem reclama. Ca sa va ajutam, va oferim aceasta informatie doar in privat, ne puteti contacta. Merci!

  • @danielsculepentrucasa7193
    @danielsculepentrucasa7193 3 роки тому +1

    Tarusi de împământare trebuie la o distanta dubla intre iei , alfel se anulează reciproc. Nu se da cu bitum , nu ma e in normele actual , exista o banda anticoroziva ( se găsește online)
    Teava de apa, de gaze trebuie echipotetializare ( legate la împământare)

    • @raduovidiu2925
      @raduovidiu2925 3 роки тому

      A zis ca nu a gasit banda de cumparat. De ce sa legi tevile de impamantare? Asta se facea pe vremuri. Nu cred ca mai e in normativ si ar fi si periculos. De aceea trebuie si pastrata o distanta fata de acele tevi.

    • @danielsculepentrucasa7193
      @danielsculepentrucasa7193 3 роки тому +1

      @@raduovidiu2925 bandă se găsește pe net.
      ai auzit de echipotentializare de aceea trebuie să legi toate țevile metalice la echipotetializare.
      Nu e periculos , periculos e sa nu le legi. Exista o banda de egalizare
      Potential .

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  3 роки тому

      @@raduovidiu2925 Multumim!

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  3 роки тому

      Multumim de comentariu. Legat de materiale, s-a zis clar ca s-a lucrat cu ce exista pe piata RM in prezent.

    • @raduovidiu2925
      @raduovidiu2925 3 роки тому +1

      @@danielsculepentrucasa7193 nu prea cred ca se mai folosesc in prezent tevi de metal. Maxim la cea de gaz.

  • @argentus5483
    @argentus5483 9 місяців тому

    Bună ziua, vreau să-mi spuneți de ce ați făcut împământare artificială când aveați deja făcută împământarea naturală ?? De ce a fost nevoie de așa ceva ?? Chiar este nevoie de ambele ?? Îmi cer scuze dacă ați spus pe undeva acest lucru, probabil nu am fost atent.

    • @modorangeorge4991
      @modorangeorge4991 Місяць тому +1

      A facut din nepricepere cel mai probabil. Aia naturala are 0,x ohmi de obicei, asta artificiala e cam degeaba pe langa aia naturala. Dar nu e nimic gresit per ansamblu daca are bani de cheltuit.

    • @argentus5483
      @argentus5483 Місяць тому

      @@modorangeorge4991 Mulțumesc frumos, am înțeles. Pierdere de bani și timp.

  • @iacovacheiuliangheorghe64
    @iacovacheiuliangheorghe64 Рік тому

    Puteai sa torni apa in gauri si a 2 zi mergeau mai usor ..)))

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  Рік тому

      Am incercat, probabil am si mentionat in video, si tot una nu merge. Daca nu ati fost atent, pamantul la adancimi de peste 1 metru in zona e lutos, iar compactat mii de ani, era extrem de tare si impenetrabil.

    • @iacovacheiuliangheorghe64
      @iacovacheiuliangheorghe64 Рік тому

      @@EnciclopediaConstructiilor Poate nu am fost eu atent si daca e lut e cleios asa e ...

  • @mihaiachim5299
    @mihaiachim5299 3 роки тому +1

    7:45 Cu banii de spray zincat de calitate cumperi banda si rezista maai bine in timp :)

    • @raduovidiu2925
      @raduovidiu2925 3 роки тому

      A spus ca nu a gasit de cumparat.

    • @mihaiachim5299
      @mihaiachim5299 3 роки тому +1

      @@raduovidiu2925 aici ma refeream ca soluția cu banda bituminoasă e mai eficienta împotriva coroziunii decât spray-ul cu zinc

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  3 роки тому

      De unde spray zincat? S-a zis clar in video ca nu am gasit pe piata RM asa ceva, ca si multe altele.

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  3 роки тому +2

      @@raduovidiu2925 Multumim, iata un abonat atent la video-uri. Va multumim! Bravo!

    • @mihaiachim5299
      @mihaiachim5299 3 роки тому +1

      @@EnciclopediaConstructiilor eu nu as folosi spray zincat :) ci metoda aleasa de voi mi se pare mai eficienta ca soluție in timp :)
      Trebuie mereu ținut cont de relația cost beneficii - iar după mine ce ati făcut voi sa protejați îmbinările vs spray zincat e mai ok :)
      Ps am fost atent la video când ati spus ca nu ati găsit spray zincat de aceea am și pus comentariul inițial

  • @mihaivasilecalancea637
    @mihaivasilecalancea637 3 роки тому +1

    Poate cu un demolator puternic și cu un adaptor făcut dintr o coada de burghiu mare sds max la care sudat un mic bulumac din fier

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  3 роки тому

      Da era o solutie, insa adaptor nu am gasit la nimeni, iar improvizarea cu sudarea nu era de o zi. Am vorbit in video de acest aspect.

  • @mp4338
    @mp4338 Рік тому

    Studiati French Drain la baza temeliei si in jurul casei. Nu puneti pamint decit dupa ce rezolvati French Drain. Apa strinsa de la baza temeliei trebuie dusa printr-o conducta izolata si gaurita in sosea, la canalizare. Invatati, invatati, invatati. Membrana speciala si min 50cm de pietris se pune peste conducta gaurita. Apoi puneti ce pamint aveti la dispozitie.

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  Рік тому

      Domnule, multumim de comentariu si grija. Totusi in cazul dat, drenajul ascuns (cum il numiti dvs french drain) NU este necesar. Vizionati va rugam video-urile anterioare despre hidroizolare, despre studiu geotehnic, despre cum am pus pamant inapoi la exteriorul fundatiei (unde am explicat ce sol si de ce e suficient), cat si video-urile acestui proiect din trecut ce tine de drenaje (sunt vreo 4-5 video-uri doar despre subiectul dat), trotuare, captarea si dirijarea apei etc.
      Drenajul ascuns nu e obligatoriu mereu! Insa mereu e obligatoriu sa conectam neuronii si sa ne gandim daca trebuie sau nu, sa ne intrebam de ce, sa intelegem procesele ce se intampla si sa apelam la specialisti daca nu suntem din domeniu. Sanatate!

  • @ShivaShiva-wv4tp
    @ShivaShiva-wv4tp 3 роки тому

    Daca sa bagi in sol tarusi e atat de greu, ma intreb cei ce foreaza puturi cum se descurca?

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  3 роки тому

      Depinde mult de sol. Noi am facut doar 2 forari la 8-9 metri adancime pentru studiul geotehnic, il puteti viziona pe canal si sa vedeti cum au intrat forajele.

    • @ShivaShiva-wv4tp
      @ShivaShiva-wv4tp 3 роки тому

      @@EnciclopediaConstructiilor Daca ati fi stiut, poate pe ei ar fi trebuit sa ii chemati sa ajute sa puneti cei trei. Dar, nu e timp mereu. Bine ca ati reusit si e rezultatul f bun. Sa vedem filmari, ca ne pasioneaza.

  • @pauladryany7336
    @pauladryany7336 3 роки тому

    Și dacă nu dă bine masuratorile? Dezgropi totu iară?

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  3 роки тому +1

      Si asa am facut ceea ce nici 5% din casele rezidentiale de la noi nu fac, masurarile au dat bine ua-cam.com/video/5DfwJjDTdAg/v-deo.html

    • @gicupop6192
      @gicupop6192 2 роки тому

      Numai ultimul sa se poată lega cu platbanda și să mai bată 3-4 taruși.

    • @modorangeorge4991
      @modorangeorge4991 Місяць тому

      @@gicupop6192 Nu-i nevoie sa dezgropi nimic. Faci alta separata si vii cu bara de echipotentializare.

  • @pauladryany7336
    @pauladryany7336 3 роки тому

    Impamantarea de la fundație nu era destul?

  • @tabyimpex3648
    @tabyimpex3648 3 роки тому

    Tehnica cu sare nu o știam. Am invatat ceva nou. 👍

    • @LiviuGelea
      @LiviuGelea 3 роки тому +3

      apa pura,fara impuritati nu conduce electricitatea. Sarea este molecula ionica insa, si cand se diolva in apa creste enorm conductivitatea. Practic cand e pamantul umed vei avea rezistenta mai mica la pamant atata timp cat pamantul nu este lutos si compactat si permiti apei sa intre. In cazul nostru insa nu stiu cat ajuta sarea, insa sigur nu incurca.

    • @mihaiachim5299
      @mihaiachim5299 3 роки тому +4

      sarea distruge tarusiii :))) sa nu pui sare ! sare pun teparii in contractele cu statul ! pune bentonita care v-a retine umezeala ...

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  3 роки тому

      Si noi am invatat ceva nou, doar ca unii vin acum in comentarii cu info total diferita. Multi electrici, multe pareri )))

  • @fgroupconstruct4041
    @fgroupconstruct4041 3 роки тому +1

    Salut 1 ai gresit Folia cu Bumbi care ai puso pe fundatie se pune invers pentru ca ține apă intre findatie si ia)( 2 împământarea nu se face cu țăruşi off se face din Cablu de cupru cu cămaşă de plumb si se pune pe Fundul Fundați-ei se face o Buclă pînă în Contoar/Mergi la şcoală tu şi Echipa ta nu mai Construi după Ureche professionnels succes 🧱

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  3 роки тому +1

      Va gresiti, mai revedeti o data video-urile si ciuliti urechile la explicatiile oferite. Daca dvs stiti alte lucruri, nu inseamna ca ele sunt drepte. Plus mai informati-va din alte surse. O sa ne placa reactia dvs cand o sa realizati ca ce ati scris, sunt neadevaruri, oare o sa va simtiti rusinat si prost? Hmm...

    • @melali5472
      @melali5472 2 роки тому

      STOP STOP, priza de pamant se realizeaza doar conform proiectului si din materialele indicate in el si nici decum doar din cablu de cupru cu camasa de plumb.

  • @mihaiachim5299
    @mihaiachim5299 3 роки тому +3

    @ 10:08 sare pe tarusi nu este egal cu calitate sau atentie la detalii :) :D Sorry; cand trebuie sa fiu rau sun rau si pun si eu sare pe rana :P

  • @mihaiachim5299
    @mihaiachim5299 3 роки тому +4

    incearca un escavator de cel putin 8000kg data viitoare - o sa se joace cu tarusii :)

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  3 роки тому +1

      Aha, sigur, credeti ca avem bani cu lopata sa cautam excavatore de genul? Plata e minim 4 ore + transport, deci ne costa peste 100 euro doar chemarea.

    • @mihaiachim5299
      @mihaiachim5299 3 роки тому +2

      @@EnciclopediaConstructiilor un escavator de tonaj mare e cea mai ieftină și sigura solutie când nu ai scule specializate pentru aceasta Operațiune. Datul cu barosul poate duce la accidentarea muncitorilor care valorează mai mult de 100E. Eu peste tot unde lucrez încerc sa evit cu orice preț riscul de accidentare pentru ca oamenii cu care lucrez îmi sunt și prieteni :)
      + soluția cu escavatorul de tonaj mare e foarte rapida ( 10 min 3 tarusi ) - când nu ai scule adecvate la îndemâna .
      In Romania m-ar fi costat mai mult sa închiriez rotopercutor și masina cu Ax melcat + timpul pierdut de muncitori decât sa chem un escavator … deși la noi găsim peste tot tarusi la orice dimensiune … nasol când nu găsești de cumpărat exact materialele de care ai nevoie ..

    • @hondacbr7784
      @hondacbr7784 Рік тому

      @@EnciclopediaConstructiilor VĂ dau o sugestie ieftina ! Cumpărați un burghiu de FI 30 sau 20 mm de 50 cm
      Îl sudați pe un fier beton de 15mm și prins în bormasina
      executați o gaura în pământ de 2 metrii !sau 3 metrii ,depinde cât aveți fierul beton de lung ! După aceasta băgați ușor țăruși fără mare efort ! Am fost strungar și ca să între tarodul în gaura pentru filet interior dădeam gaura cu 2 sau 3 zecimi mai largă ! Cam același principiu și aici numai ca este pământ !

  • @igoriurcenco
    @igoriurcenco 3 роки тому +6

    teava de apa nu e din metal asa ca deja era un izolator electric

  • @catalindoca9028
    @catalindoca9028 Рік тому

    O impamantare buna trebuie sa aiba la masuratoare sun 4 ohmi, daca mai pui si paratrasnetul, trebuie sa iasa la masuratoare sub 1 ohm! Cu trei tarusi nu vei scoate valorile de mai sus niciodata!

  • @cristiangallov
    @cristiangallov 3 роки тому

    Comentariile si sfaturile catre Valentin, sunt tardive. Lucrarile sunt facute deja. Nu cred ca le mai schimba.

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  3 роки тому

      Sfaturile in mare parte sunt doar "zumzait online", unde toti se dau cu parerea de parca e usor ce am facut si sunt toti mai specialisti, pentru noi rezultatul conteaza, si el a iesit super - ua-cam.com/video/5DfwJjDTdAg/v-deo.html

  • @shock.cat15
    @shock.cat15 3 роки тому +1

    1:40 da , doar că teva se leagă la echipotențial :)

  • @LilianaGergely-tu5nv
    @LilianaGergely-tu5nv 4 місяці тому

    Era simplu dat gaură cu burghiu

  • @misu60
    @misu60 3 роки тому

    "PE CARE"

  • @samsoniordan6398
    @samsoniordan6398 2 роки тому

    Trebuia să pui in gaura saramura de sare,ai gresit ca ai pus sare praf.

  • @Pseudonimul_meu
    @Pseudonimul_meu 6 місяців тому

    De ce ai taiat tarusii jos ca ei erau lungi in partea de sus 😂. Acum pe bune, castigai mai mult daca puneai platbanda la adancimea corecta. Platbanda se mai numeste si electrod orizontal. Cat despre clemele de legatura ... nu mai zic. Nu asa se face. Care e suprafata de contact acolo? Of, of!

  • @ioio3150
    @ioio3150 3 роки тому

    Poate dacă va gândeați sa faceți una naturală în fundație era mai bine, aveați valori mai bune

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  3 роки тому +3

      Vizionati va rog atent video! Chiar din primele momente am zis ca s-a facut intai impamantarea naturala, si apoi aceasta a fost legata de acea artificiala. De ce nu vizionati un video cap-coada? De ce comentati fara sa va asigurati ca stiti despre ce vorbiti?

  • @bogdan227
    @bogdan227 2 роки тому +1

    pffff. Cat v-am urmarit, credeam ca sunteti stapan pe spuneti. Dar de fapt tu prezinti ce inveti de la alti abonati.... Chestia cu sarea m -a facut sa ma conving de nepriceperea dvoasta. Sarea face bine pe moment sa iasa bine la masuatori, sa-i banii " fraierului"...... dar aia in imp se duce si ia cu ea si zincul de pe tarus dupa care rugina.... In fine. Bine ca nu ti-a zis un abonat ca-i trebuie sa pui balegar sau alte minuni. Daca tot inveti de la altii verifica daca este ok informatia. Zi frumoasa!

  • @shock.cat15
    @shock.cat15 3 роки тому +1

    Iar faci lucruri în afara standardelor:)))

  • @dany8051
    @dany8051 3 роки тому +1

    Apa,a doua zi bătuți,apa și iar batuti

  • @mihaiachim5299
    @mihaiachim5299 3 роки тому +1

    @ 5:55 :))) cine nu are de lucru isi cauta :P

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  3 роки тому +1

      Aceasta se cheama solutii domnule.

    • @mihaiachim5299
      @mihaiachim5299 3 роки тому +1

      @@EnciclopediaConstructiilor comentariul era cu aluzie ( deși deloc evidentă) la faptul ca din dorința de a face ceva corect ati ales tarusi de 3 metri in loc de tarusi de 1,5 m maiales ca încă nu aveți formată experiența cu montarea lor :)

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  3 роки тому +1

      @@mihaiachim5299 Nu am ales tarusi de 3 metri, erau unicii pe piata din Moldova. La fel - am vorbit de acest lucru in video-urile noastre de impamantare.
      PS: cateodata parca facem video-urile degeaba, oricum se creeaza impresia ca oamenii nu le vad cap-coada, si apoi te chinui sa explici acelasi lucru in comentariu.

  • @gabriel.s774
    @gabriel.s774 3 роки тому +11

    Vali, cand te pricepi la toate, nu ai cum sa nu dai buleli cum ai dat tu cu impamantarea. 🤣
    Erai mult mai castigat daca lucrai cu profesionisti pe domeniul electric si nu-i chemai doar la masuratori. Nu cred ca sunt asa scumpe in Moldova serviciile unei firme autorizate sa faca instalatii electrice, de la impamantare si pana la prize….
    De multe ori, “economia” costa foarte mult!

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  3 роки тому +7

      Buleli? Dumitale inainte sa comentezi, mai bine asigura-te ca vizionezi tot videoclipul! S-a zis in plm clar ca am cautat la o sumedenie de electrici din Moldova, nimeni nu are aparataj profesionist de infipt tarusii. S-a zis clar in plm ca am cautat in toate magazinele cu profil electric materiale de impamantare, s-a lucrat cu ce exista pe piata din RM la moment. In Romania sunt si firme autorizate, si materiale si utilaje pentru impamantare, in RM e jale mare! Si s-au zis aceste lucruri in video, deci, reiese ca nu ati vizionat normal acest video, dar comentari de parca stiti totul. Ne pare rau de asa atitudine, sincer! De care economie vorbiti, cand noi am realizat impamantarea aceasta la cel mai inalt nivel cum nu exista la o casa rezidentiala din RM, cu materialele si situatia care exista!

    • @gabriel.s774
      @gabriel.s774 3 роки тому +8

      @@EnciclopediaConstructiilor , voi nu aveti variantele pe care le-ai enumerat, dar tara in care traiesti functioneaza cu energie electrica si asta presupune existenta unor ingineri specializati care sa te poata ajuta sa-ti atingi scopul cu materialele si oamenii disponibili in zona ta.
      Opinia mea, nu presupune o sentinta, doar o parere….asa ca nu trebuie sa te superi degeaba ca mai sunt si unii care au si alte opinii decat ai tu.
      Vali, chiar daca traiesti in RM, asta nu inseamna ca este eficient sa faci lucruri pt care nu esti calificat, oricat de putini specialisti (ingineri) aveti acolo. Iar daca tu aveai cunostintele minime necesare, nu ajungeai la sare si la izolarea tevii de apa……intelegeai ce obiective trebuie sa atingi si faceai asta, fara sa bagi in seama pe unii si pe altii care idi dau aiurea cu parerea.

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  3 роки тому +2

      Sa va spun eu cum sta cu impamantarea la noi? In 95% din cazuri, chiar si la obiectivele de stat, nationale, private - nu conteaza, se folosesc armaturi cu diametre mari pe post de impamantare, case se bat in pamant. Putine sunt cazurile cand se face ca la carte cu materiale, scule si altele corecte. Acum, de care buleli ziceti, ca in comentariul dvs nu vad un raspuns la intrebarea pusa!

    • @gabriel.s774
      @gabriel.s774 3 роки тому +6

      @@EnciclopediaConstructiilor Buleli….cumparatul si taiatul electrozilor fara intelegerea dimensionarii acestora, sarea si izolatia la teava de apa dupa sfatul unor oamani necalificati in domeniu, neintelegerea dimensionarii spatiilor dintre electrozi si numarul acestora in raport cu obiectivele instalatiei electrice ce urmeaza sa fie realizata, etc.
      Daca apelai la cei care-ti urmaresc canalul YT sa te ajute cu un sfat specializat, cu siguranta ai fi avut viziunea corecta si ai fi putut sa comanzi din timp materialele care-ti erau necesare, fara sa ajungi sa ai necazurile cu care te-ai confruntat. Printre cei care te urmarim, sunt sigur ca sunt multi oameni calificati in domeniu care s-ar fi implicat si te-ar fi ajutat sa rezolvi neajunsurile legate de piata, din domeniul electric, din RM.
      Chiar daca tu ma iei drept comentator rau intentionat, sper sa intelegi in cele din urma buna mea intentie si faptul ca am comentat ca sa ajut pe cei care nu se pripep sa inteleaga corect lucrurile…..sa nu ajunga sa faca instalatii electrice in regie proprie, ca asa au vazut pe YT ca au facut si altii si au “reusit”.
      In ce priveste “regula” de 95% de la voi, cu impamantarile facute aiurea sau inexistente, iti spun ca nu sunteti departe de Romania, unde exista servicii si materiale si nu exista respectarea normativelor din domeniu……,si la noi lucrurile sunt facute foarte prost datorita celor care sunt specializati si fac treaba de mantuiala sau a celor nespecializati care fac instalatii care pun in pericol viata semenilor lor.
      Apropo….ti-am urmarit complet materialele tale YT.

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  3 роки тому +2

      Merci de comentariu.
      1 - Poate ati vizionat toate video-urile, insa la sigur nu cap-coada. La unele afirmatii ale dvs este raspuns in video, insa repetam:
      2 - Unde vedeti buleala cu cumparatul electrozilor? In Moldova la moment ai 2 variante: tarusi zincati de 3 metri care am folosit sau bare de armatura cu diametru mai mare. Am vorbit despre asta in video ca nu e cu ce.
      3 - Unde vedeti buleala cu taiatul tarusilor? Ce era sa facem daca NU AVEAM SI NIMENI NU AVEA cu ce sa ii infingem in pamant? Ia spuneti-ne, sa va vedem! Repet: la nici un electric in Moldova nu am gasit utilaje de infipt tarusii, si nici adaptore de varf pentru ciocane demolatoare etc. Am vorbit despre asta in video.
      4 - Dimensionare? In normativele noastre nu se zice nimic despre distanta dubla! In Romania poate, la noi si in alte tari din spatiul CSI - nimic. Ba chiar am vorbit cu multi electrici de la noi, toti mi-au confirmat asta. Oricum in final am pus la distanta dubla, deci nu intelegem de unde agitatia?
      5 - Sarea e info preluata de la un abonat (asa ca dvs) + un electric. Oricum am pus prea putin sa fie ceva acolo.
      6 - Izolarea tevii de apa - e ceva gresit acolo? Ba din contra, e o masura de precautie care poate e inutila sau nu va fi necesara niciodata, insa la sigur nu e nimic ce incurca sau e gresit. Exista diferente intre acestea, realizati-o va rog!
      7 - Oameni calificati - inainte sa realizam atat impamantarea naturala, cat si artificiala, am urmarit mai multe video-uri si comentarii de pe YT la electrici si din Romania, am citit normativele NOASTRE, am vorbit cu multi electrici, si am realizat varianta cea mai optima conform situatiei de pe piata din Moldova. Dvs aveti doar o parere, care e absurda daca luam in calcul pregatirea efectuata inaintea acestei impamantari. E usor sa te dai cu parerea, cand defapt nu intri in esenta. Ia vizionati inca o data acest video, insa atent va rog! Mai ciuliti urechile!
      8 - Nu va iau ca comentator rau intentionat, insa la sigur avem impresia ca comentati fara sa fi intrat in esenta lucrurilor. Am zis-o in video-uri si in comentarii - am lucrat cu unicile instrumente/materiale existente pe poata electrica pentru impamantare in Moldova, nici un electric nu are aparate de infipt tarusii sau adaptor de varf, normativele noastre nu obliga distanta sa fie dubla (chiar daca in final tot la dublu am pus, deci de unde agitatia dvs?).
      Merci!

  • @LiviuGelea
    @LiviuGelea 3 роки тому +1

    Nu e treaba rea ce ai facut, insa la mine acasa as face cu inox sau chiar cupru, cu tot costul sau mare, deoarece tarusii astia zincati mai mult de 10 -20 ani nu tin, si nu stiu pe nimeni sa sape in jurul casei la 20 ani sa-i schimbe pe ei si platbanda

    • @mihaiachim5299
      @mihaiachim5299 3 роки тому

      eu am folosit la o cunostinta la casa mai multe fire de cupru puse in paralel prinse de tarusi cu papuci (cositorite - atunci (in urma cu vreo 11-`2 ani) nu aveam presa ); iar firele de cupru le-am tras printro teava de henco care ar trebui sa le apere de orice factor de mediu muuuulte zeci de ani...

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  3 роки тому

      Am facut cu materialele ce exista la noi, daca gaseam cupru, facem din cupru. Merci!

    • @marcelbrinzea8742
      @marcelbrinzea8742 3 роки тому

      salut,tarusii aia tin o viata in pamant mai mult decat traieste propietaru si copiii lui garantat stiu din experienta mea!Numai bine!

  • @oltean27
    @oltean27 3 роки тому +7

    Salut Valentine..
    Ce frumos ajungi de la atent la detalii la numai azi sa terminam.
    Parca ai angajat meseriasii mei.
    Te au dus pe carari gresite...
    Sare?! come on ....
    Taiat tarusii wtf?!
    Excavator ? ce naiba omule sunt unelte de dat gauri si 100metrii.
    Nu te mai lasa influentat de muncitori ca s varza.
    Sunt curios cat scoti tu cu 3 tarusi...vezi ca aparatu poate fi manipulat ca testele PCR la covid...in functie cum pui ceilalti 2 tarusi ptr comparare virtuali...
    cu siguranta cel mai dezamagitor videoclip...da lasa ca altii nu au nimic...:((

    • @raduovidiu2925
      @raduovidiu2925 3 роки тому +1

      Nu are doar 3 tarusi. Are si impamantare naturala. Cred ca ii ajungea si numai unui pt a fi in parametrii

    • @mihaiachim5299
      @mihaiachim5299 3 роки тому

      @@raduovidiu2925 cât timp pune diferențiale in tablou ii ajunge 1

    • @mihaiachim5299
      @mihaiachim5299 3 роки тому +1

      Țărușii sunt făcuți sa fie bătuți nu plantați :p ; un escavator de tonaj mare (>8000kg) ii bagă in pământ ca scobitorile …

    • @oltean27
      @oltean27 3 роки тому +1

      Sa fim serioși nu bagi țăruși cu excavatorul...asta numai Dorel face în primul rand ca nu ii baga ii strâmbă ii pune pe orizontală.
      Al doilea rand sa răspund domnului mai sus nu știe ce vorbește nici nu iti trebuie împământare pentru protectia diferentiala!
      Dar na ne dam cu părerea ca e gratuit.
      Unde chiar terenu nu iti permite sunt freze dacă insistam sa facem lucrurile ca la carte și nu faci groapa cat stalpu sa intre un pic forțat sunt adaptoare prin vibrație dar deja...sunt prea multe...și bani nu sunt.
      Dar la o firma de construcție sunt pretenții ca și ei cer bani nu jucărie cum s a vorbit de carote vs dat gaura cu burghiu la cămin.
      Dar nu le poți face pe toate cum vrei eu as vrea ca sunt pretențios si Valentin este Dar viata bate filmul.
      Ce face el nu fac 1% si chiar și asa dacă nici la el nu face inchipuieti cum face la altu am văzut cum lucrează și băieții lui nu excelează cu ceva vreunu numai ideii ai văzut cum a aruncat cu lopata...cum incercara ei cu lemnu pe țăruș...asa de impresie știa el ca nici cu barosu direct nu rezolva...Dar na și cate si mai cate dacă ar fi numai oameni de isprava nu ar mai lucra pe aci ar lucra la oameni bogați și pretențioși.
      Sănătate și spor la lucru la toți care sunt în lucru cu casa(cum sunt și eu de alfel)

    • @mihaiachim5299
      @mihaiachim5299 3 роки тому

      @@oltean27 știu ca nu îți trebuie împământare pentru protecție Diferentiala ! - sunt inginer in electronica și știu cum sunt construite și cum funcționează siguranțele diferențiale ; și îți garantez ca țărușii intra in pământ apăsați de un escavator mare ; singurul loc unde nu intra și se îndoaie e in pământ cu bolovani mari prin care nu trece … dar in sol argilos nu are probleme …

  • @hondacbr7784
    @hondacbr7784 Рік тому

    DUPA CE ATI DAT GĂURILE MARI CU DIAMETRUL ĂLA CAM DE 15 CM PUTEAȚI SA TURNAȚI APĂ IN GAURA ACEEA ! SE REPETA TREABA ASTA DE 3 SAU 4 ORI SI BAGATI ȚARUȘUL MAI UȘOR !

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  Рік тому

      Am vorbit in video acesta (sau urmatorul) ca am turnat apa cu o zi inainte si tot degeaba! Daca ai pamant lutos, care e impermeabil la apa, poti turna o tona, daca e compactat natural bine, nu abroarbe el apa in veci. Daca insa e alt tip de sol, atunci solutia functioneaza. Mai studiati geologia.

    • @hondacbr7784
      @hondacbr7784 Рік тому

      @@EnciclopediaConstructiilor
      Nu am auzit și de asta am atras atenția
      DA DACA PĂMÂNTUL ESTE LUYOS NU TRECE APA PRIN EL ! SE MAI POATE DA GAURA CU UN ȘPIRAL CU VIDIA SUDAT PE O BARA DE 20 MM DE 2 METRII LUNGIME CU TURATIE CAM DE 1500 ROTATII SI CU APĂ ÎN GROAPA ! ESTE IMPOSIBIL SA NU MEARGA ! ÎNCERCATI !

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  Рік тому +1

      Merci de sfaturi, poate data viitoare deja )))

  • @CAlexandru
    @CAlexandru 2 роки тому

    Sunt multe erori in prezentarea dvs.