#85 Armarea orizontala a zidariei din BCA

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 11 вер 2024
  • In cazul caselor cu structura din zidarie portanta armarea zidariei este obligatorie mai ca in toate cazurile. La casele cu structura in cadre, la fel se recomanda armarea zidariei in principal pentru incastrarea ei in cadre pentru a nu fi expulzati peretii in cazul unui seism. Noi totusi am realizat o armare orizontala putin diferita, mult mai sigura din punctul nostru de vedere care nu doar prinde peretii de cadre, ci si previne mult din orice eventuale fisuri si alte probleme ale peretilor. Video prezinta atat informatiile generale, cat si cum se armeaza o zidarie din BCA in rosturi orizontale.
    - Fii parte în Comunitatea noastra: www.youtube.co... (subscribe)
    - Facebook: / enciclopediaconstructi...
    - Website: enciclopediaco...
    - Servicii: premiumhouse.md/
    - Sustine proiectul pe Patreon: / enciclopediaconstructi... Multumesc.
    - Email: enciclopediaconstructiilor@gmail.com
    Multumesc de vizionare, va doresc o zi frumoasa!
    Copyright © 2021 Begu Valentin. Toate drepturile rezervate.

КОМЕНТАРІ • 146

  • @valyardelean
    @valyardelean 2 роки тому +4

    Excelenta informatia!!! Multumim pentru munca depusa pentru realizarea acestui clip. Multumim pentru tot ceea ce faceti in directia educarii clentului, beneficiarului unei lucrari, si chiar a unor mesteri ''invechiti'' :) !! Felicitari Valentin si echipei tale!!

  • @tabyimpex3648
    @tabyimpex3648 2 роки тому +4

    Foarte interesant modul Dvs de abordare. Felicitări!

  • @caveman3201
    @caveman3201 2 роки тому +3

    Bravo pt. video-uri! Iar la acesta în mod special. Eu dacă am lucrat în c-ții m-am confruntat cu armarea zidăriei dar mulți nu știu, și prinde foarte bine.
    Multă sănătate și spor pe mai departe cu proiectul!

  • @MegaAxOn
    @MegaAxOn Рік тому +4

    Buna seara! Nu ar fi mai bine sa se ridice întâi zidurile de bca si sa se toarne ulterior stâlpii în cofraj, astfel încât sa incorporeze si fierul de ancorare?

  • @duduloi
    @duduloi 2 роки тому +3

    ASA DA, cu cupoane :)
    Nu m-as mai fi complicat si cu armarea de sus, cu acele table indoite. Peretele va sta cuminte la locul lui asa cum l-ati intarit.

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  2 роки тому +1

      Multumim de comentariu, am considerat de cuviinta sa folosim si acele ancorari (despre care va fi video viitor), oricum trebuie o fixare mecanica si sustinere si pe partea de sus, nu doar lateralele.

  • @jdjfkdks
    @jdjfkdks 2 роки тому +1

    Prima casa pasiva este făcută de altcineva 😂👍dar tu ești primul care înregistrează asta pe casa pasiva,interesant sa te uiți la diferențe și câte metode cum sa faci o casă super eficienta energetica.

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  2 роки тому +4

      Va gresiti legat de prima casa, insa va explicam: noi am proiectat si acum construim Prima Casa Pasiva Premium din Republica Moldova. Am explicat in acest video: ua-cam.com/video/C3M7du8NqX0/v-deo.html dar si in altele ca exista 3 topuri de case pasive certificate, si anume Classic, Plus si Premium, pai uite prima cladire pasiva Classic este o gradinita din Calarasi din 2017, altele certificate in Moldova nu-s. Noi am ochit si mergem spre nivelul cel mai eficient energetic, si anume nivelul Premium, la fel fiind primii ce il vom atinge, plus prima casa rezidentiala din Moldova. Merci!

  • @harrytanase1587
    @harrytanase1587 2 роки тому +4

    Pereți facuți ca la carte. Desteapta ideea cu fierul dintr-o singura bucata. Baieții s-au cam chinuit la început dar au invatat repede. Aveți o echipa foarte buna. Ca maine începeți instalațiile. 😂😂😂 Bafta în continuare.

  • @rodicagabriela1329
    @rodicagabriela1329 2 роки тому +6

    Stilul asta e pentru constructiile comerciale cu mai multe nivele , blocurile in general .Dar nici acolo nu se pune fier beton pe lungimea blochetilor de BCA Aici avem de a face cu o casa normala cu un nivel, nu un buncar facut in Israel ,dar fiecare face cum doreste, dupa bani, posibilitati . Oricum ar fi facuta o casa trebuie daramata dupa 80-100 de ani pentru siguranta totala ,betonul incepe sa se degradeze incet, incet !

  • @Gheo405
    @Gheo405 5 місяців тому +1

    Domnilor dar dacă eu vin cu zidul și cu armare la distanțe egale și după aceea torn stâlpii de susținere la colț și prinde și barele de fier ca să nu mai dăm gaură

  • @silviuguseila2552
    @silviuguseila2552 Рік тому +2

    Scula cu care faceti canalele, are o denumire? Aveti un link?

  • @marioventura730
    @marioventura730 Рік тому

    De preferat zidărie din cărămidă!

  • @apostolmarius9378
    @apostolmarius9378 2 роки тому

    Super !!! Nu am mai vazut asa ceva dar e super bine !! Bravo

  • @iulianmihai9367
    @iulianmihai9367 2 роки тому +1

    Cea mai buna structura este atunci cand se ridica peretii si apoi se toarna stalpii, terminatia zidului fiind in zig zag Bineinteles ca daca zidul e lung, torni stalpi intermediari, mai ales la golurile ferestrelor Metoda asta noua de a turna intai structura de beton si apoi sa umpli golurile cu zidarie mi se pare facila dar putin rezistenta, indiferent ce armaturi pui ulterior Dar, cum altfel sa ridici o constructie in "cateva zile"...

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  2 роки тому

      Mai informati-va, mai studiati, mai cititi, si o sa vedeti ca structurile in cadre si mixte se considera mai rezistente la un seism decat structurile cu zidarie portanta. Desigur conteaza proiectarea si executia, insa la general, e asa.

  • @gtcristi
    @gtcristi 2 роки тому +3

    12:40 - Salut, DA pentru mine face sens ceea ce explici despre crăpături la colțuri. Sper decizia luată să nu te încurce atunci când vei monta ferestrele... Adică să nu trebuiască să dai găuri exact în armături. Mă gândesc că este deja gândită. 😉
    Baftă în continuare.

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  2 роки тому +3

      Nu ne va incurca, avem calculate chestiile date inca de la proiectare.

    • @valentinpirone6471
      @valentinpirone6471 2 роки тому +2

      Scuze, dar nu mă pot abține.
      Nu se zice "face sens" ci "are sens" pentru că ideea, afirmația etc. are această proprietate. "make sens" zic englezii dar româna este o limbă neolatină. Știu că știți cum este corect dar v-ați englezit. Dacă ne englezim cu toții vom ruiana această limbă și este păcat.
      "Baftă" este un cuvânt de origine țigănească ca și "mișto" sau "nasol", mai degrabă "succes"
      Totuși, felicitări că folosiți diacriticele, mulți nu le folosesc din lene.

    • @gtcristi
      @gtcristi 2 роки тому +2

      @@valentinpirone6471 Salut Valentin, mulțumesc pentru corectare. Îmi cer scuze dacă am făcut greșeli la scriere... De peste 20 de ani nu mai locuiesc în România. În Germania, țara în care de mulți ani locuiesc, se spune "macht Sinn" = face sens și probabil de aici am preluat greșeala.
      Da, ai dreptate ca frumoasă limba română sa nu fie "spurcată" și îmi cer scuze că eu o mai fac. Română vorbesc foarte puțin.
      Mulțumesc de corectura și explicații... dar eu cuvântul BAFTĂ îl voi folosi mai departe
      pentru că este "MIȘTO"! 😁😁😁
      Ciao Cris

    • @valentinpirone6471
      @valentinpirone6471 2 роки тому +1

      @@gtcristi 😀👍

  • @benub.3033
    @benub.3033 2 роки тому +3

    Nu cred ca este ok acest sistem cu găurirea stâlpilor de susținere. Se lucrează asa din cauza vitezei și dorinței de a termina construcția mai repede. Tatăl meu a fost maistru constructor, a lucrat la multe clădiri pe vremea regimului trecut, inclusiv la Casa Poporului din București. Recent am construit o casa pt mine, a făcut prima data armatura stâlpilor după care a zidit, zidărie din caramida, la fiecare doua rânduri de cărămidă a pus fier de 6 pe care la intercalat cu armatura stâlpilor după care s au turnat stâlpii. Clădirile pe cadre nu sunt ok. Pereții nu au nici o legătură cu stâlpii de susținere.

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  2 роки тому

      Daca sunteti in domeniul constructiilor si sunteti profesionist, stiti ca exista 3 mari sisteme constructive: pe cadre, zidarie portanta si sisteme mixe. Pai universitar vorbind, cladirile in cadre se comporta mai bine la cutremur (asa scriu manualele). Zidaria de umplutura in 95% din cazuri se face cum am facut noi - cadrele si apoi zidaria. Deja aceasta, se inrameaza / incastreaza in cadre (asa cum e prezentat in acest video, cat si unul viitor cu elemente din metal). Totusi, multumim de parere!

  • @bobyrisipitu
    @bobyrisipitu Рік тому +1

    Salut Cum se numeste acea unealta cu care fac baietii canalele la BCA? Multumesc

  • @moldoveanunicu8460
    @moldoveanunicu8460 Рік тому

    Bună ziua, în găurile din stâlpi se curăță cu o pompă apoi este un compus chimic,spor la perfectiune

  • @andreitudor6799
    @andreitudor6799 12 днів тому

    Salut! Scula pentru caneluri, ai idee pe unde se gaseste de cumparat?

  • @ElsadayElohim
    @ElsadayElohim 4 місяці тому +1

    Deci răspundeți doar la care vă convine.
    Aveți întrebări despre scula de găurire bca, dar probabil nu știți cum se numește.
    Totuși puteți răspunde cu nu știu.

  • @andreigrigorescu9893
    @andreigrigorescu9893 2 роки тому +3

    Salut, eu in imaginatia mea vad urmatoarea situatie in caz de cutremur… daca ai armat zidaria in stalpi cu fier beton atunci si structura si zidaria o sa preia aceeasi forta, se vor misca in acelasi ritm.. atunci de ce ai mai pus rosturile de polistiren pe stalp sa preia din miscarile orizontale daca stalpii si zidaria sunt unite prin fier. Din contra eu cred ca fierul se va incorda si poate v-a crapa si mai tare zidaria… zic si eu nu stiu.. eu asa vad in imaginatia mea

    • @nicub
      @nicub 2 роки тому

      Structura lui in cadre este elastica, la cutremure face oscilatii mari. BCA-ul este foarte fragid, ar crapa la miscari mici daca nu ar fi rosturile. Fara barele de armatura zidaria s-ar desprinde de cadre si ar cadea.

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  2 роки тому

      Dnul Nicu B deja a raspuns, multumim!

  • @danyedy3091
    @danyedy3091 2 роки тому

    Exact de asta așteptam zidaria.
    Să văd dacă armezi pereții 😉🤗😂👌👍🇷🇴

  • @yogone7681
    @yogone7681 2 роки тому +1

    pregaurire stalpisori (gaura dreapta) inaintea aplicarii randului de bca

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  2 роки тому

      Poftim? Puteti reformula mesajul!

    • @yogone7681
      @yogone7681 2 роки тому +1

      @@EnciclopediaConstructiilor noi pregaurim stalpisorii pt capetele de armatura inaintea punerii pe pozitie a primului rand de bca. se economiseste timp in felul asta si iese si treaba calumea

  • @claudiuconstantinsofian2780
    @claudiuconstantinsofian2780 Рік тому +1

    Asta e jucarie ce faceti acolo..Eu nu-s deacord cu zidirea asta ,ba mai mult ca e din bca ,dar eu îs de părere ca zidul sa fie legat în colturile și stâlpii casei ..zidești pui cofrag pentru stâlpi pui fer beton în zid dar rămâne legat în stâlpii care vor fi betonati..astfel nici un cutremur nu ți-o dărâmă..

  • @cgdobre
    @cgdobre 2 роки тому +3

    Mică întrebare dacă se poate: elementele de armare din grindă nu îți crează punți termice sau condens ? Din punct de vedere termic presupun că vei avea multă termoizolație la exterior și izoterma de 0 grade va pica in termoizolație, deci nu-i mare problemă. Dar din punct de vedere higroscopic nu ai risc de condens între fata exterioara și termoizolație? Mersi și spor!

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  2 роки тому

      Nu, deoarece vom veni cu 30 cm termoizolatie deasupra.

    • @cosminbruna9885
      @cosminbruna9885 2 роки тому

      @@EnciclopediaConstructiilor da, și atunci ruperea termica va fi în izolație. În fapt pereții nu au rol de izolare și nici structural. Bravo! Felicitări!

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  2 роки тому

      Merci frumos!

    • @TroyLexys
      @TroyLexys 2 роки тому

      Dar cine nu foloseste 30-50cm de izolatie termica, care ar putea fi armari din grindina?

  • @veaceslavanapislaru7310
    @veaceslavanapislaru7310 2 роки тому

    foarte fain

  • @TroyLexys
    @TroyLexys 2 роки тому +2

    + Ytong recomanda separarea BCA de beton cu 2cm xps? nu 1cm?
    La ce ajuta aceasta separare daca oricum se armeaza in stilpuri de beton peretele BCA?

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  2 роки тому +1

      Despre rosturile antiseismice am vorbit in video anterior.

    • @valyardelean
      @valyardelean 2 роки тому

      recomanda si nu impune. din cate am citit eu, conform SR rostul de dilatare are si rol de permisivitatea miscarii in caz de seism, deoarece in functie de epicentrul seismului crapatura nu va fi niciodata perfect verticala (mult prea mare coincidenta ca acel seism sa se afle perfect perpendicular pe planul orizontal al cladirii, adica sa se afle exact sub cladire la mare adancime sau chiar de suprafata), iaar cele doua materiale fiind diferite, betonul si BCA-ul, fiecare are proprietati diferite. Multe din cele enumerate de mine sunt neglijabile cand vine vorba de grosimi, dar dupa cum spui tu, daca producatorul recomanda ceva inseamna ca trebuie urmat ceea ce a recomandat , Ytong cred ca nu degeaba a facut testele de laborator in vederea stabilirii acestor dimensiuni, nu dau ei din burta cifre doar ca sa para profesionisti.
      Ma bucura faptul ca sunt comentarii interactiva fara a afecta calitatea si ''credibilitatea'' celor care au realizat acest clip de o valoare imensa in realizarea zidurilor. In mare pondere multi pseudo zidari nu tin cont , la lucrari mai mici, acolo unde nu exista sau nu se prezinta mai mereu , un diriginte de santier. aceste mici detalii sunt cruciale, chiar dupa un mic seism daca nu s-a respectat intreg sistemul recomandat apar crapaturile care implica costuri mari de reparatie, costuri care puteau fi evitate prin simpla respectare a proiectului si a indicatiilor maestrilor/dirigintilor de santier, respectiv ale inginerului structurist. In continujare tin sa felicit pe absolut toata lumea care participa activ la acest clip in vederea imbunatatirii calitatii lucrariilor si a educarii publicului urmaritor.

    • @stelicadamian3807
      @stelicadamian3807 2 роки тому +2

      @@EnciclopediaConstructiilor dacă cei de la Ytong recomandă armarea orizontală de ce nu fac din fabricație acele canale pentru armătură ca să nu mai pierdem timp când executăm zidăria.Cu stimă şi spor la cât mai multe filmulețe educative.

  • @dmradu101
    @dmradu101 2 роки тому +2

    Dacă pică scrum de țigară în adeziv, adezivul devine mai bun sau mai puțin bun? 😀Mai glumim, oricum îmi place ce faci.

  • @arcadiaserv
    @arcadiaserv 2 роки тому +3

    Daca zidaria de umplutura e din caramida cu goluri?

  • @utzdeac
    @utzdeac 2 роки тому +2

    Ar putea fi facute acele santuri din fabrica, daca tot e o necesitate de armare

    • @caveman3201
      @caveman3201 2 роки тому +1

      E facultativă armarea și probabil de-asta nu ies din fabrică blocurile cu șanț.

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  2 роки тому +2

      Armarea nu e necesara in toate cazurile, si chiar si acolo unde e necesar, ele sunt doar la anumite intervale de randuri. Uneori se armeaza doar portiuni de 50 cm, alteori 100 cm, alteori din stalp in stalp ca in cazul nostru. E o nebunie totala sa faci matematica cate blocuri iti trebuie de un fel si de altul, e mult mai simplu pentru orice parte (producator, client, constructor, proiectant) sa vina blocurile asa cum sunt acum, si deja mai departe fiecare isi face canalele unde ii trebuie si cat ii trebuie.

  • @cocobcr9154
    @cocobcr9154 Рік тому

    Multumesc pentru tutorial! Localitatea unde construiesc o casa pasiva se afla la limita dintre zonele 2 si 3 cu grad de risc seismic, si nu am vazut pe nimeni sa armeze zidaria exterioara de BCA. O intrebare: deoarece in imediata apropiere a casei se afla un drum pe care trec utilaje agricole, unele chiar foarte mari, ar fi exagerat ca sa armez fiecare rand de BCA pentru a evita aparitia crapaturilor in ziduri datorita trepidatiilor provocate de circulatia utilajelor? Traficul este foarte intens in perioadele specifice lucrarilor la cultura mare si ma gandesc ca poate ar fi bine, pentru limitarea la maxim a efectelor trepidatiilor, sa armez fiecare rand de BCA, chiar daca ar fi o cheltuiala in plus. Casa nu are etaj sau mansarda, dar chiar si asa ma gandesc ca pefctul trepidatiiloe trebuie luat in considerare, pana se va gasi o alta cale de acces pentru aceste utilaje agricole. Toate cel bune.

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  Рік тому

      Buna ziua. Da ar fi exagerat armarea BCA-ului care oricum e zidarie de umplutura, nu preia incarcarile seismice si altele. Noi am merge pe armarea la fiecare 3 randuri cum e in video, la goluri si buiandrugi aditional (daca nu coencid randurile). Daca chiar se doreste o extra siguranta, hai la fiecare 2 randuri, insa nicidecum la fiecare rand.

  • @stefiasi
    @stefiasi 2 роки тому +1

    Ca sa fie gaura din stalp cat mai orizontala, cand BCA-ul e deja montat, se foloseste cel mai lung burighiu. Cu cat e mai lung burghiul cu atat unghiul de atac al bormasinii e mai mic.

  • @yoraul5157
    @yoraul5157 2 роки тому

    Daca nu esti intr-o zona seismica, nu consider ca este necesara armara zidariei din BCA. Casa mea este in zona seismica F din Romania, adica cea mai sigura si am decis sa nu armez. Pe langa asta, am zid de grosime finala 54-55cm, deci cred ca o sa tina :)

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  2 роки тому +4

      Si da, si nu. Adica nu mai e necesara ancorarea aceasta, poate doar una doua de siguranta, insa armarea orizontala mai previne si alte probleme, cum sunt fisurile din pereti, iar cauze pot fi multiple, incepand de la tasari, si terminand greutati prea mari exercitate asupra unui zid.

  • @oviovi8002
    @oviovi8002 2 роки тому +1

    nu vreau sa supăr dar fierul dupa cum se vede este ancorat de nimic doar pus pe boltari in caz de cutremur au sa cada inauntru sau afara multumesc

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  2 роки тому

      Prima intrebare: care boltari ca nu folosim aici boltari? A doua intrebare: unde vedeti ca doar punem fierul pe BCA, nu vedeti ca au fost facute canale si inglobate in adeziv si in BCA?

    • @oviovi8002
      @oviovi8002 2 роки тому +1

      @@EnciclopediaConstructiilor hei mestere pe timpul lui Ceausescu nu stiu daca parinti mei mai au chitanta dar de la fabrică direct de unde au cumparat la bca le mai spunea si boltari nu stiu daca mai pastreaza chitanta sa va arat ca le mai spunea asa dar fierul beton nu este prins în stilpi de beton daca sar pune intro camera de incercari de tot felul nu stiu daca rezultatul ar fi bun multumesc

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  2 роки тому

      Merci de info, nu stiam ca in Romania inainte de 90 i se spuneau boltari, acum i se zic blocuri din BCA. Legat de armare si rezistenta, vedem dupa un cutremur.

  • @TroyLexys
    @TroyLexys 2 роки тому

    Poate gresesc, dar fisurile apar anume din motivul ancorarii BCA in stilpi, deoarece cind carcasa de beton are deformatii, carcasa si BCA are legatura directa una cu alta atunci rupe mai usor si apar crapaturi decit atunci cind peretele e independent.
    Unii mai cladesc BCA pe urma toarna coloanele, este si mai grav. Cred ca se poate dar cu D600.

  • @nicub
    @nicub 2 роки тому +1

    Iata acum am inteles si eu de ce nu se foloseste BCA la rigidizat structura - pentru ca e atat de moale ca il poti taia cu cutitul, si de ce nu o sa cada peretii in cap, pentru ca ii prinzi cu armaturi de pereti. Eu personal as fi ales piatra de calcar.
    Dar a ramas o intrebare neclarificata, si anume cum limitezi deplasarila pe orizontala la cutremure? Nu am vazut nici un perete de rigidizare in structura ta, nu e posibil sa crape tencuiala la cutremure mici? Si nu, nu limitezi deplasarile cu armarea, pentru ca metalul e material ductil, si e mai greu decat betonul, iar actiunea cutremurului este acceleratie nu forta. Din cate stiu eu la structurile din metal se folosesc elemente diagonale pentru rigidizare, iar la cadre din beton armat pereti de rigidizare.

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  2 роки тому +2

      Piata de calcar la fel e un material bun, insa deja e folosit la case cu structura de rezistenta cu zidaria portanta. Deplasarile pe orizontala ale intregii case sunt limitate incepand de la fundatie unde avem pereti din beton armat monolit perimetrali, plansee dublu armate ce se comporta ca o diafragma orizontala, plus avem 12 stalpi (in loc de 9 cat era suficient). Pereti b.a. sau diafragme se folosesc deja la cladiri cu nivel de inaltime de la 4-5 etaje in sus, nicidecum la case asa mici. Daca ziceti de pereti, ei sunt de umplutura si compartimentare, ei nici nu trebuie sa ofere vreo rigidizare (daca in unele cazuri se rigidizeaza, e doar ca bonus).

  • @valyardelean
    @valyardelean 2 роки тому

    4:25 , cred ca a foost o neintelegere in comunicare, eu cred ca ambele santuri impreuna trebuie sa aiba in total 3-4cm, ma refer la piesa de sus plus cea de jos, sau poate gresesc eu, dar scopul a fost inteles. Daca armatura armeaza doar primul rand, atunci are logica, deoarece armatura intra cat mai adanc in ''carnea'' materialului, blocul de BCA in cazul de fata. Ati mai vorbit intr-un clip despre BCA si BCU, iar de acolo s-a aflat ca aceste blocuri au o mare rezistenta mecanica la compresie.

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  2 роки тому +1

      Multumim de comentariu. Posibil sa fie corect 3-4 cm, noi facem undeva 2 cm. BCA si BCU nu sunt rezistente la compresiune, sunt intrecute si de caramida, si blocuri ceramice, si boltari (daca sunt mai rezistenti), si cotilet etc. Despre toate materialele date apropo au fost realizate in trecut video-uri, avantaje, dezavantaje.

  • @danyedy3091
    @danyedy3091 2 роки тому +2

    Văd că au apărut și pereți de compartimentare din cărămidă 😉🤗

  • @adinegru3049
    @adinegru3049 2 роки тому +2

    Lucrare ca la carte !
    In subsidiar as opta ,atat pentru armarea orizontală cât și cea verticală a fiecarui bloc de bca ...daca tot este zona seismica ...sa fie mai ceva ca in Japonia !!!
    Așa poți să fii sigur domnule Vali ca nu vei avea nici o fisură in zidarie ...ce mai contează câteva tone de otel beton si cateva mii de ancore chimice 🤣🤣🤣
    Siguranța buncarului pe primul loc !!!

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  2 роки тому +2

      Multumim de comentariu, nu e buncar, e armare si lucrare facuta corect, conform regulilor si normativelor. Nu e vina noastra ca altii s-au deprins sa vada doar constructii de calitate proasta si dupa un timp le ia de "normale".

  • @bogdan9
    @bogdan9 2 роки тому +1

    Eu am zidit apoi am turnat stalpii si grinzile, apoi am pus plasa la tencuiala si inca o plasa la gletuire. Mai pot aparea fisuri?

  • @aledami7551
    @aledami7551 2 роки тому

    Buna treabă,dar seamănă mai degrabă cu un buncăr!Vroiam să întreb totuși ,de ce folosiți găleți de tablă pentru material și nu de plastic?

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  2 роки тому

      Buna ziua, folosim ce avem, nu cheltuim bani in plus pe alte galeti, care fac aceeasi functie ca si acestea din tabla.

  • @AKAIGXF71
    @AKAIGXF71 2 роки тому

    Foarte fain lucrat! Am vazut ca ati zidit si peretii interiori de caramida. Aveti filmare cu ei?

  • @hcfbhjj
    @hcfbhjj 2 роки тому +1

    As da sfat sa puneti geamuri care dinafara sa se vada ca in oglinda putin fumurii

  • @cornelionelcondurat7673
    @cornelionelcondurat7673 Рік тому

    Salutare. Îmi puteți spune va rog, ce rol are polistirenul pe stâlpi ?

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  Рік тому

      Buna ziua. E rost deformational antiseismic. Un video explicit l-am realizat si a iesit exact dupa acesta - ua-cam.com/video/aFLbbX82vFM/v-deo.html

  • @dguidea
    @dguidea 2 роки тому

    E ok ca ferestrele sa fie fixate in "cadre"(coloane)? Nu era mai bine fie niste zidit niste BCA linga coloane ca apoi il ele fie fixate viitoarele ferestre?

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  2 роки тому

      Da e okay! Niste BCA pe langa coloane era sa crape si sa nu ofere nici o sustinere serioasa.

  • @gabrielgherman2562
    @gabrielgherman2562 2 роки тому

    😅 În loc de acea pară din cauciuc, am suflat praful printr-un furtunaș. Noroc că au fost puține găuri că îmi ieșeau ochii... 🤣

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  2 роки тому +1

      printr-un pai sau furtunas e nasol, ca test am incercat o data si apoi am plecat dupa acel aerisator sa il cumparam ))))))))

  • @KEPPRA01
    @KEPPRA01 2 роки тому

    Buna ziua , am și eu o întrebare , vreau să îmi fac o camera de 4x4 in curte și să o transform intr-un atelier stâlpi mai necesita fier ?

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  2 роки тому +1

      Buna ziua, desigur ca da! Orie beton fara fier, se poate sparge foarte usor, nu va tine la nici un cutremur!

    • @KEPPRA01
      @KEPPRA01 2 роки тому

      @@EnciclopediaConstructiilor Adică vruiam să întreb dacă cele patru colțuri necesita făcut stâlpi de fier !

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  2 роки тому

      De obicei colturile trebuie sa aiba stalpi din beton-armat, sau daca folositi structura metalica, puteti folosi stalpi din fier.

  • @livia-mt5yw
    @livia-mt5yw 2 роки тому

    Arhitectul sau structuristul v-au dat detalii pentru aceasta armare de la inceput, ori, in functie de furnizorul ales pentru materiale, respectati instructiunile acestuia de montaj ? Multumesc !

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  2 роки тому +3

      Armarea aceasta reprezinta concluzia analizelor informatiilor date de inginer, ghiduri de la producator si literatura de specialitate.

    • @lazarteodor19
      @lazarteodor19 2 роки тому

      Arhitectul poate sa vina doar cu o propunere de armatura, decizia finala o ia inginerul structurist

  • @Saltim-mv1gm
    @Saltim-mv1gm 2 роки тому

    Buna ziua Valentin, am si eu o intrebare , de ce nu ai ales varianta de osb cu vata minerala si rigips si ai ales bca? Eu acum tot pe structura din cadre vreau sa construiesc si vreau ca in goluri sa folosesc osb cu vata si rigips la interior, pe urma la exterior in functie de buget sa aleg vata bazaltica sau polistiren .

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  2 роки тому

      Structura in cadre din beton armat, umpluti cu pereti din osb, lemn sau ceva de genul = nonsens! Ori e structura de beton cu zidarie, ori e casa din lemn. Sa le combinati, e ca si cum ati face o zeama cu salata si tort in acelasi castron.
      Despre de ce am ales BCA-ul si caramida, vedeti video nr. 20 postat cateva luni in urma.

    • @Saltim-mv1gm
      @Saltim-mv1gm 2 роки тому

      @@EnciclopediaConstructiilor Concret exista un dezavantaj daca aleg aceasta varianta? In primul rand cred ca as avea o izolatie mult mai eficienta . In loc sa dau bani pe bca si tencuiala si finisaje , mai bine bag banii in izolatie , respectiv vata bazaltica. Oricum BCA in acest caz nu are rol portant deci nu ar fi o problema din acest caz.

    • @Saltim-mv1gm
      @Saltim-mv1gm 2 роки тому

      Eu am urmarit toate vlogurile si inclusiv episodul 20 , acolo vorbiti despre cele 2 materiale respectiv bca si caramida, nu vorbiti despre lemn .

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  2 роки тому

      Comentariile la acel video le-ati citit? Au fost intrebari de ce nu am mers pe lemn, si am raspuns acolo.
      Dvs intelegeti, ca pentru bani, orice "destept" o sa va faca ce doriti, insa ce doriti acum, nu e neaparat normal in constructii. Nu prea am intalnit case din beton cu pereti din lemn, e nonsens, ori e beton+zidarie, ori e casa din lemn. Raspunsul scurt vi l-am dat, mai departe sunteti liber sa va informati mai bine din o sumedenie de surse ce sunt pe internet, sa va duceti la ingineri sau profesori de universitate care contra-cost o sa va explice mai multe s.a.m.d.

  • @sergiusergiu7553
    @sergiusergiu7553 2 роки тому

    E bine cind totul se face cu calitate..dar in unele chestii e prea mult timp pierdut..ca de exemplu armarea....gaurile se poate face de o persoana inainte de a fi pus primul rind de jos...nui neaparat ca 3 persoane sa piarda atit timp ...in plus cu greu fac gaurile...

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  2 роки тому +1

      Aici a fost momentul ca faceam prima armare impreuna cu specialistul de la Ytong, mai multi curiosi, mai multi ochi. Ulterior fiecare si-a catat de treaba sa, chiar daca recunoastem, a face o armare ia mai mult timp decat doar a pune blocurile de zidarie pe adeziv.

  • @dutu000
    @dutu000 2 роки тому

    se face armare si la caramida?

  • @bogdan9
    @bogdan9 2 роки тому

    De cat aveti blocul ytong? 30 sa 35cm?

  • @asn3667
    @asn3667 2 роки тому

    Salut,
    Nu ar fi o idee mai buna ca fereastra sa se așeze pe un boiandrug din beton armat?

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  2 роки тому

      Salut, doar daca golul ar avea multi m2, ar fi o solutie, insa in rest, nu e necesar un buiandrug sub o deschidere a unui gol de fereastra.

  • @markkis6326
    @markkis6326 2 роки тому

    Îmi pare rău să o spun dar armarea zidului se face doar de la 1metru în sus nu cum faceți voi de la primul rând primul rand la un cutremur nu cade niciodată proastă execuție

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  2 роки тому +5

      Si noua ne pare rau, dar va gresiti.
      1) Armarea zidariei nu are doar rol de ancorare, ci si de armare si rigidizare, iar primul rand e obligatoriu din simplul motiv ca el este cel mai "stresat" dintre toate, dintr-o parte el are greutatile si fortele intregului zid de sus, iar in al doilea rand el este pe mortar de ciment si trebuie sa faca fata fortelor legate de interactiunea cu o placa din beton. Plus mai avem deschideri, cum sunt ferestrele, si armarea se recomanda si sub acestea, indiferent de inaltime.
      2) In orice ghid sau sursa, ve-ti vedea ca armarea se face la intervale de la 2-3-4 randuri (in dependenta de caz), deci chiar si prin absurd sa va credem pe dvs, oricum armarea ar trebui inceputa minim de la al doilea rand, care ar fi undeva 40-50 cm inaltime, nicidecum 1 metru.
      3) Spuneti-ne unde concret ati gasit in normative sau literatura de specialitate ca zidaria se armeaza anume de la 1 m in sus?
      In concluzie, priviti situatia doar dintr-o perspectiva (acea a ancorarii fata de seism), si omiteti multi alti factori si lucruri care sunt prevenite cu o armare si la partea inferioara. Mai informati-va, nu strica!

    • @markkis6326
      @markkis6326 2 роки тому

      @@EnciclopediaConstructiilor Superb răspuns ori cum casa este de nota 10 fără doar și poate succes la fiecare fază de lucru

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  2 роки тому

      Merci!

  • @adrianadrian9487
    @adrianadrian9487 2 роки тому +2

    Hai cu algoritmul!

    • @shock.cat15
      @shock.cat15 2 роки тому

      Nu se compara....

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  2 роки тому

      De care algoritm vorbiti?

    • @shock.cat15
      @shock.cat15 2 роки тому

      @@EnciclopediaConstructiilor e o barbă de la zona IT
      Un canal de UA-cam despre tehnologie

    • @AdrianRaveica
      @AdrianRaveica 2 роки тому +1

      UA-cam-ul recomanda video-urile care au activitate mare în prima zi de la upload. Orice like și comment înclină acest algoritm în favoarea canalului dumneavoastră.

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  2 роки тому

      Am inteles, deci cat mai multe like-uri, comentarii si distribuiri nu strica )))

  • @dorelidulgheru9313
    @dorelidulgheru9313 11 місяців тому

    Ma voi va jucati acum ! Daca era asa important canalele alea de armatura,de ce nu lea facut itong din fabrica ? Ca doar nut si feder lea facut.

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  11 місяців тому

      Nu le fac din fabrica din 2 motive: nu sunt necesare la fiecare rand, nu sunt necesare la fiecare constructie deoarece depinde zona seismica, si 2 - e mai scumpa producerea cu canalele pregatite.

  • @florinbeblea1050
    @florinbeblea1050 10 місяців тому

    Armarea de care spuneti nu are aproape nici o valore..Daca ar fi facuta prin mijlocul bca ar avea rezistenta ..altfel e aproape de zero...Exista bca nut si feder pe toate laturile .Acele tipuri de bca incheaga legaturile .Ar trebui sa testati ideea...Dar logica spune ca nu are nici o valoare....in special daca capetele barelor nu sunt sudate de stalpi..La seism sare bca-ul cu bare cu tot din stalpi..

    • @tincaionut4111
      @tincaionut4111 5 місяців тому

      Tin sa te contrazic,are importanță, nu se mai fisurează,crapa pereti la colturile geamurilor și nici nu cad pereții in caz de cutremur.

  • @vasileprodan8554
    @vasileprodan8554 2 роки тому

    O casa de 72mp la cheie cat ar fii in zalau

  • @mihhan9760
    @mihhan9760 2 роки тому +1

    Bani in vânt

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  2 роки тому +2

      Suntem in tara seismica, deci orice armare nu poate insemna nicidecum ceea ce ganditi dvs. Plus, parerea dvs e total opusa la 180 grade fata de normative si manuale de constructii, deci, mai ganditi-va!

  • @shock.cat15
    @shock.cat15 2 роки тому +1

    Nu te supăra pe mine dar băieții răi duc lipsa de scule .... Vorbesc serios au nevoie de scule mai profesionala mai de 2021
    Spre exemplu acolo era bună o mașină de canelat și un aspirator sau un compresor pentru astfel de canale am văzut la Bosch .....
    Iar rotopercutorul se vede că nu e ceva profesionala....

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  2 роки тому +4

      Nu ne suparam, insa nu suntem deacord cu dvs. Instrumentul pentru canalele e foarte simplu de folosit. Legat de rotopercutor, avem mai multe, aici s-a folosit anume acesta (paremise Bosch), care e destul de bun, l-am folosit la turatiile necesare noua fara mare forta, doar ca pe santier apropo, e deseori mai murdar si colbait, doar in reclame il vedeti curat, si de aici unora ce nu au treaba cu santierul li se pare ca daca nu e frumos, curat si lucios, deja e vechi.

    • @shock.cat15
      @shock.cat15 2 роки тому

      @@EnciclopediaConstructiilor nu va contrazic mai ales că nu știu preturile din Moldova