«Ο κόσμος πάει σε νέα Γιάλτα και η Ελλάδα πρέπει να καταλάβει πόσο σημαντική είναι»-Μάρκος Τρούλης
Вставка
- Опубліковано 11 лют 2025
- Το περιβάλλον στα ελληνοτουρκικά δεν είναι καθόλου θετικό για τα εθνικά συμφέροντα και περιέργως αυτό το ζήτημα φαίνεται ότι δεν απασχολεί όχι μόνο την κυβέρνηση, αλλά συνολικά το πολιτικό μας σύστημα.
Σε μία εποχή που η Τουρκία δείχνει ικανή να υποστηρίξει το «δόγμα των 2,5 πολέμων», η Ελλάδα απλά παρακολουθεί και ακολουθεί τις εξελίξεις που άλλοι διαμορφώνουν. Πρώτα απ΄ όλους η Τουρκία.
Ο διδάσκων στο Τμήμα Τουρκικών Σπουδών του ΕΚΠΑ Μάρκος Τρούλης, υπενθυμίζει ότι θα πρέπει να καταλάβουμε όλοι ότι κανείς δεν πρόκειται να έρθει να μας σώσει από δυσμενείς εξελίξεις.
Η εκλογή Τραμπ αλλάζει πολλά και αν η Ελλάδα δεν κινητοποιηθεί οι αλλαγές δεν θα είναι υπέρ μας. «Ότι θα κερδίζει η Τουρκία θα είναι δική μας απώλεια», τονίζει ο κ.Τρούλης , ο οποίος δεν διαπιστώνει ,δυστυχώς, να υπάρχουν αντανακλαστικά στην εξωτερική μας πολιτική. Φάνηκε και στις δραματικές εξελίξεις στη Συρία.
«Ο κόσμος πηγαίνει σε μία νέα Γιάλτα», λέει όπου οι σφαίρες επιρροής θα αλλάξουν και όλες οι αναθεωρητικές δυνάμεις να προσπαθούν να πάρουν θέση. «Όταν διαθέτεις ένα μαγαζί γωνία, όπως η Ελλάδα, δεν μπορεί να μην έχεις ατζέντα που να απαιτείς σεβασμό στα θέματα σου. Δεν μπορεί να μην είσαι επί της ουσίας θεματοφύλακας του διεθνούς δικαίου», επισημαίνει.
Πως εξηγεί την ελληνική αδράνεια; «Οι λόγοι είναι ιστορικοί. Σε επίπεδο ελίτ και ομάδων λήψης αποφάσεων κυριαρχεί εδώ και πολύ καιρό η άποψη του «μικρού» που δεν μπορεί να κάνει τίποτα…Όλοι ασχολούνται με πολιτικές που μπορούν να έχουν φωτογραφίες για τα προεκλογικά φυλλάδια. Ότι δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί προεκλογικά δεν απασχολεί κανέναν, γιατί δεν μπορεί να «πουληθεί» στους ψηφοφόρους», λέει ο κ.Τρούλης.
Η βασική επιδίωξη της Τουρκίας είναι να κερδίσει όσα διεκδικεί ,χωρίς «να ανοίξει μύτη» και φαίνεται πλέον ότι αυτός ο κίνδυνος είναι υπαρκτός. «Η Ελλάδα οφείλει να ασκήσει αποτροπή έναντι της Τουρκίας και αυτό μπορεί να προκύψει μόνο μέσα από συνεργασίες. Έχουμε τέτοιες με την Αίγυπτο και το Ισραήλ. Αντί να τις αξιοποιήσουμε ,επιλέξαμε την Διακήρυξη των Αθηνών , που μας καθιστά πρώτα απ΄ όλα αναξιόπιστους στους συμμάχους μας. Ας δούμε τι κάνει η Τουρκία με τις δικές της συμμαχίες, πως τις χτίζει και πως τις αξιοποιεί», επισημαίνει.
Μήπως τελικά έχει δίκιο ο Γιάννης Μάζης, δάσκαλος του κ.Τρούλη ότι θα καταλήξουμε να θέσουμε τη χώρα υπό την προστασία της UNESCO;
*Ο Δρ. Μάρκος Τρούλης είναι Διδάσκων του Τμήματος Τουρκικών Σπουδών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών τόσο στο προπτυχιακό όσο και στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών, καθώς και της Σχολής Εθνικής Ασφάλειας, με αντικείμενο τις «Διεθνείς Σχέσεις της Τουρκίας», τη «Θεωρία Διεθνών Σχέσεων και Συστημικής Γεωπολιτικής» και τη «Γεωπολιτική Τουρκίας-Καυκάσου». Έλαβε μεταπτυχιακό τίτλο από το London School of Economics, διδακτορικό τίτλο από το Πανεπιστήμιο Πειραιώς με θέμα την Τουρκική Εξωτερική Πολιτική στον Καύκασο και στην Κεντρική Ασία, ενώ έχει διεξάγει και δύο μεταδιδακτορικές έρευνες στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς και στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας με θέμα τις Αμερικανοτουρκικές Σχέσεις. Έχει εργαστεί ως Ερευνητής (Research Fellow) στο Begin-Sadat Center for Strategic Studies (BESA Center) του ισραηλινού πανεπιστημίου Bar-Ilan, ενώ κατά τα τελευταία έτη είναι μέλος του Εργαστηρίου Γεωπολιτισμικών Αναλύσεων Ευρύτερης Μέσης Ανατολής και Τουρκίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι συγγραφέας επιστημονικών άρθρων σε ελληνικά και ξένα περιοδικά, καθώς και των βιβλίων «Αμερικανοτουρκικές Σχέσεις», «Περί Τουρκίας» και «Τουρκική Στρατηγική στον Καύκασο και στην Κεντρική Ασία», ενώ έχει συγγράψει μαζί με τον Καθηγητή Ιωάννη Μάζη το βιβλίο «Τουρκική Στρατηγική στη Λιβύη», με τον Καθηγητή Κωνσταντίνο Γρίβα το βιβλίο «Αποτρεπτική έναντι Ηγεμονικής Απειλής στο Ελληνοτουρκικό Σύστημα: Συστημική Γεωπολιτική Ανάλυση και Ζητήματα Αποτροπής στο Μεσανατολικό Γεωγραφικό Χώρο» και με τον Καθηγητή Ιωάννη Μάζη και τη Δρ. Ξανθίππη Δωματιώτη το βιβλίο «Νεορεαλιστική Προσέγγιση Θεωρίας Διεθνών Σχέσεων και Συστημική Γεωπολιτική Ανάλυση», το οποίο έχει μεταφραστεί και κυκλοφορήσει στην αγγλική γλώσσα.
Ενισχύστε το militaire.gr ,δείτε γιατί ΕΔΩ
*Ενισχύστε το κανάλι του Militaire.gr στο UA-cam, κάνοντας κλικ στο κουμπί ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ. Είναι σημαντικό για να μπορέσουμε να κάνουμε περισσότερα. Ενημερωθείτε για το πρόγραμμα JOIN-ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ του Υοu Tube.
Κύριε Καρβουνόπουλε μπράβο. Πρέπει να συνηθίσουμε να λέμε Καποδιστριακό για να ακούγεται όσο πιο πολύ γίνεται το όνομα του Ιωάννη Καποδίστρια, αντί για ΕΚΠΑ. Ως ελάχιστο φόρο τιμής αλλά και ως ελπίδα, για να υιοθετήσουμε τις αρχές με τις όποιες έζησε και έδωσε την ζωή του για το έθνος. Συγχαρητήρια για το περιεχόμενο του καναλιού σας.
Εχετε φιλοξενησει τοδους εξαιρετικούς ανθρώπους στην εκπομπη σας κύριε Καρβουνοπουλε. Αποριας αξιον γιατί δεν αξιοποιουνται απο το ελληνικό κράτος!
👋👋👋👋👋👋👍👍👍👍
Την Σκυτάλη στην Νεώτερη Γενειά Ερευνητών και Επιστημόνων του χώρου της Γεωπολιτικής.. Ευήκοον Ούς στους Ικανούς και..Αναβάθμιση της Ελπίδας. Άξιος. Ευχαριστούμε τον κο Καρβουνόπουλο για τις πρωτοβουλίες του.
Ο κύριος Τρούλης είναι εξαιρετικός. Κρίμα που ο ήχος δεν βοηθάει.
Πάρει Και οι 300 τα βλέπουν όλα μα πάνω απ’ όλα βλέπουν τις μίζες αυτό είναι το μόνο που τους ενδιαφέρει
Δεν θέλουν.
ΟΤΑΝ. ΔΕΝ. ΕΧΕΙΣ. ΠΑΙΔΈΙΑ. ΚΑΙ. ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ. ΚΡΑΤΟΣ. ΟΠΩΣ. ΤΑ. ΣΚΑΝΔΙΝΑΒΙΚΑ. ΠΟΥ. ΕΙΝΑΙ. ΠΟΛΥ ΠΟΛΥ. ΜΙΚΡΟΤΕΡΑ. ΑΠΟ. ΕΜΑΣ
ΑΥΤΉ. ΘΑ. ΕΙΝΑΙ. Η. ΜΟΙΡΑ. ΜΑΣ
Κύριε καθηγητά η Ελλάδα δεν είναι ανεξάρτητη έχει μπαμπά. Ότι πει ο μπαμπάς.
Λαου. Λαου.
Εξωτ πολιτική.......
Θέλουν να φαν την Ελλάδα, εντάξει θα το φωνάζω.
Μήπως η πρώτη συμφωνία ήταν συναίνεση του Στάλιν για την ίδρυση του εβραϊκού κράτος .Η Αγγλία και η Αμερική ήδη δούλευαν για αυτό .Έμενε η συμφωνία εκ μέρους του Στάλιν .
οτι να να ναι. εντελως ανιστοριτη προσεγγιση. δικαιωμα να εχουν κρατος εχουν ολοι οι λαοι. τι σοι αναφορα στον σταλιν ειναι αυτη?
Απεγραφη_ακυρωση
Οχι
Δε θα λείψεις σε κανέναν!
Στο καλό
Δεν σε αφήνουμε να φύγεις. Απορρίπτεται η απεγραφη.