Retkeilyvarusteet osa 4: Vaelluskengät. Lapin vaellus ja eräily.

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 1 лют 2019
  • Retkeilijä kirja:
    www.adlibris.com/fi/kirja/ret...
    www.suomalainen.com/products/...
    Tällä kertaa asiaa vaelluskengistä. Laaja ja vaikeahko aihe jossa on monta näkökulmaa. Kengät on mielestäni yksi tärkein vaellusvaruste jonka valintaan kannattaa kiinnittää huomiota. Raskas vaellus Lapissa tarvitsee erilaiset kengät, kuin syksyisessä sienimetsässä kävely. Hyvä vaelluskenkä tekee vaelluksesta huomattavasti mukavamman ja lisää turvallisuutta.
  • Розваги

КОМЕНТАРІ • 30

  • @juklehto
    @juklehto 5 років тому +3

    Meillä ei ole hirveästi vaelluskokemusta takana pitkistä reissuista. Yhtään onnistunutta pitkää reissua ei ole takana ja aina on pitänyt lähteä kotiin suunniteltua aiemmin. Kengät on ehkä ne jotka ovat tuottaneet entiten murhetta reissuissa. Karhunkierroksella emännältä lähti varpaankynnet => Juumasta taksiin ja Rukalle. UK-puistossa sadetta, kaatosadetta ja ukkosmyrskyä => kaikki märkänä ja puolimatkasta takaisin autolle. Hammastunturilla 1km ja vaelluskengät märkänä varvikosta => 2. päivänä todettiin, että ei tule mitään, varsinkin kun sääennuste heitti päälaelleen ja hieno keli muuttuikin viikon vesisateeksi ja josta 2. päivänä koko päivän jatkunut vesisade kruunattiin vielä 40mm kuurolla tunnissa. Lauhanvuorella testattiin kumisaappaita ja ne eivät toimineet kummallakaan rinkan kanssa => rakkoja.
    Joo siis kengät ovat olleet aika ongelma. Itellä on ollut Haixin Desert P7 ja ne oli käytössä jo ennen vaellusten aloitusta. Sopivat jalkaan ja tykkään. Ne on goretexillä, mutta vuosivat heti uutena. Sain tehtaalta (tilattu Saksasta) uudet tilalle, joiden totesin olevan samanlaiset. (Kengän päälle jäänyt lumi suli autossa ja sukat kastu.) Toisen parin rasvasin suosiolla päältä ja tämä on toiminut aika hyvin. Varsinaista hengittämättömyysongelmaa ei ole ollut rasvauksesta huolimatta. Ongelma tulee ehkä just varvikossa kävellessä, jolloin suojaavat rasvat lähtee nopeasti ja kenkä vettyy päältäpäin nopeasti. No eihän tollasta kalvokenkää saa mitenkään järkevästi kuivattua missään nuotiolla illassa. Emännällä oli Meidelin Vakuumit ja ne piti reissun verran ihan ok vettä. Sitten ne alko vuotamaan ja mikään ei auttanut. Olis saanut takuuseen, jos olis ymmärtänyt reklamoida nopeemmin, eikä kysellä ensin vinkkejä. Sitten testattiin kumppareita. Meillä on molemmilla Sievin Light Bootit ja niitä on käytetty vuosia, mulla on itse asiassa toiset jo menossa. Ne on olleet todella hyvät sienessä ja rantakivikossa kalastaessa. No rinkan kanssa molemmille tuli rakkoja ja jalat väsy ihan uudella tavalla. Noita saappaitahan moni pitää kanssa vaelluksilla. Sitten arvottiin kalvottoman ja vaelluskumisaappaan välillä. Vikingin vaellussaapas on saanut kehuja, mutta on ilmeisen kestämätön materiaalin suhteen. Myyjä sanoi saapasta hyväksi, mutta sanoi lopulta materiaalista kysyessä, että hänelläkin on tullut risupohjasta läpi. Sitten käännyttiin Lundhagsin kenkiin. Emäntä osti alesta Rangerit, mutta itelle ei ollut kokoja tai sopivia malleja tässä kevyemmässä ja halvemmassa luokassa. Vandra ei taasen sopinut jalkaan. (Lundhagseja on todella heikosti tarjolla ja 350-500€ en ala maksamaan superjäykästä mallista.) Lundhagsin Suomen edustaja suositteli napakamman nilkan omaavaa Forest mallia, jollaiset löysin edullisesti pitkällisen etsimisen jälkeen saksalaisesta nettikaupasta. Sisäänajo on näille kummallekkin menossa, mutta ongelmitta ei olla selvitty. Molemmilla kantapala tai pikemminkin kantapalan päältä lähtevä nahka tekee vekin ja hankaa kantapään päälle hiertymän. Ja jalkapöydän päälle kohdistuu outoa painetta. Näitä on yritetty korjata pehmentämällä nahkaa, nauhoittamalla alaosa löysimmin ja testaamalla eri sukka kombinaatioita (jopa kolmea sukkaa). Vedenpitävyys on ollut sieniretkillä erinomainen Tallipojan ja tervan yhdistelmällä.
    Katsotaan, ehkä joskus vielä onnistuu. :D

  • @goatsehomo
    @goatsehomo 5 років тому +3

    Tasaisessa maastossa, pitkospuilla ja poluilla kantaa helposti 20kg rinkkaa selässä ihan varrettomilla lenkkareilla. Sitten kun maasto menee vaativammaksi niin tarvitaan tukea nilkalle

  • @jarimaenpaa4867
    @jarimaenpaa4867 3 роки тому +1

    Oma valintani on ollut kesä reissulla kalvoton polkujuoksukenkä. Merinovillasukan kanssa se ja sama kastuuko vai ei. Yleensä vesistö ylityksissä kahlaan yli. Kalvottomassa kengässä sukat kuivahtaa nopeasti. Syysvaelluksilla kun on jatkuvasti märkää ja kylmää Sievin jalkineen polyuretaanisaapas. Kumpikaan ei tue nilkkaa. En ole kokenut ongelmaksi. Vaellan varsin kevyellä varustuksella. Pyrin pitämään repun painon alle 10kg. En ole varsinainen pitkien taipaleiden metsästäjä, mutta tykkään kulkea kevyellä taakalla nopeasti. Mutta ei sen enempää, hyvän tietoiskun teit. Ja oman tarpeensa mukaanhan jokainen töppöset valitsee..

    • @Tunturikalastaja
      @Tunturikalastaja  3 роки тому

      Sillä painaako rinkka 30 vai 10kg on paljon merkitystä. Itse en ihan 10kg reppua ole onnistunut pakkaamaan mutta lähelle kuitenkin. Kun on kerran kävellyt kevyen rinkan kanssa on vaikea palata raskaaseen.

    • @jarimaenpaa4867
      @jarimaenpaa4867 3 роки тому

      @@Tunturikalastaja Totta puhut. Mä olen reppureissaamista harrastanut yli 40v. Ekat vuodet hyvinkin köykäisillä varusteilla. Sitten pikkuhiljaa kantamuksen paino nousi ja nousi. Muuan vuosi sitten jo yli 60 ukkona pakersin painavan rinkan kanssa ja satuin samoille tulille fiksun grammarin kanssa. Talven verran muokkasin varusteita I, kokeilin ja korjailin. Mä en juurikaan kuljeta harrastusvälineitä mukanani. Kevyt vapa, muutama meppsi. Joskus syksyllä pyssy. Raskaalla kuormallahan nuo mun töppöset on liian hempulit, mutta tommosella noin 10kg kuormalla ne toimii..

    • @Tunturikalastaja
      @Tunturikalastaja  3 роки тому

      @@jarimaenpaa4867 Mulla tuo harrastevälineiden määrä on "ongelma". Muuten on helppo saada reppu keveäksi. Kalastuksen suhteen riittää tosi pienikin varustus mutta aina mukaan tulee kaikenlaista testiuistinta yms. Ylimääräistä sälää.

  • @EsanEraJaLuonto
    @EsanEraJaLuonto 5 років тому

    Itsellä on vanhasta suunnistusharrastuksesta johtuen nilkat ihan makaronia. Käytössä on puolipitkät ja täyspitkät vaelluskengat. Omaan jalkaan sopii parhaiten Meindl. Crocsit tietty sitten taukopaikalla. Säärystimet silloin kun on märkä maa. Goret kestää kuivua monta päivää. Ja niota kenkiä pitää käyttää kun muuten niistä murenee pohjat kumin kovettuessa.

    • @Tunturikalastaja
      @Tunturikalastaja  5 років тому

      Moi, Meindelit sopii munkin jalkaan. En ole ennen kuulukaan pohjien hajoamisesta. Mun kenhät ei ole kestänyt niin kauan, että olis päässyt pohjasta hajoamaan. Eilen kävi tosin niin, että 20v vanhat laskettelu monot katkesi. Tippui kärkiosa kokonaan pois. Näkljään muovi muuttaa olomuotoaan vuosien varrella.

    • @EsanEraJaLuonto
      @EsanEraJaLuonto 5 років тому

      @@Tunturikalastaja Noi valmistajat ovat vissiin nykyään velvollisia tekemään pohjista tuollaisia "biohajoavia".

    • @Tunturikalastaja
      @Tunturikalastaja  5 років тому

      @@EsanEraJaLuonto Melkein toivois, että niillä on joku hyvä syy tuohon. Ettei ole vaan t"uotteen oletettu käyttöikä" ahneutta tms. Kivahan se on valmistajan samaa tuotetta monta kertaa myydä. :)

  • @benlovakia5940
    @benlovakia5940 3 роки тому

    Itse käytän Nokian kumisaappaita ja hyvin on toiminut kivikolla ja metsässä

  • @JarnoPuputti
    @JarnoPuputti 4 роки тому

    Mikä tuon pitkävartisen metsästyskengän merkki ja malli on?

  • @granat2149
    @granat2149 5 років тому

    Tuo on ehkä metsästyskenkä? Niitä on tullut, jo 4 ostettua. 3 on mennyt huonoon kuntoon. Huono puoli on paino ja sitten aika kuumat jos on kuuma.

    • @Tunturikalastaja
      @Tunturikalastaja  5 років тому +1

      Joo. Se on metsästyskenkä.

    • @granat2149
      @granat2149 5 років тому

      @@Tunturikalastaja on nuita kohtuu kevyitäkin. Ehkä se nahkan kuivuminen kasaan on vuotamisen syy? Rasva auttaa. Kenkien hinnassa ei kannata säästää ;) 200-400€ haarukassa pyörii hyvät kalvokengät.

  • @granat2149
    @granat2149 5 років тому +1

    Nuila jäykillä metsästys kengillä tekniikan opittua ei väsy jalat niin kuin kumisaappailla. Menee puolet kevyemmin. Nuita metsästyskenkiä ei tarvi päältä kuivata ja jos kuivaa niin se on hidas ja normi huoneen lämpö. Goretex pitää aina muistaa että pysyy nuotiosta kaukana, oli huosut, kengät tai mikä tahansa.

    • @Tunturikalastaja
      @Tunturikalastaja  5 років тому +1

      Moi, joo pidän itse myös jäykemmistä kengistä. Noi ei ole kaikkein jäykimmät. Varsinaiset vaelluskengät multa hajos joku aika sitten niin siksi videolla vaan noi metsästyskengät. Puhuin tossa ehkä vähän epäselvästi.

    • @granat2149
      @granat2149 5 років тому

      @@Tunturikalastaja joo, ei kyllä sanoit. Nämä on kanssa tehty kävelemiseen. Pitkä varsi on hyvä ja kun kolvollisen housun pistää sitten varren yli niin purotki pikaseen kahlaa yli. Tuon kalvon kanssa kun oppii elämään niin ne pysyy jonkun vuoden kuitenkin vedenpitävänä.

  • @reibafakir3793
    @reibafakir3793 4 роки тому

    älä ole liian vaatimaton "ajattelin höpistä tästä" .... ei ole höpinää. paljon asiaa :) ja itse lisäisin että lidlin halpis "vaellus" kenkiä ei kannata ottaa edes kakkos kengiksi. näin vain on. kokemus osoittaa. no, tuo lienee kokeneimmilla tiedossakin

    • @Tunturikalastaja
      @Tunturikalastaja  4 роки тому

      Jees. Sitten, kun kerran huonoilla kengillä on vaeltaa niin ymmärtää mitä se tarkoittaa.

  • @Leima1
    @Leima1 4 роки тому

    Paljon tärkeitä pointteja sulla, itse käytän maihareita, kunnon kotimaisia nahkamaihareita.

    • @Tunturikalastaja
      @Tunturikalastaja  4 роки тому +1

      Moi, ne on varmasti hyvät ja hengittääkin tarvittaessa.

    • @Leima1
      @Leima1 4 роки тому

      @@Tunturikalastaja No sitä luulisi ettei hengitä mutta hyvä nahkakenkä ei ole hiostava, ja vuoreton nahkakenkä kuivuu nopeasti jos kastuu.

    • @Tunturikalastaja
      @Tunturikalastaja  4 роки тому

      @@Leima1 Miten hyvin tommoset pitää vettä? Kestääkö jalat kuivina jos vähän joutuu suossa tarpomaan?

    • @Leima1
      @Leima1 4 роки тому

      @@Tunturikalastaja Yllättävän hyvin pitää vettä, se kengän kieli on näissä minun maihareissa ommeltu tiiviisti lähes varren yläreunaan asti sivuistaan kiinni ja siihen asti saa jalan siis molskauttaa lätäkköön, mitään pidempää uittamista en ole kokeillut ja kun pitää pienen pullon hyvää nahkaöljyä mukana reissussa niin saa pidettyä kengät paremmassa kunnossa, vuoreton maihari menee ympäri vuoden kun eristys hoidetaan sukkien kanssa... Itselläni on nyt edesmenneen Laja tuotteen tekemät maiharit mutta näitä Mänskän kengän tuotteita on kehuttu todella paljon: www.manskankenka.fi/index.php/jalkineet

    • @Tunturikalastaja
      @Tunturikalastaja  4 роки тому +1

      @@Leima1 kiitti. Pitää tutustua. Ensi vuonna varmaan uusien kenkien hankinta niin siksi kyselen.