Це відео не доступне.
Перепрошуємо.

Metsolan Metsäkoulu 11, Moottorisaha, Kaatokolot

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 23 бер 2017
  • Lyhyt kuvaelma erilaisista kaatokoloista ja niihin liittyvä turvallisuus ja työergonomia.

КОМЕНТАРІ • 25

  • @ilposironen8783
    @ilposironen8783 Рік тому

    Kiitos hyvästä opastuksesta. Olen kaadellut jonkunverran puita Kinnusen Arvon opeilla, Rääkkylästä kotoisin on Hän. Hyviä opetusvideoita on kyllä nämä, kiitoksia näistä....

  • @kaivelija6457
    @kaivelija6457 7 років тому +4

    Mielenkiintoisia videoita. Monelle todella tärkeitä turvallisuuden kannalta.

  • @verttitu
    @verttitu 4 роки тому

    Hyvi on selitetty👍🏼

  • @mievain6283
    @mievain6283 7 років тому +1

    mikäs idea/hyöty on tuon peruskaatokolon teossa alakautta eli sahataan viistoon alhaalta ylös ja sitten irrotetaan pala sahaamalla poikittain

    • @kiuruvedenmetsola3978
      @kiuruvedenmetsola3978  7 років тому +4

      Kaatosarana pitää kaatosuunnan pidempään (esim. alamäkeen kaadettaessa) + puuhun ei jää kaatokolon aiheuttamaa lovea (esim. visakoivu + muut arvopuut)

  • @finmar132435
    @finmar132435 6 років тому

    Mitenkäs kelottuneen puun kaato? Sellaisessa ei taida olla kaatosarana kovin pitävä? Onko sellaisen kanssa toimittava jotenkin toisin kuin elävien puiden kanssa? Jos puhutaan suht pystyistä, tai etu-/takakenoisissa, eikä sivurönöistä.

    • @kiuruvedenmetsola3978
      @kiuruvedenmetsola3978  6 років тому +2

      Sori myöhässä oleva vastaus; jostain syystä kysymys ei ole tullut tonne ilmotuslistaan tai sit se on vaan menny ohi. Mut vastaus: On toimittava, koska pitopuun pitokyky on heikentynyt. Kaatokolo niin syvä, että ylettää rungon leveimmälle kohdalle eli siis yleensä puoleen väliin. Kaatosahaus lähes samaan tasoon kaatokolon pohjan kanssa ja paksumpi pitopuu. Tässä siis oma näkemys.

    • @finmar132435
      @finmar132435 6 років тому +1

      Kiitos vastauksesta! Puu on vielä kaatamatta, joten vastaus ei siinä mielessä mitenkään myöhässä tullut :)

  • @brianmurray667
    @brianmurray667 4 роки тому

    Informative video and explained visually very well. The bottom third cut on your dummy log is just shaving the bark off. When do you recommend using it and is there a danger of getting a barber chair reaction? I have used it but frequently I will get the above result. Maybe my technique is wrong? Thanks again! I have learned so much even after a lifetime of cutting firewood.

    • @kiuruvedenmetsola3978
      @kiuruvedenmetsola3978  4 роки тому +2

      What does barber chain reaction means? I use it in stems diameter below 15 cm, its good, if you have snow, because you can do it with the end of the bar, and chainsaw can be up, and for that reason also you can do the cuttings, when your legs are straight, so you don't have to knee. Most important reason to use that method is, that you have to do one cutting less, so you save time, in finland in first thinning you save 1000 cuttings per hectar.

    • @brianmurray667
      @brianmurray667 4 роки тому

      Barber chair means the tree can split length wise as it falls over, usually for a couple of feet. It can happen slowly or fast and strike the person in the face as the tree is being pushed over.
      I agree with you, less work and easier. Just wondering if I was doing it wrong and your technique was a little different? Thank you for replying!

    • @kiuruvedenmetsola3978
      @kiuruvedenmetsola3978  4 роки тому +3

      @@brianmurray667 Ok, that is possible, but usually you see, if there is that kind of intensity in stem, which could cause that phenomenon; stem is curvy or something like that. Our tree-species here in finland are usually guite soft, so that kind of splitting does not happen so often. Some nasty ones has happened to me only twice in my life.

  • @mikkopehkonen4399
    @mikkopehkonen4399 4 роки тому

    Minkälainen on tuo viiltokaato kolo käytännössä? Eli tavallaan peruskaatokolo mutta jätetään alasahaus tekemättä?🤔😄

    • @kiuruvedenmetsola3978
      @kiuruvedenmetsola3978  4 роки тому

      Toimii ku junan vessa! Ei saa sahata liian syvälle, pitää nähdä pohja

  • @jassol69
    @jassol69 6 років тому +1

    Koivua kaadettaessa tyvi helposti repeää. Miten tätä voi ehkäistä?

    • @kiuruvedenmetsola3978
      @kiuruvedenmetsola3978  6 років тому

      Viiltokaatokololla käy juuri sillä tavalla, koska se pintakuori jää ehjäksi, se saattaa repäistä sen pitkältäkin matkalta puusta. Koska yleensä hakataan kuitupuuta, sillä ei ole merkitystä. Siinä voi tehdä niin, että kun näkee puun kaatuvan oikeaan suuntaan, sahaa pitopuun poikki, mutta pitää varoa tyven potkua. Jos repeämä tinkii tulemaan pitopuun sivuosaan, siihen auttaa, että tekee ns. korvat, eli sivulle pystysahaukset, se auttaa myös hahmottamaan paremmin pitopuun paksuuden, varsinkin koivulla, jossa tuohi jää usein lerpattamaan pitopuun reunaan kaatokolon teon jälkeen.

    • @jassol69
      @jassol69 6 років тому

      Kiitos vastauksestanne! Koivukuidun osaltahan tuolla ei ole niin merkitystä, mutta sitten kun kaadetaan isompaa vaneripuuta, niin tyven olisi tärkeä säilyä ehjänä. Eli isommalla puulla tehdään kaatolovi ja sitten pitopuu ohennetaan/katkaistaan kun runko on jo selvästi kaatumassa oikeaan suuntaan. Kiitos näistä vinkeistä, kokeilen käytännössä miten onnistuu! :)

  • @jassol69
    @jassol69 6 років тому +1

    Minkä mittainen laippa olisi hyvä isompaa puuta tehdessä? Minulla on kevyt saha, jota käytän kuitupuunteossa ja siinä on 12" laippa. Nyt hankintalistalla olisi tehokkaampi saha. Peruskoko lienee 13 tuumaa, mutta kannattaisiko ottaa 14" vai jopa pidempi? Minkälaisia ajatuksia tästä asiasta ammattilaisella?

    • @kiuruvedenmetsola3978
      @kiuruvedenmetsola3978  6 років тому +1

      On varmaan aika henkilökohtainen asia, mistä kukakin tykkää. Pitemmän laipan hyviä puolia näkemykseni mukaan on, että sillä ulottuu, ei tarvitse niin paljon mennä alas esim. karsinnassa, huom. pitkät kaverit, kaatosahaus ja kaatokolon teko, katkaisut onnistuu yhdeltä puolen. Haittoina taas, että on ehkä hieman kömpelömpi käsitellä, hankintahinta on korkeampi, viilaaminen vie kauemman aikaa ja joutuu olemaan tarkempi, ettei tule esim. maahansahauksia; pitkä laippa vääntyy herkemmin ja kuluttaa myös kytkintä ja sahaa. Vaikka saha isoneekin, niin itse en normaalissa metsätyössä lähtisi herkästi pidentämään laippaa, 13 " riittää varsin pitkälle. Mutta kuten sanoin, ei tähän mitään lakia ole, kokeilemallahan se selviää.

    • @jassol69
      @jassol69 6 років тому +1

      Kiitos vastauksestanne! Eipä sitten muuta kuin kokeilemaan. :)

    • @mikkopusa4213
      @mikkopusa4213 4 роки тому

      Kun UA-camn puunkaatopätkä katsoo niin järjestään näyttää siltä että jenkkipätkissä sahataan kauhean pitkillä laipoilla.

  • @johhnydoe3293
    @johhnydoe3293 3 роки тому

    Onko mitään konstia kaataa puu niin että se jäisi kantonsa varaan pötkölleen. Olisi helpompi karsia ja tullessa takasi pätkiä polttopuu mittaan

    • @kiuruvedenmetsola3978
      @kiuruvedenmetsola3978  3 роки тому

      ua-cam.com/video/qc4ubhPqbws/v-deo.html

    • @johhnydoe3293
      @johhnydoe3293 3 роки тому

      @@kiuruvedenmetsola3978 Nojoo tämä tiesi vaan on vähän työläs veistellä. Muistelin vaan että jossakin teikäläisen videolla oli simppelimpikin keino tähän mutta voen muistaa viärinnii.

    • @kiuruvedenmetsola3978
      @kiuruvedenmetsola3978  3 роки тому +1

      @@johhnydoe3293 kokeile avointa v-mallin kaatokoloa. Silloin kaatokolo ei potkase runkoa kannosta irti. Ainoastaan rungon isku maahan voi sen irrottaa. Samoin viiltokaatokolossa runko jää usein kantoon kiinni.