Neden İstanbul’da yaşıyoruz? Elbette her birimizin aklına mutlaka taşınmak geliyor ancak derli toplu şekilde nedenleri sıralamak lazım. 1. Remote işler hala bütün pazara kıyasla acayip az. Birçok şirket uzaktan çalışmayı da iptal ediyor. 2. Ankara ve İzmir’de dahi işgücü piyasası zayıf. İstanbul’da bir pozisyon için 100 ilan varsa Ankara’da 8, İzmir’de 6, diğer büyükşehirlerde 1 oluyor. 3. Herhangi bir Anadolu şehrinde sosyal /kulturel aktivite bulmak mümkün olsa da ahbap bulmak zor. Örneğin memleketimde gittiğim bir etkinlikte kullanılan Türkçe, kendini ifade etme şekli ile eşdeğer işleri yapan diğer şehirlerdeki insanlar daha iyi. Bu kendi gözlemim olsa dahi bence geçerli. 4. Ankara ve İzmir’de iyi üniversiteler hariç Anadolu üniversiteleri dökülüyor. 5. Dinci/muhafazakar bakış açısı hala geçerli. Şort giyen, koşuya çıkan insanlara hala tepki gelebiliyor. Kayseri’de yarı maraton son birkaç yıldır var. Erciyes’te içki icebileceginiz düzgün yer sayısı sayılı. 6. Uzaktan çalışmadığımız her durumda maaşlar daha düşük. Aradaki fark kiraya gidiyorsa da yukarıdaki sebeplerden ötürü kalmak mümkün. 7. Fırsatlar, yatırımlar, sermaye tamamı İstanbul’da. Önce bunlar hareket etmeli ki insanlar da hareket etsin. Türkiye’nin yarısını İstanbul üretiyor. Bütün bu nedenler bizi İstanbul’da tutuyor. Düzgün bir plan şart. Bireysel olarak ancak sayılı, bireysel değişimler olur, o da çok etki etmez. İyi günler.
İstanbul'a son 10-12 yılda, devlet politikalarının bir sonucu olarak, fiilen 3-4 milyon Suriyeli, Afgan, çeşitli Orta Doğulu vs göç etti. İstanbul'un iyiye gideceğine inanan var mı?
O küçük işletmelere günaydın diyince suratıma sülalesinin ırzına geçmişim gibi bakıyor. Kolay gelsin dediğimizde de yüzümüze bile bakmıyor. Ahbaplık yaptığımız bi tekel var, oda sigara zammı falan gelince çakallık yapıyor, stokculuk yapıyor. Kısaca haksızsın Bahadirhan bey. Arz ve talep. Asgarî saygi, güler yüz ve hizmet istiyorum. Bu nedenle uzun zamandır asla küçük esnafla yüz göz olmuyorum.
İstanbuldan gına geldi. İnsanlar gündüz zombi gibi çalışıp akşam evlere tıkılıp büyük depremi bekliyor gibi. Pahalılıktan dışarı çıkamazsın çıksan kalabalıktan pişman olup üçüncü biranın hesabını yaparsın İmkanım olsa hiç düşünmeden izmirde yaşardım
Bahadırhan bey yeni bi iskan politikasına ihtiyacımız var.Mevcut veya müstakbel hükümet İstanbul sanayisini işçileri ve aileleriyle birlikte Doğu ve G.Doğu Anadolu bölgemize kaydırırsa bu sorun büyük ölçüde çözülür diye düşünüyorum,ayrıca İstanbuldaki ümiversitelerin çoğu kapatlıp kalanların bi kısmı da Ege ve Karadeniz bölgelerine yayılmalı ve son olarak sığınmacı adı altındaki istilacılar derhal gönderilmeli. İstanbul bi turizm kenti olmalı.
6 Şubat depreminden 8 gün önce 33 sene yaşadığım İstanbulu terkedip memleketim Kastamonu'ya yerleştim. Hiç pişman değilim keşke daha önce yapsaydım :) İstanbulda ne ararsanız aynısı Anadolu şehirlerinde de var. Bela ararsan bela, ortam ararsan ortam, huzur ararsan huzur. Bela aramıyorsan bela gelip seni kolay kolay bulmaz burda, pahalılığın tek farkı buralarda pazarlar daha ucuz ve doağl ürünlere erişim çok kolay ve çok çok ucuz. İş imkanı ise eğer uzaktan çalışıyorsanız hiç sorun değil. Benim kendi tasarım ofisim var ve müşterilerimin %90'ı istanbulda. Yurtiçi kargo 1 günde getiriyor kargoyu, e zaten istanbulda olsam ikitelliden tuzlaya gidip gelmek istesem 4 saar sürüyor. Kastamonu Tuzla arası zaten 4 saat 15 dakika :). Ayda 1 kaç sefer iş için illaki gittiğim oluyor, inanın dakikaları sayıyorum gitmek için. İnsan 33 sene yaşadığı şehri hiç mi özlemez demeyin, özlemeyi bırak nefret ediyorum desem abartmış olmam. Bu arada bahadır kardeşim eğer emeklilik için öyle bir ev arıyorsan buluruz, köyden kaçıp şehirde AVM meraklısı çook mirasyedi var buralarda, istemediğin kadar seçenek var buyur gel beklerim :)
@@gllmll7227 Esprinizi samimiyetle karışılıyorum, lakin benden size bir bilgi; Kastamonulular bu ayı şakasından hiç hoşlanmazlar, kendi aralarında bile yapmazlar. Olur da bir gün yolunuz düşerse siz siz olun yapmayın ummadık tepkiler alırsınız. Saygılar efenim
Videoda anlatılan bütün hikayelerin bizde karşılığı var. Evden çalıştığım için, Haziran'da memleketim Samsun'a taşındık. Çünkü tam da Bahadır'ın bahsettiği konulardan dolayı İstanbul'dan vazgeçtik. Ekim ayında işe başlayan eşimin iş için ayırdığı saatler geçici bir süre için İstanbul'la hemen hemen aynı olsa da biz haftada 3 gün sporumuza ve İstanbul'da gidemediğimiz kültür-sanat faaliyetlerine zaman ayırabiliyoruz.
En iyi aldığım karar İstanbul’dan kaçmak oldu, her türlü maddi manevi psikolojik olarak müthiş rahatladım. Düzce’de yaşayan arkadaşım vardı, benden daha fazla gelip geziniyordu, döndüğünde de bahçeli müstakil evinde huzur içinde yaşıyordu. Bolu civarının bu kadar az popüler olması da inanılmaz, İstanbul Ankara ortasında yer alıyor muhteşem doğası var va
Yaklaşık 1,5 yıl önce İstanbul'dan Ankara'ya taşınmış biri olarak İstanbul'u çok özlüyorum. Evet Bahadırhan Bey'in bahsettiği zorluklar elbette mevcut. Ancak nerede yaşıyor olursak olalım şehrin genelinden çok kendi düzeniniz yaşam kalitenizi ve o kentten aldığınız keyfi belirliyor. Yani İstanbul'da yaşıyor ve eviniz ile çalıştığınız yer arası kısaysa, çocuğunuzun okulu eşinizin işi vs. rahat bir düzeniniz varsa bu çileler azalıyor. Ben İstanbul'da yaşadığım dönemde gezmelerimi hafta sonu sabahları yapıyordum ve trafiğe maruz kalmıyordum. Ankara'da güzel bir yemek yiyip ardından caddesinde dolaşabileceğiniz yer maalesef yok. Arkadaşların restoran tavsiyeleri oto sanayilerin içinde olabiliyor mesela. Bu benim için gerçekten çok büyük bir olumsuzluk. AVM gezmeyi sevmiyorum, güzel sokaklar, cadde mağazalarının olduğu ama ana arter olmayan yollar istiyorum. İstanbul'da bu saydıklarım neredeyse her ilçede var. Ankara'da ise zorlasan Bahçelievler bu tanıma uyuyor. İstanbul'da deprem tehlikesi yüksek olduğu için Ankara'ya geldim kararımdan pişman değilim. Ancak özlemekten de kendimi alamıyorum. Bazen hafta sonu uyanıp Boğaz'a Suadiye'ye Yeşilköy'e gidemeyeceğimi düşününce tadım kaçıyor.
İstanbul'a ilk gidişim uçakla olmuştu ve uçak alçalmaya başlayıp da binalar görünmeye başladığında aklıma ilk gelen şu oldu: "Bu insanlar depremde nereye kaçabilecek?". Ayrıca gezdiğimde her tarafta zombi sürüleri varmış gibi görünüyor, çok kalabalık.
Çok çok doğru tespitlerle dolu bir video. Şu ankinden sonraki hükümet kim olursa olsun, önceliklerinden biri İstanbul'daki nüfus ve ekonominin bir kısmını Anadolu şehirlerine aktarmak olmalıdır. İstanbul'un ekonomideki önemi, depremler de göz önüne alındığında, Türkiye'nin en önemli beka sorunlarından biri.
İstanbul yaşanılmaz hale geldi. Tüm her şeyi buraya yığarlarsa olacağı budur. Üretimin sanayinin Anadolu'ya yayılması lazım artık. Anadoluda üretici teşvik edilmeli daha çok fabrikalar açılmalı. En önemlisi de daha çok demir yolu yapılmalıdır.
İşin sosyal boyutları da düşünülmeli. Sadece İstanbul için değil, ülkenin yüzde 85’i Ankara ve Ankara’nın batısında yaşıyor. Bir manisalı olarak, sanayinin de büyümesiyle o kadar fazla göç aldı ki. şehir artık bu kadar insanı kaldırmıyor. Türkiye’nin en büyük sıkıntılarından biri düzensiz nüfus dağılımı ancak kimse bunu düşünmüyor.
Tespitleriniz çok doğru ve neredeyse tamamına katılıyorum. Kaldı ki durumun biz de gayet farkındayız ve İstanbul’dan küçük şehirlere göç etmeyi çok istiyoruz. Fakat malesef iş fırsatları açısından yapmamız pek mümkün görünmüyor. Yani konu sadece niyet meselesinden ibaret değil, gidemiyoruz. Video için teşekkür ederim.
Місяць тому+2
Ankara da çekilmez oldu abi. Yakında buradan da voltayı alırız gibi.
İzmit'in doğusunda bir çok güzel köy var ve şehir merkezine arabayla 15dk mesafede bu köyler. Haliyle köyler şehire bu kadar yakınken kendi kafanıza göre insan bulmanız da zor olmuyor çünkü yerel okumuş insanlar o kadar da göç etme eğilimine sahip olmuyor. İstanbul'dan gideyim ama çok da uzaklaşmayım diyenler için çok uygun bakmalarını tercih ederim. İstanbul'da vereceğiniz kiraya çok güzel müstakil bir ev dahi tutabilirsiniz. Kendi arabamla buralardan Kadıköy'e gitmem ve İspark'a bırakmam 1 saat alıyor. Dolayısıyla hem yaşadığımız yer çok sakin ve huzurlu oluyor hem de İstanbul'daki hiçbir etkinlikten geri kalmıyoruz.
2021 aralıkta terk ettim istanbul u , senede 1 kere dönüyorum 3 gün geziyorum ve benim çocukluğumun geçtiği şehir ne hale gelmiş artık diyorum hemen dönüyorum , sanıyorum 20 milyon olmuş nufus istanbul da , türkiye de yeni iş istihdam sahaları yaratılmadığı sürece insanlar gelmeye devam edecek istanbul a
Kastamonu da askerlik yaptım ordan biliyorum tr de çoğu şehre gitmişimdir beni doğasıyla büyüleyen başka şehir olmamıştır ki sanıyorum karadenizde başka hiçbir şehirde böyle derin yabanıl yoktur dağı, sık ormanı en çok da havası muazzamdır soğuğu hiç rahatsız etmez, meditasyon gibidir. Nüfus 110 bindi en son dışa çok göç veriyor belki de az insan olduğu için doğası bu kadar pürüzsüzdür
Bahadır Bey bu konuda size katılıyorum Türkiye bir demiryolu Ülkesi olmalı fakat eksiğiniz var eksiğiniz şu Türkiye sadece bir demiryolu ülkesi değil Üç tarafı denizlerle çevrili bir yarımada devletidir bundan mütevellit denizciliğe de aşırı şekeri önem vermemiz lazım gerek iç su Yollarına gerekse Örnek vermek gerekirse istanbul-hatay üzerindeki yapılan yolculuklarda veyahut daha kısa süreli iller arası yolculuklarda deniz ulaşımına da öncelik verilmeli Bununla ilgili teşvikler arttırılmalı bence Biz denizci bir millet denizci bir ülke olmak istiyorsak bu yönde atılımlar yapmamız şart
Merhaba Bahadırhan Bey. Ufak bir not. Kahir kelimesini telaffuz ederken baştaki "k"yi ince telaffuz etmemeniz gerekiyor. Kaynak olarak TRT'nin telaffuz sözlüğünü veya TDK'nin Resmî Türkçe Sözlük'ünü kontrol edip verdiğim bilgiyi teyit edebilirsiniz. Teşekkürler.
Geçtiğimiz hafta pazar gunu mall of Istanbul AVM den çıkamadık yaklaşık 1 saat direksiyon başında mahsur kaldık cidden iğrenç bir tecrübe sırf bu yüzden uzun bir sure daha avmlerden uzak durmayı dusunuyorum
İstanbul'da çoktan her türlü eşik aşılmış durumda. İstanbul sokak ve caddelerindeki vaziyet artık izdiham halini almıştır. Oysa İstanbul bir sanayi kenti olmak yerine, bilim, sanat, ticaret ve kültür şehri olarak tasarlanmalıydı. Şayet İstanbul bir Londra veya Paris gibi planlanabilseydi, emin olun Paris'ten daha çok turist ağırlayabilirdi. İstanbul ve civar şehirlerdeki sanayi, limanlara demir yolu bağlantısı sağlanmış Anadolu'daki şehirlere kaydırılmalıdır. Düşünün toprak büyüklüğü neredeyse Türkiye'nin yarısı kadar olan, Almanya'nın en büyük şehri 3,5 milyon büyüklüğünde. İyi bir ekonomik planlama ile nüfus Anadolu'ya dengeli bir şekilde dağıtılabilir. Anadolu'da da artık bir çok imkanın mevcut olduğu, çok güzel şehirler var. Hele ki emekliler bir dakika bile İstanbul'da kalmamalı. Kastamonu, Ordu, Tokat, Amasya, Çorum, Sivas çok güzel şehirler. Ben şahsen İstanbul'un en çok Anadolu'ya dönüşünü seviyorum...İnsanlar istanbul'da yaşamıyor, sürünüyor,...
Istanbulda yasayan insanlara ` `bu kadar sikayetcisiin neden istanbulda yasiyorsun ?` vs diyolar. Son zamanlarda Istanbulda yasamaktan yorulup, baska sehirlere giden ( biri Izmir digeri Eskisehir ) iki arkadasim oldu ve maalesef is bulamayip geri geldiler!
Ankara gerçekten yaşamak için çok güzel. Doğru, toplu taşıma biraz sıkıntı ama benim gibi yürümeyi seviyorsanız ve acil işiniz de yoksa çoğu yere yürüyerek de gidebilirsiniz. Taksicileri, restoranları, caddeleri, sokakları hatta tekelleri bile çok güzel.
Memurum. İstanbul'un nimetlerinden 15 yıl faydalandım. Çok sevdiğim arkadaşlarımda vardı. İnanılmaz kültürel aktiviteler vardı. Tiyatrolar, konserler, gece hayatı. Her şey vardı. Hiç sıkılmazdım. Çok sevdiğim bir kıza yaptığım evlilik teklifinin reddi üzerine tayin isteyip Samsun iline geldim. Şimdi kimim kimsem yok burada. Ne zaman burada bir çevre yaparım bilmiyorum. Yaşımda 34 oldu. Açıkçası İstanbul'dan çıktığım için pişmanım.
Bu anlattıklarınızı İstanbulun anca %15ine tekabül eden kısmında yapabilirdin, şanslıymışsın. Beşiktaş, Şişli'in belli kesimi, Kadıköy, biraz Beyoğlu. Muhtemelen bunlardan birinde ikamet ediyordun, yada bu semtlere gidiyordun. Peki İstanbulun geri kalanı? Yani bu söylediklerinizi İstanbulda yaşayanların %80i yapamıyor, geneli açıklamıyor yani.
@@asilyus_bg videoda anlatılanlarda doğru, sizin cevabınızda. Ben bu videodaki bahsedilen olayın istisnasıyım ama istisna da olsam benim gibi insanlarda var. Açıkçası İstanbul'dan giderken Fatih'in fethettiği, Atatürk'ün kurtardığı bu şehri kime bırakıyorum diye de hayıflanmıştım. Neyse artık. Kısmet böyleymiş.
Türkiye'nin En Batısı sayılabilecek Ayvalık/Cunda'da bile Fiber optik internet yokken Millet işini gücünü bırakıp nasıl kırsala göç etsin !!!! Önce Teşvikler ve Alt yapı oluşturulmalı daha sonra Göç
Bir dönem aynı zihniyet ile esnaftan alışveriş yapmak için direndim. Bakkallardan son kullanma tarihi geçmemiş bir ürün, manavdan, meyvenin en hamı ve zehirlisi, kasaptan etin en meçhulünü almadığım bir alışverişim olmadı ciddi söylüyorum..
Kastamonu nun Araç ilçesindenim ve ormanlık güzel bir ilçedir. Fakat ben sakin bir yaşam isteseydim Cide ilçesini seçerdim. Hem yeşil hem mavi bir arada ve modern!
Küçük şehirlerde insanlar memur, işçi dahi olsa gidip köyünde tarımsal faaliyette bulunup tarimsal üretim yapabiliyorlar. Ama büyükşehire goç edince bunu yapamazlar. Hatta kırsal alanda fiziksel güç gerektiren veya gelişimi sağlayan faaliyetlerde de bulunabilirler. Yolları çukurunu doldururlar duvarlar örerler. Yollar daha iyi olur. Bag bahce daha guzel olur. Su kuyuları acarkar. Rmrk verip konut veya hobi icin farklı uretim tesisleri kurarlar. Kimi demircilik yapıyor mesela. Hatta balik yetistiren salep ureten de var. Yani insanların toplandıgı buyuksehirlerden memleketlerine donmeleri Turkiyenin kırsalını cok cok gelistirir. Hem kazandigi parayi harcar hem kas gucu ile gelisim saglarlar.
Haklısınız, Marshall yardımı 70 yıl sonra bile karayolla taşımacılığı teşvik ediyor, trenin önünde hep bir görünmez engel var? Ankara çok ferah ama, haksızlık etmeyin trafiğine de, hiçbir yerde daha ferahını görmedim, elbette bugün de çok haklısınız 🇹🇷🇹🇷🇹🇷
Bütün iş imkanları istanbulda. İnsanların ekonomik güvenceleri yok. Arabası yok evi yok. Nerede iş varsa oraya gidiyolar. İstanbulun bu halde olmasının sebebi bizi 20 yıldır yöneten hükümettir. Ben izmirde yaşıyorum sorsanız burda da iş yok. Geçen iş başvurusunda bulunduğum şirketlerden biri istanbuldaymış bana taşınabilir misiniz diye soruyolar. Hayır uzaktan da yapabileceğim birşey ama oraya taşınmak aşırı zor birşey. Ev kiraları uçmuş, eskiden oturanlar daha rahat.
Das Kapital :) Sayın Dinçaslan, eleştirilerinizde ve çözüm önerilerinizde kesinlikle haklısınız. Benim, videolarınıza hep kapitalizm çerçevesinde eleştiri ve yorum bırakmamın sebebi de bu kadar sorunumuza en büyük müsebbiblerden olduğu ve bunu nadiren eleştirdiğiniz için. Yoksa anti-kapitalist olduğum kadar anti-komünistim de. Bu yüzden değerli eleştirilerinize bu perspektiften de ekleme yapılmalı diye düşünerek yorum yapıyorum
Kesinlikle. İş görüşmelerinde İstanbul'a taşınmamı bekliyorlarsa direkt reddettim. Gidip maaşımın yarısını bir dayıya kira olarak vermek de enayi gibi hissettirir. Hiç gerek yok.
Bu arada bende küçük esnaftan nefret ediyorum. Sakız bile alacak olsam gider bir 3 harfli market bulurum oradan alırım. Çünkü ne zaman küçük esnafa gitsem kazıklanmaya çalışılıyorum.
Toki benzeri kurumlarla bu iş yürür. Yoksa tek başına kırsala gittin mi Anadolu insanının gerçek yüzünü de görüyorsun. Şu olabilir, toki İstanbuldaki emekliler için bir proje başlatır. Türkiyenin 100 tane ilçesine toki mahalleleri kurabilir. İstanbuldaki alakasız bir sürü işletmeler kategorilendirilerek ülke geneline yayılabilir. Tekstilciler, kimyasalcılar, mobilyacılar gibi alanlar şehir dışına taşınabilir karşılığında yine toki iş yer sahiplerine toki hakkı verebilir. İstanbulda 30 dan fazla adı üniversite olan eğitim kurumu varmış. Bir üniversite şehri kurulabilir. Toptancılar şehri kurularak ihracat burdan organize edilebilir. Tabi bunlar günümüz iktidarının öncelikli konuları değil. O halde şu yapılabilir, tokinin tarımköy projesi var. Belli bir sayıya ulaşılması halinde, belli şartları karşılamak kaydıyla devlet çok da güzel diyebileceğim tek katlı müstakil evlerin olduğu siteler yapıyor. Bu kesinlikle değerlendirilmeli. Bu sayı da dernekler ve vakıflar üzerinden sağlanabilir. Hem birbirine daha çok güvenen insanlar bir arada yaşarlar. Mesela Tamgatürk köyü olduğunu düşünsenize :)) at sporları sevenler köyü, lale yetiştiriciler köyü gibi örnekler verilebilir. Güzel içerik oldu. Saygılar.
Aslında belediye başkanın en büyük etkisi kaçaklar için dezavantajlı bir ortam yaratmak. İş yeri ruhsatında gereken detaycılığı göstermesi bile bir şehrin kalitesini bu denli etkiliyor. Onun haricinde insanları zaten sakin kimse kimseye karışmaz ve trafik kuralları için pilot bölge olduğundan sanırım, kurallar tanınır. Aslında çok asgari düzeyde duyarlılıkla bile gayet güzel şehirler inşa edilebileceğinin küçük bir ispatı. Bu şehir böyleyken diğerlerinin o hallere nasıl geldiğini düşününce insan gerçekten Besim Tibuk’un “ankaradaki adamlara maaş verip tatile yollayalım hiçbir şey yapmasınlar daha iyi halde oluruz” sözlerinin anlamını kavrıyor. Kasıtlı olarak kötülük yapmak lazım bu kadar kötü yaşam ortamları oluşturmak için
başta devletin ve milletin güvenliği için bu kadar büyük bir nüfusun aynı yere toplanması büyük risktir deprem bekleniyor örneğin , olası bir savaş durumunda nüfusa maksimum zararı verebilir düşman ülkeler
BENİMDİR İSİM, HERŞEY DE BENİM.. Ben seni sine yaptım ki, sen mi olasın? Seni benden fer'i ettim ki, ben mi diyesin? Sen benim severek giydiğim sinesin, Ben deme ki, benim ile ben olasın... Sefalar süresin, ser olasın, Benimlesin, benim aşkımdır sende... Sen bir örtüsün bende, Ben sende gizlenir, beni ben ederim... Senin benden başka bir şeyin yok işte, Nefes bile almasam... senin kudretin mi var? Arzumu senden işletiyorsam, sen miyim? Sen benimsin, dursam durursun işte, Bendesin, benden ayrılma sen benim işte... Kaynak: Asaran cilt-3 sayfa, 37 Abdülkadir Duru Niçin "ASARAN" DEDİK? ASIR'ları AN'ında toplayan, maddeleri gövdesinde toplu bulunduran, görünenlerin hepsini gözünün ufacık bir merceğinde toplu tutabilen, tatların tümünü topyekün dilinde yaşatabilen; bu kadar büyük, bu kadar cem'al olan insanın bütün kıymeti de dikkatinde toplanıyor. Dikkatin değeri ise, bir AN'da ortaya çıkıyor. İnsanın gerçek anlamda yaşadığı ömrü de, farkında olunarak alıp verilen o bir nefesle bir AN'dır. Bu farktan yoksun gelip-geçen yıllarsa "AH!" edilen ömürdür. İşte "ASARAN" ASIR'ları AN'nında toplayabilen insanın, herkesi o Özlemi çekilen yaşama çağırmasıdır. Her biri bir AN'ın değerini içeren bu dizeler, her okuyanı dikkati oranında AN'ına getireceğini de denemeye sunar. Abdülkadir Duru Abdülkadir Duru HUZURLU YAŞAMAK İSTEYEN İNSAN: ▪️Sever sevgi beklemez. ▪️ Takdir eder, takdir beklemez. ▪️ Yardım eder, yardım beklemez. ▪️ Anlayış gösterir, anlayış beklemez. TOPLUMDA: Her insan kendi görüşünü tamam, düşündüğünü doğru, yaptığını haklı, olayları da kendi umduğu gibi ister. Onun için huzursuzluk tabii halde gelişir, devam eder. Bu durumu huzura kavuşuturacak tek şey: bu Genel ölçüyü bulmaktır. Genel ölçü, insanın öz yaratılışını tanımak ve her ihtiyacını iyi bilmekten bulunacaktır. Abdülkadir Duru
ALKOL ALKOL ALKOL Hiç aşağılayıp kötüleyip köpürmeyin, birbirinden kıymetli o sımsıcak kasabalarımızda köylerimizde kokteyl yok, etin yanında şarap yok, kebabın yanında rakı yok, kızartmanın yanında bira yok. Sofrada, cemiyette alkol adabı şeytanlaştırıldığı müddetçe kasabalarda bi hayat yeşermeyecek.
İroni mi yaptınız anlamadım ama, kırsalda insanlar ahır gibi evlerde ikâmet ederken, ne idüğü belirsiz tarikatların pençelerinde saçma sapan hayatlar yaşarlarken sizin takıntı yaptığınız şey cidden alkol mü?
@@alpersertbas Rakı, bira vs. olmaması cidden bir sorun mu? Köylerde millet tarikatlara kapanmış, ahır gibi evlerde ikâmet ediyorlar, hâlâ gelişmiş tarım teknikleri yaygınlaşmamış, senin dert ettiğin şeye bak.
Taşrada alkollü içecek arayan buluyor da nasıl buluyor!! Türlü çeşit gizlenme, saklanma, örtü metoduyla, lanetli tekel büfesine sızıp, şandırdamayacak şekilde sımsıkı bağlanan siyah poşeti yeddine alıp, en yakındaki otomobile, traktöre yada her ne vesait varsa ona ışınlanıp, kuşun uçmadığı herhangi bir dağ başına seğirtiyorlar. Eskiden şarap mayalanan, rakı çekilen köyler bile hızla dincileşiyor. Varolan bir oturak kültürü yok ediliyor. Tek umudum gamsız kasavetsiz yeni nesilde. Kimseyi sikledikleri yok.
Yüksek kalifiye kişilerin şuan için İstanbul dışında iş bulması çok çok zor (remote olanlar istisna tabiki) bu da mecbur bırakıyor çoğu insanı. Hocam sen sevmiyormuşsun remote çalışma sistemini ama sistemi dengeleyebilecek bir unsur. Remote çalışma imkanım olsa İstanbulda 1 saniye durmam :)
Karabük e gidip göçmen öğrencilerden maymun çiçeği kapma ihtimalimizi de bir başka video da değerlendirir misiniz? Tabi ki Karabük özelinde değil Türkiye genelinde yapmanızı tercih ederim. Keyifle takip ediyorum. Varlığınız daim Türk adı baki olsun. Saygılar.
Bir yerde kayitli ise mi girmek istiyorsun? Yasal bir sekilde yasal bir yerde ikamet etme sarti getirirsin. Bu kadar basittir yurtici kontrolsuz gocu , gecekondulasmayi ve carpik sehirlesmeyi onlemek. Gomunist ulkelerde seyahat ozgurlugu yook diye cemkirir ya bazilari. O dediklerinin ozu bu olaydir iste.
Universitede gunumun abartisiz 5 saatini yolda harcadigimdan nefret etmeye baslamistim Istanbuldan. Asla anlam veremezdim hatta gicik olurdum bu Istanbul romantizmine. Sonra 1 seneligine Eskisehire gidip Istanbulu ozleyince sunu farkettim. Butun ekosistemim burada. Arkadaslarim anam babam sevdigim mekanlar vs. Hani ustune kendinize cevre kurmakta ortam yaratmakta da benim gibi beceriksizseniz baska yerde yasama ihtimali buyuk oranda bitiyor sizin icin. Anca evli falan olacaksiniz da iste ailenizle gideceksiniz vs. Farkli illerde dogup buyuyup cok mecbur kalmadikca tek basina goc edip yasayan hatta ulke degistiren insanlar beni sasirtiyor o acidan. Saygi duyuyorum zor birsey bir basina bunu yapip o psikolojiyi yonetmek.
Ben de istanbul üniversitesinde çalışırken bir gün aniden karar verip Eskişehir'e geldim. Günde üç saat yol çekiyordum ve çok sevdiğim akademik özgürlük bile beni orada tutmaya yetmedi.
@@guitarcoachingoverseas1272 Birak Istanbul'u, Mersin Adana gibi sehirler bile beni cok yoruyor. Sehir disinda ama sehir merkezine ulasimi kolay kucuk ilce ve beldelerde yasamayi tercih ediyorum. Sahsen yasadigim yer aynen boyle. Yurt disinda insanlar, ozellikle evlendikten sonra boyle yerleri tercih ediyorlar hem yasam kalitesi yuksek oldugu icin hem de cocuklarin ayagi topraga degsin, daha saglikli buyusunler diye insanlar sehir disindaki suburb denilen kucuk belde ve kasabalara yerlesiyorlar. Sadece fakirler, bekarlar sehir merkezinde yasamaya devam ediyor. Bundan dolayi da sehir merkezlerindeki okullar da cok kotu, suc oranlari da cok yuksek.
@@guitarcoachingoverseas1272 eseste ders iptal olunca millet sinirleniyordu "ben buraya yarim saatlik yoldan geliyorum otobusle vs" diye. Ben guluyordum ulan 1,5 saatin altindaki yol yol mu diye.
Üniversite mezunları vasıfsız iş başvurularında üniversite mezunu oldukları için alınmıyormuş.İnsanlar bu kadar çaresizken olacak şey mi ayrıcalık olacağına cezalandırma oluyor.Gündeme getirir misiniz ?
14:00 biraz gülünç bir çıkarım olmuş. Fırsatlarla ilgili ne demek istediğinizi elbette anladım ama öyle olmuyor işte. Fazla romantik, Kapitalist ve ülkede birsürü sorun var "sen bunlara aldırma yoluna bak" olarak gördüm. Birde fırsat firsatsız herkese asgari hatay sunan Avrupa ülkeleriyle kıyaslama falan yapmışsınız. Türkiyenin neredeyse %80i emekçi, sabit maaşla çalışan insanlar. Bu insanlara hangi fırsatları sunuyor çok merak ettim. Uzun çalışma saatleri, düşük ücret, bitmeyen enflasyon, liyakatsizlik şuan sunduğu bunlar. Ha kapitalist bakış açısıyla, romantik yaklaşırsan tabi fırsatlar var. %4tür yoksul doğup, zengin olma ihtimali bir insan için.
İlk defa katılmıyorum sakın anadoluya gitmeyin yurt dışına gidebiliyorsanız sakın vakit kaybetmeyin İstanbul'da sokak ta yatın Kayseri'de Konya'da sarayda oturmayın insan yaşadığı yer uyumsağlama yönünde evrimleşmiştir onlar benzersiniz
Küçük yerleşim yerlerinden ayrılmak yerine o yerleri kalkındırmak için çaba sarf edelim.
app.sipay.com.tr/dplLink/A7bxpqr4
Neden İstanbul’da yaşıyoruz?
Elbette her birimizin aklına mutlaka taşınmak geliyor ancak derli toplu şekilde nedenleri sıralamak lazım.
1. Remote işler hala bütün pazara kıyasla acayip az. Birçok şirket uzaktan çalışmayı da iptal ediyor.
2. Ankara ve İzmir’de dahi işgücü piyasası zayıf. İstanbul’da bir pozisyon için 100 ilan varsa Ankara’da 8, İzmir’de 6, diğer büyükşehirlerde 1 oluyor.
3. Herhangi bir Anadolu şehrinde sosyal /kulturel aktivite bulmak mümkün olsa da ahbap bulmak zor. Örneğin memleketimde gittiğim bir etkinlikte kullanılan Türkçe, kendini ifade etme şekli ile eşdeğer işleri yapan diğer şehirlerdeki insanlar daha iyi. Bu kendi gözlemim olsa dahi bence geçerli.
4. Ankara ve İzmir’de iyi üniversiteler hariç Anadolu üniversiteleri dökülüyor.
5. Dinci/muhafazakar bakış açısı hala geçerli. Şort giyen, koşuya çıkan insanlara hala tepki gelebiliyor. Kayseri’de yarı maraton son birkaç yıldır var. Erciyes’te içki icebileceginiz düzgün yer sayısı sayılı.
6. Uzaktan çalışmadığımız her durumda maaşlar daha düşük. Aradaki fark kiraya gidiyorsa da yukarıdaki sebeplerden ötürü kalmak mümkün.
7. Fırsatlar, yatırımlar, sermaye tamamı İstanbul’da. Önce bunlar hareket etmeli ki insanlar da hareket etsin. Türkiye’nin yarısını İstanbul üretiyor.
Bütün bu nedenler bizi İstanbul’da tutuyor. Düzgün bir plan şart. Bireysel olarak ancak sayılı, bireysel değişimler olur, o da çok etki etmez.
İyi günler.
İstanbul'a son 10-12 yılda, devlet politikalarının bir sonucu olarak, fiilen 3-4 milyon Suriyeli, Afgan, çeşitli Orta Doğulu vs göç etti.
İstanbul'un iyiye gideceğine inanan var mı?
İstanbul iyiye gitmeyecek elbette ancak bireysel olarak yukarıda saydığım durumları gidermeden bu mümkün değil
O küçük işletmelere günaydın diyince suratıma sülalesinin ırzına geçmişim gibi bakıyor. Kolay gelsin dediğimizde de yüzümüze bile bakmıyor. Ahbaplık yaptığımız bi tekel var, oda sigara zammı falan gelince çakallık yapıyor, stokculuk yapıyor. Kısaca haksızsın Bahadirhan bey. Arz ve talep. Asgarî saygi, güler yüz ve hizmet istiyorum. Bu nedenle uzun zamandır asla küçük esnafla yüz göz olmuyorum.
katılıyorum kardeşim. Tabi tamamı değil ama küçük esnafın bir çoğu adam sikme peşindedir ne yazık ki
Her şeyden önce fiş kesmiyorlar. İstesek kafamızda sopa parçalarlar.
İstanbuldan gına geldi. İnsanlar gündüz zombi gibi çalışıp akşam evlere tıkılıp büyük depremi bekliyor gibi. Pahalılıktan dışarı çıkamazsın çıksan kalabalıktan pişman olup üçüncü biranın hesabını yaparsın
İmkanım olsa hiç düşünmeden izmirde yaşardım
Bahadırhan bey yeni bi iskan politikasına ihtiyacımız var.Mevcut veya müstakbel hükümet İstanbul sanayisini işçileri ve aileleriyle birlikte Doğu ve G.Doğu Anadolu bölgemize kaydırırsa bu sorun büyük ölçüde çözülür diye düşünüyorum,ayrıca İstanbuldaki ümiversitelerin çoğu kapatlıp kalanların bi kısmı da Ege ve Karadeniz bölgelerine yayılmalı ve son olarak sığınmacı adı altındaki istilacılar derhal gönderilmeli.
İstanbul bi turizm kenti olmalı.
6 Şubat depreminden 8 gün önce 33 sene yaşadığım İstanbulu terkedip memleketim Kastamonu'ya yerleştim.
Hiç pişman değilim keşke daha önce yapsaydım :)
İstanbulda ne ararsanız aynısı Anadolu şehirlerinde de var. Bela ararsan bela, ortam ararsan ortam, huzur ararsan huzur.
Bela aramıyorsan bela gelip seni kolay kolay bulmaz burda, pahalılığın tek farkı buralarda pazarlar daha ucuz ve doağl ürünlere erişim çok kolay ve çok çok ucuz.
İş imkanı ise eğer uzaktan çalışıyorsanız hiç sorun değil. Benim kendi tasarım ofisim var ve müşterilerimin %90'ı istanbulda. Yurtiçi kargo 1 günde getiriyor kargoyu, e zaten istanbulda olsam ikitelliden tuzlaya gidip gelmek istesem 4 saar sürüyor. Kastamonu Tuzla arası zaten 4 saat 15 dakika :).
Ayda 1 kaç sefer iş için illaki gittiğim oluyor, inanın dakikaları sayıyorum gitmek için. İnsan 33 sene yaşadığı şehri hiç mi özlemez demeyin, özlemeyi bırak nefret ediyorum desem abartmış olmam.
Bu arada bahadır kardeşim eğer emeklilik için öyle bir ev arıyorsan buluruz, köyden kaçıp şehirde AVM meraklısı çook mirasyedi var buralarda, istemediğin kadar seçenek var buyur gel beklerim :)
Daş düşebülüüü ayu çıkabülüüü
@@gllmll7227 Esprinizi samimiyetle karışılıyorum, lakin benden size bir bilgi; Kastamonulular bu ayı şakasından hiç hoşlanmazlar, kendi aralarında bile yapmazlar. Olur da bir gün yolunuz düşerse siz siz olun yapmayın ummadık tepkiler alırsınız. Saygılar efenim
Bugun Etiler polis kolejinin yerine yapilan 3 kuleyi gordum
Insaat ya resulallah tam gaz devam
Videoda anlatılan bütün hikayelerin bizde karşılığı var. Evden çalıştığım için, Haziran'da memleketim Samsun'a taşındık. Çünkü tam da Bahadır'ın bahsettiği konulardan dolayı İstanbul'dan vazgeçtik. Ekim ayında işe başlayan eşimin iş için ayırdığı saatler geçici bir süre için İstanbul'la hemen hemen aynı olsa da biz haftada 3 gün sporumuza ve İstanbul'da gidemediğimiz kültür-sanat faaliyetlerine zaman ayırabiliyoruz.
Gözümün önünde olup da nasılsa atladığım, kavrayamadığım şeyleri pek güzel toparlayıp anlatıyorsunuz.
Teşekkürler?
En iyi aldığım karar İstanbul’dan kaçmak oldu, her türlü maddi manevi psikolojik olarak müthiş rahatladım. Düzce’de yaşayan arkadaşım vardı, benden daha fazla gelip geziniyordu, döndüğünde de bahçeli müstakil evinde huzur içinde yaşıyordu. Bolu civarının bu kadar az popüler olması da inanılmaz, İstanbul Ankara ortasında yer alıyor muhteşem doğası var va
Yaklaşık 1,5 yıl önce İstanbul'dan Ankara'ya taşınmış biri olarak İstanbul'u çok özlüyorum. Evet Bahadırhan Bey'in bahsettiği zorluklar elbette mevcut. Ancak nerede yaşıyor olursak olalım şehrin genelinden çok kendi düzeniniz yaşam kalitenizi ve o kentten aldığınız keyfi belirliyor. Yani İstanbul'da yaşıyor ve eviniz ile çalıştığınız yer arası kısaysa, çocuğunuzun okulu eşinizin işi vs. rahat bir düzeniniz varsa bu çileler azalıyor. Ben İstanbul'da yaşadığım dönemde gezmelerimi hafta sonu sabahları yapıyordum ve trafiğe maruz kalmıyordum. Ankara'da güzel bir yemek yiyip ardından caddesinde dolaşabileceğiniz yer maalesef yok. Arkadaşların restoran tavsiyeleri oto sanayilerin içinde olabiliyor mesela. Bu benim için gerçekten çok büyük bir olumsuzluk. AVM gezmeyi sevmiyorum, güzel sokaklar, cadde mağazalarının olduğu ama ana arter olmayan yollar istiyorum. İstanbul'da bu saydıklarım neredeyse her ilçede var. Ankara'da ise zorlasan Bahçelievler bu tanıma uyuyor. İstanbul'da deprem tehlikesi yüksek olduğu için Ankara'ya geldim kararımdan pişman değilim. Ancak özlemekten de kendimi alamıyorum. Bazen hafta sonu uyanıp Boğaz'a Suadiye'ye Yeşilköy'e gidemeyeceğimi düşününce tadım kaçıyor.
İstanbul'a ilk gidişim uçakla olmuştu ve uçak alçalmaya başlayıp da binalar görünmeye başladığında aklıma ilk gelen şu oldu: "Bu insanlar depremde nereye kaçabilecek?". Ayrıca gezdiğimde her tarafta zombi sürüleri varmış gibi görünüyor, çok kalabalık.
Çok çok doğru tespitlerle dolu bir video. Şu ankinden sonraki hükümet kim olursa olsun, önceliklerinden biri İstanbul'daki nüfus ve ekonominin bir kısmını Anadolu şehirlerine aktarmak olmalıdır. İstanbul'un ekonomideki önemi, depremler de göz önüne alındığında, Türkiye'nin en önemli beka sorunlarından biri.
“sahip olduğunuzu düşündüğünüz fırsatları kullanmıyorsanız onlara sahip değilsinizdir.” haklı
İstanbul yaşanılmaz hale geldi. Tüm her şeyi buraya yığarlarsa olacağı budur. Üretimin sanayinin Anadolu'ya yayılması lazım artık. Anadoluda üretici teşvik edilmeli daha çok fabrikalar açılmalı. En önemlisi de daha çok demir yolu yapılmalıdır.
İşin sosyal boyutları da düşünülmeli.
Sadece İstanbul için değil, ülkenin yüzde 85’i Ankara ve Ankara’nın batısında yaşıyor. Bir manisalı olarak, sanayinin de büyümesiyle o kadar fazla göç aldı ki. şehir artık bu kadar insanı kaldırmıyor. Türkiye’nin en büyük sıkıntılarından biri düzensiz nüfus dağılımı ancak kimse bunu düşünmüyor.
Tespitleriniz çok doğru ve neredeyse tamamına katılıyorum. Kaldı ki durumun biz de gayet farkındayız ve İstanbul’dan küçük şehirlere göç etmeyi çok istiyoruz. Fakat malesef iş fırsatları açısından yapmamız pek mümkün görünmüyor. Yani konu sadece niyet meselesinden ibaret değil, gidemiyoruz. Video için teşekkür ederim.
Ankara da çekilmez oldu abi. Yakında buradan da voltayı alırız gibi.
İzmit'in doğusunda bir çok güzel köy var ve şehir merkezine arabayla 15dk mesafede bu köyler. Haliyle köyler şehire bu kadar yakınken kendi kafanıza göre insan bulmanız da zor olmuyor çünkü yerel okumuş insanlar o kadar da göç etme eğilimine sahip olmuyor. İstanbul'dan gideyim ama çok da uzaklaşmayım diyenler için çok uygun bakmalarını tercih ederim. İstanbul'da vereceğiniz kiraya çok güzel müstakil bir ev dahi tutabilirsiniz. Kendi arabamla buralardan Kadıköy'e gitmem ve İspark'a bırakmam 1 saat alıyor. Dolayısıyla hem yaşadığımız yer çok sakin ve huzurlu oluyor hem de İstanbul'daki hiçbir etkinlikten geri kalmıyoruz.
2021 aralıkta terk ettim istanbul u , senede 1 kere dönüyorum 3 gün geziyorum ve benim çocukluğumun geçtiği şehir ne hale gelmiş artık diyorum hemen dönüyorum , sanıyorum 20 milyon olmuş nufus istanbul da , türkiye de yeni iş istihdam sahaları yaratılmadığı sürece insanlar gelmeye devam edecek istanbul a
Kastamonu da askerlik yaptım ordan biliyorum tr de çoğu şehre gitmişimdir beni doğasıyla büyüleyen başka şehir olmamıştır ki sanıyorum karadenizde başka hiçbir şehirde böyle derin yabanıl yoktur dağı, sık ormanı en çok da havası muazzamdır soğuğu hiç rahatsız etmez, meditasyon gibidir.
Nüfus 110 bindi en son dışa çok göç veriyor belki de az insan olduğu için doğası bu kadar pürüzsüzdür
Bahadır Bey bu konuda size katılıyorum Türkiye bir demiryolu Ülkesi olmalı fakat eksiğiniz var eksiğiniz şu Türkiye sadece bir demiryolu ülkesi değil Üç tarafı denizlerle çevrili bir yarımada devletidir bundan mütevellit denizciliğe de aşırı şekeri önem vermemiz lazım gerek iç su Yollarına gerekse Örnek vermek gerekirse istanbul-hatay üzerindeki yapılan yolculuklarda veyahut daha kısa süreli iller arası yolculuklarda deniz ulaşımına da öncelik verilmeli Bununla ilgili teşvikler arttırılmalı bence Biz denizci bir millet denizci bir ülke olmak istiyorsak bu yönde atılımlar yapmamız şart
Merhaba Bahadırhan Bey.
Ufak bir not. Kahir kelimesini telaffuz ederken baştaki "k"yi ince telaffuz etmemeniz gerekiyor. Kaynak olarak TRT'nin telaffuz sözlüğünü veya TDK'nin Resmî Türkçe Sözlük'ünü kontrol edip verdiğim bilgiyi teyit edebilirsiniz.
Teşekkürler.
Emeği geçen herkese teşekkürler.
Geçtiğimiz hafta pazar gunu mall of Istanbul AVM den çıkamadık yaklaşık 1 saat direksiyon başında mahsur kaldık cidden iğrenç bir tecrübe sırf bu yüzden uzun bir sure daha avmlerden uzak durmayı dusunuyorum
kafan estiğinde bir akşam namazını yahya efendide kılmak, kafan bozulduğunda doğancılara dertleşmeye gitmek… hepsine değer
Mükemmel tespitler
İstanbul'da çoktan her türlü eşik aşılmış durumda. İstanbul sokak ve caddelerindeki vaziyet artık izdiham halini almıştır. Oysa İstanbul bir sanayi kenti olmak yerine, bilim, sanat, ticaret ve kültür şehri olarak tasarlanmalıydı. Şayet İstanbul bir Londra veya Paris gibi planlanabilseydi, emin olun Paris'ten daha çok turist ağırlayabilirdi. İstanbul ve civar şehirlerdeki sanayi, limanlara demir yolu bağlantısı sağlanmış Anadolu'daki şehirlere kaydırılmalıdır. Düşünün toprak büyüklüğü neredeyse Türkiye'nin yarısı kadar olan, Almanya'nın en büyük şehri 3,5 milyon büyüklüğünde. İyi bir ekonomik planlama ile nüfus Anadolu'ya dengeli bir şekilde dağıtılabilir. Anadolu'da da artık bir çok imkanın mevcut olduğu, çok güzel şehirler var. Hele ki emekliler bir dakika bile İstanbul'da kalmamalı. Kastamonu, Ordu, Tokat, Amasya, Çorum, Sivas çok güzel şehirler. Ben şahsen İstanbul'un en çok Anadolu'ya dönüşünü seviyorum...İnsanlar istanbul'da yaşamıyor, sürünüyor,...
Istanbulda yasayan insanlara ` `bu kadar sikayetcisiin neden istanbulda yasiyorsun ?` vs diyolar. Son zamanlarda Istanbulda yasamaktan yorulup, baska sehirlere giden ( biri Izmir digeri Eskisehir ) iki arkadasim oldu ve maalesef is bulamayip geri geldiler!
Ankara gerçekten yaşamak için çok güzel. Doğru, toplu taşıma biraz sıkıntı ama benim gibi yürümeyi seviyorsanız ve acil işiniz de yoksa çoğu yere yürüyerek de gidebilirsiniz. Taksicileri, restoranları, caddeleri, sokakları hatta tekelleri bile çok güzel.
Geçen bahar bununla ilgili iç göç ve kalkınma diye bir makale yazmıştım. Bunları tarihsel perspektiften yazmıştım. Teşekkürler çok güzel yayın.👏
Makaleyi atabilir misiniz
@lllsu7493 maalesef. Ama fiscoeconomia, iç göç ve kalkınma yazarsanız dergipark'tan ücretsiz olarak indirebilirsiniz.
Memurum. İstanbul'un nimetlerinden 15 yıl faydalandım. Çok sevdiğim arkadaşlarımda vardı. İnanılmaz kültürel aktiviteler vardı. Tiyatrolar, konserler, gece hayatı. Her şey vardı. Hiç sıkılmazdım. Çok sevdiğim bir kıza yaptığım evlilik teklifinin reddi üzerine tayin isteyip Samsun iline geldim. Şimdi kimim kimsem yok burada. Ne zaman burada bir çevre yaparım bilmiyorum. Yaşımda 34 oldu. Açıkçası İstanbul'dan çıktığım için pişmanım.
Bu anlattıklarınızı İstanbulun anca %15ine tekabül eden kısmında yapabilirdin, şanslıymışsın. Beşiktaş, Şişli'in belli kesimi, Kadıköy, biraz Beyoğlu. Muhtemelen bunlardan birinde ikamet ediyordun, yada bu semtlere gidiyordun.
Peki İstanbulun geri kalanı?
Yani bu söylediklerinizi İstanbulda yaşayanların %80i yapamıyor, geneli açıklamıyor yani.
@@asilyus_bg videoda anlatılanlarda doğru, sizin cevabınızda. Ben bu videodaki bahsedilen olayın istisnasıyım ama istisna da olsam benim gibi insanlarda var. Açıkçası İstanbul'dan giderken Fatih'in fethettiği, Atatürk'ün kurtardığı bu şehri kime bırakıyorum diye de hayıflanmıştım. Neyse artık. Kısmet böyleymiş.
Türkiye'nin En Batısı sayılabilecek Ayvalık/Cunda'da bile Fiber optik internet yokken Millet işini gücünü bırakıp nasıl kırsala göç etsin !!!! Önce Teşvikler ve Alt yapı oluşturulmalı daha sonra Göç
Sizinle farklı bir siyasi yelpazeden gelmeme rağmen aynı fikirdeyim. Demek ki doğru düşünce bu olmalı
Bir dönem aynı zihniyet ile esnaftan alışveriş yapmak için direndim. Bakkallardan son kullanma tarihi geçmemiş bir ürün, manavdan, meyvenin en hamı ve zehirlisi, kasaptan etin en meçhulünü almadığım bir alışverişim olmadı ciddi söylüyorum..
20 liralık malı 30 liraya çakıyor esnaflar sabaha kadar sohbet etsen ne fayda nihayetinde herkes cebini düsünecek zincir marketler daha iyi
Doğum günümü tek başıma bunu dinleyerek kutluyorum. Mutlu yıllar banaaa 🎉🎉🎉
Kastamonu nun Araç ilçesindenim ve ormanlık güzel bir ilçedir. Fakat ben sakin bir yaşam isteseydim Cide ilçesini seçerdim. Hem yeşil hem mavi bir arada ve modern!
Küçük şehirlerde insanlar memur, işçi dahi olsa gidip köyünde tarımsal faaliyette bulunup tarimsal üretim yapabiliyorlar. Ama büyükşehire goç edince bunu yapamazlar. Hatta kırsal alanda fiziksel güç gerektiren veya gelişimi sağlayan faaliyetlerde de bulunabilirler. Yolları çukurunu doldururlar duvarlar örerler. Yollar daha iyi olur. Bag bahce daha guzel olur. Su kuyuları acarkar. Rmrk verip konut veya hobi icin farklı uretim tesisleri kurarlar. Kimi demircilik yapıyor mesela. Hatta balik yetistiren salep ureten de var. Yani insanların toplandıgı buyuksehirlerden memleketlerine donmeleri Turkiyenin kırsalını cok cok gelistirir. Hem kazandigi parayi harcar hem kas gucu ile gelisim saglarlar.
Kesinlikle katılıyorum istanbula geldiğimden beri asosyal oldum evden çıkasım gelmiyor
Beytüşşebap tan sevgiler
Levent Karakaş
Kastamonu yu değil gerçeği sunalım Sayın Dinçaslan;)
Kaçın, derken burayı söyleyeceksiniz diye çok korktum
İstanbul büyümesin artık, nefes alamıyoruz ! :(
Haklısınız, Marshall yardımı 70 yıl sonra bile karayolla taşımacılığı teşvik ediyor, trenin önünde hep bir görünmez engel var? Ankara çok ferah ama, haksızlık etmeyin trafiğine de, hiçbir yerde daha ferahını görmedim, elbette bugün de çok haklısınız 🇹🇷🇹🇷🇹🇷
6:56 dış göçler
Şehirden kaçali 5 yıl oldu,tek pişmanlığım var o da daha önce kaçmayişim.
Tokyoda yaşayan arkadaş, ümit özdağ mı söyle
Giresun fikri çok iyi
Bütün iş imkanları istanbulda. İnsanların ekonomik güvenceleri yok. Arabası yok evi yok. Nerede iş varsa oraya gidiyolar. İstanbulun bu halde olmasının sebebi bizi 20 yıldır yöneten hükümettir. Ben izmirde yaşıyorum sorsanız burda da iş yok. Geçen iş başvurusunda bulunduğum şirketlerden biri istanbuldaymış bana taşınabilir misiniz diye soruyolar. Hayır uzaktan da yapabileceğim birşey ama oraya taşınmak aşırı zor birşey. Ev kiraları uçmuş, eskiden oturanlar daha rahat.
Yine cok iyi bir söylevdi
Teşekkür ederim
Das Kapital :) Sayın Dinçaslan, eleştirilerinizde ve çözüm önerilerinizde kesinlikle haklısınız. Benim, videolarınıza hep kapitalizm çerçevesinde eleştiri ve yorum bırakmamın sebebi de bu kadar sorunumuza en büyük müsebbiblerden olduğu ve bunu nadiren eleştirdiğiniz için. Yoksa anti-kapitalist olduğum kadar anti-komünistim de. Bu yüzden değerli eleştirilerinize bu perspektiften de ekleme yapılmalı diye düşünerek yorum yapıyorum
Kesinlikle. İş görüşmelerinde İstanbul'a taşınmamı bekliyorlarsa direkt reddettim. Gidip maaşımın yarısını bir dayıya kira olarak vermek de enayi gibi hissettirir. Hiç gerek yok.
Bu arada bende küçük esnaftan nefret ediyorum. Sakız bile alacak olsam gider bir 3 harfli market bulurum oradan alırım. Çünkü ne zaman küçük esnafa gitsem kazıklanmaya çalışılıyorum.
Toki benzeri kurumlarla bu iş yürür. Yoksa tek başına kırsala gittin mi Anadolu insanının gerçek yüzünü de görüyorsun. Şu olabilir, toki İstanbuldaki emekliler için bir proje başlatır. Türkiyenin 100 tane ilçesine toki mahalleleri kurabilir. İstanbuldaki alakasız bir sürü işletmeler kategorilendirilerek ülke geneline yayılabilir. Tekstilciler, kimyasalcılar, mobilyacılar gibi alanlar şehir dışına taşınabilir karşılığında yine toki iş yer sahiplerine toki hakkı verebilir. İstanbulda 30 dan fazla adı üniversite olan eğitim kurumu varmış. Bir üniversite şehri kurulabilir. Toptancılar şehri kurularak ihracat burdan organize edilebilir. Tabi bunlar günümüz iktidarının öncelikli konuları değil.
O halde şu yapılabilir, tokinin tarımköy projesi var. Belli bir sayıya ulaşılması halinde, belli şartları karşılamak kaydıyla devlet çok da güzel diyebileceğim tek katlı müstakil evlerin olduğu siteler yapıyor. Bu kesinlikle değerlendirilmeli. Bu sayı da dernekler ve vakıflar üzerinden sağlanabilir. Hem birbirine daha çok güvenen insanlar bir arada yaşarlar. Mesela Tamgatürk köyü olduğunu düşünsenize :)) at sporları sevenler köyü, lale yetiştiriciler köyü gibi örnekler verilebilir. Güzel içerik oldu. Saygılar.
Sanayi istanbul çevresinde çünkü
Sanayi orada, eleman orada.
Büyük çaplı üretim için liman lazım.
Birkaç gündür Bolu aklımdaydı. Tanju Ozcan etkisi
Aslında belediye başkanın en büyük etkisi kaçaklar için dezavantajlı bir ortam yaratmak. İş yeri ruhsatında gereken detaycılığı göstermesi bile bir şehrin kalitesini bu denli etkiliyor. Onun haricinde insanları zaten sakin kimse kimseye karışmaz ve trafik kuralları için pilot bölge olduğundan sanırım, kurallar tanınır. Aslında çok asgari düzeyde duyarlılıkla bile gayet güzel şehirler inşa edilebileceğinin küçük bir ispatı. Bu şehir böyleyken diğerlerinin o hallere nasıl geldiğini düşününce insan gerçekten Besim Tibuk’un “ankaradaki adamlara maaş verip tatile yollayalım hiçbir şey yapmasınlar daha iyi halde oluruz” sözlerinin anlamını kavrıyor. Kasıtlı olarak kötülük yapmak lazım bu kadar kötü yaşam ortamları oluşturmak için
Çok önemli bir mesele
başta devletin ve milletin güvenliği için bu kadar büyük bir nüfusun aynı yere toplanması büyük risktir deprem bekleniyor örneğin , olası bir savaş durumunda nüfusa maksimum zararı verebilir düşman ülkeler
BENİMDİR İSİM,
HERŞEY DE BENİM..
Ben seni sine yaptım ki, sen mi olasın?
Seni benden fer'i ettim ki, ben mi diyesin?
Sen benim severek giydiğim sinesin,
Ben deme ki, benim ile ben olasın...
Sefalar süresin, ser olasın,
Benimlesin, benim aşkımdır sende...
Sen bir örtüsün bende,
Ben sende gizlenir, beni ben ederim...
Senin benden başka bir şeyin yok işte,
Nefes bile almasam... senin kudretin mi var?
Arzumu senden işletiyorsam, sen miyim?
Sen benimsin, dursam durursun işte,
Bendesin, benden ayrılma sen benim işte...
Kaynak: Asaran cilt-3 sayfa, 37
Abdülkadir Duru
Niçin "ASARAN" DEDİK?
ASIR'ları AN'ında toplayan, maddeleri gövdesinde toplu bulunduran, görünenlerin hepsini gözünün ufacık bir merceğinde toplu tutabilen, tatların tümünü topyekün dilinde yaşatabilen; bu kadar büyük, bu kadar cem'al olan insanın bütün kıymeti de dikkatinde toplanıyor. Dikkatin değeri ise, bir AN'da ortaya çıkıyor.
İnsanın gerçek anlamda yaşadığı ömrü de, farkında olunarak alıp verilen o bir nefesle bir AN'dır. Bu farktan yoksun gelip-geçen yıllarsa "AH!" edilen ömürdür.
İşte "ASARAN" ASIR'ları AN'nında toplayabilen insanın, herkesi o Özlemi çekilen yaşama çağırmasıdır.
Her biri bir AN'ın değerini içeren bu dizeler, her okuyanı dikkati oranında AN'ına getireceğini de denemeye sunar. Abdülkadir Duru
Abdülkadir Duru
HUZURLU YAŞAMAK İSTEYEN İNSAN:
▪️Sever sevgi beklemez.
▪️ Takdir eder, takdir beklemez.
▪️ Yardım eder, yardım beklemez.
▪️ Anlayış gösterir, anlayış beklemez.
TOPLUMDA:
Her insan kendi görüşünü tamam, düşündüğünü doğru, yaptığını haklı, olayları da kendi umduğu gibi ister.
Onun için huzursuzluk tabii halde gelişir, devam eder. Bu durumu huzura kavuşuturacak tek şey: bu
Genel ölçüyü bulmaktır. Genel ölçü, insanın öz yaratılışını tanımak ve her ihtiyacını iyi bilmekten bulunacaktır. Abdülkadir Duru
ALKOL ALKOL ALKOL Hiç aşağılayıp kötüleyip köpürmeyin, birbirinden kıymetli o sımsıcak kasabalarımızda köylerimizde kokteyl yok, etin yanında şarap yok, kebabın yanında rakı yok, kızartmanın yanında bira yok. Sofrada, cemiyette alkol adabı şeytanlaştırıldığı müddetçe kasabalarda bi hayat yeşermeyecek.
İroni mi yaptınız anlamadım ama, kırsalda insanlar ahır gibi evlerde ikâmet ederken, ne idüğü belirsiz tarikatların pençelerinde saçma sapan hayatlar yaşarlarken sizin takıntı yaptığınız şey cidden alkol mü?
Bu yüzden İstanbul'dan kaçanlar Ege'nin kıyı şeridini tercih ediyor.
@@alpersertbas Rakı, bira vs. olmaması cidden bir sorun mu? Köylerde millet tarikatlara kapanmış, ahır gibi evlerde ikâmet ediyorlar, hâlâ gelişmiş tarım teknikleri yaygınlaşmamış, senin dert ettiğin şeye bak.
Taşrada alkolün olmadığı fikri çok abartılıyor. Nitekim arayan çok rahat bir şekilde belasını da bulabilir.
Taşrada alkollü içecek arayan buluyor da nasıl buluyor!! Türlü çeşit gizlenme, saklanma, örtü metoduyla, lanetli tekel büfesine sızıp, şandırdamayacak şekilde sımsıkı bağlanan siyah poşeti yeddine alıp, en yakındaki otomobile, traktöre yada her ne vesait varsa ona ışınlanıp, kuşun uçmadığı herhangi bir dağ başına seğirtiyorlar. Eskiden şarap mayalanan, rakı çekilen köyler bile hızla dincileşiyor. Varolan bir oturak kültürü yok ediliyor. Tek umudum gamsız kasavetsiz yeni nesilde. Kimseyi sikledikleri yok.
Yüksek kalifiye kişilerin şuan için İstanbul dışında iş bulması çok çok zor (remote olanlar istisna tabiki) bu da mecbur bırakıyor çoğu insanı.
Hocam sen sevmiyormuşsun remote çalışma sistemini ama sistemi dengeleyebilecek bir unsur. Remote çalışma imkanım olsa İstanbulda 1 saniye durmam :)
Nüfus deprem tehlikesinden kaçınmak için karamana yığılmalı.
ümit özdağ ın ismet inönü hakkında yorumunu konuşur musunuz
Karabük e gidip göçmen öğrencilerden maymun çiçeği kapma ihtimalimizi de bir başka video da değerlendirir misiniz? Tabi ki Karabük özelinde değil Türkiye genelinde yapmanızı tercih ederim. Keyifle takip ediyorum. Varlığınız daim Türk adı baki olsun. Saygılar.
İstanbul sacma bir şehir. İmkanı olan asla beklemeden şehirden taşınmalı.
👏👏👏
Sevgili dostlar marhaba
Bir yerde kayitli ise mi girmek istiyorsun? Yasal bir sekilde yasal bir yerde ikamet etme sarti getirirsin. Bu kadar basittir yurtici kontrolsuz gocu , gecekondulasmayi ve carpik sehirlesmeyi onlemek. Gomunist ulkelerde seyahat ozgurlugu yook diye cemkirir ya bazilari. O dediklerinin ozu bu olaydir iste.
Universitede gunumun abartisiz 5 saatini yolda harcadigimdan nefret etmeye baslamistim Istanbuldan. Asla anlam veremezdim hatta gicik olurdum bu Istanbul romantizmine. Sonra 1 seneligine Eskisehire gidip Istanbulu ozleyince sunu farkettim. Butun ekosistemim burada. Arkadaslarim anam babam sevdigim mekanlar vs. Hani ustune kendinize cevre kurmakta ortam yaratmakta da benim gibi beceriksizseniz baska yerde yasama ihtimali buyuk oranda bitiyor sizin icin. Anca evli falan olacaksiniz da iste ailenizle gideceksiniz vs. Farkli illerde dogup buyuyup cok mecbur kalmadikca tek basina goc edip yasayan hatta ulke degistiren insanlar beni sasirtiyor o acidan. Saygi duyuyorum zor birsey bir basina bunu yapip o psikolojiyi yonetmek.
Rezillige alismissin demek. Bu arada ismin guzelmis, benim de oglumun adi Orkun :)
Ben de istanbul üniversitesinde çalışırken bir gün aniden karar verip Eskişehir'e geldim. Günde üç saat yol çekiyordum ve çok sevdiğim akademik özgürlük bile beni orada tutmaya yetmedi.
@@guitarcoachingoverseas1272 Birak Istanbul'u, Mersin Adana gibi sehirler bile beni cok yoruyor. Sehir disinda ama sehir merkezine ulasimi kolay kucuk ilce ve beldelerde yasamayi tercih ediyorum. Sahsen yasadigim yer aynen boyle. Yurt disinda insanlar, ozellikle evlendikten sonra boyle yerleri tercih ediyorlar hem yasam kalitesi yuksek oldugu icin hem de cocuklarin ayagi topraga degsin, daha saglikli buyusunler diye insanlar sehir disindaki suburb denilen kucuk belde ve kasabalara yerlesiyorlar. Sadece fakirler, bekarlar sehir merkezinde yasamaya devam ediyor. Bundan dolayi da sehir merkezlerindeki okullar da cok kotu, suc oranlari da cok yuksek.
@@guitarcoachingoverseas1272 eseste ders iptal olunca millet sinirleniyordu "ben buraya yarim saatlik yoldan geliyorum otobusle vs" diye. Ben guluyordum ulan 1,5 saatin altindaki yol yol mu diye.
Bahadir seni cok seviyorum keske umit ozdagla arani duzeltsen,
Üniversite mezunları vasıfsız iş başvurularında üniversite mezunu oldukları için alınmıyormuş.İnsanlar bu kadar çaresizken olacak şey mi ayrıcalık olacağına cezalandırma oluyor.Gündeme getirir misiniz ?
Buna kim sen otoritesin dedi ya
14:00 biraz gülünç bir çıkarım olmuş. Fırsatlarla ilgili ne demek istediğinizi elbette anladım ama öyle olmuyor işte.
Fazla romantik, Kapitalist ve ülkede birsürü sorun var "sen bunlara aldırma yoluna bak" olarak gördüm.
Birde fırsat firsatsız herkese asgari hatay sunan Avrupa ülkeleriyle kıyaslama falan yapmışsınız.
Türkiyenin neredeyse %80i emekçi, sabit maaşla çalışan insanlar. Bu insanlara hangi fırsatları sunuyor çok merak ettim. Uzun çalışma saatleri, düşük ücret, bitmeyen enflasyon, liyakatsizlik şuan sunduğu bunlar.
Ha kapitalist bakış açısıyla, romantik yaklaşırsan tabi fırsatlar var. %4tür yoksul doğup, zengin olma ihtimali bir insan için.
👍
Tekelci olcak kypaklr sigaradn bile komisyon kesiyor hocam sen ne diyon
.
DESEK
ankarada armada avmden çıkılmıyor
g
İlk defa katılmıyorum sakın anadoluya gitmeyin yurt dışına gidebiliyorsanız sakın vakit kaybetmeyin İstanbul'da sokak ta yatın Kayseri'de Konya'da sarayda oturmayın insan yaşadığı yer uyumsağlama yönünde evrimleşmiştir onlar benzersiniz