Pajamiehen hitsaukset on huippulaatua ja kelpaa hyvin koneden korjauksiin kun saumat tarkastaa itse ja tilaajat jolla ei ole laitteita saumojen syvllisempään tarkasteluun. Tellisuuslaitoksissa ja telakoilla tulee hitsareille usein eteen saumoja joiden laatuvvatimus on 100% röngenkuvaus tai ultraus+ väriainetarkastus ja painetesti putkistoissa sekä painesäiliöissä. Ydinvoimaloissa tehdään yllämainittuista tarkastuksista pöytäkirjat ja hitsarin tunnukset stanssataan sauman viereen jotta myöhemmin madollisesti sattuneissa vahigoissa vodaan sauman hitsannut hitsari viedä niskavilloista vastuuseen.
Where did you learn your trade ? My son is a forman in a welding shop that makes rollers for the army to mount in front of vehicles to set charges off before the vehicle gets on top so it doesn't blow the vehicle up. Kitttos!!
Jotai 120x60 paloja 8mm levystä vaikka ja yhdelle puolelle hitsata sitte rälläkällä kevennys ja prässillä murtaa nii siitä näkee sitten hyvin juuren yms.
Juu, katkaisulaikalla piti ajaa kevennys keskelle saumaa ja sauma vain toiselle puolelle jotta kappaleen sai murrettua prässillä ja tunkeuman ja mahdolliset hitsi virheet jäi nähtäville.
Joskus tein testin että normi rakenneteräslattaan , 25x60 , hitsuutin puikolla 20x50 L-80 teräsvalukikkareen kiinni , V-railo , ja A-mittaa saumaan ei juuri laisinkaan. Sitten prässissä painattamaan, mistä pettää. n.7cm vipuvarrella valukilpukan puolelta painamaan, ja liki 10t tartti, kun valukappaleen puolelta ratkesi sauman vierestä.....
Hitsauskone on helppoa niinkuin äsken todistit, ei tarvi hallita kuin sula. Jotku sanoo että painaa nappia. Ja toiset että hitsariksi ja huo.akisi ei tarvi kuin heittäytyä. Itsekin töikseen joutuu hitsaamaan ja riittää kun kestää ja pitää ilmaa. Jokainen taaplaa tavallaan ja hp näyttää miten tehdään soratien varressa ja kestää. Kiitos hyvistä videoista ja opetuksista!
Ei sinun HP tarvitse minun mielestäni todistella mitään - ainakaan sen takia, että saisit jotkut youtuben "kaikkien alojen asiantuntijat" tyytyväisiksi. Tiedäthän, että hiljaisiksi et heitä kuitenkaan saa kuin estämällä kommentoinnin kokonaan. Sinun asiakkaasi kertovat kyllä sinulle, onko työn jälki riittävää vai ei, ja sen mukaan voit sitten muuttaa toimintaasi, jos tarpeita ilmenee. Kyllä kai sitä laboratorio-oloissa tehtyjen hitsausten mikroskooppisissa tutkimuksissa saadaan näkyville vaikka mitä eroja, mutta onko näillä eroilla minkäänlaista käytännön merkitystä niissä kohteissa, missä sinun hitsauksesi joutuvat koetteelle - se on minusta se asian ydin.
sä olet tässä täysin asian ytimessä. sitäpaitsi, kuinkan monia saumoja edes kuvataan, telakat on oma pieni katoava osa, ehkä jotkut paineastiat toinen.. mä olen jäätävällä ammattitaidottomuudellani rakentanu ite omaan traktoriin kauhankiinnikkeitä, eikä ne oo vielä siitä tippunu vaikka saumat on... no... siinä on hitsiä kyllä. Mutta HP on ollu opettaja niin tämmönen pieni opetustuokio ei ole minusta mitenkään huono asia :)
Murrettavat kappaleet hitsataan vain yhdeltä puolelta, ja avataan hitsiä katkasulaikalla pinnasta ennen murtoa. Näkee hyvin kuinka on tarttunut ja onko huokosia. Hyvä video HP.
Se tässä selvisi minkä jotkut jo tietääkin: heikoin paikka hitsisaumassa on juuri siinä sauman vieressä, mikäli sauma on vähintään levyn paksuinen. Syy: kyseisessä kohdassa tapahtuu rakeenkasvua ja palloutumista jotka vähentävät etenkin lujien terästen kestävyyttä ja etenkin väsyttävän kuormituksen kestoa. Siihen vielä lisäksi mahdollinen juurihaava niin ei tarvitse arpoa mistä kohti kunnollinen hitsisauma hajoaa, jos hajoaa.
Mutta vinkkinä jos haluut pedin mukaaseet pienat niin hitsataan vain toiselta puolelta. Siis pätevyys kokeessa. siihen sauman pintaan voi tehdä katkaisulaikalla viillon niin murtuu helpommin.
300 hiomapaperilla hio se pää missä sauma ja hinkkaa kuoritulla omenalla ni tunkeuma näkyy siihen on oma aine muistaakseni kuparisulfaatti jolla se tunkeuma katotaan
töissä meillä kun rosteria hitsataan niin makro hapotetaan,, eikä tarvitsekkun 10minuuttia niin jo näkee.. ihan varmasti auttaa Olavin neuvot paskarautaan,, ja ne tulokset olisivatkin kiinnostaneet.. eikä tietenkään jätetä ilmarakoa tämmöiseen kokeeseen ;)
mulla oli elämän ensimmäinen "iso" hitsaus, kun hitsasin kätensä katkaisseen kaverin kaivinkoneeseen tulevaan puunhalkaisijaan (halkaistiin isompaa puuta hakkuriin sopivaksi). ja ensimmäisiä vertikaalisia saumoja ikinä. no, vetelin sillä "joulukuusi" tyylillä, eli hetki reunalla, yli keskeltä, hetki toisella reunalla jne.. menemään. kestipäs perkele terän varassa kääntää alavaunua. sitten se yhen äkkiä 4 vuoden päästä naksahti kerrasta poikki, että joku mokahan siinä oli käyny, niin oli keskellä saumaa suora viilto kuin olis matto veittellä leikattu. Mutta mun mielestä meni reilusti remontin välin. ja sen takuun oon aina omille turimisilleni antanu, ku en tee rahasta vaan hyvästä tahosta, harrasteena.
Vois tulla enemmän eroja jos yhdeltäpuolen vaan hitsais ja taivuttais niin että venytys tulee juuren puolelle. Ja varmaan tosiaan myös niin että saumat on mieluummin ala- kuin ylämittasia levyn paksuuteen nähden, muutenhan siinä ei taida tapahtua muuta kuin juuri se että se koepala murtuu eikä se testattava sauma.
Hyvä,hyvä.Hiano käytännön läheinen testi.Mutta jos saa viisastella:aina ilmarako,hyvä sauma katsotaan juuren tunkeumasta levyn toiselta puolen,eikä pintapalosta.
Tunkeuman saa esille hyvin ihan keittiökemikaaleilla. Fosforihappo (sitä millä puhdistetaan kahvinkeitintä) saa hieen kymmenessä minuutissa ku laittaa likoomaan. Vois toimia perus mustalla vaikka etikkakin, en ole koittanut. 🤔 Peittaistahnat on vähä liian jytyä mustalle, mutta rostereista tuo hyvin tunkeuman näkyviin. Hyviä videoita! 👍
kyllä ulkomaan videoissa ne hioo justiisa tuon poikkileikkauksen oikeen hienolla laikalla lopuks vielä karhunkielellä ja peittausmönjä päälle niin tulee tunkeuma näkyviin hieman. Mustaakin rautaa. Jos pajamanilla on peittaustahnaa ni eiku koittamaan.
Kokeissa on hitsattu vaan toiselta puolelta ja lakisauma on yks tarpeellinen asennuksissa. Mutta tulee kipinät munien kautta saappaisiin asti välillä. 😅
Eikääse murru jos särmä on sulanu ja pienassa on vahvuutta eikä reunahaavaakaa oo pahemmin🤔.entä jos ois hitsi ollu vain toisella puolen,oisko vetävä/työntävä erot tullu,toisaalta täytelanka ja ohut pelti,mahtaa liimauta hyvin.hyvä video ja hyvää pohdintaa👍👍
@@pajamieshp eikö se pitäs täytelangalla kun vaan tarpeeksi kuumana käy niin melkolailla tulla vanhat paskat pintaan🤔?puikolla opettivat olemaan tarkkana varsinki asentoon hitsatessa kun ei voinu kovempia virtoja käyttää..en oo ammattilainen,enempi jutellu"oikeijen"hitsarien kanssa ja käyny muutaman viikon kurssin,leipää en oo hitsausta ottanu 😊
@@tarmomajava5960 vaatii puhtaampaa enempi kuin umpilanka, jotenkin kun etenemisnopeus on yli tuplat niin ei kerkeä se paska pois alta. Tuo äskeinen minulta oli vähä mustaa huumoria,,,
Olisi "Lujuustesti osa x" ehdotus kunhan oikeilta töiltä kerkeät, ku lomaki on lusittu. Voisko noiden samojen palojen katkaisukohdat kiillottaa ja peitata. Näkyisi varmaan hyvin tunkeuma. Tarkoitan samanlailla kuin tubestakin löytyvät "Weld etching" videot.
Sitähän se nestaus tarkoittaa, että leikattavan materiaalin saanto optimoidaan. Joutunu FinnPowerin levytyökeskustakin sivutyönään ohjelmoimaan, jotta tietää toimiiko se.
Hep... Kuinkas sattuikaan! Julkaisin just autotalli-version lujuusasioista manuaalisella prässillä. Juu... näin on, että lopputulos ratkaisee, ei tyyli, kuten kaikessa tekemisessä.
Arvasin, ettei ne rapsaha mikään hajalle kunnolla. Nyt kaivetaan popcornit esiin ja ootellaan näitten "pätevämpien pajaukkojen" kommentteja ylimielisyydestä ja muista vioista😂
Juu... se ois varmaan HP:n investoitava vähintään 2-3 miljoonan arvoiseen tutkimuslaboratorioon röntgenlaitteineen vain saadakseen nää "kaikkien alojen asiantuntijat" hiljaiseksi. On se perkule kumma.
Eli jos joku ei jaksa katsoa tai ymmärrä murretta niin kaksi 6 tai 8millin pellin palasta yhteen, puhdistamatta ja pihalla ja hilseen päälle, taitaa olla umpilanka ja äänestä päätellen sekakaarella kiinni, saumaa noin 3senttiä. ja kestää isältä pojalle ainakin tuohon yhteen suuntaan :)
Tee sellane normi murtolujuus testi samoilla asennoilla eli vaikka 8mm levyä n. 100mm hitsaa vaa toiselta puolelta ja vähä rälläkällä teet saumaan vikaa ja samalla lailla prässillä painat ja murrat sen sauman nii näkee minkälainen tunkeuma on tullu 👍
@@pajamieshp Joo luin jälkeen päin vasta et oli mainittu mut se olis hyvä testi.. Ite kokeellu ralli autojen turvakaari putkii hitsata alamäkeen nii hyvin sulaa läpi 😃 mut olis mukava saada nua videolle👍☝️
Käytäntö erehdyksineen ja onnistumisineen kehittää osaamista. Teoriassa opitaan teoriaa mutta se kuinka sitä sovelletaan käytäntöön ei kehity kuin tekemällä ja kokeilemalla.
Löytyy netistä ne ohjeet näihin pienahitsauksiin ja päittäistesteihin. Konettakin joutuu väkisin säätelemään asennon mukaan. Ja alamäkisauma ei ole mikään sauma.
Hyvää testiä ja ennenkaikkea tosi juttua on että ei ne teoriat ja koneet sitä laatua tee. Samalla langalla ja säädöillä saa niin monenlaista jälkeä ja lujuutta että se on tosiaan opittava mitä tekee. Välillä huvittaa nämä kommentit että halutaanko tässä vaan kaivella kaikki tieto ja sitten ollaan omalla sohvalla valmiita "juutuubi ammattilaisia".. Itsekkin vois sanoa että en ole hitsari mutta jonkinsortin pajamies kait..enempi koneistus hommaa. Tässä puhui hitsari että sellaistakin tekevät juurisaumaan esim kotelopalkin liittämisessä teräsvaluosaan että jätetään 3mm rakoa ja hitsataan sopivalla virralla ylhäältä alaspäin lankaa syöttäen alhaalta päin sulaan. Näin saadaan juurisauma palkin sisäpuolelle luipakaksi helpommin niin ei jää sinne reunahaavaa.. Mielenkiinnolla kommenttia moisesta tekniikasta kuulisi. Toki seuraavat saumat hitsaa normaalisti. Sillai kyllä saa onnistuneesti esim johonkin 3mm levystä särmättyyn suojakoteloon 2-3mm raon kerralla läpi asti hitsattua vaikka 1.2mm langalla ja riittävän lujan ja nätin sauman sellaiseen.
Pajamiehen hitsaukset on huippulaatua ja kelpaa hyvin koneden korjauksiin kun saumat tarkastaa itse ja tilaajat jolla ei ole laitteita saumojen syvllisempään tarkasteluun. Tellisuuslaitoksissa ja telakoilla tulee hitsareille usein eteen saumoja joiden laatuvvatimus on 100% röngenkuvaus tai ultraus+ väriainetarkastus ja painetesti putkistoissa sekä painesäiliöissä. Ydinvoimaloissa tehdään yllämainittuista tarkastuksista pöytäkirjat ja hitsarin tunnukset stanssataan sauman viereen jotta myöhemmin madollisesti sattuneissa vahigoissa vodaan sauman hitsannut hitsari viedä niskavilloista vastuuseen.
Kyllä on mielenkiintoinen video .Hyvä esitys kiitos 😎
Where did you learn your trade ? My son is a forman in a welding shop that makes rollers for the army to mount in front of vehicles to set charges off before the vehicle gets on top so it doesn't blow the vehicle up.
Kitttos!!
I have learned myself
Jotai 120x60 paloja 8mm levystä vaikka ja yhdelle puolelle hitsata sitte rälläkällä kevennys ja prässillä murtaa nii siitä näkee sitten hyvin juuren yms.
Se nimenomaan ku hitsataan yhdeltä puolelta niin saadaan sauma murrettua irti että pääsee näkemään tunkeuman.
Näin juuri. Kouluaikoonakin kokeet tarkastettiin tähän tapaan.
Toimisko tällänen että L kulmaan hitsataan sisäpuolelta ja yritetään ns oikoa suoraksi.
Joskus amiksessa sähellettiin tälläsiä testejä.
Juu, katkaisulaikalla piti ajaa kevennys keskelle saumaa ja sauma vain toiselle puolelle jotta kappaleen sai murrettua prässillä ja tunkeuman ja mahdolliset hitsi virheet jäi nähtäville.
Ehkä tyyliin 12milliä vahvuus...pienoja.
Kiitos kivasta ja hyvästä videosta👍😎
Joskus tein testin että normi rakenneteräslattaan , 25x60 , hitsuutin puikolla 20x50 L-80 teräsvalukikkareen kiinni , V-railo , ja A-mittaa saumaan ei juuri laisinkaan.
Sitten prässissä painattamaan, mistä pettää. n.7cm vipuvarrella valukilpukan puolelta painamaan, ja liki 10t tartti, kun valukappaleen puolelta ratkesi sauman vierestä.....
Mycket intressant 👌 med olika svetsar 👍
Hitsauskone on helppoa niinkuin äsken todistit, ei tarvi hallita kuin sula. Jotku sanoo että painaa nappia. Ja toiset että hitsariksi ja huo.akisi ei tarvi kuin heittäytyä. Itsekin töikseen joutuu hitsaamaan ja riittää kun kestää ja pitää ilmaa. Jokainen taaplaa tavallaan ja hp näyttää miten tehdään soratien varressa ja kestää. Kiitos hyvistä videoista ja opetuksista!
...niin ja Kuona kun vielä hallihtoo niin tullee hyvä. , D
Ei sinun HP tarvitse minun mielestäni todistella mitään - ainakaan sen takia, että saisit jotkut youtuben "kaikkien alojen asiantuntijat" tyytyväisiksi. Tiedäthän, että hiljaisiksi et heitä kuitenkaan saa kuin estämällä kommentoinnin kokonaan. Sinun asiakkaasi kertovat kyllä sinulle, onko työn jälki riittävää vai ei, ja sen mukaan voit sitten muuttaa toimintaasi, jos tarpeita ilmenee. Kyllä kai sitä laboratorio-oloissa tehtyjen hitsausten mikroskooppisissa tutkimuksissa saadaan näkyville vaikka mitä eroja, mutta onko näillä eroilla minkäänlaista käytännön merkitystä niissä kohteissa, missä sinun hitsauksesi joutuvat koetteelle - se on minusta se asian ydin.
sä olet tässä täysin asian ytimessä. sitäpaitsi, kuinkan monia saumoja edes kuvataan, telakat on oma pieni katoava osa, ehkä jotkut paineastiat toinen.. mä olen jäätävällä ammattitaidottomuudellani rakentanu ite omaan traktoriin kauhankiinnikkeitä, eikä ne oo vielä siitä tippunu vaikka saumat on... no... siinä on hitsiä kyllä. Mutta HP on ollu opettaja niin tämmönen pieni opetustuokio ei ole minusta mitenkään huono asia :)
Hyvä koe sessio oli. Kiitos 👷⚙️⚒️👍👍👍
Murrettavat kappaleet hitsataan vain yhdeltä puolelta, ja avataan hitsiä katkasulaikalla pinnasta ennen murtoa. Näkee hyvin kuinka on tarttunut ja onko huokosia. Hyvä video HP.
Miten se toimisi jos tekisi saman tyyppiset palikat mutta ns. ylempään lattaan reiän josta pääsisi painamaan paloja erilleen?
Kiitos HP videosta ja hitsaus neuvosta! Jep, hyvä intro, näpäkkä..
Se tässä selvisi minkä jotkut jo tietääkin: heikoin paikka hitsisaumassa on juuri siinä sauman vieressä, mikäli sauma on vähintään levyn paksuinen. Syy: kyseisessä kohdassa tapahtuu rakeenkasvua ja palloutumista jotka vähentävät etenkin lujien terästen kestävyyttä ja etenkin väsyttävän kuormituksen kestoa. Siihen vielä lisäksi mahdollinen juurihaava niin ei tarvitse arpoa mistä kohti kunnollinen hitsisauma hajoaa, jos hajoaa.
Juuri näin
Mutta vinkkinä jos haluut pedin mukaaseet pienat niin hitsataan vain toiselta puolelta. Siis pätevyys kokeessa. siihen sauman pintaan voi tehdä katkaisulaikalla viillon niin murtuu helpommin.
300 hiomapaperilla hio se pää missä sauma ja hinkkaa kuoritulla omenalla ni tunkeuma näkyy siihen on oma aine muistaakseni kuparisulfaatti jolla se tunkeuma katotaan
töissä meillä kun rosteria hitsataan niin makro hapotetaan,, eikä tarvitsekkun 10minuuttia niin jo näkee.. ihan varmasti auttaa Olavin neuvot paskarautaan,, ja ne tulokset olisivatkin kiinnostaneet.. eikä tietenkään jätetä ilmarakoa tämmöiseen kokeeseen ;)
Mahtava video, lisää tämmöisiä. Terveisiä Vantaalta .
Taas hyvä video,Kiitos
mulla oli elämän ensimmäinen "iso" hitsaus, kun hitsasin kätensä katkaisseen kaverin kaivinkoneeseen tulevaan puunhalkaisijaan (halkaistiin isompaa puuta hakkuriin sopivaksi). ja ensimmäisiä vertikaalisia saumoja ikinä. no, vetelin sillä "joulukuusi" tyylillä, eli hetki reunalla, yli keskeltä, hetki toisella reunalla jne.. menemään. kestipäs perkele terän varassa kääntää alavaunua. sitten se yhen äkkiä 4 vuoden päästä naksahti kerrasta poikki, että joku mokahan siinä oli käyny, niin oli keskellä saumaa suora viilto kuin olis matto veittellä leikattu. Mutta mun mielestä meni reilusti remontin välin. ja sen takuun oon aina omille turimisilleni antanu, ku en tee rahasta vaan hyvästä tahosta, harrasteena.
Kaikille ei sais etes antaa hirsiä käytää
Näyttäs olevan a-mittaa yli 4 mm, joten 6 mm S355 levyä kestää taivuttaa kyllä hyvinnii niin kuin näit.
Hurrien taulukko sanoo että kun a=0,71xt, niin hitsin plastinen kestävyys on vähintään sama kuin levyn.
Yheltä puolelta S x 1,1, molemmin puolin S x 0,55.
Vois tulla enemmän eroja jos yhdeltäpuolen vaan hitsais ja taivuttais niin että venytys tulee juuren puolelle. Ja varmaan tosiaan myös niin että saumat on mieluummin ala- kuin ylämittasia levyn paksuuteen nähden, muutenhan siinä ei taida tapahtua muuta kuin juuri se että se koepala murtuu eikä se testattava sauma.
Tämän kannalla👍
Erittäin itsepäisen hyvin tehty video eikun siis mitä.. 😂 mut joo mukava aihe kattoa.
Hyvä näpäkkä intro 👍
Hyvä,hyvä.Hiano käytännön läheinen testi.Mutta jos saa viisastella:aina ilmarako,hyvä sauma katsotaan juuren tunkeumasta levyn toiselta puolen,eikä pintapalosta.
Ens kerralla
Tunkeuman saa esille hyvin ihan keittiökemikaaleilla. Fosforihappo (sitä millä puhdistetaan kahvinkeitintä) saa hieen kymmenessä minuutissa ku laittaa likoomaan. Vois toimia perus mustalla vaikka etikkakin, en ole koittanut. 🤔
Peittaistahnat on vähä liian jytyä mustalle, mutta rostereista tuo hyvin tunkeuman näkyviin. Hyviä videoita! 👍
kyllä ulkomaan videoissa ne hioo justiisa tuon poikkileikkauksen oikeen hienolla laikalla lopuks vielä karhunkielellä ja peittausmönjä päälle niin tulee tunkeuma näkyviin hieman. Mustaakin rautaa. Jos pajamanilla on peittaustahnaa ni eiku koittamaan.
Missä ja milloin pajamies on opiskellut metalli alaa?
Ei missään milloinkasn
@@pajamieshp Sinun pitäisi käydä opettamassa niitä opettajia ja koululaisetkin tykkäisi.🙂
Mä oon ollu opettajana kolmena talvena.
Kerro milloin käyttää puikkoa ja milloin migiä? Mikä se määrittelee? Autopeltiä ei sentään puikolla! Onko lujuus molemmissa samoja?
Lujuus yleensä sama mutta vaikeudet vaikuttaa. Puikkoja saa enemmän erikoistilanteisiin. Esim kulutuskestävyyttä vastivat paikat ja valurauta.
Niin jatkos pitää olla pienakokeessa vielä jos ruvetaan pilkkua viilaamaan. Hyviä videoita, kiitän.
Sen leikkauskohdanhan voi vaikkapa hioa sen verran sileäksi että polarisoidulla valolla saa ne perusaineen ja hitsiaineen rajat näkyviin.
Kokeissa on hitsattu vaan toiselta puolelta ja lakisauma on yks tarpeellinen asennuksissa. Mutta tulee kipinät munien kautta saappaisiin asti välillä. 😅
Tämä koe osoittaa sen että osaat hitsata hyvin.👍
Eikääse murru jos särmä on sulanu ja pienassa on vahvuutta eikä reunahaavaakaa oo pahemmin🤔.entä jos ois hitsi ollu vain toisella puolen,oisko vetävä/työntävä erot tullu,toisaalta täytelanka ja ohut pelti,mahtaa liimauta hyvin.hyvä video ja hyvää pohdintaa👍👍
Mutta kun minä hitsoon kuonan päälle aina niin puolethan noista olis pitäny kilahtaa irti,,,,
@@pajamieshp eikö se pitäs täytelangalla kun vaan tarpeeksi kuumana käy niin melkolailla tulla vanhat paskat pintaan🤔?puikolla opettivat olemaan tarkkana varsinki asentoon hitsatessa kun ei voinu kovempia virtoja käyttää..en oo ammattilainen,enempi jutellu"oikeijen"hitsarien kanssa ja käyny muutaman viikon kurssin,leipää en oo hitsausta ottanu 😊
@@tarmomajava5960 vaatii puhtaampaa enempi kuin umpilanka, jotenkin kun etenemisnopeus on yli tuplat niin ei kerkeä se paska pois alta. Tuo äskeinen minulta oli vähä mustaa huumoria,,,
Olisi "Lujuustesti osa x" ehdotus kunhan oikeilta töiltä kerkeät, ku lomaki on lusittu. Voisko noiden samojen palojen katkaisukohdat kiillottaa ja peitata. Näkyisi varmaan hyvin tunkeuma. Tarkoitan samanlailla kuin tubestakin löytyvät "Weld etching" videot.
Tunkeuma näkyy ku laitat peittausainetta saumankohtaan palan päässä ja annat vähän vaikuttaa ja peset pois
Sitähän se nestaus tarkoittaa, että leikattavan materiaalin saanto optimoidaan. Joutunu FinnPowerin levytyökeskustakin sivutyönään ohjelmoimaan, jotta tietää toimiiko se.
Hep... Kuinkas sattuikaan! Julkaisin just autotalli-version lujuusasioista manuaalisella prässillä. Juu... näin on, että lopputulos ratkaisee, ei tyyli, kuten kaikessa tekemisessä.
Palaa kyllä malmi vihasesti tuolla koneella.
En ole moista sihinää kuullut vaikka useemman kymmenen vuotta olen töissäni hitsauksia seurannut.
Arvasin, ettei ne rapsaha mikään hajalle kunnolla. Nyt kaivetaan popcornit esiin ja ootellaan näitten "pätevämpien pajaukkojen" kommentteja ylimielisyydestä ja muista vioista😂
Juu... se ois varmaan HP:n investoitava vähintään 2-3 miljoonan arvoiseen tutkimuslaboratorioon röntgenlaitteineen vain saadakseen nää "kaikkien alojen asiantuntijat" hiljaiseksi. On se perkule kumma.
Selitäppä joskus mitä eroa niillä langoilla on ja mitä ja miten hitsataan eri langoilla ☺️
Ei uskalla. Katsojat tietää paremmin. Se on kokeiltava ja etsittävä googlella.
Siinähän kävi juuri niinku kerroin edellisellä videolla. Hyvää turinaa jäleen.
Pajamies tietää miten metalli käyttäytyy👍
Kyllä ne siut ottaa jos ei oo muita hakijoita.
ua-cam.com/video/uSY5vBl1V44/v-deo.html video kohdassa 51minuuttia on hauska hitsaustesti miten kestää pikkusauma tuohon suuntaan vetua.
Eli jos joku ei jaksa katsoa tai ymmärrä murretta niin kaksi 6 tai 8millin pellin palasta yhteen, puhdistamatta ja pihalla ja hilseen päälle, taitaa olla umpilanka ja äänestä päätellen sekakaarella kiinni, saumaa noin 3senttiä. ja kestää isältä pojalle ainakin tuohon yhteen suuntaan :)
Ammattimies..:-)
Tee sellane normi murtolujuus testi samoilla asennoilla eli vaikka 8mm levyä n. 100mm hitsaa vaa toiselta puolelta ja vähä rälläkällä teet saumaan vikaa ja samalla lailla prässillä painat ja murrat sen sauman nii näkee minkälainen tunkeuma on tullu 👍
Tää on mainittu jo 1000 kertaa mutta kukaan ei sanonu kun suunnittelin tätä testiä. Jälestä päin kyllä neuvotaan.
@@pajamieshp Joo luin jälkeen päin vasta et oli mainittu mut se olis hyvä testi.. Ite kokeellu ralli autojen turvakaari putkii hitsata alamäkeen nii hyvin sulaa läpi 😃 mut olis mukava saada nua videolle👍☝️
Käytäntö erehdyksineen ja onnistumisineen kehittää osaamista. Teoriassa opitaan teoriaa mutta se kuinka sitä sovelletaan käytäntöön ei kehity kuin tekemällä ja kokeilemalla.
Oli kyllä hyvin sanottu tuo,että en minä voi vuan viijä konneelle palasia,ja sannoo,että paneppa kiinni nuo.😂😂
Viisaita sanoja hitsauksesta👍
Sanoisin että puhtaus on puoli ruokaa mutta muistuttaisin myös maadoituksen kohteesta ja suunnasta. ☝
Totta.
Löytyy netistä ne ohjeet näihin pienahitsauksiin ja päittäistesteihin. Konettakin joutuu väkisin säätelemään asennon mukaan. Ja alamäkisauma ei ole mikään sauma.
...no mikä se on...:-)
hitsaus on taitolaji.
Mutteri joka pätkän latikan päähän ja momenttiavaimella testaamaan murtolujuuksia
Ainoastaan toiselta puolelta hitsaus,"sarana"puolelta vääntö
👍
Hyviä saumoja kaikki ja kestää! Tiijän kyllä itse hitsaan vedenalaishitsauksiakin.
Mielenkiintoinen testi
Mitä tommonen sentitelin maski maksaa. Pitäs itekkin päivittää maski kunnolliseen. KiitosHP hyvistä filmeistä.
200-300€, kato weldshopista
@@pajamieshp kiitos tiedoista. Katson sieltä ja tilaankin
Kempiltä löytyy hyvät maskit joka käyttöön ja kukkarolle.
@@PetteriL vielläkö Sami hitsailet premekonille
@@pasihiipakka7304 En.
No joo jos intro pitää olla niin max tommonen. Aiemmin kun sun videot alkoi ja loppui kuin seinään niin erotuit eduksesi.
Tää systeemi helpottaa jos ei näe railoa, ei lähde menemään kun ajokoira.
ua-cam.com/video/w4RrDeUKcH4/v-deo.html
Hyvää testiä ja ennenkaikkea tosi juttua on että ei ne teoriat ja koneet sitä laatua tee. Samalla langalla ja säädöillä saa niin monenlaista jälkeä ja lujuutta että se on tosiaan opittava mitä tekee. Välillä huvittaa nämä kommentit että halutaanko tässä vaan kaivella kaikki tieto ja sitten ollaan omalla sohvalla valmiita "juutuubi ammattilaisia"..
Itsekkin vois sanoa että en ole hitsari mutta jonkinsortin pajamies kait..enempi koneistus hommaa.
Tässä puhui hitsari että sellaistakin tekevät juurisaumaan esim kotelopalkin liittämisessä teräsvaluosaan että jätetään 3mm rakoa ja hitsataan sopivalla virralla ylhäältä alaspäin lankaa syöttäen alhaalta päin sulaan. Näin saadaan juurisauma palkin sisäpuolelle luipakaksi helpommin niin ei jää sinne reunahaavaa.. Mielenkiinnolla kommenttia moisesta tekniikasta kuulisi. Toki seuraavat saumat hitsaa normaalisti.
Sillai kyllä saa onnistuneesti esim johonkin 3mm levystä särmättyyn suojakoteloon 2-3mm raon kerralla läpi asti hitsattua vaikka 1.2mm langalla ja riittävän lujan ja nätin sauman sellaiseen.
Totta on noinkin ja jopa kemppi opettaa tuon juuren hitsausta alaspäin isoonkin rakoon. Fast mikissä on jopa alamäki asetus napin takana.