TÜRKMEN DÜĞÜNÜ / 10 YIL ÖNCE BÖYLEYDİ / TÜRKMENİSTAN

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 17 вер 2024
  • TÜRKMEN DÜĞÜNÜ
    HAM MONTAJSIZ DOĞAL
    Başlı başına bir ve hatta iki programda gösterilip, anlatılabilecek Türkmen Düğününü elimizden geldiğince sizlere aktarmaya çalışacağız. Türkmen düğünlerinin bizim düğünlerimize benzeyen bir çok yönünün olması beni şaşırmadı. Bu nedenle Türkmen düğünlerini de bizde ki gibi düğün öncesi adet ve gelenekler, düğün esnasındaki ve düğün sonrasında ki adet, gelenekler ve görenekler olarak ele alacağız.
    Düğün öncesinde 'ayırıcı' bizde ki dünürcü diyebiliriz,oğlana uygun bir kız arar ve bulur. Dünürcü kızın annesiyle görüşür.Bu esnada annesinin görünüşüne ,tavırlarına dikkat eder. Türkiye'deki "Anasına bak kızını al, kenarına bak dizini al" deyiminin bu mantıkla çıktığı düşünülür. Dünürcü "Kaybettiğimizi bulmaya geldik, sizde kıymetli taşlı bir yüzük varmış onu almaya geldik" der kızın annesi " Yitiğinizi ararız bakarız" derse buyurun istemeye gelin demek yok "Yitiğinizi uzak yerde arayın derse" rızamız yok demek. Eğer tüm aşamalar geçilip kız verilmişse düğün hazırlıkları başlar ve düğün olur.
    Düğün için uğurlu bir gün seçilir, düğünden birkaç gün önce kız tarafında Gız Yıgın, bizde ki kına benzeri bir uygulamada yemekler yenir. Aynı şekilde bizde ki çetnevir benzeri de oğlan tarafında yapılır.
    Gelin arabaları gibi damadın evi de süslenir. Damat üçüncü katta oturuyorsa girişten kata kadar ve evin içerisi de süslenir. Gelin arabaları, Türkmenistan'da uğur getirdiğine inanılan keçe süslerle süslenir.
    Düğün günü gelini baba evinden almak için erkek tarafından 'gelin alıcı" denilen bir grup kız evine gider.Gelin alıcılar kız evinde şölenle karşılanır.İkramlarda bulunulur. Bu arada da geline ağırlığı kırk kiloyu bulan Kürte veya Bürüncek adı verilen gelinliği giydirilir. Kürte genelde kırmızı yada yeşil el dokuma kumaştan olur. Damat ise genelde kırmızı don ve başına telpek takar.
    Gelin baba evinden çıkarılırken Dalaş denilen bir oyun oynanır. Bizde ki gibi kapı tutucularına bahşişler verilir,gelin kapıdan çıkarılır. O esnada orada bulunanlara şeker para ve benzeri şeyler saçılır. Gelin arabasına binen gelin şehri gezdikten sonra kayın babasının evine getirilir. Damadın annesi, babası ve yakın akrabaları tarafından karşılanır.Gelinin alnına beyaz un sürülür, anlı açık olsun ayağı düşsün diye. Gelin eve girmeden kaynanası onu kucaklar ve hafifçe ayağına basar. Gelin sözlerini dinlesin diye. Gelin sağ ayak ile "Bismillah" diyerek eve girer. Gelin içeri girdikten sonra birinde yağ, diğerinde un bulunan kaplara eli ve ayağı daldırılır ki elinden her iş gelsin maharetli olsun diye. Böylece düğün tamamlanmış olur. Türkmenistan'da bu geleneklere genelde uyuluyor. Düğün bir salonda da yapılsa gelenekler ihmal edilmiyor. Geline kırkı çıkıncaya kadar pek fazla iş yaptırılmıyor, kelin 40 kiloyu bulan ağırlıkta ki gelinliğini 30 gün boyunca çıkartmıyor. Başta da belirttiğimiz gibi her yönüyle bir Türkmen düğününü anlatmaya programımızın süresi elvermez.
    KANALIMIZA ABONE OLMAK İSTERSENİZ İŞTE LİNKİMİZ
    / @kosebucakdunya
    DİĞER KANALIMIZDA HARİKA BİR SERÜVEN BAŞLADI. ORAYA DA BEKLERİZ.
    / @alisamipalaz
    www.kosebucakdu...
    Dünya’nın doğusunu, batısını, kuzeyini güneyini sizler için köşe bucak geziyoruz. Gittiğimiz ülkeleri her yönüyle sizlere aktarmaya çalışıyoruz. Olurda bir gün sizlerinde yolu bu ülkelere düşerse, neleri gezmeli, nerede kalmalı, ne yemeli, nereleri görmeden asla dönmemeli gibi alternatifli pratik bilgilerinde konuların işlenildiği bir program. Ali Sami Palaz’ın hazırlayıp sunduğu köşe bucak dünya programı ,aslında seyyah’ın gezi izlenimlerinin aktarıldığı bir seyir defteri.
    İyi Seyirler
    KÖŞE BUCAK DÜNYA SEYAHAT DERGİLERİMİZİ ALMAK İÇİN...
    www.babil.com/...
    www.n11.com/ma...

КОМЕНТАРІ • 13