İncirde budaması

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 26 лют 2021
  • İncirde Şekil budaması yapıyoruz. Tek gövde 3 yada 4 ana dal üzerinde çalışmalar yapacağız.
    BUDAMA
    Yüksek kaliteli incir elde etmek ve ağacın ekonomik ömrünü uzatmak, verimi arttırmak amacıyla yapılması gereken önemli bir işlemdir. İncir ağaçları budanmadan tabii haline bırakılırsa ana dallar devamlı uzunlamasına büyürler ve ağaçların alt kısımları çıplak kalır. Zayıf gelişen devamlı uzayan ana dallar sonunda ürün yükü ve yaprak ağırlığını tasıyamıyarak sarkarlar. Özellikle sarılopta sarkma sonucu ağaç tacının ortası açılır. Güneşe maruz kalır. Hem dallarda hem de meyvelerde güneş yanıklıkları meydana gelir. Ana dalların sarkması toprak işlemsini de güçleştirir. Bu şekilde doğal gelişmelerine bırakılan budanmayan ağaçlar zayıf düşer ve erkenden yaşlanırlar. Ürün miktarı ve kalitesi de düşer. İncir ağaçlarında da diğer meyvelerde olduğu gibi üç tip budama vardır:
    Şekil budaması:
    Bahçeye dikilen fidanların dikiminden ağaç ürüne yatıncaya kadar ağacın iskeletini ve tacını oluşturmak amacıyla yapılan budamadır. Ağacın ana dallarını teşkil edecek uygun aralıklı ve farklı yönlere bakan 3-4 göz bırakılarak 90-100 cm. yükseklikte budanır. Sofralık çeşitlerde alçaktan taçlandırma amacıyla bu yükseklik 60-70 cm. olmalıdır. O yaz süren gözlerden sürgünler elde edilir. Normal gelişmiş bu sürgünlerden 3-4 adeti iskelet ana dallarını oluşturmak üzere bırakılan sürgün boyları 40-50 cm yi geçiyorsa yazın bunlar üzerinde bir uç alma işlemi uygulanarak dengeli bir gelişme sağlanabilir. İskelet ana dallarının gelişmesini teşvik etmek üzere toprak yüzeyinden ve gövdeden çıkmış sürgünler çıkarılır. Bu işlemler yazın yapılmamışsa ilk kış budamasında 3-4 iskelet dalı seçilir. Bu ana dallar ağaç gövdesi çevresine eşit olarak dağıtılıp aralarında 10-15 cm mesafe bırakılmalıdır. Mümkün olduğu kadar gövde ile geniş açı yapan dallar seçilmelidir. Seçilen 3-4 ana dal 30-40 cm üzerinden budanır. İkinci yaz veya kış mevsiminde her ana dalın ucuna yakın olarak çıkan iyi gelişmiş yan dallardan aralarında uygun aralık olan 2-3 tanesi seçilir. Seçilen ikinci derecedeki dallar 30-40 cm den budanır. Ana dallardan çıkan bütün oburlar çıkarılmalıdır. Bu dal seçimleri 3. ve 4. kış budamaları boyunca devam eder. Büyüme ve budamanın 4. yılı sonunda bir ağaç, gövdeden çıkmış 3-4 esas ana dal, 6-12 ikinci derecede ana dala sahip olacaktır. İkinci derecedeki dalların üzerindeki dallanmalar ağaç tacının çevresini doldurur. Her kış ve yaz budaması sırasında gövde üzerindeki ince filizler ile ağacın dibindeki dip sürgünlerinin temizlenmesi şarttır. Bu şekilde,ana dalları kısa ,kuvvetli ve dengeli büyümüş bir ağaç elde edilmiş olur. Dallar kuvvetli ve meyilli olarak büyüdüklerinden sarkmazlar. Dik bir ana çatı oluşur.

КОМЕНТАРІ • 7

  • @gulhanerdem4966
    @gulhanerdem4966 3 роки тому

    Gunaydın

  • @okanozkan6420
    @okanozkan6420 Рік тому

    Ee devamı nerede 😊

  • @ademmolla3469
    @ademmolla3469 3 роки тому

    oluşan o üç anadalın uç alımı yapılıyor mu ?

    • @turanbulut2509
      @turanbulut2509  3 роки тому +1

      Yan dal uzun ise 50 cm den uzun ise dışa bakan gözden kesilir

  • @kenankarakas5495
    @kenankarakas5495 3 роки тому

    Yastık tan kesmedim sıkıntı olur mu ?

    • @turanbulut2509
      @turanbulut2509  3 роки тому +1

      Hayır olmaz. Bir aşağı boğulma kadar kurur. Ve kuruma o boğumdan bir sonrakine geçmez

    • @kenankarakas5495
      @kenankarakas5495 3 роки тому

      @@turanbulut2509 teşekkür ederim. hangi gözün patlamasını istiyorsam onun üstünden kesmiştim . Beğendiğim gözler kurur o zaman.