ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΑΔΕΛΦΕ ΜΑΣ. ΕΙΝΑΙ ΩΦΕΛΙΜΟ ΜΕ ΤΙΣ ΕΜΠΕΙΡΙΕΣ ΣΑΣ , ΚΑΙ ΤΗΝ ΣΟΒΑΡΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ, ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΗΣ ΠΟΔΙΑΣ ΣΤΙΣ ΕΛΙΕΣ. ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΕΘΑ ΟΛΟΨΥΧΑ , Η ΠΑΝΑΧΡΑΝΤΗ ΠΑΝΑΓΙΑ ΜΑΣ, ΚΑΙ ΟΙ ΑΓΙΟΙ ΓΕΩΡΓΙΟΣ, ΚΑΙ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ, Ο ΑΓΙΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΟΠΟΥ ΕΥΛΟΓΟΥΝ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΤΙΜΙΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΚΑΙ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ, ΝΑ ΣΑΣ ΔΩΡΙΖΟΥΝ ΤΟ ΠΛΟΥΣΙΟΝ ΕΛΕΟΣ, ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΨΥΧΗΣ ΚΑΙ ΣΩΜΑΤΟΣ, ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΛΗ ΠΡΟΚΟΠΗ ΣΤΙΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΣΑΣ.
δασκαλε ευχαριστουμε να εισαι καλα δυνατος.. εφαρμοζουμε οσα μας εχεις μαθει απο τα βιντεο σου εδω και ενα μηνα και πλεον οι ελιες μας εχουν αλλαξει οψη.
Μιχάλη, (συγνώμη για τον ενικό), θα το δείξω στην πεθερά μου που με έχει σκάσει , μήν τα κόβεις και έτσι είναι καλύτερα. Σε ευχαριστώ πάρα πολύ, πολύ διαφωτιστικό το βίντεο
Ευχαριστώ πολύ! Χρόνο χρειάζεται τα πρώτα δύο-τρία χρόνια. Μετά που το δέντρο στρώνει, το κλάδεμα είναι παιχνίδι. Επίσης, μετά δεν χρειάζονται σκάλες, αλυσοπρίονα, ταρζανιές, κονταροπρίονα κλπ. Όπως βλέπετε, οι ποδιές είναι στο ύψος μου. Τις πιο ψηλές ποδιές τις καθαρίζω με το κοντάρι του ψαλιδιού, με άνεση και ασφάλεια.
Εξαιρετικός συγχαρητήρια!! Τα εφαρμόζω όλα έτσι ακριβώς μετά από αρκετό διάβασμα. προσωπικά αν έχω χρόνο μέσα στον Ιούνιο αφαιρώ και ένα μέρος της κόμης σε πλευρές που τα δέντρα παρουσιάζουν μεγάλες τροφοπενίες.
Εύγε! Προσωπικά είναι το τελευταίο μέρος του κλαδέματος που κατέκτησα κι ακόμα δε μπορώ να πω ότι κατέχω πλήρως. Κατέστρεψα πολλάκις ποδιές, με τη λογική ότι "έδωσαν τον καρπό που είχαν να δώσουν" και "πάνε προς τα κάτω" και οδήγησα τα δέντρα προς τα πάνω.
Ευχαριστω για την αμεση ανταποκριση.Δεν εννοω τον οξυχλωριουχο χαλκό, (βορδιγαλειο πολτο) αλλα τον χηλικό χαλκο δηλ. με EDTA, για τροφοπενίες κ αναπττυξη, πχ Supa Copper
Δεν έχω ασχοληθεί ιδιαίτερα με την χημική θρέψη της ελιάς και δεν είμαι ο καταλληλότερος για να σας απαντήσει. Δεν μου έχει τύχει να συναντήσω τροφοπενία χαλκού, ιδιαίτερα σε νεαρά δέντρα. Σίγουρα κακό δεν θα κάνει στα δέντρα, αλλά δεν ξέρω και κατά πόσο χρήσιμο θα είναι. Ρωτήστε καλύτερα έναν συνάδελφο που έχει εμπειρία στην θρέψη.
Καλημέρα φίλε μου και συγχαρητήρια για τα βίντεο σου. Είσαι κατατοπιστικότατος και έχεις πολύ καλή μεταδοτικότητα όσον αφορά της γνώσης τις οποίες έχεις. Θα ήθελα να ρωτήσω. Το κλαδί που έκοψες στο τέταρτο λεπτό του βίντεο. Θα έκανε τόσο μεγάλη ζημιά στην ποδιά σου εάν το άφηνες. Θέλω να πω ως μελλοντική ποδιά. Γιατί αν καταλαβαίνω σωστά του χρόνου ίσως η του αντίχρονου θα γίνονταν κυρίαρχο. Ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων. Να είσαι καλά.
Χρησιμότατα. Τα είδα όλα τα βίντεο σας πέρυσι πριν πάω Ιεράπετρα για κλαδεμα. Ένας ξάδερφος της μάνας μου,ελαιοπαραγωγος, μου είπε ότι χαλάω την πιάτσα 😀. Να είστε καλα
Κλαδεύω ακριβώς με την ίδια φιλοσοφία.Η μόνη διαφορά μου είναι ότι χρησιμοποιώ πριόνι χειρος γιατί έχω λίγα δέντρα και με βολεύει να κόβω πάντα σύριζα χωρίς να αφήνω τακούνια.
Μιχάλη σε ευχαριστούμε για τα βοηθητικά σου ωραία βίντεο!! Όταν κλαδεύουμε μικρά κλαδάκια όπως κάνεις εδώ, χρειάζεται να βάλουμε πάστα ή μόνο στις μεγάλες τομές? μπορούμε να ψεκάσουμε χαλκό και να μη βάλουμε πάστα ή και τα δύο? )
Δεν χρησιμοποιούμε πάστα. Κάποια στιγμή θα το εξηγήσω σε ένα βίντεο. Ο χαλκός, εκτός από τα παθογόνα, σκοτώνει και τα ωφέλιμα. Χρειάζεται να χρησιμοποιείται με φρόνηση
@@epimelia_fragkiadakis Μιχάλη σε ευχαριστώ για την απάντηση σου ! Ναι θα το περιμένω το νέο βίντεο σου στο θέμα αυτό - εκείνο που με μπερδεύει είναι πως σε ένα παλαιότερο σου βίντεο αναφέρεις πως για να μην αφήνουμε εκτεθειμένες τις ελιές από τα βακτήρια που κάνουν καρκίνους - να τους δίνουμε χαλκό και να κλείνουμε τις τομές- δεν είμαι έμπειρος και γιαυτο δε γνωρίζω αν τα κλαδάκια που αφαιρείς στο συγκεκριμένο βίντεο εμπίπτουν σε αυτό … ή είναι αμελητέο ; Σε ευχαριστώ και πάλι
Καλησπέρα ειμαι κάτοχος 500 ελαιοδένδρων και σκευτομαι να παρω ψαλίδι μπαταρίας για τα καθάρισματα των δέντρων. Έχεις να μου προτείνεις κάποιο ψαλίδι? Σε πόσα χρήματα να κοιτάζω για να πάρω κατι αξιόπιστο??
Προσωπικά, ως επαγγελματίας, εμπιστεύομαι μόνο την Felco. Έχω το 822+ με κοντάρι. Φαίνεται ακριβό, αλλά αξίζει τα λεφτά του και τα βγάζει. Δεν είναι εργαλείο για ερασιτέχνες με λίγα δέντρα. Στη θέση σου θα τα κλάδευα μόνος μου και δύο φορές τον χρόνο. Ενδεχομένως να υπάρχουν και άλλα καλά εργαλεία στην αγορά, όμως προσωπικά δεν μπαίνω στον κόπο να τα δοκιμάσω. Με αυτό το ψαλίδι, χρησιμοποιώ ελάχιστα πριόνι και έχω μόνο ένα μικρό μπαταρίας. Μεγάλη ευκολία!
Χρήστο θα σε γελάσω. Δεν δίνω ιδιαίτερη σημασία. Κοιτώντας ξανά το βίντεο εικάζω ότι είναι κορωνέικη. Σε μερικούς μήνες που θα ξαναπεράσω από τον συγκεκριμένο ελαιώνα, αν το θυμηθώ θα ρίξω μια ματιά να δω τι είναι.
Ίσως φανεί περίεργο, αλλά δεν ασχολούμαι με τις ποικιλίες και δεν τις (ανα)γνωρίζω. Το συγκεκριμένο δέντρο δεν είναι δικό μου, αλλά ενός πελάτη μου. Σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια.
συγχαρητηρια για την δουλεια σας.εχω καταλαβει οτι με την δουλεια σας θελετε να κανετε τα δεντρα να παραγουν καθε χρονο,αλλα θα κανω την επομενη ερωτηση για την περιπτωση που δεν το πετυχενουμε αυτο και εχουμε εντονη παρενιαυτοφορια.αυτο το κλαδεμα το εφαρμοζουμε ειτε εχουμε παρει παραγωγη,ειτε περιμενουμε να παρουμε; επισης και μια ερωτηση εντελως υποκειμενικη.ποσα δεντρα πιστευετε οτι μπορουν να κλαδευτουν απο εναν ανθρωπο,σε ενα οχταωρο,σε ελαιωνα οχι παρατημενο και με μετρια σε μεγεθος δεντρα; ευχαριστω
Αυτό το κλάδεμα γίνεται κάθε χρόνο. Από την εμπειρία μου, μέτρια δέντρα, κλαδεμένα, με καλό ηλεκτρικό ψαλίδι και κοντάρι, βγαίνουν περίπου 12-15 την ώρα. Για κλάδεμα συντήρησης, όχι διαμόρφωσης. Στο 8ωρο εξαρτάται από τις αντοχές του κλαδευτή.
Ευχαριστώ για τα κατατοπιστικά βίντεο. Μια ερώτηση: στο 6:35 περίπου κόβεις ένα κλαδάκι αλά όχι από την ρίζα του. Βλέπω ότι έχει ένα βλαστό που ομος και αυτός δείχνει μάλλον προς το έδαφος. Γιατί δεν το κλάδεψες σύριζα;
Προσπαθώ να αφαιρέσω τα λιγότερα που μπορώ. Κύριος στόχος είναι να περνάει φως και να μην μπερδεύονται μεταξύ τους, ώστε να συγκομίζονται εύκολα. Ο συγκεκριμένος βλαστός δεν ενοχλεί, είναι παράλληλος με τους άλλους και επειδή έχει φως, θα πετάξει βλαστούς. Αν του χρόνου δω ότι πράγματι περισσεύει, τον αφαιρώ τότε. Δεν θα αλλάξει κάτι ουσιαστικά. Ακολουθώ κι εκεί τον κανόνα του 30%. Προσπαθώ να μην αφαιρέσω περισσότερο από 30% της ποδιάς, για να κρατήσω την ζωηρότητα σε μεσαία επίπεδα.
Αυτό εξαρτάται από το τι θες να πετύχεις. Αν θες απλά να κλαδέψεις το δέντρο, το κάνεις την ενδεδειγμένη περίοδο κλαδέματος. Αν θες να αραιώσεις τον καρπό, αν π.χ έχεις ελιές Χαλκιδικής, τότε ίσως το κάνεις και το καλοκαίρι.
Πριν τρία χρόνια είδα ένα βίντεο που τα πριόνια που χρησιμοποιούσαν για το κλάδεμα τα είχανε κάθε φορά απολυμάνει σε φάρμακο όταν αλλάζανε τα δέντρα στα οποία πήγαιναν για το κλάδεμα. Γιατί?
Ενημερωτικό και σύντομο και ευχαριστώ πολύ. Ποια εποχή - περίοδο του χρόνου γίνεται αυτό το ψηλό κλάδεμας; Μπορεί να γίνει τον Σεπτέμβρη Οκτώβρη στα δένδρα που δεν έχουν καρπό;
Όλο τον χρόνο, όταν εξυπηρετεί τον καλλιεργητή. Με εξαίρεση φυσικά όταν οι συνθήκες είναι δυσμενείς για τα δέντρα (καύσωνας, παγετός κλπ). Σεπτέμβρης Οκτώβρης είναι εντάξει, εφόσον μπορείτε να διαχειριστείτε τα κλαδιά. Διαφορετικά από Νοέμβρη που μπορούμε με ασφάλεια να τα κάψουμε.
αυτή είναι η τιμή του και αξίζει κάθε ευρώ. δεν πιστεύω ότι θα το βρείτε κάπου φθηνότερα. Προσωπικά, αν το έβρισκα κάπου σε χαμηλότερη τιμή, θα ήμουν πολύ καχύποπτος.
με λιγα λογια αδερφε θα πρεπει να εχεις την ελια σου χωρισμενη σε σημεια ας το πουμε ετσι σε τουφες ..ωστε να χτυπαει συνεχως ο ηλιος σε οσο πιο πολυ φυλλωμα μπορεις ωστε να δημιουργειται βλαστηση αρα και καρπος...μικρες επεμβασεις καθε χρονο για να μην σοκαρεται το φυτο και πεταει λεμαργα //. θα μπορουσε να πει καποιος πως αν την αφησεις την ελια απο την αρχη χωρις να την κλαδεψεις καθολου αλλα και να μην ριχνεις λιπασμα αναπτυξης παρα μονο λιγο κοπρια και φυσικα πραματα τοτε θα ειναι απο μονη της και θα βγαζει μια νορμαλ παραγωγη καθε χρονο και φυσικα οχι τεραστιες ποσοτητες ...καλη συνεχεια
Αν το κάνεις κάθε χρόνο γίνεται. Το συγκεκριμένο δέντρο είναι ακλάδευτο εδώ και τουλάχιστον 6-7 χρόνια. Όχι απλά γίνεται, αλλά ο χρόνος κλαδέματος περιορίζεται αρκετά, όπως και ο χρόνος συγκομιδής. Περιττό να πω ότι η παραγωγή είναι αυξημένη, λόγω φωτισμού. Δοκιμάστε το σε 10 δέντρα από τα 4000 και θα δείτε.
Σε όλα σας τα θέματα η προσέγγιση είναι προσεγμένη και πλήρης. Ένα θέμα που θα ήθελα την γνώμη σας είναι πως θα μειώσουμε τα ύψος μιας ελιάς που είναι σταυρωμένη ψηλά στα 2,00-2,30 μέτρα. Είναι οι περιπτώσεις που στον ελαιώνα έβοσκαν κατσίκια ή κατέστρεψαν το δέντρο οι άστοχες επεμβάσεις. Κάποιοι προτείνουν καρατόμηση και εμβολιασμό με βλαστούς. Τι προτείνετε;
Η απάντηση δεν χωράει σε ένα σχόλιο. Ειναι κρίμα να καρατομήσουμε και να εμβολιάσουμε μια ελιά που έχει λανθάνοντες οφθαλμούς παντού! Φυσικά γίνεται, όμως θεωρώ ότι είναι φτωχή στρατηγική. Η πρόταση μου είναι: Αφήστε το δέντρο να δημιουργήσει αντικαταστάτες βραχίονες. Επιλέξτε αυτούς που σας εξυπηρετούν. Πάρτε την παραγωγή από το δέντρο μέχρι να το διαμορφώσετε. Για λεπτομέρειες καλέστε με στο 6906837034. Ιδανικά, στείλτε μου φωτογραφία ή καλέστε με, με βιντεοκλήση μπροστά από το δέντρο. Θα προσπαθήσω να κάνω και ένα βίντεο, όμως θα αργήσει λόγω κακοκαιρίας. Όλα γίνονται με το σωστό κλάδεμα. Η ελιά είναι ένα εξαιρετικά εύπλαστο δέντρο.
Prospatho na katalavo ti kani o kladeftis omos diskolevome. Ine i defteri fora pou to vlepo omos pali katalaveno peripou 50%. Otan ertho prepi na mou ksnis ena seminario gia to pos kladevoume tis podies.
Μπορώ να σας πω πολλά, αλλά δεν μπορώ να σας τα αναλύσω. Αν θέλετε περισσότερα καλέστε με να σας ενημερώσω για τις ομάδες εκπαίδευσης ελαιοκομίας που οργανώνω. Με δύο λόγια, οι αποστάσεις φύτευσης καθορίζονται από το γεγονός ότι το ένα δέντρο δεν πρέπει να σκιάζει το άλλο. Οι παράγοντες λοιπόν είναι το ύψος του δέντρου, το ανάγλυφο του εδάφους και ο προσανατολισμός του χωραφιού. Οι αποστάσεις φύτευσης ΔΕΝ είναι κάτι σταθερό.
ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΑΔΕΛΦΕ ΜΑΣ. ΕΙΝΑΙ ΩΦΕΛΙΜΟ ΜΕ ΤΙΣ ΕΜΠΕΙΡΙΕΣ ΣΑΣ , ΚΑΙ ΤΗΝ ΣΟΒΑΡΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ, ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΗΣ ΠΟΔΙΑΣ ΣΤΙΣ ΕΛΙΕΣ. ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΕΘΑ ΟΛΟΨΥΧΑ , Η ΠΑΝΑΧΡΑΝΤΗ ΠΑΝΑΓΙΑ ΜΑΣ, ΚΑΙ ΟΙ ΑΓΙΟΙ ΓΕΩΡΓΙΟΣ, ΚΑΙ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ, Ο ΑΓΙΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΟΠΟΥ ΕΥΛΟΓΟΥΝ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΤΙΜΙΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΚΑΙ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ, ΝΑ ΣΑΣ ΔΩΡΙΖΟΥΝ ΤΟ ΠΛΟΥΣΙΟΝ ΕΛΕΟΣ, ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΨΥΧΗΣ ΚΑΙ ΣΩΜΑΤΟΣ, ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΛΗ ΠΡΟΚΟΠΗ ΣΤΙΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΣΑΣ.
Σας ευχαριστώ πολύ για τις ευλογίες.
Για αλλη μια φορα εξαιρετικος!!!Εχω δει ολα σου τα βιντεο πολλες φορες..εχω εφαρμοσει σχεδον τα παντα και καμαρωνω τα δεντρα μου Σ ευχαριστω δημοσια!!
δασκαλε ευχαριστουμε να εισαι καλα δυνατος.. εφαρμοζουμε οσα μας εχεις μαθει απο τα βιντεο σου εδω και ενα μηνα και πλεον οι ελιες μας εχουν αλλαξει οψη.
Δάσκαλος είναι η Φύση. Χαίρομαι για εσάς και για τα δέντρα σας!
Συγχαρητηρια μου αρεσει πολυ αυτη η τακτικη καθαρισμου των ποδιων
εξαιρετικό βίντεο από τα καλλίτερα και κατατοπιστικά που έχω δεί χίλια ευχαριστώ
Μπράβο κατατοπιστικό βίντεο.
Ωραιος. Πολυ καλη παρουσίαση
Φίλος σε βρίσκω απόλυτο σωστό. Πολύ καλή ενημέρωση.
Εξαιρετικό βίντεο με πολλές πρακτικές και ξεκάθαρες εξηγήσεις
Μεγάλο σχολείο!!! Συγχαρητήρια !!!
Ευχαριστώ!
Καλημέρα. Και πάλι μπράβο για την υπομονή σας και φυσικά για την γνώση σας !!!!!!!
Μιχάλη, (συγνώμη για τον ενικό), θα το δείξω στην πεθερά μου που με έχει σκάσει , μήν τα κόβεις και έτσι είναι καλύτερα. Σε ευχαριστώ πάρα πολύ, πολύ διαφωτιστικό το βίντεο
Να το δείξεις! Και άμα τα βρεις ζόρικα, έλα να σου δώσω επιχειρήματα!
Μην το δείξεις θα έχει δίκιο να σε βρίσει 😅
Μπράβο. Έτσι πρέπει. Χρειάζεται βέβαια χρόνος αλλά σίγουρα γίνεται πολύ καλύτερη δουλειά. Να είσαι καλά για το βίντεο!!
Ευχαριστώ πολύ! Χρόνο χρειάζεται τα πρώτα δύο-τρία χρόνια. Μετά που το δέντρο στρώνει, το κλάδεμα είναι παιχνίδι. Επίσης, μετά δεν χρειάζονται σκάλες, αλυσοπρίονα, ταρζανιές, κονταροπρίονα κλπ. Όπως βλέπετε, οι ποδιές είναι στο ύψος μου. Τις πιο ψηλές ποδιές τις καθαρίζω με το κοντάρι του ψαλιδιού, με άνεση και ασφάλεια.
Εξαιρετικός συγχαρητήρια!! Τα εφαρμόζω όλα έτσι ακριβώς μετά από αρκετό διάβασμα. προσωπικά αν έχω χρόνο μέσα στον Ιούνιο αφαιρώ και ένα μέρος της κόμης σε πλευρές που τα δέντρα παρουσιάζουν μεγάλες τροφοπενίες.
Εύγε! Προσωπικά είναι το τελευταίο μέρος του κλαδέματος που κατέκτησα κι ακόμα δε μπορώ να πω ότι κατέχω πλήρως. Κατέστρεψα πολλάκις ποδιές, με τη λογική ότι "έδωσαν τον καρπό που είχαν να δώσουν" και "πάνε προς τα κάτω" και οδήγησα τα δέντρα προς τα πάνω.
Ωραίο και κατατοπιστικό βίντεο. Μπραβο
Εξαιρετικός!!!Μαθαίνουμε από σένα εμείς οι αδαείς..
ΩΡΑΙΟΣ!!
κόβοντας πολλές ποδιές αναγκάζεις το δέντρο να πάει ψιλά. δεν θέλει τοσο πολύ. οι ποδιές γύρω γύρω έχουν αρκετή παραγωγή.
Καλημέρα. Όμορφες συμβουλές. Το κλαδευτήρι τι μάρκα είναι με ενδιαφέρει!!!
Καλημέρα! Είναι felco 822+
Από τα καλύτερα βίντεο πού έχω δει πολύ κατατοπιστικό
Μάγκας ο κλαδουχος... μπράβο
16:27/ 18-ερώτηση: σε φυτεμενες το Δεκέμβριο ελιες διετεις, ραντιζουμε διαφυλλικα με χαλκο για ανάπτυξη; Ευχαριστώ πολυ, Νικος Μ.
Πώς το εννοείτε; ο χαλκός δεν τα αναπτύσσει. Χρησιμοποιείται για καταπολέμηση βακτηρίων και μυκήτων
Ευχαριστω για την αμεση ανταποκριση.Δεν εννοω τον οξυχλωριουχο χαλκό, (βορδιγαλειο πολτο) αλλα τον χηλικό χαλκο δηλ. με EDTA, για τροφοπενίες κ αναπττυξη, πχ Supa Copper
Δεν έχω ασχοληθεί ιδιαίτερα με την χημική θρέψη της ελιάς και δεν είμαι ο καταλληλότερος για να σας απαντήσει. Δεν μου έχει τύχει να συναντήσω τροφοπενία χαλκού, ιδιαίτερα σε νεαρά δέντρα. Σίγουρα κακό δεν θα κάνει στα δέντρα, αλλά δεν ξέρω και κατά πόσο χρήσιμο θα είναι. Ρωτήστε καλύτερα έναν συνάδελφο που έχει εμπειρία στην θρέψη.
Ευχαριστώ πολυ!
Πολύ καλή δουλειά!!!
Καλό κλάδεμα αλλά χάλια λήψη.
Ναι, αυτό είναι αλήθεια. Θα με βοηθούσε πολύ αν μου δίνατε κάποιες προτάσεις βελτίωσης!
@@epimelia_fragkiadakis Εσείς να κλαδεύατε κάνοντας και την ενημέρωση, και κάποιος άλλος να βιντεοσκοπούσε
Θα το προσπαθήσω. Ευχαριστώ πολύ!
Συγχαρητήρια!!!! Κατατοπιστικό βίντεο!!!
Καλημέρα φίλε μου και συγχαρητήρια για τα βίντεο σου. Είσαι κατατοπιστικότατος και έχεις πολύ καλή μεταδοτικότητα όσον αφορά της γνώσης τις οποίες έχεις. Θα ήθελα να ρωτήσω. Το κλαδί που έκοψες στο τέταρτο λεπτό του βίντεο. Θα έκανε τόσο μεγάλη ζημιά στην ποδιά σου εάν το άφηνες. Θέλω να πω ως μελλοντική ποδιά. Γιατί αν καταλαβαίνω σωστά του χρόνου ίσως η του αντίχρονου θα γίνονταν κυρίαρχο. Ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων. Να είσαι καλά.
Ναι, θα έκανε ζημιά γιατί σκίαζε την ποδιά. Αυτό σημαίνει ότι τα κάτω ξεραίνονται και τα πάνω πάνε πιο ψηλά για να βγουν στο φως.
Πολύ κατατοπιστικό βίντεο, όπως και όλα τα υπόλοιπα. Θα ήθελα να ρωτήσω τι κλαδευτηρι χρησιμοποιείτε
Χαίρομαι που σας είναι χρήσιμα. Χρησιμοποιώ το felco 822+
Χρησιμότατα. Τα είδα όλα τα βίντεο σας πέρυσι πριν πάω Ιεράπετρα για κλαδεμα. Ένας ξάδερφος της μάνας μου,ελαιοπαραγωγος, μου είπε ότι χαλάω την πιάτσα 😀. Να είστε καλα
Το 30% και και σε ποδιες;
30% στο σύνολο του δέντρου, ό,τι κι αν αφαιρέσουμε. Ακόμα και παραφυάδες.
Κλαδεύω ακριβώς με την ίδια φιλοσοφία.Η μόνη διαφορά μου είναι ότι χρησιμοποιώ πριόνι χειρος γιατί έχω λίγα δέντρα και με βολεύει να κόβω πάντα σύριζα χωρίς να αφήνω τακούνια.
Μιχάλη σε ευχαριστούμε για τα βοηθητικά σου ωραία βίντεο!! Όταν κλαδεύουμε μικρά κλαδάκια όπως κάνεις εδώ, χρειάζεται να βάλουμε πάστα ή μόνο στις μεγάλες τομές? μπορούμε να ψεκάσουμε χαλκό και να μη βάλουμε πάστα ή και τα δύο? )
Δεν χρησιμοποιούμε πάστα. Κάποια στιγμή θα το εξηγήσω σε ένα βίντεο. Ο χαλκός, εκτός από τα παθογόνα, σκοτώνει και τα ωφέλιμα. Χρειάζεται να χρησιμοποιείται με φρόνηση
@@epimelia_fragkiadakis Μιχάλη σε ευχαριστώ για την απάντηση σου ! Ναι θα το περιμένω το νέο βίντεο σου στο θέμα αυτό
- εκείνο που με μπερδεύει είναι πως σε ένα παλαιότερο σου βίντεο αναφέρεις πως για να μην αφήνουμε εκτεθειμένες τις ελιές από τα βακτήρια που κάνουν καρκίνους - να τους δίνουμε χαλκό και να κλείνουμε τις τομές- δεν είμαι έμπειρος και γιαυτο δε γνωρίζω αν τα κλαδάκια που αφαιρείς στο συγκεκριμένο βίντεο εμπίπτουν σε αυτό … ή είναι αμελητέο ; Σε ευχαριστώ και πάλι
Εκείνα τα δέντρα είχαν έντονο πρόβλημα με καρκίνο. Ακόμα και εκεί τελικά, δεν χρειάστηκε χαλκός.
Καλησπέρα ειμαι κάτοχος 500 ελαιοδένδρων και σκευτομαι να παρω ψαλίδι μπαταρίας για τα καθάρισματα των δέντρων. Έχεις να μου προτείνεις κάποιο ψαλίδι? Σε πόσα χρήματα να κοιτάζω για να πάρω κατι αξιόπιστο??
Προσωπικά, ως επαγγελματίας, εμπιστεύομαι μόνο την Felco. Έχω το 822+ με κοντάρι. Φαίνεται ακριβό, αλλά αξίζει τα λεφτά του και τα βγάζει. Δεν είναι εργαλείο για ερασιτέχνες με λίγα δέντρα. Στη θέση σου θα τα κλάδευα μόνος μου και δύο φορές τον χρόνο. Ενδεχομένως να υπάρχουν και άλλα καλά εργαλεία στην αγορά, όμως προσωπικά δεν μπαίνω στον κόπο να τα δοκιμάσω. Με αυτό το ψαλίδι, χρησιμοποιώ ελάχιστα πριόνι και έχω μόνο ένα μικρό μπαταρίας. Μεγάλη ευκολία!
τι ποικιλια ειναι το δενδρο ;
Χρήστο θα σε γελάσω. Δεν δίνω ιδιαίτερη σημασία. Κοιτώντας ξανά το βίντεο εικάζω ότι είναι κορωνέικη. Σε μερικούς μήνες που θα ξαναπεράσω από τον συγκεκριμένο ελαιώνα, αν το θυμηθώ θα ρίξω μια ματιά να δω τι είναι.
Αυτό που κάνεις στη Μεσσηνία το ονομάζουμε ....ψιλοκαθαρο ...και το εφαρμόζουμε Φλεβάρη ,Μάρτη ....βασικότατη καλλιεργειτικη πρακτικη
Τι ποικιλία ελιάς έχεις???? Πολύ καλό το βίντεο τα αναλύεις τοσο απλά με ηρεμία κ πραότητα μπράβο σου!!!!
Ίσως φανεί περίεργο, αλλά δεν ασχολούμαι με τις ποικιλίες και δεν τις (ανα)γνωρίζω. Το συγκεκριμένο δέντρο δεν είναι δικό μου, αλλά ενός πελάτη μου. Σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια.
@@epimelia_fragkiadakis οκ σ ευχαριστώ!!!! συνέχισε......!!!!
συγχαρητηρια για την δουλεια σας.εχω καταλαβει οτι με την δουλεια σας θελετε να κανετε τα δεντρα να παραγουν καθε χρονο,αλλα θα κανω την επομενη ερωτηση για την περιπτωση που δεν το πετυχενουμε αυτο και εχουμε εντονη παρενιαυτοφορια.αυτο το κλαδεμα το εφαρμοζουμε ειτε εχουμε παρει παραγωγη,ειτε περιμενουμε να παρουμε;
επισης και μια ερωτηση εντελως υποκειμενικη.ποσα δεντρα πιστευετε οτι μπορουν να κλαδευτουν απο εναν ανθρωπο,σε ενα οχταωρο,σε ελαιωνα οχι παρατημενο και με μετρια σε μεγεθος δεντρα;
ευχαριστω
Αυτό το κλάδεμα γίνεται κάθε χρόνο. Από την εμπειρία μου, μέτρια δέντρα, κλαδεμένα, με καλό ηλεκτρικό ψαλίδι και κοντάρι, βγαίνουν περίπου 12-15 την ώρα. Για κλάδεμα συντήρησης, όχι διαμόρφωσης. Στο 8ωρο εξαρτάται από τις αντοχές του κλαδευτή.
Επιτέλους κάποιος που κατέχει και μας μεταδίδει την γνώση του
Ευχαριστώ για τα κατατοπιστικά βίντεο.
Μια ερώτηση: στο 6:35 περίπου κόβεις ένα κλαδάκι αλά όχι από την ρίζα του. Βλέπω ότι έχει ένα βλαστό που ομος και αυτός δείχνει μάλλον προς το έδαφος. Γιατί δεν το κλάδεψες σύριζα;
Προσπαθώ να αφαιρέσω τα λιγότερα που μπορώ. Κύριος στόχος είναι να περνάει φως και να μην μπερδεύονται μεταξύ τους, ώστε να συγκομίζονται εύκολα. Ο συγκεκριμένος βλαστός δεν ενοχλεί, είναι παράλληλος με τους άλλους και επειδή έχει φως, θα πετάξει βλαστούς. Αν του χρόνου δω ότι πράγματι περισσεύει, τον αφαιρώ τότε. Δεν θα αλλάξει κάτι ουσιαστικά. Ακολουθώ κι εκεί τον κανόνα του 30%. Προσπαθώ να μην αφαιρέσω περισσότερο από 30% της ποδιάς, για να κρατήσω την ζωηρότητα σε μεσαία επίπεδα.
Ποια περίοδο μπορείς να την κάνεις την διαδικασία αυτή; πριν το άνθισμα η μετά;
Αυτό εξαρτάται από το τι θες να πετύχεις. Αν θες απλά να κλαδέψεις το δέντρο, το κάνεις την ενδεδειγμένη περίοδο κλαδέματος. Αν θες να αραιώσεις τον καρπό, αν π.χ έχεις ελιές Χαλκιδικής, τότε ίσως το κάνεις και το καλοκαίρι.
@epimelia_fragkiadakis οκ σας ευχαριστώ πολύ γιατί νόμιζα ότι το κλάδεμα δεν επιτρεπόταν στο άνθισμα
Καλό είναι να αποφεύγεται το κλάδεμα την εποχή της άνθησης. Εκτός αν αυτός που κλαδεύει ξέρει τι κάνει και έχει τον λόγο του.
@@epimelia_fragkiadakis εννοείται και πάλι σας ευχαριστώ!
Καλη χρονια. Καλυτερα με ψαλιδι μπαταρίας ή πριονι χειρός. Στο καθαρισμα στις ποδιες. Υποψιν οτι εχω το κονταροπριονο blue bird
@stayroskatsambekis8150 ο,τι εξυπηρετεί τον καθένα. Σημασία έχει το αποτέλεσμα, όχι το εργαλείο
Παρατήρησα ότι δεν το εκοβες σύριζα. Ο πατέρας μου έτσι με έμαθε θέλω να περνώ και άλλες πληροφορίες ευχαριστώ
Και πολύ σωστά σας έμαθε. Έτσι πρέπει να γίνεται. Διαβάστε στα προηγούμενα σχόλια για λεπτομέρειες
Ποιες ποικιλίες ελαιόδεντρων είναι ανθεκτικές στη φυματίωση της ελιάς, σύμφωνα με την εμπειρία σας
Θεωρώ ότι καταλληλότερος για τα θέματα ποικιλιων είναι ο κύριος Κωστελένος. Καλύτερα απευθυνθείτε σε εκείνον. www.kostelenosfytoria.gr/
Αγαπητε Μιχαλη τελειος μπραβο αλλα αν μπορεις αναρτησε ενα πληρη κλαδευμα σου ....Ευχαριστω
μόλις στρώσει ο καιρός, θα το κάνω
Πριν τρία χρόνια είδα ένα βίντεο που τα πριόνια που χρησιμοποιούσαν για το κλάδεμα τα είχανε κάθε φορά απολυμάνει σε φάρμακο όταν αλλάζανε τα δέντρα στα οποία πήγαιναν για το κλάδεμα. Γιατί?
για να μην μεταφέρουν ασθένειες από το ένα δέντρο στο άλλο. ετοιμάζω ένα βίντεο για αυτό το θέμα, μείνετε συντονισμένοι!
Ενημερωτικό και σύντομο και ευχαριστώ πολύ. Ποια εποχή - περίοδο του χρόνου γίνεται αυτό το ψηλό κλάδεμας; Μπορεί να γίνει τον Σεπτέμβρη Οκτώβρη στα δένδρα που δεν έχουν καρπό;
Όλο τον χρόνο, όταν εξυπηρετεί τον καλλιεργητή. Με εξαίρεση φυσικά όταν οι συνθήκες είναι δυσμενείς για τα δέντρα (καύσωνας, παγετός κλπ). Σεπτέμβρης Οκτώβρης είναι εντάξει, εφόσον μπορείτε να διαχειριστείτε τα κλαδιά. Διαφορετικά από Νοέμβρη που μπορούμε με ασφάλεια να τα κάψουμε.
Πότε κλαδευουμε την ελιά, Καλημέρα καλή εβδομάδα
Καλημέρα Νίκο. Θα βρεις στο κανάλι μου ένα βίντεο που απαντάει το ερώτημά σου. Αν έχεις ακόμα απορίες ρώτα με ξανά στα σχόλια ή επικοινώνησε μαζί μου
Μπορείτε να μας δείξετε το κλαδευτήρι σας;;
Είναι μπαταρίας;;
Εύχρηστο μου φάνηκε!
Είναι το felco 822+ μπορείτε να βρείτε πληροφορίες στο διαδίκτυο
Τι ψαλίδι έχετε?
Έχω το Felco 822+. Εξαιρετικό εργαλείο!
Το κοίταξα στο ίντερνετ και το βρήκα γύρω στις 2000ευρώ! Ξέρετε κάπου που μπορω να βρω καλύτερη τιμή?
αυτή είναι η τιμή του και αξίζει κάθε ευρώ. δεν πιστεύω ότι θα το βρείτε κάπου φθηνότερα. Προσωπικά, αν το έβρισκα κάπου σε χαμηλότερη τιμή, θα ήμουν πολύ καχύποπτος.
Πόλη καλή δουλειά θέλει όμως πόλη χρόνω. για όσους έχων ΠΟΛΕΣ ελειεςαπο έχω δη δεν το κάνουν αυτο
❤❤❤
με λιγα λογια αδερφε θα πρεπει να εχεις την ελια σου χωρισμενη σε σημεια ας το πουμε ετσι σε τουφες ..ωστε να χτυπαει συνεχως ο ηλιος σε οσο πιο πολυ φυλλωμα μπορεις ωστε να δημιουργειται βλαστηση αρα και καρπος...μικρες επεμβασεις καθε χρονο για να μην σοκαρεται το φυτο και πεταει λεμαργα //. θα μπορουσε να πει καποιος πως αν την αφησεις την ελια απο την αρχη χωρις να την κλαδεψεις καθολου αλλα και να μην ριχνεις λιπασμα αναπτυξης παρα μονο λιγο κοπρια και φυσικα πραματα τοτε θα ειναι απο μονη της και θα βγαζει μια νορμαλ παραγωγη καθε χρονο και φυσικα οχι τεραστιες ποσοτητες ...καλη συνεχεια
Σωστά τα λες. Ίσως να έφτανε και τα 15 μέτρα τότε και δεν θα έφτανες να μαζέψεις τον καρπό. Κάποια στιγμή, είναι χρήσιμο να κλαδέψουμε.
Είναι λογικά άρα είναι σωστά όσα λέτε.
Θα ήταν επίσης να κλαδεύατε ένα δέντρο από την αρχή να τι βλέπαμε σε βίντεο. Ίσως πρώτο κλάδεμα σε ένα παρατημένο να ήταν ενδιαφέρον.
Θα το φροντίσω! Ευχαριστώ!
Ενδιαφέρον κλάδεμα αν έχεις λίγες ελιές. Σε 4000 ρίζες δεν γίνεται αυτό....
Αν το κάνεις κάθε χρόνο γίνεται. Το συγκεκριμένο δέντρο είναι ακλάδευτο εδώ και τουλάχιστον 6-7 χρόνια. Όχι απλά γίνεται, αλλά ο χρόνος κλαδέματος περιορίζεται αρκετά, όπως και ο χρόνος συγκομιδής. Περιττό να πω ότι η παραγωγή είναι αυξημένη, λόγω φωτισμού. Δοκιμάστε το σε 10 δέντρα από τα 4000 και θα δείτε.
Μπράβο φίλε φοβερή δουλειά.η φιλοσοφία σού είναι σωστή ανάλυτικως .το ψαλίδι επίσης καταπλεικτικο.ο θεός ξέρει πόσο έχει.
πάρε jcb
Σε όλα σας τα θέματα η προσέγγιση είναι προσεγμένη και πλήρης. Ένα θέμα που θα ήθελα την γνώμη σας είναι πως θα μειώσουμε τα ύψος μιας ελιάς που είναι σταυρωμένη ψηλά στα 2,00-2,30 μέτρα. Είναι οι περιπτώσεις που στον ελαιώνα έβοσκαν κατσίκια ή κατέστρεψαν το δέντρο οι άστοχες επεμβάσεις. Κάποιοι προτείνουν καρατόμηση και εμβολιασμό με βλαστούς. Τι προτείνετε;
Η απάντηση δεν χωράει σε ένα σχόλιο. Ειναι κρίμα να καρατομήσουμε και να εμβολιάσουμε μια ελιά που έχει λανθάνοντες οφθαλμούς παντού! Φυσικά γίνεται, όμως θεωρώ ότι είναι φτωχή στρατηγική. Η πρόταση μου είναι: Αφήστε το δέντρο να δημιουργήσει αντικαταστάτες βραχίονες. Επιλέξτε αυτούς που σας εξυπηρετούν. Πάρτε την παραγωγή από το δέντρο μέχρι να το διαμορφώσετε. Για λεπτομέρειες καλέστε με στο 6906837034. Ιδανικά, στείλτε μου φωτογραφία ή καλέστε με, με βιντεοκλήση μπροστά από το δέντρο. Θα προσπαθήσω να κάνω και ένα βίντεο, όμως θα αργήσει λόγω κακοκαιρίας. Όλα γίνονται με το σωστό κλάδεμα. Η ελιά είναι ένα εξαιρετικά εύπλαστο δέντρο.
Prospatho na katalavo ti kani o kladeftis omos diskolevome.
Ine i defteri fora pou to vlepo omos pali katalaveno peripou 50%.
Otan ertho prepi na mou ksnis ena seminario gia to pos kladevoume tis podies.
Πολύ ευχαρίστως!
Κανείς δεν μπορεί να καταλάβει τα πάντα με 1 ή 2 φορές, φυσικό είναι, δες το περισσότερες φορές κ δες κ αλλά βίντεο σχετικά κ σε λίγο θα το εχεις
Πολύ σωστά!
Κατατοπιστικότατος ο κύριος.....
👍
Μπορείτε να μου πείτε αποστάσεις φύτευσης των ελαιοδένδρων???
Ευχαριστώ πολύ
Μπορώ να σας πω πολλά, αλλά δεν μπορώ να σας τα αναλύσω. Αν θέλετε περισσότερα καλέστε με να σας ενημερώσω για τις ομάδες εκπαίδευσης ελαιοκομίας που οργανώνω. Με δύο λόγια, οι αποστάσεις φύτευσης καθορίζονται από το γεγονός ότι το ένα δέντρο δεν πρέπει να σκιάζει το άλλο. Οι παράγοντες λοιπόν είναι το ύψος του δέντρου, το ανάγλυφο του εδάφους και ο προσανατολισμός του χωραφιού. Οι αποστάσεις φύτευσης ΔΕΝ είναι κάτι σταθερό.
Ευχαριστώ πολύ....θα επικοινωνήσω μαζι σας.καλη συνέχεια
Ο καλυτερος απ οσους εχω δει
Αρκετά καλός ο κύριος
❤❤❤