Toch een klein feestje, de 100ste video op dit kanaal! 🎉 In iets meer dan twee jaar tijd zijn we gegroeid van 0 naar bijna 40.000 abonnees. Dus ik ben benieuwd, kunnen we voor het einde van dit jaar de 50.000 abonnees halen? 🚀
Ik hoop dat jullie al die UA-camrs in gaan halen qua aandacht. Dit kanaal verdient zoveel meer aandacht te krijgen. Zo enorm informatief, je hebt een fantastische (radio)stem, blijft boeiend om te kijken naar de mooie beelden. Kinderen moeten dit kanaal volgen ipv dat domme gebrabbel 😅 Blijf zo doorgaan. 😊
Erg interessant om te zien. Een oud collega van me werkt al jaren ook op 1 van de trams in het openlucht museum, hij heeft er enorm veel plezier in. Leuk ook om te zien dat deze vrijwilligers vaak ook het oude uniform dragen.
Goede video! Nog wat kleine toevoegingen: - Technisch gezien heeft Nederland 5 tramsystemen; de 4 grote steden, en de tram van Oranjestad op Aruba. - Hoewel trams vaak op zicht rijden, komt het ook voor dat de tram een beveiligingssysteem heeft zoals een treinbaan, als de tram voor langere periodes een hoge snelheid rijdt. - De tram in Utrecht is daadwerkelijk wel verdwenen na de jaren 40, maar in de jaren 80 is er een nieuw tramsysteem gebouwd. Nogmaals hele leuke video, ook leuk om even een kijkje te nemen bij het openluchtmuseum.
Als je het semantisch gaat bekijken, hebben Delft, Scheveningen, Amstelveen, Nieuwegein, IJsselstein, Diemen, Leidschendam, Zoetermeer, Rijswijk (ZH), Uithoorn, Hoorn, Enkhuizen en natuurlijk Arnhem ook trams. Maar met uitzondering van die in Arnhem, Hoorn en Enkhuizen (museumlijnen) zijn die tramlijnen onderdeel van een tramnetwerk uit een nabijgelegen stad. Voor Zoetermeer en Leidschendam (Randstadrail) kun je nog zeggen dat het een zelfstandig tramnetwerk is.
Gefeliciteerd met de 100e video!! Altijd leuk en leerzaam om te kijken. Misschien een tip voor je algoritme, upload rond de prime time dus rond 16.00u of ergens vroeg in de avond. Dan krijgen mensen je video redelijk ver bovenaan hun lijst met abonnementen. Nu zakt ie door de dag heen veel verder naar onderen door andere uploads waardoor je video makkelijker over het hoofd gezien wordt ; Ga zo door💪
Ik kan zien wanneer kijkers kijken, en dat is momenteel vooral zaterdag- en zondagavond. Ik upload vrijdagochtend, zodat UA-cam een dag de tijd heeft om de video en de inhoud te analyseren (voor SEO) en zo schotelt hij in het weekend de video voor aan geïnteresseerden 😊 Ik heb eerder gevarieerd qua uploadtijd, maar onze video’s moeten het vooral van de lange termijn hebben, niet van de snelle clicks na het uploaden.
Elke keer weer prachtig video’s. Van oude ambachten tot hedendaagse dingen, bijzonder fascinerend om te zien. Fantastisch voor jong en oud. Ik hoop dat je nog jaren en jaren zo door blijft gaan 👍🏼
Het is wel interessant dat alhoewel 3 van de 4 tramlijnen in NL het oude, vooroorlogse principe volgen (echt volop in de stad, de baan delen met ander verkeer), natuurlijk Utrecht een uitzondering is als sneltram, met weinig interactie met de rest van het verkeer en grotendeels volgens het lightrail principe. Nu zie je wel in recente uitbreidingen van de tram van bv Amsterdam dat het ook steeds meer een lightrail principe gaat volgen buiten de stad, de tram heeft dus echt een andere rol gekregen in de buitenwijken. Toch wel jammer dat maar 4 steden (en omliggende satellietsteden) een tram hebben, en dat voorstellen zoals in Groningen, Leiden, Eindhoven en Enschede-Hengelo niet van de grond komen. In Duitsland hebben tig plaatsen onder de 100.000 inwoners een tram (grotendeels vooroorlogs, om bij te vernoemen), bijna alle grote steden ook (uitzondering is het grote Hamburg) en in Frankrijk hebben ze de laatste 20 jaar volop geïnvesteerd om de tram naar provinciesteden te brengen. En België is ook een stuk meer een tramland dan NL, tevens ook met de unieke premetro (een tram in ondergrondse tunnels, hebben bepaalde Duitse steden zoals Dortmund ook in de vorm van een zogenaamde Stadtbahn)
Voor veel plekken was het niet echt een keuze die ze zelf maakte. Meer dat de railzen letterlijk uit de grond werden gehaald voor de gebruik in de Duitse wapen industrie gedurende de bezetting. Daarna had Nederland gewoon niet het geld of de materialen om die infrastructuur opnieuw te bouwen. Ook op dat moment ging het staal op aan huizen, fabrieken, bruggen en wat dan ook. Daarna met de komst van de auto/auto bus was dat zeker toen der tijd veel makkelijker en goedkoper.
@@sirBrouwerin Frankrijk zijn die tramsystemen allemaal vanaf de jaren 90 aangelegd from scratch. Nederlanders stemmen gewoon op partijen die liever geld geven aan de auto dan aan het ov.
Mooi om te zien dat de iconische Rotterdamse groen-witte Lijn 10-tram ook aanwezig is in dit museum! In de stad zelf rijdt die tram wel eens rond tijdens speciale aangelegenheden en ziet er zeker beter uit dan de gebruikelijke grijze trams die hier nu rondrijden. Mooie video, en mocht je ooit weer eens in 010 aanwezig zijn dan kan je een bezoekje brengen aan de Wijnhaven bij de Regentessebrug. Op het dak een gebouw nabij staan vier leeuwen op het dak, en ik durf te wedden dat bijna niemand weet waarom. ;) Groet!
Je hebt er een ontzettend leuke video van gemaakt.Ik ben dan ook al bijna 12 jaar zelf bestuurder op de trams. Misschien nog een keer een video over de trolleybus? De opvolger van de GETA tram 75 jaar geleden. Succes met je verder video’s.
Dus: Een tram gebruikt bij het optrekken ongeveer ~660 Volt x 120A = ~79200 watt. een standaard meterkast heeft ~230 volt x 16A = ~3680 watt per groep (voltages zijn +/- 10% dus bv voor 230 volt tussen de 207 en 253 volt). Vind de video's altijd goed gemaakt 🙂
Dat geldt natuurlijk voor het type historische tram dat hier als voorbeeld is genomen. De huidige Haagse trams bijvoorbeeld hebben een veel hoger vermogen: 600 kW (type Avenio) of 720 kW (type Regio Citadis). En de eerste elektrische trams uit het begin van de 20e eeuw kwamen niet verder dan zo'n 20 kW.
Hier in België reden ooit trams tussen de grote steden. In mijn onooglijke dorpje is een oude tramhalte (tegenwoordig gewoon een huis) van de lijn Gent-Antwerpen. Maar die lijnen zijn in onbruik geraakt en uiteindelijk weggehaald toen de snelwegen opkwamen - België het meest dense snelwegnetwerk van Europa, dus wij nemen voor bijna elke verplaatsing een snelweg. Zoals mijn grootouders ooit de tram namen, waarschijnlijk. Trouwens: 660 Volt, dat klinkt als heel veel, maar 120 Ampère valt best mee. Dat geeft een vermogen van net geen 80 kW (elektrisch vermogen is spanning x stroomsterkte, dus 660 V x 120 A = 79200 Watt, of 79,2 kiloWatt), het equivalent van 108 pk in autotermen. Zelfs de minst krachtige VW Golf heeft tegenwoordig een motor van 85 kW. Maar goed, een tram haalt ook geen 200 km/h...
België heeft naast de stadstrams van Antwerpen, Brussel en Gent ook nog de kusttram, die zowat de hele kustlijn volgt. En voorjaar 2025 wordt de nieuwe tramlijn in Luik geopend voor publiek. Als je trouwens ooit in Alicante, in Spanje, komt moet je zeker een rit maken met de tram naar Benidorm, dat is een prachtige rit langs de kust.
En zo ook zijn er ook trams in Amstelveen en Diemen en Uitgeest en Nieuwegein en IJsselstein! En omgeving Rotterdam zal er ook best een tram naar andere gemeenten gaan. Plus in het openluchtmuseum in Arnhem 😂
Ik heb veel respect voor de korte belichting op het enorme vrijwilligerstekort waar organisaties die deze nodig hebben mee kampen. Ik ben zelf actief in een dergelijke organisatie (maar niet museum of tram!) en het tekort aan mensen die zich willen inzetten voor een maatschappelijke functie is iets waar ik bijna dagelijks mee word geconfronteerd.
Wat leuk dit! Hier ben ik getrouwd met mijn vrouw. Uiteraard ook de tram genomen, bedankt voor je informatieve video's! Groetjes uit tramstad Den Haag.
Leuk filmpje wel apart dat Groningen niet genoemd wordt als tram stad maar dat ze vervolgens wel trots laten zien dat ze een tram uit Groningen te gast hebben die ze aan het opknappen zijn, respect voor het museum en dank voor al die vrijwilligers.
Je had vroeger meerdere interlokale tram (kop)stations in Amsterdam. Het Haarlemmermeerstation verzorgde verbinding naar het zuiden, o.a. Mijdrecht, waar mijn vaders familie vandaan komt. Hij is zelf nog op de stoomtram meegeweest. Het Tramstation Amsterdam-Noord/Station Tolhuis, aan de overkant van het IJ vanaf Amsterdam Centraal, verzorgde verbinding met het noorden: o.a. Monnickendam, Edam, Volendam. 'theo bakker waterlandse tram' geeft een heel mooi inzicht in de laatste, met veel foto's.
Was verbaasd om je te horen zeggen dat er in Eindhoven nooit een tram geweest is, omdat er wel een Tramstraat is. Na wat onderzoek vond ik dat Tramweg-Maatschappij De Meijerij verschillende stoomtrams had van Eindhoven naar omliggende dorpen. Is er een reden dat je deze niet mee telt?
Er was wel degelijk een tram in Eindhoven, maar geen "stadstram"... Volgens mij was er een remise ongeveer waar nu nog het NS station is, met een verbinding naar onder andere 's Hertogenbosch. En dat was niet alleen personen, maar ook goederen vervoer. Voor WWII, jaren '30 volgens mij. Daarna namen vrachtautos en de bussen van de BBA het over.
Alle steden/dorpen met een Tramstraat hebben een tramlijn gehad, maar dat was meer het goedkopere alternatief voor en als uit breiding van het netwerk van de trein. De meeste van die regionale (stoom)tramlijnen zijn al in de jaren '30 buiten gebruik geraakt en/of opgebroken.
Leuke video, maar ik mis de geschiedenis van de regionale trams zoals de tramlijn van Venlo naar Nijmegen en het Bels lijntje waarmee ook goederen vervoert werden.
3:44 erg jammer dat je AI-plaatjes (?) gebruikt. Behalve dat wel een heel interessante video, een van de beste tot nu toe denk ik. Leuk weetje: de enige Nederlandse plek waar een ‘klassieke’ tram de weg kruist met slagbomen en waarschuwingslampen is in Rijswijk (Zuid-Holland). De tramlijn die daar rijdt (lijn 1 Scheveningen - Delft) is tevens de oudste interlokale tramlijn van Nederland.
Mocht ik de lotterij winnen dan word ik wel vrijwilliger, lekker de hele dag in die oude Rotterdamse tram uit mijn jeugd rijden lijkt me heerlijk maar nu moet ik nog keihard werken om brood op de plank te krijgen.
Bij het openluchtmuseum moet ik aan d serie boeken “het Bureau” denken van Voskuil . Het Meertens Instituut stond daar model voor. Wellicht ook interessant als thema?
Verdorie, was enkele jaren geleden een week op verlof in de buurt van Arnhem. Dit heb ik helemaal over het hoofd gezien. Geen idee dat dit er was! Een beetje zoals Bokrijk in België, maar dan met Trams.
Hele leuke video van een klein deel over het openluchtmuseum. Kom hier regelmatig, o.a. met de kleinkinderen. Er valt iedere keer wel iets nieuw te beleven, van een ritje met de tram tot gezellig mee eten van zelf gemaakte soep in e.o.a. boerderij.
Den Haag is geen stad officieel, maar Voorburg, Rijswijk en Delft eromheen zijn wel alle 3 plaatsen met stadsrechten waar ook een tram in rijd. Als je dan Amsterdam en Rotterdam bij gerekend zit je dus al op 5 steden... En rond Amsterdam en Rotterdam liggen ook nog verschillende plaatsen waar een tram in rijd. En Utrecht komt er ook nog bij... Wat ze bedoelen is niet 4 steden, maar 4 grootste stadsgebieden.. Je kunt heel de randstad ook als 1 stadsgebied zien. Dus dan klinken 4 steden toch wat anders...
@@weetjedatookweer de scheiding is erg vaag. Lightrail is een modewoord dat vooral wordt gebruikt in discussies met partijen die een tram stoffig vinden klinken. De oude trams die je op de archiefbeelden liet zien, reden ook buiten de stad op een vrije baan en op hogere snelheden, net als wat nu de definitie van 'lightrail' is. Waarom de tram van Utrecht geen lightrail is, en Randstadrail wel, is mij een raadsel. Een gemiste kans is overigens dat je de tram van Nijmegen niet hebt genoemd. Dat was echt een pareltje, vooral de lijn naar Berg en Dal. Als je die beelden ziet, denk je dat die lijn in het buitenland ligt, met grote hoogteverschillen en een heel hoog gelegen brug.
@@heroicnonsense Lightrail is een marketingterm, geen technische of wettelijke. Klinkt modern toch? Toen de huidige tram in Utrecht werd aangelegd was de benaming Sneltram in de mode. Randstadrail is uit een latere periode. Beide begrippen zijn vooral voor de politiek handig om iets aan te duiden dat goedkoper is dan een metro, maar toch meer snelheid biedt dan een klassieke tram. En Randstadrail is technisch gezien dan weer een combinatie van tram en metro, met één gezamenlijk stukje baanvak. De Haagse voertuigen zijn trams die zich daar buiten als gewone verkeersdeelnemers kunnen gedragen, net als de Utrechtse trams: rijden op zicht, richtingaanwijzers, remlichten. De Rotterdamse voertuigen zijn metro's die altijd onder controle van een beveiligingssysteem rijden. Voor de reiziger is het verschil dat je bij de metro incheckt voordat je het perron betreedt en bij de tram check je in bij het instappen.
In Zoetermeer reed vroeger een trein een rondje door de stad, dit is tegenwoordig de Randstad Rail, en is verbonden met het Haagse tram netwerk, Met Lijn 4 vanaf Station Lansingerland-Zoetermeer naar De Uithof in Den Haag en lijn 3 vanaf Zoetermeer Centrum West een rondje over "de krakeling" zoals we het noemen hier(waar dus vroeger de trein overheen reed) en dan naar Den Haag Loosduinen
In Utrecht rijdt de tram niet meer “nog steeds” rond, als de eerste Utrechtse gemeentetram werd al in 1939 opgehoven, de interlocale lijn naar Zeist in 1949, maar in de jaren 1980 werd met de Sneltram naar Nieuwegein weer een tramsysteem van moderne stijl opnieuw opgericht en later uitgebreid die tot vandaag bestaat.
Eerst wordt gezegd dat een tram op electra rijdt (1:10) en dan bij 3:27 wordt er gezegd dat een tram ook door paarden getrokken kan worden. Dus een tram hoeft niet op electra te rijden?
Hoeft niet idd. Vroeger reden door het hele rand paardentrams (trams die getrokken werden door een paard) en ook stoomtrams waren er. Er zullen vast ook dieseltrams bestaan maaar die rijden in ieder geval niet in Nederland.
Kom vooral eens langs bij de Museumstoomtram waar we de geschiedenis van de Nederlandse stoomtram in leven houden! Een gigantisch netwerk wat zich door heel Nederland verspreidde.
Een groot voordeel van het feit dat trams op normaal spoor rijden, is dat trams over de treinrails naar andere steden kunnen rijden. Zo delen Rotterdam en Amsterdam dezelfde tramvloot. En dat bespaart geld en is flexibele inzet van trams.
3:43 dat de paarden na 15 jaar al met pensioen mochten klopt niet, er reden tot 1907 paardentrams in Den Haag. De genoemde stoomtram kwam op een apart netwerk te rijden en was voor het verder vervoeren van treinreizigers ingericht.
Fijn dat er verder niks gezegd is over gewauwel dat dit natuurlijk ontzettend duurzaam is en er meer trams moeten komen in de toekomst omdat dat helemaal hip is om op toch geen groene stroom te gaan rijden
In de trein van Frankfurt naar Berlijn een hele collectie aan stadjes gezien met een tramsysteem. Helaas in Nederland ook een periode geweest waar alles voor de auto was/werd veranderd. En nu is het excuus dat het veel geld kost. Valide excuus? Deels wel, maar zo krijg je reizers nooit terug naar het openbaar vervoer Wel een gaaf openluchtmuseum, dat sowieso.
je kan ook naar het scheveningse tramdepot, daar rijd de blauwe tram! Zuid-Holland en Zeeland bestaat ook nog steeds hoor en hoort ook nog steeds bij Nederland hoor...
Natuurlijk heeft Delft een tram, maar dat is een lightrail/ sneltram verbinding tussen Den Haag en Rotterdam. Daarom is Delft 1 van de beste gemeentes om in te wonen. 2 grote steden naast de deur.
Ik in cities skylines gebruik er veel trams vooral omdat ik merk dat er meer mensen gebruik van maken en omdat er meer mensen in kunnen. Plus is sneller. In mijn stadje van nou 8000-1000 mensen gebruikten er 1300 mensen mijn trams (en 300 gebruikten de paar bussen die heb rijden)
Mooi spul, lijn 5 was mijn rit naar college. Elke keer weer strijd om de Westzeedijk op te komen met dit type. Heel oncomfortabel, maar nostalgie maakt alles leuker :)
660volt x 120 amp = 79.200 watt dat is toch even anders dan je waterkoker (een zware stroom trekker thuis) die slechts circa 2000 watt verbruikt. (je kunt het best in wattage vergelijken als je over verschillende voltage praat)
Als je zo kijkt waren er honderden dorpen en steden met een tram; in 1878 waren er al 7 trambedrijven in NL. Maar de interlokale trambedrijven blijven blijkbaar geheel buiten beschouwing in dit verhaal. Het Openluchtmuseum heeft er ook geen voorbeelden van, dat zal het beperkte aandachtsgebied wel verklaren.
Bij de eerste trams mag je geen pantograaf zeggen dat waren sleepbeugels maar andersom wel schaarbeugel voor een pantograaf .Bij sleepbeugels moesten ze bij geen ringlijn aan het eindpunt hengelen .
Als 5 jarige ging ik met de tram vaan Oosterbeek naar mijn school in Arnhem. Ik ging zelfstandig. Dat was normaal in die tijd. Ouders brachten hun kinderen niet naar school.
kinderen waren vroeger sowieso zelfstandiger dan tegenwoordig; ik fietste op die leeftijd ook zelf naar de lagere school incl. oversteek van een drukke weg...gelukkig met stoplicht.
Wel knap dat u met de tram van Oosterbeek naar Arnhem ging. Helemaal aangezien de trams in Arnhem en omstreken stopte met rijden in 1944 vanwege de Slag om Arnhem, wat 80 jaar geleden is. Dus ik betwijfel uw standpunt, tenzij u minstens 85 jaar oud bent (geboren in 1939 of eerder). Echter denk ik dat niet en geloof ik dat u de tram verwart met de naoorlogse trolleybus.
@@evelynnxd5262 Je hebt gelijk. Ik heb het aan mijn oudere familieleden gevraagd. Het was een trolleybus. Raar ding. Rijdt op banden maar heeft ook een bovenleiding. Dat was in 1965 en ik woon daar niet meer sinds 1966.
Na de eerste minuten al gestopt met kijken, een tram rijd op veel meer plekken als 4. Ben er een beetje klaar mee dat overal maar dingen worden gezegd die niet kloppen.
Waarom wel? Ik consumeer zoveel Engelse media dat ik het echt fijn vind om weer eens iets Nederlands te kijken en luisteren. Plus, zoveel content van dit kanaal komt uit Nederland.
@@ElPestino Ik bedoel een tweede kanaal. Ik krijg de titel in het engels (is volgens mij een land setting). Ik begrijp dan dat er een ambitie is om ook een internationaal publiek te bereiken. Dat lukt beter als er een engelse voice-over is. Geeft toegang tot een grotere markt, met meer inkomsten. Maakt dit kanaal ook toekomstvast.
UA-cam staat ook geen kopieën toe met enkel een andere voice. Dat hebben er al een flink aantal geprobeerd en die werden allemaal verwijderd, incl. de originele. Recent was dat nog te zien bij kanalen die over Oekraïne gingen. Dus niet aan beginnen.
Toch een klein feestje, de 100ste video op dit kanaal! 🎉
In iets meer dan twee jaar tijd zijn we gegroeid van 0 naar bijna 40.000 abonnees. Dus ik ben benieuwd, kunnen we voor het einde van dit jaar de 50.000 abonnees halen? 🚀
Altijd t eerste wat ik kijk op de vrijdag. Hopelijk nog veel leerzame video's in de toekomst 🥳
Beloofd! 🤞🏻
Ik hoop dat jullie al die UA-camrs in gaan halen qua aandacht. Dit kanaal verdient zoveel meer aandacht te krijgen. Zo enorm informatief, je hebt een fantastische (radio)stem, blijft boeiend om te kijken naar de mooie beelden. Kinderen moeten dit kanaal volgen ipv dat domme gebrabbel 😅
Blijf zo doorgaan. 😊
Proficiat joh!! Dubbel en dwars verdiend, ben nog nooit zo blij geweest om een UA-cam kanaal te steunen. 👏👏 Op naar de 50.000!!
🥳
als je toch in arnhem bent, ga dan naar t trollybus museum, de enige in nl, wel een bovenleing maar geen rails nodig,
Staat op het lijstje! 😊
Ik was in Arnhem in 1995 mijn zoontje zei lolly bus een bus om te likken 🎉
Erg interessant om te zien. Een oud collega van me werkt al jaren ook op 1 van de trams in het openlucht museum, hij heeft er enorm veel plezier in. Leuk ook om te zien dat deze vrijwilligers vaak ook het oude uniform dragen.
Goede video! Nog wat kleine toevoegingen:
- Technisch gezien heeft Nederland 5 tramsystemen; de 4 grote steden, en de tram van Oranjestad op Aruba.
- Hoewel trams vaak op zicht rijden, komt het ook voor dat de tram een beveiligingssysteem heeft zoals een treinbaan, als de tram voor langere periodes een hoge snelheid rijdt.
- De tram in Utrecht is daadwerkelijk wel verdwenen na de jaren 40, maar in de jaren 80 is er een nieuw tramsysteem gebouwd.
Nogmaals hele leuke video, ook leuk om even een kijkje te nemen bij het openluchtmuseum.
Mooie toevoegingen! Aruba valt onder het ‘Koninkrijk der Nederlanden’, niet Nederland. Vandaar dat we die niet hebben benoemd 😊
@@weetjedatookweer snap ik, anders kan het ook snel ingewikkeld worden, maar het is wel een snel vergeten tramlijn
Maar het ‘Koninkrijk’ gaan we natuurlijk bezoeken als we Nederland hebben uitgespeeld 😉
Als je het semantisch gaat bekijken, hebben Delft, Scheveningen, Amstelveen, Nieuwegein, IJsselstein, Diemen, Leidschendam, Zoetermeer, Rijswijk (ZH), Uithoorn, Hoorn, Enkhuizen en natuurlijk Arnhem ook trams.
Maar met uitzondering van die in Arnhem, Hoorn en Enkhuizen (museumlijnen) zijn die tramlijnen onderdeel van een tramnetwerk uit een nabijgelegen stad. Voor Zoetermeer en Leidschendam (Randstadrail) kun je nog zeggen dat het een zelfstandig tramnetwerk is.
Niet alleen heeft de tram soms een treinbaan. In Rotterdam rijden ze wel degelijk op seinen
Gefeliciteerd met de 100e video!! Altijd leuk en leerzaam om te kijken. Misschien een tip voor je algoritme, upload rond de prime time dus rond 16.00u of ergens vroeg in de avond. Dan krijgen mensen je video redelijk ver bovenaan hun lijst met abonnementen. Nu zakt ie door de dag heen veel verder naar onderen door andere uploads waardoor je video makkelijker over het hoofd gezien wordt ;
Ga zo door💪
Het kan helpen, maar veel kanalen doen dat al. Een melding ergens in de video om t belletje aan te zetten zou ook nuttig kunnen zijn.
Ik kan zien wanneer kijkers kijken, en dat is momenteel vooral zaterdag- en zondagavond. Ik upload vrijdagochtend, zodat UA-cam een dag de tijd heeft om de video en de inhoud te analyseren (voor SEO) en zo schotelt hij in het weekend de video voor aan geïnteresseerden 😊
Ik heb eerder gevarieerd qua uploadtijd, maar onze video’s moeten het vooral van de lange termijn hebben, niet van de snelle clicks na het uploaden.
@@weetjedatookweerah super doordacht dus al! 🤩
@@weetjedatookweer Nice! Weten we dat ook weer ;)
Fantastische cinematografie!!
Elke keer weer prachtig video’s. Van oude ambachten tot hedendaagse dingen, bijzonder fascinerend om te zien. Fantastisch voor jong en oud. Ik hoop dat je nog jaren en jaren zo door blijft gaan 👍🏼
Erg informatief en heel leuk om naar te kijken
Het is wel interessant dat alhoewel 3 van de 4 tramlijnen in NL het oude, vooroorlogse principe volgen (echt volop in de stad, de baan delen met ander verkeer), natuurlijk Utrecht een uitzondering is als sneltram, met weinig interactie met de rest van het verkeer en grotendeels volgens het lightrail principe. Nu zie je wel in recente uitbreidingen van de tram van bv Amsterdam dat het ook steeds meer een lightrail principe gaat volgen buiten de stad, de tram heeft dus echt een andere rol gekregen in de buitenwijken.
Toch wel jammer dat maar 4 steden (en omliggende satellietsteden) een tram hebben, en dat voorstellen zoals in Groningen, Leiden, Eindhoven en Enschede-Hengelo niet van de grond komen. In Duitsland hebben tig plaatsen onder de 100.000 inwoners een tram (grotendeels vooroorlogs, om bij te vernoemen), bijna alle grote steden ook (uitzondering is het grote Hamburg) en in Frankrijk hebben ze de laatste 20 jaar volop geïnvesteerd om de tram naar provinciesteden te brengen. En België is ook een stuk meer een tramland dan NL, tevens ook met de unieke premetro (een tram in ondergrondse tunnels, hebben bepaalde Duitse steden zoals Dortmund ook in de vorm van een zogenaamde Stadtbahn)
Voor veel plekken was het niet echt een keuze die ze zelf maakte. Meer dat de railzen letterlijk uit de grond werden gehaald voor de gebruik in de Duitse wapen industrie gedurende de bezetting. Daarna had Nederland gewoon niet het geld of de materialen om die infrastructuur opnieuw te bouwen. Ook op dat moment ging het staal op aan huizen, fabrieken, bruggen en wat dan ook.
Daarna met de komst van de auto/auto bus was dat zeker toen der tijd veel makkelijker en goedkoper.
@@sirBrouwerin Frankrijk zijn die tramsystemen allemaal vanaf de jaren 90 aangelegd from scratch.
Nederlanders stemmen gewoon op partijen die liever geld geven aan de auto dan aan het ov.
Ik ben onder de indruk van de cinematografische kwaliteit van deze video.
Absoluut, echt geweldig! Mooie color grade ook!
Mooi om te zien dat de iconische Rotterdamse groen-witte Lijn 10-tram ook aanwezig is in dit museum! In de stad zelf rijdt die tram wel eens rond tijdens speciale aangelegenheden en ziet er zeker beter uit dan de gebruikelijke grijze trams die hier nu rondrijden.
Mooie video, en mocht je ooit weer eens in 010 aanwezig zijn dan kan je een bezoekje brengen aan de Wijnhaven bij de Regentessebrug. Op het dak een gebouw nabij staan vier leeuwen op het dak, en ik durf te wedden dat bijna niemand weet waarom. ;)
Groet!
Je hebt er een ontzettend leuke video van gemaakt.Ik ben dan ook al bijna 12 jaar zelf bestuurder op de trams. Misschien nog een keer een video over de trolleybus? De opvolger van de GETA tram 75 jaar geleden. Succes met je verder video’s.
Wat een prachtig introshot. Het komt zelden voor dat ik hardop "wow" zeg over een video van een tramstation.
Dus: Een tram gebruikt bij het optrekken ongeveer ~660 Volt x 120A = ~79200 watt. een standaard meterkast heeft ~230 volt x 16A = ~3680 watt per groep (voltages zijn +/- 10% dus bv voor 230 volt tussen de 207 en 253 volt). Vind de video's altijd goed gemaakt 🙂
Dat geldt natuurlijk voor het type historische tram dat hier als voorbeeld is genomen. De huidige Haagse trams bijvoorbeeld hebben een veel hoger vermogen: 600 kW (type Avenio) of 720 kW (type Regio Citadis). En de eerste elektrische trams uit het begin van de 20e eeuw kwamen niet verder dan zo'n 20 kW.
@@aadmannee3928 Maar dan heb je ook watt
Hi kun je mij misschien helpen met nask
Hier in België reden ooit trams tussen de grote steden. In mijn onooglijke dorpje is een oude tramhalte (tegenwoordig gewoon een huis) van de lijn Gent-Antwerpen. Maar die lijnen zijn in onbruik geraakt en uiteindelijk weggehaald toen de snelwegen opkwamen - België het meest dense snelwegnetwerk van Europa, dus wij nemen voor bijna elke verplaatsing een snelweg. Zoals mijn grootouders ooit de tram namen, waarschijnlijk.
Trouwens: 660 Volt, dat klinkt als heel veel, maar 120 Ampère valt best mee. Dat geeft een vermogen van net geen 80 kW (elektrisch vermogen is spanning x stroomsterkte, dus 660 V x 120 A = 79200 Watt, of 79,2 kiloWatt), het equivalent van 108 pk in autotermen. Zelfs de minst krachtige VW Golf heeft tegenwoordig een motor van 85 kW. Maar goed, een tram haalt ook geen 200 km/h...
België heeft naast de stadstrams van Antwerpen, Brussel en Gent ook nog de kusttram, die zowat de hele kustlijn volgt. En voorjaar 2025 wordt de nieuwe tramlijn in Luik geopend voor publiek. Als je trouwens ooit in Alicante, in Spanje, komt moet je zeker een rit maken met de tram naar Benidorm, dat is een prachtige rit langs de kust.
Tram 1 rijdt van Delft naar Rijswijk en dan Den Haag, dus technisch zijn er meer dan 4 steden met een actieve tramlijn.
En als je lightrail verbindingen en metro meetelt groeit het aantal gemeenten nog meer.
En zo ook zijn er ook trams in Amstelveen en Diemen en Uitgeest en Nieuwegein en IJsselstein! En omgeving Rotterdam zal er ook best een tram naar andere gemeenten gaan. Plus in het openluchtmuseum in Arnhem 😂
@@qqleqSchiedam, Vlaardingen, Barendrecht zo uit mn hoofd.
@@qqleq je hebt ook nog Museum R.T.M. Ouddorp met een tramlijn over de Brouwersdam.
Ik viel daar ook over inderdaad, valt me een beetje tegen dat ze dit al fout hebben.
Ik heb veel respect voor de korte belichting op het enorme vrijwilligerstekort waar organisaties die deze nodig hebben mee kampen. Ik ben zelf actief in een dergelijke organisatie (maar niet museum of tram!) en het tekort aan mensen die zich willen inzetten voor een maatschappelijke functie is iets waar ik bijna dagelijks mee word geconfronteerd.
Ik doe al nuttig werk dus ik hoef mij verder niet nog in te zetten voor de maatschappij
Prachtige mini-docu! Dat er ook op de techniek wordt ingegaan maakt het voor mij helemaal af.
Jeetje wat een toffe video! De kwaliteit van het beeld materiaal is ongekend mooi! Keep up the good work!
Superleuke video weer! Bedankt.
Prachtig museum, overigens, dat Open Lucht Museum.
Je maakt weer een prachtige video! Nu naar Ouddorp voor de stoom en dieseltram van de RTM.
leuke video over een interessant onderwerp. Smaakt naar meer 👍👍
ooo, wat heb ik genoten van deze video!!!
Wat leuk dit! Hier ben ik getrouwd met mijn vrouw. Uiteraard ook de tram genomen, bedankt voor je informatieve video's!
Groetjes uit tramstad Den Haag.
Oh,wat leuk,zo zie je maar weer met een leuk filmpje
Leuk filmpje wel apart dat Groningen niet genoemd wordt als tram stad maar dat ze vervolgens wel trots laten zien dat ze een tram uit Groningen te gast hebben die ze aan het opknappen zijn, respect voor het museum en dank voor al die vrijwilligers.
Groningen heeft tot aan de 2e wereldoorlog sowieso trams gehad, geloof dat ten tijde van de oorlog veel van het ijzer door de bezetter werd gebruikt
Waardevolle uitleg!
Je had vroeger meerdere interlokale tram (kop)stations in Amsterdam.
Het Haarlemmermeerstation verzorgde verbinding naar het zuiden, o.a. Mijdrecht, waar mijn vaders familie vandaan komt. Hij is zelf nog op de stoomtram meegeweest.
Het Tramstation Amsterdam-Noord/Station Tolhuis, aan de overkant van het IJ vanaf Amsterdam Centraal, verzorgde verbinding met het noorden: o.a. Monnickendam, Edam, Volendam.
'theo bakker waterlandse tram' geeft een heel mooi inzicht in de laatste, met veel foto's.
Was verbaasd om je te horen zeggen dat er in Eindhoven nooit een tram geweest is, omdat er wel een Tramstraat is. Na wat onderzoek vond ik dat Tramweg-Maatschappij De Meijerij verschillende stoomtrams had van Eindhoven naar omliggende dorpen. Is er een reden dat je deze niet mee telt?
Er was wel degelijk een tram in Eindhoven, maar geen "stadstram"... Volgens mij was er een remise ongeveer waar nu nog het NS station is, met een verbinding naar onder andere 's Hertogenbosch. En dat was niet alleen personen, maar ook goederen vervoer. Voor WWII, jaren '30 volgens mij. Daarna namen vrachtautos en de bussen van de BBA het over.
Ja vlak langs mijn huis liep de oude stoomtram van Eindhoven naar Helmond en van daaruit via Veghel naar Den Bosch
Alle steden/dorpen met een Tramstraat hebben een tramlijn gehad, maar dat was meer het goedkopere alternatief voor en als uit breiding van het netwerk van de trein. De meeste van die regionale (stoom)tramlijnen zijn al in de jaren '30 buiten gebruik geraakt en/of opgebroken.
Leuke video, maar ik mis de geschiedenis van de regionale trams zoals de tramlijn van Venlo naar Nijmegen en het Bels lijntje waarmee ook goederen vervoert werden.
3:44 erg jammer dat je AI-plaatjes (?) gebruikt. Behalve dat wel een heel interessante video, een van de beste tot nu toe denk ik.
Leuk weetje: de enige Nederlandse plek waar een ‘klassieke’ tram de weg kruist met slagbomen en waarschuwingslampen is in Rijswijk (Zuid-Holland). De tramlijn die daar rijdt (lijn 1 Scheveningen - Delft) is tevens de oudste interlokale tramlijn van Nederland.
ho ho de tramlijn over de Brouwersdam gaat zelfs de provincie lijn over. van Zuid-Holland (Ouddorp) naar Zeeland.
De spanning is 660 volt. Dat is best watt.
Nee, Volt! 😋
🥁
Haha, je was me voor! 😂
Ik voel van binnen altijd een beetje weerstand als ik moet lachen Ohm dit soort grapjes.
660v dat voel je ampere
Deze grappen hebben wel een hoge lading. Wat een energie in de commands
Eindhvoven heeft wel een tram gehad, het waren regio trams naar sint oedenrode, helmond en turnhout
Mocht ik de lotterij winnen dan word ik wel vrijwilliger, lekker de hele dag in die oude Rotterdamse tram uit mijn jeugd rijden lijkt me heerlijk maar nu moet ik nog keihard werken om brood op de plank te krijgen.
Juist, voor veel mensen is het gewoon niet realistisch
Leuke video ook deze keer... Bij ons in Milaan Italië rijden antieke trams nog door de stad..
Bij het openluchtmuseum moet ik aan d serie boeken “het Bureau” denken van Voskuil . Het Meertens Instituut stond daar model voor. Wellicht ook interessant als thema?
Gefeliciteerd met 100e filmpje 🎉. Nieuwe trams werken niet allen met de hand in Den Haag maken nieuwe trams nog steeds gebruik van voet bediening.
Leuk gedaan!
Een apart vervoermiddel, dat zeker! Bij mijn oma in Den Haag zat ik er wel eens in. Leuk Bart!
Verdorie, was enkele jaren geleden een week op verlof in de buurt van Arnhem. Dit heb ik helemaal over het hoofd gezien. Geen idee dat dit er was! Een beetje zoals Bokrijk in België, maar dan met Trams.
I
Hele leuke video van een klein deel over het openluchtmuseum. Kom hier regelmatig, o.a. met de kleinkinderen. Er valt iedere keer wel iets nieuw te beleven, van een ritje met de tram tot gezellig mee eten van zelf gemaakte soep in e.o.a. boerderij.
openluchtmuseum vond ik altijd de enigste museum die ik leuk vond als kind als we daar heen gingen met school.
In Praag met de (nostalgische) tram gereden. Leuk om de omgeving te bekijken, bonus is dat je ook op je bestemming komt 😅
Het openluchtmuseum is echt de shit man. Love it.
Den Haag is geen stad officieel, maar Voorburg, Rijswijk en Delft eromheen zijn wel alle 3 plaatsen met stadsrechten waar ook een tram in rijd. Als je dan Amsterdam en Rotterdam bij gerekend zit je dus al op 5 steden... En rond Amsterdam en Rotterdam liggen ook nog verschillende plaatsen waar een tram in rijd. En Utrecht komt er ook nog bij...
Wat ze bedoelen is niet 4 steden, maar 4 grootste stadsgebieden.. Je kunt heel de randstad ook als 1 stadsgebied zien. Dus dan klinken 4 steden toch wat anders...
Uitstekende video
Eindhoven heeft wel degelijk een tram gehad; over is daarvan de Tramstraat waar de tram-remise was.
En waar valt de RandstadRail onder dan? Als je die ook als tram telt, dan heb je veel meer dan de 4 steden die een tram hebben.
Die valt, volgens het internet, onder de lightrailverbindingen. Ook wel een sneltram genoemd. Dat is een combinatie van een tram en een metro.
@@weetjedatookweer de scheiding is erg vaag. Lightrail is een modewoord dat vooral wordt gebruikt in discussies met partijen die een tram stoffig vinden klinken. De oude trams die je op de archiefbeelden liet zien, reden ook buiten de stad op een vrije baan en op hogere snelheden, net als wat nu de definitie van 'lightrail' is.
Waarom de tram van Utrecht geen lightrail is, en Randstadrail wel, is mij een raadsel.
Een gemiste kans is overigens dat je de tram van Nijmegen niet hebt genoemd. Dat was echt een pareltje, vooral de lijn naar Berg en Dal. Als je die beelden ziet, denk je dat die lijn in het buitenland ligt, met grote hoogteverschillen en een heel hoog gelegen brug.
@@heroicnonsense Lightrail is een marketingterm, geen technische of wettelijke. Klinkt modern toch? Toen de huidige tram in Utrecht werd aangelegd was de benaming Sneltram in de mode. Randstadrail is uit een latere periode. Beide begrippen zijn vooral voor de politiek handig om iets aan te duiden dat goedkoper is dan een metro, maar toch meer snelheid biedt dan een klassieke tram. En Randstadrail is technisch gezien dan weer een combinatie van tram en metro, met één gezamenlijk stukje baanvak. De Haagse voertuigen zijn trams die zich daar buiten als gewone verkeersdeelnemers kunnen gedragen, net als de Utrechtse trams: rijden op zicht, richtingaanwijzers, remlichten. De Rotterdamse voertuigen zijn metro's die altijd onder controle van een beveiligingssysteem rijden. Voor de reiziger is het verschil dat je bij de metro incheckt voordat je het perron betreedt en bij de tram check je in bij het instappen.
@@aadmannee3928 Met uitzondering van Utrecht want daar check je in en uit op de perrons
Utrecht had vroeger ook een tram. Daar zijn schitterende filmpjes van te vinden op dit medium.
In Zoetermeer reed vroeger een trein een rondje door de stad, dit is tegenwoordig de Randstad Rail, en is verbonden met het Haagse tram netwerk, Met Lijn 4 vanaf Station Lansingerland-Zoetermeer naar De Uithof in Den Haag en lijn 3 vanaf Zoetermeer Centrum West een rondje over "de krakeling" zoals we het noemen hier(waar dus vroeger de trein overheen reed) en dan naar Den Haag Loosduinen
In Utrecht rijdt de tram niet meer “nog steeds” rond, als de eerste Utrechtse gemeentetram werd al in 1939 opgehoven, de interlocale lijn naar Zeist in 1949, maar in de jaren 1980 werd met de Sneltram naar Nieuwegein weer een tramsysteem van moderne stijl opnieuw opgericht en later uitgebreid die tot vandaag bestaat.
Eerst wordt gezegd dat een tram op electra rijdt (1:10) en dan bij 3:27 wordt er gezegd dat een tram ook door paarden getrokken kan worden. Dus een tram hoeft niet op electra te rijden?
Hoeft niet idd.
Vroeger reden door het hele rand paardentrams (trams die getrokken werden door een paard) en ook stoomtrams waren er. Er zullen vast ook dieseltrams bestaan maaar die rijden in ieder geval niet in Nederland.
@@SLT2609 maar wat is dan de definitie van een tram?
Ringelinggeling iedereen aan boord voor de video
De sneltram in Utrecht rijdt niet tussen het andere verkeer en is dus volgens de in de video gebruikte definitie geen tram ook
Kom vooral eens langs bij de Museumstoomtram waar we de geschiedenis van de Nederlandse stoomtram in leven houden! Een gigantisch netwerk wat zich door heel Nederland verspreidde.
Dus in eindhoven hebben ze geen tram gehad maar in helmond er direct naast wel
Er heeft wel een stoomtram gereden van Eindhoven via Geldrop en Mierlo naar Helmond, die vanuit daar via Veghel naar Den Bosch reed.
Een groot voordeel van het feit dat trams op normaal spoor rijden, is dat trams over de treinrails naar andere steden kunnen rijden. Zo delen Rotterdam en Amsterdam dezelfde tramvloot. En dat bespaart geld en is flexibele inzet van trams.
3:43 dat de paarden na 15 jaar al met pensioen mochten klopt niet, er reden tot 1907 paardentrams in Den Haag. De genoemde stoomtram kwam op een apart netwerk te rijden en was voor het verder vervoeren van treinreizigers ingericht.
Fijn dat er verder niks gezegd is over gewauwel dat dit natuurlijk ontzettend duurzaam is en er meer trams moeten komen in de toekomst omdat dat helemaal hip is om op toch geen groene stroom te gaan rijden
In de trein van Frankfurt naar Berlijn een hele collectie aan stadjes gezien met een tramsysteem. Helaas in Nederland ook een periode geweest waar alles voor de auto was/werd veranderd. En nu is het excuus dat het veel geld kost. Valide excuus? Deels wel, maar zo krijg je reizers nooit terug naar het openbaar vervoer
Wel een gaaf openluchtmuseum, dat sowieso.
Een groot gedeelte van die verandering kwam ten tijde van de bezetting in de jaren-40
je kan ook naar het scheveningse tramdepot, daar rijd de blauwe tram!
Zuid-Holland en Zeeland bestaat ook nog steeds hoor en hoort ook nog steeds bij Nederland hoor...
Tilburg had ook een tram het station staat nog op de gevel zelfs bij het whilhelminapark
how did I get here?
I know I’m in Belgium but I swear I was just getting English videos yesterday..
topper
Er lag vroeger ook een tramlijn tussen Deurne en Roermond. Deze wordt meestal vergeten.
We hebben in de Achterhoek en Twente ook veel lange tramlijnen gehad.
Heel Nederland lag begin vorige eeuw vol met tramlijnen. Ieder gehucht had een tramhalte
Van stoom naar stroom... onderweg hebben ze ergens bij een halte de R opgehaald :)
Er is ook tram in Delft
Natuurlijk heeft Delft een tram, maar dat is een lightrail/ sneltram verbinding tussen Den Haag en Rotterdam. Daarom is Delft 1 van de beste gemeentes om in te wonen. 2 grote steden naast de deur.
@@mardiffv.8775 Vroeger ging de "normale" Haagse tram al naar Delft. Lange rit maar goedkoper dan de trein.
Onlangs was er een Europees kampioenschap tramrijden (TramEM), dat gehouden werd in Frankfurt.
Ik in cities skylines gebruik er veel trams vooral omdat ik merk dat er meer mensen gebruik van maken en omdat er meer mensen in kunnen. Plus is sneller.
In mijn stadje van nou 8000-1000 mensen gebruikten er 1300 mensen mijn trams (en 300 gebruikten de paar bussen die heb rijden)
Mooi spul, lijn 5 was mijn rit naar college. Elke keer weer strijd om de Westzeedijk op te komen met dit type. Heel oncomfortabel, maar nostalgie maakt alles leuker :)
660volt x 120 amp = 79.200 watt dat is toch even anders dan je waterkoker (een zware stroom trekker thuis) die slechts circa 2000 watt verbruikt. (je kunt het best in wattage vergelijken als je over verschillende voltage praat)
Ik woon zelf in Nieuwegein en daar rijden ook trams
De geta 76 is een unieke tram de enige die als replica is gebouwd door de openluchtmuseum zelf
Had je niet beter naar het Trammuseum in Rotterdam kunnen gaan dan met een Rotterdamse tram in Arnhem te rijden?
Nu is de video interessanter voor heel Nederland.
De tram in wijk bij Duurstede startte in 1881! Ik heb de originele vergunning! Dus wordt wijk bij Duurstede de 5e stad met een tram?😂
Als je zo kijkt waren er honderden dorpen en steden met een tram; in 1878 waren er al 7 trambedrijven in NL. Maar de interlokale trambedrijven blijven blijkbaar geheel buiten beschouwing in dit verhaal. Het Openluchtmuseum heeft er ook geen voorbeelden van, dat zal het beperkte aandachtsgebied wel verklaren.
@@aadmannee3928 zonde eigenlijk
tram kent ook seinen hoor!
er staat spanning op de bovenleiding en geen stroom
paardenpensioen in 1879? je bedoeld lijmfabriek zeker
De steden en dorpen die verbinding hadden met de steden qua tram hadden over het algemeen een tram tot aan de 2e wereldoorlog
Beugel? Dat heet toch gewoon een Pantograaf?
Bij de eerste trams mag je geen pantograaf zeggen dat waren sleepbeugels maar andersom wel schaarbeugel voor een pantograaf .Bij sleepbeugels moesten ze bij geen ringlijn aan het eindpunt hengelen .
Als 5 jarige ging ik met de tram vaan Oosterbeek naar mijn school in Arnhem. Ik ging zelfstandig. Dat was normaal in die tijd. Ouders brachten hun kinderen niet naar school.
kinderen waren vroeger sowieso zelfstandiger dan tegenwoordig; ik fietste op die leeftijd ook zelf naar de lagere school incl. oversteek van een drukke weg...gelukkig met stoplicht.
Wel knap dat u met de tram van Oosterbeek naar Arnhem ging. Helemaal aangezien de trams in Arnhem en omstreken stopte met rijden in 1944 vanwege de Slag om Arnhem, wat 80 jaar geleden is.
Dus ik betwijfel uw standpunt, tenzij u minstens 85 jaar oud bent (geboren in 1939 of eerder). Echter denk ik dat niet en geloof ik dat u de tram verwart met de naoorlogse trolleybus.
Als je nog even wacht dan gaan kleuters op een fatbike naar school.
@@evelynnxd5262 Je hebt gelijk. Ik heb het aan mijn oudere familieleden gevraagd. Het was een trolleybus. Raar ding. Rijdt op banden maar heeft ook een bovenleiding. Dat was in 1965 en ik woon daar niet meer sinds 1966.
Wat is een tram eigenlijk... nou in ieder geval geen apparaat whahaha
Het is Tram niet Trem, zeg dat dan ook!
Na de eerste minuten al gestopt met kijken, een tram rijd op veel meer plekken als 4. Ben er een beetje klaar mee dat overal maar dingen worden gezegd die niet kloppen.
Waarom maak je geen engels kanaal, met een voice-over?
Waarom wel? Ik consumeer zoveel Engelse media dat ik het echt fijn vind om weer eens iets Nederlands te kijken en luisteren. Plus, zoveel content van dit kanaal komt uit Nederland.
@@ElPestino Ik bedoel een tweede kanaal. Ik krijg de titel in het engels (is volgens mij een land setting). Ik begrijp dan dat er een ambitie is om ook een internationaal publiek te bereiken. Dat lukt beter als er een engelse voice-over is.
Geeft toegang tot een grotere markt, met meer inkomsten. Maakt dit kanaal ook toekomstvast.
@@nicovanos ah ja, misschien is dat een idee. Heb wel mijn twijfels of het aan zo slaan met een voice over.
Hij heeft Engelse subtitles toegevoegd. Internationaal publiek kan het dus met ondertiteling bekijken.
UA-cam staat ook geen kopieën toe met enkel een andere voice. Dat hebben er al een flink aantal geprobeerd en die werden allemaal verwijderd, incl. de originele. Recent was dat nog te zien bij kanalen die over Oekraïne gingen. Dus niet aan beginnen.
cute
aub spreek tram uit als tram niet als trèm