Bu videoyu ilk izlediğimde lisans 3. sınıftaydım ve "birgün bu alan üzerine çalışabilir miyim acaba?" diyordum. Şimdi ise yüksek lisans yapıyorum ve dinler, inançlar üzerine çalışıyorum. Kürşat hocanın her cümlesi zihin açıyor adeta.
Saatlerce dinleyebileceğim ender insanlardan biridir. Ülkemiz için çok değerli bir bilim insanıdır. Allah sayılarını arttırsın! Takipteyiz, çok seviyoruz :)
İlk defa ağızım açık , kulaklarım dik dinlediğim ve söylediklerinin ilginç bir şekilde beynime işlediği Tek hoca. Bu çok ilginç ! Ama bunun nedeninin ne olduğunu bilmiyorum! Gerçekte bilmemiz gereken şeyleri gözümüze değil, şah damarımıza sokması. Bunun nedeni ise gerçekte iyi tanımadığımız ve bize yanlış anlatılan Tanrı yı hatırlatması. Bu Hoca gerçekten Efsane.
Halil Babilli'den geldim. İnsan profesyonel olduğu alanlar dışında farklı konularla da ilgilenmeli. Bu konuları uzmanından dinlemek bambaşka şeyler katıyor insana. Kürşat Demirci'yi bu güzel video ile tanıdım, sanırım tanımaya devam edeceğim.
Hocam.... you haven’t changed a bit in last 20 something years. Privilege to have met you.. saygilar hocam.. still remember the taste of tea you bought during our classes at the marmara uni. You are the best!
Yeni gordum bu videoyu. Hep sizin boyle bir program yapmanizi istiyordum. Coktandir UA-cam bu programi koymadi. Adinizi verip arama yapiyordum. Derslerinize katilma imkani olmayan bizleri ihmal etmeyin. Hocam bir tanesiniz alaninizda.
Kendimden soruyordum! Nasıl dinler tarihini tam anlamıyla dinleyebilirim. Sizi bulduğum için çok mutluyum. Böyle mükemmel bir konuşmaları bizlere sunduğunuz için teşekkür ederim.
Bir tarihcinin din taniminda olmasi gereken unsurlar 1- tanri (cayinizm haric) 2- kutsal 3- ote dunya 4- rituel 5- ahlak 6- kurban( nisbeten rituelin icersinde ama ayri bir yerde) 6- kutsal alan / teofani/ tapinak/ yukariyla asagiyi birlestiren bulusturan merdiven
Dinler tarihinde üç metodoloji 1- kronolojik - tarihsel ( tarih kronolojik bir mantığa sahiptir, dibe dogru gidisi izlemek ) 2- mukayeseli metod (hristiyanliktaki sakramentlerden birini anlamak icin ayni donemdeki baska dinler ve kulturlerde var mi diye bakmak / derinligin anlamak icin mukayese etme gereklidir) 3- fenomenolojik (arastirilan bir konunun en gobegindeki bi unsuru alip sinirlarini belirleyip derinlemesine anlamak)
Dinler tarihini tanimak icin : -Yalıtılmış bir alan değil interdisipliner bir disiplin (antropoloji, arkeoloji, psikoloji,sosyoloji,sanat tarihi ile isbirligi icindedir bunlardan bagimsiz olamaz) -Dinler tarihinde en çok kullanilan kategoriler - politeist dinler -henoteist dinler( uc tanri asıl -yer, gok, yeralti- baska tanrilar da var) - dualist dinler (ahuramazda- angirimanya) -monoteist dinler (yahudilik,hristiyanlik,islam) - dinler tarihi bilim dali 19. Yy sonunda ortaya cıkti (toplumlari manipule etmek icin kutsallarini inanc sistemlerini bilmek gerekliydi / pozitivizmin zirve yaptigi donemde ilk din seklini-dinin kokenini arama cabasinin da ortaya çıkması) - Amaci din olgusunu anlamaktir
Bu alanda ilk merak ve keyif sahibi olmama rahmetli Harmanlı hoca nın sayılı videosu vesile olmuştur. Son düğmenin yerini bilmek için, ilk düğmenin yerini bilmemiz gerekiyor.
Gerçekten müthiş bir söyleşi. Bilgiden çok bakış verici. Keşke her fakülteye bir dinler tarihi dersi konsa. Sanırım dünyacak, bilhassa memleketçek büyük eksiklerimizden.
Okuma alışkanlığımız olmadığından böyle şahsiyetlerin halkı bilgilendirmesi çok çok önemli..Bilhassa din tarihi üzerine bilgi sunması hayati önem taşır..Ben şahsen böyle hocalara müteşekkirim......
Tanıdığım en donanımlı akademisyenlerden birisi, bilgisini insanları sıkmadan aktarabilen bir tarzı var, dikkat ederseniz bilgi öyle bir yığınki beyinden çıkmak için dili pert ediyor, hiç takılmadan akıyor. Hocamı tebrik ediyorum, iyi ki var.
"Toplumların dini değerlerini bilmezseniz manipüle edemezsiniz." Ne kadar doğru bir tepsit. Dini değerlerini bilmezsen o alana inmezsen siyaseten manipülasyon yapamazsın. Bir solukta izledim, teşekkür ederim hocam.
Kürşat hocam degerli bir egitimci.bilgisi,egitimi,kisiligi bunu zaten kanitliyor.tek kaybimiz malesef medyatik olamamasi.tabi bu o nun degil tv yapimcilarinin ve egitim bakanliginin sorumsuzlugu.bence haftalik olarak tv lerde program yapip bizim gibi cahil halk ve halklara egitim ve ogretim vermeli.
Marhaba Sayin Klasik Dusunce Okulu Yoneticileri, cok onemli bir soylesi olmus emeginize saglik diyor ve tesekkur ediyorum. bunun yaninda konuyla alakali olamayan bir '"ayrintiya" takildim: Masanin arkasindaki Klasik Dusunce Okulu yazisindaki, N"harfinin yazilisini bilerek mi yanlis yazdiniz, merak ettim...:-)) tekrar tesekkur eder calismalarinizda basarilar dilerim... Ufuk Laçin/Hollanda
36:55 Bu nörolojik sistemlerinin bu denli farklı olması normal mi? Bu şekil bir evrimleşme için 10-15 bin yeterli mi? Bu bilgi ile ilgili hangi bilimsel çalışmalar var? Sorular sormaya sebep olan bir bilgi. Daha önce duymamıştım
internet kankalrı 36:10 daki konu hakkında (eski insanların nörolojik sistemiyle bizimki aynı değil) yazı önerebilir misiniz? türkçe olması gerekmiyor ingilizce de olur.
İşim gücüm vardı youtube da teketek de bir anda çıktı karşıma 3 saat 42 dakika hoca dan dolayı dinledim şimdi bir bakim dedim şuraya da, bunu da dinledim lanet olsun yarın müşteriye işi yapmadığım için ne diyeceğim bilemiyorum..
Melek güç demektir. Melaike melekler demektir. Allah’ın güçleri demektir yani. Deprem, rüzgâr… Doğa da ne varsa Allah’ın gücüdür. Melektir yani… Azrail Tanrı’nın durduran gücü demektir. Mikail Tanrı’nın övülüşü demektir. Cebrail Tanrı’nın insanla konuşmasıdır. Normal insan anlayamayacağı için böyle temsil edilmiştir. İhsan Eliaçık yazısından
Melek isimleri ve pek çok peygamber ismi İbranicedir. "El" Fenikece, Aramice, İbranice, Akkadca, Arapça gibi pek çok Sami dilinde aynı şekilde veya değişmiş vaziyette bulunmakta ve Tanrı anlamına gelmektedir. Aramicede "Elah" , İbranicede " Eloah", Arapçada "İlah" kelimeleri hep "El" kökünden türemiştir. Melek veya peygamber isimlerinin sonundaki "El" de Tanrı anlamındadır. Bu isimler genelde tek bir kelime değil, tamlama veya cümle şeklinde isimlerdir. Mesela Mikael veya Arapça telaffuzla Mikail, İbranicede "Kim Tanrı gibi olabilir?" anlamına gelir. Mi (kim), ka (gibi), el (Tanrı) Veya İsmail İbranicede Yişma'el şeklinde telaffuz edilir ve yişma' (işitir), El(Tanrı) demektir. Yani ismin anlamı "Tanrı işitir" demektir. Tanrı İbrahim'in duasını işitip ona yaşlıyken oğul verdiği için İbrahim'e oğlunun adını böyle koymasını emrettiğine inanılır. Bu şekilde pek çok İbranice isim var. Amanuel = Amanu (bizimle), El (Tanrı) : Tanrı bizimle , Gabriel, Cebrail= Geber (güçlü adam, cebbar), El (Tanrı) : Tanrı'nın adamı, tanrının güçlü adamı vb.
36:55 Bu nörolojik sistemlerinin bu denli farklı olması normal mi? Bu şekil bir evrimleşme için 10-15 bin yeterli mi? Bu bilgi ile ilgili hangi bilimsel çalışmalar var? Sorular sormaya sebep olan bir bilgi. Daha önce duymamıştım. 10,000 years ago: European males - 162.5cm (5 ft 4 inches). A dramatic reduction in the size of humans occurred at this time. Many scientists think that this reduction was influenced by global climatic change and the adoption of agriculture. Agricultural communities suffered from malnutrition as a result of failed crops and a more restricted diet. Furthermore, a close association with domestic livestock introduced new diseases into human populations. Böyle bir bilgi var. İnsan vücudunun ve dolayısı ile beyninin de küçüldüğü yönünde. Acaba bu bilgi ile nörolojik olarak farklı olduğumuz bilgisi arasında bir bağlantı var mı?
Kürşat hoca Türkiye için bir değerdir. Hem din hem arkeoloji üzerine araştırma yapıp bize ulaştırıyor.
Bu videoyu ilk izlediğimde lisans 3. sınıftaydım ve "birgün bu alan üzerine çalışabilir miyim acaba?" diyordum. Şimdi ise yüksek lisans yapıyorum ve dinler, inançlar üzerine çalışıyorum. Kürşat hocanın her cümlesi zihin açıyor adeta.
Dinler tarihi çok önemli iyi bilinmeliki yanlış bilinenler ortadan kalksın.
🌏📚🌐🏞🏅☠💎🏜NÜ DAZ BOZ YOZ ÇIPLAK🌿Bitmez⚠️SAV=SÜNGÜLÜ ⚔ATLI 🐎SÜVARİLER!_M🐕İT_OT🌿_LOJİSTİK🏗🏘🪨⚒BUZUL ÇAĞI 🧊O 🦴 DİN 🦕O 🦖ZOO 🐉⚔R🐲🚀♨️MET🌊NUH🚢HUN ADAMOĞULLARI İNSAN ESAS⚠️📚BİG BROTHER İSMAİL👱♂️MAİ🏞NEHİR İSMAILOĞULLARI ABRAHAM 3 HATUN & BOYS_SONS son oğulları ISHAK & TORUNLARI YAHUDA YEŞU👹 ODİN 🪨⚒THOR TANRILAR ÇILDIRMIŞ OLMALI 😆UYDURUKÇULAR 🦕💩din❌HİN🦍🦧🐻🐨CİN GÜNEYYARIMKÜRE YERLİLERİ 🦍🦧♋🌿🗯KAFA GİDİK 👀🦧U PERİ🧚♀️GÖRÜYORLAR VE SEX MELEZLENME MEZHEPLER HİN_T Avrupası⚠️Milyar yıllardır MELEZLENME DOĞUM ANOMİLERİ HASAR DNA🧬 RNA🩸🧫🔬TANRI= GOD🔔ZİLLA🦍GO_RİL!_
Saatlerce dinleyebileceğim ender insanlardan biridir. Ülkemiz için çok değerli bir bilim insanıdır. Allah sayılarını arttırsın! Takipteyiz, çok seviyoruz :)
Çok teşekkürler baya birşey öğrendim hepsini anlamadım .ama çok faydalı oldu.....
Kürşat hoca kürsüde, televizyon programlarına göre çok daha sağlam anlatıyor. Adeta konuşan kitap, ama samimi bir kitap 👏👏
İlk defa ağızım açık , kulaklarım dik dinlediğim ve söylediklerinin ilginç bir şekilde beynime işlediği Tek hoca. Bu çok ilginç ! Ama bunun nedeninin ne olduğunu bilmiyorum!
Gerçekte bilmemiz gereken şeyleri gözümüze değil, şah damarımıza sokması.
Bunun nedeni ise gerçekte iyi tanımadığımız ve bize yanlış anlatılan Tanrı yı hatırlatması.
Bu Hoca gerçekten Efsane.
Kürşat hoca benim hayatımın idolüdür
Fevkalade önemli bir anlatım. tecrübeli ve disiplinlerarası bir hoca,zengin bir içeriğe sahip .
Hoca hakikaten çok büyük bir değer.
1 saat 33 dakika boyunca kesintisiz kaliteli anlatım.
Siz Mukayeseli Dinler Tarihi'ni bana sevdiren kıymetli hocamsınız.
En azından ayda bir kere gelsin Kürşat hoca
Halil Babilli'den geldim.
İnsan profesyonel olduğu alanlar dışında farklı konularla da ilgilenmeli. Bu konuları uzmanından dinlemek bambaşka şeyler katıyor insana.
Kürşat Demirci'yi bu güzel video ile tanıdım, sanırım tanımaya devam edeceğim.
Halil Babilli kim
Hocam.... you haven’t changed a bit in last 20 something years. Privilege to have met you.. saygilar hocam.. still remember the taste of tea you bought during our classes at the marmara uni. You are the best!
Where does he work now?
Sizi dinlerken bir cok ev isi yapiyorum.❤🎉
MUHTEŞEM YORUMLAR ÇOK İYİ BİR GİRİŞ OLMUŞ DİNLER TARİHİNE.
Dinler tarihi çok kapsamlı bir konu. Bilgi sahibi olmak ve onu aktarmak çok degerli
ayyy harika, kürşat beyi dinlemeyi çok seviyorum keşke dersine girme şansım olsa derdim, bu seminerle bi nebze de olsa hayaller gerçek oldu :))))
Hocanın anlattıkları kıymetli, dersi işleyişi de güsel. Sayın KDO lütfen hocayı zorla da olsa derse getirin:)
Kürşat hocayı her zaman dinlerim keşke daha fazla izleyebisek
Kürşat Hoca nin devami gelsin
Yeni gordum bu videoyu. Hep sizin boyle bir program yapmanizi istiyordum. Coktandir UA-cam bu programi koymadi. Adinizi verip arama yapiyordum. Derslerinize katilma imkani olmayan bizleri ihmal etmeyin. Hocam bir tanesiniz alaninizda.
Kendimden soruyordum! Nasıl dinler tarihini tam anlamıyla dinleyebilirim. Sizi bulduğum için çok mutluyum. Böyle mükemmel bir konuşmaları bizlere sunduğunuz için teşekkür ederim.
Kürşat hocanın sorulara verdiği şaşırma üslubundan bile ne kadar kibar bir insan olduğun anlaşılıyor. Harika bir proje olmuş.
Çok yararlandım ve sonraki sunumlarınızı da izleyeceğim. Çaba ve katkılarınıza teşekkürler... Selam ve sevgilerimle...🤗
Bir tarihcinin din taniminda olmasi gereken unsurlar
1- tanri (cayinizm haric)
2- kutsal
3- ote dunya
4- rituel
5- ahlak
6- kurban( nisbeten rituelin icersinde ama ayri bir yerde)
6- kutsal alan / teofani/ tapinak/ yukariyla asagiyi birlestiren bulusturan merdiven
Dinler tarihinde üç metodoloji
1- kronolojik - tarihsel ( tarih kronolojik bir mantığa sahiptir, dibe dogru gidisi izlemek )
2- mukayeseli metod (hristiyanliktaki sakramentlerden birini anlamak icin ayni donemdeki baska dinler ve kulturlerde var mi diye bakmak / derinligin anlamak icin mukayese etme gereklidir)
3- fenomenolojik (arastirilan bir konunun en gobegindeki bi unsuru alip sinirlarini belirleyip derinlemesine anlamak)
Dinler tarihini tanimak icin :
-Yalıtılmış bir alan değil interdisipliner bir disiplin (antropoloji, arkeoloji, psikoloji,sosyoloji,sanat tarihi ile isbirligi icindedir bunlardan bagimsiz olamaz)
-Dinler tarihinde en çok kullanilan kategoriler
- politeist dinler
-henoteist dinler( uc tanri asıl -yer, gok, yeralti- baska tanrilar da var)
- dualist dinler (ahuramazda- angirimanya)
-monoteist dinler (yahudilik,hristiyanlik,islam)
- dinler tarihi bilim dali 19. Yy sonunda ortaya cıkti (toplumlari manipule etmek icin kutsallarini inanc sistemlerini bilmek gerekliydi / pozitivizmin zirve yaptigi donemde ilk din seklini-dinin kokenini arama cabasinin da ortaya çıkması)
- Amaci din olgusunu anlamaktir
Gunumuzde dinler tarihini besleyen iki damar:
1- psikolojik cozumlemeler
2- biblical arkeoloji
Ha bu kız da bilur bişeyler.
Ruhban sınıf atlanmis..
Hocam sizi dinlemek bir şanstir...
Hocam çok teşekkürler, ne kadar güzel anlatıyorsunuz, 🙏
en sevdiğim akademisyenlerden biridir kürşat hoca, degerini bilmek lazım.
Kiymetli hocam vermis oldugunuz bilgiler icin sonsuz tesekkurler..
Emeğinize sağlık 🙂 Dinlemek çok keyifliydi.
Hocam sizden mahrum birakmayin lutfen aydinlatin bizleri❤❤
iyi ki tanımışım hem hocayı hem sizin kanalınızı.
Mükemmel anlatım teşekkürler 🤟🏿makine mühendisiyim konuya karşı ilgim olmamasına rağmen bir anlatım ancak bu kadar çekebilir insanı tebrikler hocam
Bu alanda ilk merak ve keyif sahibi olmama rahmetli Harmanlı hoca nın sayılı videosu vesile olmuştur. Son düğmenin yerini bilmek için, ilk düğmenin yerini bilmemiz gerekiyor.
Gerçekten müthiş bir söyleşi. Bilgiden çok bakış verici. Keşke her fakülteye bir dinler tarihi dersi konsa. Sanırım dünyacak, bilhassa memleketçek büyük eksiklerimizden.
Bu kadar güzel bir konuşmayı ortam sesinden ve oksurup duran birinin sesi yuzunden işkence ile dinledim.birde ışırdayan deri çektiniz .😱😱😱😱😱🤯🤯🤯🤯
Şu an keşfettim bu seminer serisini çok heyecanlandım cokk teşekkür ederim ulastiranlara 😇
Okuma alışkanlığımız olmadığından böyle şahsiyetlerin halkı bilgilendirmesi çok çok önemli..Bilhassa din tarihi üzerine bilgi sunması hayati önem taşır..Ben şahsen böyle hocalara müteşekkirim......
Tanıdığım en donanımlı akademisyenlerden birisi, bilgisini insanları sıkmadan aktarabilen bir tarzı var, dikkat ederseniz bilgi öyle bir yığınki beyinden çıkmak için dili pert ediyor, hiç takılmadan akıyor. Hocamı tebrik ediyorum, iyi ki var.
Lütfen istifade etme fırsatı verin. Devam hocam.
Harika bir anlatım, harika bir birikim. Ağzınıza sağlık hocam
Kürşat hocamın anlatımı mükemmel
Bu seriyi izlemeye yeniden başladım ama bu defa notlar alarak ilerliyorum. İnşallah Kürşat hoca hiç bitirmez diyorum her defasında.
Merhaba, aldığınız notları benimle paylaşabilir misnz.
Çok çok teşekkür ederim. Saygılarımla.
Bu UA-cam kanalı harika bir hizmet.
İçerikler harikulade 😍
Thanks a lot saygıdeğer hocam sıcak bilgileriniz için❤
Yeni gordum abone oldum.
Dinler tarihi çok önemli...
Varolun.
Hoca gibi hoca...Allah sayılarını arttırsın
Kürşat hocayı yeni yeni tanıyorum dini görüşü nedir acaba
Bu arada bu tarz size cok daha iyi olmus hocam ❤🌼
Allah razi olsun hocam supersin
Teşekkürler hocam. Emeğinize sağlık...
İnsanlarin sosyal yaşamları üzerine yapıştırılılan bir etikettir dinler.
Teketek'de keşfettiğim çok tatlı bir hoca. Var olsun.
Gerçeğe giden yolun dönemeci ÇOKTUR. Aslında tüm dinler SIRRI arıyor hocam teşekkürler. 🙋🏻♂️🧠
Dinlerin amacı "Güce ulaşmak"
Kürşat hocam bir değer.En az Celal Şengör ve İlber Ortaylı kadar ilgi görmeyi hak ediyor.
Teşekkür ederiz.
Yenisini bekliyoruz
Hocama teşekkür ederiz
Teşekkürler ❤
Hocam, teşekkür ederiz.
2010 yılında teke tekte çıkmıştı kürşat hoca muhakkak seyredin
Maşallah Kürşat Demirci hoca, Türk milleti için iyi bir akademisyen
Kürşad hocayı dinlemek herzaman büyük bir keyif ve çok çok öğretici. 👏🏾👏🏾👏🏾🧿🌟
Teşekkür ederiz
Teşekkürler hocam
Hocam Teşekkürler.
işte gerçek bilim adamı
en keyifli tv youtube show unda kursad hocanin sohbetindeki keyfi almiyorum harikasin abi
Mikrofon çok önemli, dinleyici kitleyicinizi de etkiliyor emin olun. Eğer imkanınız varsa bu konuya özen gösterebilirseniz sevinirim
Dk 31:00 antropoloji türleri
"Toplumların dini değerlerini bilmezseniz manipüle edemezsiniz." Ne kadar doğru bir tepsit. Dini değerlerini bilmezsen o alana inmezsen siyaseten manipülasyon yapamazsın. Bir solukta izledim, teşekkür ederim hocam.
inşaallah dersler devam eder,kürşat hocayı bu konuda zorlayın lütfen :)
Kürtaş diye okudum
Bilim adamı olması dışında ne olduğunu bilen çok karakterli bir insan kitaplarını da tavsiye ederim
Bende ufuklar açacak bir seriye başladım. Dünyayı anlamak için dinler tarihini anlamak gerekir.
Kürşat hocam degerli bir egitimci.bilgisi,egitimi,kisiligi bunu zaten kanitliyor.tek kaybimiz malesef medyatik olamamasi.tabi bu o nun degil tv yapimcilarinin ve egitim bakanliginin sorumsuzlugu.bence haftalik olarak tv lerde program yapip bizim gibi cahil halk ve halklara egitim ve ogretim vermeli.
Can8m hocam sahanesi.
Hocamız kendini dinletiyor
çok iyi bir prof. Hiç bos konusmuyor. Agzindan bilgi akiyor!
Hocam Mamut dişine benzer fosil diş var elimde, sizle özelden yaza bilirmiyim
Marhaba Sayin Klasik Dusunce Okulu Yoneticileri, cok onemli bir soylesi olmus emeginize saglik diyor ve tesekkur ediyorum. bunun yaninda konuyla alakali olamayan bir '"ayrintiya" takildim: Masanin arkasindaki Klasik Dusunce Okulu yazisindaki, N"harfinin yazilisini bilerek mi yanlis yazdiniz, merak ettim...:-)) tekrar tesekkur eder calismalarinizda basarilar dilerim... Ufuk Laçin/Hollanda
Dinler Tarihi ile ilgili eser öneren var mı ? ( Mircea Eliade, Joseph Cample hariç )
Kralsın hocam
Din tanımı özetle kutsal alan, hayata bakış açısı, tanrı (yüce varlık), ritüel, kurban ve ölümden sonra hayat var diyor hocam
🎉
Kürşat hocam kutsal metinleri eski ahit dahil arketipler ışığında okuyan bir kitap biliyor musunuz ?
36:55 Bu nörolojik sistemlerinin bu denli farklı olması normal mi? Bu şekil bir evrimleşme için 10-15 bin yeterli mi? Bu bilgi ile ilgili hangi bilimsel çalışmalar var? Sorular sormaya sebep olan bir bilgi. Daha önce duymamıştım
Buna da başladık bakalım, hadi Bismillah..
internet kankalrı 36:10 daki konu hakkında (eski insanların nörolojik sistemiyle bizimki aynı değil) yazı önerebilir misiniz? türkçe olması gerekmiyor ingilizce de olur.
5000 yıl evrimde çok kısa bir süre. Sallamış orayı.
Kursat hocayla ne kadar ders yapilsa azdir
Mustafa Kemal Atatürk’ün ölürken son sözleri Türk halkının Dilini ve Dinini nasıl düzeltebilirim demiştir.
İşim gücüm vardı youtube da teketek de bir anda çıktı karşıma 3 saat 42 dakika hoca dan dolayı dinledim şimdi bir bakim dedim şuraya da, bunu da dinledim lanet olsun yarın müşteriye işi yapmadığım için ne diyeceğim bilemiyorum..
Neden Meleklerin isimleri hep EL ekiyle bitiyor, çok araştırdım bir şey bulamadım, bilen var ise yorumlarını bekliyorum.
eskiden bir cesit tanriydilar
Melek güç demektir. Melaike melekler demektir. Allah’ın güçleri demektir yani. Deprem, rüzgâr… Doğa da ne varsa Allah’ın gücüdür. Melektir yani… Azrail Tanrı’nın durduran gücü demektir. Mikail Tanrı’nın övülüşü demektir. Cebrail Tanrı’nın insanla konuşmasıdır. Normal insan anlayamayacağı için böyle temsil edilmiştir. İhsan Eliaçık yazısından
Melek isimleri ve pek çok peygamber ismi İbranicedir. "El" Fenikece, Aramice, İbranice, Akkadca, Arapça gibi pek çok Sami dilinde aynı şekilde veya değişmiş vaziyette bulunmakta ve Tanrı anlamına gelmektedir. Aramicede "Elah" , İbranicede " Eloah", Arapçada "İlah" kelimeleri hep "El" kökünden türemiştir. Melek veya peygamber isimlerinin sonundaki "El" de Tanrı anlamındadır. Bu isimler genelde tek bir kelime değil, tamlama veya cümle şeklinde isimlerdir. Mesela Mikael veya Arapça telaffuzla Mikail, İbranicede "Kim Tanrı gibi olabilir?" anlamına gelir. Mi (kim), ka (gibi), el (Tanrı)
Veya İsmail İbranicede Yişma'el şeklinde telaffuz edilir ve yişma' (işitir), El(Tanrı) demektir. Yani ismin anlamı "Tanrı işitir" demektir. Tanrı İbrahim'in duasını işitip ona yaşlıyken oğul verdiği için İbrahim'e oğlunun adını böyle koymasını emrettiğine inanılır.
Bu şekilde pek çok İbranice isim var. Amanuel = Amanu (bizimle), El (Tanrı) : Tanrı bizimle , Gabriel, Cebrail= Geber (güçlü adam, cebbar), El (Tanrı) : Tanrı'nın adamı, tanrının güçlü adamı vb.
@@mustafasamil477 teşekkür ederim.
@@EvG023 Rica ederim.
Hoca 1:06:46 da ne diyor?
Ancestor veneration - ancestor worship
@@Mr.Briansss teşekkürler
48:10 tanrı ve şeytan ikiliğine bakarak semavi dinleri de düalist diye adlandırabilir miyiz?
Semavi dinlerin düalist olarak adlandırmak için Şeytan'ın Tanrı ile denk olması yani Tanrı olması gerekir.
Çayı içmedin hocam israf oldu
57:00, 1:01:15
👏👏
Hocam Merhabalar,
Kutsalligi insan yaratmadimi.
Notsuz, kitapsız anlatımı nasıl da dinleniyor... Anlatacağı şeye hakim olamayanın dinleyenlere bir şeyler verebilmesi mümkün müdür..?
36:55 Bu nörolojik sistemlerinin bu denli farklı olması normal mi? Bu şekil bir evrimleşme için 10-15 bin yeterli mi? Bu bilgi ile ilgili hangi bilimsel çalışmalar var? Sorular sormaya sebep olan bir bilgi. Daha önce duymamıştım.
10,000 years ago: European males - 162.5cm (5 ft 4 inches). A dramatic reduction in the size of humans occurred at this time. Many scientists think that this reduction was influenced by global climatic change and the adoption of agriculture. Agricultural communities suffered from malnutrition as a result of failed crops and a more restricted diet. Furthermore, a close association with domestic livestock introduced new diseases into human populations.
Böyle bir bilgi var. İnsan vücudunun ve dolayısı ile beyninin de küçüldüğü yönünde. Acaba bu bilgi ile nörolojik olarak farklı olduğumuz bilgisi arasında bir bağlantı var mı?