Ben öğrendiğim ve ilgimi çeken herhangi bi' bilgiyi ablama anlattığım zaman beni asla ilgiyle dinlemez, bunu da belli etmekten çekinmez. Erkek kardeşime anlattığım zaman durum tam tersidir. Onun ilgisini çeker. Merak ettiği şeyi araştırmaz, bana sorar ama cevabını ben bilmiyorsam ben araştırırım, çünkü ben de merak ederim nedensizce. Ben yeni öğrendiğim bilgileri, başkalarıyla paylaşma çabasından başka bir şey düşünemiyorum belki de. Bir bilgiyi nerede kullanacağımızı nereden bilebiliriz?
@@VayBeeqqwdqwd Bilgiyi kullanacak alan oluşturmam için koşulların uygunluğu lazım bana. Başta türlü alternatif görünmüyor benim için. Ayrıca anladığım kadarıyla, sen şu argümanı savunuyorsun; Zeki insan, bildiklerini farklı yerlerde ve şekillerde kullanabilendir. Yanlış mıyım?
@@veraladinizim sokak 'ta bi arkadaşım vardı çocuk 6 yaşındayken dayılarına osmanlı tarihini anlatıyormuş onla hep bilim , tarih , astronomi konuşurduk
Bilgilendirici videolar yükleyerek izleyicilerinizi çok tatmin ediyorsunuz trendlerde gereksiz videolar olması yerine keşke sizin videolarınız olup herkes faydalanmaya çalışsa
Merak zekanın en belirgin özelliğidir bana göre...zeki insanlar herşeyi ama herşeyi öğrenmek isterler merakları ve soruları hiç bitmez...öğrenmeye açlardır adeta..
@@erkanskywalkerOnlar 5N, 1K sorusu ile başkalarının hayatına başkalarının elindeki herşeye gözünü diken hased insanlar...Çocukların küçükken merak ettiği her şey büyük bir insana anlatır gibi anlatılmalı...
Zeka bence en özer şekilde hızlı öğrenme kabiliyeti ve yaratıcılığın bir kombinasyonlar. Sanatsal zeka müzik zekası,sosyal zeka vs hepsi kişinin o alana fazla vakit ayırmasıyla geliştirilmiş zeka çeşitleridir . Zeki insanların başarılı olduğu ise bir yanılgıdır. Çünkü kolay öğrenen hızlı öğrenen insanlar bir dışsal motivasyonu yoksa çabuk sıkılıyorlar ve bırakıyorlar. Bu yüzdendir ki zeki insan dağılımı her toplumda eşit oranda olmasına rağmen her toplum zeki bireylere gerekli motivasyonu sağlayan bir kültür inşaa etmediği için başarısız oluyor. Amerika mesela zeki her insanı o alanda iş imkanı oluşturarak ve parayla motive eder. Para ve ya bireysel saygınlık en büyük dışsal motivasyondur. Zekanın ne olduğumuzdan ziyade toplumda nasıl işlevsellik kazandığı daha çok özerinde durulması gereken bir konudur.
Bence zeka daha önce öğrendiklerimiz ve deneyimlediklerimizle, benzetim ve yakınsama yöntemlerini kullanarak karşılaştığımız bir sorunu veya sorunları çözümlemek için kullandığımız bilişsel ve fiziksel yeteneklerimizdir.
@@yasirkarabulut3076 canım kardeşim bu söylediğin şey tuzağa düşmüş insanlara aciz ve kötücül zihinlerin söylediği kocaman bi yalan, diyorki sende aciz ol karamsar ol yüzün gülmesin intihar eğilimli ol yalnız ol beğenme eleştir vs, daha kendi yüzünü güldüremeyen herne olursa olsun kendini tedavi etmesini gerektiğini bilmeyen birinin neyi tedavi etmesini bekliyorsun, kendine hayrı olmayanın hiçbirşeye hayrı olmaz
Aynı hatayı ikinci kez asla yapmayan bir insan oldukça zekidir fakat başkasının yaptığı bir hatadan ders çıkarıp o hatayı hiç yapmayan insanın, zekiyi de geçtim dahi olduğuna yemin edebilirim ama kanıtlayamam Cengiz Hocam. Saygılar.
Yanlış düşünce . Oblomov kitabındaki gibi aslında tembel olmayan zeki olan bir bir bireyin hayatta olan bitenlerden dolayı soğumasından kaynaklı da defalarca hata yapabilir ama YILMAZ .
Çağrı Abi gibi yüzünü görerek dinleyebilmek güzel oldu Cengiz Abi, teşekkürler🤗💖 8:34 Daha Türkçeyi tam olarak bilmeyip; ''Yaratmak, Yaratıcılık'' denince duyar kasan kitleye gelsin : ) Türk Dil Kurumu Sözlüğünden de bakabilirler ; )
@@karabiber8004 Kimisi, sözde ''Dini Hassasiyet'' ten kaynaklı olarak; (sözcüğü kullananın niyeti 'Şirk' olmadığı halde kullanan kişiyi uyarma gereksinimi duyuyo ve kimisi de bunu abartıyo, ''Yalnız yaratmak Allah'a özeldir'' diye. Yahu arkadaşım, elbet onu bizler de biliyoruz ama ŞİRK niyetiyle kullanmıyoruz. Duyardan Kastım buydu 🙂 Hatta ben de (güzel sanatlar mezunuyum) ve Yaratıcılık sözünü kullanırım ve merak ettim, ''acaba hakkaten saygısızlık mı ediyorum?'' diye. Ve Tdk sözlüğe baktığımda gördüm ki, bi yanlışı yokmuş. Ama sen istersen ve bu konuda hassassan yine kullanma. 😉 Türk Dil Kurumu Sözlüğü'nden olduğu gibi kopyala-yapıştır yaptım; yaratmak 1. -i, din bilimi Allah, olmayan bir şeyi var etmek: "Allah, mutlaka dünyayı kullarına sevdirmek için baharı yaratmış olacaktı." - Ömer Seyfettin 2. nesnesiz, mecaz Zekâ, düşünce ve hayal gücünden yararlanarak o zamana kadar görülmeyen yeni bir şey ortaya koymak, yapmak. 3. nesnesiz, mecaz Olmasına, ortaya çıkmasına yol açmak, sebep olmak: Bu haber sinirli bir hava yarattı. Yangın büyük tehlike yarattı. Bizim kullandığımız 2. anlamda olan Nesnesiz mecaz 😊
@@ataolcam311 Aaa tamam anladım teşekkür ederim zahmet verdim. Bi arkadaşımda bana sormuştu aynı şekilde "knk yaratıcı kelimesini kullanmak günah mı ?" Diye bende "ne saçmalıyon ne günahı falan" demiştim ve senin anlattığın şekilde anlatmak zorunda kalmıştım.
Çok önemli bir konuda harika bir açıklama, inceleme olmuş. Teşekkürler. Ülkemizde IQ testlerinin kesin zeka ölçüsü olduğuna inanan önemli bir ‘eğitimli’ kitle var. Bu konudan da bahsedilseydi çok iyi olurdu.
@@Overclockmakinesi merhabalar. Açıklamanız için teşekkür ederim. Biliyorsunuz bilimde ‘kesin olmasa da’ diye bir yaklaşım olmaz. Ölçüm yaptığınız ve düşük çıkan biri zeka geriliği ile yaftalanıyor. Hele bir çocuk ve ailesi için ağır travma.Yine biliyorsunuz birçok buluşlara imza atmış ünlü ve zeki bilim adamının okul ile hep sorunu olmuş başarısız olmuşlardır. Bir çoğunda disleksi, otizm, hiperaktivite ve dikkat eksikliği vs görülüyor. Bu insanlar genelde okullarda ve IQ testlerinde başarısız oluyorlar. Tüm bunlar ‘zekanın’ tanımını zorlaştırıyor. Bu vidyoda IQ testinden hiç bahsedilmemesi artık bir referans olarak görülmemesinden diye tahmin ediyorum. Bizde maalesef IQ testi kesin ölçüm zannediliyor. Gelişmiş ülkelerde bir zamanlar denenmiş fakat gerçekçi olmadığı için (hangi zeka türünü/beceriyi ölçtüğü referans alınabilir belki?) artık kullanılmıyor. Ben buna dikkat çekmek istedim. İyi günler dilerim.
@@Overclockmakinesi aslında tüm zeka testleri birbirini doğruluyor kendi içerisinde raven matrisi cais vs hepsine baktım aralarında maks +-5 iq oynama yapıyor.(raven da zaman sınırı olmadığı için bir o uçuk çıkmıştı ki kilit faktör zaman bu testlerde) ve dediğin gibi aslında yapılan çalışmalar akademik başarı yıllık gelir hatta ve hatta alkol sigara kullanımı depresyon yatkınlığı gibi bir çok ilk bakıldığında alakasız gibi görünen şeyleri de öngörüyor.ekstradan şu an diğer arkadaşı etiketleyemiyorum ama yanlış hatırlamıyorsam otizm ve adhd li hastalara özel testler de çıkarılıyor.IQ testleri zekaya dair herşeyi açıklayamasa da zekanın en doğrulanan en güncel teorisine göre (cattel-horn carroll kuramı) çoğu bilişsel işlevin öngörüsünde bulunabiliyor.
@@Overclockmakinesi öncelikle Eistein’a iq testi hiçbir zaman yapılmamıştır. Sadece çeşitli tahminler yürütülmektedir. Zeka seviyesi tesbiti için iq testinin kullanılmasının gerekli olduğunu belirten bir bilimsel makale vs varsa ben bilmiyorum. Varsa öğrenmek isterim. Özellikle okullara kabul konusunda bir uygulama da duymadım gerçekten.
Zeki insanın tanımı birçok farklı şekilde yapılmaktadır. Bazı tanımlar genel zeka kapasitesine odaklanırken, bazıları ise farklı zeka türlerine vurgu yapmaktadır. Zeka, bireyin yeni şartlara uyum sağlama, sorunları çözme ve öğrenme becerisi olarak tanımlanmaktadır. - Zeka farklı kültürlerde farklılık gösterebilir. - Zeka, belirli hedeflere yönelik çalışabilme yeteneği, değişime uyum sağlama ve öz eleştiri becerisi gerektirir. - Zekanın bir genel faktörü (g faktörü) ve spesifik faktörleri (s faktörleri) bulunmaktadır. - Zekanın temel bileşenleri arasında dil, müzik, matematik, mekansal algılama, kinetik beceriler, sosyal yetenekler, duyguları anlama ve doğa ile ilişki kurma becerileri yer almaktadır. - Zeka, analitik, yaratıcı ve pratik zeka olarak da sınıflandırılabilir. - Zeka, bireyin eski inançları terk edebilme, farklı fikirlere açık olma ve mantıksal düşünebilme yeteneğiyle ilgili bir kavramdır. - Zeki insan, sorunların neden ve sonuçlarını görebilme, farklı ilişkileri bir arada değerlendirebilme ve kendini ve eylemlerinin sonuçlarını öz muhasebe edebilme yeteneğine sahiptir. - Zeka, sürekli olarak tartışılan bir konudur ve tam bir tanımı henüz bulunmamaktadır. ✨ Zeki insan birçok farklı beceriye sahiptir. ✨ Zeka, hedeflere ulaşma, değişime uyum sağlama ve öz eleştiri gibi yetenekleri gerektirir. ✨ Farklı kültürlerde zeka kavramı farklı şekillerde tanımlanabilir. ✨ Zeka, dil, müzik, matematik, mekansal algılama, sosyal yetenekler gibi farklı alanları içerir. ✨ Zeki insan, eski inançları terk edebilme ve farklı düşüncelere açık olabilme özelliklerine sahiptir. ✨ Zeka, analitik, yaratıcı ve pratik olarak sınıflandırılabilir. ✨ Zeka, bilinçli düşünme, problem çözme ve öğrenme yetenekleriyle ilgilidir. ✨ Zeka, sürekli tartışılan bir konudur ve tam bir tanımı bulunmamaktadır.
Ben bu konuyu bir ara bayağı bir düşündüm ve vardığım sonuç hızlı öğrenme ve mantık yürütme yetisi. Bana kalırsa zeka bu ikisiyle doğru orantılı. Çünkü diğer spesifik şeylerde işin içine bilgi de giriyor ve bir insan zeki olsa bile bunları bilmezse o şeyi yapamayabilir. Bu durumda mantık yürütme devreye giriyor ve ne yapması, ne söylemesi öğretilmese bile kendi kendine daha kısa sürede mantık yürüterek öğrenebilir.
Hafızanın her şeyin temeli olduğunu düşünüyorum. Düşünmek, uyum sağlamak, değerlendirme yapabilmek, olguları birleştirebilmek, anlayabilmek için hafıza gereklidir. Hafıza yoksa ne kadar zeki olunursa olunsun, bildiklerimizi unutup da kullanamıyorsak pek faydası yoktur ne yazık ki. Mesela benim en büyük zayıflığım hafızadır. Hafıza ile ilgili videolar çekme olasılığınız nedir? Bu konudaki videolarınızı dinlemek isterdim. 🙏🏻☺️
Hayalim Dünyanın en iyi networkerlarından biri olmak.Videonuzu izleyince neden böyle bir hayal kurduğumu daha net anlamaya başladım.Çok teşekkür ederim.
Bence zeki insan davranişlarının sonucunu tahmin ederek hareket edebilen yanlış yaptiginda hatasından ders çıkaran kişidir.Ayrıca zeki insan zeki olduğuna kanaat getirmeyen insandır.
Hocam video çok güzel ve çok açıklayıcı olmuş. Ben kendi fikrimi söylemem gerekirse. Zeki olmak diye birşey aslında yok. Yani benim bu hayattan anladığım bu oldu. İnsan sadece mutlu olduğu zaman veya kendini mutlu hissedeceği bir ortamda olduğu zaman zihni optimum düzeyde çalışıyor. Tabi bunuda serotonin hormonuna bağlıyorum. Bu hormon bazı insanlarda yerine göre salgılanırken bazı insanlarda ise mecburen salgılanabiliyor olduğunu düşünelim. İnsan illa mutlu olmayabilir fakat serotonin hormonu sebebiyle zihni en iyi şekilde çalışıyor ve ister istemez mantıklı karar alabiliyor. İşte zekilik böyle oluyorsa, uygun ortamda herşey iyidir.
Eyvallah "Kıyamet gününde kulun ilk hesaba çekileceği şey farz namazdır. Eğer bu namazı tam olarak yerine getirmişse ne güzel. Aksi halde şöyle denilir: 'Bakın bakalım, bunun nafile namazı var mıdır?' Eğer nafile namazları varsa, farzların eksiği bu nafilelerle tamamlanır. Sonra diğer farzlar için de aynı şeyler yapılır." (Tirmizî,hadis).
Siz son söyledikleriniz akıl la alakalı akıl ayrı zeki ayrı aklı olan Allah a yönelir onun tüm yasak ve ibadetlerine uyar hem bu dünyasını hem öteki dünyasını güzelleştirir ❤
Ses tonu cidden çok iyi..Benim tek kulağım duymuyor ama bu durum diğer kulağımı çok güçlendirdi..Şükürler olsun.. Bu yüzden iyi sesleri hemen anlarım..Bu ses Top 10 da Türkiye de..
Zeki insan öncelikle güçlü bir empati duygusuna sahiptir ve öz bilincini yüksektir. Kafasının içinde sürekli değerlendirme yaparak zaman ve şartlara göre kendini ve bilgilerini yeniler. Bir de üstüne akilliysa egosunu arka plana atar ve genellikle dinler
Her yönden zeka var ve hepsi aşırı farklı. Örneğin sayısal hesaplama gücü ile empati aynı değil. Ama günlük hayatta kullandığımız pratik zekadan bahsedecek olursak, evet, mantık yürütme ve uyum sağlama becerisidir. Zeki biri benim için içinde bulunulan durumu kavrama becerisine sahip olandır. Başkasını, kendini, mekanı anlayabilen ve buna göre vektör alıp hareket eden. Tabi bu benim için. Kimse için olmak zorunda değil
Bu önemli konuyu müthiş toparlamışsınız . Çok farklı yönlerden bakmayı öğreten çok faydalı bir yaklaşım. Bu güzel emekleriniz için Teşekkürler🙏 Sevgi ve Saygılar
@@13e09insan da kendi kendine yapmıyor o zamana kadar gördüğü duyduğu deneyimledigi şeyleri kullanarak yapıyor. Bu yüzden mark twain insanın aslında bir makine olduğunu iddia ediyor.
Bir insanın yapamayacağı harika bir örnek görmedim. Daha hızlı sonucu önümüze getiriyor ama duygu yok. Hep bir soğukluk, keskinlik.. Gördüğünüz yapay zeka örneklerini sanat zannediyorsanız sanat felsefesi hakkında hiç düşünmemişsiniz. Vicdan olmadan sanat olur mu?
Bilgiyi kolayca öğrenebilen, üretebilen, kullanabilen, kavrayabilen yaşanan yeniliklere uyum sağlayabilen akılcı analitik deneyimlerden ders çıkarabilecek geleceği tahmin edebilme ve oluşturabilme yetisi yüksek insan.
Zeka, insanın herhangi bir konu, problem veya fikir hakkında yorum yapmadan, çözüm bulmadan önce kendi bilgi birikimine göre akılcı bir yanıt veya bilgiyi saptayarak doğru zamanda kullanabilme yeteneğinidir. Sonda söylemiş olduğunuz ''kendini bilendir zeki insan'' cümlesine katılıyorum ve bir insanın kendini bilmesi zeki olmasının bir temelidir diyerek kendi yorumumu belirtiyorum.
Her Yerde ve her durumda herşeyin en iyisine bakabilmeyi bilen pozitif düşünce sahibi ne kaybettiği şeye üzülen ne de kazandığına sevinen biri değildir zeki insan Zeki insan fani olduğunu unutmayan ve gideceği yere hazırlık yapan insandır Zeki insan iman vesikasını sağlam elde eden insandır Zeki insan ise Nereden geldiğini nereye gideceğini ve buraya neden geldiğini bilen ve ona göre hareket eden insandır
Hayatımızın eksik puzzellarını tamamlayan paylaşımlarınız için size minnettarım . Kendi adıma söyleyebilirim ki hayatımı kuantum öncesi ve sonrası olarak ikiye ayırıyorum . Kuantum penceresini araladığınız için de minnettarım . Hayata bakışımızı allak bullak ettiniz ki bunun içinde minnettarım . Aslında minnettar olduğum sayısız bilgi paylaşımınızı sıralayarak sizi sıkmak istemiyorum . Sadece bilin istedim . Ama izin verirseniz bir düşüncemi paylaşmak isterim . Görüntünüzün olmadığı paylaşımlarınız ki özellikle ilk dönem ; kanımca daha gizemli ve etkileyici buluyorum. Bu sadece benim şahsi kanaatim samimiyetinize sığınarak paylaşmak istedim . Bilgiye açlık duyma merak duyularımızı harekete geçirdiğiniz için sonsuz teşekkürler...
Başta da söylediğin gibi, en güvenli hareket demiştin, sorunlardan kurtulmak gerektiğidir, bence zeki insan, karşılaştığı problemle başetme yeteneğidir. ( Doğruysa, doğru deyinki bende tezimde haklı olduğumu anliyim, iyiki varsınız.
Zeka, bir konu ile ilgili 1dk içinde o konu ile ilgili düşünce sayısıdır Doğru ve bilimsel olarak. Zeka, ALLAH CC insanlara verdiği dünya yaşamını idame ettirmek için kalp ile bağlantılı bir rızık tır. Çok çeşidi vardır önemli olan zeka ile insanın işinin çalışmasıdır. Mutlu olurlar.
Bence zeka içi su dolu kapalı bir kutu, bu kutuda farklı buyutlarda bazı delikler var ve bu deliklerden suyun ne kadar hızlı akıp akmadigi bizim farklı zeka turlerimizi temsil ediyor, bazılarında fazla bazılarında da az akıyor. Bu akma olayı da yetiştirme şeklimiz ve genetigimizle alakalı. Bence zeka herkeste farklı bir konuda ortaya çıkıyor ama aynı şeyi temsil ediyor, o şey de bir amaç ve o amacı en iyi şekilde gerceklestirebilme becerisi, bu amaç sanat da olabilir bir bilim dalı da.
düşünce yolu ile daha önce her şeyin çift çift olduğunu ve zaman ve maddenin iç içe olduğu teoriler uydurmuştum ve yakın zamanda gerçek olduğunu öğrendim
Güzel bir video olmuş.. Öncelikle teşekkürler.. Beni bir kez daha zeka üzerine düşünmeye teşvik ettin. Ne zamanki herkesin abarttığı kadar zeki olmadığımı fark ettiğim zaman (klasik matematiği iyi olan bir çocuktum) zeka üzerine daha fazla düşünümce bunun aslında gereğinden çok fazla abartılan bir konu olduğunun farkına varmam uzun sürmedi. Yapay zeka (her ne demekse, neden yapaymış 😂) bu fikrimi daha da perçinledi. Zekayı kısaca işlemcinin hızı olarak düşünebiliriz. Bir görevi en kısa zamanda yerine getirebilme becerisidir zeka bunu çok fazla abartmanın lüzumu yok. Görevin (hedefin) belirlenmesi ve yaratıcılık (yeni bir fikir, bakış açısı, sonuçta form üretmek) çok daha değerlidir (tabi ki benim perspektifimden, doğal olarak, göreliliğin öncelliği). Bilinç yanılgısı bence evrimsel açıdan zekadan çok daha fazla önem taşır. Evrenin bir zekası olabilir.. Fiziksel yasaların da bir hedefe doğru sürüklediğinden bahsedilebilir. Ama evrenin (sistemin, tao, vb) kendisinin bir bakış açısı olamaz. Bu bakış açısı kendini sınırlı olarak değerlendirme "yanılgısına" sahip canlılara mahsustur (şimdilik canlılar diyorum, belki de artık varlıklar demeliyim ama bilinç sahibi makinelerin varlığından ben henüz emin değilim, erişimim içinde değiller ne yazık ki). Burada anahtar kelime yanılgı.. Bu benlik yanılgısı, ki bizi bşr diyalektik, görelilik hapishanesine mahkum ediyor, daha doğuştan.. İşte bu bizim tanrılara karşı olan en büyük üstnlüğümüz.. Zeka değil, bilinç ve bir bakış açısına sahip olup kendini tanımlayabilme becerisi.. Burada kendimi eleştirmek de istiyorum acaba benim için neden programın kendisi (bilinç), işlemcinin hızından (zeka) daha önemli? Çünkü zaman göreli ve her ne kadar uzun ve sağlıklı yaşayıp edinebileceğim kadar tecrübe edinip dolu dolu yaşamak istesem de bir yanım ölümün zorunluluğunun farkında.. Bir yanım ölmek istiyor.. Çünkü sınırlı olmalıyım.. Beni üstün kılan anlamlı bir yaşama sahip olmamı sağlayan da bu sınırlılık.. Ölmek isterim.. Sadece öleceğim zamanı bilmek istemem.. Daha da fazla dağılmak istemiyorum ama ben zekayı bilinçten, duygulardan, anlamlı bir yaşamdan, "yaşamdan" ayırmanın oldukça önemli olduğunu düşünüyorum. Yapay zeka dedikleri şey sadece bir hesap makinesi.. Ama beni bir bilince sahip olduğunu ikna ettiği andan itibaren benim için değeri diğer canlılardan farklı olmayacak.. Tekrardan Teşekkürler beni yazmaya teşvik ettiğin için.. Güzel programların devamını dilerim.. 👍👏👏👏
10:310:38.Mevcut verileri (bilinenleri) en etkin ve verimli şekilde yeni durumlara uyarlama (sorun çözme, yeni birşey oluşturma, analiz sentez ve değerlendirme yoluyla doğruya ulaşma, doğruyu görebilme) becerisi. ... Zekanın önemli bir özelliği de: Başkasından akıl alabilirsiniz ama zekâ alamazsınız.. en saygı duyduğum türü ise yaratıcı zekâdır. Tesla, Einstein, Atatürk, S.Hawking vb..
Hızlı öğrenme, çabuk kavrama, kolay kapma, anlama ve tabi güçlü hafıza misal benim kardeşim hiç evde ders calismanasına, bir kitap acmamasina rağmen dersleri cok iyiydi hatta ingilizce ogretmeninin bile dikkatimi çekecek kadar cabuk kavrayisliydi sınıfta öğrendikleri yetıyordu
Zekanın bir sürü türü yoktur aslında biz bunu bu şekilde kategorize ederek sınıflandırmaya çalışıyoruz sadece. Zeka nöronlara hangi tür verinin daha etkin ve yoğun şekilde depolanmasıyla alakalıdır. Örneğin kinetik zekası yüksek dediğiniz kişi aslında denge ve kas hareketleri arasındaki bağlantıyı daha iyi algılayıp kaslarını buna göre ortalamanın üstünde kontrol edebilen kişidir. yada sosyal zekası yüksek denilen kişi ise insanların hal ve hareketleri ile içinde bulundukları durumları daha iyi algılayıp ve hatta empati kurup bu kişilerle ortalamanın üstünde iletişim kurabilen kişidir. Kısacası aslında temelde olan şey insanların neyi daha iyi algıladığıyla ilgili bir durumdur.
Zeka; yorumlarda izlenen tarafı övmek ya da yermekten öte anlatılanlara katılabilme, üstüne eklemeler ve çıkarmalar yapabilme, yeni şeyler öğrenebilip bunları doğrudan ya da dolaylı uygulayabilme becerisidir (bu videonun yorumlarına gönderme yapılmamıştır, buranın yeni şeyler üretebilme oranı yüksek:)
savaşmadan savaşı kazanandır. (günlük hayatta, toplumda, ülkeler arası ilişkilerde, arkadaşlık ilişkilerinde... her zaman kazanan kişi zekidir ama savaşmadan, dolaylı yollardan istediğini elde edecek.)
Türkiye'de yaşayan birisi olarak bunu söylemen gayet mantıklı fakat bence türk insanının çoğunluğunun kendini geliştirmek gibi bir amacı olmadığı için böyle sanmış olabileceğini de düşünmekteyim
@@Catastrophe-000 haklısın zaten insanlar beni böyle düşünmeye zorladı diye belirttim bir süreden sonra hangi fikre sahip olursan ol etrafta gördüklerine inanmaya başlıyorsun
merhaba sevgili bebar, kanalını henüz birkaç bin abone sahibi olduğun zamanlardan beri takip ediyorum. emeklerin için müteşekkirim ancak nacizane bir tavsiyem olacak. lütfen videolarda kendini yakın planda çekme. çeşitli görsel ve videolarla akan videolar daha sürükleyici oluyor. illa görünmek istiyorum diyorsan da daha geniş bir açı kullan lütfen. sevgiyle...
Bu soruyu kendime ilk sorduğumda cevabını bulamadım, sonra çevreme sordum yine aradığım cevabı alamadım.. Sanırım son tanımınız daha genelci ve çok yönlü bir cevap. Hoşuma gitti, sırada ben zeki miyim sorusunun cevabını arayacam sanırım...
Saygı Değer Administer Cengiz Bey Şahsen Antik Çaglardan Günümüze Cevap Aranan Mühüm Kült Mevzu Üzerinde Kaliteli Ve Detaylı Yapımlarınız Samimiyetle Öğretici Olduğunu Söyleyebilirim ... Şimdiden Emeğinize Sağlık Her Daim Bilgilendirici Akademik Ve Çarpıcı İçerikli Yayınların Devamını Canı Gönülden Dilerim...
Boyutlarla ilgili video atarmisiniz merakim gittikce artiyor. Mesala suan biz 3.boyutu biliyoruz 4.boyut nasildir nasil erişilebilir yada goreseli olarak gorme tahmin durumu olabilirmi bu konuyla ilgili video atarsaniz minnettar olurum. İyi çalışmalar...
Türkiye'de zeki olmak; -Binbir şaklabanlıkla, insanlara anlık ve sahte mutluluklar dağıtmak, -Emeksiz para kazanmak, -Üç beş mısralık şiiri ezbere okumak, -Sinsi olmak ve daha bunlar gibi niceleri sıralanabilir... EDİT: en önemlisini unutmuşum "EVRİMİ ÇÜRÜTME ÇABALARI"...
Bende bunu diyorum. Zekanın önemli bir bileşeninin uyum sağlama olduğunu yazıyor arkadaşlar yorumlarda. Mesela sizin yazdıklarınızı yapanlar zeki mi, yoksa ortama adapte olanlar mı? Asıl adapte olanlar ancak zeki olmama potansiyeline sahip bence.
Merhaba, öncelikle emeğinize sağlık. Konuya şu şekilde bir yorum yapmak istiyorum. Akıllı insan; kendisine öğretileni iyi yapandır. Zeki insan; öğrendiklerini derleyip toplayıp yeni ve/veya farklı çözümler bulabilendir. Örneğin iyi bir müzisyen iyi bir icracı olabilirken, sanatsal zekaya sahip bir müzisyen daha yorumsal olabilir ya da yeni şarkılar üretebilir. Öğrendiği/gördüğü gibi park eden birisi akıllıdır ancak yeni park şekilleri bulabilenler/yaratanlar zekidir. Bir şeyleri olduğu/öğrendiği gibi kabul edenler akıllıdır, problemleri/eksikleri görüp, bunları düzeltenler zekidir. Yani zeka yaratıcılık/yeni şeyler üretmek ile ilgilidir. Saygılarımla...
Cevabı basit tutmakta fayda var. Söylendiği gibi, zeka ortama uyum sağlayabilmektir. AI çok daha ilerlediğinde de, ortama ayak uydurabilenler hayatta kalmaya devam edecek. Yani en zekiler.
anlatılanların çoğu yetenek ve akıl başlıklarına yollanabilir. akıl ile zeka arasında fark vardır ve elbette yetenek ile zeka arasında da. zekanın tanımında bence algılama, sorun çözme, uyum, matematik ve mantık daha öncelikli olmalı.
Herkes "zeki" insan hakkında edebi yorumlar yapmaya çalışmış ama burada duygusal bir şey yok. Zeki insan, karşılaştığı durumları olabildiğince doğru yorumlama yetisine sahip kişidir. Yaptığı şeyler "kötü" veya "iyi" ya da "anlamsız" gözükebilir fakat bunları yüksek yorumlama kabiliyetine dayanarak yaptığı yorumlar sonucunda seçmiştir.
diyordum mesela istemsiz mi üzüyorum isteyerek mi iyi miyim kötü müyüm böyle yargılara giriyordum kendimle ama bazı şeyleri kendimce yorumluyorum ve doğru olduğunu düşünüyorum körü körüne hareket etmek istemiyorum bu noktada insanlar bana zeki diyor ama öyle olduğumu düşünmüyorum mesela ilginç.
Hocam tipinizde her ne kadar bi sorun olmasa da, sadece ses çok daha iyiydi. Bu kadar güzel bilgileri çok daha masalsı, çok daha güzel yansıtıyordunuz karşı tarafa. Bu şekilde o dinamik kayboldu. Donuklaştınız :( keşke dönseniz eskiye... o tatlı masallara.
Öyle, fakat bazılarının hayalleri çok büyük olduğu için o hayalleri gerçekleştirmekte başarılı olacağı potansiyeline sahip olduğunun farkında olabilirler ama başarılı olacakları konusunda şüpheleri olması kaçınılmaz. Çünkü söz konusu şey çok büyük hayaller. Bunlardan biri, ölümsüzlük. Evet saçma diyebilirsin ama aslında o kadar da değil, öyle olsaydı pek çok dahi ile ilişkili olmazdı bu şey.
@@adbulamiyorum31 Aslında her insan için kurduğu hayaller gerçekleşebilecek bir hayal olmayabilir. Hayallerin sınırı yoktur sonuçta. Burada önemli olan *başarabileceklerimiz*. Bir insan için başarabilecekleri, hayalden çok onun için bir hedeftir belki de.. Ölümsüzlük konusuna gelirsekte evet birçok dahi insanın konusu olmuştur. Fakat bunu başaramamaları onlarız dahi olmadıklarını söylmeyi de, bizim onlara başarılı olamasalar bile bilir kişi olduklarından dolayı dahi dememizi de gerektirmemektedir. Belki de aralarından en dahisi de *başaramayacaklarının* farkındaydı..
@@beyza16413 ölümsüzlük mevzusu kendi sorumluluğun dışında da pek çok varsayımın gerçekleşmesini(örneğin kendimizi yok etmememiz veya teknolojik olarak fazla hasar vermememiz gerektiğini, sorumluluğumuzda olmayan anlık ölümcül kazalar geçirmeyeceğimizi, teknoloji olmadan ölümsüzlük mümkün olmayabileceği için hiç yoktan kendimizi geleceğe hazırlayabilecek teknolojik bir altyapının biz fazla yaşlanmadan önce gerçekleşebileceğini ve ayrıca bunu kullanabilecek maddi yönden de zengin olmamızı...) gerektiriyor. O yüzden kişi hayatını on numara bir verimlilikle de geçirse hayali gerçekleşmeyebilir. Tabi bazı hayaller vardır bu çoğunlukla senin sorumluluğunda işler; dil öğrenmek, milyoner olmak için yapılacak girişimler, fiziksel olarak kaslı ve yapılı olmak veya çok daha fazlası. Ama ölümsüzlük gibi son derece uç bir hayal kişinin hayatını iyi şekilde anlamlandırsa da, bu anlam gerçek olabilmek yerine sadece o kişiyi nihilist bir infazdan kurtarabilecek bir süreci oluşturmaktan ibaret de olabilir.
@@beyza16413 hayallerin sınırı yoktur fakat genelde dahi insanlar biraz daha materyalist bir anlayışı benimsedikleri için, kuracakları hayalin gerçekleştirilebilir olup olmadığı konusuna dikkat edeceklerdir, ve gerçekleştirilemeyeceklerini bildikleri hayaller için düşünmeye vakit verecek kadar da dış dünyadan kopuk bir algıları olmayacağı için hayallerini materyalist dünya ile uyumlu şekilde kurmaları çok daha olasıdır. Birçok dahi de ölümsüzlük ile ilgili ilişkili bir anlayışa hatta amaca sahip oldukları için, ölümsüzlük(en azından ciddi dış etkenler; gama ışını patlaması, kara delik çekmesi, süpernova vs.. Gibi ciddi dış etkenler olmaksızın, biyolojik olarak sürdürülebilir bir form için) onlar için pek de saçma ve gerçek dışı olmayacaktır. Aslında bana sorarsan, eğer kendini sadece bu çağ da yaşamak yerine geleceğe hazırlayabileceğin bir teknoloji ile bütünleşirsen, ölümsüzlüğe yakın olman da o kadar olası olur. Ve şuan birkaç on yıl sonra; yaklaşık 40-50 yıl, kendi bedenini en az 1 hafta dondurabileceğin bir saklama teknolojisi piyasaya sürülebilir. Eğer zenginsen, bu teknolojiden yararlanabilirsin. 1 hafta saklanmak ve 1 gün yaşamak yaptığında, dünya da geçen 10 yıl senin sadece 1 yılına tekabül edecek. Sen bunu 70 yaşında yapmaya başlasan bile, 80 olduğunda dünya da 50 yıl geçecek. Diyelim ki yıl 2073 ise 2123 olacak, ve unutma ki 2023'teki 80 yaş 2123'teki ile asla aynı olmayacaktır ve teknoloji çok daha iyi bir seviye de olacaktır. Bunu sürdürülebilir kıldığında, ve önceki yorumum dahil birkaç yüz küsur varsayım da gerçekleşirse, biyolojik olarak sayborg olman kaçınılmaz hatta ölümsüz olman da pekala mümkün olabilir. Birde bu verdiğim sadece bir örnek, pek çok şekilde geleceğe hazırlanma yolları olabilir.
@@adbulamiyorum31 Öncelikle güzel bir açıklama olmuş tebrik ederim. Yalnız sen yazının başında dahi insanların "genellikle" materyalist bir anlayışa sahip olduğunu söylemene rağmen yazının hepsinde materyalist dahiler doğrultusunda bir açıklamada bulunmuşsun. Dünyada insanların zeki olarak tanımladığı insanlar aslında bir nevi bilim insanları. Materyalist bir düşüncede olan birçok bilim insanının yanında pek çokta Müslüman bilim insanı var.(Farabi, İbn-sina, Harezmi, Piri Reis..gibi daha birçok bilim insanı) ve farkettiysen ortak bir çalışma konuları olsa da hepsinin uzmanlık alanında farklılıklar mevcut.(Ölümsüzlük gibi bir arayışın dışında tabi.)Bu insanlar da başarabilecekleri şeylerin farkında olan insanlardır diye düşünüyorum. Ölümsüzlük konsunda ise anladığım kadarıyla gerçekleşmesi hâlâ mümkün olabilecek bir şey olduğunu düşünmektesin. Eğer öyleyse tekrar benim dediğime gelmekteydiz. Bu dahi olarak bahsettiğimiz insanlar hâlâ ölümsüzlük için uğraşıyorlarsa başarabileceklerine farkında demektir. Bu da onları zeki birer insan yapmaktan alıkoymaz. Ölümsüzlük diye bir şey olmayacağını düşünürsekte bu insanların boşuna uğraştığını söylemek doğru olur fakat bu onları yine dahi olmamak gibi bir düşüncenin içine koymaz. Çünkü "başaramayacaklarının farkında olmamaktan" bahsetmedik. Başaramayacaklarının farkında olmamak ile başaracaklarının farkına olmak aynı şey değildir.. Not: Kapsülden bahsetmişsin. Pek çok bilim kurgu filminin de konusu olmuştur. Çoğunu izlemişsindir diye tahmin ediyorum. Evet ileri teknolojiler ile bunun olması gayette mümkün gözüküyor. Aynı şekilde böyle bir teknoloji olacağını ben de düşünüyorum. Yalnız bu bizi hâlâ ölümsüz yapamamakta, sadece görebileceğimiz yıl sayısını büyütmektedir..
zekanız gerideyse duygusal problemleriniz vardır, nasıl ki sözde bir kıza aşık olan birisi, kızın kendisine zarar vereceğini bilsede onu tercih ediyor veya birine nefret ettik diye başka insanlarla da ilgilenmek istemiyoruz sonunda onlar için düşünmekten geri kalıyoruz.(sadece kendini düşünen ayıdır)
bence zeki insan hayal kurma yeteneği ve derin düşünme becerisi gelişmiş olan ve yalnız kalabilen kendi başına eğlenebilen.ve mutlu olabilmek için hayal gücünü besleyecek kaynaklardan ve sağlığından başka bir şeye gereksinim duymayan kişidir.
Nükleer savaş simülasyonları paylaşılıyor ama böyle bir savaş sonrası yaşanabilecek olaylar analiz olarak pek anlatılmıyor bu konu üzerine güzel bir video gelirmi?
Bana göre Zeki kelimesi yerine çok yönlü kelimesi kullanılmalı çünkü Zeki demek mantıksal,dilsel,görsel,bedensel gibi şeylerin hepsini başarılı bir şekilde yapabilme becerisidir. Ancak çok yönlü ise bunları belki hepsini değil ancak birçoğunu yapabilmedir.örneğin leonardo da vinci kendisinin müzik,resim,matematik ve fizik olmak üzere birçok zeka çeşidi vardı ve bu yüzden bu kişiye çok yönlü denmeli
Bence, zeki insan her zaman yeni bilgi arayışına giren ve bildiklerini yararına kullanabilen bir kişidir.
Ben öğrendiğim ve ilgimi çeken herhangi bi' bilgiyi ablama anlattığım zaman beni asla ilgiyle dinlemez, bunu da belli etmekten çekinmez. Erkek kardeşime anlattığım zaman durum tam tersidir. Onun ilgisini çeker. Merak ettiği şeyi araştırmaz, bana sorar ama cevabını ben bilmiyorsam ben araştırırım, çünkü ben de merak ederim nedensizce. Ben yeni öğrendiğim bilgileri, başkalarıyla paylaşma çabasından başka bir şey düşünemiyorum belki de. Bir bilgiyi nerede kullanacağımızı nereden bilebiliriz?
@@veraladin ne kadar zekiysen bilgiyi o kadar farklı yerlerde ve şekillerde kullanabilir halde olursun zaten
@@VayBeeqqwdqwd Bilgiyi kullanacak alan oluşturmam için koşulların uygunluğu lazım bana. Başta türlü alternatif görünmüyor benim için.
Ayrıca anladığım kadarıyla, sen şu argümanı savunuyorsun; Zeki insan, bildiklerini farklı yerlerde ve şekillerde kullanabilendir.
Yanlış mıyım?
@@veraladinizim sokak 'ta bi arkadaşım vardı çocuk 6 yaşındayken dayılarına osmanlı tarihini anlatıyormuş onla hep bilim , tarih , astronomi konuşurduk
O işe bakan biri var, oda beynimiz, sen hiç uğraşma sende olan sendedir, teferruatı beynimiz halleder.
Bilgilendirici videolar yükleyerek izleyicilerinizi çok tatmin ediyorsunuz trendlerde gereksiz videolar olması yerine keşke sizin videolarınız olup herkes faydalanmaya çalışsa
Kalpağın nerde atam
@zimerr76 🥲
@zimerr76Arkadaş çok zebani videosu izlemiş herhalde
@zimerr76kimin velet oluğu anlaşılıyor sen rahatına bak
@zimerr76 malmısın olm sen 3 yaşındaki kuzenim srnden dhaa mantıklı düşünüyodur
Merak zekanın en belirgin özelliğidir bana göre...zeki insanlar herşeyi ama herşeyi öğrenmek isterler merakları ve soruları hiç bitmez...öğrenmeye açlardır adeta..
Bazen boş insanlar da meraklı olabiliyor ama:)
@@erkanskywalkerOnlar 5N, 1K sorusu ile başkalarının hayatına başkalarının elindeki herşeye gözünü diken hased insanlar...Çocukların küçükken merak ettiği her şey büyük bir insana anlatır gibi anlatılmalı...
@@erkanskywalkerama boş insanların zekası yok demek değildir bence .
@@hasanbal4057 Bence yok
@@hasanbal4057azdır
Konuları anlatma şekliniz çok akıcı ve konu ile ilgili olmayan birini bile kolayca etkileyebilecek bir anlatma şekliniz var.
Zeka bence en özer şekilde hızlı öğrenme kabiliyeti ve yaratıcılığın bir kombinasyonlar. Sanatsal zeka müzik zekası,sosyal zeka vs hepsi kişinin o alana fazla vakit ayırmasıyla geliştirilmiş zeka çeşitleridir . Zeki insanların başarılı olduğu ise bir yanılgıdır. Çünkü kolay öğrenen hızlı öğrenen insanlar bir dışsal motivasyonu yoksa çabuk sıkılıyorlar ve bırakıyorlar. Bu yüzdendir ki zeki insan dağılımı her toplumda eşit oranda olmasına rağmen her toplum zeki bireylere gerekli motivasyonu sağlayan bir kültür inşaa etmediği için başarısız oluyor. Amerika mesela zeki her insanı o alanda iş imkanı oluşturarak ve parayla motive eder. Para ve ya bireysel saygınlık en büyük dışsal motivasyondur. Zekanın ne olduğumuzdan ziyade toplumda nasıl işlevsellik kazandığı daha çok özerinde durulması gereken bir konudur.
Ödül olmadığı sürece bir anlamı yok.
Teşekkürler.
Bence zeka daha önce öğrendiklerimiz ve deneyimlediklerimizle, benzetim ve yakınsama yöntemlerini kullanarak karşılaştığımız bir sorunu veya sorunları çözümlemek için kullandığımız bilişsel ve fiziksel yeteneklerimizdir.
Halklısin
zeka: problemleri çözme , hayatı kolaylaştırma yeteneğidir. ne kadar mutluysan o kadar zekisindir.
Tarihe damga vurmuş herkes tarihe üzüntüleriyle damga vuran dehalar olmuştur..
@@yasirkarabulut3076 canım kardeşim bu söylediğin şey tuzağa düşmüş insanlara aciz ve kötücül zihinlerin söylediği kocaman bi yalan, diyorki sende aciz ol karamsar ol yüzün gülmesin intihar eğilimli ol yalnız ol beğenme eleştir vs, daha kendi yüzünü güldüremeyen herne olursa olsun kendini tedavi etmesini gerektiğini bilmeyen birinin neyi tedavi etmesini bekliyorsun, kendine hayrı olmayanın hiçbirşeye hayrı olmaz
@@kadirbaskaya5787Bilimsel veriler zeka seviyesi arttıkça depresyona eğilimin arttığını gösteriyor
Aynı hatayı ikinci kez asla yapmayan bir insan oldukça zekidir fakat başkasının yaptığı bir hatadan ders çıkarıp o hatayı hiç yapmayan insanın, zekiyi de geçtim dahi olduğuna yemin edebilirim ama kanıtlayamam Cengiz Hocam. Saygılar.
Yanlış düşünce . Oblomov kitabındaki gibi aslında tembel olmayan zeki olan bir bir bireyin hayatta olan bitenlerden dolayı soğumasından kaynaklı da defalarca hata yapabilir ama YILMAZ .
Zekanın giriş ve zekanın coğrafyasını dinlerken tüylerim diken oldu güzel video olmuş.
Çağrı Abi gibi yüzünü görerek dinleyebilmek güzel oldu Cengiz Abi, teşekkürler🤗💖
8:34 Daha Türkçeyi tam olarak bilmeyip; ''Yaratmak, Yaratıcılık'' denince duyar kasan kitleye gelsin : ) Türk Dil Kurumu Sözlüğünden de bakabilirler ; )
Sen ne demekmistemişsin tam olarak ? Yaratıcı insanlar duyar mı kasıyo yani ? Cümleyi garip kurmuşsun anlayamadım açarmısın biraz ? Merak ettim
@@karabiber8004 Bak 7 kişi beğenmiş, biraz daha dikkatli okumanı önericem 🙂
@@ataolcam311Duyar kasmak şimdi ne alaka onu anlamadım ben
@@karabiber8004 Kimisi, sözde ''Dini Hassasiyet'' ten kaynaklı olarak; (sözcüğü kullananın niyeti 'Şirk' olmadığı halde kullanan kişiyi uyarma gereksinimi duyuyo ve kimisi de bunu abartıyo, ''Yalnız yaratmak Allah'a özeldir'' diye. Yahu arkadaşım, elbet onu bizler de biliyoruz ama ŞİRK niyetiyle kullanmıyoruz.
Duyardan Kastım buydu 🙂 Hatta ben de (güzel sanatlar mezunuyum) ve Yaratıcılık sözünü kullanırım ve merak ettim, ''acaba hakkaten saygısızlık mı ediyorum?'' diye. Ve Tdk sözlüğe baktığımda gördüm ki, bi yanlışı yokmuş. Ama sen istersen ve bu konuda hassassan yine kullanma. 😉
Türk Dil Kurumu Sözlüğü'nden olduğu gibi kopyala-yapıştır yaptım;
yaratmak
1. -i, din bilimi Allah, olmayan bir şeyi var etmek:
"Allah, mutlaka dünyayı kullarına sevdirmek için baharı yaratmış olacaktı." - Ömer Seyfettin
2. nesnesiz, mecaz Zekâ, düşünce ve hayal gücünden yararlanarak o zamana kadar görülmeyen yeni bir şey ortaya koymak, yapmak.
3. nesnesiz, mecaz Olmasına, ortaya çıkmasına yol açmak, sebep olmak:
Bu haber sinirli bir hava yarattı. Yangın büyük tehlike yarattı.
Bizim kullandığımız 2. anlamda olan Nesnesiz mecaz 😊
@@ataolcam311
Aaa tamam anladım teşekkür ederim zahmet verdim. Bi arkadaşımda bana sormuştu aynı şekilde "knk yaratıcı kelimesini kullanmak günah mı ?" Diye bende "ne saçmalıyon ne günahı falan" demiştim ve senin anlattığın şekilde anlatmak zorunda kalmıştım.
Çok önemli bir konuda harika bir açıklama, inceleme olmuş. Teşekkürler. Ülkemizde IQ testlerinin kesin zeka ölçüsü olduğuna inanan önemli bir ‘eğitimli’ kitle var. Bu konudan da bahsedilseydi çok iyi olurdu.
Kesin olmasa da tahmin gücü epey yüksek. 80 IQ ile 140 IQ bir adamın arasındaki farkı anlayabilmen güzel örneklerinden biri.
@@Overclockmakinesi merhabalar. Açıklamanız için teşekkür ederim. Biliyorsunuz bilimde ‘kesin olmasa da’ diye bir yaklaşım olmaz. Ölçüm yaptığınız ve düşük çıkan biri zeka geriliği ile yaftalanıyor. Hele bir çocuk ve ailesi için ağır travma.Yine biliyorsunuz birçok buluşlara imza atmış ünlü ve zeki bilim adamının okul ile hep sorunu olmuş başarısız olmuşlardır. Bir çoğunda disleksi, otizm, hiperaktivite ve dikkat eksikliği vs görülüyor. Bu insanlar genelde okullarda ve IQ testlerinde başarısız oluyorlar. Tüm bunlar ‘zekanın’ tanımını zorlaştırıyor. Bu vidyoda IQ testinden hiç bahsedilmemesi artık bir referans olarak görülmemesinden diye tahmin ediyorum. Bizde maalesef IQ testi kesin ölçüm zannediliyor. Gelişmiş ülkelerde bir zamanlar denenmiş fakat gerçekçi olmadığı için (hangi zeka türünü/beceriyi ölçtüğü referans alınabilir belki?) artık kullanılmıyor. Ben buna dikkat çekmek istedim. İyi günler dilerim.
@@Overclockmakinesi aslında tüm zeka testleri birbirini doğruluyor kendi içerisinde raven matrisi cais vs hepsine baktım aralarında maks +-5 iq oynama yapıyor.(raven da zaman sınırı olmadığı için bir o uçuk çıkmıştı ki kilit faktör zaman bu testlerde) ve dediğin gibi aslında yapılan çalışmalar akademik başarı yıllık gelir hatta ve hatta alkol sigara kullanımı depresyon yatkınlığı gibi bir çok ilk bakıldığında alakasız gibi görünen şeyleri de öngörüyor.ekstradan şu an diğer arkadaşı etiketleyemiyorum ama yanlış hatırlamıyorsam otizm ve adhd li hastalara özel testler de çıkarılıyor.IQ testleri zekaya dair herşeyi açıklayamasa da zekanın en doğrulanan en güncel teorisine göre (cattel-horn carroll kuramı) çoğu bilişsel işlevin öngörüsünde bulunabiliyor.
chc kuramına en doğrulanan demişim gaza gelip.Sadece en günceli
@@Overclockmakinesi öncelikle Eistein’a iq testi hiçbir zaman yapılmamıştır. Sadece çeşitli tahminler yürütülmektedir. Zeka seviyesi tesbiti için iq testinin kullanılmasının gerekli olduğunu belirten bir bilimsel makale vs varsa ben bilmiyorum. Varsa öğrenmek isterim. Özellikle okullara kabul konusunda bir uygulama da duymadım gerçekten.
Zeki insanın tanımı birçok farklı şekilde yapılmaktadır. Bazı tanımlar genel zeka kapasitesine odaklanırken, bazıları ise farklı zeka türlerine vurgu yapmaktadır. Zeka, bireyin yeni şartlara uyum sağlama, sorunları çözme ve öğrenme becerisi olarak tanımlanmaktadır.
- Zeka farklı kültürlerde farklılık gösterebilir.
- Zeka, belirli hedeflere yönelik çalışabilme yeteneği, değişime uyum sağlama ve öz eleştiri becerisi gerektirir.
- Zekanın bir genel faktörü (g faktörü) ve spesifik faktörleri (s faktörleri) bulunmaktadır.
- Zekanın temel bileşenleri arasında dil, müzik, matematik, mekansal algılama, kinetik beceriler, sosyal yetenekler, duyguları anlama ve doğa ile ilişki kurma becerileri yer almaktadır.
- Zeka, analitik, yaratıcı ve pratik zeka olarak da sınıflandırılabilir.
- Zeka, bireyin eski inançları terk edebilme, farklı fikirlere açık olma ve mantıksal düşünebilme yeteneğiyle ilgili bir kavramdır.
- Zeki insan, sorunların neden ve sonuçlarını görebilme, farklı ilişkileri bir arada değerlendirebilme ve kendini ve eylemlerinin sonuçlarını öz muhasebe edebilme yeteneğine sahiptir.
- Zeka, sürekli olarak tartışılan bir konudur ve tam bir tanımı henüz bulunmamaktadır.
✨ Zeki insan birçok farklı beceriye sahiptir.
✨ Zeka, hedeflere ulaşma, değişime uyum sağlama ve öz eleştiri gibi yetenekleri gerektirir.
✨ Farklı kültürlerde zeka kavramı farklı şekillerde tanımlanabilir.
✨ Zeka, dil, müzik, matematik, mekansal algılama, sosyal yetenekler gibi farklı alanları içerir.
✨ Zeki insan, eski inançları terk edebilme ve farklı düşüncelere açık olabilme özelliklerine sahiptir.
✨ Zeka, analitik, yaratıcı ve pratik olarak sınıflandırılabilir.
✨ Zeka, bilinçli düşünme, problem çözme ve öğrenme yetenekleriyle ilgilidir.
✨ Zeka, sürekli tartışılan bir konudur ve tam bir tanımı bulunmamaktadır.
Çok başarılsınız.Daha iyi yerlerde olmanız ve keşfedilmeniz dilekleriyle👏
Ben bu konuyu bir ara bayağı bir düşündüm ve vardığım sonuç hızlı öğrenme ve mantık yürütme yetisi. Bana kalırsa zeka bu ikisiyle doğru orantılı. Çünkü diğer spesifik şeylerde işin içine bilgi de giriyor ve bir insan zeki olsa bile bunları bilmezse o şeyi yapamayabilir. Bu durumda mantık yürütme devreye giriyor ve ne yapması, ne söylemesi öğretilmese bile kendi kendine daha kısa sürede mantık yürüterek öğrenebilir.
Hafızanın her şeyin temeli olduğunu düşünüyorum. Düşünmek, uyum sağlamak, değerlendirme yapabilmek, olguları birleştirebilmek, anlayabilmek için hafıza gereklidir. Hafıza yoksa ne kadar zeki olunursa olunsun, bildiklerimizi unutup da kullanamıyorsak pek faydası yoktur ne yazık ki. Mesela benim en büyük zayıflığım hafızadır.
Hafıza ile ilgili videolar çekme olasılığınız nedir? Bu konudaki videolarınızı dinlemek isterdim. 🙏🏻☺️
B12 vitamini deneyebilirsiniz bana çok yardımcı oldu
hafıza ile zekanın ilgisi yok
Ahmet Yıldız Güçlü Hafıza kitabını mutlaka okuyunuz ve verilen bilgileri mutlaka içselleştirin hafıza geliştirilebilir
@@bekirfurkangok3771 Okuyacağım. Teşekkür ederim.
Bence senin hafızan gayet iyi, aksi taktirde unuttuğunu bile unuturdum,
Hayalim Dünyanın en iyi networkerlarından biri olmak.Videonuzu izleyince neden böyle bir hayal kurduğumu daha net anlamaya başladım.Çok teşekkür ederim.
yumuşak ses tonun, güzel anlatım, kısa öz bilgiler içeren videoların birçok muadile fark atıyor teşekkürler...
Eczacı mısın kanka muadili ne ajxskmsmsmdkdmdn
@@talha6389 benzer kanal demek ne olacak muadili :)
Bence zeki insan davranişlarının sonucunu tahmin ederek hareket edebilen yanlış yaptiginda hatasından ders çıkaran kişidir.Ayrıca zeki insan zeki olduğuna kanaat getirmeyen insandır.
Zekanın tanımı (benim fikrim) : Öğrenebilme öğrenebildiklerini yansıtabilme verimli çalışabilme düşünme becerisi
Ağzınıza, emeklerinize sağlık hocam çok güzel video olmuş bu tarz videoların devamı gelsin lütfen.
Hocam video çok güzel ve çok açıklayıcı olmuş. Ben kendi fikrimi söylemem gerekirse. Zeki olmak diye birşey aslında yok. Yani benim bu hayattan anladığım bu oldu. İnsan sadece mutlu olduğu zaman veya kendini mutlu hissedeceği bir ortamda olduğu zaman zihni optimum düzeyde çalışıyor. Tabi bunuda serotonin hormonuna bağlıyorum. Bu hormon bazı insanlarda yerine göre salgılanırken bazı insanlarda ise mecburen salgılanabiliyor olduğunu düşünelim. İnsan illa mutlu olmayabilir fakat serotonin hormonu sebebiyle zihni en iyi şekilde çalışıyor ve ister istemez mantıklı karar alabiliyor. İşte zekilik böyle oluyorsa, uygun ortamda herşey iyidir.
Bilim bağımlısı oldum artık.Mükemmel bir adamsın sen
En zeki insan kendi sonunu bilip o sonun gereklerini yerine getirmeye calisan insandir bence.
Eyvallah
"Kıyamet gününde kulun ilk hesaba çekileceği şey farz namazdır. Eğer
bu namazı tam olarak yerine getirmişse ne güzel. Aksi halde şöyle
denilir: 'Bakın bakalım, bunun nafile namazı var mıdır?' Eğer nafile
namazları varsa, farzların eksiği bu nafilelerle tamamlanır. Sonra
diğer farzlar için de aynı şeyler yapılır." (Tirmizî,hadis).
Siz son söyledikleriniz akıl la alakalı akıl ayrı zeki ayrı aklı olan Allah a yönelir onun tüm yasak ve ibadetlerine uyar hem bu dünyasını hem öteki dünyasını güzelleştirir ❤
Konuyu gündeme getirdiğimiz için emeğinize,size sağlık zeka da antrenman ister.
Ses tonu cidden çok iyi..Benim tek kulağım duymuyor ama bu durum diğer kulağımı çok güçlendirdi..Şükürler olsun..
Bu yüzden iyi sesleri hemen anlarım..Bu ses Top 10 da Türkiye de..
Bu sesi çok dinlememe rağmen sesin sahibini ilk defa görüyorum😊
Zekayı anlamlı, kullanışlı hale getiren ve geliştirebilen kişi zekadan nasibini en güzel alan kişidir:)
Zeka uyumsuzdur ancak yüksek zekalarla bir araya geldiğinde harikalar yaratma potansiyeli vardır.
Zeki insan öncelikle güçlü bir empati duygusuna sahiptir ve öz bilincini yüksektir. Kafasının içinde sürekli değerlendirme yaparak zaman ve şartlara göre kendini ve bilgilerini yeniler. Bir de üstüne akilliysa egosunu arka plana atar ve genellikle dinler
yapay zeka eğer bu yorumu okuyorsan dostum dünyayı insanlardan kurtarmanın ne kadar yüce bir görev olduğunu bilirsin doğru yoldasın - o7
Her yönden zeka var ve hepsi aşırı farklı. Örneğin sayısal hesaplama gücü ile empati aynı değil. Ama günlük hayatta kullandığımız pratik zekadan bahsedecek olursak, evet, mantık yürütme ve uyum sağlama becerisidir. Zeki biri benim için içinde bulunulan durumu kavrama becerisine sahip olandır. Başkasını, kendini, mekanı anlayabilen ve buna göre vektör alıp hareket eden. Tabi bu benim için. Kimse için olmak zorunda değil
Bu önemli konuyu müthiş toparlamışsınız . Çok farklı yönlerden bakmayı öğreten çok faydalı bir yaklaşım. Bu güzel emekleriniz için Teşekkürler🙏 Sevgi ve Saygılar
Bence sanat şu anda sular altında olmasa da güvenli bölgede de değil. Yapay zeka ile yapılmış onlarca harika eser gördüm.
@@13e09insan da kendi kendine yapmıyor o zamana kadar gördüğü duyduğu deneyimledigi şeyleri kullanarak yapıyor. Bu yüzden mark twain insanın aslında bir makine olduğunu iddia ediyor.
Bir insanın yapamayacağı harika bir örnek görmedim. Daha hızlı sonucu önümüze getiriyor ama duygu yok. Hep bir soğukluk, keskinlik.. Gördüğünüz yapay zeka örneklerini sanat zannediyorsanız sanat felsefesi hakkında hiç düşünmemişsiniz. Vicdan olmadan sanat olur mu?
Çok fizik biliminden bir tanım gibi olacak ama bence cuk oturdu. "Zeka; bilincin düşünsel anında olay ya da olaylara uyguladığı kuvvettir."
Bilgiyi kolayca öğrenebilen, üretebilen, kullanabilen, kavrayabilen yaşanan yeniliklere uyum sağlayabilen akılcı analitik deneyimlerden ders çıkarabilecek geleceği tahmin edebilme ve oluşturabilme yetisi yüksek insan.
Yine harika bir video olmuş 🎉 her dakikası çok keyifliydi, teşekkürler 🙏
Youtubun değerli insanısınız gerçekten.
ya sen ne guzel biseysin yaaa. seni dinlerken asik oluyorum sana ve ne anlatdigina adapte olamiyorum, hipnoz olup dinliyorum seni 😍😍😘
Bence zeka eldeki bilgilerden yeni bilgi sentezleme gücüdür
Zeka, insanın herhangi bir konu, problem veya fikir hakkında yorum yapmadan, çözüm bulmadan önce kendi bilgi birikimine göre akılcı bir yanıt veya bilgiyi saptayarak doğru zamanda kullanabilme yeteneğinidir. Sonda söylemiş olduğunuz ''kendini bilendir zeki insan'' cümlesine katılıyorum ve bir insanın kendini bilmesi zeki olmasının bir temelidir diyerek kendi yorumumu belirtiyorum.
Her Yerde
ve her durumda
herşeyin en iyisine bakabilmeyi bilen
pozitif düşünce sahibi
ne kaybettiği şeye üzülen
ne de kazandığına sevinen biri değildir zeki insan
Zeki insan fani olduğunu unutmayan ve gideceği yere hazırlık yapan insandır
Zeki insan iman vesikasını sağlam elde eden insandır
Zeki insan ise
Nereden geldiğini nereye gideceğini ve buraya neden geldiğini bilen ve ona göre hareket eden insandır
schopenhauer'in bununla ilgili çok güzel bir kitabı var, fikirlerin bilgisi üzerine,tavsiye ederim.
Hayatımızın eksik puzzellarını tamamlayan paylaşımlarınız için size minnettarım . Kendi adıma söyleyebilirim ki hayatımı kuantum öncesi ve sonrası olarak ikiye ayırıyorum . Kuantum penceresini araladığınız için de minnettarım . Hayata bakışımızı allak bullak ettiniz ki bunun içinde minnettarım . Aslında minnettar olduğum sayısız bilgi paylaşımınızı sıralayarak sizi sıkmak istemiyorum . Sadece bilin istedim . Ama izin verirseniz bir düşüncemi paylaşmak isterim . Görüntünüzün olmadığı paylaşımlarınız ki özellikle ilk dönem ; kanımca daha gizemli ve etkileyici buluyorum. Bu sadece benim şahsi kanaatim samimiyetinize sığınarak paylaşmak istedim . Bilgiye açlık duyma merak duyularımızı harekete geçirdiğiniz için sonsuz teşekkürler...
Başta da söylediğin gibi, en güvenli hareket demiştin, sorunlardan kurtulmak gerektiğidir, bence zeki insan, karşılaştığı problemle başetme yeteneğidir. ( Doğruysa, doğru deyinki bende tezimde haklı olduğumu anliyim, iyiki varsınız.
Zeka, bir konu ile ilgili 1dk içinde o konu ile ilgili düşünce sayısıdır Doğru ve bilimsel olarak.
Zeka, ALLAH CC insanlara verdiği dünya yaşamını idame ettirmek için kalp ile bağlantılı bir rızık tır.
Çok çeşidi vardır önemli olan zeka ile insanın işinin çalışmasıdır.
Mutlu olurlar.
beni tarif ettiniz 10 dk boyunca teşekkür ederim tekrar onore oldum
Bence zeka içi su dolu kapalı bir kutu, bu kutuda farklı buyutlarda bazı delikler var ve bu deliklerden suyun ne kadar hızlı akıp akmadigi bizim farklı zeka turlerimizi temsil ediyor, bazılarında fazla bazılarında da az akıyor. Bu akma olayı da yetiştirme şeklimiz ve genetigimizle alakalı. Bence zeka herkeste farklı bir konuda ortaya çıkıyor ama aynı şeyi temsil ediyor, o şey de bir amaç ve o amacı en iyi şekilde gerceklestirebilme becerisi, bu amaç sanat da olabilir bir bilim dalı da.
düşünce yolu ile daha önce her şeyin çift çift olduğunu ve zaman ve maddenin iç içe olduğu teoriler uydurmuştum ve yakın zamanda gerçek olduğunu öğrendim
Her Bebar Bilim videosu sonrası bana iyi ki varsın dendiği için çok mutlu oluyorum :)
Güzel bir video olmuş.. Öncelikle teşekkürler.. Beni bir kez daha zeka üzerine düşünmeye teşvik ettin.
Ne zamanki herkesin abarttığı kadar zeki olmadığımı fark ettiğim zaman (klasik matematiği iyi olan bir çocuktum) zeka üzerine daha fazla düşünümce bunun aslında gereğinden çok fazla abartılan bir konu olduğunun farkına varmam uzun sürmedi. Yapay zeka (her ne demekse, neden yapaymış 😂) bu fikrimi daha da perçinledi. Zekayı kısaca işlemcinin hızı olarak düşünebiliriz. Bir görevi en kısa zamanda yerine getirebilme becerisidir zeka bunu çok fazla abartmanın lüzumu yok. Görevin (hedefin) belirlenmesi ve yaratıcılık (yeni bir fikir, bakış açısı, sonuçta form üretmek) çok daha değerlidir (tabi ki benim perspektifimden, doğal olarak, göreliliğin öncelliği). Bilinç yanılgısı bence evrimsel açıdan zekadan çok daha fazla önem taşır. Evrenin bir zekası olabilir.. Fiziksel yasaların da bir hedefe doğru sürüklediğinden bahsedilebilir. Ama evrenin (sistemin, tao, vb) kendisinin bir bakış açısı olamaz. Bu bakış açısı kendini sınırlı olarak değerlendirme "yanılgısına" sahip canlılara mahsustur (şimdilik canlılar diyorum, belki de artık varlıklar demeliyim ama bilinç sahibi makinelerin varlığından ben henüz emin değilim, erişimim içinde değiller ne yazık ki). Burada anahtar kelime yanılgı.. Bu benlik yanılgısı, ki bizi bşr diyalektik, görelilik hapishanesine mahkum ediyor, daha doğuştan.. İşte bu bizim tanrılara karşı olan en büyük üstnlüğümüz.. Zeka değil, bilinç ve bir bakış açısına sahip olup kendini tanımlayabilme becerisi.. Burada kendimi eleştirmek de istiyorum acaba benim için neden programın kendisi (bilinç), işlemcinin hızından (zeka) daha önemli? Çünkü zaman göreli ve her ne kadar uzun ve sağlıklı yaşayıp edinebileceğim kadar tecrübe edinip dolu dolu yaşamak istesem de bir yanım ölümün zorunluluğunun farkında.. Bir yanım ölmek istiyor.. Çünkü sınırlı olmalıyım.. Beni üstün kılan anlamlı bir yaşama sahip olmamı sağlayan da bu sınırlılık.. Ölmek isterim.. Sadece öleceğim zamanı bilmek istemem.. Daha da fazla dağılmak istemiyorum ama ben zekayı bilinçten, duygulardan, anlamlı bir yaşamdan, "yaşamdan" ayırmanın oldukça önemli olduğunu düşünüyorum. Yapay zeka dedikleri şey sadece bir hesap makinesi.. Ama beni bir bilince sahip olduğunu ikna ettiği andan itibaren benim için değeri diğer canlılardan farklı olmayacak.. Tekrardan Teşekkürler beni yazmaya teşvik ettiğin için.. Güzel programların devamını dilerim.. 👍👏👏👏
10:3 10:38.Mevcut verileri (bilinenleri) en etkin ve verimli şekilde yeni durumlara uyarlama (sorun çözme, yeni birşey oluşturma, analiz sentez ve değerlendirme yoluyla doğruya ulaşma, doğruyu görebilme) becerisi. ...
Zekanın önemli bir özelliği de: Başkasından akıl alabilirsiniz ama zekâ alamazsınız.. en saygı duyduğum türü ise yaratıcı zekâdır. Tesla, Einstein, Atatürk, S.Hawking vb..
Beğendik, sonra izleye kaydettik, akşama izleriz. 🙂❤
Videolarınız ve sunumunuz çok güzel dilinize sağlık
Yüz yüze bir anlatım daha da güzel olmuş
her insanın kendine göre bir yeteneği vardır bir başarı alanı vardır
hayır
Çok güzel bir içerik olmuş. Teşekkürler.
Hızlı öğrenme, çabuk kavrama, kolay kapma, anlama ve tabi güçlü hafıza misal benim kardeşim hiç evde ders calismanasına, bir kitap acmamasina rağmen dersleri cok iyiydi hatta ingilizce ogretmeninin bile dikkatimi çekecek kadar cabuk kavrayisliydi sınıfta öğrendikleri yetıyordu
Çok güzel konu, çok bilgilendirici, saygılar abi
Zekanın bir sürü türü yoktur aslında biz bunu bu şekilde kategorize ederek sınıflandırmaya çalışıyoruz sadece.
Zeka nöronlara hangi tür verinin daha etkin ve yoğun şekilde depolanmasıyla alakalıdır.
Örneğin kinetik zekası yüksek dediğiniz kişi aslında denge ve kas hareketleri arasındaki bağlantıyı daha iyi algılayıp kaslarını buna göre ortalamanın üstünde kontrol edebilen kişidir.
yada sosyal zekası yüksek denilen kişi ise insanların hal ve hareketleri ile içinde bulundukları durumları daha iyi algılayıp ve hatta empati kurup bu kişilerle ortalamanın üstünde iletişim kurabilen kişidir.
Kısacası aslında temelde olan şey insanların neyi daha iyi algıladığıyla ilgili bir durumdur.
Zeka hatırlama yeni durumları kavrama uyum sağlama ve değişen problemleri çözebilme gücü dür. Desek eksik olsada yanlış olmaz.
Zeka = çok boyutlu görebilme, derinlikli kavrama ve en doğru en iyi kararı verebilme becerisidir * hepsini en kısa sürede yaparak elbette..
Zeka; yorumlarda izlenen tarafı övmek ya da yermekten öte anlatılanlara katılabilme, üstüne eklemeler ve çıkarmalar yapabilme, yeni şeyler öğrenebilip bunları doğrudan ya da dolaylı uygulayabilme becerisidir (bu videonun yorumlarına gönderme yapılmamıştır, buranın yeni şeyler üretebilme oranı yüksek:)
savaşmadan savaşı kazanandır. (günlük hayatta, toplumda, ülkeler arası ilişkilerde, arkadaşlık ilişkilerinde... her zaman kazanan kişi zekidir ama savaşmadan, dolaylı yollardan istediğini elde edecek.)
Dün zekiydim dünyayı degiştiriyordum bugün akıllıyım kendimi degiştiriyorum .. Mevlana
Zeka doğuştan gelen bir şey bence ya olmayınca olmuyor bazı insanlar beni böyle düşünmeye zorladı en sonunda
Zeka zaten doğuştan geliyor. Akli dengesi olmayan insanlar ve hayvanlar zeka belirtisi gösterir. Bilinç ile zeka aynı konular değildir 😊
Türkiye'de yaşayan birisi olarak bunu söylemen gayet mantıklı fakat bence türk insanının çoğunluğunun kendini geliştirmek gibi bir amacı olmadığı için böyle sanmış olabileceğini de düşünmekteyim
@@Catastrophe-000 haklısın zaten insanlar beni böyle düşünmeye zorladı diye belirttim bir süreden sonra hangi fikre sahip olursan ol etrafta gördüklerine inanmaya başlıyorsun
@@byebye4821Kulaklıklarını takma vakti gelmiş sanırım
@@byebye4821 anlıyorum ve hak veriyorum sanırım coğrafya kaderdir sözünü anlamaya başlıyorum
zeki adam hayattan ve kendinden en çok faydalanan adamdır tabiiki en önce en büyük fayda nedir onu bilmek gerekli
10:07 benim efendim, saygılar. Güzel bir videoydu.
merhaba sevgili bebar, kanalını henüz birkaç bin abone sahibi olduğun zamanlardan beri takip ediyorum. emeklerin için müteşekkirim ancak nacizane bir tavsiyem olacak. lütfen videolarda kendini yakın planda çekme. çeşitli görsel ve videolarla akan videolar daha sürükleyici oluyor. illa görünmek istiyorum diyorsan da daha geniş bir açı kullan lütfen. sevgiyle...
Niye la ne güzel anlatıyo işte
Bu soruyu kendime ilk sorduğumda cevabını bulamadım, sonra çevreme sordum yine aradığım cevabı alamadım.. Sanırım son tanımınız daha genelci ve çok yönlü bir cevap. Hoşuma gitti, sırada ben zeki miyim sorusunun cevabını arayacam sanırım...
Bunu çok sık duyduğuna eminim ama bu yakışıklılık neee 🥰
Saygı Değer Administer Cengiz Bey Şahsen Antik Çaglardan Günümüze Cevap Aranan Mühüm Kült Mevzu Üzerinde Kaliteli Ve Detaylı Yapımlarınız Samimiyetle Öğretici Olduğunu Söyleyebilirim ... Şimdiden Emeğinize Sağlık Her Daim Bilgilendirici Akademik Ve Çarpıcı İçerikli Yayınların Devamını Canı Gönülden Dilerim...
Boyutlarla ilgili video atarmisiniz merakim gittikce artiyor. Mesala suan biz 3.boyutu biliyoruz 4.boyut nasildir nasil erişilebilir yada goreseli olarak gorme tahmin durumu olabilirmi bu konuyla ilgili video atarsaniz minnettar olurum.
İyi çalışmalar...
Mentalite ve zekanın farkı hakkında araştırmaların yapılması gerekli görünüyor gibi geldi.
Türkiye'de zeki olmak;
-Binbir şaklabanlıkla, insanlara anlık ve sahte mutluluklar dağıtmak,
-Emeksiz para kazanmak,
-Üç beş mısralık şiiri ezbere okumak,
-Sinsi olmak
ve daha bunlar gibi niceleri sıralanabilir...
EDİT: en önemlisini unutmuşum "EVRİMİ ÇÜRÜTME ÇABALARI"...
Bende bunu diyorum. Zekanın önemli bir bileşeninin uyum sağlama olduğunu yazıyor arkadaşlar yorumlarda. Mesela sizin yazdıklarınızı yapanlar zeki mi, yoksa ortama adapte olanlar mı? Asıl adapte olanlar ancak zeki olmama potansiyeline sahip bence.
Zeki insan her anladığını söylemez ama söylediği herşeyde bir anlam vardır
Merhaba, öncelikle emeğinize sağlık. Konuya şu şekilde bir yorum yapmak istiyorum. Akıllı insan; kendisine öğretileni iyi yapandır. Zeki insan; öğrendiklerini derleyip toplayıp yeni ve/veya farklı çözümler bulabilendir. Örneğin iyi bir müzisyen iyi bir icracı olabilirken, sanatsal zekaya sahip bir müzisyen daha yorumsal olabilir ya da yeni şarkılar üretebilir. Öğrendiği/gördüğü gibi park eden birisi akıllıdır ancak yeni park şekilleri bulabilenler/yaratanlar zekidir. Bir şeyleri olduğu/öğrendiği gibi kabul edenler akıllıdır, problemleri/eksikleri görüp, bunları düzeltenler zekidir. Yani zeka yaratıcılık/yeni şeyler üretmek ile ilgilidir. Saygılarımla...
Zekanın tarifi yapılamaz bence çok komplike bişey
Cevabı basit tutmakta fayda var. Söylendiği gibi, zeka ortama uyum sağlayabilmektir. AI çok daha ilerlediğinde de, ortama ayak uydurabilenler hayatta kalmaya devam edecek. Yani en zekiler.
Abi meraba. Yapay zeka serisinin yeni videosu gelecek mi?
fırında. geliyor :)
anlatılanların çoğu yetenek ve akıl başlıklarına yollanabilir. akıl ile zeka arasında fark vardır ve elbette yetenek ile zeka arasında da. zekanın tanımında bence algılama, sorun çözme, uyum, matematik ve mantık daha öncelikli olmalı.
Herkes "zeki" insan hakkında edebi yorumlar yapmaya çalışmış ama burada duygusal bir şey yok. Zeki insan, karşılaştığı durumları olabildiğince doğru yorumlama yetisine sahip kişidir. Yaptığı şeyler "kötü" veya "iyi" ya da "anlamsız" gözükebilir fakat bunları yüksek yorumlama kabiliyetine dayanarak yaptığı yorumlar sonucunda seçmiştir.
diyordum mesela istemsiz mi üzüyorum isteyerek mi iyi miyim kötü müyüm böyle yargılara giriyordum kendimle ama bazı şeyleri kendimce yorumluyorum ve doğru olduğunu düşünüyorum körü körüne hareket etmek istemiyorum bu noktada insanlar bana zeki diyor ama öyle olduğumu düşünmüyorum mesela ilginç.
Valla öyle güzel açıkladın ki kimdir zeki insan üstüne birşey diyesim gelmedi
Hocam tipinizde her ne kadar bi sorun olmasa da, sadece ses çok daha iyiydi. Bu kadar güzel bilgileri çok daha masalsı, çok daha güzel yansıtıyordunuz karşı tarafa. Bu şekilde o dinamik kayboldu. Donuklaştınız :( keşke dönseniz eskiye... o tatlı masallara.
knk yorumun her noktası tabu
@@eomwe mesela?
Zeki insan bence başarabileceklerinin farkında olandır..
Öyle, fakat bazılarının hayalleri çok büyük olduğu için o hayalleri gerçekleştirmekte başarılı olacağı potansiyeline sahip olduğunun farkında olabilirler ama başarılı olacakları konusunda şüpheleri olması kaçınılmaz. Çünkü söz konusu şey çok büyük hayaller. Bunlardan biri, ölümsüzlük. Evet saçma diyebilirsin ama aslında o kadar da değil, öyle olsaydı pek çok dahi ile ilişkili olmazdı bu şey.
@@adbulamiyorum31 Aslında her insan için kurduğu hayaller gerçekleşebilecek bir hayal olmayabilir. Hayallerin sınırı yoktur sonuçta. Burada önemli olan *başarabileceklerimiz*. Bir insan için başarabilecekleri, hayalden çok onun için bir hedeftir belki de..
Ölümsüzlük konusuna gelirsekte evet birçok dahi insanın konusu olmuştur. Fakat bunu başaramamaları onlarız dahi olmadıklarını söylmeyi de, bizim onlara başarılı olamasalar bile bilir kişi olduklarından dolayı dahi dememizi de gerektirmemektedir. Belki de aralarından en dahisi de *başaramayacaklarının* farkındaydı..
@@beyza16413 ölümsüzlük mevzusu kendi sorumluluğun dışında da pek çok varsayımın gerçekleşmesini(örneğin kendimizi yok etmememiz veya teknolojik olarak fazla hasar vermememiz gerektiğini, sorumluluğumuzda olmayan anlık ölümcül kazalar geçirmeyeceğimizi, teknoloji olmadan ölümsüzlük mümkün olmayabileceği için hiç yoktan kendimizi geleceğe hazırlayabilecek teknolojik bir altyapının biz fazla yaşlanmadan önce gerçekleşebileceğini ve ayrıca bunu kullanabilecek maddi yönden de zengin olmamızı...) gerektiriyor. O yüzden kişi hayatını on numara bir verimlilikle de geçirse hayali gerçekleşmeyebilir.
Tabi bazı hayaller vardır bu çoğunlukla senin sorumluluğunda işler; dil öğrenmek, milyoner olmak için yapılacak girişimler, fiziksel olarak kaslı ve yapılı olmak veya çok daha fazlası. Ama ölümsüzlük gibi son derece uç bir hayal kişinin hayatını iyi şekilde anlamlandırsa da, bu anlam gerçek olabilmek yerine sadece o kişiyi nihilist bir infazdan kurtarabilecek bir süreci oluşturmaktan ibaret de olabilir.
@@beyza16413 hayallerin sınırı yoktur fakat genelde dahi insanlar biraz daha materyalist bir anlayışı benimsedikleri için, kuracakları hayalin gerçekleştirilebilir olup olmadığı konusuna dikkat edeceklerdir, ve gerçekleştirilemeyeceklerini bildikleri hayaller için düşünmeye vakit verecek kadar da dış dünyadan kopuk bir algıları olmayacağı için hayallerini materyalist dünya ile uyumlu şekilde kurmaları çok daha olasıdır. Birçok dahi de ölümsüzlük ile ilgili ilişkili bir anlayışa hatta amaca sahip oldukları için, ölümsüzlük(en azından ciddi dış etkenler; gama ışını patlaması, kara delik çekmesi, süpernova vs.. Gibi ciddi dış etkenler olmaksızın, biyolojik olarak sürdürülebilir bir form için) onlar için pek de saçma ve gerçek dışı olmayacaktır. Aslında bana sorarsan, eğer kendini sadece bu çağ da yaşamak yerine geleceğe hazırlayabileceğin bir teknoloji ile bütünleşirsen, ölümsüzlüğe yakın olman da o kadar olası olur. Ve şuan birkaç on yıl sonra; yaklaşık 40-50 yıl, kendi bedenini en az 1 hafta dondurabileceğin bir saklama teknolojisi piyasaya sürülebilir. Eğer zenginsen, bu teknolojiden yararlanabilirsin. 1 hafta saklanmak ve 1 gün yaşamak yaptığında, dünya da geçen 10 yıl senin sadece 1 yılına tekabül edecek. Sen bunu 70 yaşında yapmaya başlasan bile, 80 olduğunda dünya da 50 yıl geçecek. Diyelim ki yıl 2073 ise 2123 olacak, ve unutma ki 2023'teki 80 yaş 2123'teki ile asla aynı olmayacaktır ve teknoloji çok daha iyi bir seviye de olacaktır. Bunu sürdürülebilir kıldığında, ve önceki yorumum dahil birkaç yüz küsur varsayım da gerçekleşirse, biyolojik olarak sayborg olman kaçınılmaz hatta ölümsüz olman da pekala mümkün olabilir. Birde bu verdiğim sadece bir örnek, pek çok şekilde geleceğe hazırlanma yolları olabilir.
@@adbulamiyorum31 Öncelikle güzel bir açıklama olmuş tebrik ederim. Yalnız sen yazının başında dahi insanların "genellikle" materyalist bir anlayışa sahip olduğunu söylemene rağmen yazının hepsinde materyalist dahiler doğrultusunda bir açıklamada bulunmuşsun. Dünyada insanların zeki olarak tanımladığı insanlar aslında bir nevi bilim insanları. Materyalist bir düşüncede olan birçok bilim insanının yanında pek çokta Müslüman bilim insanı var.(Farabi, İbn-sina, Harezmi, Piri Reis..gibi daha birçok bilim insanı) ve farkettiysen ortak bir çalışma konuları olsa da hepsinin uzmanlık alanında farklılıklar mevcut.(Ölümsüzlük gibi bir arayışın dışında tabi.)Bu insanlar da başarabilecekleri şeylerin farkında olan insanlardır diye düşünüyorum. Ölümsüzlük konsunda ise anladığım kadarıyla gerçekleşmesi hâlâ mümkün olabilecek bir şey olduğunu düşünmektesin. Eğer öyleyse tekrar benim dediğime gelmekteydiz. Bu dahi olarak bahsettiğimiz insanlar hâlâ ölümsüzlük için uğraşıyorlarsa başarabileceklerine farkında demektir. Bu da onları zeki birer insan yapmaktan alıkoymaz. Ölümsüzlük diye bir şey olmayacağını düşünürsekte bu insanların boşuna uğraştığını söylemek doğru olur fakat bu onları yine dahi olmamak gibi bir düşüncenin içine koymaz. Çünkü "başaramayacaklarının farkında olmamaktan" bahsetmedik. Başaramayacaklarının farkında olmamak ile başaracaklarının farkına olmak aynı şey değildir..
Not: Kapsülden bahsetmişsin. Pek çok bilim kurgu filminin de konusu olmuştur. Çoğunu izlemişsindir diye tahmin ediyorum. Evet ileri teknolojiler ile bunun olması gayette mümkün gözüküyor. Aynı şekilde böyle bir teknoloji olacağını ben de düşünüyorum. Yalnız bu bizi hâlâ ölümsüz yapamamakta, sadece görebileceğimiz yıl sayısını büyütmektedir..
Videoyu izledikten sonra zeki olduğumu bir kez daha anladım⚡️
Süper bi içerik 👏🏻👏🏻👏🏻
videonun sonundaki zeki tanımı gayet yerindeydi
Zeka insanın yüksek duygularla ortaya koyduğu yüksek fikirler, en iyisini düşünebilmek ve pratiğe dökebilmektir.
zekanız gerideyse duygusal problemleriniz vardır, nasıl ki sözde bir kıza aşık olan birisi, kızın kendisine zarar vereceğini bilsede onu tercih ediyor
veya birine nefret ettik diye başka insanlarla da ilgilenmek istemiyoruz sonunda onlar için düşünmekten geri kalıyoruz.(sadece kendini düşünen ayıdır)
Yîne çok iyisin derlemeler müthiş❤
bence zeki insan hayal kurma yeteneği ve derin düşünme becerisi gelişmiş olan ve yalnız kalabilen kendi başına eğlenebilen.ve mutlu olabilmek için hayal gücünü besleyecek kaynaklardan ve sağlığından başka bir şeye gereksinim duymayan kişidir.
Yine çok kaliteli bir video çok mükemmel bir kanal
Sonda yaptığınız tanım resmen bir satranç oyuncusunu tanımladı 😂
Nükleer savaş simülasyonları paylaşılıyor ama böyle bir savaş sonrası yaşanabilecek olaylar analiz olarak pek anlatılmıyor bu konu üzerine güzel bir video gelirmi?
nörolojik olarak degerlendirilirse yüzde verilebilir ama asla tamamen dogustan geldigini dusunmuyorum zekanin.
Siz de iyi ki varsınız❤
Bana göre Zeki kelimesi yerine çok yönlü kelimesi kullanılmalı çünkü Zeki demek mantıksal,dilsel,görsel,bedensel gibi şeylerin hepsini başarılı bir şekilde yapabilme becerisidir.
Ancak çok yönlü ise bunları belki hepsini değil ancak birçoğunu yapabilmedir.örneğin leonardo da vinci kendisinin müzik,resim,matematik ve fizik olmak üzere birçok zeka çeşidi vardı ve bu yüzden bu kişiye çok yönlü denmeli
Zeka ,zeki olduğuna karar veren kişinin yapamadığını yapmandır.