❤️"Suflet drag!"❤️- PETRICĂ MOISE - DORINA ŞOVRE (autoare)

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 4 січ 2025

КОМЕНТАРІ • 40

  • @gradinamapasioneaza2956
    @gradinamapasioneaza2956 Рік тому +3

    Nimic mai înălțător decât omagiul adus mamei, și când vine din partea unui asemenea om totul devine și mai înălțător. Mulțumesc!

  • @asulcelnou2277
    @asulcelnou2277 Рік тому +2

    Adevarat folclor romanesc,dumnezeu sa il odihneasca in pace,un adevarat artist!!!

  • @crestin2022
    @crestin2022 Рік тому +8

    DUMNEZEU SA VA ODIHNEASCA MAESTRE PETRICA MOISE!
    II DORIM SANATATE DOAMNEI AUTOARE DORINA SOVRE DE LA CARANSEBES!
    UN COLAJ SUPERB IN MEMORIA DOMNULUI PROFESOR PETRICA MOISE, DIN SATUL CHISODA, COMUNA GIROC, JUDETUL TIMIS!
    NU-L VOM UITA NICIODATA!

  • @Petryvideo
    @Petryvideo Рік тому +2

    Cel mai frumos videoclip pe care l-am vizionat astazi

  • @nelubulai9738
    @nelubulai9738 Рік тому +4

    SUPERBE VERSURI SI O INTERPRETARE DE EXCEPTIE....
    🙏🏼🙏🏼🙏🏼🙏🏼❤💞💕❤🙏🏼🙏🏼🙏🏼🙏🏼

  • @olix6728
    @olix6728 Рік тому +3

    Fantastic 👍❤️

  • @iosifberei7681
    @iosifberei7681 Рік тому +5

    Dupa cum recită- o noutate absoluta pentru mine - simti ca greu se abtine sa nu dea drumul cintecului din sufletului , traieste profund ceea ce face si spune , il dor propriile patanii si dureri , un adevarat artist ! ❤️❤️❤️🙏🙏🙏👏👏👏

  • @DeeasFood
    @DeeasFood Рік тому +2

    Cat de frumos, se simte fiecare cuvant 💖💖💖zi frumoasa dragi prieteni !🤗🤗🤗

  • @blue13imnulfacebook
    @blue13imnulfacebook Рік тому +2

    imi place mult ca e in grai banatean , se vede si sufletul mare a maestrului chiar si cand recita

  • @MonikCooking
    @MonikCooking Рік тому +2

    Foarte frumos cântecul, mulțumim!❤❤❤

  • @truelove_church
    @truelove_church Рік тому +2

    좋은 공유 감사합니다. 🌹

  • @dakilangt.v.2180
    @dakilangt.v.2180 Рік тому +1

    "Dear soul!" by Petrică Moise is a truly captivating rendition of Romanian folklore. The collaboration between Petrică Moise and Dorina Šovre, with the musical arrangement by Cristy TM, creates a magical and heartfelt experience for the audience.

  • @HollywoodHindi1.3M
    @HollywoodHindi1.3M Рік тому +3

    V good share🌹❤️

  • @Sanatate
    @Sanatate Рік тому +3

    *AURRR pentru SUFLET 💕*

  • @cristytmcanalulcufolclor
    @cristytmcanalulcufolclor  Рік тому +6

    💚🌿🌻Doamna Dorina Şovre, suflet din sufletul satului bănăţean.
    Frumuseţea satului din Banatul de Munte este adesea animată de oameni talentați, ce transmit generațiilor următoare obiceiurile și tradițiile locurilor. Un astfel de om este și scriitoarea în grai bănățean Dorina Şovre.
    Ea s-a născut în satul Peştere, comuna Constantin Daicoviciu, în 11 mai 1955. A urmat şcoala elementară în localitatea natală, gimnaziul şi Şcoala Populară de Artă - Secţia actorie, din Reşiţa. A activat ca actriţă şi instructor la Teatrul Popular din Caransebeş. Primele versuri scrise în grai i-au fost prilejuite de un concurs al unei ediţii a Festivalului literar „Nichifor Mihuţa” de la Casa de Cultură din Caransebeş, la care a participat cu poezie şi a fost răsplătită cu premiul I.
    Are o mare contribuţie la dezvoltarea poeziei în grai bănăţean în zona Caransebeş, prin crearea şi îndrumarea, împreună cu Constantin Şovre, a Cenaclului „La Poşmândre”, de pe lângă Radio 11 Plus din Caransebeş. Mărturii semnificative ale eficienţei activităţii cenacliere a Dorinei Şovre şi a dăruirii sale radiofonice sunt emisiunea „Şeasu gugulanilor” de la postul de radio din Caransebeş şi volumele „La Poşmândre”, publicate cu începere din anul 1998.
    Dar, desigur, impunerea Dorinei Şovre ca „poietă de frunce” s-a făcut prin propriile volume de poezie în grai bănăţean. A publicat cărţile: Vă port în suflet, Editura Ionescu, Caransebeş, 1997, Dî la Săbeş la Lugoj (în colaborare cu Sorin Olariu şi Ştefan Pătruţ), Editura Dacia Europa Nova, Lugoj 1998, Plină-i lumea dă menuni, Editura D.E.N. Lugoj, 1999. La acestea se adaugă prezenţa sa cu grupaje substanţiale de poezie în volumele „La Poşmândre”. A mai publicat volumele: Dor de cântec şi cuvânt, Editura 385 Aurel Turcuş Mirton (Colecţia „Folclor”), Timişoara, 1999, Şurubel… niţel… Catrene, fabule, parodii, Editura Ionescu, Caransebeş, 1999, Anotimpul îngerilor (poezie), Editura Junimea, Iaşi, 2002, Exerciţii de dialog, Editura Popa’s Art, Timişoara, 2002. Este cuprinsă în volumele: Toamna se numără epigramiştii…, Editura Ionescu, Caransebeş, 1998, Apostrof(aţii) - Epigramă, Editura Ionescu, Caransebeş, 1998, Antologia epigramei româneşti, 2000, Şt. Pătruţ, Antologia poeziei în grai, Editura D.E.N. Lugoj, 1999. A colaborat la publicaţiile: „Renaşterea bănăţeană”, „Vrerea”, „Orient Latin” (Timişoara), „Redeşteptarea”, „Banatul nostru” (Lugoj), „Timpul”, „Semenicul”, „Revista noastră” (Reşiţa), „Cuvântul libertăţii” (Calafat), „Cenaclul Artelor” (Caransebeş), „Epigrama”, „Tăt Bănatu-i fruncea” etc.
    Scriitoarea Dorina Şovre a petrecut anii copilăriei în localitatea natală Peştere, luând contact cu tradiţiile şi obiceiurile satului bănăţean. Frumuseţea satului natal, obiceiurile şi tradiţiile populare ale zonei au avut o contribuţie în devenirea sa ca poetă.
    Copil fiind, Dorina Şovre a descoperit pasiunea pentru poezia în grai, participând la serbări, atât activ, cât şi ca spectator.
    Şcoala elementară a urmat-o în localitatea natală, primii ani conturând temelia personalităţii scriitoarei în grai. Astfel, pasiunea pentru poezia în grai a descoperit-o încă din copilărie.
    Obţinerea premiului I în cadrul Festivalului literar „Nichifor Mihuţa” de la Casa de Cultură din Caransebeş, cu primele versuri scrise în grai, a adus în viaţa scriitoarei împlinire sufletească. Acesta a fost primul pas făcut de ea cu încredere în lumea tainică a artei cuvântului.
    Poeziile Dorinei Şovre creionează tradiţii şi obiceiuri ale satului bănăţean, evocă chipul celor care i-au fost lumină călăuzitoare în viaţă, ca de exempu, mama. Mesajul lor este de a păstra cu sfinţenie valorile spirituale moştenite de la înaintaşi.
    Este greu să raportăm lumea de astăzi la poezia în grai, datorită contactului cu tot ceea ce este nou, însă nostalgia anilor petrecuţi de fiecare la ţară, în căsuţa bunicilor, în momentele de linişte sufletească, îndeamnă cu siguranţă pe fiecare să mai guste din frumuseţea graiului, a obiceiurilor şi tradiţiilor din străbuni, să-şi încălzească sufletul cu lumina adevărată de odinioară.
    Scriitoarea Dorina Şovre va rămâne mereu o stea pe cerul satului bănăţean.
    MULTA SANATATE SI TOATE CELE BUNE!
    VA MULTUMESC!

  • @pottotulinhristoscaremaint2033

    Seară binecuvântată!❤

  • @777BCI
    @777BCI Рік тому +3

    Salutare ZI FRUMOASĂ 😊

  • @kabeerinfohub5076
    @kabeerinfohub5076 Рік тому +3

    السلام علیکم ماشاء اللہ🌹🌼🌹🌼🌹🌼🌹🌼🌹🌼🌹🌼🌹🌼 💪🤝🇺🇸🇺🇸😍😍😍😍😍😍

  • @georgykitchen
    @georgykitchen Рік тому +2

    Superba poezie și interpretare. Felicitări maxime! ❤🎉

  • @lilililiana8988
    @lilililiana8988 Рік тому +3

    Of,of ce frumoase viersuri!Au ieșit dintr o inimă și un suflet îndurerat!Un adevărat artist având toate calitățile!Să i fie țărâna usoară!Domnul să i așeze n Rai!Doamne ajută!
    🌿🤗🙏🏻❤🌿

    • @blue13imnulfacebook
      @blue13imnulfacebook Рік тому +1

      Lili asta grai banatean, nu prietenul tau stii cine e ca are niste injuraturi inedite sa nu zic altceva, eu oricum inteleg putin din ce vorbeste ala

    • @lilililiana8988
      @lilililiana8988 Рік тому +3

      @@blue13imnulfacebook Lasă l dăi pace,nu l mai judeca că trebuie să ne rugăm pentru cei răposați!Ce noi suntem Sfinți?Sfinții nu judecă pe nimeni!Te rog iartă!🙏

    • @blue13imnulfacebook
      @blue13imnulfacebook Рік тому +2

      @@lilililiana8988 nu am treaba cu el, doar ca era vorba despre graiul banatean care daca este spus de un om cadomnul Petrica suna altfel

    • @blue13imnulfacebook
      @blue13imnulfacebook Рік тому +1

      @@lilililiana8988 nu stiu despre cine vorbesti, eu vorbeam despre prietenul nostru Valentin 🙂

  • @tatianaandriesi
    @tatianaandriesi Рік тому +2

    In ipostaza mamei din versurile recitate de maestru, poate fi pusă fiecare mamă. Mi-au dat lacrimile căci în fiecare zi mi-e dor de mama. 🤗🤗🤗🤗❤❤❤❤

  • @omulgospodar
    @omulgospodar Рік тому +3

    Super frumos.Adevaratul Folclor Românesc 👏👏🙏🙏👍🤗

  • @cristytmcanalulcufolclor
    @cristytmcanalulcufolclor  Рік тому +4

    🙏🏿🖤🙏🏿
    DUMNEZEU SA-L ODIHNEASCA PE MAESTRUL SI PROFESORUL DE FOLCLOR AUTENTIC BANATEAN - PETRICA MOISE DIN CHISODA, DE LANGA TIMISOARA!!!
    DUMNEZEU S-O ODIHNEASCĂ SI PE DOAMNA LIA MOISE - FIICA CEA MICĂ A ARTISTULUI!
    ~TOATE DREPTURILE SUNT REZERVATE STUDIOULUI DE MUZICA SI VIDEOCLIPURI AUDIOTIM&RALINA DIN TIMISOARA - MANAGER GHITA OLARU !!!
    NU-MI REZERV DREPTURILE ASUPRA PIESELOR, IAR CANALUL ESTE NEMONETIZAT !!!
    CANALUL ESTE CREAT STRICT DIN DRAGOSTE PENTRU FOLCLORUL BANATEAN!!!
    VA MULTUMESC !!!
    Petrică Moise (n.19 iunie 1947,sat Chișoda,com.Giroc,judetul Timiș,România - d.2 octombrie 2021, Timișoara, România) a fost un interpret și compozitor român de folclor autentic din regiunea Banat. Artistul Petrica Moise a fost simbolul Timisoarei, iar piesa sa "Iorgovan frumoasa floare" a devenit imnul neoficial al Banatului ! Maestrului Petrica Moise, autoritatile locale si judetene i-au infiintat si un festival ce-i poarta numele "Festivalul National de Folclor PETRICA MOISE in luna iunie chiar de ziua artistului.
    Biografie:
    La 19 iunie 1947, la Chișoda, în județul Timiș, Regatul României, se naște într-o familie de pauri bănățeni, unicul fiu a lui Aurel și Persida Moise. Petru nume dat astfel pentru că urma la ortodocși, pe 29 iunie, sărbătoarea de Sfântul Petru și Pavel.
    Elev la școala generală din Chișoda este descoperit de profesoara de muzică Elena Catona,cu ureche muzicală foarte bună și îndrumat spre Liceul de muzică și arte plastice din Timișoara, pe care îl va absolvi în 1966 la clasa de instrumente de percuție. După absolvirea liceului devine student la CONSERVATORUL DE MUZICA "GHEORGHE DIMA" DIN CLUJ-NAPOCA și component al ansamblului "Marțișorul" al Casei studenților din Cluj ca solist vocal sub îndrumarea taragotistului DUMITRU FARCAS.
    Renunță în anul II la conservator, își satisface stagiul militar la Ansamblul armatei din Cluj ca solist vocal, apoi în 1971 dă admitere la Facultatea de Muzică a Institutul Pedagogic din cadrul Universității din Timișoara. Din 1971 își începe activitatea ca solist vocal la ansamblul Doina Timișului al Casei Studenților și la Ansamblul Timișul al Casei de Cultură a municipiului Timișoara. După absolvirea facultății de muzică rămâne artist liber profesionist devenind slujbaș al artei cântului pe scenele țării și în străinătate.
    Face turnee în Ungaria, Austria, Germania, Franța, Italia, Elveția, Suedia, Canada, S.U.A. și Australia. Colaborează cu ansambluri de amatori si profesioniste cum ar fi Ansamblul Timișul din Timișoara,Ansamblul Folcloric Profesionist Banatul din Timisoara, Ansamblul Junii Sibiului din Sibiu, ansamblul Țarina din Alba-Iulia, Mesișul din Zalău, Maramureșul din Baia Mare, Zarandul din Arad si Ciocârlia din București.
    Deși e supranumit de colegi „profesorul” nu a predat la catedră, rămânând pe scenă dedicat muzicii populare naționale. A realizat în 1990 un L.P. la casa ELECTRECORD Bucuresti, apoi câteva albume de muzică populară la studiourile de înregistrări particulare din Timișoara și o înregistrare făcută la studioul de radio și televiziune Novi Sad din Serbia.
    Formația cu care a făcut majoritatea înregistrărilor sale se numește Virtuozii Banatului și este alcătuită din Ionicuț Butan/ Bujor Polhac- clarinet; Remus Vălungan - chitară acustică; Mircea Ardeleanu - țambal; Costel Haida - contrabas; Ilie Vincu - vioară și Radu Vincu - vioară.
    Țin să precizez că domnul profesor Petrică Moise a cântat atât cu vocea, cât și cu anumite instrumente muzicale precum fluierul, trombonul, acordeonul, dar și instrumente de percuție, la începuturile sale artistice!
    Un artist de excepțional dar de o modestie covârșitoare, Petrică Moise nu este numai un interpret, ci mai ales un talentat creator. Cântecele sale au depășit de mult granițele Banatului și ale țării, fiind preluate de generații de interpreți de pretutindeni.
    A decedat la un spital din Timisoara în data de 2 octombrie 2021, după ce s-a infectat cu COVID-19, acesta fiind internat de câteva zile in spital...
    DUMNEZEU SA-L ODIHNEASCA IN RAIUL CERESC PE PROFESORUL DE FOLCLOR AUTENTIC PETRICA MOISE !!!
    DUMNEZEU S-O ODIHNEASCA SI PE FIICA CEA MICA A ARTISTULUI PETRICA MOISE, DOAMNA POMPILIA BIANCA MOISE!!!
    IN MEMORIAM - PETRICA MOISE - FOLCLOR BANAT, TIMISOARA, ROMANIA !!!
    AUDITIE SI VIZIONARE PLACUTA!!!
    VA MULTUMESC PENTRU ATENTIE!!!
    II DORESC DIN SUFLET MULTA SANATATE SI TOATE CELE BUNE DOAMNEI MIHAELA MOISE, FIICA CEA MARE A ARTISTULUI PETRICA MOISE, DAR SI FAMILIEI - DUMNEZEU SA VA BINECUVANTEZE!!!

  • @Lumina_Intelepciune
    @Lumina_Intelepciune Рік тому +2

    *Să ai o săptămână minunată și bună dimineața 😘*

  • @recipebyme
    @recipebyme Рік тому +1

    nice amazing sharing dear stay connected ❤️❤️😍😍😍

  • @DeeasFood
    @DeeasFood Рік тому +2

    Mii de felicitări pt ce faci ,si pt ca faci ca cei plecati sa nu se piarda!💖💖💖💖

  • @easycookingwithfarhatvlogs
    @easycookingwithfarhatvlogs Рік тому +1

    So beautiful amazing thanks for sharing big thumbs up thanks

  • @kretesciezkipawelszulc1960
    @kretesciezkipawelszulc1960 Рік тому +1

    Big like from Poland.

  • @Nicolae.95
    @Nicolae.95 Рік тому +1

    👏👏👏👏foarte frumos!

  • @CookandtravelwithDenisa
    @CookandtravelwithDenisa Рік тому +1

    Foarte frumos acest video!❤

  • @floricapopovici2194
    @floricapopovici2194 Рік тому +2

    APRECIEM TALENTUL ȘI MULȚUMIM ,
    DOAMNEI DORINA ȘOVRE PT .
    MINUNATELE VERSURI PROFUNDE .
    PREȚUIM SCOATEREA ÎN EVIDENȚĂ ,
    DE CĂTRE DOMNUL CRISTY TM .
    A COMORILOR ADEVĂRATE ,
    PT. A FI ATENT VALORIFICATE
    ETERNE REGRETE SUFLETEȘTI ,
    PT. TRECEREA ÎN NEFIINȚĂ A :
    PROFESORULUI- ARTIST-CREATOR
    PETRICĂ MOISE ȘI A FIICEI :
    LIUȚA MOISE CU ROMANȚELE ,
    INTERPRETATE FIN - SPECIAL .

  • @الفنان.وسيم.امين

    جميله 🌹

  • @floricapopovici2194
    @floricapopovici2194 Рік тому +2

    CHIPUL MĂICUȚEI SMERITE
    PRECUM AL ICOANEI SFINTE
    --- --- --- --- --- --- --- --- ---
    SĂRUT MÂINILE - ȚI TRUDITE
    ȘI TÂMPLELE NINSE ALBITE
    --- --- --- --- --- --- --- --- ---
    CUPRIND BRAȚELE OSTENITE
    DIN MULTE NOPȚI NEDORMITE
    --- --- --- --- --- --- --- --- --- ---
    ȚINÂND ÎN BRAȚE UN ÎNGERAȘ
    CHIPUL MAMEI BLÂND GINGAȘ .
    CREAȚIE 🖤🙏 PROPRIE ,
    MULȚUMIRI SUFLETEȘTI .

  • @AndreiDingu-pr7jw
    @AndreiDingu-pr7jw Рік тому +1

    ❤🙏

  • @ARTQUEENN
    @ARTQUEENN Рік тому +1

    nice