Zo bescherm je dahlia’s tegen slakken!

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 2 жов 2024
  • Nu de dahlia's zijn geplant en beginnen te groeien moet je opletten voor slakken! Die zijn namelijk niet alleen dol op hosta's maar ook op jonge dahlia's. Eigenlijk zijn slakken dol op alles wat jong en mals is. In dit filmpje leg ik uit hoe ik de slakken van mijn dahlia's weghoud. Natuurlijk ook een goede tip voor andere planten waar slakken van houden.
    Www.zinintuin.com
    Ik heb al veel methodes geprobeerd: koffiedik, kippengrit en andere stoffen waar ze liever niet overheen kruipen, maar eerlijk gezegd werkte dat maar matig. Met koperen ringen heb ik tot nu toe het beste resultaat. Slakken komen niet graag in aanraking met koper en kruipen er daarom niet overheen. Je moet wel opletten dat het blad van de plant niet over de ring heen op de grond hangt, want dan heb je een brug voor de slakken en slaan ze alsnog hun slag.
    Wat ook werkt is slakken lokken met schaaltjes bier of wegplukken met de hand, maar dat laatste moet je er maar net voor over hebben. En als je het een keer vergeet of geen tijd hebt….
    Slakken kunnen een breed scala aan planten aantasten, maar er zijn enkele planten die erom bekend staan dat ze vaak het doelwit zijn van slakkenvraat. Enkele van de planten die veel last kunnen hebben van slakken zijn:
    1. Hosta's: Hosta's zijn populaire sierplanten die vaak worden gegeten door slakken. De grote, sappige bladeren van hosta's zijn een favoriete delicatesse voor slakken.
    2. Salie (Salvia): Hoewel salie planten met sterke geuren kan afschrikken, zijn jonge salieplanten en nieuwe scheuten gevoelig voor slakkenvraat.
    3. Dahlia's: Dahlia's zijn prachtige bloeiende planten, maar ze zijn ook geliefd bij slakken. Slakken kunnen de bladeren en bloemknoppen van dahlia's beschadigen.
    4. Delphiniums: Delphiniums, ook wel riddersporen genoemd, hebben lange, sappige stelen en bladeren, die erg aantrekkelijk zijn voor slakken. Slakken kunnen delphiniums volledig kaalvreten.
    5. Jonge zaailingen en zachte scheuten: Over het algemeen zijn jonge zaailingen en zachte scheuten gevoeliger voor slakkenvraat. Dit geldt voor veel planten, zoals sla, kool, courgette en andere groenten en kruiden.
    Er zijn verschillende methoden om slakkenvraat te voorkomen, zoals het gebruik van slakkenlokstoffen, barrières, handmatig verwijderen en natuurlijke vijanden van slakken nuttig zijn. De gevoeligheid voor slakkenvraat kan variëren afhankelijk van de specifieke omstandigheden en de lokale slakkenpopulatie. Als je veel vogels in de tuin hebt of egels of andere dieren die graag slakken eten, zul je er veel minder last van hebben. Ook zijn er slakken die alleen dood blad eten en slakken die juist jagen op andere slakken. Het zou zonde zijn als je met je slakkenbestrijding ook deze dieren schaadt. Daarom heb ik een voorkeur voor de methode met de koperen barrières.
    Er zijn een aantal planten die minder aantrekkelijk zijn voor slakken en daarom minder waarschijnlijk worden gegeten. Hoewel slakken individuele voorkeuren kunnen hebben en het moeilijk is om met absolute zekerheid te zeggen welke planten ze nooit zullen eten, zijn hier enkele planten waarvan bekend is dat ze minder aantrekkelijk zijn voor slakken:
    Planten met een sterke geur: Slakken hebben een gevoelig reukvermogen en vermijden vaak planten met sterke geuren. Voorbeelden hiervan zijn salie (Salvia officinalis), rozemarijn (Rosmarinus officinalis), tijm (Thymus) en lavendel (Lavandula).
    Planten met behaarde bladeren: Slakken hebben moeite met het kruipen over behaarde oppervlakken. Planten met behaarde bladeren zijn onder andere Stachys (Ezelsoor).
    Planten met stekelige of harde bladeren: Slakken hebben een hekel aan het eten van planten met stekelige of harde bladeren. Voorbeelden hiervan zijn de distel (Eryngium, Cirsium), varens en berberis (Berberis).
    Giftige planten: Slakken hebben de neiging om giftige planten te vermijden. Sommige giftige planten waar slakken minder snel van zullen eten, zijn vingerhoedskruid (Digitalis) en monnikskap (Aconitum).
    -------
    #elisabethscholt #zinintuin #beplantingsplan #tuinontwerp #tuinontwerper #tuintip #tuinieren #dahlias
    -------
    Mijn naam is Elisabeth Scholt van Scholt Tuinadvies en Ontwerp en ik help mensen aan een tuin naar hun hart. Je kunt bij mij terecht voor een persoonlijk tuinadvies, een heel nieuw tuinontwerp of een herontwerp, voor beplantingsplannen en daarna soms licht tuinonderhoud en tuincoaching. Ik help je zodat je meer (of weer) gaat genieten van je groene ruimte, bloemen, planten en tuinieren. Een goed tuinontwerp dat is afgestemd op je wensen en mogelijkheden zorgt dat je droomtuin geen nachtmerrie wordt. Ik geef je tuin een personal touch. Ik help je graag aan een tuin waar jij blij van wordt!
    --------
    Neem contact met me op via
    06 80098289,
    escholt@zinintuin.com
    of volg me op:
    / scholttuinadviesenontwerp
    / elisabethscholt
    ...

КОМЕНТАРІ • 14