Wat jammer dat ik niet van deze filmpjes wist toen ik twee jaar terug eindexamen deed! Ik ga volgend jaar een semester in Wenen studeren (in Duits dus), en dit helpt mij waarachtig enorm met het ophalen van de grammatica. Mijn dank is groot!!
Je bent nooit te oud om te leren! :o) En hier kun je nog lekker oefenen met alle grammatica: www.bookwidgets.com/play/EBCFSD Bij elk filmpje heb ik twee of meer oefeningen. Antwoorden worden automatisch voor je nagekeken. Succes en veel plezier in Wenen!
Deze video's zijn echt fantastisch door de combinatie van een video + leerstof blijven de jongeren kijken en is het nog handig en leuk ook. Helpt me zelf heel erg : )
Nu haal ik ruim een voldoende toen mijn leraar het stond uit te leggen begreep ik het niet en hij was een uur bezig met praten dit filmpje duurt een kwartier en ik snap het !
Beste, Weißt du, wo (mijn) Vater ist? Zou hier het onderwerp 'du' kunnen zijn? Als ik de vraag stel wie/wat weet? dan is het antwoord 'du'. Als ik de vraag stel wie/wat is? dan is het antwoord 'mijn vader'. Hoe kan ik weten welke vraag ik moet stellen? Ik weet dat als ik het zelfstandig naamwoord door hij/hem vervang ik het antwoord direct heb, maar ik zou graag willen weten hoe het met bovenstaande manier gevonden zou kunnen worden. En zeer vriendelijk bedankt voor je video's!
Het lastige aan dit zinnetje is dat je met een zogenaamde 'samengestelde' zin te maken hebt. Dus eigenlijk twee zinnetjes aan elkaar gekopped, nl: 1. Weet jij (dat)? 2. Wie is mijn vader? Je moet de zin dan ook bekijken als twee losse zinnetjes. Dus het deel voor de komma is hier een zin en het deel na de komma is een zin. In beide delen ga je ontleden en dan zie je dat 'du' inderdaad het onderwerp in het eerste zinnetje is en 'mijn vader' het onderwerp in het tweede zinnetje. Je herkent zo'n samengestelde zin aan het feit dat je 2 persoonsvormen hebt (weißt en ist). In dat geval splits je de zin op en ontleed je beide zinnetjes. Misschien was dit zinnetje niet zo geschikt als voorbeeld. Bedankt voor je reactie, want daar leer ik ook weer van!
Misschien een tip, misschien kun je de volgende keren een andere kleur dan blauw gebruiken (donder), want wij kijken dit in de klas en het is niet heel duidelijk te zien. Maar bedankt!
Justin de Vos Bedankt voor je feedback! Deze tip is eerder gegeven. Dit speelt met name bij een projectie op een digibord met lichtinval in het lokaal. Dan is het contrast niet groot genoeg. Ik heb bij het maken van de filmpjes me niet gerealiseerd dat de filmpjes op deze manier ingezet zouden worden. In eerste instantie was het bedoeld voor leerlingen die eens een les zouden missen of in aanloop naar een toets nog wat stof zouden willen herhalen. In die gevallen wordt eerder op een monitor of een iPad gekeken en dan speelt dit euvel niet. Ook op de Touchscreens (licht komt uit het apparaat en wordt er niet op geprojecteerd) speelt het bij mij niet, ook niet met een beetje lichtinval. Juist voor de doelen die ik voor ogen had, heb ik voor weinig contrast gekozen zodat het rustiger is voor het oog. Het is wel de bedoeling dat de filmpjes t.z.t. worden vervangen, maar voorlopig heb ik de prioriteit even ergens anders liggen. Ik wil namelijk eerst nog wat uitbreiden op de website en daarna eens bekijken wat voor verbetering vatbaar is. Evt. aanvullende filmpjes die gaan komen, zullen direct het nieuwe uiterlijk krijgen. Ooit was ik begonnen aan het restylen van de bestaande filmpjes, maar ik vond een mooie tool om de interactieve oefeningen te maken en heb toen de prioriteit verlegd. In feite zou ik alle keynotes opnieuw moeten maken en de filmpjes opnieuw moeten opnemen. In die tijd heb ik nu die 120 oefeningen gemaakt. Restyling staat echter wel op mijn lijstje.
Martin Ringenaldus ouww bedankt deze wist ik ook niet. Heelas is dit niet mijn vraag ik bedoelde anders namelijk: in de vorm van wens ( ik wens je werkzamr dag )
Hier in Nederland zeggen ze het gewoon standart. andere vraag - Welke werkwoord kan ik voor het makkelijkst gebruiken voor 'lijken op' ik weet alleen dat woordjde : ähnlich sein maar die kan ik niet vloeiend vervoegen dan krijg ik een rotzooi in de zin. Bedankt alvast en ook voor die eerste vraag.
Je hebt meerdere opties: 1. etwas ähnlich sehen - hierbij staat het 'etwas' in de 3e naamval. Je vervoegt het werkwoord sehen: Er sieht ihm ähnlich. 2. aussehen wie - hierbij vervoeg je ook 'sehen': Das Haus sieht aus wie ein Palais. 3. Ähnlichkeit haben mit - hierbij vervoeg je 'haben' en staat de woordgroep achter 'mit' in de 3e naamval: Das Haus hat Ähnlichkeit mit einem Schloss.
Graag gedaan. Hier kun je er nog lekker mee oefenen ;o) :www.bookwidgets.com/play/EBCFSD Bij elke uitlegvideo twee of meer oefeningen. Na invullen van de oefening kijkt ie het voor je na en krijg je te zien welke je goed had en welke niet. Succes!
Dat is afhankelijk van de rol van het zinsdeel in de zin. Degene die de handeling (het werkwoord) uitvoert, is het onderwerp en staat in de 1e naamval. De persoon of het ding waarop de handeling wordt uitgevoerd, is het lijdend voorwerp (lijdt onder de handeling) en staat in de 4e naamval. Voorbeeld: De jongen schopt de bal. Degene die de handeling uitvoert, is degene die 'schopt' en dat is dus 'De jongen'. Die staat dus in de 1e naamval. De persoon of het ding waarop de handeling (het schoppen) wordt uitgevoerd, is 'de bal'. En dus is 'de bal' lijdend voorwerp en staat in de 4e naamval. Helpt dit?
Wat jammer dat ik niet van deze filmpjes wist toen ik twee jaar terug eindexamen deed! Ik ga volgend jaar een semester in Wenen studeren (in Duits dus), en dit helpt mij waarachtig enorm met het ophalen van de grammatica. Mijn dank is groot!!
Je bent nooit te oud om te leren! :o) En hier kun je nog lekker oefenen met alle grammatica: www.bookwidgets.com/play/EBCFSD
Bij elk filmpje heb ik twee of meer oefeningen. Antwoorden worden automatisch voor je nagekeken. Succes en veel plezier in Wenen!
Deze video's zijn echt fantastisch door de combinatie van een video + leerstof blijven de jongeren kijken en is het nog handig en leuk ook. Helpt me zelf heel erg : )
Ik begreep de naamvallen amper en het was moeilijk om goede uitleg te vinden, maar de video heeft erg geholpen. thx!
Nu haal ik ruim een voldoende toen mijn leraar het stond uit te leggen begreep ik het niet en hij was een uur bezig met praten dit filmpje duurt een kwartier en ik snap het !
Super bedankt!!! Snap het nu veel beter!
Dankjewel 🙏
super hadig, haal morgen vast een 10 na deze uitleg
Super goede uitleg!
Beste,
Weißt du, wo (mijn) Vater ist?
Zou hier het onderwerp 'du' kunnen zijn?
Als ik de vraag stel wie/wat weet? dan is het antwoord 'du'.
Als ik de vraag stel wie/wat is? dan is het antwoord 'mijn vader'.
Hoe kan ik weten welke vraag ik moet stellen?
Ik weet dat als ik het zelfstandig naamwoord door hij/hem vervang ik het antwoord direct heb, maar ik zou graag willen weten hoe het met bovenstaande manier gevonden zou kunnen worden.
En zeer vriendelijk bedankt voor je video's!
Het lastige aan dit zinnetje is dat je met een zogenaamde 'samengestelde' zin te maken hebt. Dus eigenlijk twee zinnetjes aan elkaar gekopped, nl:
1. Weet jij (dat)?
2. Wie is mijn vader?
Je moet de zin dan ook bekijken als twee losse zinnetjes. Dus het deel voor de komma is hier een zin en het deel na de komma is een zin. In beide delen ga je ontleden en dan zie je dat 'du' inderdaad het onderwerp in het eerste zinnetje is en 'mijn vader' het onderwerp in het tweede zinnetje. Je herkent zo'n samengestelde zin aan het feit dat je 2 persoonsvormen hebt (weißt en ist). In dat geval splits je de zin op en ontleed je beide zinnetjes. Misschien was dit zinnetje niet zo geschikt als voorbeeld. Bedankt voor je reactie, want daar leer ik ook weer van!
super bedankt ik snap hem nu helemaal!!!!!
Graag gedaan hoor! Heel veel succes met Duits!
Bedankt!!!!
Graag gedaan!
Misschien een tip, misschien kun je de volgende keren een andere kleur dan blauw gebruiken (donder), want wij kijken dit in de klas en het is niet heel duidelijk te zien. Maar bedankt!
Justin de Vos Bedankt voor je feedback! Deze tip is eerder gegeven. Dit speelt met name bij een projectie op een digibord met lichtinval in het lokaal. Dan is het contrast niet groot genoeg. Ik heb bij het maken van de filmpjes me niet gerealiseerd dat de filmpjes op deze manier ingezet zouden worden. In eerste instantie was het bedoeld voor leerlingen die eens een les zouden missen of in aanloop naar een toets nog wat stof zouden willen herhalen. In die gevallen wordt eerder op een monitor of een iPad gekeken en dan speelt dit euvel niet. Ook op de Touchscreens (licht komt uit het apparaat en wordt er niet op geprojecteerd) speelt het bij mij niet, ook niet met een beetje lichtinval. Juist voor de doelen die ik voor ogen had, heb ik voor weinig contrast gekozen zodat het rustiger is voor het oog.
Het is wel de bedoeling dat de filmpjes t.z.t. worden vervangen, maar voorlopig heb ik de prioriteit even ergens anders liggen. Ik wil namelijk eerst nog wat uitbreiden op de website en daarna eens bekijken wat voor verbetering vatbaar is. Evt. aanvullende filmpjes die gaan komen, zullen direct het nieuwe uiterlijk krijgen. Ooit was ik begonnen aan het restylen van de bestaande filmpjes, maar ik vond een mooie tool om de interactieve oefeningen te maken en heb toen de prioriteit verlegd. In feite zou ik alle keynotes opnieuw moeten maken en de filmpjes opnieuw moeten opnemen. In die tijd heb ik nu die 120 oefeningen gemaakt. Restyling staat echter wel op mijn lijstje.
Thanks! Ben je leraar?
David Huisman Dat klopt. Ook iets voor jou? Groot te kort aan leraren Duits op het moment!
Hoe zeg ik in het Duits als ik bijvoorbeeld tegen een collega zeg 'werkzaam' ?
Werkzaam zijn (op een afdeling bijvoorbeeld) = beschäftigt sein. Maar je kunt het ook met 'arbeiten' oplossen. Ik ben werkzaam = ich arbeite
Martin Ringenaldus ouww bedankt deze wist ik ook niet. Heelas is dit niet mijn vraag ik bedoelde anders namelijk: in de vorm van wens ( ik wens je werkzamr dag )
Hmm... dat klinkt Vlaams. Je zou kunnen zeggen: Ich wünsche dir/Ihnen einen schönen Arbeitstag. Of: ich wünsche dir/Ihnen gute Arbeit.
Hier in Nederland zeggen ze het gewoon standart.
andere vraag - Welke werkwoord kan ik voor het makkelijkst gebruiken voor 'lijken op' ik weet alleen dat woordjde : ähnlich sein maar die kan ik niet vloeiend vervoegen dan krijg ik een rotzooi in de zin.
Bedankt alvast en ook voor die eerste vraag.
Je hebt meerdere opties:
1. etwas ähnlich sehen - hierbij staat het 'etwas' in de 3e naamval. Je vervoegt het werkwoord sehen: Er sieht ihm ähnlich.
2. aussehen wie - hierbij vervoeg je ook 'sehen': Das Haus sieht aus wie ein Palais.
3. Ähnlichkeit haben mit - hierbij vervoeg je 'haben' en staat de woordgroep achter 'mit' in de 3e naamval: Das Haus hat Ähnlichkeit mit einem Schloss.
Super!
thx
Graag gedaan. Hier kun je er nog lekker mee oefenen ;o) :www.bookwidgets.com/play/EBCFSD
Bij elke uitlegvideo twee of meer oefeningen. Na invullen van de oefening kijkt ie het voor je na en krijg je te zien welke je goed had en welke niet. Succes!
bij kopje 1e naamval staat van alles en bij kopje 4e naamval staat de 1e naamval.
slim man :
YOLO gamingnl Welke verbetering stel je voor? Welke indeling zou voor jou logischer zijn? Alvast bedankt man!
thx maar snap het nog steeds niet
Waar loop je op vast?
Wanneer moet je de 1e of 4e naamval gebruiken
Dat is afhankelijk van de rol van het zinsdeel in de zin. Degene die de handeling (het werkwoord) uitvoert, is het onderwerp en staat in de 1e naamval. De persoon of het ding waarop de handeling wordt uitgevoerd, is het lijdend voorwerp (lijdt onder de handeling) en staat in de 4e naamval.
Voorbeeld: De jongen schopt de bal. Degene die de handeling uitvoert, is degene die 'schopt' en dat is dus 'De jongen'. Die staat dus in de 1e naamval. De persoon of het ding waarop de handeling (het schoppen) wordt uitgevoerd, is 'de bal'. En dus is 'de bal' lijdend voorwerp en staat in de 4e naamval.
Helpt dit?
je hebt echt een slechte microfoon
Hmm... zou ik daardoor ook zo laag scoren op de Wii bij U-Sing?
Martin Ringenaldus weet ik niet maar ik vind voor de rest je video's wel goed hoor 👍👌
Leuk om te horen. Nieuwe mic staat op wensenlijstje!