De her videoer har virkelig reddet mit liv. Jeg har Kemi C, og min lærer er ikke særlig god til at forklare. Men efter at have set dine videoer, så har jeg pludselig forstået det hele! TAK! :D
Tak! Ja, det er der helle ikke en fast regel om. Man kan sige at mange af de grundstoffer man har kendt i mange hundrede år tit har navne på dansk, eksempelvis jern og tin. Nogle har nu de internationale navne, men havde i gamle dage danske navne, eksempelvis nitrogen og oxygen. Og de nyere grundstoffer har navne der minder meget eller er præcis de samme om de internationale, eksempelvis magnesium eller chlor. Det nemmeste er at slå det op, hvis det er vigtig, men det kan godt være svært at finde gode kilder til de rigtige navne. Både wikipedia, ptable og lex insistere på at kalde mange grundstoffer ved deres gamle navne. Hvis man vil være sikker kan man kigge på Dansk Kemisk Nomenklatur kemisknomenklatur.dk/kap_tab/tabeller/tabel_1.pdf
Hej! Rigtig god video!:)) Er dog i tvivl om hvorfor det hedder NH4-?? Hvis nitrogen har 7 protoner og de 4 Hydrogenatomer tilsammen har 4 protoner, så er der 11 protoner i alt, men når så Nitrogen har 5 elektroner i yderste skal og de 4 hydrogenatomer giver 4 ekstra, så er der vel 9 elektroner? Forstår bare ikke hvorfor er kun er er enkelt plus i NH4+ ionen?
Hej Det handler om at NH₄⁺ er en sammensat ion og ikke en simpel ion, så man kan ikke udregne dens ladning på den måde. Enten skal man acceptere at sammensatte ioner som denne bare er sammensat som de er, ellers skal man prøve at optegne deres elektronprikformler (omtales i video 8). Hvis man gør det sidste kan man godt udregne ladningen. Dens elektronprikformel ser sådan her ud : images.topperlearning.com/topper/tinymce/imagemanager/files/1117605267d4815b066dbe016b8249aa5bc042a3bc5d56.64162666NH44.PNG
Ja, det er planen er der at jeg begynder på det meget snart. I første omgang bliver det nok ikke lige så omfattende som C-niveau-videoerne, da jeg også gerne vil færdiggøre den serie før jeg for alvor tager hul på B-niveauet.
Jo, det har du helt ret i. Jeg gennemgår ikke hvordan de sammensatte ioner navngives. Som udgangspunkt er det ikke noget jeg forventer mine elever gennemskuer systemet i, jeg nøjes med at sige de skal lære nogle enkelte komplekse ioner udenad. Det er system i hvordan de komplekse ioner navngives, men det er , ja, mere komplekst :) Det kunne være en videoide til senere
Ja, det er et interessant spørgsmål :D Det er ikke så ligetil at sige. Det vil både afhænge af hvilket halvmetal man bruger og hvilket andet atom det bindes til. Man kan bruge elektronegativitetsforskelle til at afklare nærmere, men man kan også lave forbindelser hvor det ikke er tydeligt om den er ionforbindelse eller molekyleforbindelse.
En ionforbindelse er et bestemt stof, eksempelvis natriumchlorid, NaCl. En ionbinding er der holder ionforbindelsen sammen, altså tiltrækningen mellem natrium-ionen og chlorid-ionen.
De her videoer har virkelig reddet mit liv. Jeg har Kemi C, og min lærer er ikke særlig god til at forklare. Men efter at have set dine videoer, så har jeg pludselig forstået det hele!
TAK! :D
Velbekomme :)
Jeg er glad for at det har hjulpet.
Virkelig gode videoer! Er sikker på at andre - som mig - får meget glæde af dine videoer, bliv endelig ved! Fortsat god aften :)
Mange tak :)
Super gode videoer! Er dog i tvivl om hvorfor nogle grundstoffer kaldt på engelsk og nogle andre kaldt på dansk?
Tak!
Ja, det er der helle ikke en fast regel om. Man kan sige at mange af de grundstoffer man har kendt i mange hundrede år tit har navne på dansk, eksempelvis jern og tin. Nogle har nu de internationale navne, men havde i gamle dage danske navne, eksempelvis nitrogen og oxygen. Og de nyere grundstoffer har navne der minder meget eller er præcis de samme om de internationale, eksempelvis magnesium eller chlor.
Det nemmeste er at slå det op, hvis det er vigtig, men det kan godt være svært at finde gode kilder til de rigtige navne. Både wikipedia, ptable og lex insistere på at kalde mange grundstoffer ved deres gamle navne. Hvis man vil være sikker kan man kigge på Dansk Kemisk Nomenklatur kemisknomenklatur.dk/kap_tab/tabeller/tabel_1.pdf
Virkelig gode videoer 👍🏼
Tak for det, Torben :)
Hej! Rigtig god video!:))
Er dog i tvivl om hvorfor det hedder NH4-?? Hvis nitrogen har 7 protoner og de 4 Hydrogenatomer tilsammen har 4 protoner, så er der 11 protoner i alt, men når så Nitrogen har 5 elektroner i yderste skal og de 4 hydrogenatomer giver 4 ekstra, så er der vel 9 elektroner?
Forstår bare ikke hvorfor er kun er er enkelt plus i NH4+ ionen?
Hej
Det handler om at NH₄⁺ er en sammensat ion og ikke en simpel ion, så man kan ikke udregne dens ladning på den måde.
Enten skal man acceptere at sammensatte ioner som denne bare er sammensat som de er, ellers skal man prøve at optegne deres elektronprikformler (omtales i video 8). Hvis man gør det sidste kan man godt udregne ladningen.
Dens elektronprikformel ser sådan her ud :
images.topperlearning.com/topper/tinymce/imagemanager/files/1117605267d4815b066dbe016b8249aa5bc042a3bc5d56.64162666NH44.PNG
Kommer du også til at lave lignende videoer for kemi på B-niveau?
Ja, det er planen er der at jeg begynder på det meget snart.
I første omgang bliver det nok ikke lige så omfattende som C-niveau-videoerne, da jeg også gerne vil færdiggøre den serie før jeg for alvor tager hul på B-niveauet.
Mangler der ikke mange navne af ioner? Hvornår hedder det per-, -it eller at?
Jo, det har du helt ret i. Jeg gennemgår ikke hvordan de sammensatte ioner navngives.
Som udgangspunkt er det ikke noget jeg forventer mine elever gennemskuer systemet i, jeg nøjes med at sige de skal lære nogle enkelte komplekse ioner udenad.
Det er system i hvordan de komplekse ioner navngives, men det er , ja, mere komplekst :)
Det kunne være en videoide til senere
@@Gymnasiekemi Tak for svaret, og tusind tak for videoerne, de er meget hjælpsomme og god kvalitet.
Velbekomme :)
hører halv metal os under metal, når du nævner forbindingerne?
Ja, det er et interessant spørgsmål :D
Det er ikke så ligetil at sige. Det vil både afhænge af hvilket halvmetal man bruger og hvilket andet atom det bindes til.
Man kan bruge elektronegativitetsforskelle til at afklare nærmere, men man kan også lave forbindelser hvor det ikke er tydeligt om den er ionforbindelse eller molekyleforbindelse.
Hvad er forskellig på en ionbinding og ionforbindelse?
En ionforbindelse er et bestemt stof, eksempelvis natriumchlorid, NaCl. En ionbinding er der holder ionforbindelsen sammen, altså tiltrækningen mellem natrium-ionen og chlorid-ionen.