Leuke video! Ik wil wel graag wat aanvullingen doen :) Allereerst wordt de term ADD bijna niet meer gebruikt. Er zijn 3 typen ADHD: Inattentive type (dit noemden ze vroeger ADD), Hyperactive type en Combined type. De laatste wil zeggen dat je zowel kenmerken van de inattentive type als van de hyperactive type hebt. Daarnaast vind ik de symptomen die genoemd worden wat kort door de bocht. Ja, aandachtsproblemen en "moeite met stil zitten" zijn veelvoorkomende problemen, maar "Executive dysfuction" is zeker net zo'n belangrijk symptoom. Bij dit symptoom is het onmogelijk om te beginnen aan een taak die je eigenlijk wel wilt doen, maar somehow houdt alles in je lichaam je tegen om het toch te gaan doen. Dit is ontzettend frustrerend en wordt vaak niet begrepen door mensen zonder ADHD. Als laatste een aanvulling op de uitleg over het ADHD brein: ik mis hier de uitleg over het stofje dopamine, daar is het ADHD brein minder gevoelig voor, en dopamine werkt als een soort remmer, dus als je niet genoeg dopamine hebt of je brein reageert er niet echt op, draait ie dus helemaal dol. Daarom werkt sommige medicatie ook goed bij ADHD, omdat dat de dopamine-aanmaak bevordert.
Goeie aanvulling en herkenbaar, met name dat executive dysfunction. Ik ben nu 60. Zo'n 6 jaar geleden door de GGZ gediagnoseerd als ASS: Active but odd. Ik kon me niet vinden in deze diagnose (ben zelf klinisch psycholoog en zodoende kon ik het verslag goed inschatten), maar het heeft 4 jaar geduurd voordat ik een second opinion kon aanvragen bij het Leo Kannerhuis. Daar werd na 3 sessies al geconcludeerd dat er geen sprake was van ASS, maar van ADHD en een verlaagd zelfbeeld. Dat laatste kon ook weer wat te maken hebben met het constant falen, als gevolg van de ADHD). Vooral de uitleg over executive dysfunction is iets dat ik dus heel erg herken.
Ik werk als POH GGZ, wat ik juist belangrijk vindt is het tijdig opsporen van de signalen. Met name omdat dit vanaf de kindertijd zichtbaar is, wanneer het om ADHD diagnose gaat. Bovendien verwarren veel volwassenen de symptomen van stress met die van ADHD. Denk aan concentratieverlies, moeite met taken afmaken, korte termijn geheugen wat niet optimaal alle informatie opslaat etc. Dit gaat in de hulpverlening regelmatig fout, waardoor mensen op onnodig lange wachtlijsten staan, verkeerd gediagnosticeerd worden. Medicatie vragen ipv juiste hulp zoeken. Bij verkeerde uitleg of eigen onderzoek de handvatten missen en soms moeite hebben met het accepteren van de diagnose.
Ja, absoluut! Ik heb net een therapie sessie psycho-educatie gehad voor mijn autisme en daarin stond dit: "Bij volwassenen met ASS kunnen angststoornissen als comorbide stoornis worden gediagnosticeerd. Men dacht dat deze stoornis bij volwassenen met ASS minder frequent voorkomt dan bij kinderen met ASS, maar in een recente studie werd bij 50% van de volwassenen met ASS in de loop van hun leven een angststoornis gediagnosticeerd.". Dus ook mét diagnose is die kans er, dus niet gediagnostiseerd dan zeker ook. Want juist zonder diagnose heb je überhaupt de handvatten nog niet..
Dit is eennhele goede vraag die je een professioneel zou kunnen stellen. Ik denk zelf van wel, maar ik ben geen professional maar gewoon maar iemand. ADHD en autisme ligt soms dicht bij elkaar. Vandaar dat ik dit denk.
Het lastige aan ADHD is dat de symptomen ook sterk overeenkomen met laks of luiheid. Ik denk dat iedereen zich er wel in kan vinden dat ze snel afgeleid zijn, makkelijke focussen op wat ze leuk vinden en impulsief handelen. Zeker in de huidige kapitalistische maatschappij die ingericht is om daar misbruik van te maken. Niets ten nadelen van wie de diagnose heeft en hulp heeft aan de behandelingen. Het stempeltje zou mij een worst wezen als de behandeling helpt.
Ik heb zelf geen ADHD, wel autisme. (Heeft op bepaalde vlakken overeenkomsten met de niet-hyperactieve variant van ADHD) Maar ik heb me voordat ik de diagnose had heeeeel vaak naar om gevoeld. Ik dacht dat ik een luie nietsnut was, was boos op hoe ik was. Mijn opa en oma noemde me vaak ook lui (waar mn ouders voor mij op kwamen). Dus ik snap dat dat voor "de buitenwereld" inderdaad zo kan ogen. Nu ik de diagnose heb, weet ik dat het executief disfunctioneren is dat bij mij ontstaat wanneer ik overprikkeld ben. Taak dus om te leren hoe ik overprikkeling kan verminderen waardoor ik minder van die dagen heb dat ik na werk alleen maar op bed kan liggen en niks aan het huishouden kan doen..😅 Maat ik geef toe, in een rustig weekend kan ik ook wel eens een echt luie dag hebben en inderdaad, die dag lijkt op zo'n overprikkelde dag. Een psycholoog prikt er gelukkig ook wel door heen of iemand last heeft van executief disfunctioneren, of simpelweg lui is. Zo'n diagnose traject waren bij mij 7 gesprekken van een uur, paar inclusief ouders.
Vaak is het dan niet een beetje snel afgeleid, maar vaak. Werk niet afmaken, de helft meekrijgen van de uitleg door de meester of juf, rommelig zijn (in je hoofd en met je spullen) én overzicht is een heel belangrijk onderdeel. Te laat komen komt ook vaak voor
@@5Fem5Fem Mijn dochter kreeg een vragenlijst met 80 vragen. Na het antwoorden zei de psycholoog dag er 75 zodanig waren beantwoord waarna de conclusie ADHD kwam. De term ADD mag al twee jaar niet meer worden gebruikt volgens de DSM-5. Het blijkt inwendige hyperactiviteit te zijn wat als buitenwereld niet als hyperactief wordt ervaren, voorheen ADD genoemd.
Erg oppervlakkig filmpje, bedoeld als snelle hap. Voor wie een idee wil weten hoe het zit is dit te weinig. (En ik heb me gruwelijk gestoord aan de overdosis randstedelijke ehhwwrr. Volgende keer een Groninger of een Brabander)
De diagnose is wat complexer maar het is met name op basis van hoeveel last je ervan hebt. Ik durf wel te zeggen dat genoeg mensen (waaronder de benoemde meisjes) het gedrag zelf weten te corrigeren of compenseren. Zelf kreeg ik een dyslexieverklaring en heb daarom veel uitgebreider ontwikkelt op gebied van taal dan mijn klasgenoten destijds.
hmm als het erfelijk is, waarom dan niet kijken naar het DNA? Daaruit kan je toch goed zien wat de overeenkomsten/verschillen zijn. Of zie ik dat nu verkeerd?
ik ben zelf niet gediagnostiseerd.... ben gewoon een luie lamzak dus.... Mijn neefje is (gediagnostiseerd) auti... het is lastig. Geen 2 mensen zijn hetzetlfde
ik denk ook als je heel stereotypisch kijkt zijn jongens/mannen ook actiever. jongens doen gewoon meer fysiek vergeleken met meisjes... Jongens (en dan heb ik het over kinderen van 8-16 jaar ofzo) die zijn wilder en dan meisjes. jongens moeten stoeien, rennen, klimmen etc etc.... minder als meisjes (Als ik kijk in mijn omgeving en van vroeger) Ik weet nog wel vroeger toen ik op de basisschool zat waren jongens veel aan het stoeien, rennen, voetballen en in bomen aan het klimmen vergeleken met meisjes. al had ik ook wel 2 meisjes in de klas die dat ook deden en zelfs nog beter als wij jongens. maar die hadden allebij adhd. Ik weet het niet, maar ik zou denken kijk los van die hokjes en test neutraal of je nou een jongen of meisje bent met adhd of iets anders (zoals autisme ofzo of andere dingen zoals odd, add etc etc etc...)
Ik had zelf bedacht dat het bij meisjes minder opviel omdat hun hersenhelften meer met elkaar in verbinding staan dan bij jongens. 0,0 wetenschappelijk, maar ergens, ooit, was dit mijn conclusie.
Leuke video! Ik wil wel graag wat aanvullingen doen :)
Allereerst wordt de term ADD bijna niet meer gebruikt. Er zijn 3 typen ADHD: Inattentive type (dit noemden ze vroeger ADD), Hyperactive type en Combined type. De laatste wil zeggen dat je zowel kenmerken van de inattentive type als van de hyperactive type hebt.
Daarnaast vind ik de symptomen die genoemd worden wat kort door de bocht. Ja, aandachtsproblemen en "moeite met stil zitten" zijn veelvoorkomende problemen, maar "Executive dysfuction" is zeker net zo'n belangrijk symptoom. Bij dit symptoom is het onmogelijk om te beginnen aan een taak die je eigenlijk wel wilt doen, maar somehow houdt alles in je lichaam je tegen om het toch te gaan doen. Dit is ontzettend frustrerend en wordt vaak niet begrepen door mensen zonder ADHD.
Als laatste een aanvulling op de uitleg over het ADHD brein: ik mis hier de uitleg over het stofje dopamine, daar is het ADHD brein minder gevoelig voor, en dopamine werkt als een soort remmer, dus als je niet genoeg dopamine hebt of je brein reageert er niet echt op, draait ie dus helemaal dol. Daarom werkt sommige medicatie ook goed bij ADHD, omdat dat de dopamine-aanmaak bevordert.
Goeie aanvulling en herkenbaar, met name dat executive dysfunction.
Ik ben nu 60. Zo'n 6 jaar geleden door de GGZ gediagnoseerd als ASS: Active but odd. Ik kon me niet vinden in deze diagnose (ben zelf klinisch psycholoog en zodoende kon ik het verslag goed inschatten), maar het heeft 4 jaar geduurd voordat ik een second opinion kon aanvragen bij het Leo Kannerhuis. Daar werd na 3 sessies al geconcludeerd dat er geen sprake was van ASS, maar van ADHD en een verlaagd zelfbeeld. Dat laatste kon ook weer wat te maken hebben met het constant falen, als gevolg van de ADHD). Vooral de uitleg over executive dysfunction is iets dat ik dus heel erg herken.
Ik werk als POH GGZ, wat ik juist belangrijk vindt is het tijdig opsporen van de signalen. Met name omdat dit vanaf de kindertijd zichtbaar is, wanneer het om ADHD diagnose gaat. Bovendien verwarren veel volwassenen de symptomen van stress met die van ADHD. Denk aan concentratieverlies, moeite met taken afmaken, korte termijn geheugen wat niet optimaal alle informatie opslaat etc. Dit gaat in de hulpverlening regelmatig fout, waardoor mensen op onnodig lange wachtlijsten staan, verkeerd gediagnosticeerd worden. Medicatie vragen ipv juiste hulp zoeken. Bij verkeerde uitleg of eigen onderzoek de handvatten missen en soms moeite hebben met het accepteren van de diagnose.
Is het gegeven geen diagnose = grote kans op angststoornis of depressie ook zo voor autisme te stellen?
Ja, absoluut! Ik heb net een therapie sessie psycho-educatie gehad voor mijn autisme en daarin stond dit: "Bij volwassenen met ASS kunnen angststoornissen als comorbide stoornis worden gediagnosticeerd. Men dacht dat deze stoornis bij volwassenen met ASS minder frequent voorkomt dan bij kinderen met ASS, maar in een recente studie werd bij 50% van de volwassenen met ASS in de loop van hun leven een angststoornis gediagnosticeerd.". Dus ook mét diagnose is die kans er, dus niet gediagnostiseerd dan zeker ook. Want juist zonder diagnose heb je überhaupt de handvatten nog niet..
Dit is eennhele goede vraag die je een professioneel zou kunnen stellen.
Ik denk zelf van wel, maar ik ben geen professional maar gewoon maar iemand.
ADHD en autisme ligt soms dicht bij elkaar. Vandaar dat ik dit denk.
ADHD zit op het autisme spectrum, maar lijkt mij dat elke conditie die beperkt je eigen handelen te verklaren het risico op een depressie verhoogd.
@mischa9570 Ja
Kippenvel over het stuk bij het stellen van verkeerde diagnoses, daar wordt de spijker echt op z'n kop geslagen. Dankjewel! ❤
Wilde wel de artikelen gaan lezen waar hier data uit wordt gehaald, ben gewoon benieuwd. Zag geen bronvermeldingen staan. Heb ik iets gemist?
Hoi Arlin, je vindt hier in ieder geval wat relevante cijfers: www.nji.nl/cijfers/adhd
4. Tijd blindheid
dit is voor mij het irritantste van adhd, mgod
De mens is uberhaupt niet in staat om fatsoenlijk tijd bij te houden. Tijd gaat snel als je het naar je zin hebt en wachten duurt altijd lang.
@@Deveonn ja dat weten adhders ook wel lmao, niet hetzelfde
@@croozerdog alle symptomen van ADHD’ers hebben alle mensen last van, het is enkel uitvergroot.
Het lastige aan ADHD is dat de symptomen ook sterk overeenkomen met laks of luiheid. Ik denk dat iedereen zich er wel in kan vinden dat ze snel afgeleid zijn, makkelijke focussen op wat ze leuk vinden en impulsief handelen. Zeker in de huidige kapitalistische maatschappij die ingericht is om daar misbruik van te maken.
Niets ten nadelen van wie de diagnose heeft en hulp heeft aan de behandelingen. Het stempeltje zou mij een worst wezen als de behandeling helpt.
Ik heb zelf geen ADHD, wel autisme. (Heeft op bepaalde vlakken overeenkomsten met de niet-hyperactieve variant van ADHD) Maar ik heb me voordat ik de diagnose had heeeeel vaak naar om gevoeld. Ik dacht dat ik een luie nietsnut was, was boos op hoe ik was. Mijn opa en oma noemde me vaak ook lui (waar mn ouders voor mij op kwamen). Dus ik snap dat dat voor "de buitenwereld" inderdaad zo kan ogen.
Nu ik de diagnose heb, weet ik dat het executief disfunctioneren is dat bij mij ontstaat wanneer ik overprikkeld ben. Taak dus om te leren hoe ik overprikkeling kan verminderen waardoor ik minder van die dagen heb dat ik na werk alleen maar op bed kan liggen en niks aan het huishouden kan doen..😅 Maat ik geef toe, in een rustig weekend kan ik ook wel eens een echt luie dag hebben en inderdaad, die dag lijkt op zo'n overprikkelde dag.
Een psycholoog prikt er gelukkig ook wel door heen of iemand last heeft van executief disfunctioneren, of simpelweg lui is. Zo'n diagnose traject waren bij mij 7 gesprekken van een uur, paar inclusief ouders.
0:39 Dus als je snel afgeleid bent heb je ADD? Alleen maar snel afgeleid? Meer niet?
Vaak is het dan niet een beetje snel afgeleid, maar vaak. Werk niet afmaken, de helft meekrijgen van de uitleg door de meester of juf, rommelig zijn (in je hoofd en met je spullen) én overzicht is een heel belangrijk onderdeel. Te laat komen komt ook vaak voor
@@5Fem5Fem Mijn dochter kreeg een vragenlijst met 80 vragen. Na het antwoorden zei de psycholoog dag er 75 zodanig waren beantwoord waarna de conclusie ADHD kwam.
De term ADD mag al twee jaar niet meer worden gebruikt volgens de DSM-5. Het blijkt inwendige hyperactiviteit te zijn wat als buitenwereld niet als hyperactief wordt ervaren, voorheen ADD genoemd.
@@johnroekoek12345klopt, het heet dan ADHD-i, beetje jammer dat deze onderzoeker de oude term gebruikt
Erg oppervlakkig filmpje, bedoeld als snelle hap.
Voor wie een idee wil weten hoe het zit is dit te weinig.
(En ik heb me gruwelijk gestoord aan de overdosis randstedelijke ehhwwrr. Volgende keer een Groninger of een Brabander)
De diagnose is wat complexer maar het is met name op basis van hoeveel last je ervan hebt. Ik durf wel te zeggen dat genoeg mensen (waaronder de benoemde meisjes) het gedrag zelf weten te corrigeren of compenseren. Zelf kreeg ik een dyslexieverklaring en heb daarom veel uitgebreider ontwikkelt op gebied van taal dan mijn klasgenoten destijds.
hmm als het erfelijk is, waarom dan niet kijken naar het DNA? Daaruit kan je toch goed zien wat de overeenkomsten/verschillen zijn. Of zie ik dat nu verkeerd?
wss zijn er zoveel genen bij aan het kijken die misschien altijd wel een beetje verschillen dat het onmogelijk is om te zien
ik ben zelf niet gediagnostiseerd.... ben gewoon een luie lamzak dus.... Mijn neefje is (gediagnostiseerd) auti... het is lastig. Geen 2 mensen zijn hetzetlfde
Dank u
ik denk ook als je heel stereotypisch kijkt zijn jongens/mannen ook actiever. jongens doen gewoon meer fysiek vergeleken met meisjes... Jongens (en dan heb ik het over kinderen van 8-16 jaar ofzo) die zijn wilder en dan meisjes. jongens moeten stoeien, rennen, klimmen etc etc.... minder als meisjes (Als ik kijk in mijn omgeving en van vroeger) Ik weet nog wel vroeger toen ik op de basisschool zat waren jongens veel aan het stoeien, rennen, voetballen en in bomen aan het klimmen vergeleken met meisjes. al had ik ook wel 2 meisjes in de klas die dat ook deden en zelfs nog beter als wij jongens. maar die hadden allebij adhd. Ik weet het niet, maar ik zou denken kijk los van die hokjes en test neutraal of je nou een jongen of meisje bent met adhd of iets anders (zoals autisme ofzo of andere dingen zoals odd, add etc etc etc...)
Ik had zelf bedacht dat het bij meisjes minder opviel omdat hun hersenhelften meer met elkaar in verbinding staan dan bij jongens. 0,0 wetenschappelijk, maar ergens, ooit, was dit mijn conclusie.
Lekker veel energie om de vaat te doen