Complement direct - public (elevi +profi)

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 17 гру 2024

КОМЕНТАРІ • 5

  • @enikogercuj3796
    @enikogercuj3796 Рік тому +1

  • @boteanuandreea3452
    @boteanuandreea3452 Рік тому

    Te pup, Anuta.

  • @iuliamaria9498
    @iuliamaria9498 Рік тому

    Bună ziua! Aș vrea să vă întreb, în GALR 2005/2008 mai sunt abordate subordonatele? Mai există conceptul acesta? Eu nu l-am găsit abordat, cineva îmi spunea că din moment ce nu se mai vorbește în GALR de părți de propoziții, ci de grupuri sintactice, automat nu mai există nici conceptul de subordonate. Am găsit câteva referiri la completive (directe, secundare) în capitolul pentru Complementul direct și Complementul secundar, însă întrebarea mea este: dacă nu mai avem subordonate în GALR, în cazul în care ni se dă la definitivat/titularizare o subordonată - aspecte ale ei, vom scrie raportându-ne la gramatica tradițională, nu este așa?

    • @lectiaderomanacuhar411
      @lectiaderomanacuhar411  Рік тому

      Bună ziua. O întrebare bună! Cerința pentru titularizare ne îndreaptă către ceea ce trebuie să scriem. Subordonatele încă mai există, nu le putem exclude. S-ar putea regăsi în cerințe, așadar le studiem ca atare. Sunt realizări propoziționale ale funcțiilor sintactice cu tot ce implică: regenți, conectori etc. 🤗

    • @iuliamaria9498
      @iuliamaria9498 Рік тому

      @@lectiaderomanacuhar411, vă mulțumesc! Da, și mie mi se pare că nu le putem exclude, voiam doar să știu dacă putem să le prezentăm așa cum apar ele în gramatica tradițională, fiindcă GALR-ul nu aduce o abordare nouă în ceea ce le privește, atât doar că, așa cum spuneați și dumneavoastră, apar cu denumiri de „realizări propoziționale” ale diverselor funcții sintactice (părți de propoziție), mai exact prop. relativă și conjuncțională, deci probabil trebuie să ne axăm pe regenți, conectori, poate ceva excepții/restricții... :)