Πώς να φυτέψουμε πατάτες στον κήπο μας.ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΤΕ LIKE ΣΤΑ VIDEO!! Και ενα σχόλιο!!!ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!!

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 5 вер 2024
  • Στον κήπο, θα πρέπει να έχετε σκάψει καλά το χώμα και να το έχετε εμπλουτίσει με κομπόστ. Το σκάψιμο μπορείτε να το κάνετε με τσάπα, ή να χρησιμοποιήσετε σκαπτικό (φρέζα). Απομακρύνετε όσες περισσότερες πέτρες μπορείτε. Ο εμπλουτισμός όλης της περιοχής του κήπου που θα χρησιμοποιηθεί για καλλιέργεια, θα ήταν το ιδανικό. Θα μας κοστίσει όμως μία μικρή περιουσία (το κομπόστ και τα βιολογικά λιπάσματα κοστίζουν). Εναλλακτικά, μπορείτε να εμπλουτίσετε μόνο την περιοχή γύρω από κάθε φυτό. Αυτό είναι πολύ πιο οικονομικό και ελπίζω το ίδιο αποτελεσματικό. Οι αποστάσεις ανάμεσα στα φυτά, θα πρέπει να είναι 50 με 60 εκατοστά. Η εποχή σποράς καθορίζεται ανάλογα με τον τόπο και το κλίμα της κάθε περιοχής. Σε γενικές γραμμές χωρίζουμε τη φύτευση της πατάτας σε δύο μεγάλες περιόδους, τη χειμωνιάτικη (Δεκέμβριο-Μάρτιο) και τη καλοκαιρινή (Ιούλιο-Σεπτέμβριο).
    Χειμωνιάτικη φύτευση: Aυτή είναι και η κύρια πατατοκαλλιέργεια. Φυτεύεται αρχικά στη πεδινή νότια Ελλάδα, συνεχίζει στην πεδινή βόρεια και τέλος στην ορεινή βόρεια και νότια Ελλάδα.
    Καλοκαιρινή φύτευση: Φυτεύεται κυρίως στη πεδινή και ορεινή βόρεια Ελλάδα και στην ορεινή νότια Ελλάδα.
    Σημείωση: Έχουμε πάντα υπόψη μας το κλίμα που επικρατεί στη περιοχή μας την εποχή της συγκομιδής. Η πατάτα χρειάζεται 90 έως 120 ημέρες για να ολοκληρώσει τον κύκλο της, ανάλογα την πρωιμότητα της ποικιλίας και τις καιρικές συνθήκες. Σε κάθε περίπτωση, υπολογίζουμε η συγκομιδή να έχει πραγματοποιηθεί πριν τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες και τους καύσωνες του καλοκαιριού και πριν τους παγετούς του χειμώνα .
    Πότε γίνεται η συγκομιδή;
    Η συγκομιδή πραγματοποιείται 3-4 μήνες μετά τη φύτευση, όταν ολοκληρώνεται ο κύκλος ζωής του φυτού της πατάτας. Σταδιακά αρχίζει και κιτρινίζει και τελικά ξεραίνεται. Εκείνη ακριβώς τη χρονική περίοδο, οι κόνδυλοι έχουν ωριμάσει και έχουν αποκτήσει το τελικό τους μέγεθος. Όταν τις βγάζουμε από το χώμα φροντίζουμε να μην τις τραυματίσουμε και τις αποθηκεύουμε σε σκοτεινό και αεριζόμενο χώρο. Μπορεί κάποιες από τις πατάτες κατά τη διάρκεια της καλλιέργειας να έχουν εκτεθεί στον ήλιο και να έχουν πρασινίσει. Αυτές είναι ακατάλληλες για κατανάλωση, λόγω μιας ουσίας που έχει αναπτυχθεί, της σολανίνης.

КОМЕНТАРІ • 14

  • @Grigorisf1
    @Grigorisf1  2 роки тому +4

    Γέμωση φύτευε φυτά, λίγωση να κλαδεύεις, φεγγάρι βλέπε γεωργέ, αν θες να προοδεύεις. Οι παλιοί γεωργοί προσαρμόζουν τις καλλιεργητικές εργασίες ακολουθώντας τα στάδια του φεγγαριού. Πριν τη νέα σελήνη 2-3 ημέρες (γέμωση του φεγγαριού), είναι η περίοδος που μπορούμε να φυτέψουμε σπόρους - βολβούς - κονδύλους, όπως τις πατάτες σας, ενώ αυτή την περίοδο φυτεύουμε και έτοιμα φυτά όπως ανθοφόρα φυτά, δέντρα, θάμνους, λαχανικά κ.λπ.), φυτεύουμε μοσχεύματα - ριζώματα κ.λπ., μεταφυτεύουμε, κάνουμε μπολιάσματα, πραγματοποιούμε λίπανση και γενικότερα ό,τι εργασία έχει σχέση με την ανάπτυξη ριζών. Μετά την πανσέληνο 2-3 ημέρες (λίγωση του φεγγαριού) είναι η περίοδος για: κλάδεμα, συγκομιδή καρπών - λουλουδιών - σπορών, κόψιμο χορταριών, κόψιμο ζιζανίων, σκάλισμα, βοτάνισμα, ακόμα και τα κομμένα κλαριά καίγονται ευκολότερα. Μόνο τον Ιανουάριο μπορούμε, ανεξάρτητα σε ποια φάση βρίσκεται το φεγγάρι, να κάνουμε κλαδέματα «Γενάρη μήνα κλάδευε φεγγάρι μην ξανοίγεις».

  • @user-cx7ro3pn7h
    @user-cx7ro3pn7h 3 роки тому +2

    σας. ευχομαι. καλη. δυναμη. να. ειστε. παντα. καλα. για. το. υπεροχο. εργο. σας

  • @Χριστίνα-Μαρκίδου
    @Χριστίνα-Μαρκίδου 2 роки тому +2

    Ευχαριστούμε για το μοίρασμα!

    • @Grigorisf1
      @Grigorisf1  2 роки тому +1

      Καλησπερα να ειστε καλα!

  • @user-nt2nc7cl8y
    @user-nt2nc7cl8y 5 місяців тому

    πολύ ωραία η συμβουλή σας και ωραίο το βίντεο ,κατατοπιστικό!!!

  • @user-ye3mb1cw1w
    @user-ye3mb1cw1w 3 роки тому +1

    Καλο

  • @user-ei4yf7zt8c
    @user-ei4yf7zt8c 3 роки тому +1

    Πολύ χρήσιμο! Κάτι για το πότισμα, κάθε πότε γίνεται; Με σταγώνες τοπικά ή γεμίζουμε το αυλάκι νερό;Σε περιοχή που πιάνει λίγο χιόνι το χειμώνα όλα τα κηπευτικά λογικά θα θέλουν θερμοκήπιο; Ευχαριστούμε για την ενημέρωση!

    • @Grigorisf1
      @Grigorisf1  3 роки тому +2

      Η πατάτας χρειάζεται νερό, καθώς όταν υπάρχει έλλειψη υγρασίας η παραγωγή είναι πολύ μικρότερη. Οι ανάγκες της πατάτας σε πότισμα διαφέρουν σε κάθε στάδιο ανάπτυξης του φυτού, Η καλλιέργεια της πατάτας έχει μεγαλύτερες ανάγκες σε πότισμα κατά την περίοδο που μεγαλώνουν οι κόνδυλοι, δηλαδή μετά το σώριασμα, ενώ έχει μικρότερες ανάγκες σε νερό κατά την περίοδο του φυτρώματος, καθώς και στα τελικά στάδια της συγκομιδής.Συνήθως, ποτίζουμε 2-3 φορές τη βδομάδα την περιοδο της ανοιξιάτικης καλλιέργειας και 1-2 φορές τη βδομάδα κατά την περίοδο του φθινοπώρου, το πότισμα γίνετε όπως βολεύει εσάς, κανενα φυτο δεν αντέχει στο χιονι και στον αερα.. οπότε τα προστατεύουμε με διάφορους τροπους.

    • @user-ei4yf7zt8c
      @user-ei4yf7zt8c 3 роки тому +1

      Ευχαριστώ πολύ για την απάντηση!

  • @alexisrigas5743
    @alexisrigas5743 2 роки тому +1

    Το ποτισμα με την μέθοδο του αυλακιου πως γινετε?

  • @achillefstoloudis2568
    @achillefstoloudis2568 2 роки тому +1

    η πατάτα που φυτεύουμε είναι οποιαδήποτε πατάτα που ξεκινάει να φυτρώνει, ? ή δεν θα βγάλει τίποτε και πρέπει να αγοράσουμε πατατόσπορο?

    • @Grigorisf1
      @Grigorisf1  2 роки тому +2

      Εγω εβαλα πατάτες που ειχα στην αποθήκη και έβγαλαν ματια.. αν θέλετε εσείς αγοράζετε πατατόσπορο

  • @2000634
    @2000634 Рік тому +1

    Όταν φυτρώνουν οι πατέρες κατά την διάρκεια δηλαδή της ανάπτυξης τους , τα χόρτα και τα ζιζάνια μου φυτρώνουν ανάμεσα τα βγάζουμε για να αφήσουμε την πατάτα μα αναπτυχθεί σωστα; Χαζή ερώτηση αλλά δεν το έχω ξανακάνει.

    • @Grigorisf1
      @Grigorisf1  Рік тому +1

      Καλησπέρα σας τα βγάζουμε όλα αυτά ναι..