Războiul troian - Adevăr și legendă

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 19 сер 2024
  • Schița lecției de istorie "Războiul troian adevăr și legendă" cuprinde :
    I. Legendele Olimpului
    Grecii antici au creat, pentru a descrie și a explica lumea înconjurătoare, legende și mituri de o frumusețe deosebită. Acestea au devenit parte a culturii umanității. Aspecte precum formarea Universului și a Pământului, trecerea timpului, evenimente istorice, comportamentul zeilor sau al oamenilor, erau explicate cu ajutorul legendelor. La început, acestea erau povestite de poeți și cântăreți călători (numiți aezi). Cu timpul, ele au fost consemnate în scris.
    II. Zei și eroi ai vechilor greci
    Vechii greci erau politeiști. Ei credeau că zeii lor (12 principali) trăiau pe muntele Olimp, de unde se amestecau în viața muritorilor. Zeii aveau trăsături și comportamente umane - erau adesea răzbunători, geloși și impulsivi, iar bunăvoința le putea fi câștigată prin daruri sau jertfe.
    Mitologia greacă abundă în povestiri despre zei și despre eroi (semizei sau muritori) transmise mai întâi pe cale orală, apoi păstrate în scris.
    III. Poemele homerice
    Acompaniați de liră, poeții cântau faptele eroilor în zilele de sărbătoare.
    Cele mai îndrăgite povești ale vechilor greci au fost Iliada și Odiseea, două poeme eroice, al căror autor se spune că a fost Homer.
    IV. Poemele homerice
    Compuse cu șapte-opt secole înainte de Hristos, Iliada și Odiseea au valorificat o lungă tradiție orală, fiind inspirate de un mare eveniment din trecutul îndepărtat: războiul dintre ahei (greci) și troieni. Însă autorul nu s-a mulțumit să istorisească doar conflictul lung și întortocheat, care s-a încheiat după 10 ani cu o victorie greu plătită. El a adăugat o continuare, spunând și povestea lui Ulise. Acesta era unul dintre eroii războiului abia încheiat. Deși greu convins să ridice armele și să plece la luptă, într-un moment de cumpănă al războiului, el a arătat o inteligență și o abilitate aparte.
    Cele două poeme homerice au, pe întreaga lor întindere, un aer de legendă. Muritorii se amestecă tot timpul cu zeii și astfel nu e de mirare că aceștia sunt cei care oferă pretextul conflictului. Se istorisește cum Paris, fiul regelui Troiei, a fost chemat să desemneze câștigătoarea unui concurs de frumusețe la care participau trei zeițe. Fiecare dintre ele s-a angajat să ofere o recompensă celui ce urma să aleagă. A câștigat chiar zeița frumuseții, Afrodita, iar Paris a primit-o în dar pe Elena, soția regelui Menelau, considerată cea mai frumoasă muritoare. Cu acordul zeilor, el a răpit-o pe Elena.
    Pentru că era vorba despre o încălcare gravă a codului onoarei, ceilalți regi ahei au luat partea soțului înșelat, și-au înarmat trupele și au plecat spre Troia să-l răzbune. Ajunși acolo, au declanșat un asediu și, în cursul înfruntărilor care au urmat, zeii au continuat să se amestece.
    În prim-planul acțiunii s-au aflat doi eroi: Ahile, fiul lui Peleu și al lui Thetis, din familia divină a Nereidelor, și Ulise, regele Ithacăi. Cel dintâi își va pierde viața, lovit în călcâi, singurul său loc vulnerabil. Al doilea, reputat pentru inteligență și curaj, va pune capăt războiului cu ajutorul șiretlicului calului troian. După 20 de ani de la plecare, Ulise s-a întors acasă. Era bătrân și obosit, dar Penelopa, soția sa credincioasă, nu încetase să creadă că-l va revedea într-o zi.
    V. Adevărul istoric
    Multă vreme, oamenii au crezut că faptele relatate în Iliada și Odiseea erau simple povești. Totuși, în secolul al XIX‑lea, arheologul Heinrich Schliemann a început să cerceteze adevărul ascuns în spatele poveștilor. El a reușit să demonstreze existența reală a cetăților Troia, Micene și Tirint, atrăgând atenția istoricilor asupra Războiului troian.
    Dacă v-a plăcut, dați un like și abonați-vă! 🙂
    Urmăriți și videoclipurile din
    playlistul Istorie - bit.ly/3HQa2NZ
    playlistul Lecții de istorie - bit.ly/3LCISMU
    playlistul Personalități istorice - bit.ly/3LyK6J0
    playlistul Legende istorice - bit.ly/3sH7Uld
    playlistul De ce? - bit.ly/3RLm8NX
    playlistul Citate celebre - bit.ly/3I3KHju
    playlistul Anecdote istorice - bit.ly/34ALJ8w
    playlistul Enigmele istoriei - bit.ly/3BjwDA5
    playlistul Recomandare de cărți - bit.ly/3uRBwPp

КОМЕНТАРІ • 1

  • @istoriiregasite1
    @istoriiregasite1  Рік тому +1

    Vă recomand să urmăriți și "Războaiele grecilor (Războaiele medice. Războiul peloponesiac)" - ua-cam.com/video/8EF3O74h2Fk/v-deo.html