İasos Antik Kenti - Denizin Hayat Verdiği Kent - Milas Muğla 4K UHD

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 3 жов 2024
  • / @mehmetsokmentv
    ISBN 978-605-88104-0-2
    İasos Antik Kenti - Denizin Hayat Verdiği Kent - Milas Muğla 4K UHD
    İasos Antik Kenti, Muğla ili, Milas ilçesi, Kıyıkışlacık Mahallesi sınırlarında, Milas ilçesinin yaklaşık 26 km batısında yer almaktadır. Antik kentte en erken arkeolojik buluntu MÖ 3. bin yıla uzanmaktadır. En erken mimari kalıntılar ise MÖ 2. bin yıla tarihlenen Bronz Çağ’ı yerleşimine ait duvar kalıntılarıdır.
    Bouleuterion
    Bouleterion, Agoranın güneybatı köşesinde güney stoasının hemen arkasında yükselir. Bu İasos’daki en iyi korunmuş yapılardan biridir. Kazılardan önce bile basamakların üst kısmı görülebiliyordu. Orijinal yapı M.Ö 4. yy. şehir meclisi kurulduğu zaman inşa edilmiştir. Ancak şimdi görülen düzenleme M.S 1. yy. aittir. Dikdörtgen bir plana sahiptir ve oturma sıraları üççeyrek daire oluşturur.
    Caveasının dokuz alt basmağı korunabilmiştir. Bunların üstünde üç üst basamak sırasının ayırma diazoması geçiyordu. Zarif profilli basamakların yan kenarları aslan ayağı şeklinde yapılmışlardır. Döşemesi çok renkli mermerden olup orkestra yan basamaklara kadar uzanıyordu.
    Yapımı, İasosun Miletlilerin kontrolü olduğu dönem olan MS 1. yüzyıla dayanmaktadır. Birisi binanın kuzey tarafında, diğeri de binanın ön duvarında bulunan iki girişle toplantı odasına ulaşılabilmektedir. Bu bölümden dar bir geçit kullanılarak Agora stoasının doğusunda bulunan arşive ulaşılmaktadır. Binanın Roma döneminden kalan son hali Milet Bouleuterionuna benzemektedir. Günümüzde bina duvarının kalıntıları, oturma bölümünün bazı parçaları ve kapalı koridor görülebilmektedir.
    Saat Kulesi Olarak Bilinen Bakdakhin Anıt Mezar
    Şehirden 1 km. uzakta, doğu kıyısında Çanacık Tepe’nin alçak yamaçlarında bir mezarlık alanı bulunur. Buraya Saat Kulesi olarak adlandırılan bir Roma mezar anıtı hükmeder. Geç Roma İmparatorluk Dönemine tarihlenen anıt, kule veya podyumlu mezarlar olarak bilinen Suriye mezarlarına benzemektedir.
    Üst üste iki odadan meydana gelen yapının çatısı küçük bir kubbe ile örtülmüştür. Üstteki küçük odanın üç kenarındaki kemerler ve köşelerde ara duvarlar bulunur. Yapının arka cephesindeki izlerden anıtın duvarlarının zamanında mermer plakaları taklit eden bir sıva ile kaplı olduğu anlaşılmaktadır. Yapı M.S 2. yüzyıla tarihlenmektedir.
    Mendirek Kulesi
    Şimdi suyun altında kalmış iki paye, İasos’un batı limanını kapatıyordu. Şehrin açık denize karşı bulunduğu enlemesine ve ters konumu, ayrıca rüzgârın yönü göz önüne alınırsa, bunların dalgakıran olmadıkları, limana giriş çıkışları kontrol ettikleri anlaşılmaktadır.
    Bu payeler hem agora ile aynı yapı katında hem de doğu kıyısı boyunca bulunan liman yapılarının inşa edildiği döneme, yani Erken İmparatorluk Dönemine aittir. Orta Bizans Döneminde doğudaki küçük limana bir kule eklenmiştir. Kulenin kuzey ve batısı sağlam destek duvarlarıyla güçlendirilmiş ve silahların kullanılması için iki sıra mazgal deliği açılmıştır
    Akropol Üzerindeki Ortaçağ Kalesi
    Kale surları, Bizans döneminden bir sarnıcı ve kuzeybatıdaki günümüzde izleri kısmen görülebilen muhtemelen Hellenistik Döneme ait küçük bir tapınağı barındıran yamuk biçimli bir alanı içine alır. Surlar, araziye en açık kenarlarda bulunan on dört yarım daire ya da kare kuleyle korunur, ancak dik kayalığı takip eden batı tarafına kule yapılmamıştır.
    İnşası için çok sayıda devşirme malzeme kullanılmıştır; doğu kısmında daha eski binalara ait sütun tamburlarını ve diğer mimarî öğelerini görmek mümkündür. Surun iki girişi vardır; kuzeydeki ana giriş kare plânlı iki kule tarafından korunur.
    --------------------------------------------
    Kamera/Metin Yazım : Mehmet SÖKMEN
    Seslendirme : Rüksan Atak SÖKMEN
    Çekim Tarihi : 28.10.2020
    Prodüksiyon Yapım Tarihi: 23.11.2020
    Video Prodüksiyon Yapım, Yayın Ve Yönetmeni: Mehmet SÖKMEN - 0532 525 84 93
    web: www.mehmetsokmen.tv
    / mehmetsokmenantalya

КОМЕНТАРІ •