Heikki Kaunisto | Mitä on valokuitu?

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 12 вер 2024

КОМЕНТАРІ • 23

  • @jkinkamo
    @jkinkamo Рік тому +1

    Äkkiä ajatellen kannattaisi firman laittaa kustannuksellaan tyhjiä putkia vetonaruineen kaikkiin kesän aikana avattaviin taajamiin päästä päähän sekä poikittainkin joka risteykseen myytäväksi muille firmoille.

  • @jerekarppinen
    @jerekarppinen Рік тому +2

    Hyvä jakso. Olisi kiinnostanut kuulla enemmän tuosta ovelta ovelle -myyntitavasta; miten he osaavat ovenraosta vakuuttaa taajamassa asuvalle tehdastyöntekijälle tai parturi-kampaajalle, että juuri hän tarvitsee uudet kaapelit, että Netflixi pyörii pätkimättä.

    • @teosto1384
      @teosto1384 10 місяців тому +1

      Käytännössä soittamalla ovikelloa ja kertomalla että meillä olis tällainen valokuitu jonka avulla Netflix pyörii pätkimättä.
      Meidän kohdalla tosin ilmoitettiin myyjälle että kyllä kiitos, laita mainoslappu vaan nurmikolle kun ollaan jo kuukausia sitten tilattu ja yritetty myös naapureille lobata sitä jotta rakennushomma alueella toteutuisi. Viikko sitten saatiinkin viesti että nyt on riittävästi kiinnostuneita tehdasduunareita joten rakennus voi alkaa jahka saadaan aikataulut aseteltua kohdalleen.
      Kai meilläkin sitten naapurustossa oli niitä jotka ilmoittivat ettei ole tarvetta nykyisestä parantaa kun ei jokaisen pihalla mainoksia ollut, tosin en ymmärrä miksi, koska nykyinen nettikaapeli alueella on samaa lankaa josta mummo kutoo sukkia ja mobiiliyhteys kuin pieru Saharassa.
      Käytännössä meillä hybridikaista niiaa televisiota katsellessa jos juniori pelaa koneellaan jotakin samaan aikaan.

  • @PekPiu
    @PekPiu Рік тому +5

    Tämän vieraan asiaosaaminen oli jossain ala-asteen ja naurettavan välillä. Ja väite siitä että "firma on perustettu ihan hiljan", onkohan hän kuullut sellaisesta Tele-Telian vedätyksestä kuin "Avoin Kuitu Oy"? Mutta mitäs toimari nyt tuollaisista asioista osaisi.
    "Kuituverkko on tyypilliseti muilla suljettu verkko"... huokaus, vasta 30 vuotta kuidut, kupariverkko, keskusten co-location, mastopaikkavuokrat jne ovat olleet erityisen avoimia kaikille muille operaattoreille. Mutta mistäs tuollainen TJ:n puolikas nyt tätä ymmärtäisi.
    "Sähköverkossa on monta erillistä verkkoa ja operaattoria": Sähköverkko on luonnollinen monopoli, ja on jopa oudosti ihan laissa kielletty (!) ettei omaa rinnakkaista sähköverkkoa sallita rakennettavan, edes omalle alueelle. Täysin käsittämättömän tyhmä este sekin, mutta näköjäään "Suomessa ei (kuulemma) ole korruptiota". Mutta sinäänsä hieman kuitenkin samankaltaisuutta siinä että siirtomaksut verkon käytöstä ovat yksi asia, ja sähkönmyyjä toinen asia.
    "Kuituverkot ovat suljettuja ja niissä on vain yksi operaattori, eivätkä he halua päästää muita sinne": vai niin, omiin osakkuustaloihimme tulee usein noin 2-4 eri kuituoperaattorin yhteyttä. ISP-palveluita on saatavilla yli 30 eri toimittajalta. Nämä 30 ISP:tä voivat täysin vapaasti vuokrata last-mile-kuidun näiltä 2-4 kuituoperaattorilta. Miten siis tarkalleen "kuidut ovat suljettu verkko, mutta Valokuitunen tekee sen Eritavoin?". Melkoista roskaa.
    Onko todellakin ihmeellistä että ulkoluodoilla ja haja-asutusalueella on jotenkin kummallista ettei jokaiseen navettaan tuoda 3-5 eri kuitua, joista sitten tyypillisesti vain yksi on käytössä.
    "Ei ole vuokrausmallia, jotkut operaattorit pitävät kaikki kuidut itsellään", bullshit. Infran pakkovuokraaminen kyseisen alueen 'Huomattava Markkinavoima' (HVM)-operaattorilta on ollut täysin pakollista jo yli 30 vuotta. Mutta eihän valokuitunen (=Telia) 'toimitusjohtaja ja asiantuntija' tällaista voi ymmärtää.
    Suosittelen että tämä vieras soittaa ihan itse pienillä käsillään Viestintäviraston/Ficora asiakaspalveluun ja kysyy heiltä mitä dokumentteja hänen kannattaa näin ensimmäisenä aapisenaan lukea. Samalla hän voi kysyä miten Valokuitunen-firman Layer-2 kastotaan "vuokrattaviksi kuiduksi", kun tuo koko verkko on Telian/Valokuitusen suurta osaammattomuutta alleviivaava viritelmä. Multa kuituoperaattoreilta saa pimeää kuitua tuosta vaan, Layer-1:sta. Valokuituselta tyypillisesti ei saa sitä, missä tarkalleen on siis tämä hehkutettu "avoin valokuituverkko"?
    "kuiduissa pitää olla repeatteri ehkä noin 3 km välein", kas kun mun omat ihan perus-trasceiverit kotikäytössänikin tekevät helposti ja todellisesti 80-100 km ilman toistimia. Operaattorit käyttävät long-haul-yhteyksiin toki vielä parempia siirtojärjestelmiä, niissä kuituverkon linkkivälit ovat helposti muutama sata kilometria. Mutta "3 km välein pitää olla vahvistin...".
    Hämmästyttävä määrä roskaa ja tukevaa tietämättömyyttä tältä vieraalta, propaganda on näköjään haluttu olevan todella voimakasta. Toki on selvää että TJ on myös myyjä, mutta kyllä myyjän pitäisi osata edes alkeellisimmat perusteet, varsinkin regulaatiosta, joka ei sekään ole lainkaan vaikea asia, jos hän vain osaisi lukea.

    • @jape1100
      @jape1100 Рік тому

      No sehän oli kaupallinen yhteistyö, jossa propagandan vaara isohko. Pimeän kuparin vuokra oli ainakin joskus sen verta suolainen, ettei siinä vuokraaja päässyt oikein bisneksen tekoon. Kotikäytössä tuo 100km kuulostaa vähän erikoiselta. Ehkä jossain syrjäseudulla sitten 10km paukkuu rikki?

    • @jape1100
      @jape1100 Рік тому +1

      Vähän koski korvaan tuo useaan kertaan valonnopeudesta toitottelu. About samaa nopeutta se data menee kuparissa ja ilmassa jopa vähän nopeammin. En sitten tiedä oliko tahallista harhaanjohtamista vai tietämättömyyttä.

    • @PekPiu
      @PekPiu Рік тому

      @@jape1100 100km on ihan tavallisilla SM-transceivereille, täsmälleen niitä joita jengi käyttää kotonaankin. On olemassa toki 10-20km transuja yhtälailla, mutta eivät nuo 100km testatut ja speksatut kuitu-transut ole yhtään kalliimpia.
      On toki niin että 100km matkoille on hyvä yrittää pistää samaan kuituun eri värejä muita käyttäjiä varten (jos kuituvuokra on kallista), mutta tosiaan ihan tavallista peruskauraa tuokin rauta on. Katso vaikka Flexoptix SFP-valikosta, esimerkiksi yhtä kuitua käyttävä 80 km BiDi transu "Flexoptix 1G SFP BIDI ZX" maksaa 90 EUR. Ja tuossa vielä bonuksena tuo että tuota varten ei tarvitse vuokrata kuituparia, vain yksi kuitu riitää.
      HVM-kuparit ovat myös olleet täysin avoimia kaikille, juuri HVM:n vuoksi. Tosin ne ovat ikivanhaa last-mile-tekniikkaa, ja jo pitkään ihan laajasti reguloitu last-mile-kuituvuokra maksaa operaattorille noin 5 EUR/kk.
      Multimodet ovat sitten niitä entisten päivien halvoiksi tetyjä 500 metrin versioita. Viimeiset 15+ vuotta SM-transut maksavat täysin saman kuin MM, joten kukaan ei käytä MM-yhteyksiä mihinkään (oman verkon sisällä) ellei ole ihan pakko.

    • @jape1100
      @jape1100 Рік тому +1

      @@PekPiu Omat tiedot on näissä vähän vanhentunut. Aikoinaan ZX oli helkutin kallis ja laseritkin oli sitä leveämpää mallia. Nykyään SFP:tä saa yhteen halpaan kytkimeen kymmeniä. ZX:llä taitaa edelleen olla se minimietäisyys tai sitten tarttee käyttää vaimentimia, ettei tehorajat ylity vastaanottopäässä. Jotkut kytkimet/reitittimet edelleen valittaa, jos ei käytä saman valmistajan ylihinnoiteltua SFP:tä, mutta kyllä ne no-nametkin tuntuu hyvin pelittävän purkissa kuin purkissa. Itselläni Elenian kuitu, josta maksan kuituvuokraa 19€/kk ja operaattorin saan valita useasta vaihtoehdoista. Suomessa kuidun rakentaminen kotitalouksiin ei isoja operaattoreita kiinnostanut kun oli seksikkäämpiäkin bisneksiä. Kuidun ROI on kuitenkin aika pitkä. Sitten rahat hassattiin Saksan ilmaan ja muuhun hömpänpömppään ja investoinnit kuituinfraan oli pitkään matalla tasolla. Nythän näitä firmoja on, joten oikeaan suuntaan mennään. Valokuitunen ei tosiaan ole mitenkään erottuva toimija tässä joukossa, vaikka sitä tässä yritettiin katteettomasti kehua.

    • @PekPiu
      @PekPiu Рік тому +1

      ​@@jape1100 Flexoptix tarjoaa programmeerauslaitteen transuilleen niin että ne voidaan konffata antamaan minkä tahansa halutun laite-ID:n. Flexoptixilta saa myös ostaa valiiksi-identifioituneita transuja siihen että joku vanha Hoopee tai Kisko niitä suosuvat syömään. Kiskoissa tosin vuodesta 1997 asti on ollut oikeuden määräyksellä kaikkien valmistajien transut tuettuina, tätä kisko ei tietty laajasti halua kertoa.
      Nykyään myös HP/Aruba syö hyvin transuja, kuten lähes kaikki muutkin vendorit. Mutta jos joku laite tosiaan on rikki, esimerkiksi Flexopitx tai F5 myyvät varsin edullisia transuja, myös valmiiksi-identifioituina siihen mitä laite haluaa itselleen hyväksyä.
      Vaimennuksia toki joskus on, varsinkin pitkämatkalaiset ovat asia erikseen, mutta tosiaan ihan kotikutoisetkin SM-kuituyhteydet eivät tosiaan tarvitse "toistinta aina noin 3 km välein". Mutta se mikä on Valokuitusen varsin toistaitoisten toimijoiden markkinointia, voi toki kommentoida, ja katsoa miten pihalla hekin voivat toimarinsakin tasolla olla. Ja edelleenkin, vouhotus siitä miten "kuituja ei muualta saa ostaa, mutta Valokuitunen on Avoin Kaikille", on todellakin niin kovaa osaamattomuutta että jo 90-luvulla nuokin asiat jo osattiin, nykyään ei näköjään enää tarvitse, kun osaaminen taitaa täyttää kielletyn Vihafaktan tunnusmerkit.

  • @artovesterinen
    @artovesterinen Рік тому

    Mielenkiintoista. Olen itsekkin ollut tekemisissä valokuitupiuhojen kanssa jo 20 vuotta sitten mutta vasta nyt valkeni muukin kuin että sen sisällä kulkee selkeästi lasimaista kuitua ja punaista (? ainakin näin musiikkivehkeissä) valoa.

  • @AavaJALeevi
    @AavaJALeevi Рік тому +5

    Kai tuollaisen firman toimarilta voisi odottaa, että olisi edes perusteet hallussa sellaisesta tekniikasta, jota firma myy? Nyt ei kyllä ole niin.

  • @teemuhinkula1261
    @teemuhinkula1261 Рік тому +1

    Oli mielenkiintoinen aihe. Olisi tehnyt mieli tietää lisää teknologiasta. Ehkä tulevaisuudessa otatte myös kuuntelijoilta kysymyksiä etukäteen?

    • @jape1100
      @jape1100 Рік тому +1

      Tuohon tarkoitukseen olisi ehkä väärä vieras. Sen verta hataria oli vastaukset tekniikkaa liippaaviin kysymyksiin. Firmahan vain kaivaa kuitua, joten ei siinä paljoa tekniikasta ole kyse. Kokonaisuus kaupalliselta kantilta oli kyllä hallussa, kuten olettaa saattaa.

    • @teemuhinkula1261
      @teemuhinkula1261 Рік тому +1

      @@jape1100 Saatat olla kyllä oikeassa. Jos näin on, niin harmi. Itse näin niin, että vastaaja yritti löytää sopivaa lähestymistapaa kysymyksiin ottaen huomioon kuuntelijakunnan. Esimerkiksi itseä jäi kaivertamaan valokuidun hyöty vs. kupari sekä mikä on passiivisen ja point to point infran ero. Lisäksi se, että millaisia access switchejä kuitujen päästä löytyy sekä mikä on niiden merkitys.
      En osaa arvioida onko vika vieraassa vai minun pohdinnoissa.

    • @jape1100
      @jape1100 Рік тому +1

      @@teemuhinkula1261 Kuparin rajat xDSL-tekniikassa on tavallaan tulleet vastaan. Nopeutta saa VDSL-tekniikalla parhaimmillaan mukavasti, mutta monet kuparit on iäkkäitä ja niitä on monentasoisia, koska niitä on asenneltu vuosikymmenien mittaan. Tulee hankalia ja kalliita vikaselvityksiä, jos yhteys ei kunnolla toimikkaan. Lisäksi tehokas etäisyys on paljon pienempi vs kuitu. Monesti jakomo on liian kaukana laadukkaan VDSL:n rakentamiseksi. Kuidut sen sijaan ovat melko samanlaisia ja halvalla peruslaserilla pääsee sen 10km. Jakomotiloja voidaan keskittää isompiin yksikköihin, mikä säästää jo paljon, En tiedä onko passiivia ratkaisuja juurikaan tehty. Kuitu ei maksa paljoa ja niitähän menee yhdessä kaapelissa paljon enemmän kuin kuparipareja. Yksittäisen kuidun jakaminen vaatii passiivisia splittereitä ja siinäkin on omat haasteensa. Ja kuten haastattelussa toitotettiin kuidun "ääretöntä" kapasiteettia, niin niissä nopeuksissa tosiaan tapahtuu merkittävää kehitystä, kun taas kuparissa lienee fysiikan lait tulleet vastaan. Eli kuitu on future proof. Varmaan parempia kuitujakin tulee (eli ohuempia, jossa valo pysyy paremmin nipussa kimpoillessaan kuidun reunoilta), mutta nykyisilläkin kuidulla mennään vuosikymmeniä eteenpäin.

    • @teemuhinkula1261
      @teemuhinkula1261 Рік тому

      @@jape1100 Nyt alkoi kiinnostamaan. Mikä on kuparin maksimi syöttö? 100mbit/sek?

    • @jape1100
      @jape1100 Рік тому

      @@teemuhinkula1261 Vastaan nyt kuitenkin, vaikka epäilen trolliksi. Kuparilla päästään vaikka 100Gbps, mutta sillä parikaapelilla mitä asuntoihin tulee päästään parhaimmillaan 100+ Mbps

  • @jussiarvola7935
    @jussiarvola7935 Рік тому +2

    Surkee firma. Paskat jää työmaille ja kun siitä valittaa. Ei tulla korjaamaan ja kommentteja poistetaan. Ei kannata sekaantua tähän firmaan. Ei jatkoon..

  • @Mielenvapaus
    @Mielenvapaus Рік тому +1

    Teillä olisi se tieto ja taito tehdä oikeasti mielnkiintoisia podcasteja, muttei tarvittavaa uskallusta.

    • @Futucast
      @Futucast  Рік тому +1

      Uskallusta mihin? / Isak

    • @JPH921
      @JPH921 Рік тому

      Jack Daniels, mielestäni Futucastin jaksot ovat mielenkiintoisia. On myös tarvittavaa rohkeutta. Toki makuasioita kaikki tyynni.

  • @pete2981
    @pete2981 Рік тому

    En tiennytkään että on useita valon nopeuksia, valokuidussa valon nopeus on sitten kait miljoona kilometriä sekunnissa ja johtimissa, sekä langattomissa verkoissa vain hidas se tavallinen 300 000km/s. Hienoa kehitystyötä kun pystytään ylittämään fysiikan lait.