Bu arada bir iki ek yapmak isterim.Makrihori,Rumca uzak köy anlamına gelir,Bakırköy'ü anlatmışsınız,bunu da belirtmek isterim.Samatya,yine Rumca göz için demek.Zamanında orada olan ayazmadan ismini alır.( Ayazma Ortodoks Hristiyanlar için kutsal kaynak suyu).Aya Paraskevi,Ortodokslar için gözlere iyi gelen,gözlerle ilgili bir azize.Onun adına bir ayazma var ve semt de zamanla Samatya olarak kalıyor.Şimdiki Koca Mustafa Paşa semtinin sahil kısmını ,denize daha yakın tarafını kapsar.Tarabya yine Rumca Teraphia (tedavi) dan geliyor.Zamanında şifa bulmak için Boğaz'ın bu güzel koyuna giderlermiş.Florya adını artık ne yazık ki pek rastlayamadığımız Florya kuşundan alır.Emeğiniz için çok teşekkür ederiz.
Babaannem derdi ki , Samatya’nın Rumca ismi Psamathion kumluk demektir, kendi çocukluğunda denize girilirmiş. Koca Mustafa Paşa da yukarı Samatya’da Camiin olduğu mıntıka idi, otobüs durağı filan vardı. Ordan aşağısı, yani Samatya’da sokaklar Arnavut kaldırımıydı, otomobil nadir görülürdü.
vay be çok iyi. Yüzyıllar öncesine gidip İstanbul'u görmek isterdim. Her taraf tarım arazisi, tek tük binalar ve yok artık buraya da kim yerleşir denilen yerlerin şu an milyarlarca lira etmesini canlı canlı görmek isterdim.
İstanbul zaten şarkılara ve şiirlere konu olmuş bir yerdir.Tabii ki de eski İstanbul gibi değil şimdi.İstanbul beyefendisi de kalmadı artık,buna bağlı olarak İstanbul'da neredeyse yerli kalmadı.
koyduğu fotorafla video açıklanan yerlere clitbait yapmış resmen insanlar izlesin diye il'leri gösteriyor fotoda açıyorsun video alakası yok bu yüzden video beğenmedım
Bostancı bostan tarlalarından dolayı değil istanbul gümrüğünün burada olmasından dolayıdır şehire giren her türlü emtiadan rusûm alınırdı ve bu tahsilatı bostancı başı denilen son derece dürüst hesap bilen askerler yaparlardı bu sebeble semt adını bu askerlerden almıştır .
Karaköy - Sekizinci yüzyılında Hazar kağanlığının dağılmasından sonra çeşitli yerlere göç eden Karay Türkleri Bizans'a gelmişler ve şuanki Karaköy'ün civarında yerleştirilmiş, aslında Karay köyü asırlar sonra Karaköy oldu
Akaretler Sultan Abdülaziz'in Paris seyahatinde görerek hayran kaldığı Şanzelize semtinin aynısının şimdiki Akaretler semtinde yaptırması ile meydana geldi. Bu binalar sonradan saraya gelir elde etmek için kiraya verilince adı kira getiren anlamında Akaretler. olmuş. Atatürk'ün annesi de bu binalarda oturuyormuş diye biliyorum.
Laleli ismi de günümüz Aksaray ilinden geliyor. Aksaray ilinde Laleli mahallesi vardır. İstanbul’un fethi sonrası Fatih Aksaray ilindeki halkın bir kısmını İstanbula yerleştirmiş. Hallk yerleştikleri bölgeye geldikleri yerin adını(Aksaray ve Laleli) vermiştir
68 Aksaray'dan gidenler yeni yaşam alanlarına Aksaray ismini vermiştir doğru fakat istanbul'un fethinden en az 15 yıl sonra Bizim 68Aksaray Osmanlı toprağı olmuştur.(Konya sancağı.)Osmanli gelene kadar sayısız kere yıkılıp kurulmuş köyden bile küçük hale gelmiştir.Yani Laleli diye bir mahallesi henüz yoktur. İstanbul Laleli adını Merhum Velîî Laleli Babadan almıştır
Küçükçekmece ve Büyükçekmece ilçeleri adlarını göl üzerinde bulunan Mimar Sinan tarafından yapılan köprülerin çekmecelerinden almıştır. Küçükçekmece gölü yüzölçümü olarak Büyükçekmece gölünden büyük olmasına rağmen köprüsünün çekmecelerinin küçük olmasından dolayı Küçükçekmece olarak anılmıştır. Bakırköy ismi ilçede bulunan bakır işleme fabrikasından gelir.
19.yy'ın sonlarından itibaren İstanbul'un bir ilçesi durumunda olan Makriköy'ün adı 1925 yılında ulusal sınırlar içinde yabancı adların değiştirilmesi sırasında Bakırköy'e dönüştürülmüştür.
Bilgiler için teşekkürler ancak Tophane için Bursa Tophane fotoğrafı kullanılmış sanırım. Bu arada Kadıköy'e adını veren kadı meşhur Hızır Bey'dir ve kabri her gün binlerce kişinin önünden geçtiği İMÇ bloklarında (Unkapanı) yer alır. Ayrıca il olan Aksaray'da kalanlar caddesi diye bir cadde olduğunu ve bu caddenin isminin de fetih sonrası İstanbul'a gitmeyip şehirde kalanlardan aldığı rivayetler arasında.
Kanalınızi yenı keşfettim youtube da maalesefki birçok gereksiz kanallar içinde define bulmuş gibiyim var olun,güzel türkçeniz ve diksiyonunuz ayrı bir keyif katıyor kanala sağlıcakla kalin
Biraz atmasyon olmuş. En başta Taksim ; sucuların halka su dağıttığı yer değil, su taksimi yapan sarnıç, ( maksem ) orada kurulu olduğu için. Bu adı almıştır. Taksim yanlış olunca , diğerleri tamamen atmasyon gibi geldi
SELAMÜNALEYKÜM...ÇOK GÜZEL OLMUŞ..GÖNLÜNE GÖZÜNE SAGLIK TEŞEKKÜR EDERİM SAĞOL..ALLAH RAZI OLSUN...BİR ÖNERİ KAYIP ISTANBUL DİYE VIDEO HAZIRLAMANIZI TAVSİYE EDERİM...ESKİ SİYAH BEYAZ RESİMLER İLEN TARİHİ MABETLER VE BINALAR..SAYGILAR.
Aksaray, Ortaköy, laleli, kurtuluş başta olmak üzere Aksarayın bütün mahalleleri, Aksaray vilayetinden göç eden halk tarafından kurulmuştur ve Aksaray'dan geldikleri mahallelerinin isimlerini buralara vermişlerdir.Ayrıca Aksaray'da nüfus o kadar azalmış ki kalanları bir mahalleye toplamışlar oranın adıda kalanlar mahallesi olmuştur.halen ismi aynıdır.
Taksimin ismi o şeklide değil, sucular su taksimatı yapmıyordu. O zaman su kemerleri ile yada değişik yollar ile sular orada toplanırdı, oradan da Çeşmelere, Camilere, Medreselere, Saraylara su taksimatı yapılırdı. Onun için Taksim semt ismi olarak kalmıştır.
Ayrılık çeşmesine uzun zamandır gitmedim ama en son gittiğimde içler acısı haldeydi sarhoşların ayyaşların mekanı olmuştu .istanbul'da böyle kabristanlar tarihi yerler içler acısı halinde olan çok yer var çok üzücü bir durum
Çekmece ismi, suyun belli bir bölümünün karaya çekilmesinden kaynaklı olarak söylenmiştir. Kayıklar ile ilgisi yoktur. Haritadan bakarsanız, büyük çekmece büyük bir su çekilmesi görürsünüz içeriye doğru. Küçükçekmecede ise küçük bir su çekilmesi vardır karanın içine. Videoyu yapanın eline sağlık fakat daha iyi anlatabilirdi.
İstanbulda yüzü aşan tarihi semt, mahalle isimleri var. Hepsi bir filme sığmaz ki. Ve sizin kayd ettiyiniz 4 yer adının etimolojik açıklamaya gerek yok. Zaten anlamı çok açık.
Güzel çalışma olmuş emeğe saygılar şelale. Bir düzeltme yapayım. Tophane semtini işlerken arka plandaki resim İstanbul Tophane ye değilde, Bursa Tophane ye ait. Önemli değil ikiside güzel
Konstantinopolis, yani İstanbul'u kuran Büyük Konstantin'dir. Konstantin ve Justinian, Dardanya kabilesine ait, İlirya kökenli, Kosova kökenli Arnavut'tu. O yıllardan beri Arnavutlar her zaman orada vardı. Arnavutlarda isimleri kısaltılmış şekilde kullanma alışkanlığı vardır; örneğin, Joseph veya Türkçe fonetik deyimle Cozef, Zef olarak çağrılır. Arnavutlar bugün bile İstanbul'u "Stanpoli" diye çağırır; yani Konstantinopolis diye uzun ismiyle çağrılma yerine kısa ismiyle "Kon" olarak hecelenmiş kısmı kullanılmadan "Stanpoli" olarak kullanılıyordu ve sonunda Osmanlı döneminden sonra "i" harfi önüne konup ve son "i" harfi çıkartılarak İstanbul olarak değiştirildi. Konstantin'in ne Romalılarla ne de Yunanlılarla bir bağlantısı vardır. Üsküdar'ın ismi Scutari’den gelir. Scutari, Arnavutluk şehri Shkodra şehrinin eski Romalıların Scutari diye verdikleri ismiydi. Yani Büyük Konstantin Konstantinopol'u kurduktan sonra oraya yerleşen Arnavutların yerleştiği isim olduğu için Scutari olarak çağrıldı. Skutari de aynı kısaltılmış değişim değişikliğine uğradı; Sk veya Sc çıkartılıp Scutari Üsküdar olarak değiştirildi. Genelde Arnavutlar isim ve kelime sonunda "i" veya "u" harfi kullanırlar, yani ona ait olduğunu belirtmek için. Arnavutköy de aynı; Arnavutlar binlerce yıldır İstanbul'da vardı ve İstanbul alındıktan sonra onların çoğunlukla yaşadığı yer olduğu için Arnavutköy olarak çağrıldı.
Bir yanış var Küçük ve Büyük çekmece eski Rum yerleşimler di depremde çöktüğü ve Su doldu gerçek adı Büyük Çökmece ve Küçük Çökmece denirdi Bakırköy de bakır madeni var olduğu için Sarı yer de altın çıktığı içindir
Kurtuluş semtinin etrafındaki Ergenekon, Baysungur, Savaş, Türkbey, Eşref efendi, Bozkurt gibi sokak isimleri neden mânalı acaba bilen var mı Tatavla olan kurtuluş kimlerden kurtulmuş ?
@@xScheaT Tarihsel dokuları görmek için Başka ilçelerden bizim semte akın akın gelen medeniyetten yoksun, varoşlardır onlar.. Bizim evin kapısı sabaha kadar açık kalır mesela kapalıda kalsa girmek isteyen zaten girer. Ama girmek isteyen yok
Emeğinize sağlık, semtim olan Ümraniye'm ile ilgili bir şeyler duyar mıyım acaba diye geldim ancak sanıyorum ki o dahil değil yahut başka bir videoda olacak.
Çok güzel video sadece dakkada bir koyulan reklam olmasa süper zaten TV kanalarında program yerine 10 dakada bir reklam seyerdiyor bu millet,koyun gibi olmuşusuz hespta tutuk var peeeeeh😡
Allah allah ayrilik cesmesi ile kazlicesme adi daha bikac senelik semt adi değil mi? Metro ve marmarayla isim verildi sanki dogma buyume İstanbulluyum. Ayrilikcesmesine biz hep yeldegirmeni derdik. Ben bilmiyordum diyeceğim ama ??
Yeldeğirmeni yukarı kısımda kalıyor. Eskiden buradan yani ayrılık çeşmesinden ramazan ayının başlaması ile hicaza develer ile hediyeler dolu kervanlar gönderirmíş padişahlar.
Bu arada bir iki ek yapmak isterim.Makrihori,Rumca uzak köy anlamına gelir,Bakırköy'ü anlatmışsınız,bunu da belirtmek isterim.Samatya,yine Rumca göz için demek.Zamanında orada olan ayazmadan ismini alır.( Ayazma Ortodoks Hristiyanlar için kutsal kaynak suyu).Aya Paraskevi,Ortodokslar için gözlere iyi gelen,gözlerle ilgili bir azize.Onun adına bir ayazma var ve semt de zamanla Samatya olarak kalıyor.Şimdiki Koca Mustafa Paşa semtinin sahil kısmını ,denize daha yakın tarafını kapsar.Tarabya yine Rumca Teraphia (tedavi) dan geliyor.Zamanında şifa bulmak için Boğaz'ın bu güzel koyuna giderlermiş.Florya adını artık ne yazık ki pek rastlayamadığımız Florya kuşundan alır.Emeğiniz için çok teşekkür ederiz.
Son bilgiyide ben ekleyim florya bir kadin tanricadir sevgilisi flip yani filadelfiya o lari anlatir
Emeğinize çok teşekkür ederim bende merak ederdim
Yayınlayan ve sızın gıbı ek bılgıler paylaşan arkadaşlarda tesekkurler❤
Babaannem derdi ki , Samatya’nın Rumca ismi Psamathion kumluk demektir, kendi çocukluğunda denize girilirmiş. Koca Mustafa Paşa da yukarı Samatya’da Camiin olduğu mıntıka idi, otobüs durağı filan vardı. Ordan aşağısı, yani Samatya’da sokaklar Arnavut kaldırımıydı, otomobil nadir görülürdü.
Agios aziz, kutsal demektir; “ ayos” okunur. Ayiazma da kutsal mekan demektir.
vay be çok iyi. Yüzyıllar öncesine gidip İstanbul'u görmek isterdim. Her taraf tarım arazisi, tek tük binalar ve yok artık buraya da kim yerleşir denilen yerlerin şu an milyarlarca lira etmesini canlı canlı görmek isterdim.
İstanbul zaten şarkılara ve şiirlere konu olmuş bir yerdir.Tabii ki de eski İstanbul gibi değil şimdi.İstanbul beyefendisi de kalmadı artık,buna bağlı olarak İstanbul'da neredeyse yerli kalmadı.
@@efementeseEVET ÖYLE OLDU..
Güzelim şehrin mına koydular
koyduğu fotorafla video açıklanan yerlere clitbait yapmış resmen insanlar izlesin diye il'leri gösteriyor fotoda açıyorsun video alakası yok bu yüzden video beğenmedım
Zamanında niye almadım diye kahrolmaz mıydın
Bostancı bostan tarlalarından dolayı değil istanbul gümrüğünün burada olmasından dolayıdır şehire giren her türlü emtiadan rusûm alınırdı ve bu tahsilatı bostancı başı denilen son derece dürüst hesap bilen askerler yaparlardı bu sebeble semt adını bu askerlerden almıştır .
Karaköy - Sekizinci yüzyılında Hazar kağanlığının dağılmasından sonra çeşitli yerlere göç eden Karay Türkleri Bizans'a gelmişler ve şuanki Karaköy'ün civarında yerleştirilmiş, aslında Karay köyü asırlar sonra Karaköy oldu
Karay yox Karayim türkləri
@@eminabbasov2024 hayır karay doğrusu, karay köyü daha sonra karaköy olmuștur.
@@btllncll9219 yanlış. Karaköy zamanında benim büyük dedemindi. İnanmazsan aha istersen dayıya sor
Akaretler Sultan Abdülaziz'in Paris seyahatinde görerek hayran kaldığı Şanzelize semtinin aynısının şimdiki Akaretler semtinde yaptırması ile meydana geldi. Bu binalar sonradan saraya gelir elde etmek için kiraya verilince adı kira getiren anlamında Akaretler. olmuş. Atatürk'ün annesi de bu binalarda oturuyormuş diye biliyorum.
Celile Hanım, Nazım Hikmet’in annesi de Akaretler’de oturuyordu ❤
Çok güzel bilgiler emeği geçenlere teşekkürler. Böyle videoların olması mutlu ediyor insanı sagolun:)
Laleli ismi de günümüz Aksaray ilinden geliyor. Aksaray ilinde Laleli mahallesi vardır. İstanbul’un fethi sonrası Fatih Aksaray ilindeki halkın bir kısmını İstanbula yerleştirmiş. Hallk yerleştikleri bölgeye geldikleri yerin adını(Aksaray ve Laleli) vermiştir
68 Aksaray'dan gidenler yeni yaşam alanlarına Aksaray ismini vermiştir doğru fakat istanbul'un fethinden en az 15 yıl sonra Bizim 68Aksaray Osmanlı toprağı olmuştur.(Konya sancağı.)Osmanli gelene kadar sayısız kere yıkılıp kurulmuş köyden bile küçük hale gelmiştir.Yani Laleli diye bir mahallesi henüz yoktur. İstanbul Laleli adını Merhum Velîî Laleli Babadan almıştır
Vay be ,çoğu semtin isim hikayesini bilmiyormuşum ,
Teşekkürler Admin güzel çalışma yapmışsın ...
Kanal ismiyle müsemma "zamanda yolculuk" içeren bir çalışma olmuş .) Kısaydı fakat çok güzeldi..emeğinize sesinize düşüncenize tşkler . 🍃
Çok güzel bir çalışma olmuş keyifle dinledim bilgilendim.🙏🏻💐
ELİNİZE EMEĞİNİZE SAĞLIK BAŞARILARINIZIN DEVAMINI DİLERİM DUA EDER DUA BEKLERİZ KARDEŞİM SAYGILAR
Vaybe zamanında neler yaşanmış o geçtiğimiz ilçelerde ne olaylar ne savaşlar ne büyük insanlsr geçmiş düşündükçe heyecanlanıyorum
Çohh fazla heyecan iyi değildir derlermiş atalarımız 😜
Harika bir calisma olmus. Akici ve fotograflar iyi secilmis tebrikler 😊
Kardeşim öncelikle eline sağlık, eksik çok semt kalmış onları da tamamlamak artık üzerine vazife oldu,
çok güzeldi keşke tüm türkiyemiz için böyle bi video olsa
Keşke 1800 yılların filmini yapsalar izlerdim eskileri izlemeyi çok seviyorum
Hep merak ederdim nerden geliyor bu alakasız isimler diye öğrenmiş oldum. Teşekkürler👍
Ciddi bir emek var. Teşekkürler
Küçükçekmece ve Büyükçekmece ilçeleri adlarını göl üzerinde bulunan Mimar Sinan tarafından yapılan köprülerin çekmecelerinden almıştır. Küçükçekmece gölü yüzölçümü olarak Büyükçekmece gölünden büyük olmasına rağmen köprüsünün çekmecelerinin küçük olmasından dolayı Küçükçekmece olarak anılmıştır.
Bakırköy ismi ilçede bulunan bakır işleme fabrikasından gelir.
bakırköylüyüm burda bakır işletmesi olduğunu ilk defa sizden duyuyorum.
Zaten yok..uyduruyolar..@@hikmet6293
19.yy'ın sonlarından itibaren İstanbul'un bir ilçesi durumunda olan Makriköy'ün adı 1925 yılında ulusal sınırlar içinde yabancı adların değiştirilmesi sırasında Bakırköy'e dönüştürülmüştür.
Herşey için teşekkürler Allah razı olsun
Çok güzel bir video👏🏻👏🏻👏🏻Pendik'in anlamı ne diye de hep merak ederdim
Benim kanaatim Bakırköy İstanbul ve Balkanların ünlü bakır ustalarının merkezi olmuş zamanında, o yüzden BAKIRKÖY...🤔😃
Çok tatlı ve sakin diksiyonu var arkadaşın. Hemen üye oldum.
🙏 teşekkürler...
Bilgiler için teşekkürler ancak Tophane için Bursa Tophane fotoğrafı kullanılmış sanırım. Bu arada Kadıköy'e adını veren kadı meşhur Hızır Bey'dir ve kabri her gün binlerce kişinin önünden geçtiği İMÇ bloklarında (Unkapanı) yer alır. Ayrıca il olan Aksaray'da kalanlar caddesi diye bir cadde olduğunu ve bu caddenin isminin de fetih sonrası İstanbul'a gitmeyip şehirde kalanlardan aldığı rivayetler arasında.
Emeğinize sağlık🙏
Şahsen İstanbul'dan nefret eden biri olarak video çok ilginç geldi bana. emeğine sağlık
Kanalınızi yenı keşfettim youtube da maalesefki birçok gereksiz kanallar içinde define bulmuş gibiyim var olun,güzel türkçeniz ve diksiyonunuz ayrı bir keyif katıyor kanala sağlıcakla kalin
motive edici yorumunuz için çok teşekkürler... 🙏
Gerçekten çok engin ve bilgilendirici niteliğinde olan bir video olmuş saygılar dilerim böyle videolar daha sık gelsin lütfen.
Biraz atmasyon olmuş.
En başta Taksim ; sucuların halka su dağıttığı yer değil, su taksimi yapan sarnıç, ( maksem ) orada kurulu olduğu için. Bu adı almıştır.
Taksim yanlış olunca , diğerleri tamamen atmasyon gibi geldi
Horhor gayet doğru
Kadıköy gayet ıydurma 😅 Ayıptır yalan bilgi yaymak için kanal mı kurulur?
Kaynakça var mı
Sarıyer ismi de 1453 yılında İstanbul'un fethi esnasında yer almış Sarı Er ismindeki askerden geliyor. Turbesi hala Sarıyerde mevcut
Çok güzel bir video olmuş,
Elinize sağlık 👏💯
SELAMÜNALEYKÜM...ÇOK GÜZEL OLMUŞ..GÖNLÜNE GÖZÜNE SAGLIK TEŞEKKÜR EDERİM SAĞOL..ALLAH RAZI OLSUN...BİR ÖNERİ KAYIP ISTANBUL DİYE VIDEO HAZIRLAMANIZI TAVSİYE EDERİM...ESKİ SİYAH BEYAZ RESİMLER İLEN TARİHİ MABETLER VE BINALAR..SAYGILAR.
Çok güzel bir çalışma emeğinize sağlık
harika olmuş ağzına sağlık
Diger videolar gibi müzik çok yüksek değildi emeğinize sağlık
Selâmlar kardeşim yolun açık olsun
Çok güzel bir içerik elinize sağlık. Ama neden ses sadece sol kanalda?
Güzel derlenmis, bilgilendirici bir video olmus. Tebrik ederim 👏👏👍
Vefa, Edirnekapi, Sulukule, Vaniköy, Balat, Saraçhane, Pürtelaş, Kadırga, Beykoz, Kandilli, pier Loti ,Sefaköy, hepsi birbirinden guzel daha nice isimler.
Keşke dedelerim zamanında istanbulda arsa alsaymış
padişah sarayda yaşıyorken senin dedelerin muhtemelen aç uyuyordu.
@@kurterrkurt4212 yok büyük dedelerim toprak ağasıydı ama İstanbul’da arsa almayı tercih etmemişler
İstanbul da çoğu yerleri Fatih feth ettiği zaman gazilere vermiştir
@@bu.r4304 benim dedem de kanuni Sultan Süleyman ın sağ koluydu
@@gio_23973 iyi İstanbul’dan arsa almıştır ozaman
Aksaray, Ortaköy, laleli, kurtuluş başta olmak üzere Aksarayın bütün mahalleleri, Aksaray vilayetinden göç eden halk tarafından kurulmuştur ve Aksaray'dan geldikleri mahallelerinin isimlerini buralara vermişlerdir.Ayrıca Aksaray'da nüfus o kadar azalmış ki kalanları bir mahalleye toplamışlar oranın adıda kalanlar mahallesi olmuştur.halen ismi aynıdır.
Taksimin ismi o şeklide değil, sucular su taksimatı yapmıyordu. O zaman su kemerleri ile yada değişik yollar ile sular orada toplanırdı, oradan da Çeşmelere, Camilere, Medreselere, Saraylara su taksimatı yapılırdı. Onun için Taksim semt ismi olarak kalmıştır.
Ayrılık çeşmesine uzun zamandır gitmedim ama en son gittiğimde içler acısı haldeydi sarhoşların ayyaşların mekanı olmuştu .istanbul'da böyle kabristanlar tarihi yerler içler acısı halinde olan çok yer var çok üzücü bir durum
çok güzel çalışma olmuş ellerine sağlık kardeş
Cok guzel bir video tesekkur ediyorum
Müzik ,Güzel .Sakin bir anlatım merak ettiğim bilgilerdi semletin adını nereden aldığı çok teşekkürler👍
Cok güzel ya emeginize saglık 🙏❤️
Tophaneyi anlatorlen 2:38, neden Bursa tophaneyi koydunuz anlamadim
Çekmece ismi, suyun belli bir bölümünün karaya çekilmesinden kaynaklı olarak söylenmiştir. Kayıklar ile ilgisi yoktur. Haritadan bakarsanız, büyük çekmece büyük bir su çekilmesi görürsünüz içeriye doğru. Küçükçekmecede ise küçük bir su çekilmesi vardır karanın içine. Videoyu yapanın eline sağlık fakat daha iyi anlatabilirdi.
Taksim'de sucular su dağıtmıyordu. Taksim'de suyun semtlere dağıldığı su şebekesinden geliyor ismi
Emeğiniz için çok teşekkür ederim çok faydalı bilgi olmuş sayenizde öğrenmiş oldum
0:16 önemsiz semtlerde mi var? Önemli önemsiz farkını kim belirliyor?
BAZI İSİMLERİ YENİ DUYDUM TŞKLER ❤
Yaa çok güzell istanbulumu çok seviyorum❤iyikii istanbul
Sutlucedeki kadin heykeli hala duruyor mu? Merak ettim.
Kurban olurum Istanbulun adına tek toprağına ❤
Teşekkür ederiz. Birkaç ilçe daha var ama olsun
cibali ve balat fener eyüp gibi semtleri koymamişsiniz onlarida eklerseniz güzel olur
Beylikdüzü ve Avcılar nereden adını alıyor? Zeytinburnu neden Dericiler değil de Zeytinburnu? Cevap verin.
İstanbulda yüzü aşan tarihi semt, mahalle isimleri var. Hepsi bir filme sığmaz ki. Ve sizin kayd ettiyiniz 4 yer adının etimolojik açıklamaya gerek yok. Zaten anlamı çok açık.
ALLAH'IN SELAMI RAHMETİ BEREKETİ ÜZERİNİZE OLSUN KARDEŞLERİM
Va alekum as salam
VE ALEYKUMUSSELÂM VE RAHMETULLÂHİ VE BERAKÂTUH
Ve Aleykumselam.
Ve aleyküm selam.
Arnavutköy neden yok?!
Avcılar da yok.
Arka fonda çalan müzik Osmanlı musikisi mi?
Bir de Kartal var. Yunanca Aydos semtin ismi ve Kartal anlamına geliyor. Halen ilçe sınırlarındaki orman da Aydos olarak isimlendirilir.
Güzel çalışma olmuş emeğe saygılar şelale. Bir düzeltme yapayım. Tophane semtini işlerken arka plandaki resim İstanbul Tophane ye değilde, Bursa Tophane ye ait. Önemli değil ikiside güzel
Teşekürler cok güzel olmus
Başıbüyüğün adı nerden geliyor merak ettim simdi :(
ÇAVUŞBAŞI ismi nereden geliyor acaba
Acaba pendik var mı diye izliyim dedim en son pendik geldi. Yeterince istanbula uzak olmamız yetmiyormuş gibi burada da sona kaldık :(
Eyüp Sultan Niye Yok? İlginç..Cevap Lütfen.
Alım. Ulema. Büyük. Zat. degilmi...Eyüp. Sultan. Hazretleri.
Ahırkapı değil de, Ahirkapı yani son kapı olması kuvvetle muhtemeldir. Maraş'ta da Ahir Dağı vardır mesela. Torosların son uzantısıdır.
Izmirin semtlerinin adının nerden geldiğini yaparmisin
Yalnız tophane anlatılırken kullanılan resim Bursa 2:35
Ben de Bursa değil mi ya diyorum 🤭
Konstantinopolis, yani İstanbul'u kuran Büyük Konstantin'dir. Konstantin ve Justinian, Dardanya kabilesine ait, İlirya kökenli, Kosova kökenli Arnavut'tu. O yıllardan beri Arnavutlar her zaman orada vardı. Arnavutlarda isimleri kısaltılmış şekilde kullanma alışkanlığı vardır; örneğin, Joseph veya Türkçe fonetik deyimle Cozef, Zef olarak çağrılır. Arnavutlar bugün bile İstanbul'u "Stanpoli" diye çağırır; yani Konstantinopolis diye uzun ismiyle çağrılma yerine kısa ismiyle "Kon" olarak hecelenmiş kısmı kullanılmadan "Stanpoli" olarak kullanılıyordu ve sonunda Osmanlı döneminden sonra "i" harfi önüne konup ve son "i" harfi çıkartılarak İstanbul olarak değiştirildi. Konstantin'in ne Romalılarla ne de Yunanlılarla bir bağlantısı vardır.
Üsküdar'ın ismi Scutari’den gelir. Scutari, Arnavutluk şehri Shkodra şehrinin eski Romalıların Scutari diye verdikleri ismiydi. Yani Büyük Konstantin Konstantinopol'u kurduktan sonra oraya yerleşen Arnavutların yerleştiği isim olduğu için Scutari olarak çağrıldı. Skutari de aynı kısaltılmış değişim değişikliğine uğradı; Sk veya Sc çıkartılıp Scutari Üsküdar olarak değiştirildi. Genelde Arnavutlar isim ve kelime sonunda "i" veya "u" harfi kullanırlar, yani ona ait olduğunu belirtmek için.
Arnavutköy de aynı; Arnavutlar binlerce yıldır İstanbul'da vardı ve İstanbul alındıktan sonra onların çoğunlukla yaşadığı yer olduğu için Arnavutköy olarak çağrıldı.
İstanbul'un uzak ileçeleri olan Büyük Çekmece, Silivri, Çatalca ve Şile ile ilgili bir şeyler neden yok?
çok yakında... 😊
Fonda çalan müzik nedir mest ediyor
9:05 Elin gevuruna ucu bucağı olmayan topraklari hibe edip peşkeş çekenlere 7 ceddimin hakkı haram olsun
Bir yanış var Küçük ve Büyük çekmece eski Rum yerleşimler di depremde çöktüğü ve Su doldu gerçek adı Büyük Çökmece ve Küçük Çökmece denirdi
Bakırköy de bakır madeni var olduğu için Sarı yer de altın çıktığı içindir
Ziyaaa.
AVCILAR ESENYURT K.ÇEKMECE, B.CEKMECE Nerde
Sultangazi gazi mahallesi cebeci esentepe esenyurt haramidere güzelyurt kıraç kirazlı kabataş altunizade acıbadem seyrantepe levent Burhaniye incirli beylikdüzü kasımpaşa kemerburgaz kumburgaz halıcıoğlu sultanbeyli tuzla şile beylerbeyi polenezköy mecidiyeköy rıhtım cevizlibağ söğütlüçeşme fikirtepe çekmeköy bağcılar üçyüzlü kocatepe dudullu istiklal caddesi zeytinburnu merter esenler tozkoparan ataköy bahçelievler içmeler kocasinan şirinevler ve birçoğu bunları da araştırır mısınız
En güldüğüm de bir çeşit kumar olan at yarışlarının yapıldığı Hipodromun adına bir şeyhülislam'ın adının verilmiş olmuş😅
Kaynakça belirtir misiniz
Fikirtepe nerde admin
Peki ya Emirgan?
Onun ismi nerden geliyor biliyor musunuz?
Emir-i Kun kelimesi ne anlama geliyor, bir araştırın bence. Çok fena şeyler göreceksiniz
Kurtuluş semtinin etrafındaki Ergenekon, Baysungur, Savaş, Türkbey, Eşref efendi, Bozkurt gibi sokak isimleri neden mânalı acaba bilen var mı Tatavla olan kurtuluş kimlerden kurtulmuş ?
karaköyğn, Karayköyden geldiğini de anlatsaydınız.
Alanya Alaaddin Keykubat tan geliyor. Elazığ Abdulaziz döneminde kurulmuş adı El Aziz den Elazığ olmuş
tophane semtinde kullanılan foto "bursa tophane" semtindeki saat kulesi fotosu kullanılmış
İstanbulun En şirin, en güzel, en medeni ilçesi Gaziosmanpaşadan herkese selamlar
en medeni mi hahahshajdp
yurdumuzun tüm il ve ilçeleri bir başka güzel... 😊
Knk akbil olayında fena çarptılar beni orda
Esenyurttan selamlar
@@xScheaT Tarihsel dokuları görmek için Başka ilçelerden bizim semte akın akın gelen medeniyetten yoksun, varoşlardır onlar.. Bizim evin kapısı sabaha kadar açık kalır mesela kapalıda kalsa girmek isteyen zaten girer. Ama girmek isteyen yok
Bende çok merak ediyodum şehirlerimizin isimleri nasıl ve kim tarafından konuldu bunuda anlatırmısınız
Üc bes cobanlar kicindan uydurdu.
Emeğinize sağlık, semtim olan Ümraniye'm ile ilgili bir şeyler duyar mıyım acaba diye geldim ancak sanıyorum ki o dahil değil yahut başka bir videoda olacak.
Teşekkür
Nişantaşı da, dörtyol ağzın da dikili, eski Mısırlı dan alıntı olan "Nişan Taşı" dan almış ismini.
Fatih ekleseydin süper olurdu.
Maltepe nerde diye bekledim 🙈
Avcılarda yok
Şenesenevler'i biri izah edebilir m?
Bagcilar
Eskiden uzum baglari oldugu bir köydür ismide ordan gelmektedir.
Çok güzel video sadece dakkada bir koyulan reklam olmasa süper zaten TV kanalarında program yerine 10 dakada bir reklam seyerdiyor bu millet,koyun gibi olmuşusuz hespta tutuk var peeeeeh😡
Bakırköy isminin açıklaması yanlış.
Allah allah ayrilik cesmesi ile kazlicesme adi daha bikac senelik semt adi değil mi? Metro ve marmarayla isim verildi sanki dogma buyume İstanbulluyum. Ayrilikcesmesine biz hep yeldegirmeni derdik. Ben bilmiyordum diyeceğim ama ??
Videoda yok ama yıldızbakkal olayida biraz benziyor
Yeldeğirmeni yukarı kısımda kalıyor. Eskiden buradan yani ayrılık çeşmesinden ramazan ayının başlaması ile hicaza develer ile hediyeler dolu kervanlar gönderirmíş padişahlar.
Taşlı tarla neresi acaba,