Aslında bu karantina iyi oldu, öğrenilmesi gereken ne çok şey var ve sayenizde öğreniyoruz. Yarı yolda takip etmeye başladım ve hemen ilk videodan itibaren buraya kadar hepsini izledim. Belli bir sistematik ile anlattığınız bilgiler çok kıymetli. Emeğiniz ve özeniniz için ayrıca teşekkür ediyorum. Zevkle seyrediyoruz. .
Teşekkür etmek bizim borcumuz, sizin nezaketinizden geliyor. Biz ihtiyaç sahibiyiz. Siz ise fazilet sahibisiniz. O sebepten teşekkürü siz hakkediyorsunuz.
Deniz fenerleri görüntüleriyle muhteşem bir giriş olmuş. Deniz fenerleri görüntüleriyle birlikte seçilen müzik ise harika ve bir birini tamamlamış. Yine her zaman olduğu gibi dolu, dolu, eğitici, öğretici bir video olmuş. Her konuyu en ufak detayına ve ince noktasına kadar anlatıyorsunuz. İşin profosyönel tarafını da anlatıyorsunuz. Okulda ki bir öğrencinin, öğretmenini dinler gibi dinliyorum. Her videonuzu hiç sıkılmadan defalarca izliyorum. Kısacası ben, sayenizde bu işi öğreneceğime ve bu işi yapacağıma inanıyorum. Emeğinize, bilginize, birikiminize ve yüreğinize sağlık. İyi ki varsınız.
Arşivlemeyin, youtube üzerinden seyretmeye özen gösterin lütfen. Zaten seriyi tamamlayınca, set olarak (ek destekleyici dökümanlarla beraber) isteyen herkese göndereceğim. İlginize çok teşekkür ederim.
Emeğinize sağlık. Ethem beye katılıyorum. Sizide zorlamak olmaz en azından anılarınızı anlatıp bize kültür ve fikirler verebileceğiniz. (Gerekirse montajsız eksta videolarınıza da tamamız.) İnanın bu zor günlerde ilaç gibi gelir. Bir düşünürseniz hatta denerseniz sonuçlarının iyi olacağını umuyorum.
Murat abi çok teşekkürler, bu konuyu ben çok iyi biliyorum diye başlamıştım ancak 🙄 harika oldu, fener yüksekliği ve tan iyi geldi 🤔☺️sevgiler. Galiba sektant alacaz artık .🙂
@@YachtmasterMuratErensoy Murat abi, dürbünler , pusula gibi ekipmanlarla ilgili marka + model içeren havadan sudan değerlendirmeniz olacak mı? saygılar
Marka ve modeller üzerine çok fazla konuşmayı düşünmüyorum. Modeller ve markalar teknolojik gelişmelere bağlı olarak sık sık değişiyor. Bugün iyi dediğimizin 3 ay sonra çok daha iyileri piyasaya çıkıyor. Ek olarak, tüm marka modelleri kullanma, deneme şansım olmadığı için sizleri yanlış yönlendirme durumum olabilir. Bu nedenlerden ötürü, zaman zaman butür önerilerim olsada, mümkün oldukça bundan kaçınmaya uğraşıyorum.
Murat bey 10 günde sizi yakalayıp yayımladığınız bu son videoyuda izledim,şimdi çift dikiş yapacağım, eline emeğine sağlık ayrıca anlatım tekniğiniz tek tek ve tane tane tam bir ders niteliğinde geçiyor yeni videoyu bekliyoruz kolay gelsin.
Amatör denizci belgeli usta bir denizci olma yolunda hazirliyorsun bir çoğumuzu ve citayi profesyonelce ufak ufak yukseltiyorsun abi süper bilgiler harika anlatım, her yoruma nazikçe teşekkür cevabın, gerçekten içtenlikle teşekkürler.ilgi ile takip ediyoruz, bir sonraki derse hazırız. Teşekkürler.
Merhabalar. UA-cam kanalınızla dün tanıştım vve 24 saat geçmeden 27. Videonuzu da izledim. Emeğinize sağlık. Mail grubunuza dahil olmaktan da büyük mutluluk duydum. Teşekkürler. 28.videoyu ivedi bekliyoruz 👏👏👏
Murat bey emeklerinize çok teşekkür ediyorum.Birçoğumuzda sekstant olmadığından, izin verirseniz bilinen cisim yüksekliği ve dürbün kullanarak mesafe ölçme konusunda bir katkıda bulunmak istiyorum. 7X50 ölçekli standart deniz dürbünlerinin bazılarında milyem skalası bulunuyor. Bu skala kullanılarak; 1 milyem yüksekliğindeki cisim 1.000 metre mesafede 1 metre yüksekliği gösterdiğinden mesafe hesaplanabiliyor. Yani; d (metre cinsinden mesafe) = (h object (bilinen cismin yüksekliği) / milyem derecesi) x 1.000 m formülü kullanılarak hesaplama yapılıyor. Mliyem derecesi genelde 5 milyemlik taksimatlar halinde . Buna göre örneğin fener yüksekliği 12 metre ise ve biz bu feneri 5 milyem olarak dürbün ekranında görüyor isek, mesafe: d= (12m / 5 milyem) x 1.000 m = 2.400 metre olarak hesaplıyoruz. Saygılar, sevgiler
Bahsettiğiniz yöntemi bende sıklıkla kullanıyorum. 7X50 marin dürbünlerin içinde kerteriz pusulası da bulunduğundan, kolayca hem mesafeyi hemde kerteriz hattını belirlemek mümkün. Bu sayede konumumuzu bulabiliyoruz. Bahsettiğiniz dürbünü kullanarak konum belirlemeyi ilerleyen videolarda detaylı anlatacağım, siz biraz erken davrandınız. :) Bu videoda işin temel mantığını anlattım. Katkınız için çok teşekkür ederim.
Kaptanım, 10 gündür videoları ihmal ettim. Ani bir kararla, Viko marka 26 feet bir yelkenli aldık. Hayalleri biraz öne alarak... eğitimlere başladık.. 1 haftadır. Selamlar, saygılar...
@Yachtmaster Murat Erensoy Selamlar; yorumunuz sanırım sadece Iso fenerler için geçerli. Yanlış anladımsa özür dilerim videonun 11:30 san sinde FL G 5s 10m 15M örneğinde ışığın bir kere çakacağını söylediniz.Bende not alırken parantez içinde bir rakam belirtilmemişse o fener bir kere çakar. Iso fenerler ise yapısı gereği devamlı çakarlar diye not aldım. Umarım yanlış yapmamışımdır :) Ayrıca dürbünler konusunuda dört gözle bekliyorum Gökhan Baş ın sorusunun altına vermiş olduğunuz yorumun altına yorum yapmıştım. Salı günü yapmış olduğunuz canlı yayında UA-cam uyarı sisteminden bahsettiğiniz. Yorumumu görmediğinizi düşünerek tekrar gönderiyorum özür dilerim Show less
FL (3) 5s -------- anlamı : her 5 saniyelik periyotta, ardarda 3 kez flaş ediyor. FL 5s ------------ anlamı : her 5 saniyelik periyotta, 1 kez flaş ediyor.
Murat Kaptan bilgiler ve emeğiniz için çok teşekkür ederim. Bir sorum olucaktı size, Videodan öğrendik ki Deniz Fenerlerinde üç farklı ışık huzmesi paternı mevcut ( Fl, Iso ve Oc), bu farklığın bir sebebi var mıdır? Başka bir değişle neden böyle bir farklılığa ihtiyaç duyulmuş? Teşekkürler.
Gece denizde iki farklı yerde, iki farklı deniz fenerinin ışığını gördünüz. İki ışıkta aynı olursa, haritadaki hangi fener hangisi anlayamayız. Birbirine yakın fenerleri ayırt edebilmek/tanıyabilmek için, ışıkları farklı karakterde yanar. İleride daha detaylı konuşacağız bunları.
Kaptanim harika bir anlatim daha cok sağolun Bir sorum var ben anlayamadım sanirim Iso green yanan fener ışığında flas süresi yok sanirim devamlı cakiyor belli bir peryodu yokmu.Yanitlarsaniz sevinirim Saygilar👍⛵️
Iso karanlığın ve aydınlığın eşit sürelerle oluştuğu anlamına gelir. Aksi parantez içinde bir rakamla belirtilmediği sürece, kesintisiz periyod söz konusudur.
@@YachtmasterMuratErensoy sanırım sadece Iso fenerler için geçerli. Yanlış anladımsa özür dilerim videonun 11:30 san sinde FL G 5s 10m 15M örneğinde ışığın bir kere çakacağını söylediniz.Bende not alırken parantez içinde bir rakam belirtilmemişse o fener bir kere çakar. Iso fenerler ise yapısı gereği devamlı çakarlar diye not aldım. Umarım yanlış yapmamışımdır :) selamlar Ayrıca dürbünler konusunuda dört gözle bekliyorum
Merhaba Murat bey, cok begenerek izliyorum. Emeginize saglik. Niye farkli karakteristikte fenerler olusmus? Tum fenerler Fl karekteristiginde olmasinin sakincasi ne olabilir.?
Gece denizde iki farklı yerde, iki farklı deniz fenerinin ışığını gördünüz. İki ışıkta aynı olursa, haritadaki hangi fener hangisi anlayamayız. Birbirine yakın fenerleri ayırt edebilmek/tanıyabilmek için, ışıkları farklı karakterde yanar. İleride daha detaylı konuşacağız bunları.
Murat selamlar, (kaptan,üstat,hocam) demeyin dediğiniz için direk ön isminiz ile hitabı uygun buldum, videoları yeni keşfederek geriden geliyorum, sıra ile sindirerek seyretmeye devam :) elbette tüm yorumları ve nazik içerikli yanıtlarınızı da okuyarak. Bu videoda videodaki giriş şarkısı sorulmuş ve siz anımsayamadığınızı belirtmişsiniz. Gerek soran arkadaşları bilgilendirmek, gerekse size hatırlatmak adına parça Velvet Moon grubundan Love Story parçasıdır. Kolaylıklar diler, saygılarımı sunarım.
👏👏👏teşekkürler Murat kaptan. Emeğinize sağlık. Fenerlerin kendi renklerinin veya sizin çizimden gibi üzerindeki renkli halka sayısının bir anlamı var mıdır? Selamlar, saygılar.
Çocukluğumda İzmir çiğli havaalanı kulesinin ve Cumaovası Askeri havaalanı(şimdi Menderes int havaalanı oldu ) kule ışıkları aklımda kaldığından 2003 yılında bilgisayarda hazırladığım bir deniz feneri resmine hareketli iki renkli ışık vermıştim. İki renkli fener görürsek orada bir havalanı kulesi var diyebilirmiyiz ? :) Yorumlara bakmadan geçemiyorum.. Hem bilgiler geliyor. fakat görüyorum ki fikirler birleniyor .. Benide artık ADB kesmemeye başladı şimdiden.. Yachtmaster ı sayenizde düşünmeye başladık :))) Tekrar çok teşekkürler.
İki renkli fenerler havalimanı kulesidir DİYEMEYİZ. Tüm denizcilere yönelik ışıklı işaretler, haritalar ile birlikte kullanıldığında anlam kazanır. Bu konuları ileride, yeri geldikçe çok detaylı konuşacağız. Biraz sabır lütfen. :) Sevgiler, selamlar.
Murat abi selamlar. Fl.Wr.4s37m 8/5M işaretli bir deniz fenerinin Wr karakteristiği nedir? Ayrıca sonunda 8/5M 8 ila 5 deniz mili aralığında mı demek oluyor?
W (White / beyaz) 8 nM mesafeden görünür. R (Red / kırmızı) 5 nM mesafeden görünür. Hangi sektörün içinde kalmanız gerektiğini, harita veya pilot kitapla birlikte değerlendirmelisiniz.
Sonuca çok etki etmese de teknede bulunduğumuz yerin deniz seviyesine olan yüksekliğini, fener ışık yüksekliğinden çıkarırsak daha da ince bir ölçüm yapmış olur muyuz? Teşekkürler tekrarla.
ISO da tekrarlayan bir periyod sözkonusu, ama süre belirtilebilir. Örneğin : Iso R 6s 15m 10M (3 saniye yanan, 3 saniye karanlıkta kalan, toplamda 6 saniyelik periyodu olan kırmızı ışık, 15 metre yükseklikte ve 10 nMile uzaktan görülebilir).
Hocam selamlar; Videolara arada sırada geri dönüp yeniden izliyorum. Anladım ki Deniz Fenerleri konusunda bir sorunum yok. Ama izninizle bir sorum olacak. Videolarda kullandığınız diğer müzikler gibi girişteki müzik de harika, hangi gruba ya da sanatçıya ait olduğu konusunda bilgi verebilir misiniz? Sevgiler...
Denizdeyken haritaya bakmayan bir kaptan olabilir mi? Haritaya bakmamak demek, "seyir planı" veya "pilotaj planı" hazırlamadınız anlamına gelir ki, başınız zaten dertte demektir. Ayrıca ; Kardinaller "QUICK" veya "VERY QUICK" çakarlar.
Öncelikle emeklerinize çok teşekkürler kaptanım. Haritada deniz fenerini gösteren yıldızın dibindeki ışık huzmesi (veya ışık damlası diyelim) sembolü farklı farklı yönlerde oluyor. Bu damla sembolünün yönünün bir anlamı var mıdır?
Murat kaptanim, Deniz fenerine yapilan mesafe olcumunde, teknenin karinasi hesaba katilmali midir? Yok sayilmasi durumunda tekne ile deniz feneri acisi degisecegi icin tam olarak mesafeye ulasamama riski tasir miyiz? Tesekkur ederim
Buradaki duruma özel olarak, bahsettiğiniz sextant yüksekliğini gözardı edebiliriz. Ama göksel navigasyonda, bu sextant yüksekliği önemli. Bunun nedenide, biz deniz seviyesinden nekadar yüksekteysek, gördüğümüz ufuk çizgisininde o kadar uzakta oluşmasıdır. Ufuk çizgisindeki bir deniz fenerinden ölçüm yapmaya çalışmadığınız sürece (yani, fenerin denizle buluştuğu dip noktasını görebildiğiniz sürece) Sextant yüksekliğini gözardı edebilirsiniz.
KAptan selamlar öncelikle çok teşekkür ederim şahane kanal şahane format. Aşağıda bir arkadaş açık öğretim fakültesi örneği vermiş ki gerçekten çok doğru. merak ettiğim bir konu var dikkatimi çeken. Mesafe hesabı yaparken fenerin ışığının denizden net yüksekliğini biliyoruz ok ama bizim ölçü aldığımız pozisyon deniz seviyesi olsa dediğin doğru. Ama hem teknede durduğumuz yer (ki misal baş taraftayız ve bastığımız yüzey deniz seviyesinden bir miktar yüksek ki teknenin her farkı yeri için de değişiklik gösterir) hem de bizim sextand ile ölçüm yaptığımız pozisyon ( ölçenin boyu veya göz seviyesinin bastığımız yerden yüksekliği diyelim) bu denkleme dahil edilmiyor mu hesabın güvenilirliği açısından? Misal boyum 190 cm ayakta dimdik durduğumu var saysam göz seyivem de 175 e denk geliyor ayak bastığım yerde 150 cm sudan yüksek olsa 175+150 = 3metre 25 cm fener yüksekliğinden çıkarsak denklemi kurarken (yüksekliği 14 m olan fener için 10,75 m almak gibi) daha doğru olmaz mı? Cahilliğimi ve de cesaretimi mazur gör sadece mantığı doğru anlamaya çalışıyorum. Tekrar çok saolasın. Takipteyim ve yeni videoları dört gözle bekliyorum. Selametle
Bu ölçümde, ölçüm yapılan yükseklik gözardı edilir. Burada açı değişmiyor. Göksel navigasyonla karıştırmayın. :) Ve lütfen sadece anlattıklarıma odaklanmaya çalışın.
Tesekurler Murat kardes (HOCA DEMEYI YASAKLADINIZ)",Matematik olmadigi yerde Gercek yok" demis Da Vinci ,keske her kes bunu anlasa(genel olarak) ,emeyinize zahmetinize Saygilarim ,sorularimi ikinci kes izlerken sorcam ,Pifagorun oyrencileri 5 YIL susarmislar, ben de hic olmaz sa 1.5 ay felan suscam ,ama bir soru sordum...(kendimi tutamadim)
Merhaba Murat bey, sekstant ile deniz feneri açısının ölçülmesi yönteminde 14 metre değilde ,bizim sekstant ölçüm mesafesini çıkarmak gerekmiyor mu ? Yani 14 - 2,5 m gibi? Paylaşımlarınız için çok ama çok teşekkür ederim , emeğinize sağlık ...
@@YachtmasterMuratErensoy Çok önemli değil aslında ama şöyle açayım biraz.Fener yüksekliği deniz seviyesinden 14 metre (üçgenin dik kenarı ) , ancak bizim sekstant ile baktığımız açının başlangıç noktası deniz seviyesinden 2- 2,5 metre yükseklikte değilmi ? Yanılıyor muyum?
Bir arkadaş daha aynı noktaya takılmış, ona verdiğim cevabı sizinlede paylaşabilirim: "Bu ölçümde, ölçüm yapılan yükseklik gözardı edilir. Burada açı değişmiyor. Göksel navigasyonla karıştırmayın. :) Ve lütfen sadece anlattıklarıma odaklanmaya çalışın."
Yüzümüzün akıyla 200 videoluk seti bir tamamlayalımda. :) Sonrasında talep eden herkese, telif hakkıyla ve tüm destekleyici dökümanlarıyla beraber göndereceğim. Söz verdim, merak etmeyin.
Önce Fatih Aksu'nun, sonra sizin videonuz karantinada ilaç gibi geldi. Teşekkürler
Ben teşekkür ederim.
Baya baya haftalık denizcilik kursu alıyoruz. Emeğinize sağlık...
Teşekkür ederim.
Bilgiler ve tecrübelerinizi aktardığınız için teşekkürler, emekleriniz için ayrıca teşekkürler. Selametle.
Ben teşekkür ederim.
Merhaba Kaptan, Almanya'dan selamlar. Oluyoruz sayende... Teşekkürler..
İlginize çok teşekkür ederim.
Sevgiler, selamlar.
Aslında bu karantina iyi oldu, öğrenilmesi gereken ne çok şey var ve sayenizde öğreniyoruz.
Yarı yolda takip etmeye başladım ve hemen ilk videodan itibaren buraya kadar hepsini izledim.
Belli bir sistematik ile anlattığınız bilgiler çok kıymetli. Emeğiniz ve özeniniz için ayrıca teşekkür ediyorum.
Zevkle seyrediyoruz. .
Bu motive edici sözleriniz için çok teşekkür ederim.
Çok değerli bilgiler için teşekkür ederim.
Ben teşekkür ederim.
Her videoda yepyeni bilgiler ediniyoruz, çok teşekkürler Murat bey
:)
Ben teşekkür ederim.
çok teşekkürler
Ben teşekkür ederim.
Yeni video için teşekkürler.
Müzik süper.
Bugün Cuma, yani yeni video yükleme günü...
:)
Emegıne Sağlık Murat Abi.Cok tesekkurler.
Ben teşekkür ederim.
Sağol kaptan emeğine saglık
Teşekkür ederim.
Teşekkürler sevgili hocam..
Ben teşekkür ederim.
Teşekkür etmek bizim borcumuz, sizin nezaketinizden geliyor. Biz ihtiyaç sahibiyiz. Siz ise fazilet sahibisiniz. O sebepten teşekkürü siz hakkediyorsunuz.
İnce düşünmüşsünüz.
:)
yine cok guzel ve faydali video seyrettik.Cok tesekkurler
Ben teşekkür ederim.
Teşerkürler.👍
Ben teşekkür ederim.
cok tesekkurler murat bey
Ben teşekkür ederim.
Teşekkürler Murat kaptan.Emeğrine sağlık.
Teşekkür ederim.
Çok teşekkürler kaptanım çok faydalı bilgiler edindim. Sağ olun
Sizde sağolun.
bunca kıymetli bilgiyi,sakin,sade anlatım ile aktarmanız için teşekkürler.hayalleriniz bitmeden ömrünüz bitmesin.
Önemli olan "THE END" yazısını görmeden, kalıcı neler bırakabildiğimiz.
İlginize ve güzel temenninize çok teşekkür ederim.
Bilgiler içteşekkürler
Ben teşekkür ederim.
Teşekkürler kaptan emeğinize sağlık
Ben teşekkür ederim.
Kaptan faydalı bilgiler için teşekkürler, emeğine sağlık.
Teşekkür ederim.
Deniz fenerleri görüntüleriyle muhteşem bir giriş olmuş. Deniz fenerleri görüntüleriyle birlikte seçilen müzik ise harika ve bir birini tamamlamış. Yine her zaman olduğu gibi dolu, dolu, eğitici, öğretici bir video olmuş. Her konuyu en ufak detayına ve ince noktasına kadar anlatıyorsunuz. İşin profosyönel tarafını da anlatıyorsunuz. Okulda ki bir öğrencinin, öğretmenini dinler gibi dinliyorum. Her videonuzu hiç sıkılmadan defalarca izliyorum. Kısacası ben, sayenizde bu işi öğreneceğime ve bu işi yapacağıma inanıyorum. Emeğinize, bilginize, birikiminize ve yüreğinize sağlık. İyi ki varsınız.
Çok teşekkür ederim.
Öğrenmek isteyenlerin artık hiçbir bahanesi kalmadı.
Manzaralar ve muzik süper
Deniz fenerlerinin hep masalsı bir tarafı olduğunu düşünmüşümdür.
:)
Sevgiler, selamlar.
Tanjantìn bir daha hayatima girmesine bu kadar sevinecegim aklıma gelmezdi, emeklerine sağlık sevgili Murat, teşekkür ederiz.
Pek sevmesek de ;
:)
Herşey matematik ve fizik !..
@@YachtmasterMuratErensoy Öyleymiş, 45'inde UD çalmaya başladığımda geç de olsa fark ettim.
Teşekkürler
Ben teşekkür ederim.
Teşekkürler. Elinize sağlık..
Ben teşekkür ederim.
Emeginize saglik
Murat kaptan cok tesekkürler..
Sayenizde muthis bir arsive sahip oluyoruz..
Arşivlemeyin, youtube üzerinden seyretmeye özen gösterin lütfen.
Zaten seriyi tamamlayınca, set olarak (ek destekleyici dökümanlarla beraber) isteyen herkese göndereceğim.
İlginize çok teşekkür ederim.
Murat bey teşekkürler.
Ben teşekkür ederim.
Her bölümde emeğinizi bir kez daha alkışlıyorum. Sabırla nakış gibi bilgileri işliyorsunuz.
Teşekkür ederim.
emek ve sevmek ne güzel çok teşekkürler ..
Ben teşekkür ederim.
Her video dolu dolu. Yep yeni bilgiler öğreniyoruz. Tekrar tekrar seyrediyorum. Emeklerine sağlık değerli yachtmaster Murat👏👏
Çok teşekkür ederim.
Kaptanım elinize emeğinize sağlık. Ne arayacağımızı bile bilemezken çok değerli bilgiler bir tık ötemize gelivermiş.Sağlıcakla kalın.
Teşekkür ederim.
Sengiler, selamlar.
gercekten cok yararli faydali denizcilik bilgileri veriyorsunuz, cok tesekkür ederiz.
Ben teşekkür ederim.
Emeğinize sağlık
Emeğinize sağlık. Ethem beye katılıyorum. Sizide zorlamak olmaz en azından anılarınızı anlatıp bize kültür ve fikirler verebileceğiniz. (Gerekirse montajsız eksta videolarınıza da tamamız.) İnanın bu zor günlerde ilaç gibi gelir. Bir düşünürseniz hatta denerseniz sonuçlarının iyi olacağını umuyorum.
Şimdilik haftada bir video olarak devam edelim.
İleride tekrar durum değerlendirmesi yaparız.
İlginize çok teşekkür ederim.
Murat abi çok teşekkürler, bu konuyu ben çok iyi biliyorum diye başlamıştım ancak 🙄 harika oldu, fener yüksekliği ve tan iyi geldi 🤔☺️sevgiler. Galiba sektant alacaz artık .🙂
Ben teşekkür ederim.
Mesafe ölçer marin dürbünlerde benzer işi görüyor.
Bu videoda, konu tam anlaşılsın diye sextantla örnek verdim.
@@YachtmasterMuratErensoy Murat abi, dürbünler , pusula gibi ekipmanlarla ilgili marka + model içeren havadan sudan değerlendirmeniz olacak mı? saygılar
Marka ve modeller üzerine çok fazla konuşmayı düşünmüyorum.
Modeller ve markalar teknolojik gelişmelere bağlı olarak sık sık değişiyor.
Bugün iyi dediğimizin 3 ay sonra çok daha iyileri piyasaya çıkıyor.
Ek olarak, tüm marka modelleri kullanma, deneme şansım olmadığı için sizleri yanlış yönlendirme durumum olabilir.
Bu nedenlerden ötürü, zaman zaman butür önerilerim olsada, mümkün oldukça bundan kaçınmaya uğraşıyorum.
Emeğiniz için teşekkür ederim.
Rica ederim.
Murat bey 10 günde sizi yakalayıp yayımladığınız bu son videoyuda izledim,şimdi çift dikiş yapacağım, eline emeğine sağlık ayrıca anlatım tekniğiniz tek tek ve tane tane tam bir ders niteliğinde geçiyor yeni videoyu bekliyoruz kolay gelsin.
İlginize çok teşekkür ederim.
Amatör denizci belgeli usta bir denizci olma yolunda hazirliyorsun bir çoğumuzu ve citayi profesyonelce ufak ufak yukseltiyorsun abi süper bilgiler harika anlatım, her yoruma nazikçe teşekkür cevabın, gerçekten içtenlikle teşekkürler.ilgi ile takip ediyoruz, bir sonraki derse hazırız.
Teşekkürler.
Bu güzel ve motive edici sözleriniz için çok teşekkür ederim.
Murat çok teşekkürler yine detaylı olarak anlatmışsın harika anlaşıldı emeğine sağlık kendine iyi bak
Çok teşekkür ederim.
Sizde iyi bakın kendinize.
Değerli bilgiler teşekkürker
Ben teşekkür ederim.
Dersler bitmeyen karantinaların ilacı gibi. Emek için teşekkürler.
:)
Ben teşekkür ederim.
Her sabah olduğu gibi yine kanaldayım kaptan 😆 çok teşekkür ediyorum tekrar harika bir video yine. Öğrenmenin keyfini sürüyorum 🙏❤️
Deniz fenerleri...
:)
Güne başlamak içjin güzel seçim.
Elinize emeğinize sağlık.
Teşekkür ederim.
Video başlangıcı çok güzel olmuş. Fenerler zaten güzeldirler, birde güzel müzik eşliğinde daha bir güzel görünüyorlar.
Kesinlikle haklısınız, ben de deniz fenerlerinin büyüleyici bir güzelliği olduğunu düşünüyorm.
Hocam teşekkürler
Ben teşekkür ederim.
Yine harika bir ders olmuş, çok teşekkürler...
Rica ederim.
Emeğinize sağlık.
Teşekkür ederim.
Videonun içeriği ve sizin anlatımınız da mükemmel ama giriş deniz fenerleri çok güzel. Ben de deniz fenerlerini çok severim.
Çok teşekkür ederim.
abi süper video olmuş çıtayı sürekli yukarı çekiyosun ..ellerine sağlık :))
Teşekkür ederim.
Videoları çift dikiş seyrediyoruz Murat bey:)
Sağlıklı günler dileklerimle.
Süper, teşekkür ederim.
Harika hocam fırsat buldukça sizdeyim:))çok teşekkürler...
Ben teşekkür ederim.
Ben İstanbul üniversitesi hukuk fakültesi mezunuyum. Bu çalışma için çok teşekkür ederim. Çok faydalı oldu.
Rica ederim.
Eskilere tekrar atarken yenisi gelmiş. İzleyelim hemen :)
Yine güzel olmuş elinize sağlık. Giriş kısmı etkileyici.
Teşekkür ederim.
Sagolun kaptanım
Teşekkür ederim.
Merhabalar. UA-cam kanalınızla dün tanıştım vve 24 saat geçmeden 27. Videonuzu da izledim. Emeğinize sağlık. Mail grubunuza dahil olmaktan da büyük mutluluk duydum. Teşekkürler. 28.videoyu ivedi bekliyoruz 👏👏👏
Her hafta cuma günü yeni video yayınlıyorum.
Umarım aksatmadan böyle devam edebilirim.
:)
İlginize çok teşekkür ederim.
Murat bey emeklerinize çok teşekkür ediyorum.Birçoğumuzda sekstant olmadığından, izin verirseniz bilinen cisim yüksekliği ve dürbün kullanarak mesafe ölçme konusunda bir katkıda bulunmak istiyorum. 7X50 ölçekli standart deniz dürbünlerinin bazılarında milyem skalası bulunuyor. Bu skala kullanılarak; 1 milyem yüksekliğindeki cisim 1.000 metre mesafede 1 metre yüksekliği gösterdiğinden mesafe hesaplanabiliyor. Yani;
d (metre cinsinden mesafe) = (h object (bilinen cismin yüksekliği) / milyem derecesi) x 1.000 m formülü kullanılarak hesaplama yapılıyor. Mliyem derecesi genelde 5 milyemlik taksimatlar halinde .
Buna göre örneğin fener yüksekliği 12 metre ise ve biz bu feneri 5 milyem olarak dürbün ekranında görüyor isek, mesafe: d= (12m / 5 milyem) x 1.000 m = 2.400 metre olarak hesaplıyoruz.
Saygılar, sevgiler
Bahsettiğiniz yöntemi bende sıklıkla kullanıyorum.
7X50 marin dürbünlerin içinde kerteriz pusulası da bulunduğundan,
kolayca hem mesafeyi hemde kerteriz hattını belirlemek mümkün.
Bu sayede konumumuzu bulabiliyoruz.
Bahsettiğiniz dürbünü kullanarak konum belirlemeyi ilerleyen videolarda detaylı anlatacağım, siz biraz erken davrandınız.
:)
Bu videoda işin temel mantığını anlattım.
Katkınız için çok teşekkür ederim.
Evde benim kızlar egitimlerini online yapıyor.Senin videonu gorunce benimde ders başlıyor kızlar dedim :) Senin hakkını odeyemeyiz kaptan.Çok guzel bilgiler paylaşıyorsun .Yazın charter firmasından 38feet 40feet bir tekne kiralayıp tatile gitmeyi duşunuyoruz biraderle 2 aile.
Videoların faydalı olduğunu görmek çok güzel.
Herşey gönlünüzce olsun.
Sonsuz Teşekkürler Murat Bey.
Ben teşekkür ederim.
😊👍
Teşekkür ederim.
Cok aciklayici hocam turkiyede denizciligi millet soru cevap ezberleyip gecmeye odaklanmis ogrenme yok
:)
Öğrenmek aslında daha kolay...
Biz hep zor olanı başarmaya çalışıyoruz.
teşekkürler🐋🐋🐋
Ben teşekkür ederim.
Teşekkür ederim kaptan.
Ben teşekkür ederim.
Kaptanım, 10 gündür videoları ihmal ettim. Ani bir kararla, Viko marka 26 feet bir yelkenli aldık. Hayalleri biraz öne alarak... eğitimlere başladık.. 1 haftadır. Selamlar, saygılar...
Süper...
@@YachtmasterMuratErensoy ama sizi izlemeye devam..egitim sart..saygilar
Teknem yok, denizci değilim, balık tutmuyorum kısacası hiç alakam yok ama bütün videoları deli gibi izliyorum
çok ilginç.
:)
@Yachtmaster Murat Erensoy Selamlar; yorumunuz sanırım sadece Iso fenerler için geçerli. Yanlış anladımsa özür dilerim videonun 11:30 san sinde FL G 5s 10m 15M örneğinde ışığın bir kere çakacağını söylediniz.Bende not alırken parantez içinde bir rakam belirtilmemişse o fener bir kere çakar. Iso fenerler ise yapısı gereği devamlı çakarlar diye not aldım. Umarım yanlış yapmamışımdır :) Ayrıca dürbünler konusunuda dört gözle bekliyorum Gökhan Baş ın sorusunun altına vermiş olduğunuz yorumun altına yorum yapmıştım.
Salı günü yapmış olduğunuz canlı yayında UA-cam uyarı sisteminden bahsettiğiniz. Yorumumu görmediğinizi düşünerek tekrar gönderiyorum özür dilerim
Show less
FL (3) 5s -------- anlamı : her 5 saniyelik periyotta, ardarda 3 kez flaş ediyor.
FL 5s ------------ anlamı : her 5 saniyelik periyotta, 1 kez flaş ediyor.
Murat Kaptan bilgiler ve emeğiniz için çok teşekkür ederim.
Bir sorum olucaktı size, Videodan öğrendik ki Deniz Fenerlerinde üç farklı ışık huzmesi paternı mevcut ( Fl, Iso ve Oc), bu farklığın bir sebebi var mıdır? Başka bir değişle neden böyle bir farklılığa ihtiyaç duyulmuş? Teşekkürler.
Gece denizde iki farklı yerde, iki farklı deniz fenerinin ışığını gördünüz.
İki ışıkta aynı olursa, haritadaki hangi fener hangisi anlayamayız.
Birbirine yakın fenerleri ayırt edebilmek/tanıyabilmek için, ışıkları farklı karakterde yanar.
İleride daha detaylı konuşacağız bunları.
👍
Teşekkür ederim.
Kaptanim harika bir anlatim daha cok sağolun
Bir sorum var ben anlayamadım sanirim
Iso green yanan fener ışığında flas süresi yok sanirim devamlı cakiyor belli bir peryodu yokmu.Yanitlarsaniz sevinirim
Saygilar👍⛵️
Iso karanlığın ve aydınlığın eşit sürelerle oluştuğu anlamına gelir.
Aksi parantez içinde bir rakamla belirtilmediği sürece, kesintisiz periyod söz konusudur.
@@YachtmasterMuratErensoy Cok sağolun Murat kaptan rahatladim düşün 🤔 düşün çözemedim..Cevap iyi geldi
@@YachtmasterMuratErensoy sanırım sadece Iso fenerler için geçerli. Yanlış anladımsa özür dilerim videonun 11:30 san sinde FL G 5s 10m 15M örneğinde ışığın bir kere çakacağını söylediniz.Bende not alırken parantez içinde bir rakam belirtilmemişse o fener bir kere çakar. Iso fenerler ise yapısı gereği devamlı çakarlar diye not aldım. Umarım yanlış yapmamışımdır :) selamlar Ayrıca dürbünler konusunuda dört gözle bekliyorum
Denizciliğe Giriş Dersi 1.dönem 27.ders AÖF gibi anlatıyorsun Kaptan. Bu şekilde öğrenmek isteyen herkes öğrenebilir kanaatimce
Bencede... Herkes öğrenebilir...
Merhaba Murat bey, cok begenerek izliyorum. Emeginize saglik. Niye farkli karakteristikte fenerler olusmus? Tum fenerler Fl karekteristiginde olmasinin sakincasi ne olabilir.?
Gece denizde iki farklı yerde, iki farklı deniz fenerinin ışığını gördünüz.
İki ışıkta aynı olursa, haritadaki hangi fener hangisi anlayamayız.
Birbirine yakın fenerleri ayırt edebilmek/tanıyabilmek için, ışıkları farklı karakterde yanar.
İleride daha detaylı konuşacağız bunları.
Murat Bey merhabalar;
Şamandıralar ve Fenerler için haritalarda belirtilen bu özellikler, elektronik haritalarda da bulunuyor mu?
Kısmen de olsa, elektronik haritalarda bu bilgiler yeralıyor.
Murat selamlar, (kaptan,üstat,hocam) demeyin dediğiniz için direk ön isminiz ile hitabı uygun buldum, videoları yeni keşfederek geriden geliyorum, sıra ile sindirerek seyretmeye devam :) elbette tüm yorumları ve nazik içerikli yanıtlarınızı da okuyarak. Bu videoda videodaki giriş şarkısı sorulmuş ve siz anımsayamadığınızı belirtmişsiniz. Gerek soran arkadaşları bilgilendirmek, gerekse size hatırlatmak adına parça Velvet Moon grubundan Love Story parçasıdır. Kolaylıklar diler, saygılarımı sunarım.
Çok teşekkür ederim.
Sevgiler, selamlar.
👏👏👏teşekkürler Murat kaptan. Emeğinize sağlık. Fenerlerin kendi renklerinin veya sizin çizimden gibi üzerindeki renkli halka sayısının bir anlamı var mıdır? Selamlar, saygılar.
Lütfen anlattığım kadarına odaklanmaya çalışın.
Gereksiz detaylarla kafanızı karıştırmayın.
Çocukluğumda İzmir çiğli havaalanı kulesinin ve Cumaovası Askeri havaalanı(şimdi Menderes int havaalanı oldu ) kule ışıkları aklımda kaldığından 2003 yılında bilgisayarda hazırladığım bir deniz feneri resmine hareketli iki renkli ışık vermıştim. İki renkli fener görürsek orada bir havalanı kulesi var diyebilirmiyiz ? :)
Yorumlara bakmadan geçemiyorum.. Hem bilgiler geliyor. fakat görüyorum ki fikirler birleniyor .. Benide artık ADB kesmemeye başladı şimdiden.. Yachtmaster ı sayenizde düşünmeye başladık :)))
Tekrar çok teşekkürler.
İki renkli fenerler havalimanı kulesidir DİYEMEYİZ.
Tüm denizcilere yönelik ışıklı işaretler, haritalar ile birlikte kullanıldığında anlam kazanır.
Bu konuları ileride, yeri geldikçe çok detaylı konuşacağız.
Biraz sabır lütfen.
:)
Sevgiler, selamlar.
@@YachtmasterMuratErensoy Ekşi koruktan pekmez, Dut yaprağından ipek yaparak büyümüşüz.. Sabrediyoruz zaten :)))
Murat abi selamlar. Fl.Wr.4s37m 8/5M işaretli bir deniz fenerinin Wr karakteristiği nedir? Ayrıca sonunda 8/5M 8 ila 5 deniz mili aralığında mı demek oluyor?
W (White / beyaz) 8 nM mesafeden görünür.
R (Red / kırmızı) 5 nM mesafeden görünür.
Hangi sektörün içinde kalmanız gerektiğini, harita veya pilot kitapla birlikte değerlendirmelisiniz.
Sonuca çok etki etmese de teknede bulunduğumuz yerin deniz seviyesine olan yüksekliğini, fener ışık yüksekliğinden çıkarırsak daha da ince bir ölçüm yapmış olur muyuz? Teşekkürler tekrarla.
Ve gözümüze kadar olan kısım. Ayaktaysak yaklaşık 3 mt gibi bir mesafe sanırım.
Bahsettiğiniz şekilde hatalı sonuç çıkar.
Murat kaptan, Iso'da vermiş olduğunuz örnekte periyod - süre veya yanma sayısı bulunmayacak mı?
ISO da tekrarlayan bir periyod sözkonusu, ama süre belirtilebilir.
Örneğin :
Iso R 6s 15m 10M
(3 saniye yanan, 3 saniye karanlıkta kalan, toplamda 6 saniyelik periyodu olan kırmızı ışık, 15 metre yükseklikte ve 10 nMile uzaktan görülebilir).
@@YachtmasterMuratErensoy Çok teşekkürler
Hocam selamlar;
Videolara arada sırada geri dönüp yeniden izliyorum. Anladım ki Deniz Fenerleri konusunda bir sorunum yok. Ama izninizle bir sorum olacak.
Videolarda kullandığınız diğer müzikler gibi girişteki müzik de harika, hangi gruba ya da sanatçıya ait olduğu konusunda bilgi verebilir misiniz?
Sevgiler...
Bu videodaki müzisyenin ismini hatırlayamadım.
Kusura bakmayın.
Sevgiler, selamlar.
Kardinallerde de fener var. Deniz fenerinden ayıran şey nedir? Haritaya bakmadığımız zaman nasıl ayırt edebileceğiz?
Denizdeyken haritaya bakmayan bir kaptan olabilir mi?
Haritaya bakmamak demek, "seyir planı" veya "pilotaj planı" hazırlamadınız anlamına gelir ki, başınız zaten dertte demektir.
Ayrıca ; Kardinaller "QUICK" veya "VERY QUICK" çakarlar.
@@YachtmasterMuratErensoy Teşekkür ederim Q veya VQ diye tahmin ettim. Harita tabii ki bakılması gereken önemli bir şey. Cevabın için teşekkür ederim.
Öncelikle emeklerinize çok teşekkürler kaptanım. Haritada deniz fenerini gösteren yıldızın dibindeki ışık huzmesi (veya ışık damlası diyelim) sembolü farklı farklı yönlerde oluyor. Bu damla sembolünün yönünün bir anlamı var mıdır?
Diğer şekil, simge veya yazıları kapatmayacak HERHANGİ BİR YÖNDE olabilir.
Murat kaptanim,
Deniz fenerine yapilan mesafe olcumunde, teknenin karinasi hesaba katilmali midir? Yok sayilmasi durumunda tekne ile deniz feneri acisi degisecegi icin tam olarak mesafeye ulasamama riski tasir miyiz? Tesekkur ederim
Buradaki duruma özel olarak, bahsettiğiniz sextant yüksekliğini gözardı edebiliriz.
Ama göksel navigasyonda, bu sextant yüksekliği önemli.
Bunun nedenide, biz deniz seviyesinden nekadar yüksekteysek, gördüğümüz ufuk çizgisininde o kadar uzakta oluşmasıdır.
Ufuk çizgisindeki bir deniz fenerinden ölçüm yapmaya çalışmadığınız sürece (yani, fenerin denizle buluştuğu dip noktasını görebildiğiniz sürece) Sextant yüksekliğini gözardı edebilirsiniz.
KAptan selamlar öncelikle çok teşekkür ederim şahane kanal şahane format. Aşağıda bir arkadaş açık öğretim fakültesi örneği vermiş ki gerçekten çok doğru. merak ettiğim bir konu var dikkatimi çeken. Mesafe hesabı yaparken fenerin ışığının denizden net yüksekliğini biliyoruz ok ama bizim ölçü aldığımız pozisyon deniz seviyesi olsa dediğin doğru. Ama hem teknede durduğumuz yer (ki misal baş taraftayız ve bastığımız yüzey deniz seviyesinden bir miktar yüksek ki teknenin her farkı yeri için de değişiklik gösterir) hem de bizim sextand ile ölçüm yaptığımız pozisyon ( ölçenin boyu veya göz seviyesinin bastığımız yerden yüksekliği diyelim) bu denkleme dahil edilmiyor mu hesabın güvenilirliği açısından? Misal boyum 190 cm ayakta dimdik durduğumu var saysam göz seyivem de 175 e denk geliyor ayak bastığım yerde 150 cm sudan yüksek olsa 175+150 = 3metre 25 cm fener yüksekliğinden çıkarsak denklemi kurarken (yüksekliği 14 m olan fener için 10,75 m almak gibi) daha doğru olmaz mı? Cahilliğimi ve de cesaretimi mazur gör sadece mantığı doğru anlamaya çalışıyorum. Tekrar çok saolasın. Takipteyim ve yeni videoları dört gözle bekliyorum. Selametle
Bu ölçümde, ölçüm yapılan yükseklik gözardı edilir.
Burada açı değişmiyor.
Göksel navigasyonla karıştırmayın.
:)
Ve lütfen sadece anlattıklarıma odaklanmaya çalışın.
Murat kaptanım selamlar,Fener ışıklarının renklerinin ne manaya geldiğinin bilgisini verir misiniz teşekkür ederim.
Yeşil ve kırmızıları anlattım.
"Leading light" ları soruyorsanız onlara daha vakit var.
Sırayla ilerliyoruz, biraz sabır lütfen.
Sevgiler, selamlar.
Yachtmaster Murat Erensoy eyvallah Murat kaptanım bekliyoruz 👍⚓️
Murat abi kırmızı/yeşil renk flash geliyorsa anlamı nedir ? Nasıl vaziyet almalıyız ? Videoda benmi kaçırdım orasını acaba.
Bir sonraki videonun konusu:
kırmızı/yeşil işaret şamandıraları.
Tesekurler Murat kardes (HOCA DEMEYI YASAKLADINIZ)",Matematik olmadigi yerde Gercek yok" demis Da Vinci ,keske her kes bunu anlasa(genel olarak) ,emeyinize zahmetinize Saygilarim ,sorularimi ikinci kes izlerken sorcam ,Pifagorun oyrencileri 5 YIL susarmislar, ben de hic olmaz sa 1.5 ay felan suscam ,ama bir soru sordum...(kendimi tutamadim)
Çok teşekkür ederim.
Merhaba Murat bey, sekstant ile deniz feneri açısının ölçülmesi yönteminde 14 metre değilde ,bizim sekstant ölçüm mesafesini çıkarmak gerekmiyor mu ? Yani 14 - 2,5 m gibi? Paylaşımlarınız için çok ama çok teşekkür ederim , emeğinize sağlık ...
Sorunuzu anlamadım, biraz açıklarmısınız?
@@YachtmasterMuratErensoy Çok önemli değil aslında ama şöyle açayım biraz.Fener yüksekliği deniz seviyesinden 14 metre (üçgenin dik kenarı ) , ancak bizim sekstant ile baktığımız açının başlangıç noktası deniz seviyesinden 2- 2,5 metre yükseklikte değilmi ? Yanılıyor muyum?
Bir arkadaş daha aynı noktaya takılmış, ona verdiğim cevabı sizinlede paylaşabilirim:
"Bu ölçümde, ölçüm yapılan yükseklik gözardı edilir.
Burada açı değişmiyor.
Göksel navigasyonla karıştırmayın.
:)
Ve lütfen sadece anlattıklarıma odaklanmaya çalışın."
@@YachtmasterMuratErensoy Teşekkür ederim...!
Ustadim, egitim veriyormusunuz?
Hayır. Eğitim vermiyorum.
@@YachtmasterMuratErensoy cevapladiginiz icin tesekurler
Lütfen birisi girişteki şarkının adını söylesin bulamıyorum.
Love story / Velvet moon
@@YachtmasterMuratErensoy çok teşekkür ederim
Çok teşekkür ederiz . Ben şimdiden hazırlayacağınız videoların cd lerine talip olmak için ismimi yazdırmak istiyorum ,selametle kalınız.
Yüzümüzün akıyla 200 videoluk seti bir tamamlayalımda.
:)
Sonrasında talep eden herkese, telif hakkıyla ve tüm destekleyici dökümanlarıyla beraber göndereceğim.
Söz verdim, merak etmeyin.
Allaha emanet olun , sevgi ve selamlarımızla
denizcilik okulu
"Yarım akıllı bir denizcinin paylaşımları".
:)
Öğrenmeye devam Murat kardeş( bu arada yaşdaşız) kardeş derken samimiyet ifadesi olarak.
Saygılar sevgiler teşekkürler
:)
Ben teşekkür ederim.
.
Teşekkür ederim.
....
.....
👍
Teşekkür ederim.