Jornada sobre intel·ligència artificial i la protecció de dades personals (22/11/2024)
Вставка
- Опубліковано 14 гру 2024
- PRESENTACIÓ
L'Autoritat Catalana de Protecció de Dades (APDCAT) és una institució de dret públic que té, entre altres, les funcions de vetllar pel compliment de la legislació vigent sobre protecció de dades de caràcter personal i promoure, en l'àmbit de les seves competències, la divulgació dels drets de les persones amb relació a la protecció de dades i l'accés a la informació. En aquest marc, l'APDCAT considera necessari formar les persones de l'Administració de la Generalitat i de les administracions locals i del seu sector públic en l'adequació a la normativa de protecció de dades dels tractaments que incorporen tècniques d'intel·ligència artificial i que recauen sota el seu àmbit competencial.
La intel·ligència artificial és cada cop més present en la nostra societat i, els darrers anys, ha fet un salt disruptiu en tots els sentits. No només ha avançat ràpidament, i ho fa cada dia, en un sentit purament tècnic, sinó que el seu ús és, ara mateix, a l'abast de tothom. I, en el cas dels sistemes d'IA generatives s'ha tornat, fins i tot, habitual entre la ciutadania.
Entesa en un sentit ampli, la podem veure com una eina de suport a la presa de decisions en qualsevol àmbit, que permet optimitzar recursos i fins i tot arribar a solucions qualitativament millors. És a dir, obre un ventall de possibilitats que l'administració està obligada a entendre i analitzar per, en alguns casos, utilitzar-la.
Ara bé, cal tenir en compte que fer-ho afecta, i de manera molt rellevant, les persones, ja que les dades i la tecnologia dibuixen perfils i patrons que serveixen per decidir i influir-hi directament. Per tant, el seu ús pot arribar a posar en risc drets i llibertats individuals que cal protegir.
OBJECTIUS
Reflexionar sobre com els sistemes d'intel·ligència artificial impacten en la societat i en les persones.
Conèixer el nou Reglament europeu d'intel·ligència artificial i el seu impacte en l'àmbit de la protecció de dades i en la resta de drets i llibertats fonamentals.
Conèixer metodologies d'avaluació d'impacte en els drets i llibertats fonamentals en matèria d'intel·ligència artificial.
PROGRAMA
Inauguració.
Meritxell Borràs. Directora de l'Autoritat Catalana de Protecció de Dades (APDCAT)
La intel·ligència artificial i el seu impacte en la societat (en els drets i llibertats). Reptes de futur
Ponent: Karina Gibert
Reglament general de protecció de dades i Reglament d'intel·ligència artificial, mons paral·lels?
Ponent: Alessandro Mantelero
Taula rodona sobre "Metodologies d'avaluació de l'impacte sobre els drets humans en matèria d'intel·ligència artificial"
Moderador: Xavier Uriós (APDCAT)
Ponents:
Alessandro Mantelero. Metodologia d'avaluació d'impacte en els drets i llibertats fonamentals (o en els drets humans) en matèria d'IA
Rubén Ortiz. Cas d'ús: Avaluació d'impacte en els drets humans en un cas d'ús en el marc d'un projecte de recerca científica
Cristina Guzmán. Cas d'ús: Plataforma d'analítica avançada de l'aprenentatge
Albert Sabater. El Model PIO: una eina que afavoreix el compliment de la normativa i l'adopció de principis i estàndards d'alt nivell
Cloenda
PROFESSORAT
Karina Gibert, catedràtica de la Universitat Politècnica de Catalunya-BarcelonaTech
Alessandro Mantelero, catedràtic de Dret Civil de la Universitat de Torí
Xavier Urios, responsable de la Assessoria Jurídica de l'APDCat
Rubén Ortiz, Delegat de Protecció de Dades (DPD) de la Universitat de Barcelona
Cristina Guzmán, DPD de la Universitat Politècnica de Catalunya
Albert Sabater, director de l'Observatori d'Ètica en Intel·ligència Artificial de Catalunya (OEIAC)