Bir arı bölmesi de Necati Ayaz abimizin arılığında yaptık.

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 24 лис 2024

КОМЕНТАРІ • 14

  • @TamerTahmazoğlu
    @TamerTahmazoğlu 3 місяці тому +1

    Bereketli olsun. Bilecikten selamlar..

    • @cemkose28
      @cemkose28  3 місяці тому

      Amin hocam. Selamlar bizdende

  • @MehmetSeferoglu-ku8wd
    @MehmetSeferoglu-ku8wd 3 місяці тому +1

    Hocam bu nası arı yav maşşallah

  • @serkanbilgi6291
    @serkanbilgi6291 3 місяці тому +2

    Giresun Görele terziali den selam olsun

    • @cemkose28
      @cemkose28  3 місяці тому +1

      Bizlerden de Görelemize, Terzialimize selamlar olsun. Hürmetle..

  • @metinturgut6208
    @metinturgut6208 3 місяці тому +1

    Slm. Bölme arılar anayı kendisi mi yapacak yok hazır ana mi veriliyor

    • @cemkose28
      @cemkose28  3 місяці тому

      Merhaba hocam, günlük yumurtalı çerçevenin içindeki yumurtalardan birini ya da bir kaçını seleksiyon ile seçip ana arı yüksüğü yapıyorlar. Onu arı sütü ile besliyorlar. İlk doğal ise o kovanın lideri oluyor. Selamlar..

  • @hasancebeci2554
    @hasancebeci2554 3 місяці тому +1

    Yine biraz olumsuz yorum olacak ama demeden yapamıyorum... Bu ari Mugla kökenli bir ari bu ariyi bölmeyi bırak kapıya bile ugratmamalisin... kolay gelsin hayırlı işler...

    • @cemkose28
      @cemkose28  3 місяці тому

      Estağfurullah Hasan hocam, tabiki yazacaksınız, fikir paylaşımı, saygı çerçevesinde hatta tartışma hepsi kabulümüz. Yeterki kalp kırmayalım çünkü zaten biz beşeriler kötüye, kötülüğe doyduk. O sebeple beni önemseyip, zaman ayırıp hiçbir hakaret etmeden yorum yapmanıza ben ancak şapka çıkartırım Hasan hocam.
      Arımıza gelince de bu arımız 2023 analı, DOKAP projesi kapsamımda üretilen Kafkas kırması arılardan. Kayıtta şüphe yok. Bal verimi de maaşallah dedirtti ne mutlu ki bize. Çok şükür

    • @hasancebeci2554
      @hasancebeci2554 3 місяці тому

      @@cemkose28 demek Kafkas arisi böyle oluyormuş...Ben yeni rastladım kapağı açınca dışarıya kopüren Kafkas'a dışarı köpürme mugla arisi özelliği sanıyordum...Olsun zahmetine ve iğnesine katlanmayi göze aldıktan sonra problem yok...Ben bu model arıları direk imha ederim kapıya sokmam bile bunlarla aricilik yapılmaz soyu ne olursa olsun...Sahibini ısıran iti, sütü sagarken tepen İneği, arkasına durunca tepen Ati vs kapida tutulmaz... Kolay gelsin kardeşim

  • @mehmetkara8724
    @mehmetkara8724 3 місяці тому +1

    Arıyı boldukden sonra mesafe ne olacak uçuş kapanacakmı yem takviyesi ne zaman yapılacak eksik bilgiler bizim gibi acemiler başarısız yapiyor

    • @cemkose28
      @cemkose28  3 місяці тому +1

      Sevgili Mehmet hocam öncelikle hoşgeldiniz. Bütün sorularınızın cevabını naçizane daha evvelki kanal videolarımda anlattım. Lakin elbette haklısınız. Daha önce çokca başarısız olmuş bir arıcı adayı olarak bütün sorularınıza tekrardan cevap vermeye çalışacağım.
      1. Bölme alındıktan sonra genel kanı bölme alınan arının ya da anaç koloninin başka bir yere taşınmasıdır. Bundaki amaç bölmedeki tarlacı arıların kendi anaç kovanlarına geri dönmesini engellemektir. Ama şerh koyarak söylüyorum tabi bunu. Ben bu güne kadar edindiğim bilgiler ile bölme alırken üzerinde henüz tarlacı olmamış çıtaları seçiyorum. Dolayısı ile de geri dönüş yapacak arı sayısını minimize ediyorum. Ve bu sebeple de yerini yine aynı arılığa koyuyorum. Başarı oranım da son 4 yılda 26 bölmede 22. Bu çok yüksek bir oran takdir ederseniz.
      2. Olarak uçuş kapanmayacak lakin ana arı çıkıp, günlük basıp, ilk işçiler çıkana dek bir parmak eninde açık bırakılacak. Bunun sebebi de koloninin dış saldırılara karşı maalesef bu dönem sonuna kadar zayıf ve savunmasız olmasıdır. Kastettikletim yaban arıları, eşek arıları ve yapma riski.
      3. Sorunuzun cevabıda Mehmet hocam, besleme ana yüksükten çıkana dek şurup beslemesi ama azar azar. Çünkü mevcut az olduğundan tüketememe, akabinde de doğal olarak eki itme sorunu oluşur. Bilirsiniz arılar kötü kokudan rahatsız olurlar. Ana çıkınca çiftleşip günlük basana kadar şurup vermiyoruz. Çünkü %39 oranında içerideki uzun süre anasız kalmış işçi arıların anayı kesme ihtimali bilimsel olarakta kabul görmüştür. Günlüğü görünce arının tüketim hızına göre şurup verebilirsiniz. Kel ise herhangi bir sorun teşkil etmez. Koloni tam anlamı ile oluşup, ilk işçiler Doğan'a kadar 1/4 oranında polenli ya da proteinli keki çıtaların üstüne gönül rahatlığıyla bırakınız.
      Mehmet hocam, sorunuz ışığında ayrıntılı olarak tekrar konu ile alakalı bu anlatmaya çalıştıklatıma ek bilgiler ile kanalımda yeniden karşınızda olacağım. Sizin zararınız hepimizin zararı ve zaman zaman videolarımda da belirttiğim üzere benimde çok üzerinde durduğum bir konudur. İnşallah hiçbirimiz kayıp yaşamadan en azından az kayıplar ile bu mesleği öğreneceğiz.
      Selam, saygı ve hürmetle.
      Yeniden görüşmek üzere. Giresunumuzdan en iyi dileklerimizle..

    • @mehmetkara8724
      @mehmetkara8724 3 місяці тому +1

      @@cemkose28 Hocam teşekkür ederim bereketli sezonlar dilerim

    • @cemkose28
      @cemkose28  3 місяці тому

      Amin hocam, hepimize bereketli olsun inşallah