Gözlemci

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 11 січ 2025

КОМЕНТАРІ • 230

  • @ahuramazdarx846
    @ahuramazdarx846 7 років тому +83

    Evreni anlamaya çalışmak kutsal bir şey bile sayılabilir ama anlayabilmemiz için çok uzun bir zamanda var olan "evren" hakkında kendi deney ispat süzgecicimizden bile tam geçememiş şeylerden, betonu kurumamış bir merdiven kullanarak "evren" hakkında kesinlikli kanilara ulasmak, kendinden emin bir şekilde şudur da şudur demek olsa olsa şirin bence. Fizik ne kadar tatmin ediyor olsa da ögrenebildiğim her en son nokta bana bu yüzden yine de çok sığ geliyor. Öbür hayvanlardan farki kendinin farkinda olmak olan bizler için haklı bi aşağılık kompleksi bence bu. Dandik de olsa merdivenimiz merdivendir. Video çok güzel olmuş. Bunu sana 2013te izletseler eminim mutluluktan bayılırdın. Çok seviyorum seni. Video çok güzel olmuş.

    • @Nebuch
      @Nebuch  7 років тому +46

      2013'te senin nickine benzeyen bir nick'e sahip biriyle sadece bu cevaplara ulaşmak için uğraşmıştım. Artık o şansım bitti. Evet dediğin gibi betonu kurumamış ve sağlamlığı da çok şüpheli bir merdiven. Ama benim için önemini görebiliyorsun değil mi? Bu merdivene ne kadar ihtiyacım olduğunu. Teşekkür ederim bu detaylı yorum için. Videoyu beğenmene sevindim.

    • @microatx9525
      @microatx9525 4 роки тому +1

      Gerçeklikle karşılaştırıldığında bilimde vardığımız düzey ilkeldir,çocuk oyuncağıdır.Ama sahip olduğumuz en değerli şey odur.
      -Albert Einstein
      Vay be 2 yıl geçmiş umarım hala ordasındır :)
      -Ben

  • @fatihatasever6260
    @fatihatasever6260 7 років тому +47

    Sanırım mevcut bilimsel birikimle yapılabilecek en iyi çözümlemeyi yapmışsın. En güzeli de insan bilincinin hem şimdiye kadar inanıldığı gibi manevi, ruhani birşey olup hem de bilimin vadettiği açıklanabilir, dibine kadar materyalist birşey olması cikarimiydi. Yine ufkumuzu açtın, teşekkürler.

  • @halilemrekocalar6537
    @halilemrekocalar6537 7 років тому +31

    Sevgili Nebuch, tüm kalbimle teşekkür ederim.
    Zihnindeki konsepti neredeyse olabilecek en açık dille ifade edebildiğini düşünüyorum. Kavramakta zorlanılan bir durum ancak açık bir resim ile bitti video sonuçta. Bu uzun zihin maratonunda koşuna benim seyirci olabilmeme izin verdiğin için minnettarım.
    İyi geceler.

  • @BraveBrush
    @BraveBrush 7 років тому +31

    2 yildr duzenli takipcinim ve bu videonda kendini gercekten bi ust seviyeye cikardigini ispatliyorsun, cok guzel is cikarmissin, gercekten yurekten tebrikler...

  • @diensss
    @diensss 4 місяці тому +3

    Yuh, 6 yıl mı olmuş bu video ? 6 yıl sonra da izliyor olacağım inş :)

  • @hasanaltinbas8746
    @hasanaltinbas8746 7 років тому +2

    hocam seni 3 yıldan beri takip ediyorum en sevdiğim kanalsın cidden başarılarının devamını diliyorum. videolarını tamamen anlamasamda seni dinlemek huzur veriyor daha fazla video atman dileğiyle.

  • @madyigo
    @madyigo 7 років тому +56

    gözlemci mavi ekran verdi

  • @turankubus
    @turankubus 6 років тому +2

    Microtubule ayrıntısı muazzamdı. Nöronlarımızın içinde dalga-parçacık dualitesini kullanarak işlem yapan - bulanık mantık prensipleri ile iş gören bir organel olduğunu bilmek harika bir duygu patlaması yarattı

  • @kaskckoyu8660
    @kaskckoyu8660 7 років тому +1

    Zihnimin derinliklerinden gelen iç seslerime tercüman olan müthiş bir konuşma. Keyifle dinledim teşekkürler. Aynı dili konuşan birilerinin olduğunu bilmek güzel.

  • @reagon70
    @reagon70 7 років тому +76

    Anladığım kadarıyla insan algısı yani bilinç aslında olmayan bir yerde. Biz dünyaya dünyada olmayan bir yerden bakıyoruz. Bu oldukça ilginç. Hatta dünyanın , evrenin bu kadar karmaşık olmasından daha da ilginç. Belki de bunu ilginç kılan ve bize bu dünyanın karmaşık ve gerçekçi olması hissiyatını verende bu. Algılamayıp sadece güdülerden ibaret bir canlı olsaydık muhtemelen dünyayı vücudumuz içerisindeki hormonal vs değişiklerle görecektik ve sadece yanıp sönen ( beynimizde ateşlenen nöronlar ) işaretler olacaktı.

    • @reagon70
      @reagon70 7 років тому +2

      Oyunların Rehberi Detaylıca anladığımı düşünmüyorum. Fakat sorunuzu cevaplayayım gene de. Sorunuzun cevabı yoruma açık yani değişken. Fakat bu cevabın önemini arttırmıyor. Yani iki ihtimalin birinin olması ya da yaşanan olayın bu iki yorumdan birinin olmasının herhangi bir " önemi" yok.

    • @reagon70
      @reagon70 7 років тому +4

      Videodan bir anladığım başka çıkarımda bu. Yorumlar her zaman değişkendir çünkü durumlarda değişkendir. Fakat özde hepsi aynı şeye sebep olduğu için herhangi bir yorumda ısrar etmeye de gerek yok.

    • @cloneeja
      @cloneeja 6 років тому +5

      Tabiata dair sorular sormamızın, nedensellik aramamızın gerekçesi beyin yapımızın gelişmiş olması mı yoksa dediğiniz gibi bilincimizin bu evrene ait olmama durumu mu?

    • @gunesorsal7748
      @gunesorsal7748 6 років тому +1

      Bilinç mevcut uzay- zamanın içinde değilse nerede. Bu konuda bir fikriniz var mı? Ya da biz doğmadan önce bilincimiz bir yerlerde bekliyor sonra da vücudumuza mı giriyor. ? Ben bilincin maddeden bağımsız özerk bir yapı olduğunu düşünmüyorum. Yani öyle dokunulmaz bir yerde duran bir element ya da bir yazılım değil maddenin kimyanın bir fonksiyonu gibi düşünüyorum. Dolasıyla madde formunu ve işlevini kaybettiğinde bilinç de yok oluyor. Yani öldüğümüzde hiç uyanmayacağımız bir uykuya dalıyoruz. Öyle ki ölü olduğumuzun bile bilincinde olmuyoruz. Nasıl ki komadaki insan kendi varlığından haberdar değilse o durumda oluyoruz. Yani bilinç bedenin dışında bir yerdeyse bu ölümsüzlük mü oluyor ?

    • @yavuzcetin3687
      @yavuzcetin3687 5 років тому +2

      Döndük dolaştık yine matrix'e geldik yine.

  • @tabiatbekcisi5841
    @tabiatbekcisi5841 6 років тому +3

    en basitse indirrsek; evren FM radyo bandı gibidir. birçok frenkansda yayın vardır. radyo alıcımızda bi anlık sürede tek bir frekans ayarlanabildiği için (yani aynı anda birden fazla frenkans ayarı yapamaz.) Rezonans olunca (yayın ile rado alıcımızn frenkansları eşitnenince) radyomuzda filanca FM dinleriz ancak bu süre içerisinde diğer tüm yayınlarda mevcuttur.
    biz duyu organlarımız ve gözlemlyebilğimiz evreni hissedebiliyoruz. ancak FM yanınları gibi evrende bir çok görünnüm mevcuttur.

  • @Cajunn
    @Cajunn 5 років тому

    Merak ettiğim ama anlayamadığım hemen her konuyu açıkladığın için sonsuz teşekkürler. Bazı videolarını defalarca izleyip verdiğin kaynakları da inceleyip pekiştiriyorum. Gerçekten düşünüyorum da sen bu şekilde uğraşıp açıklamasan başka bir şekilde anlamamın imkanı yok. Büyük bir açığı kapatıyorsun. Sonsuz teşekkürler.

  • @nishest2864
    @nishest2864 7 років тому +1

    Video ve kullandığın dil çok güzel, tebrik ve teşekkür ediyorum gerçekten. İşin en ilginç kısmı insanların zihinlerindeki ilerleyiş, bundan 2 ila 3 yıl önce böyle bir video olamazdı mesela. Bu nedenle insan şunu da düşünüyor: Gözlemci hakkında bundan yıllar sonra nasıl bilgiler edineceğiz? Kanaldaki en karmaşık fakat en önemli video olduğunu düşünüyorum. Beynine sağlık.

  • @harunresit7008
    @harunresit7008 6 років тому +4

    Elektronlar çekirdek yörüngesinde yeterli enerjiyi aldıktan sonra direkt olarak bir üst yörüngeye geçmesi ve bu iki yörünge arasında hiç bulunmaması nedense içinde bulunduğumuz evreninin sürekli değilde ayrık bir evren olabileceği fikrini doğurdu bende. Sürekli zamandaki bir sinyali dijitalize etmek için o sinyali belirli bir frekansın üzerindeki bir frekansta örneklemeniz gerekir. Sinyaldeki değer skalasına geniş açıdan baktığınız zaman tıpkı sürekli zamanda olduğu gibi bir geçiş yaptığı yanılsamasına düşersiniz. Ancak birbirinin ardı sıra iki değeri aldığınızda, sürekli zamanda bu iki değer arası sonsuz parçaya bölünebilirken bilgisayar ortamında sinyalin bu aradaki sonsuz değerlerin hiçbirinde karşılığı yoktur.

  • @royalgasimzade5531
    @royalgasimzade5531 7 років тому +1

    videoları hazırlamak için verdiğin efor sevdiriyor seni. teşekkürler.

  • @subvercivo
    @subvercivo 7 років тому +12

    Oktay Rifat'ın "rastlantılar bizden akıllıdır" sözünü anımsadım.

  • @steygby
    @steygby 7 років тому +1

    kütle çekimi haala bir bilinmeyen gizem. biliçle gravitasyonu birlikte ele alıp gözlemci çerçevesinden bakmak, iyimser görüşle ilginç bir idea hipotez .. ama sonuç vermesi durumunda çağ atlatacak bir durum olacak. dalga parçacık arası durumu modellemek ise büyük bir adım olur. tabiki görseldeki şablonlar en ilkel hali. komplike gibi görünüp kaotik düzene sahip bir bilinmeyeni ortaya koymak zordur. bu durum için tasavvuf ve mesnevide bir yaklaşım var. video ve anlatım harika olmuş Doğan. benim açımdan doyurucu.. felsefi konulardan dada ilgi çekici.

  • @onlywatch7272
    @onlywatch7272 7 років тому +8

    If you want to find the secrets of the universe, think in terms of energy, frequency and vibration. (Tesla)

  • @selcukkamber766
    @selcukkamber766 6 років тому +3

    Bu sene kış gelmemiş olmasına rağmen 'Gözlem'ciyi adreslendirebilmen "Nebuch" adına sevindirici olsa gerek Doğan
    (Bu adreslenmenin "Mecra ve Mesaj" sonrası tamamlanması da güzel bir rastlantı olsa gerek).
    Şuan beni tefekküre iten şey 'Mutlak Hakikat' ile 'Gözlemci' arasındaki 'Bağlam' kaldı.
    Düşündürürken düşünmek ne hoş.
    Doğan'a başarılar dilerim.

  • @TahaTekdogan
    @TahaTekdogan 7 років тому +6

    Bir simülasyon oluşturabilsek, ikiye bölünecek bir ekrana sahibiz; milyonlarca yıl öteden atalarımızın sahip olduğu kısıtlı (hayvansal) beyin fonksiyonlarından bilincimizin oluşmasına giden sürecin beynimiz üzerindekini etkisini ekranın bir tarafında, dış dünyayı algıladığımız biçimi ise ekranın diğer tarafında görebilsek sanırsam epifani bağımlılığını doruk noktasında yaşamış olurduk.
    Video yine düşünmeye yeltendiriciydi, teşekkürler.

  • @mustafayldz114
    @mustafayldz114 6 років тому +1

    Gerçekten muazzam...

  • @mdg382
    @mdg382 7 років тому +8

    Fizik, evren gibi konular ilgimi çekmez. Doğrusu benim ilgi alanım canlılıktır. Biyoloji, moleküler biyoloji, genetik, biyomühendislik gibi konular beni cezbeder hatta okuduğum bölümde tam olarak bu ,genetik. Bir süredir videolarını izlemeye başladım ve git gide çok uzun süredir sevemediğim bu fizik evren mantık matematik gibi konulara İlgim oluştu. En azından tam oturtamasam bile anlayabildiğimi ve oturtamama sebebimin bilgisiz olmam olduğunu fark ettim. Bunun için sana cok teşekkür ederim. Senden bir ricam var, kitap önerisi yapabilir misin ? Şimdiden teşekkür ederim. Bu arada; bu videon için çok teşekkür ederim. Gerçekten düşünmeye zorluyor beni.

  • @video-adam
    @video-adam 7 років тому +1

    Bir düşünceyi toplayıp anlaşılabilir hale getirip video yaptığın için çok teşekkürler

  • @orion76
    @orion76 5 років тому

    Video tıpkı bahsettiğin şablona benzer bir video olmuş... elindekilerin verdiği en iyi çıktı! Tebrikler takipteyim:) aklıma gelen cümle şu şekilde Varolmanın dayanılmaz ağırlığı.. Ah akışa bırakabilsek kendimizi!?!

  • @ahmet-cagatay
    @ahmet-cagatay 7 років тому +1

    ANLAMAYAN ARKADAŞLAR!
    Neden anlamadığımı anladım.
    (Açıklama)
    Şöyle yorumlar görüyorum "Anlamadım", "Mavi ekran verdim, ama mutluyum" :)
    3 saat önce aynı minvalde bir yorum paylaşacakken şöyle dedim kendime ''neden esrarın verdiği hazla yetineyim''. Ve gerçekten anlamak için senaryonun başından itibaren izledim. Sadece izlemekle de kalmadım elime kağıt kalem alıp anlamlandırmaya da çalıştım, diğer kaynakları taradım. Sonra ne mi oldu. İlk başta izlediğim içeriğin sadece "yeni" mesajı içeren bir mecradan ibaret olduğu kanısına vardım. Nebuch'a çoğu zaman herhangi bir youtuber gibi muamele ettiğim için anlayamadığımı farkettim. (Aslında verilen taze içeriği alıp diğer içeriklere doğru yönelmekti derdim :) ) Ama bütün bu serüvenin sonunda mesaja muhatap olduğumu hissettim. Buna benzer yorumlar için özür dilenmesi gerekiyorsa ''Özür dilerim''. Ama ben bu serüven beni daha iyi hissettirdiği için Nebuch karekterine ve arkasındaki bilince teşekkür etmek istiyorum. Teşekkür ederim Doğan Çetin.

  • @yaqiz20000
    @yaqiz20000 7 років тому +2

    ufuk çizgisi gibisin Nebuch, sonun yok gibi. kendin için yeterli değilsin belki ama benim için iyi bir gözlemcisin.teşekkürler..

  • @osmankaradogmus1147
    @osmankaradogmus1147 7 років тому +2

    yoksa zaten anlaşılmazlığı ile eleştirilen kanalı daha da anlaşılmaz hale getirecek bu video
    doğan kardeşim eline sağlık son sözün hayatın da aslında bu video kanal gibi bir sır olduğunu anlatıyorsun bence evrende birşeyler oluyor ve biz olan şeylerden sadece anlayabildiklerimizi açıklamaya çalışıyoruz tabi oda ne kadar doğru ise :)

  • @MG-fj7us
    @MG-fj7us 6 років тому +1

    Merhaba. Önceden deviantartta çizimlerime yorum yapardın. Fikir fırtınaları oluştururduk. Çoook uzun zaman sonra UA-cam kanalın olduğunu buldum. Videolarının hepsini izleyeceğim. Çünkü harika konulara değinmişsin 😊

  • @mtkaraaslan
    @mtkaraaslan 7 років тому +2

    anlaşılmazlığıyla eleştirilen kanalı daha çok anlaşılmaz hale getirecek bu video, çok güzel durmuş orda

  • @enricoram
    @enricoram 7 років тому +3

    Işık (kaynak) ile gölgesi arasınki desene anlamlar yükleyen gözlemci sonsuz olasılık ile eşsiz desenler yaratabilir, desenin kendisi (yörüngesi) ile oluşan entropi informasyon içerse de diğer desenleri etkilememesi gerekir diye düşünüyorum fakat bu entropiden sıyrılan informasyonunda bir üst boyuta nasıl iletildiğini de 3 boyutlu algım anlamama bir türlü müsade etmiyor, algılayabilen bilinç olasılıklarım varsa kendi yorumunu paralel Nebuch kanallarında iletsin. Elbet birimiz kilidi açmış olmalı. 🖖

  • @bipedalrobot
    @bipedalrobot 7 років тому +1

    Bilinç dediğimiz şeyi açıklamak için beyindeki nöronlara ve onların yaptığı sinapslara bakmanın yeterli olduğunu düşünüyorum. Sinir hücresini oluşturan atomların her birinin davranışını incelemek için kuantum fiziğine dalmak gerekebilir ama bilinç her bir atomun nasıl çalıştığından bağımsız olarak sinir hücrelerinin aksiyon potansiyeli gibi bir şarj deşarj olma özelliği ile bilgiyi işleyebilmelerinin sonucudur. Tabiki her sinir hücresi topluluğu bir bilinç oluşturmayabilir, bunun için sinir hücrelerinin uygun bir şekilde düzenlenmiş olmaları, birtakım duyu organlarından çevreyle ilgili bilgi alıyor olması vs de gerekir.. diye düşünüyorum.

  • @afbey7882
    @afbey7882 7 років тому +111

    Anlamaya ilmim yetmedi

    • @sahinceday3101
      @sahinceday3101 6 років тому

      @@natukbaytan9373 haydaaaaaa

    • @senay7775
      @senay7775 4 роки тому +1

      Gözlemci sensin kardeş sen herhangi bir şeyi anlamaya çalıstiğın düşünmeye basladığin zaman işte An devreye girer ve sen gözlemci olursun yani anca bukadar yazıyorum mesaj ortamında

  • @bofur2727
    @bofur2727 6 років тому +1

    Penrose'un birçok makalesine ulaştım fakat 12:29'daki görsellerin olduğu yayına erişemedim. Hangi yıl yayınlandı bu? Hameroff'un da olduğu mu?

  • @azrailadana
    @azrailadana 7 років тому +1

    Bu adam konuşuyor konuşuyor ama sadece söylediklerinin %30unu falan anlıyorum ama dinlemek çok hoşuma gidiyor

  • @lasagnee77
    @lasagnee77 7 років тому +1

    Bu Epifaniyi 6 yıl önce "Singularity veya Tümel Akıl" videonda yaşamıştım ilk kez, tekrar oldu.

  • @madyigo
    @madyigo 6 років тому +1

    quantum gravity research u görmüşsündür. Ne düşünüyorsun? 8boyutlu sekillerin yansımalarından Penrose un 2d tilinglerine geçişteki değişimlerin incelenmesi vasıtasıyla kuantum ve gravity teorilerindeki boşluklar doldurulabilir mi? eski, gölgeler hakkındaki videon aklıma geldi :)

  • @CryptoBoriss
    @CryptoBoriss 6 років тому +1

    Şu an yaşadığımız evren ve diğer paralel evrenler sonsuz sınırsızdır. düşündüğümüz herhangi bir şey aslında başka bir paralel evrende yaşanan bir şey. ne olursa olsun bu farketmez. imkansız olan bir şeyi bile hayal etsek başka bir paralel evrende yaşandığı için hayal edebiliyoruz yani kısacası var olmayan bir şeyi hayal edemeyiz ve bence var olmayan bir şey yok. peki nasıl oluyor da böyle oluyor. çünkü, bize göre imkansiz olan şey, evren sonsuz olduğu için ihtimal dahilinde . evren dediğimiz şey data verilerden oluşur. bizim bu data verileri madde olarak görme sebebimiz de bizim 5 duyumuzdan kaynaklanır. (örnek vermek gerekirse bir doğru düşünün. insan 5 duyu ile 10 ve - 10 arasını görebilir.(bu 10 ve -10u sayısal olarak salladım örnek vermek amaçlı) 10dan sonraki pozitif sonsuzla -10dan önceki negatif sonsuzu göremez, tabi 5 duyuyu aşmadığı sürece) 5 duyunun üstüne çıktığımızda yani atom altı boyuta indiğimizde evrenin saf enerjiden meydana geldiğini görürüz. yani özde madde diye bir şey yoktur ya da bizim 5 duyu algımıza göre vardır. bilgi sonsuz sınırsızdır. ne kadar bilirsek bilelim hep bir damla olarak kalırız bu bilgi okyanusunda. bilginin sonu yoktur. bu nedenle de evrenin sonu yoktur. çünkü bilgi evrenin içindedir ve bilgi sonsuzsa evren de sonsuzdur. İnsan beynine 5 duyuyla bakarsak bir organdır, et parçasıdır ama insan beynine atom altı boyuttan bakarsak bu data verilerin yani sonsuz bilgilerin çözümlenebildiği yerdir. bu yüzden ölüm diye bir şey yoktur. ölümü 5 duyuyla tadarız ,ölmeyiz ve sonsuza kadar öğreniriz.peki düşündüğümüzde, bunu sorguladığımızda neden sonsuza kadar öğrenmek zorundayız.bunun için evren neden var oldu sorusunu sormak gerekir. nasıl var oldu sorusunun cevabını tatmin edici bir şekilde henüz bilmiyorum ama neden var olduğu sorusunu kendimce cevaplayabilirim. bundan önce yazdıklarım, paralel evrenler konusu haricinde bilimsel olarak kanıtlanmıştır.(paralel evrenler kanıtlanamadı bir teori ama bence gayet mantıklı bi teori ki benim buna bakış açım üstteki gibi, başka bir paralel evreni tecrübe edebilmek için de 5 duyuyu aşmış olmak gerekir yani sanırım bilgiler arasında anlık hızda geçişler yapabilmek gerekir). bundan sonra yazacaklarım da sadece evrenin holografik bir yapı olması konusunda bilimsel olarak kanıtlanabilmiştir.Bence evren var olmak zorunda olduğu için var oldu. peki neden var olmak zorundaydı.bunun cevabı için önce evrenin bir hologram yani hayali bir yapıdan ibaret olduğunu anlayıp gerçek olanın ne olduğunu çözmek gerekir. bana sorarsanız gerçek olan, tek olan, sonsuz sınırsız olan, yani ikinci bir şeyi tecrübe etmeye gereksinim duymayan çünkü tecrübe edecek bir şeyi kalmamış olan, tarif edilemeyen, yani insan aklının idrak edemeyeceği bir varlıktır (idrak edememe sebebimiz sonsuz sınırsız olması çünkü ne kadar bilirsek bilelim sonsuz sınırsız olduğu için hep bir başlangıçta kalırız) .bu varlık sonsuz olduğu için taşmak zorundadır. (mecazi bir benzetmeyle, bir bardak düşünün ve elinizde içinde bitmeyen su olan bir sürahi var. bardağın büyüklüğü önemli değil. bu bardağa elinizdeki sürahiden sonsuza kadar su doldurduğunuzu düşünün. su eninde sonunda bardaktan taşmaya mahkumdur.) bu varlığın taşması halinde hologram evren oluşur. hani demiştim ya bu varlık ikinci bir şeyi tecrübe etmeye gerek duymaz çünkü tecrübe edecek bir şeyi kalmamıştır.bu varlığın taşması halinde bu varlığın tecrübeleri hologram evren olarak yansır. yani gerçek olan o varlıktır ama yansıma ,holografik ,hayal olan ise evrendir. yine bi mecazi benzetme yapıcam çünkü kanımca idrak edilmesi zor bir konu, tek olan varlık, kendi kendini seyreder aynı aynaya bakar gibi, aynadaki hologramdır, gerçek değildir.gerçek olan o varlıktır. bence evrenin oluşumu bu şekildedir. bu varlığın tecrübelerinin taşması sonucunda oluşan hologram evrende bizim vasfımız şöyledir.(evrende diyorum sürekli ama aslında paralel evrenlerdir. yani bizim evrenimizi varsayıyorum ben halbuki evrenler oluştu) yukarda demiştim ya insan beyni atom altına inildiğinde bilgileri çözümleyen, tecrübe eden bir data veri okuyucusudur diye.işte bu hologram evrende bizim vasfımız bu evrendeki bilgileri sonuza kadar tecrübe etmek ve o sonsuzluk içinde kaybolmak.bu durumda biz yaşanmış bir şeyi tekrar yaşıyoruz ve aslında yaşanılmış şeyler her an tekrar yaşanılıyor. mesela başka bir paralel evrende sizin dünkü halinizi yaşayan bir siz var ve yine başka bir paralel evrende sizin yarını yaşayan başka bir ihtimaliniz var.yani biz o varlığın tamamlanmamış alt versiyonlarıyız. biz hepimiz bir olduğumuzda, tek olduğumuzda, yani hepimiz birbirimizin tecrübelerini tattığında, evrende tadılmayacak bir tecrübe kalmadığında(burada aslında demek istediğim teklik makamına ulaştıktan sonra o varlığın sonsuz sınırsızlığı içerisinde kaybolmak)sen hologram evrenin kendisi oluyorsun. o varlığın yansıması oluyorsun ve o varlığın muhteşemliği sonsuzluğu karşısında ona sonsuza kadar aşık oluyorsun.aslında sen yoksun. tek olan o, sonsuz olan o, sen gerçek değilsin. gerçek olmadığının, gerçek olanın, tek olanın o olduğunun bilincinde oluyorsun. çünkü gerçek olan o, sen ise (mecazen) onun hayalisin. (allahın mecazen taşması sonucunda oluşan evrende bizim doğma ihtimallerimizin oluşmasını ve bizim doğup allaha ulaşma yolculuğumuzu mevlana dönerek anlatmıştır semazenlerin dönme sebebi her şeyin bir döngü içinde olması ve insanı kamilin allahtan gelip allaha döneceğinin sembolik ithafıdır.) ben araştırdığım kadarıyla bu sonuca ulaştım. tasavvufta o varlığın adı allah ,allahın yansıması da hz. muhammeddir. neden hz. muhammeddir çünkü hz. muhammed, insanın tamamlanmış halidir. insanı kamil mertebesine ulaşmış kişidir. teklik makamında olan kişidir. zaten o makama kim ulaşırsa ulaşsın hz. muhammedin kendisi olur. çünkü o makamda ikilik yoktur. teklik vardır. bizim 5 duyu algımızla biz evreni dışsallık, çokluk olarak algılıyoruz. bizim algılamamız alt boyutlardan olduğu için sen, ben, o, şu, bu diye algılıyoruz. halbuki tek olan allah yansıması da yani hayal olan da hz.muhammeddir. yani insanı kamildir. insanın ulaşabileceği son noktadır. allahın sonsuzluğu içinde aşkla kaybolan kişidir. kısacası biz insanı kamil olmak için yaşıyoruz, vasfımız bu. insanı kamil olmaya programlıyız. kötü olan insanlar kötülükleri tecrübe ede ede iyi olan yolu bulacaklar. çünkü programlarında insanı kamil olmak var. bu detaylı olarak çok uzun sürede anlatılabilecek konuyu elimden geldiğince en kısa haliyle özetlemeye çalıştım. daha çok ayrıntı vardır anlatmadığım ki bu ayrıntılar anlamanız için önemli ayrıntılar , merak edenler tasavvuf ilmini araştırabilir . ben sistemi en basit haliyle kendimce anlatmaya çalıştım. yani bu doğru olandır demiyorum benim inandığım budur. kesinlikle eleştirilerinizi bekliyorum.(yapıcı olması şartıyla:) nebuch daha bugün gördüm kanalını bi bakıyım dedim iyi ki bakmışım. paylaştığın şeyler çok hoş, çok beğendim. anlattığın konulara hakimsin, entellektüel bi yapın var senden öğreneceğim şeyler var :)

  • @akif428
    @akif428 7 років тому +1

    aklımdaki sorulara işime fazlası ile yarayacak cevaplar verdiğin için teşekkür ederim nebuch , eline sağlık yine güzel bir video bu konuya girmeni de 2014 2015 civarlarından beri bekliyordum , ve lütfen buraya da küçük bir isteğimi sıkıştırayım , günlerdir twitterda takip isteğimi aççmanı bekliyorum şu takip isteklerine bi el atsan

  • @beforeVSafterr
    @beforeVSafterr 7 років тому +11

    Keşke lisede fizik dersini daha çok dikkatli dinleseymişim

    • @ozgecekcen6356
      @ozgecekcen6356 6 років тому +4

      Ömer Cetintas lisedeki fizikle burda bahsedilen fiziğin bir alakası yok.

    • @dev.kochevnik
      @dev.kochevnik 6 років тому

      Diğer derslerde edinebileceğin bazı bilgileri fiziğin bakış açısıyla anlatıyor zaten biraz da

  • @HakanAngn
    @HakanAngn 6 років тому +1

    Bana göre de gözlemci, platformun kendisi, manyetik alanın kendisidir. Çünkü her an, her şey, her yerdedir. Bulunduğumuz konumu tarif etmek için belirli bir noktaya olan uzaklığı ya da çevremizde yer alan diğer cisimleri kullanırız. Türkiye'de oluşumuzun nedeni, Türkiye'nin karasal şekli ve coğrafi konumu. Dünya düz bir zemin olsaydı, bulunduğumuz noktayı tarif edemeyecektik çünkü nerede olduğumuzu bilemeyecektik. Manyetik alan da bir platform üzerinde değildir. Her ne kadar belirli cisimlerle etkileşime girse de, çıkış noktası, kaynağı, her an, her yerdedir.

  • @Jack-of-all-trade01
    @Jack-of-all-trade01 7 років тому +3

    vahiy gibi geldi video, tam zamanı, delirmemi erteleyen bir oyalama olacak, teşekkürler.

  •  7 років тому +13

    gitgide daha az anlıyorum seni

  • @gameschool6858
    @gameschool6858 6 років тому +1

    Bir cümleyi anlarken diğer cümleyi dinleyip gelecek cümleyi tahmin etmeniz gerekiyor.

  • @redway8773
    @redway8773 7 років тому +1

    2.gün ve sakal gitmiş yine. Güzel bir video olmuş her zaman ki gibi, teşekkürler.

  • @peterbishop1321
    @peterbishop1321 7 років тому +3

    Yani sizce bedenimiz farklı bir gezegene transfer edilse bilinç konseptinde değişim meydana gelir mi?

  • @halilefe4420
    @halilefe4420 7 років тому +1

    O ismi geçen ünlü fizikçinin makaleleri veya videoları için link verir misin? Bu arada muhteşem olmuş bu video.

  • @emeklisizofren2194
    @emeklisizofren2194 7 років тому +2

    Yani kütle çekimleri dalgaları rezone ederek yeni kütle çekimleri oluşturuyor ve bu kütle çekiminin ilk sebebide gözlemcinin başlatmış oldugunumu düşünüyoruz yanlışmı anladım acaba ?

  • @alperenaktas6434
    @alperenaktas6434 7 років тому +1

    Uzun bir süreden beri seni takip eden biri olarak soruyorum. Merakımdandır yanlış anlama, bu videoları yapmak seni nasıl hissettiriyor, zihninde neler boşalıyor? Neden yapıyorsun? Anlatmak anlamaktır derler yoksa sen de bu vesile ile mi bizlere bir şeyler anlatıyorsun?
    seviliyorsun...

  • @eneskilic3486
    @eneskilic3486 7 років тому +4

    Beni sen delirttin nebuch 😂😂

  • @onurkaanylmaz4044
    @onurkaanylmaz4044 6 років тому +1

    bunu izlemeden once de herhangi bir seyin var olmasi bana cok ilginc ve imkansiz geliyordu. izledikten sonra ise kutle sahibi olmak da ilginc gelmeye basladi. bilinc sahibi olmak da. sadece, yoklugun varligi bana mantikli geliyor.

  • @muratozkan5833
    @muratozkan5833 7 років тому +1

    Aşk tesadüflere meyilli demek, gözlemci evren dışında veya evreni kurgu sonucu oluşturup bir sebepten iletişimde olabilir mi? Insan dışı bir fiziksel varlık? Uzaylı tanımı gibi mesela. kanitli bir değişim ve saptanmış bilgi varsa neden arastirilmiyor? enerji frekans değişiklikleri ve güncel fikir değişikliği gözlemci arayışı kaynaginiz nedir?

  • @baverziest1154
    @baverziest1154 7 років тому +1

    bence sen BIREYSEL DEVRIM yapiyorsun belki haberin yok ama cok onemli bi iş yapiyorsun kardeşim samimice soyluyorum

  • @aycaramba4469
    @aycaramba4469 7 років тому +6

    süperpozisyon ilkesi bir maddenin gözlemlemeden önceki haliyle gözlemledikten sonraki halleri farklıdır der. bu örnekteki gözlemleme ile gözlemci arasında bir benzerlik var mıdır acaba?

    • @agmmnn
      @agmmnn 7 років тому +2

      bir benzerlik ilişkisi kurabilmek için önce gözlemci ve gözlemleme olayının ayrı olması gerekir ki bu sadece zihinsel bir ayrıştırma.

  • @mrkol857
    @mrkol857 6 років тому +4

    insanın bedeni incelendikçe yaratıcının imzası daha bir netleşiyor. beynin içinde şu var hücrenin içinde bu var nöronun içinde falan var onun içinde filan var... müthiş bir bilgisayar tasarlanmış.

  • @mehmetbatuhanozer
    @mehmetbatuhanozer 3 роки тому

    Elektronun yörüngeler arasında var olmaması durumu herhangi bir partikülün herhangi bir hareketi için de geçerli olabilir mi?
    Penrose Yaklaşımı'na göre bir parçacığın Dalga Fonksiyonu göstermesi için bir enerji gerekiyor. Yani birden fazla yerde olması birden fazla yerdeki uzayı büktüğü için bunu yapabilicek kadar enerjiye sahip olması gerekiyor. Bir şeyi hareket ettirmek için de ona enerji vermek gerekiyor. Hareketin Planck Uzunluğu kadar uzaklıklar arasında "zıplamalar" şeklinde olduğunu da biliyoruz. Belki de biz bir partikülü hareket ettirmek için ona enerji verdiğimizde onu tekrar tekrar süperpozisyona sokup sonra dalga fonksiyonun tekrar tekrar çökmesini sağlayarak hareket dediğimiz şeyi oluşturuyor olabiliriz. Bir partiküle bir planck uzunluğu yol kat edecek kadar enerji verdiğimizi düşünelim. Bu onu süperpozisyon haline sokacaktır ve bir Planck Uzunluğu ötedeki Dalga genliği partikülün durgun haldeki enerjisine eşit olacak. Dalga Fonksiyonu o o dalga tepesinde çökecek ve başta verdiğimiz fazladan enerjiyi foton olarak tekrar yayacak. Evrendeki her hareket sürekli olarak Dalga Fonksiyonu haline geçmesi ve bunun çökmesinden ibaret olabilir.
    Bu konuda araştırma yapmama rağmen tam olarak buna benzer bir görüşe rastlamadım, varsa bunu kendi fikirlerimmiş gibi sunmam küstahça görünebilir ama aslında cehaletimden kaynaklı bir durum.

  • @Eclipsar395
    @Eclipsar395 6 років тому +1

    Çok başarılı bir anlatım

  • @mert3404
    @mert3404 7 років тому +39

    Tüm algı yeteneklerini kullanarak dinlersen %10' unu anlayabiliyorsun

    • @turgayadyaman4746
      @turgayadyaman4746 7 років тому +1

      Mert 3 videoyu peş peşe izledim maksimum odakla birşeyler anladım sanırım

  • @memjan3512
    @memjan3512 6 років тому +1

    Selamlar. Bir sorum var mutlaka cevaplamanizi ıstiyorum. Belki mantıksız gelebilir ama sorum şu: gözlemciyi gözleyen başka bir gözlemci ve onu gözlemleyen başka bir gözlemci diye devam eden sonsuz gözlemciler olabilir mi?

  • @bilincinontolojikizdirabi
    @bilincinontolojikizdirabi 7 років тому +2

    Muazzam

  • @KOcheatreports
    @KOcheatreports 6 років тому +1

    Kanımca rastgelelik durumu aklına gelebilecek ki bunlar sistematik yapılanmalar yani algı süzgecinden geçenler olacaktır her yerde ve her an oluşudur rastgele olmadığını düşünme durumun ise sistematik olup algılıyor oluşundur.Rastgele oluşu ile olmayışı durumu gözlemcinin indirgendiği veya indirgenen durumdaki gözlemcinin ayırdıdır.Ne kadar sağlıklı ne kadar mantıklı bilemiyorum.Elimizdeki anahtarların her biri kilitleri açabilir lakin mevzu o anahtarlar, bu kilitler mi sorunsalı.

  • @yusufkaval4629
    @yusufkaval4629 7 років тому +2

    Yani evrene var diyebilmemiz için o gözlemciye ihtiyacımız var. Gözlemcinin var olabilmesi içinde onu gözlemlememiz gerekiyor. Yani gözlemci biziz. Yani herşey biziz.
    Yada kısaca yazayım. “Anlamadım.:)”

  • @kabadujoin5368
    @kabadujoin5368 6 років тому +1

    bilginin şablon oluşturulabilen kısmı derken sınırları belirli mi belirliyse niye açıklasarsan sevinirim:)

  • @yasinbilici5120
    @yasinbilici5120 7 років тому +1

    Beynim overload yaptı teşekkürler...

  • @yasincetin4167
    @yasincetin4167 6 років тому +1

    anlamak için mi deneyimlemek için mi yoksa mecburiyetten mi kaynaklanıyor varlığımız dediğimiz şey.. ?

  • @ahmet-cagatay
    @ahmet-cagatay 6 років тому +1

    Nebuch, geçen seni andım :) Göl kenarında oturmuş ışık yansımalarına bakıyodum. Yansımaların hepsinin bana doğru geldiğini farkettim. İlk başta biraz düşünmeme sebep oldu ama sonra gözlemci muhabbeti aklıma geldi. Ve algılarımızın mutlak olmadığı gerçeğini hatırladım. Çünkü göle herhangi bir açıdan baksaydım ışığın konumu, dalgaların konumu, orjinde ben olduğum sürece değişecekti. Neyse sen konuyu zaten biliyosun. Öyle işte seni andım, tebessüm ettim.

    • @hasansaritas8735
      @hasansaritas8735 6 років тому

      Finaldeki anlaşılmama ile muhakeme edildiğin her defasında 2x video hız ayarıyla dinleyenlerim var dersin.

  • @mehmeteminbozdag0134.
    @mehmeteminbozdag0134. 7 років тому +1

    Bunlar kendi düşüncelerin mi yoksa birilerinin teorilerini mi anlatıyorsun?

  • @farischelebi4958
    @farischelebi4958 5 років тому

    Babam din düşmanı bir adam , incil kuran tevrat 15 yaştayken okumam için baskı yaptı bana analiz yapmayı öğretti , babam en iyi tesadüflerden biri benim için , okul derslerime karışmadı ama ben karıştırdım , tarih dersleri ırkçılık dersleri veriyormu diye ?! Tartıştık .. Universite bitti felsefe ilgimi çekti şimdi fizik-kimya öğrenmeye çalışıyorum ama Nebuch babam gibi değil be hayattan soyutuyor adamı 😉

  • @npcconversation
    @npcconversation Рік тому

    Arkada 2 tane fon müziği var galiba ya da kulaklığım bozuldu. Sesi çok kısık bir müzik daha var sanki.

  • @sidqoca1347
    @sidqoca1347 6 років тому +1

    Bi düşünmem gerek.İyi oldu bu video Nebuch

  • @godryuzaki330
    @godryuzaki330 3 роки тому

    Bence aslında çift yarık deneyinde dalga fonksiyonu çökmüyor sadece gözlemci eğer bu dalga fonksiyonu ile bir etki yada gözlem yaptığında herşeyin Bi dalga boyu olduğu için gözlemci de bu dalga fonksiyonun Bir parçası haline geliyor Quantum düzeyde kütle çekimi pek de güçlü olmadığı ve birşeye etki edemediği için ki bu etkiyi görseydik zaten elimizde bir Kuantum kütleçekim teorisi olurdu.eğer bu dediğimi varsayarsak en az varsayımı yapmış oluruz.

  • @emrahkaracam
    @emrahkaracam 7 років тому +1

    2012 den beri falan kanalı takip ediyorum videonun sonuna bu sefer ben de katılmak durumundayım. Ne izledim lan ben.

  • @ozguruyar5246
    @ozguruyar5246 7 років тому +1

    Nebuch izlerken Nebuch bildirimi gelmesi ve mutluluk 👏🏻

  • @erdemeren4318
    @erdemeren4318 6 років тому

    Bir deneyde gözlemci bilincinin deneyi etkilediğini düşünüyor musun?

  • @huseyinay1998
    @huseyinay1998 7 років тому +1

    yoksa zaten anlaşılmazlığıyla eleştirilen bir kanalı daha çok anlaşılmaz hale getirecek bu video.

  • @blackday7797
    @blackday7797 7 років тому +1

    Diger videolarinda az cok anliyorudum ama bu videoda citayi arsa cikarmissin tebrikler

  • @cetinbayraktar99
    @cetinbayraktar99 6 років тому +1

    ben aynisini hameroft un roportajinda dinledim o daha farkli soyluyor

  • @sevvalakcakaya9490
    @sevvalakcakaya9490 7 років тому +1

    Müthiş 👏

  • @enesduran4336
    @enesduran4336 6 років тому +1

    Kurduğun cümleler devrik vurgulanması gereken önemli argümanlar gölgede kalıyor etki tepki süresi uzun

  • @P4nD3rZZ
    @P4nD3rZZ 7 років тому +2

    ışık hızında like ve yorum

  • @jamesclerkmaxwell413
    @jamesclerkmaxwell413 4 роки тому +1

    Video 16:22 de basliyor

  • @abdalco1667
    @abdalco1667 6 років тому +1

    ben hep şey düşünürdüm kutsal metinlerdeki metafiziki olgular neden materyalistik olmasın. işte ölümden sonra yaşam vb gibi kavramlar neden aynı mecrada aynı sistemin bu evrenin parçası olmasın. yanlış anlamadıysam eğer bilinci tanımlarken buna değindin. yani aslında metafiziki olarak tanımlanan ve görünen bi olguyu artık materyalistik olarak görünen fakat metafiziki tanımını aksettirmeyen tek potada eriyen bir olgudan bahsettin

  • @yeserguitar
    @yeserguitar 6 років тому

    Dalga parçacık ikileminin kütle çekimi ile oluşturduğu desenlerden yararlanan organellerimizle bilincimizin oluştuğunu anladım, yanlışsam lütfen biri düzeltsin. Bu açıyla baktığımda farklı kütle çekiminden etkilendiğimiz bir mecrada desenlerin farklılığı bilincimizde bir etkiye mi yol açacak demektir?
    Tekrar tekrar anlamaya çalıştım, kabulümde hata olduğuna inanıyorum. Şayet yoksa, biz gezegenimizin ince ayarlı kütle çekiminde kalamadığımız sürece psikolojik olarak değişken olacağız gibi duruyor. Burada psikolojik durumumuzun bilincimize bir etkisinin olduğunu varsayıyorum.
    Video için teşekkür ederim

  • @burakcanmutlu3464
    @burakcanmutlu3464 7 років тому +1

    Nebuch günde kaç saat calisiyorsun ne kadar okuyorsun

  • @DenizveKatre
    @DenizveKatre 6 років тому +2

    Nedense Nikola Tesla yı bir kere daha anasım geldi.🙏

  • @airforce1934
    @airforce1934 7 років тому +8

    Bir sey sorcam evreni anlasamda hayatımda bir şey değişmeyecek gibi hissediyorum nedenmi ! Okulda etrafıma bakıyorum ve hiç kimse böyle şeyleri dert etmiyor ve mutlu mutlu eğleniyorlar ! Sadece benmi farklı davranıyorum diye düşünüyorum ! Böyle şeylerle yani kafamı karistirmasammi diyorum !

  • @denizkeles9983
    @denizkeles9983 7 років тому +2

    Peki rezonans bozunuma uğrarsa ne olur?

  • @utopikfikirler1670
    @utopikfikirler1670 6 років тому +1

    Temellendirme yok varlık yokluk nedir neye göre dalgalar yok oluyor

  • @zxcvb1217
    @zxcvb1217 7 років тому +1

    Bu sezonun en çekici, en yakışanı oldu kardeşim..

  • @optimusmaximus-j4
    @optimusmaximus-j4 7 років тому +7

    "Gözlemci" kelimesini gördüğümde veya duyduğumda aklıma hemen şu geliyor; neden bir kelebeğin gördüğü değil de benim gördüğüm? Eğer evren'i bir kelebekle aynı göremiyorsak burada asıl olan ne?

    • @MissBaileysss
      @MissBaileysss 7 років тому +1

      Hiç Kimse
      Aynı boyutta değiliz, bakış acılarımızda farklı haliyle

    • @ahmettambay4969
      @ahmettambay4969 4 роки тому

      kelebek görebildiğinin farkında mı? veya düşünebildiğini düşünüyor mu? asıl olan bu

  • @enissatoglu939
    @enissatoglu939 7 років тому +1

    Teşekkürler,

  • @alikemalyavuzel4645
    @alikemalyavuzel4645 6 років тому +1

    Yani anladığım kadarıyla gözlemci,gözlemlenebilir evrenin içinde dağılmış ve gözlemlenebilir evreni etkileyecek kadar etkili ve fazla sayıdadır ve biz bunu algılayabilecek yapıda değiliz en azından şuan değiliz.Belki de beynimiz yıllar sonra evrimleşip anlaşılabilecek ama şuan değil.Gözlemci,bizim algılayamadığımız gerçeğimiz (benliğimiz)olabilir.(yanlış yorumladıysam veya yanlış anladıysam lütfen düzeltin)

  • @amytisofmedia2491
    @amytisofmedia2491 7 років тому +2

    En güzel bildirim..

  • @xgkfkd
    @xgkfkd 7 років тому +1

    İzlemeden beğenmek boynumuzun borcu

  • @kadirbol8320
    @kadirbol8320 7 років тому +1

    ANLADIĞIM İÇİN KENDİMLE GURUR DUYDUM

  • @efetoraman9634
    @efetoraman9634 7 років тому +1

    Gözlemci “Dalgalandım da duruldum”. Bu dalga TINI gibi bişiy mi?

  • @Bilge78
    @Bilge78 7 років тому

    İlahi Nizam ve Kainat adlı kitap hakkında bilginiz var mı? Son zamanlarda herkesn dilinde bu kitap var.

  • @hidayetsuer3031
    @hidayetsuer3031 6 років тому +1

    Algilanabilen herseyi, algiyananin, algilayani oldugunu anladigin an hem izlenilensin hem izleyen

  • @selmaun3396
    @selmaun3396 6 років тому +1

    Bilgi eksikliğinden kaynaklı anlamada zorluk çektiğim bazı videoların oluyor du bu nirvana oldu 🙂 ( ama genel olarak videoların da anlatımın iyi bilmediğim bir konu da dahi örnekler ile daha anlaşır hale getire biliyorsun)

  • @adventuresoftheemptyman5224
    @adventuresoftheemptyman5224 7 років тому +1

    John Crary / Gözlemcinin Teknikleri

  • @mehmetyusufbircan1224
    @mehmetyusufbircan1224 6 років тому

    NAsıl bu kadar güzel konuşabiliyorsun anlatırmısın