1) Why did Philosophy start in Greece and not Egypt | History of Philosophy 1

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 29 вер 2024

КОМЕНТАРІ • 1 тис.

  • @Nebuch
    @Nebuch 5 років тому +467

    "Smart Enough to Be Lucky" diye bir deyiş vardır, bu gibi durumlarda aklıma gelir. Sanırım herkes oldukça şanslı ancak bazısı bundan biraz daha haberdar. Güzel bir videoydu teşekkür ederim.

    • @Nebuch
      @Nebuch 5 років тому +30

      @@a-regular-youtube-enjoyer Onların da başka "büyük fırsatları" vardı ve değerlendirselerdi onlara "şanslı" diyecektik. Belki felsefe alanında değil ama bir şekilde.

    • @ahmetkortak6847
      @ahmetkortak6847 5 років тому +6

      Nebuch, zeki olmak da şans sonucu olduğu için bu cümle geçersizdir.

    • @omermemis7658
      @omermemis7658 5 років тому +7

      @@a-regular-youtube-enjoyer mısırın dezavantajından bahsedilmiş videoda mesela etrafı çöl kaplı ulaşılmaz bu durum evet kültürel olarak etkileşimi azalsa da ülkeyi daha güvenli yabi daha doğrusu tehditlere karşı doğal bir koruma sağladı. Bu durumda aslında uzun yıllar yaşayacak bir medeniyetin kurulabikmesini sağladı öte yandan Nil nehri de öyledir tarım olarak avantajdır ama zaman zaman yıkıcıdır ancak bu yıkıcılık da avantajlıdır çünkü bu yıkıcılığı kavramak ve çözüm üretmek için bilim gelişmiştir. Öte yandan videoda bahsedilen yönetim şeklinin mısırda otoriter bir yapıda olması evet özgür düşünceyi engellese de otoritenin gücü sayesinde büyük eserler yapılabilmiş ve medeniyetlerinden haberdar olabileceğimiz şeyler geriye bırakabilmişlerdir

    • @dipcisdipcis8028
      @dipcisdipcis8028 5 років тому

      Anaaa Nebuchhhhh da burda.Bir fotongraf çekilip imza atarmısınız.Arabanızın peşinden de koşarık icabında.Severek izliyoruz.

    • @burakkeskin2938
      @burakkeskin2938 4 роки тому +1

      Nebuch da buradaymis

  • @eratosthenes1913
    @eratosthenes1913 5 років тому +507

    500 sayfalık felsefe kitabının özeti gibisiniz...

    • @dipcisdipcis8028
      @dipcisdipcis8028 5 років тому +5

      Bizim Lise felsefe kitabı 188 Sayfaydı.Bana göre 500 sayfalık felsefe kitabının 2/5 inin özeti gibi olur. p ise q :))

    • @arzuyldrm9843
      @arzuyldrm9843 4 роки тому +1

      👏👏👏👏👏

    • @serkanyucer3453
      @serkanyucer3453 3 роки тому

      👏 Muhteşemsiniz.

    • @michealscofield472
      @michealscofield472 Рік тому

      Yavsamak kelimesinin yuruyen halisin

    • @serkanustunkokan6253
      @serkanustunkokan6253 Рік тому +1

      Aradığıım felsefe özetinii buldum

  • @feyyazkaya2575
    @feyyazkaya2575 3 роки тому +9

    Felsefeden uzak bir lisans eğitimim vardı. Son 3 yıldır içimden gelen bir dürtü ile felsefe okumaya ve öğrenmeye çalışıyorum. Ne lisede ne de sonrasında aldığım eğitimlerin felsefe ile ilgisinin olmaması ciddi sorundu benim felsefi eserleri anlamamda ama bu kanal gerçekten bir hazine. Benim gibi sadece bireysel gayretleri ile öğrenmeye çalışanlar için tarifi imkansız derecede değerli bir kanal. Tebrik ediyorum sizi ve emeklerinizi. Elimden geldiğince tüm videoları izleyerek görüşlerimi sizlerle paylaşacağım.

  • @ArtunYazici
    @ArtunYazici 5 років тому +9

    Mükemmelsin... Takipteyim; eski, yeni tüm çekimlerinizi izleyeceğim. "Merakta kalın" da güzel motto olmuş.

  • @gagantv6888
    @gagantv6888 Рік тому +1

    Anlatım akıcı ve güzel olmuştur. Çabanız güzel. Konu güzel. Her şey mükemmel.

  • @lostforwords20
    @lostforwords20 3 роки тому +2

    Felsefi konuları akıcı ve ilgi çekici şekilde anlatıyorsunuz. Tebrikler!! :)))

  • @HC-ko1di
    @HC-ko1di 5 років тому +1

    Bir çok sebebi var tabi ki ancak benim gördüğüm kadarıyla çoğu sebep tek bir sonuçta toplanıyor. Konfor alanı. Her sebep konfor alanının çevresine bir tuğla daha koyuyor ve insanlar bilmenin önemini unutup kendi duygusal seçimleriyle iç muhakemelerini gayet ferah bir şekilde yapıyorlar. Dolayısıyla ortada ne görünen bir sorun var, ne de daha iyisini isteyen insan.
    İzlediğim ilk videon. Diğerleri için sabırsızlanıyorum. ÜRETMEYE DEVAM!👏

  • @emrereyhan6333
    @emrereyhan6333 5 років тому +2

    Bu kanalara çok ihtiyaçımız var 👍mükemek bir anlatım 👏teşekür ederim

  • @tugbaaydn7982
    @tugbaaydn7982 4 роки тому +1

    Harikasın nadir olarak video bitince beğenmezsem kendimi suçlu hissediyorum bu kadar zevk alıp da beğnememek haksızlık olur diyorum

  • @hebunabis4358
    @hebunabis4358 5 років тому +1

    Sizin gibi yararlı kanallari bu arenada bulabilmek çok umut verici emeğinize sağlık. Başarınızın devamını diliyorum

  • @RoxCagla
    @RoxCagla 4 роки тому +1

    Altıncı Koğuş'ta "deli"nin de dediği gibi, Diogenes Yunanistan gibi bir ortamda, mis gibi hava varken, yiyecek bolluğu varken tabii ki fıçısında mutlu olacak ve hayatla ilgili atıp tutacaktı. Rusya soğuğunda aynı mutluluğu ve rahatı bulabilecek miydi? Kitapta geçen bu tartışma da bu konuda beni oldukça aydınlatmıştı. Bu arada kanalı yeni keşfettim, hemen seriye başlayayım dedim and I'm already obsessed with it!

  • @tomris1923
    @tomris1923 3 роки тому +1

    Güzel akıcı bir anlatımın var teşekkür ediyorum Aklına ve emeğine sağlık ,bir önerim var ,biraz daha yavaş anlatırsan daha iyi anlaşılır diye düşünüyorum.Bir de tabiki demen yeterli tabiki de demene gerek yok ,herkes bu yanlışı yapıyor konuşurken .

  • @crnx5774
    @crnx5774 5 років тому +2

    Çok teşekkürler, vakit buldukça diğer videolarını da izleyeceğim :)

  • @brsgrby
    @brsgrby 5 років тому +2

    İzlediğim ilk videon çok güzel olmuş bence umarım bundan sonrakilerde en az bu kadar güzel olur

  • @hicranebi9656
    @hicranebi9656 Рік тому

    Yalnız bu seriyi bir oynatma listesi yapsanız çok makbule olurdu. Sırayla geriye dönmek biraz yoruyor. Video muazzam❤

  • @devrimakinci2615
    @devrimakinci2615 4 роки тому +2

    Guzel..tesekkurler

  • @serkanesen5839
    @serkanesen5839 2 роки тому

    Yunan diye bir tanım , Osmanlı balkanlarda dağılmaya başladığında verildi. Onun öncesinde Yunan değil iyonya lı tanımı vardı. 8 dakikada iyonyalı yunan tanımı biraz garip olmuş. Grekler de akdenizdeki korsanlara verilen isim. Rum tanımı Romannın içinde yaşayan halka verilen isimdir(Rum-Rom) . Günümüzde çok yanlıiş kullanımlar mevcut. Ekstra süper olmuş yerine bir iki katkı yapıyım dedim:)

  • @Voyager602
    @Voyager602 5 років тому +1

    Güzel bir uslubunuz var ayrıca kanalınız da çok verimli teşekkür ederim

  • @ErenYanic
    @ErenYanic 5 років тому +1

    Bundan sonraki videoda işlenecek konunun yanına felsefe tarihi kitapları önerileri yapılsa güzel olur sadece Antik Yunan felsefesi olarak değil de tüm felsefe tarihi hakkında kitaplar mesela Bertrand Russell'ın Batı Felsefesi Tarihi serisi gibi o seriyi okudum ama daha çok bu tarz kitap arayışındayım bazı kitap önerileri ve kendim de biraz araştırıp o tarz kitaplar buldum ama belki sizin de tavsiyenizle gözümden kaçmış kitapları bulabilirim aynı zamanda benim gibi arayışta olan diğer arkadaşlar da bundan faydalanır. Çok başarılı bir video olmuş bu serinin daha da geniş kitlelere ulaşarak devam etmesini temenni ediyorum.

    • @yavuzkestane9952
      @yavuzkestane9952 5 років тому

      Felsefe tarihi için Batı Felsefesi Tarihi kitabından daha iyisini bulmak kolay değil bana kalırsa.

    • @yavuzkestane9952
      @yavuzkestane9952 5 років тому

      @@pelindilaracolak Elbette katılıyorum ancak bir nokta hariç; Alfa yayınlarından çıkan Batı Felsefesi Tarihi kitabını okuduğumda çevirisini pek yeterli bulmamıştım. Yine de muhteşem bir kitap bana kalırsa. 1945 yılında basılan bu eser 20.yüzyıldaki en güzel felsefe tarihi kitaplarından birisi olmayı hak ediyor. Ayrıca biliyorsunuzdur kitabın orijinal hali tek kitap şeklinde. Öte yandan, Alfa yayınları herhalde işin ticari boyutunu daha fazla düşünmüş olacak ki 3 cilt halinde basmayı uygun bulmuş. Ben bu 3 cildi 50 liradan indirimli haliyle 40 liraya almıştım, şimdiki fiyatı aşağı yukarı 94-95 lira civarı. Oldukça pahalı. O yüzden bazen diyorum iyi ki kitapları daha önceden almışım :)) 21.yüzyılda felsefenin geldiği nokta ise biraz komplike ve felsefenin kendisinden ziyade felsefenin yorumlanması üzerine yoğunlaşıyor. Dediğiniz gibi doğrudan bir filozofun yazmış olduğu kitapları okumak daha doğrudur, fakat yine de tek başına yetmeyecektir. Mutlaka o filozofun tenkit edildiği, felsefesinin incelendiği kitapları, makaleleri de okumak gerekir. Mesela Bryan Magee'nin Karl Popper'in siyaset ve bilim felsefelerini ele aldığı güzel bir kitabı vardır... Ben o saydığınız post modern kategorisine dahil edilebilecek filozofların herhangi bir yaratıcılıklarını, felsefe literatürüne katkılarını göremediğim için bir yorumda bulunmayacağım. O isimler işin biraz popülarite kısmına kayıyorlar. Bence felsefede son hakiki konu analitik felsefeydi. Onun da artık günümüzde modasının geçtiği görülüyor.

    • @yavuzkestane9952
      @yavuzkestane9952 5 років тому

      @@pelindilaracolak Belki de söylediklerinizde haklısınız. Ya analitik felsefenin ardından gelişen felsefi akımlara yeterince vakıf değilim ya da biraz geri kafalılık var bende. 21.yüzyıl dediğiniz gibi diğer yüzyıllara göre oldukça farklı bir yüzyıl oluyor, bu gidişle daha neler görebiliriz önceden kestirmek de güç. Ancak Immanuel Kant'ın "Aydınlanma Nedir?" makalesini Fransız İhtilali ışığında yazması, onun popülariteye bağlandığını göstermez. Bertrand Russell'ın da aynı şekilde iki dünya savaşının vermiş olduğu birikimlerin altında bazı yazılarını kaleme alması onun popülariteye saptandığını göstermeyecektir. Çünkü bu gibi olaylar sadece ortaya çıktığı kıtayı değil, tüm dünyayı değiştirebilmiş evrensel olaylar. Bugün böyle büyük olaylar yaşamıyoruz ki iyi ki de yaşamıyoruz zaten. Ancak günümüzdeki birçok düşünür maalesef yüzyılımızın vermiş olduğu o laçkalığa batıyor, fikirlerini insanlara aktarabilmek için adeta baltalıyor. Analitik felsefe için ortaya çıkmış son orijinal felsefe akımı dedim çünkü kendisinden sonra gelişen diğer felsefe akımlarının söylemek istediklerini yeterince açık, derinlikli ve bağımsız olarak söyleyemediklerini düşünüyorum. Atıyorum; Slavoj Zizek'in görüşleri eninde sonunda Marx'ın temellendirmelerine gelecektir ya da Judith Butler da Marx, Hegel gibi filozofların tesirinin dışına çıkamayacaktır. Bunlara Frankfurt Okulu'nun temsilcilerinden Jürgen Habermas ismi de örnek verilebilir. Gerçi bu benim söylediğim Marksizm'in ciddi problemlerinden birisi. Maalesef günümüzün birçok marksist ve feminist yazarları fikirlerini bilimsel ve felsefi bir şekilde tartışamıyorlar. Sürekli olarak görüşlerini yaslamak zorunda oldukları birileri oluyor, tıpkı bir probleme açıklık getiremeyen insanların kutsal kitaplara yaslanmaları gibi. Son olarak söylemek istediğim bir filozofun çağındaki olayların etkisinde felsefesini geliştirmesi kadar doğal bir şey olamaz. Felsefe, tıpkı Albert Einstein gelene kadar fiziğin çıkmazda olduğu gibi bir çıkmazda olabilir. İlginç bir zaman diliminde yaşıyoruz.

  • @sinematik165
    @sinematik165 5 років тому +1

    Hayata katkı sunduğun için, böyle güzel anlattığın için teşekkürler.

  • @serdarcifcili
    @serdarcifcili Рік тому

    Teşekkürler, geç tanıştım kanalınızla ama farkı kapatacağım, söz ...

  • @okangul1886
    @okangul1886 4 роки тому

    Keske lisedeki felsefe ogretmenimiz siz olsaydiniz anlatiminiz harika soluksuz dinliyorum videolarinizi👍

  • @melekmumcuoglu
    @melekmumcuoglu Рік тому

    Bilginiz saglam ve konuyu odagindan sapmadan gayet iyi ozetlemisdiniz ancak kucuk bir elestirim var: Arada nefes almanizi, es vermenizi oneriyorum. Akici konusmak cok onemli ama iyi bir anlatim konusma modunda olmali. Ekrana konusmanin zor oldugunun farkindayim sadece biraz daha yavas ve ahenkli olmaniz sunumunuzu daha da etkili kilacak.

  • @selcukozunlu9677
    @selcukozunlu9677 4 роки тому +6

    "Pronanse ediliyordur" diyene kadar iyiydi. (telaffuz sözcüğünü kullansaydınız keşke)

    • @sezins8834
      @sezins8834 4 роки тому +1

      Selçuk Özünlü aynı şeyi düşündüm kesinlikle bununla ilgili bir yorum arıyordum

    • @frkngln
      @frkngln 4 роки тому

      "Telaffuz" da Arapça bir kelime.

  • @o.1186
    @o.1186 2 роки тому

    Çok güzeldi, çok teşekkürler 👍

  • @cocumuyo7524
    @cocumuyo7524 3 роки тому

    Bilgiye dair yorumunuz çok 'faydalıydı'

  • @NursenaŞahin-z6o
    @NursenaŞahin-z6o 17 днів тому

    Müthiş bir anlatım ❤

  • @positivist6705
    @positivist6705 5 років тому +2

    Müthiş 👍🏼

  • @suden.5473
    @suden.5473 3 роки тому

    şu kanalı dinleyen insanlarla tanışmayı çok isterdim

  • @anilyazar_
    @anilyazar_ 3 роки тому +1

    Evrim ağacıyla çocuk yapsanız direk profesör olarak doğar

  • @TmTm-dy7cf
    @TmTm-dy7cf 5 років тому +1

    Dilara hn. merhabalar.
    Öncelikle, kendi hissettiklerim üzerinden yorum yapmak isretim.
    Anlatım başlı başlı başına çok önemi. Bunu çok iyi yapıyorsunuz. Sizden ilk defa bu videoyu izledim ve hemen bu alanda farklı ve çok önemli bir renk oldugunuz kanati oluştu bende.
    Benim işitsel yönüm daha kuvvetli oldugu için rafine, tonlaması iyi yapılmış ve anlatanın anlattıgi ile özdeştiği videoları ancak seyredebiliyorum. Ne aradıgını bilene youtube başlı başina bir egitim kanalı. Bu arada Prof. Ahmet ARSLAN' ın Niyazi Kahveci'nin anlatimlarını da iyi buluyorum. Şimdi başka bir heyecan veren birisini daha keşfettim. Anlatiminizdaki güzellik ve bütünsellik sanatı yaşama hazzı oluşturuyor insanda.
    Danke, viel Glück auf Ihrem egenen Weg.
    Talat

  • @Rabia-fo2mj
    @Rabia-fo2mj 3 роки тому

    Ne güzel konuşuyosunuz

  • @tutamayankamon1231
    @tutamayankamon1231 5 років тому +1

    İyi bir iş yapıyorsun

  • @googlegoogle-vl2vk
    @googlegoogle-vl2vk 2 роки тому

    Sayin hanimefendi lutfen cevap verir misiniz videolarinizi duzenlerken hangi programi kullaniyorsunuz

  • @gizemm6830
    @gizemm6830 4 роки тому

    descartes videonuzu izlerken taa en başa geldim düşünüyorum,öyleyse varım🎈

  • @lilyand641
    @lilyand641 5 років тому +2

    ilkez türkiyede böyle bi kanal gördüm

  • @gokhanthn
    @gokhanthn 5 років тому +419

    Şimdi adını hatırlamadığım bi schopenhauer kitabı almıştım. Adam kitabın girişine "Kant'a aşina olmayan beni okumaya başlamasın" diyordu. Sonra Kant'ı araştırmaya başladım falan derken şuan Platon'un yazdığı Sokrates'in diyaloglarını okuyorum.

  • @aicoz11
    @aicoz11 5 років тому +608

    Bugün içinde bulunduğumuz toplum olarak,ülke olarak neden atılım gerçekleştiremiyoruz? Dediğiniz gibi insanın kendini gerçekleştirebilmesi için öncelikle ihtiyaçlar piramidini tırmanması gerekiyor ama biz maalesef piramidin alt basamaklarında cebelleşip duruyoruz. Bugün üniversite mezunları için artık diploma yetmez kendini geliştirmen gerekir, dil öğrenmen gerekir, dünyayı gezip görmen gerekir gibi ekonomik bedeli çok yüksek olan nitelikler istiyorlar. Hiç kimse de demiyor ki İstanbul gibi Ankara gibi İzmir gibi büyük şehirlerde okumaya çalışanlar bu saydıklarımı 4 yıllık öğrencilik hayatında nasıl gerçekleştirsin? 10 -12 saat çalışan milyonlarca insan asgari ücret alarak entelektüel faaliyetlere nasıl yönelsin? Harari'nin Homo Deus kitabında şöyle bir kısım geçiyor: "Çevreyi korumak çok hoş bir ideal, ama kirasını ödeyemeyenler, haliyle buzulların erimesinden çok kredi kartı borçlarını dert ederler." yani nasıl düşünürsek düşünelim her şey aylaklığa övgüye çıkıyor biraz da :)Tabii kültürel ve dini inançların dogmatikliği de cabası... Müthiş anlatmışsınız, çok teşekkür ederiz böyle bir paylaşım için. Saygı ve minnet ile.

    • @Kemal-San
      @Kemal-San 5 років тому +8

      A icoz Sizde günümüz gerçeğini çok güzel kısa ve anlatmışsınız..👏👏👍

    • @diogenesiaaldeniz5720
      @diogenesiaaldeniz5720 5 років тому +21

      Aynı fikirdeyim, imzamı atarım altına 👏🏼 Fakirleşmiş halk bir siyasi politika ayrıca, kasten böyle yapılıyor. Düşünemesin, sorgulayamasın, üretemesin isteniyor. Eh fakirlik buna en güzel çözüm.

    • @alpbeh
      @alpbeh 5 років тому +1

      Japon olursa herkes aynı anlamına gelmiyor

    • @dipcisdipcis8028
      @dipcisdipcis8028 5 років тому +1

      Kardaş ben anlamadim dedigini bir daha şey edermisin allahına kurban senin...

    • @eyupkaraarslan6023
      @eyupkaraarslan6023 4 роки тому +2

      @@pelindilaracolak tamamen bir sacmalik o merdivenleri asla çıkamayacağız bizler ptoleterleriz çünkü kapitalistlerin bir yere kactigi yok bunlar sadece kilik değiştirdi benim demek istedigimi daha iyi anlamak için karl marx ve engels'in yazdigi komünist manifestoyu okuman yeter ve tabikide proleterya piramidi nede bi goz at en üstte para var (karl marx videosu gelmezmi yada egzoterik felsefesi helena petrovn blavatsky sessizliğin sesi )

  • @heissenberg1946
    @heissenberg1946 Рік тому +8

    Bence felsefenin Doğu medeniyetlerinde değil de Yunanda başlamasının en önemli sebebi Doğu medeniyetlerinin bir şeyi açıklarken onu tanrıya atfetmeleri ve üzerine kafa yormayı bırakmalarıydı. Maalesef din onları kısıtladı ve elde edebilecekleri zengin ve gelişmiş bir medeniyetten uzaklaştırdı. Benim fikrim bu.

  • @sabitbilgi6418
    @sabitbilgi6418 5 років тому +470

    Felsefi temel ✓
    Anlatımın akıcı olması ✓
    İzleyicide etki ✓
    Sanırım yeni bir Hypatia'mız var. Tebrikler

    • @sekersizyogurt9684
      @sekersizyogurt9684 4 роки тому

      Hypta ne?

    • @oturansinek79
      @oturansinek79 4 роки тому +19

      @@sekersizyogurt9684 Hypatia: Eski kadın felsefecilerden.

    • @opheliiaa
      @opheliiaa Рік тому +8

      ayni zamanda kendisi ilk kadin matematikcidir. taslanarak olduruldu diye hatirliyorum ama yanlis olabilir tabii.

    • @huseyinkaya8057
      @huseyinkaya8057 Рік тому +3

      Umarım sonu öyle olmaz :)

    • @seciltemur710
      @seciltemur710 Рік тому

      Agora filmini izlemenizi tavsiye ederim. :)@@huseyinkaya8057

  • @mert9879
    @mert9879 5 років тому +57

    İyi ki felsefe diye bir olgu ortaya çıkmış. Düşünen insanlar için güzel bir lütuf bence.

  • @gulaydogan0634
    @gulaydogan0634 5 років тому +195

    "ah kimselerin vakti yok/ durup ince şeyleri anlamaya"
    bence çağımızın en büyük sorunu ve dayatması, hız. çok çalışmak bir sürü şey yapmak sürekli bir seylerle meşgul olmak kulağa çok güzel geliyor. hatta aynı anda iki şeyi yapınca kendimizi iyi hissediyoruz. çalışkanlık hep övülen bir şey oldu. ama oturup düşünmek sorgulamak takdir edilmedi. teşvik de edilmedi. ilk filozofları da kimse teşvik etmedi belki ama biz sürü psikolojisiyle sorgulamadan devam ediyoruz aklımıza bile gelmiyor bu tur seyler gelse bile bi konu hakkinda azami 5 dakika dusunuyoruzdur sonra uçup gidiyor. düşünüyoruz belki ama sistemli düşünmüyoruz. nasıl düşünelim? otobuse, derse, işe, sınavlara ,hep bir şeylere yetismemiz lazim..:(

    • @gulaydogan0634
      @gulaydogan0634 5 років тому +2

      @@pelindilaracolak sabırsızlıkla bekliyor olacağım videoyu 🙈

    • @mehmetalicelik9909
      @mehmetalicelik9909 5 років тому +3

      aslinda bilgi birikimini kümülatif olarak idrak edersek ve buna göre şuanki bilgi seviyesine gore bizim devr aldigimiz birikimi anlamak için en başa gitmeye gerek yok kanimca.ben freud tan öğrendiklerimle daha bilinçleniyorum.çünkü eskiler mesela sokratesin konulari kesmiyor beni artik.idrak için en başa gitmeye ihtiyacimiz yok yada bu bir mutlakiyet değildir.maslow un hiyerarşisi daha berrak ve derin geliyor.ortadoğu virüsüdur bu en başlara takilmak :) mualif olmamiz bu virusun bulasmadigini ispat etmez :) mesela boş zamani yakalamayi ben freud un verdiği bilgilerle elde ediyorum.zaman i ne kadar kendimiz için çalabiliyoruz.maharet budur bence.hurmetler ederim

    • @timucinyildirim7367
      @timucinyildirim7367 5 років тому +1

      Güzel tespitler

    • @yalcinuslu9833
      @yalcinuslu9833 5 років тому +2

      Her konunun sonuna geldıgımde,gorebıldıgım ortak bir detay vardırkı,insanın bir arayış yolculuğu,farkında yada farkında olmadan sevgılerle..

    •  4 роки тому +1

      Belki de bu yüzden kimse beni anlamadi.
      Guzel bi tespit.

  • @vildan5641
    @vildan5641 5 років тому +58

    "gereksiz bilgi" diyenlerin "bilgi" kelimesi acilimini merak ediyorum
    onlarin tersine ben Türk UA-camrleri icinde Baris Özcan'dan sonra en cok bilgi veren kanal oldugunuzu düsünüyorum

  • @sister3448
    @sister3448 5 років тому +139

    Dilara'cığım harika olmuş. Böyle "Felsefe semineri" , "Herkes için felsefe" kıvamında halka açık bir program olsa diyordum, daha iyisi olmuş. Ne âlâ walla, oturduğumuz yerden felsefe öğreneceğiz. Dediğin gibi bilginin yararsızı olmaz, umarım daha çok kişi bu bilgilerden yararlanır. Başından başlaman, sade bir dille anlatman, ileri okumalar için kaynak vermen çok iyi olmuş. Birkaç özel mesajım olacak, onları instagramdan yazarım. Sevgiler.

    • @sister3448
      @sister3448 5 років тому +7

      @@pelindilaracolak işletme diplomam, yöneticilik ve reklamcılık deneyimim ile ben emrine amadeyiz şeker felsefe hocam :-)

    • @ahmetuzun7304
      @ahmetuzun7304 4 роки тому +5

      felsefe kelimesi yunancadır. (yunan kelimesi de iyon'dan gelir. iyon kelimesi gitmek demektir. ingilizcesi go. yani bir nevi modern google.)
      philo sofia : bilgelik/ilim/bilim sevgisi/merakı/isteği/iradesi
      hagia sofia : KUTsal bilgelik
      kut : tanrı, vicdan, adalet, sevgi, huzur, mutluluk
      hazreti : hazırda, huzurlu, mutlu, sükunetli, esenlikli
      etimoloji çok önemlidir.

  • @dicledogan1224
    @dicledogan1224 5 років тому +30

    Sadece şunu söylemek istiyorum “GÜNÜMÜN EN VERİMLİ ON YEDİ DAKİKASIYDI” ❤️

  • @beyzaulker288
    @beyzaulker288 5 років тому +110

    Bilginin azizi olmayı beceremiyorsanız, en azından savaşçısı olun.
    Bu ne güzellik, duruluk su gibi akıp geçen ve aynı oranda çarpıcılığıyla sorgulatan bir 17 dakika minnet ile...🙇

  • @beyincerrah716
    @beyincerrah716 5 років тому +21

    Boş zaman gerçekten çok önemli bir gün hastanede sıra beklerken(yaklaşık 3 saat) bir anda kendimi beyin gibi fiziksel ve somut bir varliğin nasil bu kadar soyut şeyler üretebileceğini ve düşünceleri oluşturabileceğini düşünürken buldum 😂😂 beyin gerçekten çok gizemli bir organ bunun hakkinda bi vidyo çekebilirsin

  • @ilkerkucuk7652
    @ilkerkucuk7652 5 років тому +144

    çok güçlü bir anlatımınız var hatta bir manipüle mi var diye düşündüm bravo serinin devamını bekliyorum

    • @martinepic4105
      @martinepic4105 4 роки тому +2

      Manipüle değil manipülasyon.

    • @sensei7717
      @sensei7717 4 роки тому

      Slk

    • @sekersizyogurt9684
      @sekersizyogurt9684 4 роки тому

      @@martinepic4105 manipüle ve manipülasyon arasında ki fark nedir

    • @martinepic4105
      @martinepic4105 4 роки тому +1

      @@sekersizyogurt9684 Birisini manipüle edersin ama manipülasyon etmezsin. manipülasyon genel adı.
      manipüle ise manipülasyon yaptığında denilir.

    • @sekersizyogurt9684
      @sekersizyogurt9684 4 роки тому

      @@martinepic4105 o zaman manipüle bir değişle engellemektir diyebilir miyiz?

  • @mahsumyldz3525
    @mahsumyldz3525 3 роки тому +4

    Af edersiniz Bu gencecik yaşta Bu kadar Bilmek ve akıcı konuşmak nereden Geliyor Hayran oldum Ve saygı duydum Karakterinize Samimiyetle söylüyorum

  • @adila7178
    @adila7178 5 років тому +25

    Ne kadar sansliyim,sizin dayenizde felsefeyle tanistim ve sizin vidyolarinizla birlikte irerleyecegim.💙🌷🤗🇦🇿🇦🇿

  • @serkanesen5839
    @serkanesen5839 Рік тому +2

    17. dakika için Turkiyede insanlar en verimli zamanlarında aşırı çalışma ile geçiriyor. Verilen eğitimler de geometri ,matematik ,mantık, felsefe gibi eğitimler sektörel yararlılik çevresinde ve yetersiz veriliyor .Felsefe ile tanışmayan bir sürü meslek dalı sayabiliriz .Hatta yüksek lisans ve prof.olmus insanlarda bile Alanların in Kinder fragen olarak adlandirdiklari sorular dışına çıkamayan çalışmaları var .Eğitim yetersiz ve günümüze göre yetersiz birey ve aile ,çevre şansı ve imkanı varsa medya ile belki ileriye götürebilir, bence .

  • @TheFSMEHMET
    @TheFSMEHMET Рік тому +3

    Varoluşçuluk için 2023'ü hedefleyip, 2023 yılında Varoluşçuluk videosu çekebilmek büyük bir ileri görüşlülük. 2023 yılından 2019 yılına zaman makinasıyla gelmiş gibiyim. Elinize sağlık hocam.

  • @Nikola.Tesla369
    @Nikola.Tesla369 5 років тому +4

    _Felsefe neden yunanistan da başladı demiyorum da felsefeyi başlatan yunanistan da neden modern çağda filozof çıkmadı? Felsefenin temeli yunanistan olmasına rağmen modern çağa doğru giderek neden azaldı?_

    • @ozgursimsek5212
      @ozgursimsek5212 5 років тому +1

      Din, oraya da nüfuz etti :)

    • @Nikola.Tesla369
      @Nikola.Tesla369 5 років тому +3

      @@ozgursimsek5212
      Katılmıyorum, aksine felsefeyi var eden şey efsanelerimizdir. Logosu yaratan mitos, kavramı yücelten imgelerdir. Dinin felsefi düşünceye pranga vuruçağını zannetmiyorum. Daha da var ettiğini, ortaya çıkardığı görüşümdeyim.

    • @Nikola.Tesla369
      @Nikola.Tesla369 5 років тому +3

      Ayrıca kimi filozoflara bakacak olursak, dindar bir ailede/toplumda yetiştiğini görüyoruz. Ki bu filozoflar ateist, nihilist vs.

    • @ozgursimsek5212
      @ozgursimsek5212 5 років тому +1

      @@Nikola.Tesla369 Bilim, Teknoloji ve Felsefe; Din ile farklı etkileşimlere giriyorlar. Mesela teknoloji ile din sonsuza kadar beraber gidebilir. Hiçbir sorun çıkmaz. Hatta bilim ile din arasında da çatışmayan noktalar bulunup beraber götürülebilir. Ama felsefe de ana amaç bir sona varmadan sorgulamak olduğu için din ile felsefe çok fazla ilerleyemez. Din de, şurada duracaksın denilen noktalar olacaktır (Tanrının varlığı, şekli, her şeye gücünün yetmesine inanmak gibi..bir yer de kabul edip durman gerekir) Bilim ve teknoloji bu alana giremeyeceği için din ile gider ama Felsefe tam da bu alanlara gireceği için beraber gitmeleri çok zor. Bir yere kadar ele ele giderler ama bir yerde yollar ayrılır.

    • @utkuoku
      @utkuoku 5 років тому

      Nikola Tesla Yunanistan'da modern çağda da filozof çıktı bana kalırsa ama modern çağda çıkan Yunan filozof(lar) meşhur olamadı

  • @scarlettohara8811
    @scarlettohara8811 2 роки тому +38

    Başlıyorum bugün bu seriye! Sınavdan dolayı yeterince vakit bulamadım.Bugün üniversitesiye kayıt yaptırmanın rahatlığıyla oturuyorum masa başına şu an.Not alarak ilerleyip bu serinin sonuna gelmeyi düşünüyorum.Teşekkür ederim Dilozof bana felsefeyi sevdirdiğin için 💓

  • @Ugurparmaksiz
    @Ugurparmaksiz 4 роки тому +33

    Vefa Lisesi Felsefe öğretmeni olarak öğrencilerime sevgili ve pek kıymetli Ahmet İnam hocamla birlikte önerdim sizi ve bölüm bölüm anlatılarınızı ders işlerken kullanıyorum içerik ve anlatım çok zengin size çok çok teşekkür ederim Pelin Dilara Çolak hocam iyi ki varsınız.

    • @XY-du5fh
      @XY-du5fh Рік тому +2

      Merhaba. Ben de hem size hem de öğrencilerinize şu iki kitabı öneriyorum; 1) Martin Bernal, Kara Athena: Eski Yunan Uydurmacası Nasıl İmal Edildi, 1785-1895. 2) G. M. James, Çalınmış Miras.

    • @Ugurparmaksiz
      @Ugurparmaksiz Рік тому

      @@XY-du5fh mutlaka bakacağım çok teşekkürler🙏

  • @erkanuludag67
    @erkanuludag67 5 років тому +19

    şu memleketten düzgün kanallar da çıkıyor ya gerçekten çok mutlu oluyorum

  • @kblydgz
    @kblydgz 5 років тому +70

    “Düşünmenizi istiyorum” dedikten sonra kanal tanıtımı yapmanıza gerek kalmadı. Emeğinize sağlık, yeni videolarınızı merakla bekliyorum.
    Sevgiler

  • @hazalklc6437
    @hazalklc6437 5 років тому +10

    kelime dağarcığın çok geniş ve çok güzel biçimde kullanıyorsun bunu

  • @tayfunbilgin5556
    @tayfunbilgin5556 4 роки тому +5

    İstanbul Üniversitesi Felsefe Bölümü 1974 mezunuyum.Videolarınızı yeni izlemeye başladım,her anlamda çok başarılı bulduğumu söylemeliyim.Küçük bir eleştiri olarak kabul ederseniz,affınıza sığınarak,anlatımınızın biraz hızlı olduğunu söyleyebilirim.Unutmayalım felsefe konuşuyoruz.Kolay gelsin,emekleriniz için teşekkürler.

    • @aycaziyaretli7475
      @aycaziyaretli7475 11 місяців тому

      Kardeş ben 1.5 hızda dinliyorum ne yaptın yaa

  • @kuzey3309
    @kuzey3309 5 років тому +12

    Harika! Hüzünlü prenses olmayı bırakıp kadınlarımıza bilge kadınlar olun mesajını veren bir kanal. İçtenlikle sizi kutluyorum. Videoların içeriği, konuların özenle başlıklar haline ayrılması, beden dili ve anlatım biçimi, çok sevindim bu kanala rastlamaktan ve bilgimin olmadığı noktaları not alıp, detaylı bir inceleme yapıyorum. Öğrenmeye değer, nitelikli konular ve kişiler ele alınmış. Bu kanalı paylaşıyorum. Daha çok kişiye ulaşması gerekir. Emeğiniz için teşekkür ederim

  • @motorhan
    @motorhan Рік тому +1

    Kocaeli de servis şoförlüğü yapıyorum. Malumunuz toplum hiyerarşisin de alt segment bir iş olarak adlandırılıyor. Muhtemelen serviste taşınan insanların ve taşıyanın üçgenin en alt sınırından öteye geçememesi buna sebep oluyordur. Aslında toplum ve çevre yaşam standartlarınızı etkileyen en önemli faktörlerden. Keşke yorumlardaki insanların oluşturduğu bi topluluğu bir yerden bir yere devamlı götürüp getirsem.. Hem gelişmeye devam etmek hem de bu işten para kazanıp hayatımı sürdürmekten büyük keyif alırdım sanırım. Ne işle değil de nasıl dünyamızı yorumladığımızın öneminin arttığı yarınların gelmesi dileğiyle. teşekkürler..

  • @omermemis7658
    @omermemis7658 5 років тому +7

    Videonun sonunda sorduğun toplum olarak neden zihinsel bir atılım gerçekleştiremiyoruz. Sorusunun cevapları aslında videonun içinde verilmiş sanki mesela boş vakit günde 12 saat çalışırsanız kendinizi gerçekleştirme fırsatı bulabilir misiniz. Tabi toplumun tamamı olmasa da önemli bir kısmı pek de kolay şartlarda çalışmıyor. Öte yandan maslowun ihtiyaçlar hiyerarşisinde en üst basamağa çıkabilmek için kişinin temel ihtiyaçlarını karşılayabilmesi gerekir. Yoksulluk sınırı altında maaş asgari maaş olan ülkede insanlar fizyolojik ve güvenlik ihtiyaçlarını nasıl karşılar ki aslında diğer cevaplar da zaten mısır ile yunan mukayesinde ifade edilmiş benim dikkatimi çeken nokta ise bu konuda toplumda değer verilmiyor buna yani ben şunu merak ediyorum bunu öğrenmek istiyorum gibi bir anlayışla okuma yapılmıyor daha ziyade mesleki bu da tabi ekonomi ile alakalı ancak hem eğitime ve gelişmeye verilen öneme bakınca bu durum şaşırtıcı olmasa gerek neyse ki sizin gibi farklı konularda insanlara bir şeyler aktaran insanlar ve meraklarının peşinden okuma veya araştırma yaparak giden az sayıda da olsa insan var.

  • @elifosmanoglu7276
    @elifosmanoglu7276 5 років тому +18

    İkinci üniversite, açık öğretim felsefe bölümüne yeni başladım ve vidolarınız bana çok yardımcı oluyor. Üniversite hocalarının ders anlatımı diye yükledikleri videoları görseniz ağlarsınız. Teşekkür ederim 🙏🏻

    • @aycaziyaretli7475
      @aycaziyaretli7475 11 місяців тому

      Bu yorumda sonra 2. Üniversite okumaktan vazgeçtim zaten diploma peşinde değildim bu videolar resmen bir okul gibi teşekkürler🙏

  • @hayattayasananlar5573
    @hayattayasananlar5573 4 роки тому +2

    Felsefenin çalışılacak bir yanı yok

  • @mahmudkara951
    @mahmudkara951 Рік тому +5

    1.Ders:
    • Felsefe Gökova ve İzmir arasında kalan İyonya bölgesinde başlamıştır.
    • Teoloji ve kozmolojiyi ayırıyorlar.
    • Yunanlılar üç kabileden oluşuyor.
    1. Eolialılar: daha çok köylerden oluşuyor.
    2. Dorialılar: Yunanistan’ın güneyinde, daha çok askerlerden oluşuyor. Spartalılar bu kabileden.
    3. İyonyalılar: Denizci, tüccar ve zenginler boş zamanları oldukça var. Refah seviyelerinin yüksekliği felsefeyi doğuruyor.
    • Dağınık yaşamaya “polis” yani kent devletleri denir. Yunanlılar bu şekilde yaşıyor.

  • @burcegoller7759
    @burcegoller7759 4 місяці тому +2

    Son beş yılda hayatıma giren en güzel 5 insandan biri sensin hala eski videolarını bayıla bayıla izliyorum. Türkiyede kocaman bir boşluğu doldurdun ve senden sonra bir çok bu konuda eğitim alan insanlar benzer kanallar açtı. İlk cesareti sen gösterdin, beni okumaya sorgulamaya, düşünmeye ittin. Hayatıma yaptığın katkı sözler ifadesi mümkün değil. Çok teşekkür ederim

  • @homos8169
    @homos8169 5 років тому +15

    Size bayıldım gerçekten muhteşem bir anlatımınız var

  • @ahmetuzun7304
    @ahmetuzun7304 4 роки тому +1

    felsefe kelimesi yunancadır. (yunan kelimesi de iyon'dan gelir. iyon kelimesi gitmek demektir. ingilizcesi go. yani bir nevi modern google.)
    philo sofia : bilgelik/ilim/bilim sevgisi/merakı/isteği/iradesi
    hagia sofia : KUTsal bilgelik
    kut : tanrı, vicdan, adalet, sevgi, huzur, mutluluk
    hazreti : hazırda, huzurlu, mutlu, sükunetli, esenlikli
    etimoloji çok önemlidir.

  • @Ashurq
    @Ashurq 5 років тому +5

    Russell'ın kitapları göz kırpıyor. Bence felsefeye hakikaten başlamak isteyenler, orijinal dilinden, İlk çağ felsefe tarihi'ni okumasını şiddetle tavsiye ediyorum.

  • @benorenda
    @benorenda 2 роки тому +1

    Dini dogmalardan dolayı. İnsanlar düşünmeye başladıkları zaman kırılma noktasında 'dinden çıkarım' korkusuyla kırılmayı gerçekleştiremiyorlar.

  • @MustafaAslan
    @MustafaAslan 5 років тому +21

    Çok sevindim bu seriye. 💥

    • @MustafaAslan
      @MustafaAslan 5 років тому +1

      Bzi hazırız ahahshj ☺️

  • @lavinyalife7263
    @lavinyalife7263 5 років тому +12

    Sizi Geç keşfettiğime üzüldüm 🤦🏻‍♀️

  • @zehrameysa
    @zehrameysa 11 місяців тому +1

    Seriye birkaç defa başladım ancak devamını getiremedim. Şimdi, son videoya kadar izleme niyetiyle başlıyorum. 09.10.2023

  • @laysevaze
    @laysevaze 5 років тому +4

    Bir insan kendini çok zeki, çok çalışkan, çok cesur, çok güzel, çok doğru, çok zengin, çok bilgili, çok üstün v.s. sanırsa, o insan için geriye yapacak bir şey kalmıyor. Toplumlar da insanlardan oluştuğuna göre böyle düşünen toplumların da geriye yapacakları bir şey kalmamış demektir. Yani atılıma ne gerek var ki? Hem çok gerekliyse şu "atılım" onu da başkaları yapar ya...

  • @onurcankaradag8727
    @onurcankaradag8727 4 роки тому +1

    Aslında bu durum toprak köleliğiyle alakalı. Biz doğu TOPLUMLARI toplumu yönetebilmek için insanları toprağa bağlamışızdır. O yüzden sorunlarımıza yönelik pragmatik çözümler bulduk ve bundan daha ileriye gitmedik.(çin toplumu bunun en büyük örneği) batı toplumları ise toprak köleliğinde ziyade daha esnek bir sistemle yönetildi. Bu yüzden kapitalizm belli bir zamandan sonra o bölgede çalışmaya başladı ve bununla beraber gelişmeler yaşandı.

  • @MrUYI32
    @MrUYI32 5 років тому +8

    9:25'teki Bertrand Russell, Bernard Russell diye bir filozof yok.

  • @TC_Onur
    @TC_Onur 5 років тому +6

    Cengiz Özakıncı'nın Tarihin Bilinmeyen Yüzü adlı yüklenmiş programlarında Antik Yunan-Roma Tarihi'nin kim ve hangi nedenlerle kurulduğunun geniş açıklamaları vardır. İzlemenizi öneririm.

  • @emredalgic
    @emredalgic 4 роки тому +1

    tebrik ederim güzel özetlemişsiniz. ben de bahsettiğiniz şekilde düşünüyorum. yalnız antikitede demokrasinin doğrudan olduğunu söylemeniz doğru değil. yunanda sadece özgür erkekler yönetime katılabilirdi. bunun da nüfusun sadece 20-30% arası bir kısmını oluşturduğunu söyleyebiliriz. geri kalan temsil hakkı olmayan kesim köle yunanlılar, yabancı köleler ve kadınlardı.
    ayrıca çalışan yunanlıların boş vakti yoktu, bunların refah seviyesi de yüksek değildi, işini bırakıp ne yönetime katılabilirdi, ne de nasıl yönetildiğini kontrol edebilirdi.
    yani özet olarak antik yunanda sınırlı bir demokrasi vardı. ve hakim sınıf aristokratlar ve zenginlerdi. demosların temsiliyetini almak için hile hurdaya, çeşitli siyasi oyunlara da başvuruyorlardı. fakat antik mısır ve mezopotamya yönetim rejimlerinden üstünlerdi.
    dilerseniz kaynak verebilirim. araştırabilirsiniz. sizin branşınız.
    yunan demokrasisine duygusal yaklaşmışsınız. antikiteci olduğunuz belli :)
    son olarak platon demokrat değildi. doğrudan veya temsili demokrasiden nefret ederdi.

  • @serragulturk8824
    @serragulturk8824 4 роки тому +8

    Sanatla ilgili bilgilere ulaşmaya çalışırken karşıma çıktınız. Felsefe de sanatla çok ilintili. Bir iki videoyu izledikten sonra felsefe tarihi videolarınızı görüp onları izlemeye başladım. Anlatımınız harika... Hiç sıkılmadan dikkatim dağılmadan büyük bir ilgiyle izliyorum.

  • @emreleventmalkoc2860
    @emreleventmalkoc2860 5 років тому +2

    Kanalınızı bulduğuna çok mutlu oldum, hemen birkaç videoyu arka arkaya izledim ve keyif ile takibe devam edeceğim,
    Uzun süredir kendimce takıldığım bir konuyu paylaşmak istedim;
    Türkçe Yunan dediğimizde bunun İngilizce iki karşılığı olabilir , Greek ve Helenic, Türkçedeki Yunan ve ingilizcedeki karşılığı Greek kelimeleri tarihsel olarak oldukça yeni kelimelerdir, beşyüz sene evvel bu iki kelime de mevcut değildi, dolayısı ile bu kelimeleri kullanarak bir coğrafyayı işaret etmek ve hatta başına antik kelimesini eklemek mantıksal çelişki oluşturuyor. Elimizde kalıyor Helenic kelimesi, Tarihin en eski yazılı kayıtlarından biri ,İlyada destanı Helenlerin Turuvalılar ile savaşından bahsediyor, yani suyun iki yakasındaki iki farklı toplumdan bahsediyor, buna karşın Turuva'ya, İyonya'ya , Frikya'ya , Karya'ya , Girit'e ve diğerlerine ısrar ile antik yunan (kelime:300 sene) , ya da Helen (üsttekilerden sadece biri) demek sanıyorum son 200 dır bir siyasi gücün dizayn meselesi. Akademik alanda sorgulanmaması da bir dogma.
    Bodrum da yaşatan biri olarak araştırdığım, Cevat Şakir Kabaağaçlı
    (17 Nisan 1890, Girit - 13 Ekim 1973, İzmir)
    Eski Yunan(Grek) kültürü olarak işlenmiş olan Batı kültürünün, aslında Anadolu’da doğduğunu düşünerek, bu kültürün kendi kültürümüz olarak da benimsenmesi gerektiğini ileri sürmüştür. Bu düşünceyle “mavi hümanizma” olarak adlandırılan hareketi başlatmıştır.
    2019 yılında yine Bodrum'a konuşmacı olarak ,jeolojik olguların ,antik yunan düşüncesine etkilerini anlatmaya gelen Celal Şengör Hoca konu Kaba ağaçlının görüşlerine gelince "Yahu bırakın o herifi" demiştir.
    Bırakalım ama nasıl?
    Persapolis' i ne yapacağız?
    Milet okulunu ne yapacağız?
    Alea okulunu ne yapacağız?
    Thales,Anaximandros,Anaximenes,Phytagoras,Herakleitos,Anaxagoras,Demokritos,Abdera,Xenophanes,Kolofon,Parmenides Melissus,Epikurus, Zenon,Diyojen, ları bütün bu Amadolu'lu herifleri! de mi bırakacağız?
    Düşünce Anadoludan Atinaya taşınmış,
    Sokrates, Platon, Aristoteles ile tez-antitez olarak devam etmiştir, Anadolu da mitos dan logos a gidiş ,Atinada donmuş ve helenic antitez de Ortaçağ dinsel düşüncesinin bir bakıma temelini atmıştır.
    Bilim ve felsefe ayrılamaz, ikisi de birbirini ateşler, diyalektik düşünce ve materyalizm 'in temelleri Anadolu da atılmıştır.
    Sevgiler.

    • @emreleventmalkoc2860
      @emreleventmalkoc2860 5 років тому +2

      Dilozof MÖ 500 den beri MS 1500 lere kadar hiçbir düşünür kendi için ben Grek'im demedi çünkü böyle bir kelime yoktu ,bu kelimeyi 2500 seneden beri gelen tüm Anadolulu (Türk demiyorum) filozoflara milliyet olarak belirlemek asıl milliyetçiliktir , millet kavramı 16-17. Yüzyıldan sonra şekillenmiş yeni bir kavramdır,
      2 .dil konusuna gelindiğinde yazı dili ve konuşulan dili ayırmak gerekir bugünkü arkeolojik bulgular ortaya koymaktadır ki ,Celt, Frikya, Etrüksler, ve özellikle görmezden gelinen Giritlilerin dilde büyük etkileri vardır , Roma ile beraber yazı dilinin gelişimi ivme kazanmıştır,
      Cevat Sakir , milliyetçi bir kişi değildir o sol görüşlü ve dünya insanlarının kardeşliğine inanan bir hümanist tır, onun görüşüne göre 17. Yüzyıl sonrası yükselen milliyetçilik akımlarının gerçeklerin üzerini örtecek bir enstrümana dönüşmesidir. Dinsel ve etnik ayrımcılık gerçekleri perdeler.
      Ve balıkçı şu soruyu sorar, Karyalılar, İyonyalılar, Frikyalılar! Nerede şu an itibari ile bu kişilerin torunları? Cevabı ben vereyim: Aydın da,Muğla da, İzmir de ve Tüm Türkiye de, Genetik bilimi bugün bunu ortaya koyuyor ama siyasi spekülasyon hala bilimsel veriden daha etkin, Antik yunan diyeceksek ,Antik İsveç, Antik ABD, Antik Peru falan da dememiz gerekir , siyaset ve onun sopalarından sadece biri olan milliyetçilik , egeyi çizgi olarak kabul edip ,dini de bu işe bahane gösterip , doğu batı arasında sanal bir seperasyon çizgisi çizmektir, bilim ve akıl böyle sert çizgiler çizmez, bugün Akademisyenlerinin %80 i bu doğmaya teslim olmuş durumdadır, kuzey ve doğu Avrupalı ,son 50 sene de bu doğmayı aşmış ve bilim ile felsefeyi paralel yürütmeyi başaran düşünürler çoğalmaktadır , takip edilmeleri faydalıdır

  • @OzanDK
    @OzanDK 5 років тому +3

    Bu arada toplum olarak atılımımızı gerçekleştirmeme sebebimiz tabii ki bir Osmanlı etkisi.Dönemi boyunca hiçbir özgün filozof ve bilim insanı yetişmemiştir ki bunun birçok sebebi vardır.Bilimsel geleneği yoktur,bu coğrafyanın böyle bir durumu var.Günümüz Türkiye si bir ortaçağ döneminde maalesef..

    • @uzmanyorumcu636
      @uzmanyorumcu636 5 років тому +1

      Yetiştirmiştir. Büyük bir imparatorluğa göre çok fazla değildir. Savaşçı devlet politikalarına dayanan bir devlet vardır ve toplumu da ona göredir. Hep kötü tarafından bakmayın, Osmanlı imp. olmasa Kerkük-Rakka-Malatya üçgeninde bir devlet olarak var olabilirdik ya da toptan steplere kadar geri püskürtülebilirdik. Hele hele İstanbul asla bizim olamazdı. Yani şu an şikayet ettiğinden daha ortadoğulu olacaktın gibi düşünüyorum. Ayrıca hangi devletin bilimsel geleneği varmış.

  • @alicobanoglu6067
    @alicobanoglu6067 3 роки тому +2

    Kutlarım sizi çok başarılısınız İzleyeceğim.Bir isteğim var:Halikarnas Balıkçısının antik uygarlık hakkındaki savlarını tartışırsanız sevinirim.Biliyorsunuz kaynak Anadolu der.Teşekkürler.

  • @caglayankutay
    @caglayankutay 3 роки тому +3

    Videonuz muazzam tebrik ederim
    Ek bilgi eklemek istiyorum. Ortaçağ Avrupa'sında Felsefenin neden gelişmediğini şu satırlarla açıklayabiliriz.
    ''Eski bir Hristiyan inanışına göre, felsefe insanların yaratıcılığından değil, iblislerle yapılan yatak sohbetlerinden, Cennetten kovulan meleklerin beraber oldukları insanlara cennetin sırlarını açıkladığı için çıkmıştır''
    Carl SAGAN, Karanlık Bir Dünyada Bilimin Mum Işığı

  • @Rabia-xc1vh
    @Rabia-xc1vh 2 роки тому +3

    Merhaba, seriye yeni başladım. Öncelikle üslubunuzu ve anlatımın akıcılığını çok hoş buldugumu belirtmek isterim. Ancak şöyle bir durum var ki konuşurken videoyu çok fazla kesmeniz dikkatimi dağıtıyor. Umarım diğer videolarınız bu konuda farklıdır.

  • @ezgiberf5137
    @ezgiberf5137 4 роки тому +1

    Maslow'un ihtiyaç piramidinde alt basamaklarda debeleniyoruz, buna kesinlikle katılıyorum. Eklemek istediğim de şu bugün bile Batı'da her şeyi oturup tartışabiliyorlar, konuşabiliyorlar. Bizim toplumumuz, farklı düşünen ve farklı yaşamak isteyenlere korkunç davranıyor. Kesinlikle dinlemiyor, dusmanlastiriyor. Onlarda bu gelenek Antik Yunan'dan yayılmış, bizde Cumhuriyet'in ilanıyla başladı. Zamanla oturtacagimizi umuyorum.

  • @hanmkzlay1701
    @hanmkzlay1701 5 років тому +8

    Harika bir seri başlangıç videosu olmuş.Devamini merakla bekleyecegim:)

  • @berivanberivan4359
    @berivanberivan4359 5 років тому +9

    Serinin başlamasına çok sevindim ..Serinin daimi takipçisi olacak biri olarak ilk videoyu da beğenerek izledim:)

  • @kosevolkan
    @kosevolkan 3 роки тому +1

    Felsefe=Philo+Sophia demek
    >Philo, Yunancada "düşünsel bağlılık, düşünsel sevgi" demektir.
    >Sophia, Eski Mısırda (esoterik metinler) bilgelik tanrısıdır.
    Yani, Philosophia'nın kendisi bile Yunanca değildir.

  • @yusufaktas2075
    @yusufaktas2075 5 років тому +6

    Desteklenmesi gereken başarılı bir kanal (özellikle kaynak belirtmen çok güzel bir incelik olmuş başarılarını dilerim)

  • @cagristudios2012
    @cagristudios2012 Рік тому +1

    Bu konuda Sadik Usta'nın nin yorumu ve araştırmaları bana daha doğru gözüküyor.
    ÇİN ve Hint felsefesinden sonra gelir Yunan felsefesi.Batılıların en iyi yaptığı şey işine yarayan her bilgiyi çok iyi sahiplenirler.

  • @elifozgurrr
    @elifozgurrr 5 років тому +6

    Böyle felsefe hocamız oldu da biz mi dinlemedik

    • @ezopsecret993
      @ezopsecret993 5 років тому

      Sayın Cüneyt bey. Burnunuzu öpebilir miyim acaba :))

  • @serhanacar7788
    @serhanacar7788 Рік тому +1

    İçerikleriniz ve çabanız müthiş aklınıza sağlık. Ben savunduğunuz felsefenin kavramsal olarak Yunan'da doğduğu fikrini kabul etmiyorum. Bize ulaşan felsefi metinler dahil bir çok belge Yunan'dan kaldığı için böyle yorumlanıyor . Filo Sophia bilgi sevmek bilginin peşinden koşmak anlamına geliyor. Bilginin peşinde koşma eylemini ''ilk paketleyenler'' Yunanlardır diyebiliriz ancak. yanlış hatırlamıyorsam Pisagor'un yumurtladığı bi kavram olan filo-sophia için Heraklitos ne diyor? Mısır'dan öğrenip gelip bize burada satıyorlar diyor. Solon dahil bir çok Yunan'ın hem paralı asker hem de ticaret için Mısır'a gittiğini biliyoruz, (Mısır ve Yunan ticareti teee Minos dönemine gidiyor) Mö 500 de Yunan Sanatına baktığınız da Mısır etkisini görürsünüz zaten. Pisagor teoremi diye bildiğimiz şeyi Mısırlılar Pisagor'dan bin yıl önce piramitleri inşaa ederek göstermişlerdi. Yunanlardan 2 bin yıl önce yaşamış sümerler ''zamanı'' keşfetmişlerdi. Sümerler 60 lık sayı sistemi sayesinde günümüzde kullandığımız saniye ve dakikayı keşfedip pratik hayatlarında uygulamışlar. Yunanların ve Roma'nın alfabeyi öğrendikleri Fenikeliler'den yazılı kaynak yok neredeyse. Yunan ve Romalılar Kartaca ve Sur gibi büyük Fenike Şehirleri'nin kütüphanelerini yakıp yıkmışlar geriye bir şey kalmamış ki. Alfabeyi keşfeden milletten geriye neredeyse yazılı kaynak kalmamış. Babilli bilim insanı tanıyor muyuz hiç? Oysa Babilliler Arşimed'den 500 yıl önce Arşimed vidası adı verilen icadla Dicle'den asma bahçelere su çekiyorlardı. Ama adı Arşimed vidası kalmış nedense?
    Ayrıca videoda Mısır Medeniyeti'nin içe kapalılığını biraz abartmışsınız bence. Evet Mısır dışarıdan ulaşılması zor bir coğrafya ama Kenan yani Fenikelilerle yaptıkları ticaret sayesinde Mısırlılar dünyadan kopuk değiller, bilhakis Mısır Bronz Çağı'nın en önemli ticaret gücü. Evet Klasik Yunan harikadır, Hellenistik dönem şahanedir ama medeniyetler kümülatif olarak birbirini tetiklerler. Sümer mitolojisi olmasa Yunan Panteon'u olur muydu hiç?
    Şöyle bi hesabımız var bu tarz konuları işliyoruz bekleriz;)
    instagram.com/historica.encyclopedias/

  • @XINDO.0
    @XINDO.0 5 років тому +10

    Sonunda böyle insanlar belirdi, umut verici

  • @sercaneker8243
    @sercaneker8243 4 роки тому +1

    2500,3000 yıl evvelinin Orta Doğusunda gelişmeyi kısıtlayan,baskılayan verdiğiniz birçok örnek bugün hala devam etmekte.Doğduğu evde tek bir kitap bulunmayan,maddi yetersizlikten kalitesiz bir okulda ilköğretimini bile güçlükle tamamlayan,doğdu doğalı dinsel ve kültürel dogmalarla merakı kırılan,soru soramayan,sorgulayamayan,sorsa bile öyle deme günahtır denen bir ortamda yetişmiş bireyin ülkesini kalkındırması imkansızdır.

  • @eg765
    @eg765 5 років тому +4

    Çok güzel bir iş yapmaya başladınız. Felsefeyle ilgilenmeye başlamak istiyorum ve başlangıç için anlaşılır bir şeyler bulma arayışındaydım. Teşekkürler videolar için devamını bekliyoruzz

  • @muzafferkarakan
    @muzafferkarakan 5 років тому +1

    Bu kadar buyuk bir nufus ile bu ortami olusturmak bana pek mumkun gorunmuyor. Nerde cokluk orda ... hesabi. Adamlar toplanmis antik cagi kurmus. Biz toplansak kavga ederiz. Turkiye'de asla gorebilecegimiz bir durum degil. Kanali cok begendim cok bilgili bir kizsin. (Tesbih de hata olmasin gozluklerin bunu fazlasiyla belli ediyor). Iyi calismalar diliyorum.

  • @nazslasen1384
    @nazslasen1384 4 роки тому +3

    Diksiyonunuz ne kadar güzel! Harika bir video olmuş, emeğinize sağlık.

  • @cem.adiyaman
    @cem.adiyaman Рік тому +1

    İyonyalılar, dönemin ticaret dili Yunanca konuşabilen başka bir kültür ve dile sahip insanlar olsaydı, bugün İyonyalılara Yunan ve yaptıkları felsefeye Yunan felsefesi diyebilir miydik?

  • @kerimmehmet8747
    @kerimmehmet8747 5 років тому +7

    Felsefe tarihini tarihsel ve bilimsel gelişmelerle ilişkilendirerek oldukça eğitici ve keyifli bir sunum yapmışsınız.
    Emeğinize sağlık
    Dilozof kanalını felsefeye ilgili arkadaşlarıma tavsiye ediyorum artık.

  • @Tuna-pf1ng
    @Tuna-pf1ng 4 роки тому +1

    3. Madde ve dinin etkisinin azlığı harici diğerlerine katılmıyorum. Felsefenin Yunanistan da çıkmasının nedeni zenginlik ve boş zaman. Denize hakim olmaları sebebiyle dışardan istilaya ugramadilar. Sadece kendi içinde yerel mücadele olmuş. Deniz ticareti ve savaşlar yüzünden köle sistemi çok gelişmiş bu yüzden boş zaman fazla oldu. Atina'nın 2/3 köle ve işçi sınıfı.
    Son olarak Yunan medeniyeti Mısır'dan aldı. Mitoloji sinde bile mısır öğeleri çoktur. Mısır'da ve Mezopotamya yada felsefenin çıkmaması orda din adamlarinin aynı zamanda matematikci hekim astrolog olması sebebiyle din karşıtı bir düşünce rasyonel bir düşüncenin oluşmasının pek mümkün olmayışıdır.