Veri Mühendisi ile Veri Analisti Arasındaki Farklar Nedir?

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 18 вер 2024
  • Bu haftanın Pazar videosunda Kariyer gelişimi serisine devam ediyoruz.
    Bu hafta Dicle üniversitesinin Yenilikçi veri işleme ve yazılım teknolojileri etkinliğinde gençlerle buluştuk. Bu videoyu onlar için hazırladım.
    Bugün veri mühendisi ile veri analisti arasındaki farkı anlatacağım.
    Videoyu 3 ana kategoriye ayardım. Hem veri mühendisinin hem de veri analistinin sorumlulukları, nitelikleri, becerileri neler, bunlar hakkında sizlere bilgiler vereceğim.
    Videonun sonunda hangi işin sizin için uygun olabileceğini ayrıca konuşacağız.
    Her hafta güncellenen yeni eğitici içerik ve Power BI ipuçlarını kaçırmamak için kanala abone olmayı unutmayın! rebrand.ly/mso...
    Online Premium Power BI eğitimine indirimli katılmak için geçerli kupon kodu: www.udemy.com/...
    Verileri harmanlayıp baştan sona profesyonel kalitede İş Zekası Raporları oluşturmak isterseniz, DAX Atölye Çalışmasıyla güncellenen 2’si 1 arada Online Premium Power BI eğitimine şimdi katılmak için:
    www.udemy.com/...
    #Powerbieğitimvideoları #PowerBI #Powerbieğitimleri

КОМЕНТАРІ • 29

  • @mehribanceliktepe140
    @mehribanceliktepe140 2 роки тому +4

    Olcay bey, hem bu seri hemde power bi hakkındaki videolarınız çok güzel. Videolarınız zamanla daha çok kişiye ulaşacak.

  • @sevincmusayeva4138
    @sevincmusayeva4138 Рік тому

    oncelikler vidyo icin tesekkur ederim, fakat cok hizli konusuyorsunuz, program isimlerini bilmeyenler icin de ekranda yazi seklinde paylasirsaniz super olur, sevgiler

  • @mahfuzdeniz9171
    @mahfuzdeniz9171 2 роки тому

    Hocam çok güzel bir video oldu.Gerçekten bu alanda sizler , bir "BAŞ UCU KİTABISINIZ"...Eğitimlerinize doyum olmaz.Şiir gibi anlatıyorsunuz.Bu alanla öyle bütünleşmişsiniz ki.İnsanı öyle alıp götürüyorsunuz ki!..Yaşar KEMAL 'İ okur gibi, sizi seyrediyorum.Yaşar KEMAL 'e , nasıl ki doyulmuyorsa; ben de aynen size öyle doymuyorum!..Her bir eğitiminizi sil baştan, onlarca kez hattetmişim. Ve her BİR seferinde çok başka şeyler öğrenmişim.BAŞ UCU KİTABI, Yaşar KEMAL'İN , AĞRI DAĞI EFSANESİ'ni OKURKEN ; YAŞADIĞIM HEYECANI, EĞİTİMLERİNİZİ TAKİP EDERKEN DE YAŞIYORUM!..SAYGILARIMLA

  • @domarhossl6147
    @domarhossl6147 2 роки тому +1

    Teşekkürler hocam güzel bir video için.

  • @yusufbas035
    @yusufbas035 2 роки тому +1

    tesekkurler bende veri analistiyim tabi kendime ogretiyorum
    bu seri benim icin cok onemli tesekkurler

  • @vicblood
    @vicblood 2 роки тому

    Sayın hocam, yıllardır veri analisti olarak çalışmaktayım. Ne zamandır veri analisti denilince dashboard hazırlamak geliyor akla anlamış değilim. Her gün bu unvan tanımları değişmekte. Sizin yaptığınız tanımlamalara benzer tanımlar gördükçe, istemsizce öfkeleniyorum. Veri analisti olabilmek için binlerce saatini ve mesaini, pythona, makine öğrenmesi algoritmalarına harcamış birisi olarak bu açıklamaya katılmamaktayım. Saygılarımla

    • @momentum_plus
      @momentum_plus  2 роки тому +2

      Merhaba mustafa bey
      Bizim ülkemizde bilirsiniz bir çok iş tek kişi tarafından yapılır. Ancak avrupada ya da diğer ülkelerde bu böyle değil. Biz rapor, ETL, yazılım, sql kısaca her işi veri analisti, iş zekası uzmanı, karar destek uzmanı, iş zekası danışmanı, gibi ünvanlar altında yapıyoruz. Mesleklerin tanımlarına baktığınızda geliştiri kim, analist kim, iş analisti kim, danışman kim aslında belli.
      Raporu yapmayı modellemeyi ve diğer işleri zaten veri analisti olarak yapıyormuşsunuz. Karar algoritmaları vs gibi şeyler belli. Eğer sıfırdan karar algoritması yazıyorsan , phyton ile 1000 satır kodlama yapıyorsanız veri tabanına bağlanıyorsanız ve bu verileri biryere aktarıyorsanız adınız belli geliştiri ve veri mühendisi, diğer herşeyi veri analisti altında toplayabilirsiniz.

    • @hasanyarar9020
      @hasanyarar9020 2 роки тому +1

      Öfkelenmen boşuna. Bence mesleğini kontrol et. Yanlış yerdesin sahip olduğun yetkinliklerle.

  • @Cahangir
    @Cahangir 9 місяців тому

    Merhaba. 2 yıllık SQL tecrübesi olan bir Veri Mühendisinin Türkiyede ortalama maaşına dair bir bilgi verebilirmisiniz acaba? Ben sitelerden baktım ama dünya ortalamasına göre çok aşağı gösteriyor.

    • @momentum_plus
      @momentum_plus  9 місяців тому

      Merhaba beklentini çok yüksek tutmamanı öneririm. şanslıysan 25-35 arası değişir.

    • @Cahangir
      @Cahangir 9 місяців тому

      @@momentum_plus Cidden çok düşükmüş, Azerbeycanda middle/senior Data Analyst-in kazandığı para neredeyse.

    • @playstore-vy6vr
      @playstore-vy6vr 6 місяців тому

      Gerçekten mi ben şuanda 50 bin alıyorum ve kendimi bu alana yönlendirmek istiyordum eğer bu maaştan düşük alacaksam hiç bulaşmasam daha iyi olur

  • @mmm-m5d
    @mmm-m5d Рік тому

    Veri mühendisi ile veri analisti arasinda cok kaldim acikcasi 3. Sinif bilgisayar muhendisi öğrencisiyim java python ve SQL saglam sekilde biliyorum ama hangisine yonelsem daha iyi olur daha cabuk is bulurum dilim de var yabancilar daha cok ne ariyor cevaplarsaniz sevinirim hocam

    • @momentum_plus
      @momentum_plus  Рік тому

      Merhaba, işletmelerde bazen ikisi de aynı olabiliyor. Görev tanımlarını inceleyebilirsin. yazılım bilgin olduğu için veri mühendisliğini tercih edebilirsin.

    • @nonick123
      @nonick123 5 місяців тому

      ben de aynı kararsızlıktayım. ne yaptın?

  • @benmerve23
    @benmerve23 Рік тому

    Merhaba, data integration developer'lar ne iş yapar ? C# ve SQL ile çalışan şirketteki veri entegrasyon geliştiricisinin ne iş yaptığını anlatabilir misiniz ?

    • @momentum_plus
      @momentum_plus  Рік тому +1

      Veri entegrasyon işini lojistik’e benzetebilirsin. Veriyi bir yerden bir yere taşırken istersen python istersen c# istersen sql kullanabilirsin. Data integration developer lar sistemler arası verinin lojistiği için api geliştirir, etl paketleri kurar ve bunların bakımından sorumlu olur. Kazancı bol yüksek gelirli bir iştir. Bulut çözümleri olmakla beraber bir çok sistem üzerinde veri lojistiği yapabilirsin.

    • @benmerve23
      @benmerve23 Рік тому

      @@momentum_plus teşekkürler hocam. Yazılım geliştiricisi olarak çalışıyordum ama alan değiştirmeye karar verdim. Veriden kastınız mesela E ticaret sitesinde kullanıcının girdiği kullanıcı bilgilerini taşıma görevi için mi çalışırlar ? neden veri taşıma ihtiyacı duyulur ? yazılım geliştiriciliğinden sonra bu alana yönelmek mantıksız mıdır sizce ?

    • @momentum_plus
      @momentum_plus  Рік тому +1

      Merhaba veri en basit haliyle uygulamaların ürettiği ham bilgi. Bu ham bilgiler başka applicationlar tarafından veya başka kullanıcılar tarafından kullanılmak istenebilir. Bir şirket kendi ham verisine raporlama açısından ihtiyaç duyabilir. Bir firma başka bir firmaya veri göndermek isteyebilir. Ham veriler OLTP yani işlem odaklı veri tabanlarında tutulur. Bu sistemler raporlama için uygun değil. Veriyi birleştirip raporlama için modelleyip başka bir yere taşımak daha verimli. Bu durumda bir veri ambarına verilerin lojistiğini yapmalısın. Sürekli yeni veri geldikçe bu lojistik devam etmeli. Başka bir örnek, Mesela bir perakende firması hizmet aldığı yerden sürekli excel rapor istediğini düşün. Excel yerine bu bilgiyi kendi veri tabanına almak isteyelim. Bunu sürekli yapmak istersen arada bir entegrasyon lojistik yapmalısın. Örnekler çoğaltılabilir. Veri lojistiğini yapmak da bir çeşit yazılım geliştirme. Eğer programlama dilleriyle çalışacaksan zaten yine api yazıyorsun. Yine program yazıyorsun aslında ama görsel değil. Alan değiştirmek neden mantıksız olsun ki. Bu tercihlerle bağlantılı. Yazılımı bırakıp tarımla da uğraşabilirsin. İnsan yaptığı bir işten keyif alıyorsa ve mutluysa ve karşılığını alıyorsa o zaman bence sorun yok.

  • @Kurdedunaysiri
    @Kurdedunaysiri Рік тому

    Ben önlisans fizyoterapi mezunuyum. Data analizi işini yapamaz mıyım ?

    • @momentum_plus
      @momentum_plus  Рік тому

      Merhaba, önce UdEMy’den excel’i öğrenmeyi deneyin. Baktınız keyifli, veriye yatkınsınız o zaman devam edin. sQL öğrenmeye de başlayın. Bu ikisini eğer birşekilde becerebilirseniz o zaman bu işi yapabilirsiniz. Baktınız bu iş oluyor, yeniden üniversite sınavlarına hazırlanıp alan değiştirin, önlisans program, lisans istatistik veya yönetim bilişim sistemleri bölümlerinden birine başlayabilirsiniz. Yaşınız gençse değerlendirmenizi öneririm

  • @ilyascfrli8074
    @ilyascfrli8074 Рік тому

    veri bilimi ile veri mühendisi aynı mı?

    • @momentum_plus
      @momentum_plus  Рік тому

      Merhaba, bu soruyu daha öncede soran olmuştu. Yorumları okumanızı tavsiye ederim. Veri bilimi üzerine çalışanlar genelde ML algoritmaları üzerine çalışıyor. Veri mühendisleri ise veri ambarı kurmak, verinin Lojistiğini yapmak, programlama ile bu lojistiğin mimarını kurmak ve üzerine bu operasyonun doğru yönetmek için rapor yapmak gibi görevleri icra ediyor.

  • @xzhamza
    @xzhamza Рік тому

    Veri bilimci nedir peki o zaman?

    • @momentum_plus
      @momentum_plus  Рік тому

      Merhaba, veriyle uğraşan herkesin genel adı veri bilimci. Veri bilimcisi, bir kuruluşta karar alma sürecini yönlendirmeye yardımcı olmak için veri toplamak, analiz etmek ve yorumlamaktan sorumlu bir analitik uzmanıdır. Veri bilimci rolü, matematikçi, bilim insanı, istatistikçi ve bilgisayar programcısı gibi çeşitli geleneksel ve teknik işlerin unsurlarını birleştirir. Bilimsel ilkelerin uygulanmasının yanı sıra makine öğrenimi ve tahmine dayalı modelleme gibi gelişmiş analitik tekniklerin kullanılmasını içerir.

  • @nonameee12376
    @nonameee12376 Рік тому

    İktisat diplomasiyla veri analisti olunur mu

    • @momentum_plus
      @momentum_plus  Рік тому

      Merhaba, aynı sorular diğer arkadaşlar tarafından da birçok kez soruldu. Yorumları okumanı tavsiye ederim.

  • @manx8593
    @manx8593 Рік тому

    Konu güzel ama üniversite değil..